2023-03-21 19 浏览
知道朋友中意飲手工啤🍺,終於約到 佢一齊去happy hour😁Second Draft係大坑嘅時候,已經好出名,好耐以前已經聽聞過,銅鑼灣重開終於有機會試到。🍻1842 island IPA芳香撲鼻既啤酒花麥芽風味,濃郁豐盈。🍺少爺黑啤朋友話吾會好苦,好飲。🐃啫啫牛筋煲牛筋夠入味,炆得夠淋。❤️🐔啫啫雞翼煲雞翼配自家水牛醬同藍芝士勁香。😍🍗炸雞塊用上三黃雞,肉質夠嫩,腐乳醬香口。🍝腐乳卡邦尼 卡邦尼混入腐乳同溫泉蛋好creamy,仲有意大利青瓜,洋蔥及火箭菜。🧇咖央西多中間有甜絲絲嘅椰子吉士,配啤酒糖漿同雪糕🍨,好滋味。

🍻1842 island IPA

芳香撲鼻既啤酒花麥芽風味,濃郁豐盈。

🍺少爺黑啤

朋友話吾會好苦,好飲。

🐃啫啫牛筋煲

牛筋夠入味,炆得夠淋。❤️

🐔啫啫雞翼煲

雞翼配自家水牛醬同藍芝士勁香。😍

🍗炸雞

用上三黃雞,肉質夠嫩,腐乳醬香口。

🍝腐乳卡邦尼

🧇咖央西多

中間有甜絲絲嘅椰子吉士,配啤酒糖漿同雪糕🍨,好滋味。

2023-03-21
食盡銅鑼灣之西式 — Second Draft———————————————少爺啤係香港其中一間最大嘅精釀啤酒品牌, 閒日夜晚嚟銅鑼灣呢到飲番杯啤酒發現人流都唔少🤭, 睇黎都幾受歡迎🔸 Citrus Trance呢款少爺啤好啱女士飲😉, 佢 麥味較淡偏向酸性,4%酒精含量, 相當容易入口, 就算平時唔係特別飲開啤酒嘅人都好易接受🤗🔸 Classic 呢款經典少爺啤相比起頭先第一款麥味較重, 口感較為濃郁,5%既酒精濃度亦都適合大多數人飲用🤗🔸 大坑薯條呢個薯條一開始見到有辣椒都驚佢太辣有啲驚,但落咗孜然同乾辣椒嘅薯條幼長而乾身,一啲都唔會淋而且超級惹味超岩送啤酒,擺幾耐都咁好食😍🔸 雞油毛豆毛豆本身係冇乜味,但係配合埋雞油同埋醬油鹽去做點綴, 即刻食唔停口😆🔸 啫啫雞翼煲落咗自家水牛醬同藍芝士, 真係第一次食到呢種味道, 如果就咁食可能會覺得好重口味, 但配合埋少爺啤一齊食就好夾😝🔸 朱古力蛋糕呢個特濃朱古力蛋糕一啲都唔普通, 相當有層次而且朱古力味朱好濃沃但又唔會死甜, 食咗咁多鹹香野轉一轉口味食甜野,感覺特別正😍💭Overall comment:餐廳有提供超過十多款手工啤酒, 見到
食盡銅鑼灣之西式 — Second Draft

