2021-12-26 170 浏览
茶餐廳嘅撈麵就食得多,但日式嘅撈麵就真係未試過。近排有全港第一間日式撈麵,小編知道後立刻去試試。📌明太子忌廉撈麵明太子係主角,份量都唔少,冇腥味,加上用辣椒粉做調味,令明太子味道香味更突出。除咗明太子,其他材料亦都好豐富,有豬肉、有半生熟雞蛋、有蒽,用上忌廉醬汁又覺得絕配,而撈麵本身係粗少少,但食落又剛好,亦好彈牙,讚。📌柚子鹽味撈麵話這個撈麵嘅主角係柚子鹽不為過,一定唔會係其他地方試到衣個味道,係有濃烈嘅柚子香味嘅鹽,比一般鹽更清新更香,用嚟做撈麵更係滋味,絕對要推薦。配料有雞肉,雞肉肉質嫩滑,亦帶有柚子鹽味,非常可口,搭配嘅竹荀亦好爽口清新又有咬口,整體好出色。

📌明太子忌廉撈麵

📌柚子鹽味撈麵

2021-12-26 685 浏览
/𝐾𝑜𝑘𝑜𝑟𝑜🇭🇰/#sa灣仔篇 #sa日式篇➖➖➖<日本東京過江龍撈麵店🍜> ➖➖➖平時食拉麵沾麵就食得多 日式撈麵店真係第一次食!店舖主打多款不同撈麵 同平日食嘅沾麵都唔同枱上亦有食用方法指示 覺得食法幾特別食到最後個step 有啲似台式肉燥飯 都係特色之一 ❤️ 就算外賣都幾方便 不過如果鍾意湯嘅 都可以order 番拉麵但款式相對較少~另外佢地亦有唔同口味嘅日式雪糕🍦岩岩睇到佢地社交平台仲有丼飯➖➖➖1️⃣ 正宗全料東京撈麵 $99 (M) /$109 (L) 幾乎所有配料都有 揀左L size 都算幾大碗 會有叉燒粒、溏心蛋、紫菜同筍 仲有隻流心蛋黃同辣肉碎 調味粉係三種魚乾磨成嘅粉 見話有加韭菜但其實唔算話好重口味所以都接受到幾鍾意佢地手製麵條嘅質感 粗麵口感🆙🆙 唔會煮得太腍 先撈勻所有調味料同蛋黃食到三分一加黑胡椒、三分二加秘製香醋最後差不多食完加白飯連汁攪拌 就會好似肉燥飯~加左蛋黃 麵條無咁乾 更滑❣️加左秘製香醋有啲似柚子汁😛而叉燒粒偏瘦 都唔會太乾韌 無咩肥膏個人較鍾意一片片多啲😆➖➖➖2️⃣24個月熟成芝士撈麵 $99/$109 呢款同樣有叉燒粒🥳會多左啲
/𝐾𝑜𝑘𝑜𝑟𝑜🇭🇰/
#sa灣仔篇 #sa日式篇
<日本東京過江龍撈麵店🍜>
平時食拉麵沾麵就食得多
日式撈麵店真係第一次食!
店舖主打多款不同撈麵 同平日食嘅沾麵都唔同
枱上亦有食用方法指示 覺得食法幾特別
食到最後個step 有啲似台式肉燥飯
都係特色之一 ❤️ 就算外賣都幾方便
不過如果鍾意湯嘅 都可以order 番拉麵
但款式相對較少~
另外佢地亦有唔同口味嘅日式雪糕🍦
岩岩睇到佢地社交平台仲有丼飯

幾乎所有配料都有 揀左L size 都算幾大碗
會有叉燒粒、溏心蛋、紫菜同筍
仲有隻流心蛋黃同辣肉碎 調味粉係三種魚乾磨成嘅粉
見話有加韭菜但其實唔算話好重口味所以都接受到
幾鍾意佢地手製麵條嘅質感 粗麵口感🆙🆙
唔會煮得太腍 先撈勻所有調味料同蛋黃
食到三分一加黑胡椒、三分二加秘製香醋
最後差不多食完加白飯連汁攪拌

