2023-05-29 28 浏览
依家天氣咁熱,成日都想飲返杯啤酒。咁係香港飲啤酒,當然會想到少爺啤,所以今晚放工就約埋朋友去左銅鑼灣fashion walk嘅 second draft去chill下。今次揀左1842 island,imperial IPA,8% ,所以味道比較thick同hoppy,帶苦味比較重,相比之下,hi-juice係haze session ale得3%,所以light好多,超易入口,覺得飲酒初哥先岩飲。冇諗過,原來呢度啲食物都幾好食!紅油蝦餃我覺得做得超級出色,蝦肉好爽口,辣味配搭得好好,麻辣牛舌唔會話十分之麻辣,但係勝在肉質好,加埋啤酒一齊當小食好正,大坑薯條個味粉係佢哋自己配搭嘅,孜然味好重。另外我哋都叫咗一個主食:蟹肉豆苗脆麵 $198,呢個超級大碟,基本上就係一碟菜螃蟹加炸面。

2023-05-29 37 浏览
Second Draft一直係高質食物同手工啤熱點,由以前大坑店開始已經係忠實擁躉,結業時亦專登排長龍臨尾都要食多次🥹現在Second Draft移師到銅鑼灣fashion walk營業,地點比以前方便,食物質素亦同樣保持到🤤🔸大坑薯條FANS最愛既大坑名物!直幼身炸薯條以孜然粉調味,加上乾辣椒同高菜,做出一道川味十足既佐酒小吃,味道層次豐富,食到停唔到口🔸啫啫雞翼煲切半雞翼用自家水牛醬同藍芝士,微羶既香濃味道就好似平時食buffalo wings咁。最特別既菜式好似啫啫雞煲咁用熱鍋端上,炒到香噴噴,好有香港特色呀!🔸熱浪炸菇雞肶菇鋪上薄薄炸粉後炸至金黃香脆,配上微辣熱浪調味, 每一塊香口得黎唔怕油膩,又係送酒一流!🔸炸雞包主菜炸雞包用上三黃雞,大大件炸雞件香脆之餘唔怕乾身。用南乳醬調味加上一份獨有鹹香,再加入子薑捲心菜解膩;用埋法式甜包夾住,成為一個有齊中西味道特色既burger🔸Fumé Fizz , Citrus Trance兩款都係本土手工啤龍頭young master既出品,包括煙燻酸啤飄零煙Fume Fizz,以及新鮮西柚釀造而成既Citrus Trance,消暑得黎口味各

🔸大坑薯條

🔸啫啫雞翼煲

🔸熱浪炸菇

🔸炸雞

🔸Fumé Fizz , Citrus Trance
兩款都係本土手工啤龍頭young master既出品,包括煙燻酸啤飄零煙Fume Fizz,以及新鮮西柚釀造而成既Citrus Trance,消暑得黎口味各有特色,仲可選擇唔同size,咁就可以試多幾款喇🥴
2023-05-29 23 浏览
今日出嚟銅鑼灣行街食野,揀左係fashion walk裏面,想試好耐嘅second draft,裏面環境舒服又有格調🍻黎到梗係點返2杯made in HK 既少爺啤,一杯INK 少爺墨啤,入口帶少少甘味,有啲似齋啡,越飲越香,好啱我口味。另一杯Fume Fizz飄零煙,有少少煙熏味,口感醇厚,可以再encore👍🏼🍟薯條鮮炸香脆,口味特別,帶Fushion 風味,咸咸酸酸幾特別,值得一試🍿熱浪雞髀菇,辣辣哋,酥脆香口,配啤酒一流🥟紅油蝦餃,裏面嘅蝦膠肉好彈牙,紅油汁少少辣,好惹味🥖香茜牛肉包,芫荽新鮮好足料,芫荽愛好者必點!牛肉亦好有誠意,出乎意料地夾,仲要Sourdough 外脆內軟🤤正