🔸 雞油毛豆

🔸 啫啫雞翼煲

🔸 朱古力蛋糕

💭Overall comment:
餐廳有提供超過十多款手工啤酒, 見到有客人會特登向佢哋選購罐裝啤酒, 就知道由大坑搬嚟銅鑼灣嘅呢間Second Draft 啤酒品質應該相當之唔錯🫡
2023-03-17 29 浏览
前幾日收工同朋友去咗銅鑼灣嘅2nd draft食飯加飲酒。環境好chill,好適合一大班人傾計。Beers呢到有好多款啤酒on tap,我地都飲返佢地主力推介嘅少爺啤酒。1842 Island (Local)Imperial IPA • 8% ABV • 80 IBU好香花香同果香味,勁香濃酒花同麥芽味!Citrus Trance Gose w/ Grapefruit • 4% ABV • 5 IBU朋友呢杯我試咗一啖,偏酸,朋友話重麥味。不過我估都易入口。因為朋友少飲酒都飲曬!Mains 主食FUYU CARBONARA 腐乳卡邦尼Spaghetti, Fuyu Sauce, Bacon, Zucchini, Onion, Onsen Egg, Rocket見到呢個名覺得好特別,本身諗住加咗腐乳會好臭,但食落好正常。腐乳味唔算好濃,加埋火箭菜仲清新咗,撈埋流心蛋好creamy!FATTY EDAMAME 雞油毛豆Stir-fried Edamame w/ Chicken Oil, Soy salt朋友話唔想食咁多heavy嘢,所以我地叫咗毛豆中和下。咸咸脆脆,又健康又解膩,送酒一流

Beers

1842 Island [Young Master
Brewery, HK] (Local)
好香花香同果香味,勁香濃酒花同麥芽味!

Citrus Trance [Young Master
Brewery, HK]

Mains 主食
FUYU CARBONARA 腐乳卡邦尼

FATTY EDAMAME 雞油毛豆
朋友話唔想食咁多heavy嘢,所以我地叫咗毛豆中和下。咸咸脆脆,又健康又解膩,送酒一流!話說我好耐之前我喺度諗毛豆啲皮係咪都食得,咬到啲牙唔係幾C伏。

JER JER BEEF TENDONS 啫啫牛筋煲
Oyster Mushrooms, Black Beans, Garlic, Chilli, Coriander, Thai Basil
呢個煲用咗好多香科,煮得好入味。牛筋好有彈性同埋好有咬勁,個汁好正,啲菇都好爽口。但係就唔覺辣,不過我都唔係好食得辣。

FRIED CHICKEN 炸雞
Three Yellow Chicken', Nam Yu Mayo Dip
啲雞炸得好香,咬落好香脆同埋juicy,皮薄餡靚,係高質嘅炸雞!南乳汁都香口,更上一層樓!

COCO KAYA FRENCH TOAST 咖央西多
Coconut Custard, Shredded Coconut, Beer Syrup, Ice Cream
最後唔少得一個甜品,多士好大塊!有椰奶嘅香氣,啤酒糖漿都甜。將個雪糕搽埋喺包上面食,甜!
2023-03-16 25 浏览
餐廳嘅手工酒非常出名由大坑搬咗嚟銅鑼灣Fashion walk地理位置相當方便Outdoor Seat仲好Chill同熱鬧餐廳有勁多款手工啤酒揀🍻而且各款小食都好好味🔸大坑薯條 $88呢間餐廳嘅薯條🍟非常出色,除咗炸得金黃香脆之外,仲用咗孜然、高菜同埋乾辣椒去調味,再配埋秘製嘅醬汁,真係食到停唔到口🔸啫啫雞翼煲 $138雞翼煲份量都幾多,雞翼炆得好嫩滑,師傅加咗水牛醬、藍芝士同埋唐芹落個煲到,令到雞翼非常入味,食落有少少辣,相當惹味!略嫌有少少鹹🔸炸雞塊 $128雞塊🍗即叫即炸,食落香脆無比,一啖咬落去仲食到啖啖肉汁。雖然係經過油炸,不過雞肉口感依然嫩滑,配埋秘製南乳醬食就更夾🔸腐乳卡邦尼 $158卡邦尼意粉就成日食,加咗腐乳醬嘅卡邦尼就係第一次試,估唔到咁有驚喜😍腐乳加咗獨有嘅咸香味落個意粉🍝到,配埋彈牙嘅意粉勁正🔸咖央西多 $88呢道甜品除咗西多炸得金黃香脆之外,仲有一球軟綿綿嘅雪糕喺面層!切開見到西多入面仲配有椰子吉士、椰絲同埋啤酒糖漿,真係好邪惡呀🤣咬入口內層超軟滑,呢款嚟到一定要點!推薦‼️🔸Citrus Trance $55呢杯手工啤嘅嘅酒精🥃濃度係4%,算係比較易入口,飲落
餐廳嘅手工酒非常出名