同正宗全料食法差不多 但用玫瑰果醬代替香醋
無諗過都幾夾

3️⃣烏龍茶 +$9
➖➖➖
💁🏻‍♀️整體來講 平時較少食覺得原來有咁多食法幾特別 可以一試 價錢相宜 不過個人都係喜歡湯麵多啲🤣

📍Kokoro Mazesoba
灣仔軒尼詩道68號地下1C舖
2021-12-23 53 浏览
全港首間日本過江龍撈麵店✨ 餐廳設計簡潔舒適,牆上掛有日本人氣書道家既作品,增添唔少日式藝術色彩💕 有別於一般拉麵及沾麵店,設計獨特,食法亦更有創意🥰❀ 正宗全料東京撈麵 🍜第一次食日式撈麵,一上到枱就見到滿滿既配料,就已經滿心期待😍 依碗撈麵有叉燒、辣肉燥、溏心蛋、鯖魚粉、紫菜、竹筍、蔥及蒜蓉等,非常豐富。麵條口感煙韌,帶麥香味,將蛋黃跟其他材料撈勻就食得~食落帶少少辣,味道香濃惹味。另外,每食到三分一仲可以分別加入黑胡椒及香醋,令味道更有層次!最後仲可以加埋白飯撈埋食,享有四款唔同食法🥰❀ 叉燒撈麵 🍜依款與全料撈麵既配料大致相同,只係無咗竹筍、溏心蛋及紫菜片。朋友食唔到辣,店員會另上一小碗辣肉燥,可自行再調配味道,好貼心呢!與朋友一樣,最鐘意係加入香醋調料,味道好夾又解膩~❀ 烏龍茶 🫖

❀ 正宗全料東京撈麵 🍜

❀ 叉燒撈麵 🍜

❀ 烏龍茶 🫖
下午茶
  • 正宗全料東京撈麵
2021-12-21 56 浏览
之前試業食過一次,今次收工見唔太多人排隊,一於再試多次👻 門口位置會有半開放廚房睇到師傅製作拉麵過程,全店主打乾麵,以粗身太麵為基底,入口會比較煙韌。🍜正宗全料東京撈麵🌶 / $99(M) $109 (L)配料有五花腩口感既叉燒,再加入各款配料香蔥、紫菜、辣肉燥、生蛋黃等等,食左1/3可以落適量既胡椒粉食,再食左2/3加適量既秘製醋令到味道更加豐富,最尾食晒d麵可以請店員加埋白飯撈埋剩低既醬食。雖然menu有🌶 不過味道應該唔食辣既朋友都食到🤭🍜明太子忌廉撈麵 / $89(M) $99(L)店員會另外附上一小杯醋,撈麵感覺水份較多,整體味道偏酸,到最後落飯撈完時,感覺就好似食緊Risotto咁😂雖然今次比起試業時水準有點下降,相對上無咁大驚喜。建議大家經過可以試食下,畢竟幾種食法體驗都幾特別既
之前試業食過一次,今次收工見唔太多人排隊,一於再試多次👻

🍜正宗全料東京撈麵🌶 / $99(M) $109 (L)

🍜明太子忌廉撈麵 / $89(M) $99(L)

