今日男朋友突然想食廚師發辦, 仲帶咗我去呢間餐廳度食佢話景色靚,服務又好。26樓高望到維港景色,店員的招呼…一香價錢明白了…我們選了壽司套餐,所以選了坐在師傅前面先有前菜: 蕎頭啫喱配松葉蟹肉、三文魚子、青瓜、水母伴麻醬…酸蕎頭啫喱味道十分特別!蟹肉和水母等伴麻醬非常好食!麻醬吃得出是比平時有些不同,芝麻的味道特別濃郁!水母十分爽口 ,三文魚子十分鮮甜壽司又淡味之濃味開始1/ 沙鰈魚壽司2/ 章紅魚壽司3/ 深海池魚壽司4/ 赤貝壽司5/ 牡丹蝦壽司6/ 帶子壽司7/ 秋刀魚壽司8/ 赤身壽司 9/ 大拖羅壽司10/ 海膽軍艦 11/ 三文魚子軍艦 12/ 太刀魚壽司 13/ 新鮮鯖魚壽司14/ 昆布小鰹魚壽司15/ 燒左口魚邊迷你手卷每件壽司都係厚切魚肉配少少飯, 食到新鮮魚的油脂和香味, 基本上都不用甜壽司豉油, 師傅會喺每件壽司到包上wasabi和一些醬汁, 絕對是原汁原味! 最後還有甜品! 最神奇的是每當杯茶凍咗或者飲過,店員就會換一杯新的熱茶! 只能說這個價錢除了吃環境和高級食材外,還有的就是貼心的服務!
26樓高望到維港景色,店員的招呼…一香價錢明白了…
我們選了壽司套餐,所以選了坐在師傅前面

壽司又淡味之濃味開始
13/ 新鮮鯖魚壽司
14/ 昆布小鰹魚壽司
15/ 燒左口魚邊迷你手卷

2019-10-29 32 浏览
今日非常開心,因為朋友帶我到亞士厘道的20樓一間擁有維港景色的omakase日式餐廳吃晚飯而我最愛就係食壽司,所以我哋揀咗全壽司套餐,一共有15件壽司套餐嘅前菜非常特別,係一粒啫喱配松葉蟹肉、三文魚籽加上海帶再配胡麻醬,呢個組合非常特別,可見花咗唔少心思店員10分細心介招每件壽司首先黎既係🍣右口魚🍣伊佐木🍣深海池魚🍣白蝦🍣赤貝壽司面頭嘅刺身都非常厚切,整齊排列,每次5件,節省左等候嘅時間伊左木肉色白裏透紅,味道清爽甜味!之後就到我最愛既海膽和拖羅,而包住海膽嘅紫菜非常脆,滿滿海膽,真係食十件都唔怕,不過都係留翻個胃食其他壽司,先無再encore 🍣海膽🍣帆立貝🍣秋刀魚🍣拖羅🍣牡丹蝦配蟹膏醬最後五件係魚類,🍣青魚🍣筋籽🍣太刀魚🍣小姬魚🍣油甘魚太刀魚、小姫魚真係小有d,但偏偏就係友人最愛,店員都覺得我朋友係識食之人!食完壽司仲有魚湯,魚湯應該熬製左好耐,而裏面亦有魚肉!最後食埋個甜品,有兩種口味嘅雪糕一種係抹茶一種係紅豆,而我選擇左紅豆!之後喺度坐咗一陣嘆下熱茶再望住維港嘅景色,真係差d唔捨得走

店員10分細心介招每件壽司

首先黎既係🍣右口魚🍣伊佐木🍣深海池魚🍣白蝦🍣赤貝

伊左木肉色白裏透紅,味道清爽甜味!

🍣海膽🍣帆立貝🍣秋刀魚🍣拖羅🍣牡丹蝦配蟹膏醬

最後五件係魚類,🍣青魚🍣筋籽🍣太刀魚🍣小姬魚🍣油甘魚

食完壽司仲有魚湯,魚湯應該熬製左好耐,而裏面亦有魚肉!

