2021-04-25
今晚同致愛兩人去食25道菜嘅omakase ,這裡位置方便一出升降機全層都係餐廳,一排吧枱位置,見到師傅好忙碌為食客準備食材,還會介紹食物,真係邊吃邊長知識!餐牌內只有一個25品嘅omakase set,當然就係食這個啦,落單後就係第1款菜式是超多汁及醒胃鮮甜嘅日本蕃茄,真係夠晒香甜多汁!第2道是富山灣來嘅螢光魷魚,細細隻,口感嫩滑鮮味,加埋浸過醬油,入口味道濃郁!第3道就係水雲,在水雲上放了鮮甜松葉蟹肉,加上帶酸嘅醋汁,清涼可口,入口細滑如絲,十分醒胃!第4道就係火炙元貝,元貝上塗上了醬油後用火炙一下,再配上一片香脆紫菜卷住入口,絕對有雙重口感,同埋元貝肉質夠晒鮮味!第5道係鱆紅魚包住馬糞海膽,本身肉質爽口鮮味嘅鱆紅魚肉加上味道濃郁咁甜,回甘強美道極鮮嘅馬糞海膽,真係令人十分回味!第6道池魚,本身池魚肉質緊實爽口,味道鮮甜,配上蔥粒,加埋個柚子醋一齊入口,感覺份外清新!第7道白貝,師傅用鹽燒白貝,燒得剛剛好,將白貝嘅肉汁鎖住,入口個種獨特甜味同細緻嘅口感真係令人回味!雖然用上了鹽燒,但一啲都唔會覺得咸,味道反而更鮮!第8道赤貝壽司,色澤亮麗,肉裡又軟又嫩,口感外層爽脆,由師傅純熟嘅手
第8道赤貝壽司,色澤亮麗,肉裡又軟又嫩,口感外層爽脆,由師傅純熟嘅手藝製作,感覺特別新鮮!
第9道地金目鯛壽司,地金目鯛肉質細緻肥美,魚肉呈淡淡嘅櫻花粉紅色,魚肉鮮甜嫩滑!火炙後油脂更香濃!
第10道真名鰹壽司,魚鮨豐富,入口十分有口感,肉質富有彈力!
第11道華蓮蠔,這款蠔層次豐富,口感比一般平時食開嘅生蠔獨特,入口時有如絲絨嘅細密感覺,雖然體型細小,但肉質充滿彈性而且鮮甜,這款有日本一殊榮嘅蠔真係一定要試!
第12道鮮腐皮伴海膽,鮮腐皮入口嫩滑,加埋入口鮮甜嘅海膽味道十分配合!
第13道牡丹蝦刺身,師傅將大大隻牡丹蝦去殼,並將蝦膏取出放在彈牙爽口嘅蝦肉上,入口十分鮮味還有濃郁嘅蝦膏味!
第14道鮫鰈魚壽司,鮫鰈魚魚油豐盈,肉質嫩滑之餘都好有彈力,壽司上還放了鮫鰈魚肝醬,令入口味道更加濃郁豐富!
第15道鰆魚壽司,本身肉質柔軟肥美,經師傅火炙後,油脂更香濃入口味道更出。
第16道富山灣白蝦壽司,白蝦蝦肉味道甘味加上入口有細而綿嘅質感加上少少嘅柚子果皮,入口十分清新!
第17道白見貝刺身,是用象拔蚌新鮮切片出來,入口煙韌爽甜!
第18道熟成油甘魚刺身,上面放了松露醬作點綴,入口時肉質甘甜,口感油滑幼細,魚味濃郁,加埋香濃嘅松露醬,味道配合!
第19道香魚,上枱時原整一條放在碟上,炸得十分金香,可以原全食用,食到中間位置會有回甘嘅感覺!
第20道磯煮鮑魚,本身已經似肉質柔嫩口感鮮甜嘅磯煮鮑魚上還塗滿了香濃嘅蟹膏,入口時先感受到外面香濃鮮味嘅蟹膏,再加埋本身鮑魚肉質嘅味道,真係十分滿足!
第21道火炙穴子,穴子上加上醬油再火炙,配埋脆身紫菜卷住入口,外脆內軟,因用上了香脆紫菜穴子本身嘅油脂不會沾到手上!
第22道中拖羅,充滿脂肪比例較高,入口非常甘香嘅中拖羅,放進口中,油脂在口中滲出來嘅感覺真係十分滿足!
第23道紫菜天婦羅包住了海膽,紫菜先漫了天婦羅醬炸得定形再加上鮮甜嘅海膽,外脆內軟,一凍一熱,雙重口感!
第24道天婦羅士多啤梨,用上薄薄嘅炸漿將香甜大粒嘅士多啤梨炸得外脆內裡充滿肉汁,咬下去時肉汁在口中爆開,作為尾聲都係唔錯嘅組合!
最後一道玉子燒,自家製嘅甜品,入口蛋味濃郁,但又唔有太膩嘅感覺!
以為已經食完,最後還有麵豉湯,暖一暖過胃,還有雪葩夾餅!
下次又可以再來看看有沒有新食材出現!