2021-03-28
鼎爺出名煮嘢食了得,而好耐之前都知道佢嘅私房菜一啲都唔平,所以一直都未試過。最近佢嘅新餐廳進駐咗荃灣海之戀,餐廳主打年輕路線,食物以燒味為主,亦有其他菜式供應,每逢假日經過都會見到很多食客用餐。啱啱過咗嘅星期六,屋企冇人煮飯,我就提議不如試吓,價錢果然相對親民,食物類型亦都大眾化。點了數款店員推介的食物,質素確實有保證!👆温泉蛋四寶飯,燒味味濃好食,义燒鬆化,肉脂比例均勻,鵝嫰滑,燒腩皮脆,仲有沙律同飲品。.火熖义燒,賣相已經以特色取勝,鬆脆外層加上义燒面有蜜味,回味無窮。.白汁魚柳,最怕炸到油lum lum,但係呢度就冇咗呢個問題,表面金黃色,外脆魚內滑,魚肉仲要唔係好薄好碎嘅貨。.飲品同甜品嘅選擇可以媲美Cafe,我哋叫咗鮮果花茶,好抵只係28蚊,唔落蜜糖都好飲,水果嘅清甜仲可以消滯。鮮果窩夫係唔少人鍾意打卡嘅甜品,窩夫新鮮焗製,香脆微暖,放上生果生色不少!整體黎說,呢間算係一間親民嘅高質茶餐廳,價錢唔貴之餘仲坐得舒服,推介!