🔸炸雞塊 $128

🔸腐乳卡邦尼 $158

🔸咖央西多 $88

🔸Citrus Trance $55
呢杯手工啤嘅嘅酒精🥃濃度係4%,算係比較易入口,飲落有果香味同埋甜甜哋👍

🔸Hop Terrace $55
呢杯手工啤嘅酒味好香濃,飲落仲有淡淡嘅回甘👅
2023-03-12
  • 大坑薯條
  • 咖央西多
2023-03-16 19 浏览
成日經過銅鑼灣食街 都好想試下呢邊d 餐廳😋E 家唔洗再戴口罩 生活回歸常態 呀高又再出動了 🤓🤓餐廳氣氛好好 好適合放工同一班朋友黎Chill 下 🍻餐廳手工啤出名高質 朋友叫左其中一款 十分易入口 🍺🍺有啤酒 少不了 必食既大坑薯條! 孜然味再加上香脆薯條😋😋 加多左份炸雞配酒 即炸炸雞熱辣辣 🌞🌞另叫了啫啫牛筋煲 本身我自己好鐘意食牛筋 牛筋彈牙同時入味 👍主食係腐乳卡邦尼 開頭都好怕好伏🌚🌚 腐乳醬唔算太多 同醬汁既配搭恰到好處 Fusion 得黎又有d 特色🙈🙈 甜品係 咖央西多配雪糕 😍😍 唔會太甜太油膩 最後配番個甜品作結 建議去餐廳前記得訂位 因為平日佢都好full 😆😆
成日經過銅鑼灣食街 都好想試下呢邊d 餐廳😋
E 家唔洗再戴口罩 生活回歸常態 呀高又再出動了 🤓🤓
餐廳氣氛好好 好適合放工同一班朋友黎Chill 下 🍻

餐廳手工啤出名高質 朋友叫左其中一款 十分易入口 🍺🍺

2023-03-16 15 浏览
發現唔少大坑嘅餐廳搬咗過嚟銅鑼灣,呢間Second Draft就係其中一間,餐廳主打手工啤當然要試吓,有22款手工啤酒選擇,每款都好特別,而且menu有列出佢哋嘅特色,唔係好識嘅人都可以慢慢揀,或者問店員都好願意推介~🔘Cha Chan Teng Gose (no. 2)非常適合女仔飲,酒濃度唔高,入口首先係鹹檸七味道之後洒味先出嚟,好容易入口~🔘Red Hare (no. 7)首先聞到咖啡味,然後飲一啖有酸酸地嘅果香,味道幾特別~🔘雞油毛豆竟然選用雞油去炒毛豆,唔會只得鹹味咁寡,不失為送啤酒嘅健康小食~🔘大坑薯條聽聞呢個係大坑名物,趁熱食一條驚覺點解可以咁脆,加咗孜然粉,唔點醬都好夠味~🔘炸雞塊炸粉唔厚,夠脆之餘肉質都好Juice,好鍾意點佢個南乳醬汁!!🔘腐乳卡邦尼想試腐乳意粉好耐,咁啱呢度有即刻點嚟試吓,腐乳味道唔會太搶,同意粉都幾夾,意粉都幾掛汁彈牙!!🔘咖央西多賣相好吸引,西多士炸好淋上啤酒糖漿同椰絲,再加個雪糕球,食起上嚟冷熱交融,相當驚喜!! 好適合嚟happy hour飲番杯,仲有outdoor位可以坐~

