餐厅: 鮨山月
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-04-25 66 浏览
平時食完就閃嘅我,今次忍唔住要寫返段嘢同大家分享🤭話說前幾日好友約食Omakase,我哋一行6人,一入到去餐廳負責人已經好貼心咁安排左個轉角位俾我哋坐,等我哋可以CC服服咁邊吹水邊食嘢,正!😚成個course多嘢食到我飽到上心口,但個人覺得最正嘅絕對係以下幾樣:1-葡提蝦🦐,人生第一次聽,蝦身顏色一點點紫色嘅,望落真係好似提子🍇食落口好鮮,濃濃嘅蝦味,讚吖👍🏻2-沙甸魚卷,當師傅介紹哩道菜時,我即心諗唔方好食😒,因為我記憶中嘅沙甸魚係多骨又腥😑…..勉強擺落口,結果係喜出望外🤩,魚肉肥美唔腥,師傅人手去魚骨去到一干二淨,再加埋其他爽脆嘅配料,口感豐富,成件事完全唔同晒,堅係有驚喜😆😆3-鮟鱇魚春卷,香脆可口,再配鮟鱇魚肝醬,哩個醬極creamy濃香,成碟醬俾我KO晒😆成餐飯都食得好開心,食物質素👍🏻👍🏻👍🏻,又有靚仔師傅😍😍,餐廳介紹果3枝清酒🍶又啱晒我哋口味😋😋希望下次約齊腳可以再嚟😆😆
平時食完就閃嘅我,今次忍唔住要寫返段嘢同大家分享🤭

🌟葡提蝦🦐
🌟 沙甸魚卷
🌟 鮟鱇魚春卷
🌟葡提蝦🦐
🌟 沙甸魚卷
🌟 鮟鱇魚春卷
2023-04-22 530 浏览
♨️鮨山月銅鑼灣駱克道459號L Square 2樓@yamatsuki.hk ~Part I~♥️位置方便環境優雅舒適,師傅專業員工態度賓至如歸,食材超新鮮,唯一可改善係啲壽司飯散左dd, 其餘都無懈可擊,絕對值得推薦嘅一間日式廚師發板👍🏻多謝當日Ben師傅嘅招待♥️🔷Signature Omakase Set 🔷鮑魚茶碗蒸彈牙既鮑魚配上高湯超鮮甜🔷壽司13貫🔸墨魚壽司爽口🔸石垣鯛壽司淡淡的鮮魚味🔸赤貝壽司經過師傅達生魚,又一爽口之作🔸鯛魚白子壽司🔸富山白蝦壽司超級鮮甜🔸半養深海池魚壽司肥美🔸昆布漬甜蝦壽司用了磯之雪昆布帶點甘味🔸鼻長炭燒金木鯛壽司好鍾意炭燒過嘅魚,特別鮮甜🔸櫻鱒魚壽司個樣勁似三文魚,不過味道完全唔同,第一次食,好特別🔸鼻長炭燒黑喉壽司呢個炭燒油脂更出色🔸宮城女川赤身醬油燒壽司入口即溶好掂🔸宮城女川野生大拖羅壽司呢個拖羅肥到不得了,絕對可以encore🔸馬糞海膽壽司壽司之中我最鍾意海膽,呢個絕對冇令我失望,好出色🔹碎拖羅手卷超大件,拖羅溶加入大根及其他材料打碎,有口感又減低油膩感,非常驚喜🔹魚湯其貌不揚,但極度鮮🔹豆腐雪糕及咖啡雪糕好食,咖啡都出色食物:9/10抵食:8.5
♨️鮨山月
銅鑼灣駱克道459號L Square 2樓
@yamatsuki.hk

