2018-04-13 129 浏览
🥢#tagnshare荃灣篇……………………《新派上海菜》🥟魔鬼天使小籠包 $58小籠包梗係必食啦!黑色既海膽黑蒜味道超濃郁,白色既帶子魚子醬就鮮味啲!🥟小龍蝦湯包 $38一嚟到已經吸引住,俾埋吸管你飲湯啫係好多湯啦!哈哈!可惜比較容易穿,食既時候要十級小心🤨入面既饀料味道剛好👍🏻🍚龍門海鮮炒飯 $72炒飯份量都多,海鮮有龍蝦仔,帶子粒等..炒出嚟幾乾身,都唔錯!🐷花雕醉豬手 $72 都幾入味,雕酒味好香好濃🍗自製千層水晶肉 $58 .口感有啲鬆散,樣子晶透,而且旁邊既噴煙真係幾吸睛😍🆙整體嚟講都算係幾新穎既上海菜,而且佢既甜品會有雪糕配高力豆沙,都幾特別#ThanksForHavingUs ...……………………🙋🏻高妹小編.............................👇🏻地址👇🏻龍門一番 上海·紫砂燉湯 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段388號中國染廠大廈(8咪半)1樓105號舖
🥢#tagnshare荃灣篇
……………………
《新派上海菜》
🥟魔鬼天使小籠包 $58
🥟小龍蝦湯包 $38
🍚龍門海鮮炒飯 $72
🐷花雕醉豬手 $72
都幾入味,雕酒味好香好濃
🍗自製千層水晶肉 $58 .
口感有啲鬆散,樣子晶透,而且旁邊既噴煙真係幾吸睛😍

#ThanksForHavingUs .
..……………………
🙋🏻高妹小編
.............................
👇🏻地址👇🏻
龍門一番 上海·紫砂燉湯 (荃灣)
2018-04-13 189 浏览
呢間以上海菜為主既餐廳,用新式既手法將上海佳餚程現出黎。就咁聽已經流曬口水、滿心期待呀!龍門一番,門面既設計,簡潔得黎比到客人一種滿高級既感覺。o(*////▽////*)q入面環境幾闊落,設計裝飾以簡約為主。而座位方面都有分圓桌同卡位等,方便一班人或兩三個用餐。餐紙都花左心機設計,第一眼睇以為有得花大富翁。嘻!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و坐底左會有服務員問你飲咩茶,都幾多種類揀架!小編同朋友就分別揀左人參烏龍、普洱茶。茶位要每人十八蚊,都幾貴下(。 ́︿ ̀。)ノ呢到既沙鍋湯聽人講都吾錯架!不過,小編今次得兩條友驚飲吾曬。最後都冇叫到呀!下次搵多啲人黎再試下先!以下就介紹下小編食左啲乜啦(=^x^=)。蟲草花醉雞(hkd$78) 醉雞雞肉嫩滑、酒味適中,但吾系太滲得入雞肉內。面頭加左蟲草花做一啲點綴,不過不失啦。花雕醉豬手(hkd$72) 感覺上比醉雞入味、豬皮筋位爽彈稔軟。小編幾鐘意呢碟(*≧ω≦)!黃金鍋巴(hkd$78) 吾知有幾多人知鍋巴系咩黎呢?無錯拉,系炊既時候黏系鍋底既焦層。呢碟鍋巴既賣點系蛋黃味濃、脆卜卜既同時吾會太油或太乾。最近都好流行蛋黃味既嘢食,不妨一試!粒粒帶子炒飯(hkd$7

茶介

以下就介紹下小編食左啲乜啦(=^x^=)。

黃金鍋巴

粒粒帶子炒飯(hkd$78) 炒得尚算香,加上臘肉豐富左帶子炒飯既味道。作為主菜都系一個不錯的選擇。
帶子粒粒炒飯

魔鬼天使小龍包(hkd$58) 就咁睇個名,都應該吾會估到系乜黎。黑色,系由豬肉、海膽、墨魚汁皮、黑蒜肉組成既魔鬼小龍包。白色,系由帶子、豬肉、魚子醬組成既天使小龍包。兩者賣點都系創新、特別,而且湯汁非常豐富,值得一試!
天使魔鬼小籠包