之後喺度坐咗一陣嘆下熱茶再望住維港嘅景色,真係差d唔捨得走
2019-10-29 34 浏览
尖沙咀亞士厘道頂層的Omakase鮨真,能夠面向維港,晚上更能望到幻彩詠香江,望住呢個景色食晚飯,真的特別寫意和浪漫今日我哋叫咗一個15貫壽司,每位1080 ,包括前菜, 15件壽司、湯同埋甜品首先前菜分別係松葉蟹肉、三文魚子、海帶、青瓜絲配胡麻醬,蟹肉鮮甜和卜卜脆的三文魚子,再加上啫喱喎海帶,作為前菜非常開胃然後主菜就嚟啦,有15件壽司,每次先上五件,分三輪!第一輪右口魚伊佐木深海池魚白蝦赤貝第二輪呢一輪嘅重頭戲一定落喺海膽同埋拖羅身上,海膽特別creamy鮮甜,拖羅亦夠晒肥美,另外牡丹蝦上面更特別配上蟹高醬,令層次更加分明海膽帆立貝秋刀魚拖羅牡丹蝦配蟹膏醬第三輪師傅特意將最龍尾嘅魚類壽司放喺最後,非常體貼,而亦都有好少地方食到嘅仙女魚,魚味真係好濃好fresh 青魚筋籽太刀魚小姬魚油甘魚食完三輪壽司後,已經非常飽肚,再飲埋足料魚湯再食埋紅豆雪糕,真係大滿足

然後主菜就嚟啦,有15件壽司,每次先上五件,分三輪!

第一輪

太刀魚
小姬魚
油甘魚

2019-10-29 42 浏览
自從亞女帶我食過廚師發辦後就喜歡上了,今日亞女又帶我嚟試呢間前菜:土佐啫喱伴松葉蟹肉土佐啫喱味道微酸;水母刺身質感偏硬,口感爽脆;松葉蟹肉鮮甜,混和青瓜,三文魚籽,口感清爽;店員建議先食啫喱,再將胡麻醬混和蟹肉同食會更滋味刺身右口魚,脂肪豐腴,入口爽中帶韌,配酸醋汁感覺輕盈;秋刀魚,魚味濃,口感爽滑,配薑蔥豉油可辟腥味;太刀魚,口感爽韌,肉質厚實,配搭梅醬更能提鮮,而深海池魚,肉質緊實,兩款魚都喺配芥末加豉油已經足夠鯖魚,肉質堅實,中間夾咗紫蘇葉,點薑蔥豉油可辟腥味;牡丹蝦蝦肉香甜,口感綿滑;拖羅肉質呈粉紅色,油花如霜降般,入口鬆化即溶北海道醬油燒帶子,帶子兩面燒得焦香,鮮甜肉厚;店員建議要趁熱食唔喺紫菜會唔脆口壽司左口魚裙邊,經過火炙後味道更突出筋子,是鮭魚卵與卵巢膜相連,味道帶甜北海道馬糞海膽,味道甘甜,入口綿香小肌是鰶的幼魚,肉質細嫩,味道鮮美,面層鋪上一塊薄薄的醃漬過的白色昆布,令魚味更鮮富山灣白蝦仔,蝦肉晶瑩剔透,肉質非常柔軟,口味鮮甜,店員話造一件壽司要用上好幾十隻蝦肉鱆紅魚,又稱紅甘魚,魚肉雪白,帶一點點紅色,肉質較韌有咬口,入口爽彈鮮美,配搭梅醬更能提鮮季節湯滑子菇麵豉