🍿熱浪雞髀菇,辣辣哋,酥脆香口,配啤酒一流

🥟紅油蝦餃,裏面嘅蝦膠肉好彈牙,紅油汁少少辣,好惹味

2023-05-28 18 浏览
🥣麻辣牛舌🥣:💰$58係冷盤,慢煮牛舌好嫩滑彈牙唔老,麻辣酸汁少少麻既感覺,餸酒一流!🥣熱浪炸菇🥣:💰$78用懷舊公雞碗裝,每粒炸到好似薯片咁脆,調味超香係熱浪既味道,入面菇濕潤唔乾。🥣啫啫雞翼煲🥣:💰$178用熱煲上記得要快啲撈!水牛醬加上藍芝士粒同芹菜,好惹味!約有十舊切半雞翼,雞翼皮充滿住淡淡藍芝士味,雞翼肥美又惹味,藍芝士味唔會太濃可接受到。🥣炸茜牛治🥣:💰$188有烘過既厚切酸種麵包夾住,已調味牛肉片配上千島醬同腐乳醬,味道咸香濃郁,有幾片醃青瓜,一堆炸茜口感似紫菜好香口又濃芫茜味。🥤Hi-Juice 3%ABV🥤:💰$55(200ml)香港少爺啤酒系列出品創新特別味道,推介呢杯高汁!口感比較清爽juicy ,濃郁Stone-fruit風味,入口夠順滑。🥤Citrus Trance 4%ABV🥤:💰$55 (200ml)酸啤,好香熱帶水果味,由新鮮Grapefruit釀造,飲落幾酸好開胃,少似飲緊濃果香版既檸檬汁。
🥣麻辣牛舌🥣:💰$58

🥣熱浪炸菇🥣:💰$78

🥣啫啫雞翼煲🥣:💰$178

🥣炸茜牛治🥣:💰$188

🥤Hi-Juice 3%ABV🥤:💰$55(200ml)

2023-05-26 37 浏览
終於係銅鑼灣重開番新店開左係fashion walk 地點更加方便環境寬敞開揚 仲有outdoor可以坐好適合同朋友一齊去chill下主打手工啤酒 有多款不同口味既🍻再搭配港式fusion菜 好有特色👍🏻🌟大坑薯條招牌菜當然要嗌🍟香脆既薯條伴著孜然粉,高菜同乾辣椒作調味🌶️食落非常惹味香口🌟啫啫雞翼煲用砂鍋上 夠哂熱辣辣而雞件醃得好入味搭以自家水牛醬,藍芝士同唐芹辣辣地再加芝士香味 送酒一流💯🌟紅油蝦餃自家包蝦餃 皮薄帶煙韌兼餡料十足配上自家水牛醬 口感層次豐富🌟炸茜牛治牛翼板肉配上炸芫茜同sourdough 而醬汁係火灸腐乳同千島醬呢個組合都好特別 但又無違和感👍🏻
終於係銅鑼灣重開番
新店開左係fashion walk 地點更加方便
環境寬敞開揚 仲有outdoor可以坐
好適合同朋友一齊去chill下
主打手工啤酒 有多款不同口味既🍻
再搭配港式fusion菜 好有特色👍🏻

🌟大坑薯條
招牌菜當然要嗌🍟
香脆既薯條伴著孜然粉,高菜同乾辣椒作調味🌶️
食落非常惹味香口

🌟啫啫雞翼煲
用砂鍋上 夠哂熱辣辣
而雞件醃得好入味
搭以自家水牛醬,藍芝士同唐芹
辣辣地再加芝士香味 送酒一流💯

🌟炸茜牛治
牛翼板肉配上炸芫茜同sourdough
而醬汁係火灸腐乳同千島醬
呢個組合都好特別 但又無違和感👍🏻
繼alvy’s之後,試埋另一間本地釀酒廠少爺啤旗下嘅餐廳 - second draft,佢上年結業後由大坑搬到銅鑼灣,有多款手工啤任君選擇,望下塊板就有詳細嘅資訊。𖦹 hi juice 高汁 $55𖦹 citrus trance $55 兩款啤酒都揀係嚟自本地品牌少爺啤,口感清爽,前者果香十足,後者富葡萄柚味,酒味唔濃非常易入口。𖦹 麻辣牛舌 $58軟嫩嘅慢煮牛舌帶微微嘅辣勁,非常適合配啤酒一齊食。𖦹 熱浪炸菇 $78炸漿唔會過厚,外酥內juicy,食秀珍菇嘅同時有熱浪味,幾得意。𖦹 啫啫雞翼煲 $138將中式啫啫煲同西式水牛城雞翼結合,配上藍芝士同西芹,鹹香味格外濃郁。𖦹 蟹肉豆苗脆麵 $198喺度見到酒樓先會出現嘅脆麵實在意想不到,分量十足,建議3-4個人分享~望落好似賽螃蟹,脆麵、鮮嫩豆苗、蟹肉、生雞蛋,最後淋上黑醋,口感豐富。

