2023-05-14 36 浏览
以前second draft係開係大坑到,果時聽到佢要汁笠真係有d sad!因為佢酒吧vibe同埋環境設計好特別,野食又比較創新比較有本土特色!但後尾發現佢係cwb名店坊果頭重開,即刻約埋男朋友仔一齊去,因為佢好鍾意果到有好多少爺啤既craft beer!大坑薯條:呢道絕對係second draft既signature,真係係第二道食唔返!個薯條係用左孜然粉、乾辣椒,食落好惹味,同埋係用裝煲仔飯既果d瓦煲去裝住佢,幾特別!熱浪炸菇:見到個名就想叫黎試下,因為熱浪係我地由細到大都食開,原來佢係用左雞脾菇落去炸,再加上熱浪粉,食落幾香口,個菇亦都好juicy,又幾岩送酒!啫啫雞翼煲:個名勁似大排檔食到既雞煲,但係原來佢係用自家既水牛醬同埋blue cheese,食落個味道好香濃,雞肉都好嫩滑👍同埋佢都好配合地用左瓦煲去裝住😂炸茜牛治:呢個用左sour dough,入面夾住牛翼板肉,味道好濃郁,再加埋好local既腐乳,又幾夾幾好食!🍺:d野食太好送酒,前前後後我地叫左3杯啤酒飲!我就飲左杯hi-juice pale ale,果味幾重,所以好易飲口,輕身d!男朋友就order左落花流水ipa

🍺:d野食太好送酒,前前後後我地叫左3杯啤酒飲!我就飲左杯hi-juice pale ale,果味幾重,所以好易飲口,輕身d!男朋友就order左落花流水ipa,呢杯就strong d!最後,再叫左杯cloudy lemonade,因為有lemonade所以比較酸,但成件事又好fresh🍃哈哈,呢到我地可以一次過試多幾杯少爺啤既craft beer!

以bar黎講,覺得幾高質,呢到有local draft beer,重點係有特色既小食去送酒,無咁悶🤤🤤

由大坑食到銅鑼灣,稱得上係Fans,所以想同朋友飲杯啤酒聚下舊,Second Draft係不二之選。這裡主打帶港式風情的多國菜和精釀啤酒,必試當然係眾所周之的名物——大坑薯條,再喺牆上揀一款自己心儀的啤酒,開心就係咁簡.單!◾ Hi-Juice高汁入口好輕盈,更有陣陣的熱帶水果香氣,好適合夏天飲的清爽型。◾ Ink Stout 少爺墨啤單看顏色已經知道係黑啤,喝一口傳來麥芽烘烤香味,與前一杯是截然不同的感覺! ◽️ 炸雞包法式甜包夾著帶來驚訝度的厚身炸雞,炸至外脆內嫩又有肉汁,更用上雞味甚濃的三黃雞,與南乳醬相當夾,配埋子薑捲心菜,成功令味道更豐富。◽️ 大坑薯條飲酒就一定唔可以無薯條,孜然味撲哂鼻,立即伸手拎嚟食。熱焫焫的即叫即炸,口惤當然好香脆,加上孜然份、乾辣椒,這種重口味與啤酒係絕配。◽️ 啫啫雞翼煲糅合中西文化的菜式,以瓦煲上檯夠哂地道,香噴噴的氣味中傳來啫啫咋咋的聲音,原來是雞翼配上自家水牛醬、藍芝士和香芹,撈勻後惹味度激增,雞翼亦保持嫩滑,密密食停不住口。◽️ 麻辣牛舌冷盤方式出現,軟嫩的慢煮牛舌沾滿麻辣酸汁,微辣的刺激感,相常稱職的佐酒小食。精釀啤酒 #少爺啤

