2022-01-26 48 浏览
食物ok但男員工態度極差,安排混亂午市明明無位但都叫你落order先、等左40分先位,但明明一早落左order,都系要你坐系道等、完全無諗過客人lunch時間有限,比你落單先只系想留住你唔好去別間🙄
食物ok但男員工態度極差,安排混亂
2022-01-25 61 浏览
日本拉麵就食得多,日式撈麵都係第一次食,去咗呢間全港首創位於灣仔嘅Kokoro。正宗全料東京撈麵(L size $109)呢款招牌撈麵配料勁豐富,有叉燒、生蛋黃、肉燥、紫菜、蔥花、蒜蓉、鰹魚粉、糖心蛋等等,醬汁非常香濃,辣辣哋好惹味。麵底係粗麵黎,煙靭有咬口得黎仲好掛汁添。叉燒粒燒得好香,肉質稔嫩,一口size大小岩岩好。24月熟成芝士撈麵(L size $109)至於另一款芝士撈麵,用咗24個月嘅熟成芝士,淋喺叉燒粒同埋麵底上面,芝士味香濃。將d半熔嘅芝士、生蛋黃同麵撈埋夾起見到拉芝嘅效果已經好想食。芝士控一定唔可以錯過。仲可以撈埋玫瑰醬(代替香醋)一齊食,多一份香甜清新感。麵嘅食法係先將醬汁、生蛋黃、配料同麵撈勻,食到咁上下仲可以加黑胡椒同秘製香醋撈埋一齊食,令到個麵冇咁膩。如果食完碗麵未夠飽,仲可以加白飯落剩餘嘅醬汁到撈勻變肉燥飯添。我同朋友食完麵就已經飽飽所以就冇試到,大食嘅朋友可以挑戰一下。跟餐仲可以加$9要埋汽水、烏龍茶等飲料。餐廳設計都特別呀,原來其中三幅牆都係由日本人氣書道家万美親自到港畫😍好靚呀。。麺屋こころ (灣仔)灣仔灣仔軒尼詩道68號地下1C舖。。

正宗全料東京撈麵(L size $109)

24月熟成芝士撈麵(L size $109)

麺屋こころ (灣仔)
灣仔灣仔軒尼詩道68號地下1C舖

拉麵沾麵食得多,今次就嚟試試來自日本嘅過江龍撈麵,同時亦係香港首間主打日式撈麵嘅餐廳!餐廳設計走簡約風,牆上嘅書法係由日本人氣書道家親自繪畫✨• 正宗全料東京撈麵(L) $109撈麵配料超足,有叉燒、辣肉碎、溏心蛋、生雞蛋、紫菜、鰹魚粉、竹筍、韭菜同蔥花,可想而知味道有幾豐富!第一步當然係拎相機打個卡先,之後就可以將麵同配料撈勻,品嘗最原味~自家製麵條屬於粗麵,相當煙韌有咬口,細細咀嚼更能感受小麥香,個人非常鐘意!醬汁帶好微微嘅辣,特別要提一提個鰹魚粉真係提香不少,亦增添咗日本風味!食咗三分一之後可以試試加入黑胡椒,令麵條更惹味,味道多啲變化,喺剩低三分一嘅時候可以落埋秘製香醋,酸酸哋勁開胃,輕鬆食埋其餘嘅麵條!食曬啲麵都未完,仲可以問店員拎一小碟飯,撈埋碗底嘅醬汁咁食!一碗麵都可以感受到咁多重味覺變化,真係一個幾得意嘅體驗😳• 明太子忌廉撈麵(L) $99明太子份量慷慨,撈勻之後明太子嘅味道依然好明顯,雖然係忌廉汁底不過唔會太膩,啖啖鹹香味好正!• 可口可樂 +$9• 烏龍茶 +$9