( ͡° ͜ʖ ͡°) 麺屋こころ - 日本菜❝/ 介紹返~我叫 𝙼 𝚊 𝚣 𝚎 𝚜 𝚘 𝚋 𝚊 🍜/ 不是拉麵 不是沾麵 而是撈麵‼️❞◉ 正宗全料東京撈麵 ᴍ $99成碗麵配料滿滿 非常豐富有日式叉燒 肉操 糖心蛋 生蛋 筍 魚粉 紫菜生蔥撈埋生蛋同秘製醬汁 夠哂香濃重有辣味慢慢滲出麵條非常合我口味 是Q彈粗麵 麵好掛汁食咗一半 就加埋佢哋嘅秘製香醋估唔到加左之後 醋中和咗辣味 而且令佢冇咁膩係另一層次更加好味😋一麵兩食 個人認為好有驚喜❗️香港終於有返啲有質素嘅麵屋(๑˃̵ᴗ˂̵)推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟🈵/ 5📍 麺屋こころ (灣仔)灣仔灣仔軒尼詩道68號地下1C舖
( ͡° ͜ʖ ͡°) 麺屋こころ - 日本菜

食咗一半 就加埋佢哋嘅秘製香醋
估唔到加左之後 醋中和咗辣味 而且令佢冇咁膩
係另一層次更加好味😋
一麵兩食 個人認為好有驚喜❗️
香港終於有返啲有質素嘅麵屋(๑˃̵ᴗ˂̵)

推介指數:🌟🌟🌟🌟🌟🈵/ 5

📍 麺屋こころ (灣仔)
灣仔灣仔軒尼詩道68號地下1C舖

2021-12-17 39 浏览
喺香港地要搵日本菜絕對唔難,特別係日本嘅拉麵而家更加開到最成行成市,普通嘅拉麵我相信大家都成日食到,但係唔知道大家有冇食過日本嘅撈麵呢?最近有一間日本過江龍嘅店舖嚟咗香港,呢間店舖主打係日式撈麵,聽講仲要係香港第一日式撈麵專門店,每次食飯時分搭車經過都見到大排長龍,所以都忍唔住放假特登去試吓!店舖裏面嘅裝修都好特別,裏邊掛咗幾幅聽講係日本嘅人氣書道家万美親自到香港畫,令到店舖充滿書卷氣,絕對係打卡嘅好地方。今次我點咗佢哋舖頭最出名嘅正宗全料東京撈麵,聽到個名咁有霸氣就知道佢用料十足!材料超級豐富,有調味左嘅肉碎同埋豬肉粒,醬油糖心蛋,筍絲,青蔥,紫菜等等嘅材料,中間仲要放咗一粒蛋黃,睇到都好吸引!店舖內特登印上撈麵嘅四種食法俾大家做參考,我自己當然食咗原味先啦,一入口感覺麵條好QQ,感覺上似烏冬同埋拉麵嘅綜合體,而且因為蒜頭同埋蛋黃嘅加持所以成個面好滑好香,豬肉入口好爽,而且醬油糖心蛋有少少鹹,醬油嘅味道已經滲入左去蛋嘅入邊,佢哋嘅筍絲亦都唔會硬,絕對係高質之選。第二個食法係加入即磨嘅胡椒,胡椒香味好突出,配合返成個撈麵嘅話味道會變得更加濃厚。第三個食法亦都係我最鍾意,就係加入店舖秘製