𖦹 hi juice 高汁 $55
𖦹 citrus trance $55

𖦹 麻辣牛舌 $58

軟嫩嘅慢煮牛舌帶微微嘅辣勁,非常適合配啤酒一齊食。

𖦹 熱浪炸菇 $78

𖦹 啫啫雞翼煲 $138

𖦹 蟹肉豆苗脆麵 $198

2023-05-22
2023-05-24 15 浏览
小編今日搵咗間好chill fashion 餐廳試一試。餐廳提供戶外同室內選擇,仲有提過Bar枱添,入夜後,配搭銅鑼灣夜景一流。大坑薯條以孜然、高菜及乾辣椒作為配搭,濃烈嘅孜然,再加上少辛辣,令薯條更刺激更有層次感,令人停唔到口,配埋啤酒一流。啫啫雞翼煲以中西式混合方法烹調,保留傳統中菜味道-唐芹,加上水牛醬及藍芝士,每一啖都會充滿濃濃嘅藍芝士味,衝擊味蕾。芝士愛好者,必食呀!紅油蝦餃自家制嘅蝦餃,每一啖都食到粒粒蝦,爽口彈牙,配上酸酸辣辣嘅水牛醬汁,添加唔少風味。炸茜牛治香脆sourdough夾住一塊塊嘅牛翼板肉,濃濃嘅牛肉香,配上火炙腐乳及千島醬,增加唔少港式風味,不得不讚,牛肉同芫茜絕配配搭,完全可以將整體層次感升華啤酒Hi-juice 入口偏酸帶有濃濃小麥味,酒精濃度唔算太高3%,好啱鐘意果酸嘅朋友。PILSNER小麥味較濃,入口會較為苦,但好smooth,唔會太難入口,酒精濃度4.5%。

大坑薯條

啫啫雞翼煲

紅油蝦餃

炸茜牛治

啤酒
Hi-juice
PILSNER
2023-05-23 17 浏览
今日係銅鑼灣做完gym,行下行下同朋友黎到呢間係Fashion Walk既Second Draft,有特色手工啤同小食,就入左去食晚飯#大坑薯條-薯條岩岩炸起,熱辣辣配佢個醬,酸酸甜甜好開胃,要黎配手工啤真係岩岩好#熱浪炸菇-呢個炸菇係用熱浪薯片調味,好特別既配搭#啫啫雞翼煲-呢個雞翼係少少偏酸,配埋唐芹食幾開胃#炸雞包-原來呢個包裏面有酸瓜,咁岩我同朋友都唔食,所以我地撩晒出黎🤣🤣,佢個雞用左三黃雞整,所以同平時食到既雞肉比較會有雞味,推薦各位食呢個包#1842 Island-呢款手工啤好清香,少少偏甜,適合女仕飲,而且價錢都唔貴,抵飲啲碗碗碟碟都好港式地道,用砂煲同大碗作為餐具👍🏻👍🏻

#熱浪炸菇-呢個炸菇係用熱浪薯片調味,好特別既配搭

#啫啫雞翼煲-呢個雞翼係少少偏酸,配埋唐芹食幾開胃

啲碗碗碟碟都好港式地道,用砂煲同大碗作為餐具👍🏻👍🏻
2023-05-23 18 浏览
由以前喺大坑開舖都一直好想試今日終於有機會試到啦唔好講咁多 一黎梗係要整返杯啤酒飲吓先啦,黑啤個苦味夠晒另一個出名嘅梗係佢哋嘅大坑薯條啦,加左啲孜然粉同埋辣椒好惹味,不過略嫌分量有啲細食完薯條整返個main先,呢個啫啫牛筋煲好有特色,估唔到咁嘅配搭都幾好食喎,而且佢用嗰鐵煲裝住令到啲嘢食keep住咁熱另外都叫咗個腐乳carbonara😂呢個配搭好少見個人就唔係好鍾意食啦不過黎得呢間都係飲酒為主 如果鍾意同朋友飲返兩杯嘅就值得嚟啦
由以前喺大坑開舖都一直好想試
今日終於有機會試到啦
唔好講咁多 一黎梗係要整返杯啤酒飲吓先啦,黑啤個苦味夠晒