◾ Hi-Juice高汁
入口好輕盈,更有陣陣的熱帶水果香氣,好適合夏天飲的清爽型。

◾ Ink Stout 少爺墨啤

◽️ 炸雞

◽️ 大坑薯條

◽️ 啫啫雞翼煲

◽️ 麻辣牛舌
精釀啤酒 #少爺啤
2023-05-10 34 浏览
原先在大坑的 搬到銅鑼灣之後才第一次來😆 薯條是必點!! 薯條本第炸得香脆之餘 調味做得好好 孜然、高菜、乾辣椒的組合 一定是惹味十足 加上麻辣mayo 完全停不了口😋 南乳炸雞漢堡也很有特色 雞扒炸得很脆 用南乳醃過所以好香 麵包用上brioche 甜甜的🥰涼盤麻辣牛舌 又麻又辣 送啤酒很夾!!紅油炒手的變奏 換成蝦餃 都是惹味之作☺️啤酒當然是試本地釀製的🍻 Citrus Trance比較淡口 citrus味好突出 像果汁般易入口🍋 而Ink黑啤有可可豆的香氣🍫

涼盤麻辣牛舌 又麻又辣 送啤酒很夾!!

紅油炒手的變奏 換成蝦餃 都是惹味之作☺️

2023-05-10 25 浏览
平時去銅鑼灣揾食都好少行到嚟fashion walk呢面,今次特別行過去,睇吓有啲乜特別嘢食先呢間second draft有啤酒飲有野食,啲食物好特別,中西合璧,明明係西式嘅小食,但又用中式嘅調味,好有創意而配搭得都幾好喎🍔炸雞包好大個脹卜卜嘅炸雞包,炸雞好厚肉好juicy,唔會炸得太乾,麵包甜甜地有啲似餐包,加上南乳醬同埋子薑捲心菜,味道幾特別🍟大坑薯條幼身薯條加上孜然、乾辣椒,送啤酒一流呀🍄熱浪炸菇熱浪味嘅炸菇,好特別,真係似食緊熱浪咁🐥啫啫雞翼煲成個煲熱辣辣咁上枱,好香好吸引,係水牛醬用中式煮法,唔太辣,幾好食🍺Hi Juice 高汁🍺Ink 少爺墨啤呢度係手工啤品牌少爺啤酒廠旗下嘅酒吧,所以啤酒款式好多又好特別,我揀左果味重嘅Hi Juice, 飲落似西柚汁咁,一啲都唔苦。朋友揀左Ink,係有咖啡同朱古力味嘅黑啤,比較香濃嘅啤酒,酒精濃度唔高,易入口

🍔炸雞

🍟大坑薯條
幼身薯條加上孜然、乾辣椒,送啤酒一流呀

🍄熱浪炸菇
熱浪味嘅炸菇,好特別,真係似食緊熱浪咁

🐥啫啫雞翼煲

🍺Hi Juice 高汁
🍺Ink 少爺墨啤

2023-05-10 26 浏览
今晚想食啲西式嘢,經過銅鑼灣京士頓街就見到呢間舖頭,星期五晚經過門口有幾熱鬧喎,於是入咗去試吓。由於唔係好肚餓,所以只係叫咗兩樣嘢食同一杯嘢飲。但係先要講吓佢啲嘢飲,呢間舖頭個名叫2nd draft,顧名思義就係飲手工啤。呢度勁多唔同款嘅手工啤可以揀。我就揀咗佢嗰款Hi-Juice,3%酒精,但飲落好清新,個味道有啲似Hoegaarden。另外揀咗個紅油蝦餃,其實完全係紅油抄手啲friend,但係蝦餃味,真係好特別好有趣。而煮食我就叫咗個炸雞包,係高級版嘅炸雞包,絕對唔係麥當勞嗰啲。雞皮夠脆,肉質夠鬆,而且多肉汁。如果想同三五知己嚟飲杯嘢,食啲嘢,呢間我絕對推介。

