2022-06-26
消費卷到手,當然要多謝自己交過既稅啦,雖然唔多,自己又可以享用番🤭今日就約好友去刷餐勁既好友揀左呢間食omakase,因為佢啲同事食過,極力推介,仲提佢一定要早少少book位👍🏻入到去,值得讚讚侍應們非常有禮貌👍🏻我地望完餐牌,侍應姐姐問我地有無食物敏感,有無乜野唔食既,答完之後,就推介呢個25品逸,其實計落都好抵食🤗25品話多唔多,話少都唔少,不過我地眼闊肚窄🤪食到最後真係攬住個肚走人🤭美食一定要配美酒,sake就係絕配,見呢個做緊7折,兩個就叫左一支,味道易入口,有微炭酸口感,好襯呢餐omakase師傅準備好就為我地既晚餐揭開序幕水霧蕃茄高湯啫喱 & 沖繩水雲蟹肉,呢兩個開胃菜無得頂😋然後再來👇🏻水母刺身: 爽口有咬感😋粒貝刺身: 師傅加少少海鹽調味,鮮味😚蟹膏豆腐: 呢個無得頂呀,蟹膏好濃郁😋另外好欣賞佢地既餐具,每款都用精緻餐具盛載,一路食一路欣賞,好吸引😍燒平貝: 用紫菜捲住平貝,首先紫菜好脆口,一啖入口,勁正😋鱸魚配上紫蘇花及酸汁: 清甜鮮味😋到左手握壽司,我偷望左師傅仔對手都幾纖纖玉手,手握壽司一流白金鯛、赤貝、深海池魚 - 簡單食材已經好鮮味👍🏻三文魚籽湯葉 : 口感柔
水母刺身: 爽口有咬感😋
粒貝刺身: 師傅加少少海鹽調味,鮮味😚
蟹膏豆腐: 呢個無得頂呀,蟹膏好濃郁😋
燒平貝: 用紫菜捲住平貝,首先紫菜好脆口,一啖入口,勁正😋
鱸魚配上紫蘇花及酸汁: 清甜鮮味😋
到左手握壽司,我偷望左師傅仔對手都幾纖纖玉手,手握壽司一流
白金鯛、赤貝、深海池魚 - 簡單食材已經好鮮味👍🏻
三文魚籽湯葉 : 口感柔嫩軟滑,豆味濃郁,配搭上三文魚籽,增添一份魚香鮮美😋
北寄貝 : 師傅只加海鹽及柚子皮碎,已經好清香👍🏻
北海道蝦 - 蝦肉夠肥美,而且蝦頭蝦膏好creamy😋
室津岩蠔+酸甘汁 - 日本生蠔我都食唔少,呢個有d驚喜,因為都幾大隻下,蠔身好肥美飽滿,蠔味好香濃,入口仍維持好耐的蠔味😍
然後師傅又來幾款手握壽司:
北海道銀雪魚: 配上黑松露,鮮味提升😋
北寄貝 : 爽口😋
日本瀨尿蝦: 成隻瀨尿蝦起了肉,而且有啖啖蝦膏😍
醬油吞拿魚+馬糞海膽 : 呢個真係好正,有兩種口感,入口即溶😋
食到呢度已經飽飽地,但係師傅無停過令我地好驚喜既食材😍👇🏻
紫海膽 : 我一直都好想買成隻海膽,但唔識處理,但在呢度可以食到完隻紫海膽,我地兩個真係想大叫好鮮甜呀🤤🤤
慢煮鮑魚 : 師傅話將鮑魚慢煮左4個鐘,然後加埋蟹膏,超香濃😍
香魚 : 當師傅放出黎果陣,我地都嘩左一聲,因為成條香魚企住好靚呀,而且好香脆🤤
大拖羅 : 成口都佈滿魚油
毛蟹肉配上高湯啫喱及紫蘇花: 每梳蟹肉都好鮮甜😋
差不多去到尾聲🤭
白海膽脆海苔 : 大大啖啖落去,索索聲,滿口海膽,好滾動😍
玉子布旬 : 雖然細細件,不過好香蛋香味🤤
魚湯 : 鮮甜魚肉🤤
柚子雪糕 : 為呢餐劃上超完美句號😍
每人2千多少少,不過都好值,因為食材新鮮,師傅又處理得好好,又可以同師傅交流😍