前菜:土佐啫喱伴松葉蟹肉

刺身

壽司

左口魚裙邊,經過火炙後味道更突出
筋子,是鮭魚卵與卵巢膜相連,味道帶甜
北海道馬糞海膽,味道甘甜,入口綿香

季節湯

滑子菇麵豉湯,味道鮮美,營養豐富,菌味濃郁,配搭嫩滑豆腐口感更佳

水果

夕張蜜瓜,果肉呈桔紅色,香味濃郁芬芳,爽甜而不嗆喉
香印提子,顆粒飽滿,外皮爽脆,入口清甜帶淡淡花香

甜品

紅豆雪糕,香滑微甜冰涼透心
  • 刺身,壽司
2019-10-29 46 浏览
放假同埋母親大人喺尖沙咀食完下午茶行左陣街決定食埋晚餐徹底享受人生先番屋企個人以及母親大人鐘情廚師發辦網上見到食評推薦鮨真而且價錢合理決定試試餐廳位於亞士厘道二十層樓可以望見兩邊海景景觀土佐啫哩伴松葉蟹肉土佐啫喱圓潤飽滿而且晶瑩彈嫩微酸醒胃;水母刺生質感爽脆而且松葉蟹肉細嫩清鮮配搭青瓜絲以及胡麻醬感覺清新刺身右口魚肉薄切透光而且魚油甘香配搭酸汁輕盈;秋刀魚肉色澤深紅而且正值秋季當造魚脂豐腴配搭薑蔥醬油提鮮;太刀魚肉肉質肥厚柔韌配搭梅醬酸香消膩;深海池魚肉質細緻清爽簡單配搭芥末豉油已經好正鯖魚肉質緊實油脂豐潤配搭紫蘇葉片以及薑蔥豉油辟腥;牡丹蝦肉肥碩甘甜而且口感細綿爽嫩;拖羅魚肉粉嫩而且油花紋理均勻入口即融北海道醬油燒帶子肉厚圓碩配搭醬油炙燒以及紫菜酥脆惹味壽司左口魚邊經過炙燒魚脂半融滲漏濃香;筋子基本等同三文魚子分別在於筋子保留卵巢薄膜而且相對鮮甜;北海道馬糞海膽顆粒清晰分明而且口感綿密甘香;小肌亦即鰶魚幼魚通常醋漬食用但係餐廳創新配搭醃漬白色昆布保留食材原味;富山灣白蝦仔肉質柔軟不過體積細小需要大量蝦肉先至可以製成單件壽司;鱆紅魚肉肉質紮實清脆季節湯滑子菇質感潤滑而且豆腐軟嫩配搭麵豉

餐廳位於亞士厘道二十層樓可以望見兩邊海景景觀

甜品

紅豆軟糯配搭雪糕幼滑冰涼消暑
  • 刺身
2019-10-28 1844 浏览
2019年10月23日 星期三為左俾女朋友一個驚喜,今晚專登book左尖沙咀既一間日本餐廳食omakase,網上見到好多人去過食,除咗話食物唔錯之外,環境都好靚,所以就早幾日打電話預約地點唔算太難搵,離遠就見到大厦既招牌,一上電梯開門就見到餐廳入到去店員為我地安排坐吧枱,可以近距離見到師傅整野食,而出面既景觀係可以睇到維港既夜景,如果放煙花既日子黎,景觀一定係更加靚!!餐牌方面有幾個唔同價錢既套餐,我地黎到就係為左食omakase,所以揀左$1080一位果款先黎既係前菜,蕎頭啫喱配松葉蟹肉青瓜水母,店員話先食啫喱再將麻醬撈蟹肉青瓜水母同埋三文魚子一齊食,啫喱感覺好特別,酸酸地幾開胃,而松葉蟹配青瓜同水母一齊食又幾清新之後師傅逐舊壽司由淡至濃咁整俾我地,其中有深海池魚,師傅話好少何會食到,因為來貨唔多,食落去幾有咬口,魚味好似越咬越濃之後有赤貝,同平時食開嘅赤貝有少少唔同,感覺好似更加爽口彈牙再嚟喺牡丹蝦,已經剝晒蝦殼,所以食落去啖啖肉,蝦味十分濃郁,最貼心嘅地方仲要冇蝦腸,所以食得好放心之後有帆立貝,都幾大隻,師傅係上面搽咗少少豉油,食落去已經帶出帆立貝嘅鮮味,唔會太過鹹跟住有大拖羅,
2019年10月23日 星期三