如果想同三五知己嚟飲杯嘢,食啲嘢,呢間我絕對推介。
2023-05-08 48 浏览
🔸蟹肉豆苗脆麵 $198 配料有:豆苗、蟹肉、炸粗麵、蛋黃、鎮江醋好多醬汁,望落似賽螃蟹醬汁係蟹肉撈埋蛋黃份量可以3個人食🤪炸粗麵濕咗醬汁之後,口感似伊麵 最後侍應幫忙淋上黑醋令到成個麵更加開胃p.s. 唔夠黑醋,可以再問職員加👩‍💼服務都好細心☺️味道:8/10性價比:7/10🔸大坑薯條 $88配料有: 孜然粉、高菜、乾辣椒一上枱已經勁大浸孜然味🤣薯條採用幼身薯條 每條都炸得超級脆旁邊嘅係千島醬撈咗高菜味道少少酸酸地呢個組合幾特別,喺度第一次食到🤣味道:8/10性價比:7/10🔸麻辣牛舌 $58用咗麻辣酸汁,慢煮牛舌食落重牛味,有回甘口感爽彈,濕潤可口,而且有咬勁唔算辣,唔食得辣都接受到味道:7/10性價比:7/10🔸啫啫雞翼煲 $138配料有:自家製水牛醬、藍芝士、唐芹味道有少少似水牛城雞翼係水牛醬同藍芝士配埋一齊調出黎嘅味道食落去酸酸甜甜係斬件雞翼嘅形色上枱不過略嫌份量唔太多 味道:8/10性價比:6/10▪️Cha Chaan Teng Gose 鹹檸啤 $48 / 200ml 飲落唔似啤酒,容易入口女仔都飲到🙆🏻‍♀️可能都係因為4% ABV酒精濃度唔算高因為係鹹檸酸啤,鹹中帶酸,
🔸蟹肉豆苗脆麵 $198
配料有:豆苗、蟹肉、炸粗麵、蛋黃、鎮江醋
好多醬汁,望落似賽螃蟹
醬汁係蟹肉撈埋蛋黃
份量可以3個人食🤪
炸粗麵濕咗醬汁之後,口感似伊麵
最後侍應幫忙淋上黑醋
令到成個麵更加開胃
p.s. 唔夠黑醋,可以再問職員加👩‍💼
服務都好細心☺️

🔸大坑薯條 $88
配料有: 孜然粉、高菜、乾辣椒
一上枱已經勁大浸孜然味🤣
薯條採用幼身薯條
每條都炸得超級脆
旁邊嘅係千島醬撈咗高菜
味道少少酸酸地
呢個組合幾特別,喺度第一次食到🤣

🔸麻辣牛舌 $58
用咗麻辣酸汁,慢煮牛舌
食落重牛味,有回甘
口感爽彈,濕潤可口,而且有咬勁
唔算辣,唔食得辣都接受到
味道:7/10

🔸啫啫雞翼煲 $138
配料有:自家製水牛醬、藍芝士、唐芹
味道有少少似水牛城雞翼
係水牛醬同藍芝士配埋一齊調出黎嘅味道
食落去酸酸甜甜
係斬件雞翼嘅形色上枱
不過略嫌份量唔太多
性價比:6/10

飲落唔似啤酒,容易入口
女仔都飲到🙆🏻‍♀️
可能都係因為4% ABV酒精濃度唔算高
因為係鹹檸酸啤,鹹中帶酸,飲完幾開胃

▪️Lemon Iron Buddha Sparkling Tea $68

🔹環境:

整體味道:8/10
#seconddraft
📍銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖
2023-05-08 45 浏览
If you're looking for creative Cantonese cuisine and craft beer, Second Draft by Young Master is definitely worth a try because their recipes are one of a kind.Citrus TranceSour beer is always my summer pick. Grapefruit gose. Refreshing acidity which would pair well with most meat dishes.Ink StoutRoasty, rich, intense. Espresso flavor with a thick mouthfeel and bitterness of cacao.Mala TongueSlow-cooked ox tongue slices. Slightly spicy with mala aroma. Buffalo DumplingsCrunchy shrimp dumplings t

Citrus Trance

Ink Stout

Mala Tongue

Buffalo Dumplings
Crunchy shrimp dumplings topped with lots of coriander. Homemade buffalo sauce with a strong black vinegar flavor.