🔘Cha Chan Teng Gose (no. 2)
🔘Red Hare (no. 7)
首先聞到咖啡味,然後飲一啖有酸酸地嘅果香,味道幾特別~

🔘雞油毛豆

🔘大坑薯條

🔘炸雞

🔘腐乳卡邦尼

🔘咖央西多

2023-03-16 27 浏览
放工想輕鬆下,想同朋友飲下啤酒🍻吹下水,上網搵左呢間餐廳🍴啤一啤🍻餐廳環境都好舒服企理,仲有室外同室內位置,職員服務仲好熱心,仲幫選擇困難症既我地推介左啤酒🍻Contemporary Pilsner🍺清新爽口,口感好自然,亦會飲到麵包既香氣少爺鹹檸啤🍺酒香味好清新自然,帶有少少酸味咁,入口非常順,配合埋❤️2款酒酒精度都唔會好高❤️大坑薯條(孜然、高菜、乾辣椒🌶️)薯條係幼薯,每一條都炸得好香脆,仲完完全全沾滿孜然粉,勁惹味,仲有高菜配搭住,酸酸甜甜咁,味道層次更加豐富,仲有個醬可以配搭住一齊食,非常香口惹味啫啫雞翼煲(自家水牛醬、藍芝士、唐芹)雞翼係細細隻咁,好方便食用,少女們唔洗成大個口選住黎食🤣,自家水牛醬勁香口,鹹中帶甜,加埋藍芝士既鹼香,又係一道好惹味既小菜,炸雞塊(三黄雞塊、南乳醬)炸雞出乎預期,雞肉好嫩滑Juicy,每咬一啖都會食到入面既肉汁鮮嫩,炸粉厚薄岩岩好,外皮十分酥脆,一咬入口真係聽到👂🏻「卜卜脆」,南乳醬亦比想像中夾,食落會先食到鹹香味,到慢慢散發甘甜既味道,配埋炸雞食,完全加分既組合❤️腐乳卡邦尼(意粉、腐乳醬、煙肉、意大利青瓜、洋蔥、溫泉蛋、火箭菜)每一條意粉都掛滿

Contemporary Pilsner🍺
清新爽口,口感好自然,亦會飲到麵包既香氣

少爺鹹檸啤🍺
酒香味好清新自然,帶有少少酸味咁,入口非常順,配合埋

❤️2款酒酒精度都唔會好高❤️

大坑薯條
(孜然、高菜、乾辣椒🌶️)

啫啫雞翼煲
(自家水牛醬、藍芝士、唐芹)

炸雞
(三黄雞塊、南乳醬)

腐乳卡邦尼
(意粉、腐乳醬、煙肉、意大利青瓜、洋蔥、溫泉蛋、火箭菜)
每一條意粉都掛滿醬汁,好Creamy,本身覺得腐乳加卡邦尼會有啲衝激,但原來中西合璧,天下無敵,味道都幾夾幾特別,入面仲有幾多配料下,口感都好豐富

咖央西多
(椰子🥥吉士、椰絲、啤酒糖漿、雪糕)
超級濃郁既椰香味,西多士外皮香口,肉心有熱辣辣既椰子🥥咖央吉士,口感好綿密好清香,啤酒糖漿唔會太搶味,反而襯托出整體既椰香味更加香同濃郁、雪糕亦係超濃郁既椰子雪糕,味道好清香,配埋熱辣辣既西多食,冰火交融,極好食🤤
Happy Friday 想搵個地方飲杯酒食下野 原來fashion walk有好多好chill嘅餐廳 今次揀左呢間手工啤出名嘅Second draft當然要叫番2杯手工啤啦 Contemporary Pilsner 4.5% 充滿陣陣清香草本及花香 啖啖回甘1842 island 8% 比較重麥芽味 酒精濃道都高d大坑薯條 見差唔多每枱都有叫呢個薯條 薯條有孜然粉上面仲有少少辣椒調味 點埋佢個醬 送酒一流呀 啫啫雞翼煲 用左水牛醬同blue cheese調味 有buffalo wing 個隻辣味 又有少少cheese係度 雞翼已剪展開一半方便食 雞油毛豆 表面咬有d咸咸地咁 都係送酒必叫嘅小食 腐乳carbonara 聽到個名驚中伏 但其實成件事唔係好腐乳 可以當係咸咸地嘅白汁咁 都可以一試嘅甜品咖央西多 即炸西多夾住椰子吉士 上面仲有雪糕 一定要連埋雪糕一齊食西多 會無咁漏同埋口感又凍又熱咁如果食飽飯嚟同朋友飲返杯啤酒都唔錯嘅地方