~Part I~
多謝當日Ben師傅嘅招待♥️

爽口
🔸石垣鯛壽司
淡淡的鮮魚味
🔸赤貝壽司
經過師傅達生魚,又一爽口之作
🔸鯛魚白子壽司
🔸富山白蝦壽司
超級鮮甜
🔸半養深海池魚壽司
肥美
🔸昆布漬甜蝦壽司
用了磯之雪昆布帶點甘味
🔸鼻長炭燒金木鯛壽司
好鍾意炭燒過嘅魚,特別鮮甜
🔸櫻鱒魚壽司
個樣勁似三文魚,不過味道完全唔同,第一次食,好特別
🔸鼻長炭燒黑喉壽司
呢個炭燒油脂更出色
🔸宮城女川赤身醬油燒壽司
入口即溶好掂
🔸宮城女川野生大拖羅壽司
呢個拖羅肥到不得了,絕對可以encore
🔸馬糞海膽壽司
壽司之中我最鍾意海膽,呢個絕對冇令我失望,好出色
🔹碎拖羅手卷
🔹魚湯
其貌不揚,但極度鮮
🔹豆腐雪糕及咖啡
雪糕好食,咖啡都出色

食物:9/10
抵食:8.5/10
環境:8.5/10

#美食日記 #美食推薦 #日本菜 #omakase #廚司發辦 #japanesefood #sushi #sashimi #食好西 #hkig #hkrestaurant #hkigfood #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #foodblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodstagram #刺身 #壽司 #好好吃 #食在銅鑼灣 #銅鑼灣美 #causewaybayfood #高質 #高質食材 #chillvibes
🥢前菜Entree【象拔蚌赤生】柚子酸汁打底,鮮甜開胃,酸汁不會很酸沒有破壞象拔蚌的清甜。【刺身三拼】油口魚很清爽滑得來不油很新鮮。墨魚包烏魚子和日本的大根。油口魚邊微微燒了一下好香,上面放點wasabi可以去油,但是說實話一點都不油,油脂剛剛好。【吉列炸帶子+海膽】 帶子新鮮炸出來裡面半生熟太好吃了,溫溫的口感配冰冰涼涼的海膽,舌尖上跳舞。我一個不愛吃海膽的人都被這個海膽征服了。【野生炭燒大toro油積九州太陽卵蛋黃醬配炸蔥絲】野生的吞拿魚fibre比較粗,炭燒可以化開fibre不是入口即化的口感,但是有嚼勁彷彿我在頂級的A5和牛,好厚的兩片toro配上蛋黃醬和蔥絲真的讓我感覺我在吃和牛,太好吃了 !【雕魚的白子+蘿蔔泥】白子用醬油泡過,有點彈性的外皮一咬就破,裡面的白子猶如溫溫的豆腐跟慕斯一樣絲滑,沒有一點腥味,白子的味道很特別,覺得太濃的可以配上蘿蔔泥。【千葉的赤鮑】鮑魚好彈牙,黑色汁是鮑魚肝熬出來的好香不苦 汁的咸味剛剛好不會搶了鮑魚的鮮甜,真的回味無窮【螢光魷魚墨汁茶碗蒸】比較淡口,茶碗蒸裡面的高湯好好喝,魷魚本身也很好吃一口下去爆膏特別爽.🍣壽司Sushi:【深海池魚】 一
🥢前菜Entree

🍣壽司Sushi:
【深海池魚】 一入口就知道新鮮的很 肉的彈性太棒了
【稿蝦】上面綠綠的是蝦子,很甜
【金木雕】【中拖羅】都很好吃!
【櫻樽】 普通三文魚都是俄羅斯的,這個的魚比較小條比較貴,難見一點,口感跟三文魚還是有不同的,入口即化,沒有fibre 油脂的香味很像頂級三文魚
【天草池魚】上面的蔥醬配爽口的池魚很特別,特別清新,肉質跟深海池魚還有不一樣的,天草池魚特別爽口
【赤陸/喉黑魚】油脂比拖羅多,炭燒超級好吃 有一丟丟焦脆的外皮是點綴