第二個食法係加入即磨嘅胡椒,胡椒香味好突出,配合返成個撈麵嘅話味道會變得更加濃厚。第三個食法亦都係我最鍾意,就係加入店舖秘製既kokoro 昆布香醋,醋嘅味道唔會太酸冚過左成個撈麵原本嘅味道,反而令到成個撈麵嘅味道得以提升,微微既酸味令到食慾大增。第四個食法就係加入白飯,配合返撈麵嘅材料可以變成肉燥飯,絕對會帶俾你另外一個口感,大家如果有興趣嘅話記得要去試吓啦!
朝早搭車經過見到開左間新既舖頭,好奇search下openrice發現係食日式撈麵!平時拉麵沾麵就食得多,但日式既撈麵真係未試過,同事都話好有興趣所以放工一齊黎試🤤。🔅正宗全料東京撈麵(M $99/L $109)未試過所以大家都叫左個全齊料既「正宗全料東京撈麵」黎試下,不過一個叫M一個叫L,順便對比下size比大家睇😌。女仔食M我覺得就夠晒👍🏻。L主要就麵多啲,同埋多粒叉燒同荀。一碗正宗全料既撈麵真係好豐富!有蒜末同蔥,加埋秘製少少辣既肉燥,再拮穿隻蛋,撈勻成碗麵係超香超惹味😋!最重要係佢既麵係偏粗,好彈牙好掛汁😍,所以即使佢本身係無湯,但撈勻啲料都夠令每一條麵掛晒汁呢下好野👍🏻。叉燒都好爽口唔鞋,溏心蛋好入味😍,唔係半熟蛋咁簡單。最特別係佢有4️⃣個steps既食法,一次滿足4️⃣個願望😎。Staff都有再remind個steps,開頭係就咁撈勻食原味,食左1/3就加black pepper,再食多1/3就加秘製香醋,食完仲有少少汁,可以免費加個飯。跟足佢個steps真係幾有surprise🤩!加black pepper會令個麵再香濃惹味啲,加左醋就fresh啲,食完加少少飯撈番啲汁,個飯既

正宗全料東京撈麵(M)
正宗全料東京撈麵(L)
🔅正宗全料東京撈麵(M $99/L $109)

最特別係佢有4️⃣個steps既食法,一次滿足4️⃣個願望😎。Staff都有再remind個steps,開頭係就咁撈勻食原味,食左1/3就加black pepper,再食多1/3就加秘製香醋,食完仲有少少汁,可以免費加個飯。跟足佢個steps真係幾有surprise🤩!加black pepper會令個麵再香濃惹味啲,加左醋就fresh啲,食完加少少飯撈番啲汁,個飯既份量仲要係啱啱好😚!同埋飯本身偏濕所以好易撈勻啲汁,撈完發現撈麵既汁去撈飯又幾夾,食埋幾啖飯就好滿足🤤!

烏龍茶 & 可口可樂

🔅可口可樂 (Set +$9)
🔅烏龍茶 (Set +$9)
兩杯野飲唔好睇淨係得一半左右,其實個杯好大,所以係飲極都飲唔晒😂,跟set都係+$9都唔貴。

💬好鐘意佢夠光猛,餐廳設計其實就唔算日系,用既餐具反而係少少北歐style。但必須一提係佢仲有啲書法同畫係日本書道家 @mamimozi 親自到香港畫😱,有個吧枱位設計就係被佢既書法包圍住👍🏻。

2021-12-13 68 浏览
店家標榜日本麵粉即場在店內自製麵條,麵條粗身偏硬,撈完都唔會化。枱面有紙仔指引食法,東京全品撈麵,叉燒夠稔又入味,肉碎帶辣幾開胃,生蒜蓉撈埋清爽帶辣明太子忌廉撈麵叉燒一樣,明太子微辣但忌廉就有啲膩,奶味唔濃但都幾香,不過越食就越滯了,雖然額外配上雪梨醋解膩,但都幫唔到幾多麵差不多吃完時,店員會問需唔需要飯(不需額外收費),用來撈埋剩下的醬料食,建議一定要加,除咗唔好浪費醬料外,撈飯仲比撈麵好食一份撈麵,計埋飯,可以衍生出四款風味食法都幾有趣,環境乾淨但份量偏少,仲要+1就性價比偏低了