當然要叫番2杯手工啤啦

1842 island 8% 比較重麥芽味 酒精濃道都高d

雞油毛豆 表面咬有d咸咸地咁 都係送酒必叫嘅小食

如果食飽飯嚟同朋友飲返杯啤酒都唔錯嘅地方
▫️啫啫牛筋煲_$98 「絕對估唔到一間酒吧竟然做到咁出色嘅牛筋煲!每一舊牛筋都煲到腍而不爛,配搭嘅豆豉、辣椒、荽茜、泰國羅勒葉仲增添咗東南亞風味。」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 ▫️𝗣𝗶𝗰𝗻𝗶𝗰 𝗜𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗸_$59 (200 ml) 「佢係一杯加入咗新鮮荔枝嘅Brut IPA,特色係充滿細小而豐富嘅氣泡。氣泡減弱咗原本啤酒花帶嚟嘅甘苦味,只留低淡淡麥芽香,取而代之則為水果香氣~」 識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🖤 ▫️獨酌無雙親_$57 (200 ml) 「味道同酒名一樣有趣,加入咗紅胡椒粒同檸檬皮,飲落層次豐富,唔會有辛辣香料味。雖然佢係酸啤,但酸味恰到好處,清爽得嚟唔會搶晒風頭。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 ▫️大坑薯條_$88 「Shake Shake薯條愛好者一定要試!薯條份量十足,表面灑滿孜然粉、高菜、乾辣椒,啱成重口味嘅你。食到尾段覺得鹹嘅話,又可沾蛋黃醬轉口味。」 識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 . 環境:🧡🧡🧡🧡🧡🧡 服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 抵食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 //同前幾個Post介紹嘅GRAIN一樣,Second draft 同少爺啤都有密切關係。店內設有少爺啤同其他酒廠嘅「啤酒水龍頭」,餐廳亦由少爺啤酒
▫️啫啫牛筋煲_$98
識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

識飲:🧡🧡🧡🧡🧡🖤

▫️獨酌無雙親_$57 (200 ml)
識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

▫️大坑薯條_$88
識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

環境:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
抵食:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

//同前幾個Post介紹嘅GRAIN一樣,Second draft 同少爺啤都有密切關係。店內設有少爺啤同其他酒廠嘅「啤酒水龍頭」,餐廳亦由少爺啤酒廠班底管理。店內配色復古,裝修富有香港特色,處處都係打卡位。//

🍽Second draft
🚪@seconddrafthk
📍銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖
2023-03-16 60 浏览
Galentine's Day約女友人喺銅鑼灣食晚飯,揀呢間因為佢以前經常去餐廳大坑店飲酒,大坑店結業後在Fashion Walk重開話要嚟捧場Fuyu Carbonara ·Spaghetti·Fuyu Sauce·Bacon·Zucchini·Onion·Onsen Egg·Rocket腐乳卡邦尼 > 幾有地道特色,用腐乳醬整嘅意粉係頭一次食,配料有煙肉、意大利青瓜、洋蔥、溫泉蛋同火箭菜,乳醬味道溫和,食完印象不深試一次可以喇Fatty Edamame·Stir-fried Edamame with Chicken Oil, Soy Salt雞油炒毛豆> 毛豆都算夠份量口感粉糯有陣清香,用雞油炒又唔覺得太油,用上醬油鹽會無咁鹹,用嚟送下啤酒okTai Hang Fries·Cumin Dust·Takana·Dried Chilli 大坑薯條> 聽人講係呢度嘅名物,老實講個人對孜然粉嘅香味一般,糝咗落酥脆薯條度食幾得意、食1次可接受!加咗乾辣椒啱晒嗜辣嘅友人,學佢話味道確實同以前唔同Coco Kaya French Toast·Coconut Custard

