2018-08-06 156 浏览
中染大廈裏面有好多餐廳選擇, 而呢間龍門一番SELL 新派創意fusion上海菜, 見佢環境都唔錯, 就試下你啦餐廳佈置走現代風格,地方寬闊,空間感大,坐得舒服。客人可選擇坐在不同顏色的卡位添 岩哂喜歡新鮮感的我  入座後,店員會比一盤多種口味、獨立包裝嘅茶葉我地揀,有鐵觀音、人參烏龍,茉莉龍珠等等。每人都可按自己口味選擇茶包,一人一包, 自己泡茶十分貼心。☕ 主角到! 魔鬼天使小籠包兩種風格,一黑、一白,魔鬼& 天使= 相影成趣!魔鬼小籠包=即係墨魚汁皮+黑蒜肉+豬肉+海膽魔鬼小籠包入面有粒黑蒜。較為香濃特別!有別平時食開嘅小籠包,好創新天使小籠包=即係帶子+豬肉+魚子醬天使小籠包係平時食開既味,個皮好薄, 一夾d汁即爆出小籠包湯汁非常豐滿,好多湯汁😋 小籠包的頂部加了魚籽醬,更見矜貴,亦令鮮味加倍提升。值得一試! 烤羊腩在一塊木板,上鋪滿了羊腩,羊腩整整齊齊的排列 三格醬汁,分別是芥辣,乳豬醬,及薄荷醬羊皮極薄,表皮烤至金黃香脆💛,烤焗得又外脆内嫩,入口香脆惹味🤤,脆卜卜的外層仲要包著幼滑的羊腩,吃落油脂充裕,肉味汁四溢, 好正!帶子瑤柱粒粒炒飯飯都炒得幾乾身, 粒粒分明,  好

餐廳佈置走現代風格,地方寬闊,空間感大,坐得舒服。
客人可選擇坐在不同顏色的卡位添
岩哂喜歡新鮮
感的我

主角到!

魔鬼天使小籠包

兩種風格,一黑、一白,魔鬼& 天使= 相影成趣!

魔鬼小籠包=即係墨魚汁皮+黑蒜肉+豬肉+海膽

天使小籠包=即係帶子+豬肉+魚子醬

天使小籠包係平時食開既味,個皮好薄, 一夾d汁即爆出

小籠包湯汁非常豐滿,好多湯汁😋
 小籠包的頂部加了魚籽醬,更見矜貴,亦令鮮味加倍提升。

值得一試!

烤羊腩

在一塊木板,上鋪滿了羊腩,羊腩整整齊齊的排列

三格醬汁,分別是芥辣,乳豬醬,及薄荷醬

帶子瑤柱粒粒炒飯

飯都炒得幾乾身, 粒粒分明,  好入味,加埋臘腸, 帶子, 食落去好足料,不會太油!

呢間《龍門一番》掛著「上海·紫砂燉湯」,心想: 這裡的紫砂燉湯一定很有名!!

這是砂鍋燉湯: 雲吞雞燉湯

餐廳會連湯渣一起上, 完全貨真價實!

原隻雞放在鍋內燉,湯是非常的清甜。配以圓肉, 瘦肉粒及雲吞,用料上盛, 令整碗湯的餡料十分豐富,口感很好

雞非常之大隻, 吸盡湯汁後更見鮮甜十足。

雲吞非常之薄, 味道香濃

麻醬腐皮卷

餡料以蔬菜為主,豆味濃郁,麻醬份量多,質感剛好, 入口十分豐盈

甜品─酒釀丸子。

桂花糖十分豐富,酒香與桂花香融在一起,伴上口感軟糯的丸子,是一道必點的甜品

甜品--高力豆沙

仲有配Chocolate ice cream😚甜味剛好, 香甜不膩

順便一提,餐廳職員服務態度不錯,幾細心!

食品又係用心製作,大大推介!

