2019-10-17
食壽司梗係要食埋環境,知道喺亞士厘道有好多好野食,同埋樓上鋪有好多臥虎藏龍,呢度亦開咗一間食廚師發板嘅日本料理舖頭叫鮨真,上次喺呢度食過晚餐都唔錯,今次試吓佢哋呢度嘅午餐。出面既景好靚 好多酒前菜方面,我同朋友每人食咗一個燉蛋,佢嘅表面有少少啫喱狀,裏面嘅蛋仲好滑添,而且熱辣辣,暖透心。而且仲配上個雜菜沙律,有椰菜有蕃茄仔,酸酸甜甜真係幾正㗎。主菜係令人精神為之一振嘅安格斯肥牛,配上白飯,安格斯肥牛嘅份量好多而且每塊我煎到啱啱好,唔會過熟,再加上酸甜嘅醬汁,食落去油香四溢,而且啲肉仲好甜!真係唔識點形容,好耐冇食過咁好食嘅牛肉啦。另外當然要試吓呢度嘅壽司啦,師傅為我地炮製咗多款嘅壽司,有10幾款咁多!最深刻嘅當然係海膽壽司,啲海膽好鮮甜,而且顏色呈現啡橙色,令人食指大動,另外仲有吞拿魚同埋魷魚等,佢哋都切得好薄身,內含一點點的芥茉漿,沾上壽司醬油,令人回味無窮,伴碟上面仲有一啲姜,適合胃寒的我暖一暖胃。仲有個豆腐味噌湯,沖淡了口中強烈的味道,湯配上一點點蔥花和豆腐粒粒,好喝非常。最後每人仲叫咗一款甜品,分別係柚子雪芭同埋豆腐雪糕,兩者都各有特色,柚子味好香甜而豆腐就比較清身,淡淡的豆腐
出面既景好靚
好多酒
最後每人仲叫咗一款甜品,分別係柚子雪芭同埋豆腐雪糕,兩者都各有特色,柚子味好香甜而豆腐就比較清身,淡淡的豆腐香停留在舌頭上,冰涼的感覺教人心足。