跟住有大拖羅,紋理分得好明顯,食落去入口即融,有啲似食和牛嘅感覺

到咗我最鍾意食嘅海膽,海膽嘅份量好多,食落去感覺好滿足,唔會有腥味,但仍然保留海水嘅鮮味

呢個係筋子,有啲似三文魚籽,食落去脆卜卜,有少少鹹,而紫菜都好脆

最後有燒酎口魚邊,師傅用火炙既方法處理,上面加咗好多葱,食落口充滿油脂,同紫菜好夾,作為最後一件壽司真係好出色

整體黎講係好滿意既一餐,希望女朋友食得開心喇
2019-10-23
2019-10-27 40 浏览
鮨真不用多說看到鮨字都知道當然食 - 廚師發辦。進店後分左右兩邊:一邊是吧枱可看到廚師的刀工,另一邊則是桌面可細看窗外的美景。餐廳提供iPad 給客人選擇所需的食物 - 最後選擇了(菊)這款廚師發辦。先來一個沙律,當中含有三文魚籽、松葉蟹肉、海哲、青瓜絲配以胡麻醬一起進食。吃很來清新,添上點點的胡麻醬,令味道更豐富,絕對是餐前的醒胃菜式。刺身來了(8款刺身)先來5款右口魚薄切、右口魚邊、油甘魚、燒太刀、牡丹蝦。右口魚薄切 - 添了酸汁更開胃;右口魚邊 - 脂香十足;油甘魚 - 入口細滑肥美;燒太刀 - 魚味濃郁而香口;牡丹蝦 - 膠質非常,彈性爆棚。再來3款:鯖魚、秋刀、掃羅。先嚐2款令身魚,可點姜蔥豉油一起進食:鯖魚- 點了姜蔥更顯其鮮味,魚味相當濃郁;秋刀 - 亦點了一點點姜蔥,更顯其魚味芳香;最後當然要慢慢享受掃羅,魚香爆登,入口即溶而沒有半點筋位,油而不膩。醬油燒帶子以醬油火炙後的帶子更顯其鮮味,帶子超大粒肥美,而且包著紫菜一起吃,口感更顯層次。壽司6件包著紫菜的當然要先吃,三文魚魚籽壽司 - 魚籽粒粒飽滿,像會爆開一樣,味道鮮甜,咸香十足。海膽壽司 - 質感細膩,入口即溶,非
鮨真不用多說看到鮨字都知道當然食 - 廚師發辦。

刺身來了(8款刺身)
先來5款右口魚薄切、右口魚邊、油甘魚、燒太刀、牡丹蝦。
右口魚薄切 - 添了酸汁更開胃;
右口魚邊 - 脂香十足;
油甘魚 - 入口細滑肥美;
燒太刀 - 魚味濃郁而香口;
牡丹蝦 - 膠質非常,彈性爆棚。

再來3款:鯖魚、秋刀、掃羅。
先嚐2款令身魚,可點姜蔥豉油一起進食:

鯖魚- 點了姜蔥更顯其鮮味,魚味相當濃郁;
秋刀 - 亦點了一點點姜蔥,更顯其魚味芳香;