影翻張大合照先。留意翻,其實好多菜色都好大份,小編與友人最後系出盡力都系清吾曬枱面上既食物,做左大晒鬼( ・᷄ὢ・᷅ )!
2018-04-10
黃金鍋巴
天使魔鬼小籠包
  • 茶介
  • 魔鬼天使小籠包
2018-04-10 163 浏览
愉景新城翻新之後開了不少新的餐廳,龍門一番就是其中之一,平日晚上門口總是人龍不斷,為了免卻排隊的煩惱,和家人選定了人流較少的午飯時段好好品嚐一番! ▼甫坐下,迎來的是茶包,有人蔘烏龍、菊花、普洱和鐵觀音選擇!每人都有自己獨立的小茶壺,每次沖水都只有一小杯份量,保證每次沖茶都可以喝到最熱暖的味道! ▼麻醬腐皮卷 $52 腐皮卷上桌時飄著輕煙,效果十足!腐皮卷內是雲耳絲、蘿蔔絲和芽菜,配上麻醫,入口很滑很香,是很好的開胃菜! ▼厚切川汁醬蹄 $58 雪凍後的豬蹄脂肪就好像啫喱一樣,很有口感,豬蹄肉質紮實,但不會韌,配上醋汁,非常開胃,必點! ▼山東一口牛肉包 $48 牛肉包細細粒好的骰,包身煎得脆邊,包皮厚度適中,不會過厚,餡料味道香濃,不錯! ▼土匪牛肉 $82 醬汁有花椒八角但土匪味不算濃,反而更似辣炒牛肉,牛肉好鬆軟,另有大量翠玉瓜,中和一下吃肉的油膩! ▼有機豆漿浸雜菌 $72 雜菌有木耳、秀珍菇和雞脾菇,吃起來雖然沒有什麼豆漿味,可是汁料好滑身,和雜菌配合起來感覺不錯! ▼龍門海鮮炒飯 $72 海鮮炒飯中有豆粒、帶子粒、蝦粒和雞粒。炒飯夠乾身,粒粒分明,而且不會過咸,很有水準!

厚切川汁醬蹄

山東一口牛肉包

有機豆漿浸雜菌

2018-04-07
厚切川汁醬蹄
山東一口牛肉包
2018-04-09 208 浏览
這次的食評回到荃灣區,人流因宜家傢俬增加不少的8咪半商場中,有一家專門做燉湯的滬菜 — 龍門一番,今次就和兩位朋友吃個輕量晚餐。茶葉入坐後,經理會呈上一盒子幾款茶包給客人選擇,選好獨立包裝的茶葉後便能在自己的蓋碗中來個非專業版沏茶了。我還是頭一回在香港的餐廳中看見這樣的做法,有點新鮮感。麻醬腐皮卷 頭盤小食有朋友推薦的麻醬腐皮卷,連滬菜也加入煙霧效果吸睛,果然新潮,我們當然不忘先拍個照。這道菜並非只有視覺效果,腐皮卷脆度中等,連香口的麻醬一起吃也不錯。京蔥炒牛肉這道其實一般吧,感覺鑊氣不足,炒得不夠香。蔥段的香味也不突出,牛肉摻粉太多,肉質不好吃。上海炒年糕主食方面則點了一味炒年糕,醬汁比較濃咸,份量中等,年糕偏薄身軟腍,配料有肉絲菇絲等,湊合著吃還好。鑊仔生煎包實在無法與上海吃到的對比,這款包子是走鬆軟路線,餡料沒什麼特別,可當小點心填肚。綜合來說,就是適合住在附近的朋友閒時落街吃的餐廳選擇,服務態度是滿意的,味道雖不算特別但小見心思。價錢也相當合理,可以一試。