2021-12-12
午餐
2021-12-11 214 浏览
🇭🇰Kokoro Mazesoba·正宗全料東京撈麵$99 l 明太子忌廉撈麵$89呢個我之前睇相已經覺得好吸引架啦 果然無失望😍😍我自己比較中意佢個全料東京撈麵 佢一上檯已經好香 有好香既鰹魚味 而且少少辣味粉咁 超級惹味🤤🤤置後佢係教你食完1/3落黑椒 食多1/3再落佢個昆布醋 我覺得好正 因為佢個味道係真係會更加豐富 更有層次咁😌佢入面既叉燒就正正常常啦 都係個撈麵正啲 之後佢個明太子忌廉其實都唔錯 食落有少少似意粉咁 不過就無東京個個咁有驚喜😈之後食曬個麵 佢仲會比一小兜白飯你撈埋個汁 超滿足🍚·沖繩海鹽北海道3.7牛乳雪糕$36之後我地見佢檯面有推介呢個雪糕就決定試下😈佢個牛乳味超濃 而且好滑身 之後海鹽味都好出 好岩食完個撈麵食翻一球🍨🤤🤤·#rbyeat#rby日本菜#rby灣仔·📍灣仔灣仔軒尼詩道68號地下1C舖
🇭🇰Kokoro Mazesoba

#rby日本菜
#rby灣仔
📍灣仔灣仔軒尼詩道68號地下1C舖
沖繩海鹽北海道3.7牛乳雪糕
今次來到灣仔區一間新開不久的日式撈麵店來品嚐美食,店內有一個特色的打卡位,是拍照佳點!拉麵……我之前一定吃得多,但日式撈麵則罕有!撈麵味道更突出,如果加些黑胡椒和秘製香醋,會令撈麵更加惹味! (明太子)忌廉撈麵:明太子是鱈魚的魚卵,但明太子味道突出,加有辣椒粉等調味料醃漬,絕對是很受歡迎的美食。明太子完全沒有腥味,碗內餡料豐富,有嫩滑的豬肉、香甜的半生熟雞蛋和葱絲作配料,忌廉醬汁香濃。麵熱哄哄很暖胃,加上麵條粗幼度適中,口感彈牙,簡直是色香味俱全!照片絕對是原圖手機光度高加點香醋很滋味(柚子鹽味)撈麵:柚子鹽不單只是一般的調味鹽,而是經過多次的嘗試,才終於完成帶有濃郁柚香的鹽,絕對比一般鹽更加清香。雞肉以鹽醃製方式呈現,保留雞肉鮮味,而雞肉滲入柚子鹽,鹹淡度剛好。這個雖然是冷麵,但不會過於冰涼,吃下去有種清新爽快的感覺。份量剛好,有少量竹筍,有嚼勁,整碗麵吃下去的感覺像吃沙律配麵,很正啊!內在環境門面

照片絕對是原圖
手機光度高

加點香醋很滋味

內在環境

門面

• 明太子忌廉撈麵,柚子鹽味撈麵
2021-12-10 34 浏览
灣仔新開左間日式撈麵店,餐廳佈置用左簡單既白色同木紋做配撘,牆上有日系書法,係由日本人氣書道家畫既,充滿日系色彩。日式撈麵有特別食法,首先將蛋黃弄破,然後將醬料均勻攪拌,當您食到三分一後,加上黑胡椒,然後食到三分二後,再淋上秘製香醋,最後食完撈麵後,餐廳會問你需唔需要送個小小米飯俾你,等你用剩餘既汁拌勻成肉燥飯食😆。*全料東京撈麵 (L$109)*配料好足,有日式叉燒,肉燥,溫泉蛋,竹筍, 紫菜,生蒜粒,生雞蛋同鯖魚粉。小麥麵條食落彈牙有口感,配埋佢特色醬汁,口感濃稠但唔油膩。個人喜歡加佢香醋既食法,帶微酸可以中和醬汁既濃味。*叉燒撈麵 (L$99)*醬汁和全料大致相同,但中意食日式叉燒就岩晒,叉燒係慢燉叉燒,脂肪肉條紋分明,慢燉原理可保留叉燒油份,而且食落口感嫩滑唔韌。