醬油燒帶子

壽司6件
包著紫菜的當然要先吃,
海膽壽司 - 質感細膩,入口即溶,非一般的感覺。

左口魚邊壽司 - 火炙後其油香更明顯,嫩滑之餘,口感彈牙,肥厚多脂。

𩶘魚湯呈奶白色,香氣誘人,味道鮮味清甜。

香印提子味道屬清甜,吃起來猶如即榨果汁多汁。
赤肉蜜瓜味道香濃,果肉柔軟多汁。

柚子雪芭清甜美味,邊吃還有柚子的味道撲鼻。
2019-10-25 53 浏览
頭盤已經是我再喜歡的原隻海膽和有手掌就麼大的生蠔,雖然看不懂日文,但已經知道這是從日本來的,之後的刺身可以沾上日本海鹽,粉紅色的很精緻。壽司拼盤和鮑魚和麵豉湯都做得很岀色。質素很高,很滿足的一頓晚飯。
1K
2019-10-25 1223 浏览
透過大玻璃窗可欣賞遼闊的景觀。松葉蟹肉、三文魚籽、海蜇、青瓜絲配胡麻醬三文魚籽咸香,海蜇和青瓜絲爽口,啫喱味道清新,口感味道層次豐富。🔸右口魚薄切包著酸汁來吃,既有魚油香又帶有酸酸的味道,很開胃。 🔸右口魚邊,肉質非常滑溜,充滿脂香。🔸燒太刀魚非常香口,魚味濃郁。🔸油甘魚腴盈肥美,口感油滑幼細,入口滑溜柔軟。🔸牡丹蝦爽滑中帶著綿密的膠質,蝦味濃郁。🔸拖羅肉質柔軟,味道鮮美,油香滿溢而不膩。🔸秋刀魚富有魚香,魚味極濃,放進口裡散發濃郁魚油芳香。🔸鯖魚好沾點薑蔥豉油汁,味道清鮮芬芳,魚味更濃。醬油燒帶子帶子體積蠻大,肉身肥厚,味道鮮甜美味。🔸三文魚籽壽司三文魚籽顆顆晶瑩剔透,圓潤飽滿,色澤明亮,味道鮮鹹甜。🔸海膽壽司橙黃色的海膽味道新鮮帶甘甜,質感細膩,入口即溶。🔸赤貝壽司赤貝極富鮮味,甜美爽彈,清脆的口感令人再三回味!🔸白蝦壽司口感較黏,富膠質,口感澎湃。左口魚邊壽司左口魚邊經輕輕燒過,逼出魚油,入口一陣魚香。奶白色的𩶘魚湯,魚味濃郁,完全沒有腥味,鮮香清甜。 香印提子圓潤大粒,味道清甜;赤色蜜瓜甜美多汁。甜品有紅豆雪糕或柚子雪葩選擇。選了紅豆雪糕,入口細緻幼滑,香軟連綿,紅豆味濃郁。

透過大玻璃窗可欣賞遼闊的景觀。

松葉蟹肉、三文魚籽、海蜇、青瓜絲配胡麻醬

🔸右口魚邊,肉質非常滑溜,充滿脂香。
🔸燒太刀魚非常香口,魚味濃郁。
🔸油甘魚腴盈肥美,口感油滑幼細,入口滑溜柔軟。
🔸牡丹蝦爽滑中帶著綿密的膠質,蝦味濃郁。

🔸拖羅肉質柔軟,味道鮮美,油香滿溢而不膩。
🔸秋刀魚富有魚香,魚味極濃,放進口裡散發濃郁魚油芳香。
🔸鯖魚好沾點薑蔥豉油汁,味道清鮮芬芳,魚味更濃。

醬油燒帶子
帶子體積蠻大,肉身肥厚,味道鮮甜美味。

🔸三文魚籽壽司
三文魚籽顆顆晶瑩剔透,圓潤飽滿,色澤明亮,味道鮮鹹甜。

🔸海膽壽司
橙黃色的海膽味道新鮮帶甘甜,質感細膩,入口即溶。

🔸赤貝壽司
赤貝極富鮮味,甜美爽彈,清脆的口感令人再三回味!