茶葉

京蔥炒牛肉

上海炒年糕

鑊仔生煎包

雖然都新張了一段時間,#Lucas小食家 一直都想來試試新餐廳,這裡裝潢不錯看,而且有新派菜色,未開飯已經充滿期待!首先服務生會帶一大堆獨立包裝的茶葉給你挑選,我們分別選了菊花和人參鳥龍茶。 先來醉雞!有一點蟲草花點綴,雞有酒香味。當開胃菜還可以。 酸辣湯 每一次吃上海菜都是必點這個的,辣辣的很暖胃。 土匪牛肉 這個不辣的,比較像廣東式的翠肉瓜炒牛肉。 魔鬼天使小籠包 這個我很期待呀!黑皮是用墨汁做的, 上面分別加了一點海膽/黑魚子做點綴, 為平凡的小籠包帶點不凡。 最後一味是上海炒粗,不過不失啦! 整體而言,荃灣有很多家有競爭力的上海菜, 這家有新派的上海菜式,為味道添上一份新鮮感。
這裡裝潢不錯看,而且有新派菜色,未開飯已經充滿期待!

首先服務生會帶一大堆獨立包裝的茶葉給你挑選,
我們分別選了菊花和人參鳥龍茶。

人參鳥龍茶
先來醉雞!
有一點蟲草花點綴,雞有酒香味。
當開胃菜還可以。
酸辣湯
每一次吃上海菜都是必點這個的,辣辣的很暖胃。

土匪牛肉
這個不辣的,比較像廣東式的翠肉瓜炒牛肉。

魔鬼天使小籠包
這個我很期待呀!黑皮是用墨汁做的,
上面分別加了一點海膽/黑魚子做點綴,
為平凡的小籠包帶點不凡。

魔鬼天使小籠包
最後一味是上海炒粗,不過不失啦!

上海炒粗
整體而言,荃灣有很多家有競爭力的上海菜,
這家有新派的上海菜式,為味道添上一份新鮮感。

2018-04-06
人參鳥龍茶
上海炒粗
2018-04-08 158 浏览
話說小妹朋友一直想試這一間食店,可惜每一次黎到都要等好耐,打電話想book檯,職員話無得book。終於我地的起心肝係7點前到,即刻有位。首先一坐低,店員會拎一盒茶包比我地選擇,每人一包自己沖,都幾特別(但每人會收取9蚊茶錢)。整體來說,食物精緻味道不是太特別,但最令我地感到驚喜既一定係個麻醬腐皮卷佢個醬好香芝麻味,配埋個腐皮卷甜甜地真係好開胃好好味。最不推介既係咖喱牛肉餅,太油膩了,雖然餡是多汁,但我地幾個朋友都覺得外皮比餡還要好食。

佢個醬好香芝麻味,配埋個腐皮卷甜甜地真係好開胃好好味。

最不推介既係咖喱牛肉餅,
回鍋肉炒年糕
咖喱牛肉餅
龍門海鮮炒飯
「龍門一番」新派精緻上海菜一坐低店員就遞上多款茶包任揀,揀好每一都有一個少少既茶壺自己沖,可以各自揀鐘意既味道沖泡。自選組合4款 $118上海菜前菜選擇多就係不變既事實,次次要揀都好頭痛,樣樣都想試下,自選4款就啱哂我,先唔講野食,淨係擺盤已經贏哂,4款前菜中間放左乾冰,女仔影相呃Like一流。涼拌茄子 茄子煮到淋身,醬汁亦非常入味。無骨燻魚 無骨至啱懶人,啖啖肉菊花醋木耳 醋味唔會好酸,木耳爽口,食完勁開胃。雞絲粉皮上海菜必食系列,麻醬多好香,食唔停口。魔鬼天使小龍飽 $58聽個名就夠特別,兩黑色兩白色既小籠飽,皮夠薄肉汁又多,我覺得黑色味道較出,味道濃郁。孜然羊崧配叉子 $52羊味重,配上三色椒炒出來更有口感,可選配叉子/薄餅/鍋巴,鍾意食羊既一定要試下。手撕雞冷麵 $62因為唔想食湯麵熱辣辣,所以叫左個冷麵試下,貪佢嚟到一撈起就食得,味道調較得啱啱好,唔會太咸太油,夏天食就啱哂。
「龍門一番」新派精緻上海菜