Fuyu Carbonara

Fatty Edamame

Tai Hang Fries

Coco Kaya French Toast
·Coconut Custard·Shredded Coconut·Beer Syrup·Ice Cream
咖央西多

> 呢個甜品特別在用上啤酒糖漿幾新奇。西多中央有creamy嘅椰子吉士,面頭洒滿椰絲,再加球雪糕甜上加甜,真係要兩個人食先搞得掂

Classic Beer [Young Master Brewery HK]
·Pale Ale·5% ABV·35 IBU

> 啤酒味道okay,清爽、花香果香味突出,啱我哋兩個女仔傾下飲下

Classic Beer
庆祝纪念
情人节
Classic Beer
之前喺大坑好出名嘅2nd Draft喺銅鑼灣重新開業,正式捲土重來😍🤩呢晚白色情人節就同👦🏻嚟慶祝❤️餐廳位置比起以前方便,而且裝修都好型😎裝修用綠色為主調,牆身有大大隻「少爺」,記錄住餐廳嘅本土特色少爺啤🍻好有氣氛好chill😚🌟大坑薯條🍟 $88果然係招牌名物😍好好食!薯條份量超多,而且炸得熱辣辣,食落去外脆內軟😍餐廳用咗孜然粉同乾辣椒🌶️調味,另外再配有醃製嘅高菜,每條都好惹味😝同埋可以點埋佢哋自家製嘅醬🤤呢個醬好出色!似係芥末醬加高菜,辣辣地😈錦上添花🤤🤤🌟啫啫牛筋煲 $118身為牛筋嘅忠實粉絲,見到呢個dish簡直係心心眼😍出面啫啫雞就食得多,啫啫牛筋真係第一次見🫣😍牛筋煲用咗豆豉、蒜、辣椒、荽茜同泰國羅勒葉做調味,食落每件牛筋都好入味,豉油味重,甜甜地好正💖而且牛筋燜到半透明,啖啖骨膠原嘅感覺🤩另外配有秀珍菇~食落入味又juicy❤️🌟炸雞塊 $128呢個都係佢哋嘅招牌 — 三黃雞塊😚炸雞有六件,每件都大大嚿😆外皮炸到金黃色,好酥脆🥰咬落去仲會爆汁!🥹💦炸雞配有南乳醬,平時都好少食呢個配搭,估唔到又真係好夾!令個炸雞味道昇華咗😚🌟腐乳卡邦尼 $158呢個卡邦尼意粉唔係用一般嘅忌廉

🌟大坑薯條🍟 $88

🌟啫啫牛筋煲 $118

🌟炸雞塊 $128

🌟腐乳卡邦尼 $158
呢個卡邦尼意粉唔係用一般嘅忌廉醬煮,而係用中式嘅腐乳醬🫣本身好驚味道會奇怪,但點知幾好食!🤤腐乳味唔算好濃,食落去仍然係好creamy🥰意粉偏硬身,食落煙煙韌韌💖另外仲配有意大利青瓜絲,口感更加豐富~

🌟咖央西多 $88
呢個結合左新加坡咖央多士同港式嘅西多士😚西多炸得香脆,內餡係椰子吉士🥥,食落去軟綿綿🤤而且椰子吉士醬好特別,又唔會好甜💖外層淋上自家製嘅啤酒糖漿同椰絲,最頂仲放上雪糕球🤩啤酒糖漿比起一般糖漿冇咁死甜,而且多咗啤酒香😋配埋雪糕咁食有冰火交融嘅口感,好好味😍