🔸白蝦壽司
口感較黏,富膠質,口感澎湃。

左口魚邊壽司
左口魚邊經輕輕燒過,逼出魚油,入口一陣魚香。

奶白色的𩶘魚湯,魚味濃郁,完全沒有腥味,鮮香清甜。

香印提子圓潤大粒,味道清甜;赤色蜜瓜甜美多汁。

2019-10-23 675 浏览
之前講過很需要Happy Monday,充滿力量才可完成一週的工作,不知大家覺得這諗法對不對呢?今晚就有位好認同Happy Monda的朋友約我食日本菜,當然二話不說應邀出席。餐廳位於大廈二十樓,一出升降機門便見到搶眼奪目的店名。甫進內裏,先看見一個放滿各式各樣日本酒的流線型木酒架。餐廳地方不大,分吧枱座和普通座,約可容納二十幾人。地方雖不大,但能飽覽一望無際的景色,絢爛的夜景,多麼美啊!細閱電子menu,有幾款廚師發辦,亦有些單點菜式,選擇不少。壽司和刺身中,我必選後者,就點刺身廚師發辦,由師傅全權負責,不用傷腦筋,坐定定等食。**************************前菜是土佐啫喱配松葉蟹肉,賣相挺吸引!梳梳鮮嫩的蟹肉上放了清爽的青瓜和爽彈的海蜇,而最吸睛是那粒晶瑩的土佐醋啫喱,如粒龍珠般,很特別。試試蘸些所配備的胡麻醬,味道更香,很匹配。整體很清新,加埋土佐啫喱的酸,簡直為我倆打開胃子。**************************雖不是坐在壽司吧枱,但離遠也看到師傅精心的擺設,賣相的確很優美。究竟今晚師傅的心水係乜?原來有六款刺身,包括章紅魚、帶子、赤蝦、鯖魚、
細閱電子menu,有幾款廚師發辦,亦有些單點菜式,選擇不少。壽司刺身中,我必選後者,就點刺身廚師發辦,由師傅全權負責,不用傷腦筋,坐定定等食。
**************************
**************************
刺身廚師發辦
玉子
雖不是坐在壽司吧枱,但離遠也看到師傅精心的擺設,賣相的確很優美。究竟今晚師傅的心水係乜?原來有六款刺身,包括章紅魚、帶子、赤蝦、鯖魚、太刀魚和拖羅各兩件,每件厚度適中,還有印上店名的玉子,甜甜地,存有蛋汁,好味!
章紅魚
帶子
赤蝦
鯖魚
每款都色澤亮麗,好新鮮,就馬上逐一品嚐。章紅魚柔軟鮮帶爽,魚味香濃,相當油潤;帶子非常柔軟鮮甜;赤蝦黏滑中帶微爽,味道鮮甜;鯖魚肉質爽嫩,伴着薑蒜蔥花同吃,很夾!
太刀魚
太刀魚𠝹了紋,睇落更靚。肉質煙韌帶爽,有咬口,魚皮經燒香,魚香中帶份焦香,喜歡!
拖羅
最後當然是最愛的拖羅,粉紅亮麗,油脂如雪花般分佈在整件魚肉中,肉質極之柔軟鮮嫩,啖啖充滿油脂,鮮香油潤,正!
************************
牛肉烏冬
是時候吃些熱食暖暖身,點了牛肉烏冬,熱辣辣,好吸引!每片牛肉帶一丁點油脂,相當腍嫩,牛味好濃,優質!烏冬又滑又彈牙,連湯大羹吃最美味。
*************************
抹茶雪糕
最後甜品抹茶雪糕,正合我倆嗰抹茶控,滿足!
----------------------------
Happy Monday II是日本菜,不知打後的Happy Monday又會吃什麼菜式,咩菜式也好,最緊要吃得Happy。
刺身廚師發辦
2019-10-19 59 浏览
今日和朋友到位於尖沙咀的鮨真吃晚飯。甫進餐廳,侍應便立即安排我們到Bar枱的位置。座位對著一個大玻璃窗,能看到維港的景色。我們分別都點了廚師發辦(十五貫壽司)。首先,侍應先上前菜。前菜是一個松葉蟹水母沙律配土佐啫喱。侍應建議我們先吃啫喱,然後再加入一些麻醬吃沙律,味道會更有層次。松葉蟹十分新鮮鮮甜,而啫喱酸酸甜甜的十分開胃。然後便到壽司環節,我們的set包了15件壽司。壽司款式會由最最淡至最濃。有幾款壽司都是較出色和令人印象深刻。師傅向我們詳細介紹每一款壽司該如何吃。太刀魚要經過炙燒後,味道變得更濃,肉質還保持十分鮮嫩。北海道帶子上灑上了一些黑椒, 令帶子的味道更突出,帶子爽口。白蝦的鮮味非常突出,膠質豐富。拖羅入口即溶。Set還包了一碗麵豉湯和一個雪糕。麵豉湯咸度適中,藍莓雪糕十分清新。總括而言,這間餐廳的性價比十分之高,強烈推介第一次吃omakase 的人,因為壽司師傅風趣幽默,會詳細介紹每款壽司的吃法,令整頓晚餐都在愉快的氣氛渡過!