Jer Jer Buffalo Wings
Sizzling chicken pot. Crispy chicken skin, moist and juicy meat. Unique sauce made with pungent blue cheese with a sour kick.

The Crab, The Leaves & The Crispy
Unlike the typical restaurant fried noodles that soak up the sauce and soften quickly, they used thick egg noodles that kept its shape well even a lot of sauce was poured on top. Huge portion, great for sharing.
2023-05-07 16 浏览
近年本地手工啤興起,愈黎愈多本地品牌係香港釀啤酒,有啲品牌仲開埋酒吧/ 酒吧餐廳添🍺 咁多本地品牌當中最出名嘅非少爺啤莫屬,今次我就去咗少爺啤旗下嘅Second Draft啤啤佢🍻🌃 環境 (4/5)Second Draft喺銅鑼灣Fashion Walk嘅食街裏面,餐廳位置對住外街,要行到最出面先見到😆 鋪面都幾大,有室外同室內位置,平日夜晚好多外國人坐喺outdoor area happy hour,都幾chill㗎🤩 呢排天氣熱,所以揀返室內位置~ 餐廳室內設計好有復古嘅味道😚 除咗吧檯位置之外都要長檯,一班朋友黎食都無問題👍🏻😋 食物 (4.5/5)🍄 熱浪炸菇 $88🍗 啫啫雞翼煲 $138🐮 麻辣牛舌 $58🦀️ 蟹肉豆苗脆麵 $198🍺 Hi-Juice - Hazy Pale Ale $55 (small)🍺 Ink 少爺墨啤 - Stout $55 (small)原本我對酒吧餐廳嘅食物無太大期望,始終啤酒先係主打,但估唔到Second Draft嘅食物咁有驚喜🥰熱浪炸菇炸得超香脆,裏面嘅菇唔會過硬,咬落有兩種口感,幾好味😋 上面撒上辣粉更惹味🔥 個人覺得如果味道再辣啲就

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🍄 熱浪炸菇 $88
🍗 啫啫雞翼煲 $138
🐮 麻辣牛舌 $58
🦀️ 蟹肉豆苗脆麵 $198

熱浪炸菇炸得超香脆,裏面嘅菇唔會過硬,咬落有兩種口感,幾好味😋 上面撒上辣粉更惹味🔥 個人覺得如果味道再辣啲就perfect🌶️

啫啫雞翼煲原個瓦煲上,視覺效果一流,好有誠意🔥 啫啫雞翼煲用咗餐廳自家製嘅水牛醬再加入blue cheese調味🧀 中西fusion嘅味道好特別,鹹香之餘blue cheese特有嘅發酵味令雞煲味道層次更豐富🍗 雞翼剪開咗一半,食落都算方便,而且份量好多,超推薦😚

估唔到麻辣牛舌竟然係全晚最清新嘅小食🤣 麻辣牛舌用咗酸汁調味,帶少少麻辣味,所以食落唔會覺得好油膩😗 牛舌切薄片,做一口小食都唔錯👅

驚小食唔夠飽,我哋另外仲嗌咗蟹肉豆苗脆麵🦀 呢道菜拍得住中式餐廳嘅水準👏🏻 大大餅炸粗麵上面鋪滿豆苗同一梳梳蟹肉🦀️ 喺芡汁之上再淋上鎮江香醋,酸酸哋令蟹麵嘅味更突出,好味😋 食到最後仲食到蟹肉,好足料💖

既然黎少爺啤旗下嘅餐廳,就當然要試吓主人家嘅啤酒啦🍻 我就嗌咗杯Hi-Juice🍺 呢款期間限定嘅Hazy Ple Ale著重水果嘅香甜味🍊 所以比較輕身,啤酒花味唔重,飲落好refreshing好易入口🤩