• 魔鬼天使小籠包
  • 京式烤羊腩
2018-07-18 258 浏览
好耐無食上海野原來荃灣的中染大廈多左咁多好野裏面有好多餐廳選擇呢間餐廳的環境都唔錯坐得舒服不過因為人太多所以限時用餐一坐低即刻有店員遞上幾種不同口味的茶包俾我地揀一人一種口味係一個迷你茶上壺沖我揀左人參烏龍茶幾好飲瑤柱炒飯飯偏硬不過都好食腐皮卷餡料以蔬菜為主配埋D汁都幾好食豬手都爽口  少少酒味醉雞OK 都算滑肉碎卷(唔係好記得個名)將肉碎放入酥皮卷一齊食微辣要趁熱食!小籠包正常   無咩特別有一個穿左變乾包= =呢碟炒得幾好食不過食得多就有D"漏"茄子OK   唔會太油膩 酸酸甜甜
好耐無食上海野

餡料以蔬菜為主
配埋D汁都幾好食

豬手都爽口  少少酒味

醉雞OK 都算滑

肉碎卷(唔係好記得個名)
將肉碎放入酥皮卷一齊食
微辣
要趁熱食!

小籠包正常   無咩特別
有一個穿左變乾包= =

呢碟炒得幾好食
不過食得多就有D"漏"

茄子OK   唔會太油膩
酸酸甜甜
2018-07-12
2018-07-11 420 浏览
今晚諗住食下上海菜,就黎左呢間係荃灣既「龍門一番」。眼看餐牌都好多野食,想食碗面就揀左「東坡肉」拉面。侍應一放低碗野,我個口邊即爆左下粗。因為佢絕對唔係我應知既東坡肉,只係4塊白灼腩肉,毫無味道!但我為免冤枉好人,就即時睇menu睇睇咩樣先,最後係有D出入。我唔知係我孤陋寡聞,唔知真正既東坡肉係點,但應該唔會係我眼前見呢碗野........最後我怕佢地會唔會因為如果我投訴就會整我呢,所以無出聲唯有成肚氣咁食左佢。。。

Menu上的東坡肉
真實的白灼腩肉
食開既東坡肉
2018-07-10 277 浏览
今日行去IKEA hea,商場開左好多新餐廳,有我最中意既上海菜,仲要唔係d大型連鎖店,中間價位,就去試下啦。 坐位闊落,裝飾柔和。 一坐定,侍應拎左一盒獨立包裝茶葉,仲逐一為我地講解,每人可以揀一款,唔洗怕到枱口味唔到,好細心! 我揀左個鐵觀音,朋友揀左綠茶。 個壺好細,加上鐵觀音加左水發脹到滿哂,每次只有半杯水,茶味香濃,但綠茶味偏苦澀。 出菜出得好快,15分鐘都唔洗就上哂菜。炒年糕都幾大碟,炒既時間控制得宜,唔會煮到年糕林哂一patpat。年糕好QQ,又夠厚身有咬口,味道似係豆瓣醬味,好夠味!覺得唔係咁夠熱,但食落唔似整定又唔似番叮。 手斯雞係凍食既,個皮好香,肉就冇咩味,要加佢伴隨既三款汁(微辣口水雞醬,咸咸甜甜豉油,微辣微酸開胃梅汁),三隻都各有特色,同雞肉一齊食好惹味。但略厭細碟左d。 個牛肉包係鐵pan型既碟載住(唔係煎pan,因為佢係凍既),牛肉包好熱,內裡牛肉偏小但有牛肉味,但就一d都唔juicy(如果有粒凍湯係餡到就岩岩好),個皮偏油但夠脆。 魔鬼小籠包個皮好薄一夾d汁即係爆出,好多汁呀!入面有粒黑蒜,蓋過左豬肉味。天使小籠包係平時食開既味,但皮薄餡靚,好味😋坐得舒