然後便到壽司環節,我們的set包了15件壽司壽司款式會由最最淡至最濃。

有幾款壽司都是較出色和令人印象深刻。

2019-10-18 59 浏览
剛剛上完, 突然好想食壽司所以就去咗附近一間壽司店, 網上見到人哋對佢風評唔錯所以特登過嚟試一試。 佢座落係尖沙咀, 地鐵站附近行五分鐘即達, 交通十分方便。餐廳裝修時尚優雅, 雖然中午望出去風景冇夜晚咁出色, 不過都令人好舒服。入到去,侍應好快出嚟招呼我去師傅前嘅吧枱坐, 個人好欣賞坐喺師傅前面等待廚師發辦呢種感覺,好有日式風格。我叫咗在一個八貫套餐, 首先前菜有日式沙律同海鮮蒸水蛋。個人十分欣賞個蒸蛋,超級滑。1. 依組目壽司魚肉有彈性,師傅加埋醬汁同芥末再上碟,味道一流。2.沙疊魚壽司味道鮮甜,好食。3.章紅魚壽司油脂分佈出色,配埋清爽嘅蔥,配搭一流。4. 池魚仔壽司爽口彈牙,味道一流。5. 赤海蝦壽司海蝦新鮮,蝦肉結實有口感。6. 北海度帶子壽司帶子有淡淡海水味,清新鮮甜。7. 中拖羅壽司油脂適中,十分美味。8. 海膽壽司鮮甜無腥味,好新鮮。9. 冬瓜乾壽司冬瓜乾口感好特別,酸酸甜甜,好好食。基本上,成個餐都好飽, 套餐包烏冬/蕎麥麵/麵豉湯, 因為覺得都已經好飽所以我揀咗麵豉湯。最後,甜品係豆腐雪糕, 味道清新有淡淡豆腐香 ,為一餐畫上完美嘅句號。

1. 依組目壽司
魚肉有彈性,師傅加埋醬汁同芥末再上碟,味道一流。

2.沙疊魚壽司
味道鮮甜,好食。

3.章紅魚壽司
油脂分佈出色,配埋清爽嘅蔥,配搭一流。

4. 池魚仔壽司
爽口彈牙,味道一流。

5. 赤海蝦壽司
海蝦新鮮,蝦肉結實有口感。

6. 北海度帶子壽司
帶子有淡淡海水味,清新鮮甜。

7. 中拖羅壽司
油脂適中,十分美味。

8. 海膽壽司
鮮甜無腥味,好新鮮。

9. 冬瓜乾壽司
冬瓜乾口感好特別,酸酸甜甜,好好食。

食壽司梗係要食埋環境,知道喺亞士厘道有好多好野食,同埋樓上鋪有好多臥虎藏龍,呢度亦開咗一間食廚師發板嘅日本料理舖頭叫鮨真,上次喺呢度食過晚餐都唔錯,今次試吓佢哋呢度嘅午餐。出面既景好靚 好多酒前菜方面,我同朋友每人食咗一個燉蛋,佢嘅表面有少少啫喱狀,裏面嘅蛋仲好滑添,而且熱辣辣,暖透心。而且仲配上個雜菜沙律,有椰菜有蕃茄仔,酸酸甜甜真係幾正㗎。主菜係令人精神為之一振嘅安格斯肥牛,配上白飯,安格斯肥牛嘅份量好多而且每塊我煎到啱啱好,唔會過熟,再加上酸甜嘅醬汁,食落去油香四溢,而且啲肉仲好甜!真係唔識點形容,好耐冇食過咁好食嘅牛肉啦。另外當然要試吓呢度嘅壽司啦,師傅為我地炮製咗多款嘅壽司,有10幾款咁多!最深刻嘅當然係海膽壽司,啲海膽好鮮甜,而且顏色呈現啡橙色,令人食指大動,另外仲有吞拿魚同埋魷魚等,佢哋都切得好薄身,內含一點點的芥茉漿,沾上壽司醬油,令人回味無窮,伴碟上面仲有一啲姜,適合胃寒的我暖一暖胃。仲有個豆腐味噌湯,沖淡了口中強烈的味道,湯配上一點點蔥花和豆腐粒粒,好喝非常。最後每人仲叫咗一款甜品,分別係柚子雪芭同埋豆腐雪糕,兩者都各有特色,柚子味好香甜而豆腐就比較清身,淡淡的豆腐