我男朋友鍾意飲重口d就揀咗INK 少爺墨啤😆 呢款stout有黑啤特有嘅咖啡味,飲落好香☕️ 不過比起歐洲嘅黑啤就淡身少少,如果未試過黑啤又想淺嚐嘅可以一試🍺

Second Draft除咗自己品牌少爺啤之外仲有各款外國進口手工啤,鍾意飲啤酒嘅一定要黎啊🍻

💰 價錢 (4/5)
Average price $350/pp
Second Draft有手工啤飲又有好嘢食,無論係收工想黎happy hour定食dinner都無問題,而且價錢適中😚 當晚仲留意到隔離檯係first date,感覺呢度都幾適合,唔啱傾都可以飲一杯即走嘛🫢
  • 啫啫雞翼煲
  • 蟹肉豆苗脆麵
2023-05-07 26 浏览
鹹檸啤🍺SALTED LIME GOSE鹹檸啤一款根據傳統德國萊比錫酸啤Gose釀造的復古啤酒。新版本混入了本土茶餐廳元素,加上自家醃製的鹹青檸模擬了鹹檸七的風味, 令人念念不忘的本土味道,每次來都是必點項目。高汁啤🍻HI-JUICE HAZY SESSION ALE風味明亮濃郁,啖啖蘊含來自美系啤酒花熱帶水果香氣,質地輕盈,清爽美味。啤酒配搭美食節是賞心樂事 😀。紅油蝦餃,這次來的新嘗試, 非常期待這款特色美食, 煙韌 又滑捋捋的外皮, 包著彈牙的蝦膠和鮮蝦, 配上西式的水牛城醬汁, 酸酸辣辣 滲著芫茜的香氣。 另外也 選擇了兩款經典的 招牌菜 ,啫啫雞翼煲和大坑薯條, 雞煲的腐乳鹹香味道 非常突出。 經典大坑薯條, 非常香脆 而且很惹味。蟹肉豆苗脆面店員推介的 蟹肉豆苗脆麵, 比想像中的分量多, 伊麵炸到香脆而不油膩, 師傅做中菜的功力很到家, 嫩滑的豆苗 配上順滑的嫩滑蛋汁, 加上浙江鎮醋會更加美味。
鹹檸啤🍺
SALTED LIME GOSE

高汁啤🍻
HI-JUICE HAZY SESSION ALE

蟹肉豆苗脆面

2023-05-06 30 浏览
呢到既侍應非常有禮貌,一坐低就主動介紹佢地既主打啤酒同埋小食,呢樣絕對難得!原來佢地係主打自己brew 既啤酒,款式都唔少,我就揀左佢地最新既Fume Fizz 飄零煙,入口好正!除左有種煙燻味之餘,仲有一種好特別既酸味,非常爽,星期三個種bad mood 一掃而空!呢到除左啤酒之外,都有唔少小食同主食可以揀,款款望落都好吸引!因為我地唔太肚餓,侍應就介紹我地試下招牌既熱浪炸菇同埋炸茜牛治,睇到個名已經好想食!個炸菇真係成隻秀珍菇去炸,再加d 熱浪粉,成件事好match! 超襯啤酒呀!到個炸茜牛治,本身其實朋友都唔太食芫茜,但因為必點,我地就一於試下,一食真係不得了,牛肉口感好正之餘,加埋d 炸左既芫茜真係好香好正,成個味好夾,啤酒都即刻飲哂要再加!

2023-05-05 20 浏览
📍Cwb《Second Draft》幾有氣紛嘅酒吧餐廳 行行吓銅鑼灣 隻腳有啲累 想搵個地方坐低而且都差唔多晚飯時間於是行去fashion walk搵食啦😅依度d餐廳都轉左唔少見到依間second draft好似幾有style就決定入去一入去見到牆身有多款手工啤 任君選擇全部香港製造made in HK另外見到有啲fusion菜好得意 好多加入腐乳嘅菜式 幾有新意我哋兩個人 叫咗杯咸檸手工啤 坐低傾下計另外 仲有大坑薯條🍟 送啤酒唔錯啫啫雞翼煲🍖 幾香口紅油蝦餃🥟炸茜牛治🥪 口感幾得意傾計一流 氣紛唔錯 幾舒服🍻
📍Cwb《Second Draft》