*全料東京撈麵 (L$109)*

*叉燒撈麵 (L$99)*

2021-12-07 88 浏览
得知日本撈麵名店已經登陸香港,我食過日本拉麵,日本沾麵,但都係第一次食日式撈麵。餐廳喺灣仔,佢有日本師傅坐鎮, 務求保留原汁原味嘅Kokoro日式撈麵正宗全料東京撈麵 $99呢碗好多料,有肉燥、香蔥、紫菜、滷肉、生蛋黃、筍、蒜粒等等,香氣撲鼻😌,肉燥辣辣地好惹味;滷肉肥瘦適中,嫩滑香口。下面有粗身太麵,入口煙韌有口感,加上生蛋黃,食落特別香滑。鹽味撈麵 $79無咗肉燥,但有大量嘅蔥、竹筍、滷肉、蒜粒等,味道都好香另外餐廳仲有四步食法嘅建議,食用時把太麵和配料拌勻,享用三分一之後加入黑胡椒,三分二之後加特製香醋汁,味道層次分明。 最後,食完麵可加飯變成肉燥飯,真係好特別。

正宗全料東京撈麵 $99
下面有粗身太麵,入口煙韌有口感,加上生蛋黃,食落特別香滑。

鹽味撈麵 $79
無咗肉燥,但有大量嘅蔥、竹筍、滷肉、蒜粒等,味道都好香

• 正宗全料東京撈麵
  • 鹽味撈麵
2021-12-04 889 浏览
要說到近期熱話,必定是因重新演繹劉德華《倒轉地球》一曲而成為內地商演寵兒的「師奶殺手」陶大宇。陶大宇並不是歌手,但憑着獨特的唱腔,加上「水撥式」台風,令他瞬間人氣急升,更有網友為其創建社交媒體群組,揚言要推他奪取「叱吒903男歌手」。可見,在瞬息萬變的大氣候中,「創新意念」似乎比墨守成規更符合現今社會需要,有助開拓及推動更多可能性。筆者今天帶大家來到灣仔的過江龍「KOKORO (心) TOKYO MAZESOBA」,一嚐由日本名廚石川間創立、於短時間內風行全日本的人氣創意日式撈麵,必會顛覆你對傳統日式湯麵的味蕾印象。環境:✨「KOKORO (心) TOKYO MAZESOBA」首間香港分店落户於灣仔熱鬧街頭,地理位置相當方便,距離港鐵站只有數分鐘路程。✨店內裝潢走簡潔現代風,以白色為主調,整體感覺利落大方。✨最特別之處是,店家在正式營運前邀請了日本書道家万美在現場揮毫創作,作品在餐廳用餐區內展出,食客能邊享受食物,邊感受万美獨特且深具靈魂的文字魅力,突破大家對日本書法框架的既有認知。服務:✨職員均非常友善有禮,上菜時間令人滿意。食物:🍜 正宗全料東京撈麵 (大$109)🎌 正当全料東京

環境:
✨店內裝潢走簡潔現代風,以白色為主調,整體感覺利落大方。

服務:
✨職員均非常友善有禮,上菜時間令人滿意。

食物:
🍜 正宗全料東京撈麵 (大$109)
🎌 正当全料東京撈麺

✨與一般拉麵不同,Mazesoba是沒有湯底,店家更每天以優質全麥粉鮮製上品麵條,充滿麥香,且富彈性和韌性,掛汁力強。

✨配料特多,一共12款,包括日式慢燉叉燒、秘製肉燥、溫泉蛋、由鯖魚、鰹魚及沙甸魚乾磨成的魚粉、紫菜等,味道濃郁,帶少許辣勁,相當獨特,份量很飽足。

🧂 柚子鹽味撈麵 (中$79)
🎌 ゆず塩まぜそば

✨筆者一向好喜歡柚子鹽味拉麵,一眼相中這個香港店獨家限定味道。

✨慢煮雞肉鮮嫩不柴,配上清爽的柚子鹽味,清新而不油膩,讓人胃口大開,食慾倍增。

👉🏻 每張檯上均有貼着日式撈麵四式食法,而每種食法亦各有千秋,十分有趣!
1️⃣把醬料攪拌均勻。
2️⃣享用三份一後,可添加黑胡椒。
3️⃣享用三份二後,可添加KOKORO秘製香醋。
4️⃣吃完撈麵後,可加入米飯(向職員索取),並攪拌成肉燥飯。