🌟Citrus Trance🍻 $55
一場嚟到點可以唔飲返杯手工少爺啤🍻😝呢杯加咗柑橘🍊同西柚🤤飲落酸酸地,而且充滿果香🥰好易入口!女孩子必叫😛

🌟Young Master Cha Chaan Teng Gose🍻 $48
呢杯係茶餐廳風格嘅鹹檸啤🤪佢係模仿鹹檸七去調製😆飲落鹹鹹地,仲有淡淡青檸味☺️好有特色!

總括嚟講呢間唔單止係好chill好有本土特色嘅酒吧,仲係一間好高質好有心思嘅餐廳🥺❤️每樣食物都好有Fusion特色,而且好好味😋!真心真心會再嚟幫襯😍

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Second Draft (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H01號舖

#Foodie #foodie #foodiehk #ufoodphoto #hkig #食評 #香港美食 #cafehk #情侶餐廳 #拍拖好去處 #酒吧 #causewaybay #causewaybaybar #causewaybaypub #causewaybaycraftbeer #causewaybaybeer #craftbeer #HKbeer #HKcraftbeer #youngmaster #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣酒吧 #銅鑼灣美食 #香港啤酒 #手工啤 #精釀啤酒 #香港手工啤 #香港精釀啤酒 #少爺啤 #SecondDraft
2023-03-15 17 浏览
🍻Second Draft一間主打手工啤而食物又出色嘅餐廳餐廳有outdoor位我當然選擇咗坐outdoor當晚我哋叫咗雞油毛豆大坑薯條封門柳另外仲有兩杯手工啤🍻雞油毛豆就算本身唔食支豆嘅我都俾佢吸引咗大坑薯條非常出色 薯條+ 孜然 + 辣椒配埋啤酒真係停唔到口封門柳個熟度啱啱好配埋嗰好特別嘅sauce油油地有啲黑椒味好食到我哋用手食啤酒叫咗以下兩杯一杯重啤酒花味另一杯就咸檸啤易入口Hop Terrance no. 4Cha Chaan Teng Gose環境同氣氛都好好相信一定會再嚟
🍻

• 大坑薯條
  • 雞油毛豆
  • 封門柳
2023-03-14 34 浏览
呢間主打香港製手工啤 少爺啤 的餐廳🍴啱晒放工想啤一啤佢嘅聚餐安排咗坐吧枱,環境舒服好relaxing 啤酒🍻選擇好多,唔知揀咩可以搵店員推介,店員介紹咗兩款,易入口,重麥味又有果香酸菜大坑薯條🍟:香炸三黃雞:係雞件,有雞味同肉都juicy 啫啫牛根煲:超香勁野味,份量都唔少,好抵食Burrito cheese 麻婆豆腐肉碎:個麻婆豆腐醬又同burrito cheese出意地夾,中和咗啲香辣甜品:咖映多士配椰子雪糕

