2021-12-01 121 浏览
經同事介紹,我先知道原來灣仔最近開左一間日式拉麵店,不過呢間拉麵店最特別之處係:佢係主打日式撈撈拉麵,所以餐牌上面9款麵有8款都係撈麵、只有1款係湯拉麵。餐廳對住灣仔軒尼詩道大街,非常開揚;我地去到餐廳門口嘅時候,已經有好幾個人喺度排緊隊;排緊隊嘅時候,侍應不忘俾張餐牌我地睇住先,臨入去嘅時候落單,所以入到去坐低無耐就有得食了,時間管理上算係做得唔錯!門面有一半係半身透明玻璃,可以俾食客睇到廚房入面嘅情形,透明度十足(不過廚師們就唔係咁睇了,相信佢地會覺得好大壓力……)入到去,第一眼係俾張大大幅嘅日本書法畫吸引左,雖然睇唔明寫啲咩,但睇得出店主喺裝修餐廳內部都投放左好多心機。店內以金色同白色為主調,令面積唔大嘅餐廳睇落都似闊左一個size。食物方面,我嗌左明太子忌廉撈麵(M size),口感特別,係似用日式醬料撈落拉麵度,感覺幾新鮮;不過我個人覺得唔會想成日食呢類料理,因為太過油膩,而且無湯嘅配合,好似好寡咁。份量方面偏少,不過可以加$10加大至L size,份量大概多10-15%。價錢方面,$89唔使加一,想飲野就要另外加錢,同一般嘅日式拉麵鋪嘅價錢差唔多,唔算特別貴。順帶一提,食客

入到去,第一眼係俾張大大幅嘅日本書法畫吸引左

份量方面偏少,不過可以加$10加大至L size,份量大概多10-15%。價錢方面,$89唔使加一,想飲野就要另外加錢,同一般嘅日式拉麵鋪嘅價錢差唔多,唔算特別貴。順帶一提,食客可以喺臨食完碗麵嘅時候免費添一細碗白飯,撈落醬汁度一齊食,完美收官。
明太子忌廉撈麵
2021-11-30