2019-10-29 42 浏览
自從亞女帶我食過廚師發辦後就喜歡上了,今日亞女又帶我嚟試呢間前菜:土佐啫喱伴松葉蟹肉土佐啫喱味道微酸;水母刺身質感偏硬,口感爽脆;松葉蟹肉鮮甜,混和青瓜,三文魚籽,口感清爽;店員建議先食啫喱,再將胡麻醬混和蟹肉同食會更滋味刺身右口魚,脂肪豐腴,入口爽中帶韌,配酸醋汁感覺輕盈;秋刀魚,魚味濃,口感爽滑,配薑蔥豉油可辟腥味;太刀魚,口感爽韌,肉質厚實,配搭梅醬更能提鮮,而深海池魚,肉質緊實,兩款魚都喺配芥末加豉油已經足夠鯖魚,肉質堅實,中間夾咗紫蘇葉,點薑蔥豉油可辟腥味;牡丹蝦蝦肉香甜,口感綿滑;拖羅肉質呈粉紅色,油花如霜降般,入口鬆化即溶北海道醬油燒帶子,帶子兩面燒得焦香,鮮甜肉厚;店員建議要趁熱食唔喺紫菜會唔脆口壽司左口魚裙邊,經過火炙後味道更突出筋子,是鮭魚卵與卵巢膜相連,味道帶甜北海道馬糞海膽,味道甘甜,入口綿香小肌是鰶的幼魚,肉質細嫩,味道鮮美,面層鋪上一塊薄薄的醃漬過的白色昆布,令魚味更鮮富山灣白蝦仔,蝦肉晶瑩剔透,肉質非常柔軟,口味鮮甜,店員話造一件壽司要用上好幾十隻蝦肉鱆紅魚,又稱紅甘魚,魚肉雪白,帶一點點紅色,肉質較韌有咬口,入口爽彈鮮美,配搭梅醬更能提鮮季節湯滑子菇麵豉

前菜:土佐啫喱伴松葉蟹肉

刺身

壽司

左口魚裙邊,經過火炙後味道更突出
筋子,是鮭魚卵與卵巢膜相連,味道帶甜
北海道馬糞海膽,味道甘甜,入口綿香

季節湯

滑子菇麵豉湯,味道鮮美,營養豐富,菌味濃郁,配搭嫩滑豆腐口感更佳

水果

夕張蜜瓜,果肉呈桔紅色,香味濃郁芬芳,爽甜而不嗆喉
香印提子,顆粒飽滿,外皮爽脆,入口清甜帶淡淡花香

甜品

紅豆雪糕,香滑微甜冰涼透心
2019-10-21