坐位闊落,裝飾柔和。

回鍋肉炒年糕

山東手撕雞

山東一口牛肉煎餅

魔鬼天使小籠包

坐得舒服又好味既上海菜。

回鍋肉炒年糕
山東手撕雞
  • 手撕雞
2018-06-12 529 浏览
一年前,朋友已經想前往這間食店食飯,但礙於當時這間食店不設電話預訂,所以便沒有在這裡食飯。一年後的今天,佢可以電話預訂了,我們便一齊試一試佢,但在電話預約時,他們說會限時90分鐘便要交枱,但因為生日的朋友想食,便一於盡人事啦!我們都好準時在預約的7點鐘左右就到達,入坐時,每人都可以有每人的獨立茶包,茶味都尚算可以,但叫待應加熱水就好慢,可能人手不夠吧!🤔之後我地很快點菜,而餸菜都很快就上枱,而食物水準都尚算可以,尤其是煎餃子,朋友一個人就可食哂一碟4隻餃子。值得一讚👍的,可能因為店舖門口沒太多人等位,原先說過限時90分鐘須要還枱,但我們足足傾計傾足兩個多鐘頭,而他們都沒有催促我們離開。
2018-06-01
庆祝纪念
生日
2018-06-10 462 浏览
昨天睇完戲,谂住清清地tea一 tea去吃上海野,我們一行几人見到愉景新城有這間上海野於是預早book了位,入坐已是2:30pm,後聊天了几分鐘,口渴倒D水飲,点知水壺沒水,好自然叫士應幫忙,叫了几次才有士應,但不明白部長企近我坐位都吾拿走壺,一定等另一个士應來……,聊天了一陣水壺还未到,於是追一追,点知男部長語氣有点不滿說再等一等,我心想每位要計茶錢,等成10-15分才有水到,系咪吾只懂收錢吾想比人欲,真攪笑,於是我們沒理会,又要叫多次才有人來落单,真的火都泥我們叫了蟲草花醉雞,D雞有一陣陣腥味不好吃再來無骨薰魚,味道一般,但在薰魚側放了一杯干冰,送上來都几特別再來溥餅及春卷,沒有味道,点醬汁又不配口感跟住再來一籠小龙虾湯包,我先用飲管飲湯,味道濃龙虾味,再找开見到肉重多过龙虾肉,味道不好吃,好彩叫了一个試試。後再上了一籠4个上湯小笼包,這个包雖然皮厚,但肉及汁好味,最後總结服務員態度差及食物麻麻。
我們叫了蟲草花醉雞,D雞有一陣陣腥味不好吃
再來溥餅及春卷,沒有味道,点醬汁又不配口感
,最後總结服務員態度差及食物麻麻。
做左咁耐CD rom, 第一次忍唔住要留言! 原本大家興高采烈咁食餐生日飯!點知間餐廳真係呢不知所謂……😡😡唔講以為自己去食放題😡限時90分鐘都算,坐到去等左15分鐘都無人比menu, 咁我地唸住有小朋友,唔會計到咁足趕我地走麻,而且侍應又忙咁我地就唔追!跟住落左第一轉單,尚有45分鐘就不停催我地落單都算,我地話食左呢轉先,個經理竟然話唔落無得落單,電腦會鎖單,真係好笑,食左咁多年野第一次聽有電腦鎖單呢回事,到用餐時間尚有30分鐘都唔比落單,好嘢!!!!!!!重點係遂樣嘢食計錢,有咁巴閉咩?唔係放題wor! 我地話有小朋友,第一轉叫既麵你都未到啦,想叫第二轉又唔比叫,有小朋友邊度食得切,酌情處理唔得既咩?又唔見你趕其他台走?我地有旦糕但我地無打算係度食啦!個經理話最多比我地坐多10分鐘,我地唔再為難佢啦,既然第二輪既野食唔想落就取消哂,反正你就算到都食唔切!到最後15分鐘,第一輪個繪麵終於到,唔知以為病人餐,煮到淋哂一pat麵仲熱到爆炸,咁我小朋友都唔想食!亦唔夠時間食!最後我地埋單準時走!真係一肚氣!第一次食飯淨係食左一半飽就要比人趕走……最後就係食M記😅🤣😂咁既餐廳睇佢幾時執!
做左咁耐CD rom, 第一次忍唔住要留言!
原本大家興高采烈咁食餐生日飯!
點知間餐廳真係呢不知所謂……😡😡
唔講以為自己去食放題😡

