2021-03-26 14 浏览
早幾日睇左份週刊,介紹荃灣好去處,當中提到「OP Mall 海之戀商場」,原來入面有好多值得一逛的店舖。講起上嚟其實都覺得自己好大鄉里,個商場開左咁耐,一直未嚟過。見今日有人話自己得閒,可以陪我過去行下,即刻攞左半日假,一於先吃午飯,然後再去 Shopping。在場內行了一圈,有人即刻睇中左呢間由藝人李家鼎 (鼎爺) 所開設的食肆「鼎家喜筷」。餐廳走年輕人路線,店內外都有唔少鼎爺嘅 Q 版肖像,滿佈不同角落,樣子和藹可親,令人留下深刻的印象。先看餐牌,食物以大眾化的港式燒味為主,另外亦有點心、小食、鍋飯定食、足料靚湯、茶飲及甜品等供應。我哋點左火焰黑豚腩叉燒、兩個燒味飯 同 一客甜品,每個燒味飯都會配沙律同指定熱飲一杯。沙律用料新鮮,內有車厘茄、粟米粒和沙律菜,配上胡麻醬汁,清新開胃。先吃原隻柑橘燒鵝髀飯 ($128),燒鵝採用鮮橙、檸檬和青檸等新鮮水果醃製,鮮果嘅果香完全滲入鵝肉中。鵝肉食落好鬆化,肉嫩又不過肥,而且入口完全無鵝羶味。吃時可先沾少許以鮮橙熬製嘅鼎家手工柑橘醬,入口充滿果香,清而不膩。至於另一碟男人終極浪漫原條燒腩飯 ($99) 亦很值得一試。腩仔原條上,外皮十分香脆,

至於另一碟男人終極浪漫原條燒腩飯 ($99) 亦很值得一試。腩仔原條上,外皮十分香脆,腩肉肥瘦相間,層層分明,肉質腍而不散,而且味道醃得啱啱好,唔會過鹹搶走肉味,確係出色!

接著送上的火焰黑豚腩叉燒 ($148)  亦好有驚喜,叉燒用小火爐承托著上桌。店員先替我們點火,然後把切成厚片的叉燒兩邊不停來回反轉。急不及待挾了一件品嚐,肉質好鬆化,既軟綿又多汁,色香味俱全。

跟飯飲品點左馬騮搣烏龍芝士奶蓋 (+$28) 同 芒果沙冰 (+$28),奶蓋芝士味濃,Creamy 夠滑,富奶香,茶底甜度剛好。沙冰用料十足,內有不少超甜芒果肉,冰涼又解渴。

甜品點左鮮果窩夫 ($68)  窩夫外脆內軟,咬落口感十足,面頭的北海道 5.0 牛奶雪糕亦唔輸蝕,牛乳味超強,與熱辣辣的窩夫互相衝擊,感覺截然不同,食完真係勁滿足。