• 正宗全料東京撈麵(L) $109

• 明太子忌廉撈麵(L) $99

• 可口可樂 +$9

• 烏龍茶 +$9
2022-01-19 77 浏览
拉麵就食得多,撈既就反而係第一次😌正宗全料東京撈麵$99signature既梗係要試下!碗麵好多料:叉燒、生雞蛋、溏心蛋、紫菜、辣肉碎、韭菜、蔥花etc 食法都幾特別,食1/3加黑椒,之後再加醋。加醋更加提起麵既味道,覺得好夾喎!叉燒撈麵$89真係好多粒叉燒!食到加飯果陣都仲有叉燒😂叉燒好捻而且好入味,簡簡單單都好好味😋
拉麵就食得多,撈既就反而係第一次😌

正宗全料東京撈麵$99

叉燒撈麵$89

2022-01-16 81 浏览
正宗全料東京撈麵 L $109鹽味撈麵 M $79 .咁大個仔都未食過日本撈麵,沾麵就食得多啦,今次去試吓係咩料先。.店舖入邊嘅裝修環境同服務都唔錯,我哋一行二人嗌左兩碗撈麵第一碗當然係全料東京撈麵第二碗呢就係鹽味撈麵。.兩者嘅分別就係啲全料係有雞蛋肉醬同埋紫菜,相比起鹽味撈麵,全料撈麵濃味啲,佢有建議四個食法,撈埋佢一齊食,加黑椒,再加醋,之後再加飯食(可以免費問佢拎)我覺得最好食就係撈完加黑椒加醋(我自己係食全料).Cp 值及夠飽: 一樣喺市場上面冇嘅產品我覺得個價錢其實幾優惠而且都夠飽.翻啅:會再返嚟食,成個香港得佢一間,想食日式撈麵真係要嚟呢度食😂
正宗全料東京撈麵 L $109
鹽味撈麵 M $79
Cp 值及夠飽:
一樣喺市場上面冇嘅產品我覺得個價錢其實幾優惠而且都夠飽
翻啅:
會再返嚟食,成個香港得佢一間,想食日式撈麵真係要嚟呢度食😂
2022-01-16 48 浏览
🐽係日本就有食過呢種日式撈麵,係香港終於都有得食啦🤩值得一提既係店入面有三幅牆都係由日本人氣書道家万美親身黎香港畫嫁😌。👅正宗全料東京撈麵($99/M)女仔食既話嗌M size好啦都好夠做🤣同叉燒撈麵既分別就係呢個有埋竹筍同溏心蛋😃肉碎同醬汁好夠撈勻哂成個麵!最怕啲撈麵汁一係太咸一係唔夠味,呢個係岩岩好👍🏻有胡椒味既香辣感,惹味得黎唔會死咸😗個麵係粗身個種,係我中意既口感,而且好掛汁😋叉燒切到細細舊有彈牙感!食左1/3可以再加黑胡椒,再食多少少可以加香醋😌食起嚟無咁膩!店員最尾會問你需唔需要白飯,男仔唔夠飽仲可以拎個飯倒埋落啲汁到撈飯食添🤭。👅明太子忌廉撈麵($89/M)明太子汁幾creamy同香甜啲,一樣都係好濃味🤓有陣咸鮮味!如果明太子味再突出啲會更加正!不過食食下會易有膩感😶

👅正宗全料東京撈麵($99/M)

👅明太子忌廉撈麵($89/M)
2022-01-16 49 浏览
呢間拉麵鋪開果陣已經好想去,點知上次經過果陣咁啱冇開,今次就特登搵日閒日去試下,睇下係咪真係咁好食!正宗全料東京撈麵 $109因為平時好少食撈麵(多數都係食拉麵或者沾麵),所以嗌左個最popular果個。配料非常豐富,係多左完全遮曬啲麵。食法係撈勻隻蛋、秘製醬汁、鰹魚粉同其他配料,醬汁又鹹又濃好惹味。而枱旁有教到點食呢個麵,喺食完1/3落黑椒,剩返1/3就落昆布醋,發覺黑椒同個麵既味道好夾,但醋既味道就唔太顯眼(可能太soft)。而麵條亦都好但彈牙,想夾起都唔係咁容易。而叉燒就味道比較普通,如果多啲肉汁會更好!整體黎講,撈麵既醬汁非常出色,唯一既問題就係只係啱啲重口味既人士,同埋叉燒嘅肉汁味可以再濃啲(可能係俾醬汁遮蓋左)