第一次食飯淨係食左一半飽就要比人趕走……
最後就係食M記😅🤣😂咁既餐廳睇佢幾時執!
2018-06-03
2018-05-22 618 浏览
查看食評見到大部分評價都不錯,所以今日公眾假期同一家人到來試下。總結只係覺得水準平平😕掠拌茄子嘅汁並唔夠結身,同茄子汁掛唔到一齊。個汁應該酸酸甜甜先至好味,但係依個就欠缺少少甜味😅羊腩烤得好香脆,仍保留肉汁,入面嘅肉依然好嫩👍🏻依兩條小黃花,size 一點都不小。雖然都炸得好乾身,魚鰭骨同魚尾都炸得好脆口,但係魚身太大條,肉身比較厚的情況底下,魚肉吸收唔到椒鹽嘅味道,亦可能本身落嘅椒鹽味都唔夠。蒜頭粒炸得比較硬,好實,一d都唔脆🙄海鮮炒飯炒竉咗,而且好鹹😕不是招牌炒飯吧😒😒失望

總結只係覺得水準平平😕

涼拌茄子塔

羊腩烤得好香脆,仍保留肉汁,入面嘅肉依然好嫩👍🏻
京式烤羊腩

椒鹽小黃魚

海鮮炒飯炒竉咗,而且好鹹😕不是招牌炒飯吧😒😒失望
龍門海鮮炒飯
2018-05-22
涼拌茄子塔
京式烤羊腩
椒鹽小黃魚
2018-05-19 404 浏览
年紀大了外出進食,往往希望有一些養生滋潤的選擇,不一定每一次都要吃得很油膩或者熱氣。(有時吃西餐實在是無可避免)。荃灣8咪半(舊稱中染新城)的龍門一番便是其中一個偶然會來光顧的飯堂。因為可以喝一些真材實料的湯!(女人沒有通水實在是不行的)。這是幾從戎雲吞雞燉湯,味道10分香濃,菇菌類的味道10分出眾。而且餐廳會連湯渣一起上給你吃,所以完全感受到其中的貨真價實!。天使惡魔小籠包😈👶🏻天使小籠包是傳統的豬肉小籠包,惡魔小籠包味道則較為香濃特別!。小菜也鑊氣十足,惹味非常!這是辣炒年糕。

小菜也鑊氣十足,惹味非常!這是辣炒年糕。
  • 魔鬼天使小籠包
2018-05-17 317 浏览
食上海野慶祝母親節8咪半開咗好多新食市 今次我哋試龍門一番醉雞唔算太醉 洒味唔算重豬手 個味道不錯小籠包 煎餃子拉麵有啲小辣 湯底夠濃鱔糊 鱔都夠多 味道不錯上海粗炒 有點油帶子粒炒飯 有臘腸粒 好嘢味金華火腿娃娃菜 味道較淡唯一一個唔太抵食就係呢個 胡椒酸菜牛肉
2018-05-15 337 浏览
呢間鋪無得訂枱只有walk-in 所以就要早d去拎飛,一坐底佢地會有好多茶包比我地每個人去揀自己鐘意飲既茶 都幾好 我就揀左菊花茶 十分香我地叫左個椰子竹笙燉雲吞雞湯(6個人每人都有一碗)椰子味濃超好飲蟲草花醉雞(唔夠入味)木耳炒秋葵(味道唔錯既)上海炒年糕(味道都唔差,會另外上豆瓣醬)上海小龍包(湯汁好有肉味)魔鬼天使小籠包(味道跟普通小龍包無咩分別)最後甜品豆沙鍋餅配雪糕(頭沙鍋餅唔會太甜 好好食)整體黎講食物質素還可以,但如果要等好耐就寧願食第二間

我地叫左個椰子竹笙燉雲吞雞湯(6個人每人都有一碗)椰子味濃
超好飲

蟲草花醉雞(唔夠入味)

木耳炒秋葵(味道唔錯既)

上海炒年糕(味道都唔差,會另外上豆瓣醬)