2023-05-19 15 浏览
最近返工壓力真係大到一個點, 收工剩係想同fd飲酒吹下水, 知道大坑嘅second draft喺銅鑼灣重開, 位置仲係fashion walk, 對於我嚟講方便太多, 冇理由唔試.🍔 Fried Chicken Sandwich 🍟 Tai Hang Fries🥟 Buffalo Dumplings🍄 Heatwave Mushrooms炸雞包一出嚟就知佢夠誠意, 炸雞真係大到呢. 最驚喜係喺包度竟然有薑! 喺濃味包入邊作為調和真係恰到好處. 薯條感覺係避風糖風味. 配酒飲一流~ 紅油蝦餃偏辣同惹味, 皮薄但係唔會散, 感覺都似紅油抄手但係別有一番風味.🍻 Classic 🍻 Hi-Juice 作為酒精敏感人士都係飲低酒精濃度嘅酒, 少爺啤就一定係我嘅恆常選擇, 鍾意佢經常出意想唔到嘅味道仲要係好飲嘅. 今次我就揀咗hi-juice, 講到明高汁嘛~ 飲落係好girly嘅味道, 比classic淡啲但係好似果汁咁fresh. 幾有趣.好鍾意fashion walk呢邊嘅餐廳, 人流唔多而且酒吧都係chill vibe. 收工happy hour真係首選.

🍔 Fried Chicken Sandwich
🍟 Tai Hang Fries
🥟 Buffalo Dumplings
🍄 Heatwave Mushrooms

🍻 Classic [Young Master Brewery, HK]
🍻 Hi-Juice [Young Master Brewery, HK]

2023-05-17 31 浏览
📍 Second Draft (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖-這家位於銅鑼灣fashion walk 附近的一家手工啤酒fusion餐酒館位置比較隱秘 但是餐廳整個氛圍很適合跟朋友一起喝酒聊天。這次我點了一個主菜一個小食和一杯啤酒。因為我想喝酸一點的所以店員推薦我喝citrus trance喝起來酸酸的帶有一點柑橘的味道 還不錯。小食的部分我點的是啫啫雞翼煲,他混合的港式的啫啫煲和美式的buffalo wings ,他一上菜就問到了很濃的butter香 吃起來很好吃!主菜的部分是蟹肉豆苗脆麵,這道一樣也是fusion菜 是其他地方沒吃過的。麵很脆搭配有勾芡過的蟹肉絲豆苗醬 搭配鎮江醋 整體很特別!-🍺 citrus trance $55🐔 啫啫雞翼煲 $138🦀️ 蟹肉豆苗脆麵 $ 198-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4.3/5推薦指數⭐️ 4.2/5 #food #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #香港美食

📍 Second Draft (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖

🍺 citrus trance $55

🐔 啫啫雞翼煲 $138

🦀️ 蟹肉豆苗脆麵 $ 198

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4.3/5
推薦指數⭐️ 4.2/5

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍺🍺🍺🍺🍺🍴 🍽🍴🍽🍴🍽今次係第二次到訪Second Draft,同朋友行完街想揾個地方傾下計,佢又想飲draft,所以就帶左佢黎chill下🫢🥢 大坑薯條 $88 🆙大坑薯條係Second Draft必點嘅名物,乙重口味人士必嗌!薯條份量非常多,每條都細細條好幼身,會唔覺意食下食下就食曬🤣。薯條口感炸得酥脆,用左孜然,蒿菜同辣椒調味,同時配有蛋黃醬可以點,味道混合左西式同埋川味風格,唔會好辣又超級惹味!🥢啫啫雞翼煲 $138 🆙嗌嘅時候以為係傳統嘅啫啫雞煲,但原來呢個啫啫雞翼煲混合左水牛雞翼同啫啫雞煲嘅整法,用左藍芝士同水牛醬調味,鹹香味好濃郁。🥢熱浪炸菇 $78 🆗炸菇用上左秀珍菇,外層幾脆,而內裏都幾juicy,調味粉真係有熱浪味,配埋杯啤酒更加正!🥢炸茜牛治 $188 🆗呢個茜牛治岩晒重口味嘅朋友🤣!牛治非常大份,入面有腐乳醬同千島醬,咸香味好濃郁,配上炸芫茜中和翻醬汁嘅油膩感。酸種麵包柔軟有彈性,口感亦好綿密。🥢Tap no. 9少爺墨啤 $55 🆙睇個名都估到應該係黑啤🫢,少爺墨啤酒精濃度為5.5%,佢嘅可可味同麥芽香味好出,比一般啤酒更易入口。啤酒嘅泡沫亦好綿

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍺🍺🍺🍺🍺🍴 🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 大坑薯條 $88 🆙

🥢啫啫雞翼煲 $138 🆙

🥢熱浪炸菇 $78 🆗

🥢炸茜牛治 $188 🆗

🥢Tap no. 9少爺墨啤 $55 🆙
睇個名都估到應該係黑啤🫢,少爺墨啤酒精濃度為5.5%,佢嘅可可味同麥芽香味好出,比一般啤酒更易入口。啤酒嘅泡沫亦好綿密,飲落口感順滑👍🏻。