正宗全料東京撈麵 $109

2022-01-14 106 浏览
開左三個月到既日本過江龍🇯🇵中午時段十二點半左右試過幾次都係要排隊,但係呢次竟然可以無隊直入😱▪️ 正宗全料東京撈麵(7.5/10)💲99 (M)呢度有M同埋L兩個Size,黎之前朋友話叫女仔食M都應該夠飽🤨侍應解釋首先要撈勻食,有比較粗糙既叉燒粒、微辣既肉燥、溏心蛋、生蛋黃、竹筍、紫菜、韭菜、大蔥、蒜蓉同埋魚乾磨成既粉🙈幾鍾意個小麥麵條,粗度似烏冬,不過口感更為彈牙有韌性,掛汁度一流,唯獨係重口味左啲🌶️食左三分一後加黑胡椒,感覺越食越鹹,三分二後加醋,大概可以中和返,最後加小碟飯索曬底既汁,真係好飽🤓▪️ 明太子忌廉撈麵 💲99 (M)🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 正宗全料東京撈麵(7.5/10)💲99 (M)

正宗全料東京撈麵

▪️ 明太子忌廉撈麵 💲99 (M)

🔎 整體評分(7.5/10)
正宗全料東京撈麵
平時日本拉麵就食得多,日式撈麵還是第一次見。有別於傳統的日式拉麵店,Kokoro從台灣乾拌麵中獲得靈感,經改良後創造「日本風肉燥拌麵」。Kokoro在當地頗有名氣,於全國及世界各地都設有分店,而這次終於在香港開第一間分店喇!店內裝潢明亮簡潔,以簡約的白色和金色為主調,空間感強。當中最引人入勝的是三幅富有現代感的書法作品,藝術氛圍濃厚。書道是日本文化藝術中的重要一環,聽說店家專程聘請日本著名書道家Mami(万美)繪製,盡見心思。原來Mami獨創風格,把日本書法和街頭塗鴉融合在一起,創出跨界新藝術。大家享受美食之餘,不妨好好欣賞下這些書道作品,讓雙眼也能同時得到視覺享受。Kokoro的餐牌以撈麵為主,還有幾款日式迷你丼和小食,價錢均在$100以下,定價親民。每款撈麵都有分M或L Size,還可以另外加料,客人可依照自己食量而決定份量。店舖還貼心地在每張枱都貼上撈麵食法,大家可以先參考一下︰1️⃣ 把醬料攪拌均勻2️⃣ 享用三分一後,添加黑胡椒3️⃣ 享用三分二後,添加Kokoro秘製香醋4️⃣ 食完撈麵後,可加入米飯,並攬拌成肉燥飯♢ 🍜正宗全料東京撈麵(M size) $99單看名字就猜到這是Kokor

1️⃣ 把醬料攪拌均勻
2️⃣ 享用三分一後,添加黑胡椒
3️⃣ 享用三分二後,添加Kokoro秘製香醋
4️⃣ 食完撈麵後,可加入米飯,並攬拌成肉燥飯

♢ 🍜正宗全料東京撈麵(M size) $99
單看名字就猜到這是Kokoro的招牌菜,馬上決定點這個了!端上來的麵碗頗為巨型,不同的配料整齊地排列著(請看圖2),十分豐富,香氣逼人!配料絕不馬虎,有叉燒﹑辣肉碎、日本生雞蛋﹑溏心蛋﹑紫菜﹑生蒜﹑竹筍﹑韭菜,真正是「全料撈麵」!叉燒與港式叉燒不太一樣,用過特製醬料醃製,肉質偏肥美,口感軟腍。辣肉碎其實有點像少辣版的滷五花肉,味道香惹。溏心蛋的火侯控制得很好,呈現半熟狀態。麵條粗身,入口煙韌,有嚼口感。