2023-04-23
  • 大坑薯條
  • 啫啫雞翼煲
2023-05-04 7 浏览
呢排天氣咁熱真係好需要飲下啤酒去解下渴今次要為大家介紹既係 - Second draftSecond draft係位於銅鑼灣既百德新街餐廳主打飲手工啤同食Fusion菜為主佢地依家有出一個 tasting menu包左:snack x 3mains x 1beer x 2重點推介:蟹肉豆苗脆麵:佢個份量係超超超超大基本上係可以比4個人去share黎食最特別之處係個麵底係炸過先上菜而且蟹肉豆苗都係好足料食落真係有啖啖蟹肉 而且個蟹味都好香濃真係好岩一班朋友仔去食飯chill chill下
呢排天氣咁熱真係好需要飲下啤酒去解下渴

最特別之處係個麵底係炸過先上菜
而且蟹肉豆苗都係好足料
食落真係有啖啖蟹肉 而且個蟹味都好香濃

真係好岩一班朋友仔去食飯chill chill下
📍 Second Draft📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Established by Young Master, < Second Draft > is surely where you enjoy locally brewed beers by Young Master Brewery. 🍻 This gastropub also serves draft beers from other breweries and cocktails that will suit your tastebuds! They’ve also developed a wide array of creative dishes that incorporate flavors from the East and the West! [ Jer Jer buffalo wings ], for one, is definitely wort
📍 Second Draft
Established by Young Master, < Second Draft > is surely where you enjoy locally brewed beers by Young Master Brewery. 🍻 This gastropub also serves draft beers from other breweries and cocktails that will suit your tastebuds! They’ve also developed a wide array of creative dishes that incorporate flavors from the East and the West! [ Jer Jer buffalo wings ], for one, is definitely worth trying. These hot and spicy buffalo wings in a sizzling “jer jer” pot are really one of a kind. 🍲
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
喜歡喝啤酒的朋友,大概都有聽過本地釀酒廠《少爺啤酒廠》吧?🍻
原來除了啤酒外,他們還有設立「少爺飲食生態」呢🍴
包括有旺角的The Ale Project、堅尼地城的Alvy’s、中環的Pub 1842,還有這次到訪、位於銅鑼灣Fashion Walk食街的《Second Draft

餐廳吸引不少打工一族,於下班後共聚一堂
室外座位尤其休閒,適合喝上幾杯、暢談一番
餐廳位置為Little Bao旁邊,感覺上是分享同一個廚房呢
所以這裡提供的菜式都同樣中西合璧、創意萬分
像是這晚吃的〔啫啫雞翼煲〕就是啫啫煲跟水牛城雞翼的合體呢✨

Classic (Pale ale) (No. 3) ($48/200ml)
Hi-Juice (Hazy pale ale) (No. 5) ($55/200ml)
啤酒可選大杯 (400ml) 或 小杯 (200ml)
這次選的都是來自少爺啤的、口感清新的手工啤酒
兩者同樣帶點fruity果香,容易入口
板上的啤酒選擇多得令人眼花撩亂,不妨向店員問問適合你口味的推薦✨
Classic
Classic
Hi-Juice

熱浪炸菇 ($78)
Heatwave mushroom
炸菇真的不算常見;用上公雞碗盛載,添上一份懷舊感覺
炸漿薄薄一層,外層酥脆、內裡就是juicy的秀珍菇
香菇味道不重,但調味粉真的滿有熱浪薯片的感覺呢
很惹味,令人吃不停口
熱浪炸菇

啫啫雞翼煲 ($138)
Jer Jer buffalo wings
西式水牛城雞翼放入中式啫啫煲,上桌時還在嘶嘶作響呢
Buffalo wings辣度中等,配上藍芝士跟西芹,好吃!
雞翼尺寸小小的,好快就可以清盤😋
啫啫雞翼煲