【海膽醃制魚子杯】咸咸甜甜,甜是鮮甜海膽魚子的食客必須大愛,魚子太好吃了,一丟丟的wasabi剛好可以解膩

【酥皮的安康骨肝】比我想象中的咸 但是沒有異味

🍮甜品
【煎茶布丁】微微的甜度清爽解膩
今天和朋友一起来铜锣湾新店👉🏻【鮨山月】吃午市omakase✌🏻吃完觉得超值啊‼️这个价格的午市居然能吃到整整十三贯!其中很多都超乎常规 味道是惊喜☺️没有先付一碗鲍鱼茶碗蒸直接进入主题👌🏻紧接着就是寿司十三贯🍣干脆利落 特别爽气的感觉🌟甜虾寿司很特别 店里自创的 把甜虾剁碎后用昆布腌制 吃起来更加绵密鲜甜☺️🌟 樱鳟 是当季食材 此🐟属于樱花盛开的季节 不同于三文鱼 这个更加肥糯 好吃得忘记拍照了😭🌟特别的金枪鱼来自日本神津岛 高品质的食材更具风味 好喜欢中腹!油脂更加富足✌🏻(只挑了几款印象很深的😉其余寿司也都是相当高水准出品😋我和朋友全程称赞不绝)最后热汤和甜品结束午餐🔚🍃主厨每道菜都跟我们非常细致地讲解食材来源和做法 能感受到用心❤️💰680/人(性价比是这个🔝🔝)📍鮨山月(銅鑼灣駱克道459號L Square2樓)

没有先付
一碗鲍鱼茶碗蒸直接进入主题👌🏻
紧接着就是寿司十三贯🍣
干脆利落 特别爽气的感觉

最后热汤和甜品结束午餐🔚

💰680/人(性价比是这个🔝🔝)
📍鮨山月(銅鑼灣駱克道459號L Square2樓)
2023-04-05 45 浏览
ℂ𝕎𝔹 • 鮨山月 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕐𝕒𝕞𝕒𝕥𝕤𝕦𝕜𝕚 🇯🇵📍銅鑼灣駱克道𝟜𝟝𝟡號𝕃 𝕊𝕢𝕦𝕒𝕣𝕖𝟚樓::::::::::::::::::::::::::::::@yamatsuki.hk銅鑼灣高質推介Lunch omakase $680 🎏包括茶碗蒸、13貫壽司、卷物、湯及甜品。🥚螢光魷魚墨汁茶碗蒸很特別的墨汁蒸蛋,以鰹魚高湯勾芡,螢光魷魚經烤過調味香口。🍣 伊佐木 | 富山縣白蝦 | 赤貝 | 昆布漬甘蝦 | 墨魚| 金目鯛| 池魚 | 鱒魚 | 仙崎赤身 | 大拖羅 | 小肌魚 | 北海道馬糞海膽 | 穴子星鰻一共十三貫壽司,師傅掃上醬油、或以柚子皮 / 青檸汁簡單調味提鮮。海膽入口鮮甜無比;大拖羅肥美;赤貝爽脆;款款由日本直送到港,非常高質。🗞️碎拖羅蓉手卷份量十足的拖羅蓉,加入漬物令口感及味道更佳。🍲味噌湯平時不太喜歡味噌湯的我也全喝掉,魚湯底甜而不鹹。🍨開心果雪糕發現最近到處都是開心果的蹤影 ♡´・ᴗ・`♡
ℂ𝕎𝔹 • 鮨山月 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕐𝕒𝕞𝕒𝕥𝕤𝕦𝕜𝕚 🇯🇵
📍銅鑼灣駱克道𝟜𝟝𝟡號𝕃 𝕊𝕢𝕦𝕒𝕣𝕖𝟚樓
@yamatsuki.hk
銅鑼灣高質推介Lunch omakase $680 🎏
包括茶碗蒸、13貫壽司、卷物、湯及甜品