Kokoro創意十足,一碗撈麵可以衍生出四種不同食法,不斷把味道改變,提昇口感層次!根據食法1️⃣,把蛋黃打碎,然後把麵條和配料拌勻,口感豐富,味道香濃又惹味,不過略嫌原味有點鹹!2️⃣添加黑胡椒後,味道有些變化,胡椒香氣強烈而濃郁,跟麵條味道很搭配。3️⃣最後加入Kokoro自家製海帶醋,味道又改變了。原先偏鹹的麵條得到中和,變得酸甜清爽。以上步驟,我最喜愛加了香醋的麵條味道!4️⃣食到最後其實還有剩餘的醬汁,添加米飯後可以變成肉燥飯。不過這一餐實在太飽肚了,未有機會嘗試步驟4這個食法。

Kokoro這間日式撈麵店頗有特色,而且是香港首間分店,值得打卡!不過我覺得試一次足矣,個人認為整碗麵的調味和配料都是偏鹹,每條麵都沾上太多醬料,有些油膩。
2022-01-08 76 浏览
《 灣仔正宗日式撈麵🇯🇵》食過沾麵好多次,今次係第一次食日本撈麵💛😛 呢間黎自日本東京嘅撈麵專門店喺灣仔開左第一間分店😆唔單止有好多款選擇好多款,麵條亦係新鮮製成!1️⃣🍜🥗 招牌正宗全料東京撈麵M $ 99 / L $ 109 (8.5/10)撈麵總共有12種食材😱😱有溫泉蛋🍳,肉燥,紫菜,日式慢燉叉燒🍖(軟淋淋入口即溶!),鯖魚粉,韭菜,竹筍🧡🧡超足料!溫泉蛋撈落去啲配料同醬料😍😍好正!雖然有啲咸,但係加咗秘製香醋之後就覺得仲好味左😚仲可以自己加黑椒調味😚而且欣賞佢麵條🍜好有咬口、煙韌彈牙😚掛汁之餘又香口2️⃣🧡🍝 明太子忌廉撈麵M $ 89 / L $ 99 (8/10)配料上基本上同全料差唔多,但多咗明太子忌廉醬😛😛份量幾多,都幾creamy入味😆欣賞佢冇全料咁咸💛 其實食完所有撈麵之後,職員都有過嚟問我哋要唔要白飯用嚟撈埋剩低嘅肉燥汁食,不過實在太飽肚所以就冇要到🤣3️⃣ 🍗💛 日式炸雞球 $33 (8/10)炸得好香口!雖然唔多件,但件件都好juicy💙—————————————————————————📍麵屋こころ💛💛灣仔軒尼詩道68號地下1C舖
《 灣仔正宗日式撈麵🇯🇵》

3️⃣ 🍗💛 日式炸雞球 $33 (8/10)

炸得好香口!雖然唔多件,但件件都好juicy💙

—————————————————————————
📍麵屋こころ
💛💛灣仔軒尼詩道68號地下1C舖

2022-01-06 43 浏览
今次試左正宗全料東京撈麵,有別於平時既湯拉麵或者沾麵,可以話完全係無湯,佢既配料日式叉燒、肉燥、鯖魚粉、溫泉蛋,紫菜、青蔥、韭菜、竹筍,蒜末枱上有張卡紙仔教你點食首先將所以配料攪拌均勻享用三分一之後加入黑胡椒再享用三分一之後加入秘製昆布醋當你食完所以麵之後你應該仲剩番一D內燥同汁咁你就可以問侍應拎一份飯去撈埋剩餘既汁飯既份量大概係兩三啖左右,所以唔使驚佢比好多會好飽建議大家叫MEDIUM最後可以加埋個飯食晒所有精華正宗全料東京撈麵 (中) Premium Tokyo Mazesoba (Medium size) $99