✨歡迎大家留言告訴筆者你最喜愛哪一種食法☺️。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-11-27
呢間係新開嘅日本過江龍主打日式撈麵 都係香港第一間😮 環境好靚又舒服 以日本人氣書道家嘅書法去裝飾牆壁 夠哂特別 😍😍正宗全料東京撈麵 ($99/M, $109/L)第一次食撈拉麵 仲要有唔同食法好特別🤩 1️⃣首先撈勻所以配料後食三份一 就加黑胡椒 令到味道更加香濃 2️⃣食到三分二就加秘製香醋 味道酸酸地 香得尼又唔會heavy 3️⃣最後食淨少少仲有個飯仔撈埋變肉燥飯😋 一個麵有咁多層次好特別呀😍 配料有叉燒粒 肉燥 蛋黃 蔥 蒜 筍 紫菜 超豐富 味道香濃又好食🤤🤤雞白湯拉麵 ($89)呢個係餐廳唯一嘅湯麵 麵底係蕎麥麵 用得製小麥粉整成😌 所以會見到麵條有一點點 而湯底香濃 唔油膩😋 仲有嫩滑嘅雞肉 豬肉 冇肥膏 啱哂我😍😍烏籠茶 ($18)

正宗全料東京撈麵 ($99/M, $109/L)
正宗全料東京撈麵

雞白湯拉麵 ($89)
雞白湯拉麵

烏籠茶 ($18)
2021-11-30
2021-12-01 121 浏览
經同事介紹,我先知道原來灣仔最近開左一間日式拉麵店,不過呢間拉麵店最特別之處係:佢係主打日式撈撈拉麵,所以餐牌上面9款麵有8款都係撈麵、只有1款係湯拉麵。餐廳對住灣仔軒尼詩道大街,非常開揚;我地去到餐廳門口嘅時候,已經有好幾個人喺度排緊隊;排緊隊嘅時候,侍應不忘俾張餐牌我地睇住先,臨入去嘅時候落單,所以入到去坐低無耐就有得食了,時間管理上算係做得唔錯!門面有一半係半身透明玻璃,可以俾食客睇到廚房入面嘅情形,透明度十足(不過廚師們就唔係咁睇了,相信佢地會覺得好大壓力……)入到去,第一眼係俾張大大幅嘅日本書法畫吸引左,雖然睇唔明寫啲咩,但睇得出店主喺裝修餐廳內部都投放左好多心機。店內以金色同白色為主調,令面積唔大嘅餐廳睇落都似闊左一個size。食物方面,我嗌左明太子忌廉撈麵(M size),口感特別,係似用日式醬料撈落拉麵度,感覺幾新鮮;不過我個人覺得唔會想成日食呢類料理,因為太過油膩,而且無湯嘅配合,好似好寡咁。份量方面偏少,不過可以加$10加大至L size,份量大概多10-15%。價錢方面,$89唔使加一,想飲野就要另外加錢,同一般嘅日式拉麵鋪嘅價錢差唔多,唔算特別貴。順帶一提,食客

入到去,第一眼係俾張大大幅嘅日本書法畫吸引左

份量方面偏少,不過可以加$10加大至L size,份量大概多10-15%。價錢方面,$89唔使加一,想飲野就要另外加錢,同一般嘅日式拉麵鋪嘅價錢差唔多,唔算特別貴。順帶一提,食客可以喺臨食完碗麵嘅時候免費添一細碗白飯,撈落醬汁度一齊食,完美收官。
2021-11-30