自選組合4款 $118

涼拌茄子
茄子煮到淋身,醬汁亦非常入味。

無骨燻魚
無骨至啱懶人,啖啖肉

菊花醋木耳
醋味唔會好酸,木耳爽口,食完勁開胃。

雞絲粉皮
上海菜必食系列,麻醬多好香,食唔停口。

魔鬼天使小龍飽 $58

孜然羊崧配叉子 $52

手撕雞冷麵 $62
2018-04-05 75 浏览
有日同左朋友黎左食上海野都唔錯!有得自己揀要咩種類既茶,一人一包餐牌有勁多唔同既選擇!!!食上海菜必點小籠包,皮薄有湯汁,肉餡唔鬆散,幾好幾好朋友話要試既小龍蝦湯包都唔差,入面有唔少既小龍蝦,比一般既小湯包多左一種鮮味呢個墨魚水餃就係我點既,墨汁皮有韌度又唔會過厚,而入面用上墨魚膠做餡,味道唔差仲幾有新鮮感添主食方面我地要左一碟鱔糊粗炒,份量都唔少,調味亦唔會過咸/太濃,麵條都唔會糊口,保持返麵條應有既彈性,加上炒得有爐氣但唔會好油膩,整体做得相當唔錯最後要左個高力豆沙配雪糕做甜品,同朋友一人一粒,高力鬆軟,豆沙餡既甜度適中,作為一個小小既飯後甜品剛剛好------------------------------食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
有日同左朋友黎左食上海野都唔錯!

有得自己揀要咩種類既茶,一人一包

餐牌有勁多唔同既選擇!!!

食上海菜必點小籠包,皮薄有湯汁,肉餡唔鬆散,幾好幾好

食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
2018-04-01 191 浏览
去完宜家傢俬買野!唔係太想食佢嘅北歐式快餐,睇到有關這間鋪頭的食評,便來試一試這新一派的的上海菜,座位非常舒適,可能是過了繁忙的午餐時間,這裏裝修非常雅致,非常適合與朋友聊天歇息,於是便叫了這裏招牌的三道菜式魔鬼小籠包,其中一個黑色的小籠包的餡料是用黑蒜頭加豬肉,可說有特色,不過我不太欣賞這種的味道配合,可能我不太懂吃,另外一個白色小籠包是用海鮮帶子做餡料的,海鮮味不錯,可惜小籠包來的湯汁不多,上枱時也不夠熱,吃起來可能欠點香味,有點敗筆!第二個是一口牛肉包,有牛肉味,但是上枱個包都係唔夠熱,雖然用一個黑色鑊仔來上枱,可是包中的牛肉餡料,一點都不熱,因此大不出他的香味!可能是我們已過了午飯時來食,因此預先已經煎熟了的包,已過了時間,所以吃不出香噴噴和熱騰騰的味道。最後是叫了他的招牌酸辣湯拉麵,這個就真的不錯了!酸辣湯味啱啱好!拉麵也做得不錯!這裏的招呼尚可,見我們沖茶的水已不夠熱,就馬上幫我們換來新一壺熱水,俾我哋來沖茶用,最後這鋪頭的出品,應該大有可進步的空間!

自助泡茶方式
酸辣湯拉麵
一口牛肉包
魔鬼小籠包
2018-04-01
自助泡茶方式
酸辣湯拉麵
2018-03-18 201 浏览
見好多人 都推介呢間上海菜我終於有機會試到啦~首先係肴肉,其實佢個menu 係寫水晶肉,上檯時有乾冰做裝飾都幾得意,肉雖然得4塊,切得幾薄, 油脂感都幾重,而且入口即溶。之後係蕃茄湯手撕雞拉麵,係我最鐘意食嘅上海幼麵,但唔知點解會夾雜住d粗麵(之後個碗麵又係咁),所以入口滑得黎又有d 咬口咁。 蕃茄湯底整體濃味,偏咸,但有蕃茄味。湯底都算唔錯,而且手撕雞分量都幾多同都幾夠滑。反觀後面嘅醬燒豬軟骨拉麵無咩醬燒感,豬軟骨切到排骨咁細粒,而且骨位偏硬身,有碎硬骨,所以都係手撕雞麵夠驚喜。最後係小籠包,細細粒皮薄,入面肉汁充足,肉味都夠。但唯一係上枱時唔夠熱,夾上黎皮身痴筷子,易穿漏汁。唯一搞笑呢到d 侍應唔係落錯單就係上錯菜,連隔離檯埋單但張單去咗我地張檯到,好彩睇單先,明明好似未叫埋單架嘛~荃灣區想搵間好少少嘅上海菜好似無咩邊幾日,呢到嘅算係好食嘅一間,而且茶係一包包自己沖嘅,雖然茶芥偏貴,但我地叫嘅菊花都幾香幾好飲。整體算唔錯,唔怪之得平時夜晚黎食飯咁多人啦~
見好多人 都推介呢間上海菜
我終於有機會試到啦~