枱上有張卡紙仔教你點食
首先將所以配料攪拌均勻
享用三分一之後加入黑胡椒
再享用三分一之後加入秘製昆布醋
當你食完所以麵之後你應該仲剩番一D內燥同汁
咁你就可以問侍應拎一份飯去撈埋剩餘既汁
飯既份量大概係兩三啖左右,所以唔使驚佢比好多會好飽
建議大家叫MEDIUM最後可以加埋個飯食晒所有精華

📍灣仔過江龍撈麵專門店‼️· 惹味超足料配搭😛 -- 麺屋こころ 🍜🤩•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_日本菜========================最近喺ig見到灣仔開咗間過江龍麵店,主打各款特色拌麵,仲係香港第一間拌麵店‼️餐廳設計都好特別,其中三幅牆都係由日本人氣書道家万美親自到港畫㗎🤩平時拉麵同沾麵就食得多,今次就同@breadismyboyfrd嚟試下拌麵💕麵仲可以揀M或者L兩個size㖭😍------------------------------⭐️正宗全料東京撈麵 $99 (4.3/5)食物上檯後店員會講解食法,首先將所有配料同麵拌勻,享用三份一後,加入黑胡椒粉,享用三份二後再加入kokoro秘製香醋,到最後再問店員拎一小碟白飯撈埋剩餘嘅醬汁😋呢個撈麵係有晒全部配料,有叉燒粒、蛋黃、雞蛋、肉碎、紫菜、鰹魚粉、薑蔥等等😍😍食落微微辣,好惹味😋叉燒腍身肉味濃郁~麵條係用咗小麥粉製作,偏粗身,食落好煙韌掛汁力都好強!🤩----------------------------

#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_日本菜
========================
⭐️正宗全料東京撈麵 $99 (4.3/5)

⭐️明太子忌廉撈麵 $89 (4.4/5)

配料同上面嗰碗差唔多,呢個就多咗明太子同忌廉汁,口感比上一碗creamy啲😍加埋明太子嘅鹹香啖啖都好正😛
整體嚟講幾特別,味道都幾有驚喜,我同朋友都好中意!🥰
賣相:3.8/5
2021-12-30
  • 正宗全料東京撈麵
  • 明太子忌廉撈麵
2022-01-02 746 浏览
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:黎自日本東京嘅過江猛龍「麺屋こころ Kokoro」由開業至今一直爆紅近年喺泰國,新加坡,歐美等地方開設分店直到今年終於嚟到香港插旗啦!係香港第一間日式撈麵店不同於一般嘅「湯」拉麵店(☆▽☆)「Kokoro」主打台灣風嘅肉操「拌」拉麵無論係口感定賣相都帶比人不少驚喜( ˇ෴ˇ )p.s 特別提下,店內三其中三幅牆由日本人氣書道家万美親自黎港作畫好值得打卡影相架(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)⁄◈ 正宗全料東京撈麵 L size $109 - ©4/5分話明「全料」,配料最豐富嘅必屬呢款招牌以粗身太麵為底(ノ´ヮ´)ノ*: ・゚配上辣肉燥,九條大蔥,韭菜,紫菜,叉燒竹筍,糖心蛋再混合埋自家製嘅醬油同香油一齊拌勻醬料完全沾滿喺每一條粗麵上味道極為濃郁,口感極之豐富(◕ᴗ◕✿)由於加咗日本蛋黃令成碗麵增添左黏合力,濕潤度同滑溜度!拌麵四部曲:1. 麵條拌勻先食三分之一2. 跟住灑上黑椒粉後食到三分之二3. 在淋上秘制海苔香醋直接食埋三分之三4. 最後問店員領取一小碟日本飯,拌勻成肉操飯值得一讚嘅係一般撈麵食到一半就有膩感跟住佢嘅四步曲,我竟然可以成碗食晒!由濃郁到辛辣,再去到酸香