🥚螢光魷魚墨汁茶碗蒸
很特別的墨汁蒸蛋,以鰹魚高湯勾芡,螢光魷魚經烤過調味香口。

🗞️碎拖羅蓉手卷
份量十足的拖羅蓉,加入漬物令口感及味道更佳。

🍲味噌湯
平時不太喜歡味噌湯的我也全喝掉,魚湯底甜而不鹹。

🍨開心果雪糕
發現最近到處都是開心果的蹤影 ♡´・ᴗ・`♡
2023-03-31 50 浏览
鮨山月\頭盤/•刺身三品象拔蚌 - 口感新鮮爽脆石坦鯛 - 肥美黏口墨魚 - 中間包裹自家醃製的溏心烏魚子和蘿蔔,味道鹹鹹香香•櫻煮八爪魚 - 經過慢煮後肉質顯得格外柔軟•一夜干目光魚 - 香脆帶鹹香,啱晒送酒!•大拖羅 - 來自山口縣仙崎市既野生吞拿魚!! 由於係野生捕獲而非養殖,肉質係呈鮮紅色架! 師傅用上備長炭燒手法烹煮 ,可以令吞拿魚啲筋化開,味道充滿炭香味! 配合炸大蔥絲同埋醬油蛋黃醬,口感同味道都相當有層次!! •白子 - 白子即係鱈魚精囊~ 經醬油浸煮後再放入燒爐輕烤 ,配搭上京都名物聖護院大根汁同埋菜之花同食,味道相當清新!•吉列炸帶子 配 馬糞海膽 – 炸得外脆內軟既帶子夾住鮮甜既馬糞海膽,雙重鮮美!•千葉縣赤鮑 - 赤鮑係師傅特選時令食材,以清酒加入肝醬慢煮,口感腍身彈牙•煙燻鰆魚 - 以日本禾稈草煙燻,並炙燒過魚皮,加入秘製酸汁同食,面頭灑上福岡河豚蔥,鮮味十足•酥皮鮟鱇魚肝 -> 香滑可口既鮟鱇魚肝配上酥皮,多重口感 , 好新式既配搭!•瑩光魷魚墨汁茶碗蒸茶碗蒸加入墨汁,除了令賣相與別不同,亦使味道更濃郁。 加入來自富山灣的螢光魷魚,為嫩滑的蛋漿
鮨山月

\頭盤/
刺身三品
象拔蚌 - 口感新鮮爽脆
石坦鯛 - 肥美黏口
墨魚 - 中間包裹自家醃製的溏心烏魚子和蘿蔔,味道鹹鹹香香

•櫻煮八爪魚 - 經過慢煮後肉質顯得格外柔軟

•一夜干目光魚 - 香脆帶鹹香,啱晒送酒!

•瑩光魷魚墨汁茶碗蒸
茶碗蒸加入墨汁,除了令賣相與別不同,亦使味道更濃郁。 加入來自富山灣的螢光魷魚,為嫩滑的蛋漿增添鮮味,比平常的茶碗蒸更有層次!

\壽司/

•半天然深海池魚 - 半天然池魚比起純天然/養殖池魚味道較濃郁肥美!

•碳燒梳子魚 - 炭燒的魚皮油脂更豐富突出,加入梅醬同食更能中和膩感!

•池魚 -> 魚肉細緻富油香,配上蔥醬更添香氣!

•醬油漬中拖羅 – 同樣係來自山口縣仙崎市既野生吞拿魚~ 醬油香更能掀升吞拿魚味層次!

•炭燒赤陸 – 以備長炭輕烤過逼出魚油,極為肥美,油香在口腔中爆發!

•海膽三文魚籽杯 - 賣相相當精緻,多重鮮味口感層次!