🥢Tap no. 12 Fume Fizz $55 🆗
Fume Fizz 係一款煙熏酸啤,酒精濃度為4%,用上左經櫸木煙熏過嘅麥芽嚟釀造,口感醇厚。
uo
🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍺🍺🍺🍺🍺🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Second Draft (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖
#bakdiufusion #bakdiu銅鑼灣 #bakdiu灣仔區
2023-05-15 19 浏览
放假最岩就係chill下飲下野試左少爺啤高汁400ml $87,酒精濃度比較低,啖啖熱帶水果嘅香味,好輕盈!另外揀左少爺啤飄零煙($87),口感醇厚,係有煙熏味嘅酸啤野食都相當有驚喜,首先試左大坑薯條($88),薯條炸得乾身得來又脆口,落左孜然粉調味加埋高菜,味道特別得黎又夠惹味仲試左啫啫雞翼煲($138),中西合璧,用左中式嘅烹調手法,但係落西式嘅水牛醬同藍芝士,別有一番風味最後叫咗蟹肉豆苗脆麵($198),個麵脆卜卜,蛋黃再撈埋蟹肉、豆苗同加左醋調味,味道豐富,酸酸地又好開胃!除左酒正食物都好正,好驚喜!
放假最岩就係chill下飲下野

另外揀左少爺啤飄零煙($87),口感醇厚,係有煙熏味嘅酸啤

除左酒正食物都好正,好驚喜!
1K
Second draft價錢💲: $88/ $138/ $98/ $198/ $55/ $59好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-由舊店的second draft想食到而家,終於試到了😋 多款品牌的手工啤酒即刻斟,見有啲人都係食完晚飯入來飲番杯吹下水。店內裝修用左D階磚牆,綠色做主調幾有stylee。menu上的選擇老實說一啲都唔多,好多都係要來餸酒的,但今次食的都係我bookmark左好耐的,好彩一啲都冇失望。-✅✅大坑薯條。必叫的一道菜,要來餸啤酒一流‼️幼薯條非常香脆,新鮮炸起。調味的孜然粉+乾辣椒🌶️味道令人上癮,一條接一條🥳 同埋上面有d高菜酸酸地,食油炸野都唔會好油膩。-✅啫啫雞翼煲。一上枱撈勻個下香氣十足!雞翼切半,沾滿晒濃郁的醬汁。西式的水牛城醬,隱約食到藍芝士的味道,唐芹的味道都好香😉-✅紅油蝦餃。包到好似粉果的蝦餃,皮比較煙韌個種,好似水晶皮咁唔會太厚☺️入面係結實的蝦膠同粒粒蝦肉,口感唔錯。好搶味的水牛城醬帶啲酸辣,完全遮蓋晒蝦餃的味道,但醬汁幾惹味😛-✅✅蟹肉豆苗脆麵。估唔到呢碟超級大份量!中式粗麵
Second draft
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅蟹肉豆苗脆麵。估唔到呢碟超級大份量!中式粗麵炸成脆脆,淋上玻璃汁,好中式得來又有啲fusion,有啲似上海菜的賽螃蟹咁🤣味道上比較清淡,加埋蛋白好滑溜。脆中帶脆的麵,啖啖都有蟹肉,幾滿足。

✅1842island/ Hi-juice. 啤酒價錢非常親民!呢2杯一杯比較清一杯比較混濁。1842個杯花味比較出,而hi-juice就清爽麥味重D😎

無期望錯的一間,好適合朋友聚餐飲酒happy hour的一間。開胃酒小食選擇比較多,不過主菜都唔錯!
2023-05-14 20 浏览
As a customer at the craft beer bar located in Causeway Bay, I must say that I had a great experience. I arrived at 8 pm and was pleased that there was no need to wait for a table. The atmosphere was comfortable and inviting, making it an excellent place to relax with friends.One thing that stood out to me was the quality of their fries. They were crispy on the outside and fluffy on the inside, making them the perfect complement to my beer. Speaking of which, the selection of craft beers was imp

One thing that stood out to me was the quality of their fries. They were crispy on the outside and fluffy on the inside, making them the perfect complement to my beer. Speaking of which, the selection of craft beers was impressive, and I appreciated the knowledgeable staff who helped me choose a beer that suited my taste.

Overall, I thoroughly enjoyed my time at this craft beer bar. The comfortable environment, excellent selection of beers, and delicious food make it a must-visit for anyone in the area. I highly recommend it and will definitely be back soon!
  • 大坑薯條