紅油蝦餃 ($98)
Buffalo dumplings
同樣用上Second Draft buffalo sauce的一道菜
蝦餃不是一般酒樓的那些,而是用上水餃皮包裹蝦膠
口感彈牙,味道辣勁十足
紅油蝦餃
紅油蝦餃

蟹肉豆苗脆麵 ($198)
The Crab, the Leaves, and the Crispy
沒想過在這裡都找得到脆麵呢!
麵底採用炸全蛋粗麵,口感香脆
芡汁裡加入份量十足的豆苗跟蟹肉,非常豐富!
再加入一直蛋黃,拌勻後味道更香
2023-05-02 11 浏览
其實講起少爺啤,最出名既餐廳應該係second draft 食過佢幾間餐廳都唔錯,今日同fd 去飲返杯,順便食埋野一如少爺啤幾間餐廳,佢有好多手工啤選擇,一人叫左一杯 分別有 1842 Island ($59)Pilsner ($48)我就飲1842嗰杯,呢杯好好飲,雖然酒精有8%,但唔會話太苦,啤酒花既香味好重,唔錯架熱浪炸菇 ($88)好似台灣夜市啲鹽酥菇,好好食,送酒一流麻辣牛舌 ($58)份量都幾多,而且牛舌做得好好,有咬口唔會靭啫啫雞翼煲 ($138)好得意既組合,真係做到平時啫啫煲既香!蟹肉豆苗脆麵 ($198)呢個係高級版兩麵黃既感覺,蟹肉係新鮮架!而中間有隻生雞蛋,好似sukiyaki 咁樣,令到食落去好順滑。而麵都炸得好好,大大份食到尾都唔會話淋哂
其實講起少爺啤,最出名既餐廳應該係second draft
食過佢幾間餐廳都唔錯,今日同fd 去飲返杯,順便食埋野

一如少爺啤幾間餐廳,佢有好多手工啤選擇,一人叫左一杯
分別有 1842 Island ($59)
Pilsner ($48)

熱浪炸菇 ($88)
好似台灣夜市啲鹽酥菇,好好食,送酒一流

麻辣牛舌 ($58)
份量都幾多,而且牛舌做得好好,有咬口唔會靭

啫啫雞翼煲 ($138)
好得意既組合,真係做到平時啫啫煲既香!

蟹肉豆苗脆麵 ($198)

2023-05-01 17 浏览
收工經過Fashion Walk入去同同事飲番杯順便吹吹水。餐廳有戶外內位置,環境勁chill,主打係本地品牌嘅少爺啤,食物質素又幾好喎🌱 熱浪炸菇:其實係炸秀珍菇配自家製熱浪粉。份量都多每個秀珍菇都炸到夠脆,而熱浪粉夠咸又小小辣,非常惹味開胃~ 作為佐酒小食一流🌱 紅油蝦餃:水牛城辣汁配餃子,小小辣又幾惹味🌱 啫啫雞翼煲:一大鍋炸過嘅雞翼件再啫啫法炒過處理過~ 又係非常香口,味比較濃而且比較辣。好刺激好好味😋🌱 炸雞包:一口咬唔晒咁大件嘅炸三黄雞,脆漿唔厚而且雞肉勁滑。配上法式甜包、南乳醬、子薑捲心菜,酸酸甜甜,味道意想不到夾~🌱 #5 Hi-Juice (S)店員介紹比較果味重,期間限定版。入口非常順滑。酒精濃度只有3%,啱晒女仔飲🌱 #4 YM 1842 Island (S)另一款揀咗店員介紹少爺啤品牌旗下比較重口味嘅啤酒。麥味比較重,酒精濃度有8%。啱晒男仔飲

🌱 紅油蝦餃:水牛城辣汁配餃子,小小辣又幾惹味

🌱 #5 Hi-Juice (S)

🌱 #4 YM 1842 Island (S)
2023-04-26