\吸物/
• 麵豉魚濃湯

\甜品/
•水果(淡雪、福岡草莓)
2023-03-30 530 浏览
今日嚟到銅鑼灣食omakase😍,今次黎到「鮨山月」,環境舒適優雅,裝修非常之高貴,氣氛💯,廚師非常友善🫶🏻,今次我哋去食lunch ,每位$680 ❤️-首先食既係螢光魷魚茶碗蒸🫶🏻,蒸蛋都係用咗墨汁,味道啱啱好,唔會太鹹,鮮味十足,蛋非常滑,上面嘅魷魚彈牙,仲配上春菊嘅裝飾💯 -之後就有12貫壽司🍣,分別有伊佐木、池魚、帆立貝、赤貝、赤身、拖羅等等,當中特別驚喜嘅係食到伊佐木、吞拿魚、鱒魚💯-伊佐木白裏透紅,😘味道鮮甜充滿脂肪感但係一啲都唔油膩,口感極佳👍🏻。吞拿魚嘅口感都冇得彈,原來係來自日本仙崎市野生嘅,❤️所以無論油脂感充足嘅大拖羅,定係咬落超有口感嘅赤身,都係一等一💯-而鱒魚更加係一個驚喜,鱒魚平時唔多地方可以食到,😋而且係要特定嘅季節月份先會有更加肥美。-除此之外,有幾款配搭都非常特別,😋白蝦配上柚子皮唔錯,柚子嘅味道令到他嘅味道更加鮮。另外碳燒梭子魚配梅醬,🥰都好令我驚喜,本身清淡嘅梭子魚加上梅醬,味道更加有層次。❤️-另外,我特別鍾意佢嘅碎拖羅蓉手卷,🫶🏻拖羅好有油脂感,入口即溶,但係食落後一啲都唔膩。另外仲有海膽,❤️海膽非常之新鮮,味道甘甜,超正。-然後係麵豉湯🫶🏻,食完
然後係麵豉湯🫶🏻,食完再飲過暖笠笠嘅湯💯,味道好鮮甜,勁滿足
最後仲有開心果雪糕作結😍,對於今日嘅lunch感到非常完滿💯💯
2023-03-27
午餐
🌟鮨山月🌟係銅鑼灣嘅🎌日式Omakase餐廳,暖色木系嘅裝修,加上高質嘅食物🍣,仲有健談嘅師傅,成件事夠晒warm,用餐經驗極佳!🥰🍣Dinner Omakase Course $1,880🌸前菜係刺身三款,三款屬於初夏嘅食材:象拔蚌 - 爽身嘅口感,滲出貝類嘅清甜!石垣鯛 - 魚肉結實,細嚼下,魚肉嘅甜味好出!墨魚 - 中間包住嘅係大根同埋烏魚子,多了一份咸香!🐙八爪魚八爪魚經紅豆炆煮之後,變成櫻花咁嘅顏色!櫻煮八爪魚煮到極腍甜,唔錯!🐟目光魚細細條嘅一夜乾,卜卜脆帶咸香,再呷一口清酒,fit晒!💗大拖羅日本山口縣仙崎嘅野生吞拿魚,取最肥美嘅蛇腹位置,用日本備長炭直接焫落去!醬油漬嘅蛋黃醬,好似身壽喜燒咁,大拖羅嘅鮮味、油香、加埋蛋黃嘅濃郁,真係正到爆!🤍鱈魚白子漬過嘅白子加埋昆布一齊炙燒,令白子嘅鮮味再豐富啲!菜之花同埋聖護院大根都真係好清甜!🧡帶子+海膽帶子以吉列嘅做法炸到半熟,脆口同埋甜美並重!加埋有濃甜可口嘅海膽,鮮味大爆發!🤎赤鮑來自日本千葉縣嘅赤鮑,煮完縮咗水都仲係勁大隻!火候拿捏準確,赤鮑口感彈牙!連埋個肝一齊煮,風味十足!🤍鰆魚以稻草煙燻,肉質結實而且甜美!💛鮟鱇魚肝
🍣Dinner Omakase Course $1,880

🌸前菜係刺身三款,三款屬於初夏嘅食材:
象拔蚌 - 爽身嘅口感,滲出貝類嘅清甜!
石垣鯛 - 魚肉結實,細嚼下,魚肉嘅甜味好出!
墨魚 - 中間包住嘅係大根同埋烏魚子,多了一份咸香!

🐙八爪魚

🐟目光魚
細細條嘅一夜乾,卜卜脆帶咸香,再呷一口清酒,fit晒!
💗大拖羅
🤍鱈魚白子
🧡帶子+海膽
🤎赤鮑

🤍鰆魚
以稻草煙燻,肉質結實而且甜美!
💛鮟鱇魚肝
以多層酥皮卷住綿滑嘅鮟鱇魚肝,口感同埋味道均相當討好!

✨螢光魷魚墨汁茶碗蒸
墨汁嘅濃甜令滑嫩嘅蒸蛋更見可口!

🍣白蝦壽司
富山灣嘅白蝦,軟糯甜美!