2018-03-17
2018-02-18 410 浏览
今天慕名到呢一間上海餐廳食午餐,食物其實還可以,小籠包、湯包 都幾有特色,而且食物選擇很多,但係服務態度真係差到絕頂。其他服務員還可以,但果個身形矮小,類似男經理的人物,態度真係差到冇朋友!由落單叫食物,到清枱,全程塊面黑過包公,加單叫食物,問多兩句,就畀説話你知。到老闆出現派利是,就扮晒有禮,扮晒問你啲食物好唔好食,咁先絕!總之,唔食都激飽。廚房用心烹調食物,客人應該食得好開心,但因為呢啲枝節而影響食客對佢的觀感,實在有點不值!
2018-02-15 341 浏览
第一次過嚟食,樣樣都好新奇。佢個茶包好有趣,俾咗幾種我哋揀。一人一個小茶壺,咁就唔洗爭飲咩茶啦,自己話晒事。我就比較鍾意飲濃茶嘅,梗係要返普洱啦!佢個茶好濃,但勝在唔苦,最啱我呢啲鍾意茶是故鄉濃嘅人,仲有一陣回甘嘅香味。班朋友本來話想食桂花魚,不過少食魚,保障自己,我就力阻o左佢哋啦!啲女人個個都話啲口水雞好辣,我心諗,請問唔辣邊度仲係口水雞呢?況且呢啲係惹味嘅酸辣,我食到連啲醬都食埋!火腿津白都好好食,啲肉汁煮到個芡汁啱啱好。肉又唔會太鹹,個菜又有啲鹹味,好似返咗去當年去上海交流是的味道。個魔鬼天使小籠包,真係好趣怪。我先食咗隻白色,啲魚子醬聞落好香。諗住慢慢咬啖啦,點知一咬,一唔留神,啲汁唧到周圍都係。慌慌忙忙拎返張紙巾抹身,早知一啖食咗佢唔好浪費啦!所以再食黑色,我就打了12分精神,好小心拍下"海膽爆出"的一剎!另外雲吞雞和另外兩個小菜都不錯,可以一食。唯一遜色少少就係個上海粗炒,個汁厚身左少少。成班約咗下星期再來,不過就應該唔會再叫上海粗炒了。
2018-02-09
  • 火腿津白
  • 燉雲吞雞湯
2018-02-14 309 浏览
當諗吾到食乜好。就上openrice search 一下,通常我都揀食上海菜今日係荃灣行街就緊係睇下附近邊間上海菜好食啦。一揀就發現呢間好多正評,又新開吾耐,係8咪半商場,一於去試下!去到已經7點50分,有好多人等緊,甘我同男友就拎飛等,等左30分鐘,個門口既女仔不停都係入4人枱。我同男友仲有一pair情侶都一齊等左30分鐘,見人地4人枱遲拎飛都有得入。甘可能真係無2人枱就再等多陣。等到8點半,入剩最後一張4人枱,有個男經理行出泥先發現無入過2人枱之後就係對講機問2人枱仲要等幾耐。最後我地8點40分先入到去,我地前面情侣等左1個鐘!到底點安排入枱?明明入面全部都係2人枱,合併為4人枱,點解2人一早吾可以拆開入?我地最後都係坐拆開既枱!真係好嬲!一入座有得揀茶,自己中意邊包就拎一包,有普洱,烏龍,菊花,苿莉 ,紅茶等等。。食物種類都算多,價錢就一般啦。我地叫左以下食物小籠包:一籠4隻,有湯汁既,但不是皮薄,餡料一般而且偏細粒,普通水準叉子燒餅。洋蔥牛肉:叉子燒餅乾同硬,牛肉微暖,偏鹹,好一般!四川擔擔麵:一上枱勁水!係湯麵囉!點解會係湯麵?一啲都吾杰身!第一次食甘奇怪既四川擔擔麵,湯麵加

