2023-03-26 29 浏览
收工之後,去咗銅鑼灣附近嘅一間本地手工啤Bar restaurant食飯;呢到特別嘅地方係,好多食物其實都係送酒菜;所以應該係要抱住Happy hour嘅心態黎;而唔應該係食一餐正宗晚飯。成個Happy Hour兩人埋單都要around~$600-700。我哋兩個叫咗兩杯唔同嘅啤酒,一杯係鹹檸啤,喺呢度,職員會叫佢做「酸啤」,我朋友唔係好鍾意飲酒,但係佢對呢杯野一啲都唔抗拒,認為好易入口。我自己就叫咗一杯很黑啤,味道濃郁。之後我哋叫咗一客「布袋麻婆」,餐廳玩味十足,將麻婆豆腐嘅概念變成水牛芝士,而且係凍食,辣有一股後勁,幾特別。再之後,我哋叫咗一客雞油毛豆,愛陳用咗雞油同埋少少鹽去焗香,令到毛豆嘅味道唔特別淡。炸雞塊,佢配上左一個腐乳醬,外皮揸得香脆,內裏嘅肉嫩滑。最後我哋叫咗一個甜品,係椰絲雪糕咖咉西多士,切開細細塊,一啖西多士,一啖雪糕,再加埋也非常豐富嘅醬汁,望落去應該係Heavy嘅,但食落去就幾OK。

我自己就叫咗一杯很黑啤,味道濃郁。

炸雞塊,佢配上左一個腐乳醬,外皮揸得香脆,內裏嘅肉嫩滑。

2023-03-21