上海小龍包(湯汁好有肉味

魔鬼天使小籠包(味道跟普通小龍包無咩分別

最後甜品
豆沙鍋餅配雪糕(頭沙鍋餅唔會太甜 好好食

整體黎講食物質素還可以,但如果要等好耐就寧願食第二間
  • 椰子竹笙燉雲吞雞湯
2018-05-08 7918 浏览
今日我要拎文件去荃灣比分公司同事,比完就可以收到工,我一早就約埋老公和女兒來荃灣食晚飯,因為之前去過龍門一番食上海菜,十分美味!尤其是紫砂燉湯,十分美味。今天甘岩來到荃灣,當然不會錯過,讓我們再來光顧吧!依然有多款茶包任我選擇!椰子竹笙燉雲吞雞湯,雲吞另上,一打開紫砂壺蓋,椰子的香味四溢,清香撲鼻,令人唾液。壺內有半隻雞、椰子、瘦肉等,紫砂壼不只可以存氣,容量也不少,我們每人有2碗湯,一碗有雞有雲吞的椰子湯,我一口氣飲曬2碗,湯真的很鮮甜,沒有味精,雞肉嫩滑,雲吞皮薄餡鮮,真係抵過我自己煲。上海粗炒:夠穫氣,材料有椰菜、白菜、肉絲等,麵質彈牙,炒得夠味又夠香!正宗上海的炒法!排骨擔擔麵:排骨香口肉嫩,擔擔麵湯底濃郁,花生味特別香濃,肉碎有口感和麵質幼滑,很美味!上湯小龍包:皮薄餡飽滿,內有豐富的湯汁,肉質鮮美,好好味!高力豆沙(2件)配雪糕:擺設很美麗,像幅美麗的圖畫。軟綿綿的外層,內藏甜蜜蜜的豆沙,再灑上一層糖粉,這就是美味的高力豆沙,還有曲奇味雪糕,還加上朱古力醬和小粒的綿花糖,更添口感和味道。

依然有多款茶包任我選擇!

上湯小龍包:皮薄餡飽滿,內有豐富的湯汁,肉質鮮美,好好味!

2018-05-04
  • 高力豆沙配雪糕
  • 排骨擔擔麵
  • 上海粗炒
  • 各款燉湯
  • 上湯小籠包
2018-05-03 466 浏览
2018.04.22 ☺️ 食在荃灣【新派上海創意料理】飲啖茶食個包 已經不再局限於古老一派就連上海料理都走過界最近小妹就發現位於荃灣中染大廈的食店將傳統點心跟新派fusion菜結合 來點不一樣每位客人都有一個專屬的茶壺及茶杯🍵當安坐後店員就會奉各式茶葉供選擇:當日我們就分別挑選了人參普洱及鐵觀音小龍蝦湯包 $38小妹要稱它為大籠包 簡直比拳頭還要大一個蒸籠只能容納到一顆😋不論外型還是內涵都充滿驚喜吃的時候 先咬下尖頂位置 然後用飲管把湯汁都吸掉🥤加入酸醋調味才品嚐餘下肉塊龍蝦湯汁鮮甜 可以一試魔鬼天使小籠包 $58除了大籠包 想分甘同味還有一籠4隻的小籠包魔鬼口味: 海膽墨魚汁黑蒜肉天使口味: 魚子醬帶子由於魔鬼口味較濃郁 建議先吃天使口味前者蒜味香 令人再三回味蟲草花醉雞 $78冷盤首選當然是醉雞雞肉尚算嫰口 脂肪均勻酒香惟未能灌切滲入雞中 有進步空間鑊仔生煎包 $38生煎包豬肉的比例適中 略帶肉汁包皮鬆軟 底部亦煎得微脆放在鑊仔上菜 不單外形加分不少亦能讓生煎包保持著餘溫嫰雞煨麵 $52小妹最欣賞還是這道嫰雞煨麵手撕雞肉略帶咸味米線口感軟而不爛當濃綢的雞湯配上粒粒雪菜及雞肉相當開胃
2018.04.22 ☺️ 食在荃灣