🍣深海池魚壽司
口感爽身,肉質細膩富油香!

🍣梭子魚壽司
炭燒燒出香油,油香迫人,少少梅醬增添風味!

🍣中拖羅壽司
來自日本山口縣仙崎嘅野生吞拿魚,以醬油輕輕漬過,鮮味特別突出!

🍣赤鯥壽司
極重魚油嘅赤鯥,美味嘅魚油同壽司飯完美結合!

🧡海膽三文魚籽迷你丼
鮮味無窮,真係想一再encore!

🤎麵豉湯
🍓博多淡雪士多啤梨+佐賀士多啤梨
2023-03-24 44 浏览
銅鑼灣嘅鮨山月,係日式Omakase餐廳,食物出品高質穩定,而且定價公道,值得推薦!Dinner Omakase Course $1,880前菜係初夏嘅代表食材,共三款刺身!象拔蚌 - 清新爽甜!石垣鯛 - 肉質結實爽口,鮮甜味頗為突出!墨魚 - 中間卷住自家製嘅烏魚子同埋大根,軟糯之中帶點咸香!櫻煮八爪魚 - 加入紅豆煮到極腍,令八爪魚呈櫻花嘅顏色,而且仲特別甜美!目光魚一夜乾 - 幾脆口仲充滿咸香,送酒一流!備長炭烤大拖羅 - 來自山口縣仙崎嘅野生吞拿魚蛇腹位置,帶筋而且極肥美,以備長炭烤過之後,筋位變得柔軟,配搭醬油漬蛋黃醬同埋炸大蔥絲,濃厚嘅魚油同埋蛋黃喺口腔爆發,鮮味源源不絕,正到冇朋友!鱈魚白子 - 白子加入醬油同埋昆布一齊燒,燒到入晒味,比起直接食用,鮮味更為濃郁!聖護院大根汁同埋菜之花帶來清新嘅菜甜,配搭白子真係好好食!吉列炸帶子&海膽 - 吉列帶子炸到半熟,外層香脆,夾住帶濃厚鮮味嘅海膽,double鮮甜!千葉縣赤鮑 - 將赤鮑嘅肝切碎,加入赤鮑一同慢煮,赤鮑保留了彈牙嘅口感,而富有肝嘅香郁,so nice!煙燻鰆魚 - 以禾稈草煙燻,並炙燒過魚皮,鰆魚肉質富彈性,鮮

Dinner Omakase Course $1,880
前菜係初夏嘅代表食材,共三款刺身

象拔蚌 - 清新爽甜!

石垣鯛 - 肉質結實爽口,鮮甜味頗為突出!

目光魚一夜乾 - 幾脆口仲充滿咸香,送酒一流!

煙燻鰆魚 - 以禾稈草煙燻,並炙燒過魚皮,鰆魚肉質富彈性,鮮味獨特!

酥皮鮟鱇魚肝 - 酥皮酥脆到好似蝴蝶酥咁,中間嘅鮟鱇魚肝腍滑可口,滋味無窮!

螢光魷魚墨汁茶碗蒸 - 蒸蛋夠滑之餘,仲多咗一份墨汁嘅甜,鰹魚高湯芡汁將鮮味進一步提升!

漬物:
試咗三款漬物,口味都係偏向清新嘅,作為間場相當唔錯,用嚟送酒都幾好!

柚子蘿蔔、wasabi淮山、酸薑
富山灣白蝦壽司 - 加咗少少柚子皮,甜味優雅!

深海池魚壽司 - 魚肉細緻,有少少爽口仲富有油香,細嚼下魚肉嘅甜味會愈來愈出!

炭燒梭子魚壽司 - 魚皮油脂豐富,炭燒完油香更突出,加咗少少梅醬,酸酸地咁中和返!

醬油漬中拖羅壽司 - 來自山口縣仙崎嘅野生吞拿魚,醬香令吞拿魚嘅魚味更有層次,恰到好處嘅油脂令壽司變得甘香可口!

炭燒赤鯥壽司 - 極肥美同埋甜美嘅深海魚,釋出油脂之後,飯粒索滿魚油,特別滋味!