出面既景好靚

好多酒

最後每人仲叫咗一款甜品,分別係柚子雪芭同埋豆腐雪糕,兩者都各有特色,柚子味好香甜而豆腐就比較清身,淡淡的豆腐香停留在舌頭上,冰涼的感覺教人心足。

午餐
  • 安格斯肥牛
  • 壽司
  • 柚子雪芭
  • 豆腐雪糕
2019-10-16 41 浏览
而家有好多由鮨去匿名嘅壽司店而我就聽聞係亞士厘道呢間有20樓高的的日本餐食omakade遠近馳名淨係個景已經好有氣氛如果晚上來仲可以睇到維港嘅夜景值回票價咁就可以享受日本料理一邊俯瞰維港夜景呢度嘅裝修設計走日式風格用幾何圖案嘅扇形做牆身仲擺滿咗唔同嘅酒同日式公仔仲有一個獎座細心D睇下原來佢哋之前攞過來由騰訊大粵網香港頒發的來港的吃食店大獎呢度啲椅子咁仲有一個箱可以放置個人物品好細心呀我哋一人叫咗一個lunch首先嚟嘅係沙律同蒸蛋蒸蛋煎得仲暖暖地好香呀仲有一層厚厚啫喱口感的汁而沙律就非常新鮮配上胡麻醬汁十分開胃牛肉向來都是看廚師功力的一道菜這次的安格斯處於剛好熟的狀態細細咬一口牛肉呈現粉紅色配上一個日式照燒汁已是滿分之作另一道就是廚師發板壽司10貫而我最喜歡的幾款壽司分別是魚子每粒都大大粒呈現鮮橙色非常新鮮咬落去即刻爆開好有滿足感海膽海膽係非常鮮甜㗎完全無猩味拖羅好少係香港可以食到咁新鮮吞拿魚無論係色澤同油脂方面都非常平均油香滿滿令人齒頰留香最後送上味噌湯味道一流甜品方面係一個雪葩為這餐畫上一個完美的句號而我選擇了豆腐味雪葩而朋友就選擇了柚子味雪葩口感滑溜豆腐味還徘徊在嘴邊
而家有好多由鮨去匿名嘅壽司

口感滑溜豆腐味還徘徊在嘴邊
  • 豆腐雪葩
  • 安格斯牛肉
2019-10-16 46 浏览
尖沙咀呢一間20樓嘅鮨真,環境質素都好高,約女朋友黎慶祝或者生意上嘅飯局都係一個好好嘅選擇。當日唔太想食飯,於是決定全部野都散嗌,前菜係一個蟹肉啫喱拌胡麻醬,蟹肉一絲絲再加埋三文魚子同青瓜絲,最後食埋啫喱,口感層次好豐富。😀再黎廚師發辦嘅刺身拼盤,牡丹蝦,深海池魚,鯛魚,帶子,火炙太刀魚同埋當然唔少得嘅拖羅,每樣食材都極為新鮮,個人最中意深海池魚嘅部分,魚油香好夠🥰最尾食埋粒玉子燒可以解走刺身嘅魚油感,為下道料理作準備😙散嗌當然唔少得松茸菇同鮑魚,兩樣都係廚師推介嘅食品,燒松茸菇上到嚟已經香氣撲鼻,又多汁,而鮑魚就用咗天婦羅做法,粉漿好簿身,配埋手掌咁大嘅鮑魚軟身爽口嘅口感,很不錯。店員介紹嘅時候買咗鮑魚已經係本身料理過所以食嘅時候唔使點額外嘅醬汁。驚食唔飽嗌埋牛肉烏冬,簡簡單單,但係牛肉幾乎入口即溶,最後仲有甜品揀,雪糕同雪芭都有,好完美嘅一餐!😋