安排咗坐吧枱,環境舒服好relaxing

酸菜大坑薯條🍟:香

炸三黃雞:係雞件,有雞味同肉都juicy

啫啫牛根煲:超香勁野味,份量都唔少,好抵食

甜品:咖映多士配椰子雪糕
香港最大手工啤少爺啤酒廠旗下的酒吧餐廳Second Draft之前位於大坑的Second Draft現已在銅鑼灣Fashion Walk重開了!餐廳的裝修以懷舊綠色為主,牆身以綠白色磚仔鋪上少爺啤酒廠的特色打卡字牆,而且餐廳整體環境氣氛很好,不少外國人也會來這兒Happy Hour!先講最重要嘅啤酒,店員介紹我們試YM Pilsner和Mandarin Collar Club:YM Pilsner利用經典英國Golding清香啤酒花釀製,充滿陣陣清香草本及花香,啖啖回甘;Mandarin Collar Club入口鮮味、芳香,整體口感清爽豐富!飲啤酒又點可以沒有佐酒小食,我們點了 #大坑薯條 、 #啫啫雞煲 和 #炸雞塊。大坑薯條係Second Draft名物,香脆薯條口感酥脆,加入孜然、辣椒乾調味,非常好吃。熱辣辣啫啫雞翼煲雞翼已經Cut開一半,小食入口方便,而且熱騰騰且香味撲鼻,味道鹹鮮,讓人回味無窮。主食方面,我點了腐乳卡邦尼,以中式腐乳配上意式卡邦尼,加入香菇和洋葱等配料煮成醬汁,推介!

啫啫雞煲

2023-03-05
啫啫雞煲
  • YM Pilsner
  • Mandarin Collar Club
2023-03-10 129 浏览
以前週末會同朋友去second draft聚舊,餐廳既craft beer同大坑薯條可謂黃金組合,每次都飲返兩三杯先返屋企,所以上年年初知道second draft結業真係有啲唔開心😣,不過second draft今年捲土重來,喺銅鑼灣開店,作為鐵粉既我當然要支持。裝潢仍然充滿港式情懷風格,酒吧一共設有20個啤酒龍頭,少爺啤酒廠既手工啤佔大多數,手工啤一向都幾高質,今次我同朋友分別試鹹檸啤同墨啤。- No.2 少爺墨啤 (5.5%酒精)少爺墨啤比一般啤酒更清爽易入口,啤酒泡沫好綿密,隱隱有少少咖啡同朱古力味道。- No.9 少爺鹹檸啤無論顏色同味道都好似鹹檸七,入口清爽,好有香港味道。- 大坑薯條Second draft既薯條係我食過最好味既薯條,本身薯條已經好香脆,加左孜然、蒿菜調味令味道非常豐富惹味,旁邊既蛋黃醬同薯條都好夾,不過對比之前大坑店,孜然同蒿菜明顯少左😢- 啫啫牛筋煲牛筋好爽口,唔會痴牙,入口軟稔,如果有一碗白飯就完美💯- 啫啫雞翼煲餐廳將西式食材放入傳統茶餐廳菜式之中,西式食材就係藍芝士。我平時好怕藍芝士味道,估唔到呢個藍芝士幾易入口,可能水牛醬太辣而蓋過藍芝士既味道

少爺墨啤

- No.2 少爺墨啤 (5.5%酒精)

少爺鹹檸啤

- No.9 少爺鹹檸啤
無論顏色同味道都好似鹹檸七,入口清爽,好有香港味道。

- 大坑薯條

啫啫牛筋煲

- 啫啫牛筋煲
牛筋好爽口,唔會痴牙,入口軟稔,如果有一碗白飯就完美💯

- 啫啫雞翼煲
餐廳將西式食材放入傳統茶餐廳菜式之中,西式食材就係藍芝士。我平時好怕藍芝士味道,估唔到呢個藍芝士幾易入口,可能水牛醬太辣而蓋過藍芝士既味道。值得一提係餐廳用去單骨雞翼,食落好方便。

- 腐乳卡邦尼
未入口已經聞到腐乳味,意粉軟硬程度適中,腐乳醬鹹香十足,而且比起卡邦尼無咁肥膩,溫泉蛋既存在可以降低腐乳既味道,配菜有火箭菜同黃瓜等等。

- 咖央西多
餐廳用左港式西多士方式製作,麵包外脆內軟,夾心係咖央醬,味道香甜,上面既雪糕好香滑,冰火交融既口感好正,不過略嫌椰絲都灑得唔夠多😝

雖然大坑既室內環境更好但食物味道同craft beer質素對我嚟講先係最重要,慶幸所有signature菜式包括大坑薯條、咖央西多仍然保持水準,craft beer夠多款式👍🏻
2023-02-27
少爺墨啤