海膽三文魚籽丼 - 將兩款鮮味濃厚嘅食材撈埋一齊,真係大滿足!

麵豉湯 - 熱辣辣嘅湯,帶一點海鮮嘅味道!

甜品 - 以雙色日本士多啤梨作ending,白色嘅係淡雪士多啤梨,紅色嘅來自佐賀,甜美多汁!
2023-03-20 34 浏览
餐廳裝潢呈高檔日式風格,格調高雅,環境舒適。餐廳每個細微位都很講究,提升客人用餐體驗,值得一讚😚👍🏻 用餐時可以望到整個食物製作過程,師傅會配合用餐速度上菜,用心介紹食材及品嘗方法,非常親切🥰店員殷勤有禮,服務態度一流。食物質素高 精緻有特色,採用上乘食材 好新鮮,十分美味 有驚喜🤩👍🏻 附近上班人士必收藏!🙆🏻‍♀️晚市二人消費:$4,136 🫧包括加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖🍣廚師發辦晚市套餐 Omakase Course Dinner Menu ($1880/ppl)✨ 茶碗蒸、前菜、壽司、湯、甜品(共18道菜)🍳𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈 𝑪𝒖𝒔𝒕𝒂𝒓𝒅螢光魷魚墨汁茶碗蒸✨(配春菊及蘿蔔苗)添加了墨汁的蒸蛋呈灰色,好特別!🦑 蒸蛋非常滑溜,魷魚則爽脆鮮甜,醬汁味道微鹹香,配搭出色(黃色花瓣及蘿蔔苗可以一併食用)🍽️𝑬𝒏𝒕𝒓𝒆𝒆 三點刺身✨ 愛媛縣象拔蚝、石垣鯛、墨魚 包裹著大根及自家製烏魚子(順序食用)最喜歡象拔蚝,爽脆 鮮甜味十足!石垣鯛肉嫩味淡,可配上芥末/鹽食用。墨魚黏口 配上爽脆蘿蔔及烏魚子,口感味道豐富大拖羅✨(山口縣仙崎市 港口 野生吞拿魚)最

晚市二人消費:$4,136 🫧包括加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

茶碗蒸、前菜、壽司、湯、甜品(共18道菜)

🍳𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈 𝑪𝒖𝒔𝒕𝒂𝒓𝒅
螢光魷魚墨汁茶碗蒸✨(配春菊及蘿蔔苗)
(黃色花瓣及蘿蔔苗可以一併食用)

🍽️𝑬𝒏𝒕𝒓𝒆𝒆

大拖羅✨(山口縣仙崎市 港口 野生吞拿魚)
最愛的其中一道菜💯 以備長炭輕輕燒過,散發炭香味,野生拖羅筋位多 更有咬口,油脂細膩豐富 入口即化,配搭蛋黃醬(太陽卵)及炸大蔥絲👍🏻 味道昇華 鹹香惹味

鱈魚白子✨
最愛的其中一道菜💯 白子經醬油醃製,口感細滑豐腴,咬下鮮味溢出,口感味道極佳!
(配搭聖護院大根蓉及菜之花一併食用)

吉列炸帶子 配馬糞海膽✨
帶子外脆內嫩,配搭高質素海膽,鮮甜美味,口感味道極豐富(以紫菜包裹一併食用)

千葉縣赤鮑✨
最愛的其中一道菜💯 慢煮3-4小時製成,味道非常鮮甜濃郁,軟腍又彈牙,口感極佳!