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
黎自日本東京嘅過江猛龍
「麺屋こころ Kokoro」由開業至今一直爆紅
近年喺泰國,新加坡,歐美等地方開設分店
直到今年終於嚟到香港插旗啦!
係香港第一間日式撈麵店
不同於一般嘅「湯」拉麵店(☆▽☆)
「Kokoro」主打台灣風嘅肉操「拌」拉麵
無論係口感定賣相都帶比人不少驚喜( ˇ෴ˇ )
好值得打卡影相架(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)⁄

話明「全料」,配料最豐富嘅必屬呢款招牌
以粗身太麵為底(ノ´ヮ´)ノ*: ・゚
配上辣肉燥,九條大蔥,韭菜,紫菜,叉燒
竹筍,糖心蛋
再混合埋自家製嘅醬油同香油一齊拌勻
醬料完全沾滿喺每一條粗麵上
味道極為濃郁,口感極之豐富(◕ᴗ◕✿)
由於加咗日本蛋黃
令成碗麵增添左黏合力,濕潤度同滑溜度!
拌麵四部曲:
1. 麵條拌勻先食三分之一
2. 跟住灑上黑椒粉後食到三分之二
3. 在淋上秘制海苔香醋直接食埋三分之三
4. 最後問店員領取一小碟日本飯,拌勻成肉操飯
值得一讚嘅係一般撈麵食到一半就有膩感
跟住佢嘅四步曲,我竟然可以成碗食晒!
由濃郁到辛辣,再去到酸香,三層層次感(◕ᴗ◕✿)

◈ 咖喱炸雞撈麵 M size $89 - ©4/5分
分別有M同L size
以一般女仔嘅食量來講,M size已經好足夠
配料有九成相似,不同的是有炸雞塊同咖哩底
撈勻後啖啖都係辛辣咖哩香。^‿^。
而最後嘅燥肉拌飯更有畫龍點睛之用
吸收哂醬料嘅精華加上米飯香,真係好正⁽͑˙˚̀༎˚́˙⁾̉

◈ 零系可口可樂 $18 - ©3/5分

2022-01-01 63 浏览
Quite happy with the food and service.We were seated in a cosy booth in the corner so a little difficult to get the servers's attention.Decor is beautiful with great art pieces on the wall. The server explained the 3 steps to eating the noodles so well and offered a mini plate of rice to finish the sauce up at the end. Would go back again!

Would go back again!
  • 正宗全料東京撈麵
2021-12-30 51 浏览
今日試咗一間位於灣仔新開嘅過江龍日式撈麵店 Kokoro, 呢間舖頭唔算好大但係環境非常舒適,牆上仲有日本人氣書道家親自畫嘅作品,啱晒大家嚟打卡🥰正宗全料東京撈麵第一次食日式撈麵覺得好特別,有少少沾麵嘅味道,但又有啲唔同😆總之大家親身試吓就知😆 全料東京撈麵配料相當多,有叉燒、蛋、肉燥、筍、香蔥紫菜等等,超級豐富🥰 細心嘅店員教我哋食咗三份一之後可以加黑胡椒粉,再食多三份一可以加特製嘅醋,我哋乖乖地跟指示,真係食到唔同層次嘅味道,麵質都係我好鍾意嘅,有啲嚼勁,好正👍 食完啲面仲可以叫店員加飯一齊撈埋啲汁食,不過由於我哋食完已經好飽所以就冇試呢個食法啦😆24月熟成芝士撈麵呢個真係要推介俾芝士控,因為24月熟成芝士真係超級濃郁,芝士味勁香,配合買叉燒、蛋、香蔥紫菜等配料,有食緊西式麵食嘅感覺,但又有日式嘅元素,成件事好正好滿足😆 食到最後三分之一可以加埋特製甜醬,中和咗芝士嘅漏,好特別👍呢間麵店真係好特別,有別於香港一般嘅日式拉麵店,一定會再encore 👍👍

24月熟成芝士撈麵