蟲草花醉雞
鑊仔生煎包
嫰雞煨麵
2018-05-02 297 浏览
好難得終於放假 所以突然好想飲茶 奈何附近好似無咩酒樓 所以入黎呢間上海菜 既可以食啲正餐又可以飲下茶☕️餐廳係以創新做理念 裝修行清新風 又有啲文青feel 環境唔錯但最估唔到既係每個人都可以自選一包茶葉 自己沖自己果杯 唔洗喺人多既時候因為諗揀飲咩茶而苦惱😖 而foodpigss🐷🐷就揀左人蔘烏龍😍 飲完個味會甜甜地又甘甘地😛 正呀另外覺得而加食小籠包真係愈來愈多選擇🤗 之前喺第二間餐廳食過七彩小籠包 今次就到呢籠魔鬼天使小籠包($58/4隻) 魔鬼係由墨魚汁皮+黑蒜肉+豬肉+海膽而成;至於天使就係由帶子+豬肉+魚子醬而成 個人覺得天使裡面酸酸地幾特別 而魔鬼就較多汁 但味道就同普通小籠包差唔多 各有各好 而喺呢餐最滿意就係蒙古小龍蝦卷($48/4件)裡面真係會有完整一隻隻真既小龍蝦 同裡面既沙律醬好match 仲好開胃添上海炒年糕($68)都好大碟下 年糕幾好咬口仲有帶子粒粒炒飯($78)上枱果下見同普通炒飯無咩分別 心諗左一下説好的帶子呢?🙈 但點知一不就發現原來真係好多下😍 然而其實二人食埋飯已經飽 但因為有不浪費精神既關係(仲食左一籠牛肉包 有五個 不過忘了影) 所以🐷🐷兩

上海炒年糕($68)都好大碟下 年糕幾好咬口

然而其實二人食埋飯已經飽 但因為有不浪費精神既關係(仲食左一籠牛肉包 有五個 不過忘了影) 所以🐷🐷兩個女仔好難以置信咁食曬 真心覺得係大胃王🙀 食量不容低估 而總結係呢間餐廳勝在唔貴 份量又多 質素亦不俗 真係不妨一試😝
2018-04-23
午餐
2018-05-01 325 浏览
如果鍾意食上海菜又想食的精緻的朋友一般都會揀主流嘅嗰幾間連鎖上海菜餐廳。最近有朋友話佢試咗一間上海餐廳一啲都唔會輸蝕,而且有過之而無不及,佢講到咁吸引當然我放工同女朋友過去試一試啦一坐低我就即刻知道個分別啦!個侍應姐姐佢問我地飲乜嘢茶,佢抱住一個盤,有各種唔同味道嘅原片茶葉!我即刻加左唔少分,因為真係第一次會有餐廳咁細心俾你揀你想飲嘅茶葉。我揀左出面比較少見既人參烏龍,而女朋友就揀左杭菊花。我同女朋友當然好開心各攞住自己嘅香茗慢慢沖。我哋唔係好肚餓,冇叫到啲好重型嘅晚餐。反而我想試小小清淡嘅上海菜式。於是我就叫左我最鍾意嘅清炒土豆絲、特色天使魔鬼小籠包、火腿上湯浸冬瓜、酸菜白肉鍋,同埋最後留返少少肚叫買個甜品我地點完菜之後,店員好細心放左一個掛牌係我地張台度,原來係提示你食完正餐先叫佢地上甜點 ! 又加左分!上菜啦上菜啦 ! 清炒土豆絲非常之爽脆,味道亦都好入味非常之正,佢帶少少美味嘅酸辣咁所以好開胃酸菜白肉鍋酸菜味道調校到啱啱好,微酸味但冇整損成煲湯底,配上黑木耳芽菜個湯都好鮮味好豐富。我鍾意到連湯都飲埋。個天使魔鬼小籠包,黑色小籠包佢係黑松露味,表面有蟹皇。個味道好鮮,有湯汁流出來

菊花茶

上菜啦上菜啦 !
清炒士土豆絲
酸菜鍋
個天使魔鬼小籠包,黑色小籠包佢係黑松露味,表面有蟹皇。個味道好鮮,有湯汁流出來。白色就用魚子做裝飾,肉質同湯汁都有少少唔同。
可以一籠試到兩種,好開心。
魔鬼天使小籠包
個火腿肉冬瓜如果食濃味嘅朋友就唔好叫佢啦。因為佢好淡,但係你食落就會到佢個湯會有淡淡的火腿香味。冬瓜都燜得剛剛好,好𣺉好清甜。
金湯腿茸浸冬瓜
最後大家食到差唔多就叫埋個榛子饅頭。饅頭炸完,再加上榛子醬、煉奶呢個配搭真係無得輸。饅頭炸到香脆,為呢餐畫上完滿句號。
榛子小饅頭
整體來講你一餐我好滿意,誠意推介鍾意食新派上海菜嘅朋友過來試一試!
2018-04-25
菊花茶