食物種類都算多,價錢就一般啦。

我地叫左以下食物

四川擔擔麵:一上枱勁水!係湯麵囉!點解會係湯麵?一啲都吾杰身!第一次食甘奇怪既四川擔擔麵,湯麵加花生加肉碎!

麻醬腐皮卷:係店內人氣之選!甘就要試下!上枱好靚,有乾冰裝飾。但一食勁普通!只係腐皮包住春卷餡料加麻醬。超級普通!

左宗唐:男友話未試過,甘就試下啦!一上枱,啲乾辣椒🌶️多到睇到睇吾到啲雞!一碟得6件雞真係要用甘多乾椒🤷‍♀️仲要啲雞勁鹹!完全無辣味!我吾明乾椒係裝飾?

我等一次食上海菜覺得甘差!一定吾會再下次
不過果度啲姨姨員工係幾nice既。反正無下次😔
2018-02-11
2018-02-12 284 浏览
今日嚟到嘅時候只係七點,但係都已經有好多人排隊😭😭😭。我哋等左一陣,餐廳嘅經理已經非常殷勤咁拎咗一張凳比個伯伯坐,然後仲非常估唔到咁拎咗一盤小饅頭,免費比等緊位嘅幾台客食!啲饅頭仲係熱辣辣添㗎 !真係好鬼死體貼架!入到去,我哋居然安排到有卡位坐呀,五個人坐非常之闊落。今晚一大班人嚟食,我梗係做咗功課啦,呢度最出名就係燉湯🐓🐓🐓!雖然唔平,但係真係好入味,好足料,幾個女仔都食得好開心!個京式烤羊腩真係驚為天人,有趣又鬆軟,熱辣辣,放入口又唔會辣親,又爽又脆好似食薯片咁。明明知道啲腩肉好肥,都係忍唔住食咗幾舊。總之未食過就會形容唔到啦!最後叫左個山東一口牛肉包,一人一個啱啱好,外脆內軟,小小油,多多脆,以牛肉汁滲晒落個包到,香氣四溢呀。之後忍唔住,再再再最後又叫咗個煎鍋貼!肉汁充盈,脂肪爆滿,爆汁爆到成腳都係,去左洗手間清理🌝🌝🌝。。。醜死鬼啦!

入到去,我哋居然安排到有卡位坐呀,五個人坐非常之闊落。

2018-02-12 177 浏览
一行六人,揀左呢間有小籠包既餐廳黎團聚,醒目既當然訂左位先啦。六人都有卡位坐,好似有自己的小天地咁,可以開懷吹水大笑,好自在。如果多人,我見到都有大枱架,所以一大班人亦得。每人可以揀自己既茶,自己泡茶,好正!冷盤叫左個水晶肉,一上枱不斷有煙出,大家已經嘩嘩聲咁拍片。再叫左兩籠小籠包,一籠原味,一籠魔鬼天使,後者幾特別,喜歡試新野既必食。原本想叫松子魚,點知叫錯左干煎黃魚,但錯有錯着,又幾好食喎。其他小菜都好食吖,份量OK。呢度有好多燉湯揀,我地叫左個無花果雪耳嗰個,好飲,湯料都食埋呢,記得叫個湯飲喔。最後我地決定喺度食甜品,嘩~ 真係有驚喜,呢度既甜品好好味,記得食至埋單。

冷盤叫左個水晶肉,一上枱不斷有煙出,大家已經嘩嘩聲咁拍片
。再叫左兩籠小籠包,一籠原味
,一籠魔鬼天使,後者幾特別,喜歡試新野既必食
,記得叫個湯飲喔。