初鰹魚✨(經日本禾廣草煙燻)
微微煙燻香味,魚肉味濃厚,肉質細嫩,配上秘製醬汁及河豚蔥 味道更為清新

炸太刀魚✨(配紫蘇葉及蘇梅醬、灑上淡雪鹽)
外層薄身酥脆,魚肉炸至半生熟 非常軟腍,醬汁酸酸甜甜,味道多層次,入口濕潤不會乾身,整體配搭出色 好開胃

酥皮鮟鱇魚肝✨
香脆可口,魚肝醬鹹香味十足

🍣𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊
白蝦✨
口感非常嫩滑 鮮味十足

半天然深海池魚✨
清爽鮮嫩,味道甘甜

煙燻梭子魚✨(配梅醬)
肉質脆美,輕輕燒過 油脂香味溢出,入口即化,口感味道極佳,無可挑剔💯 配搭酸酸甜甜的梅醬,減輕油膩感

池魚✨(配蔥醬)
肉質軟嫩而爽口,味道鮮甜,配上醬料蓋過腥味

赤身醬油漬✨
肉質軟嫩帶嚼勁,鹹香十足

中拖羅✨
拖羅厚身又肥美 油脂豐富,肉質軟腍,入口即化,口感味道極佳💯

馬糞海膽配三文魚籽醬油漬✨
賣相滿分!用上頂級食材💯 海膽及三文魚籽的鮮甜味極濃郁,口感味道極佳 輕盈順喉,回味無窮,好滿足!

🍲𝑺𝒐𝒖𝒑
味噌湯味道清甜,熱騰騰 好暖胃

🍈𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
博多士多啤梨、靜崗溫室蜜瓜
先吃草莓再吃密瓜,更突出密瓜的香甜,非常軟腍多汁😚
我做人永遠都係一個宗旨,要玩就玩到極致,要食就食到最top,食到我個胃開始飽為止,食到每次餐廳收工我先肯走,食到就算打8號風球,餐廳照開我照食!記住你既心態,決定境界,我境界有幾高我唔知,我淨係知要食Omakase我一定會去「鮨山月」。📌お ま か せ - $1,880♦️つ ま み - ▪️ 愛 媛 縣 象 拔 蚌 -▪️ 石 垣 鯛 刺 身 -▪️ 墨 魚 - ▫️ 第一道前菜由淡到濃食起,右下角「愛媛縣象拔蚝」爽甜彈滑,左下角「石垣鯛刺身」鮮甜無比,點wasabi或鹽更加吊出鮮味;上面既「墨魚」夾雜住大根同埋自家製烏魚子,鹹鮮味十足。▪️ 野 生 大 拖 羅 - ▪️ 鱈 魚 白 子 -▫️ 跟住就黎「野生大拖羅」,來自山口縣仙崎市既一個港口,師傅用備長炭燒過,配搭用太陽卵蛋黃醬,再灑上炸過既大蔥絲,肉質腍滑,份外惹味;「鱈魚白子」經醬油醃過,連昆布一齊燒過,配搭來自京都名物既聖護院大根蓉、菜之花一齊食,鮮味瞬間爆發,好好食。▪️ 吉 列 炸 帶 子 -▪️ 千 葉 縣 赤 鮑 -▫️ 再黎就係「吉列炸帶子」,裡面夾住馬糞海膽,師傅再用自家製吉列醬搽係帶子上面,雙重口感享受,一鹹一甜,好特別;而「千葉
食到我個胃開始飽為止,食到每次餐廳收工我先肯走,

食到就算打8號風球,餐廳照開我照食!記住你既心態,

決定境界,我境界有幾高我唔知,我淨係知要食Omakase

我一定會去「鮨山月」。

📌お ま か せ - $1,880
♦️つ ま み -
▪️ 愛 媛 縣 象 拔 蚌 -
▪️ 石 垣 鯛 刺 身 -
▪️ 墨 魚 -
愛媛縣象拔蚝、石垣鯛刺身、墨魚

左下角「石垣鯛刺身」鮮甜無比,點wasabi更加吊出鮮味;
上面既「墨魚」夾雜住大根同埋自家製烏魚子,鹹鮮味十足。

▪️ 野 生 大 拖 羅 -

▪️ 鱈 魚 白 子 -
鱈魚白子

▫️ 跟住就黎「野生大拖羅」,來自山口縣仙崎市既一個港口
師傅用備長炭燒過,配搭用太陽卵蛋黃醬,再灑上炸過既大蔥絲
野生大拖羅

肉質腍滑,份外惹味;「鱈魚白子」經醬油醃過,連布一齊燒過,
配搭來自京都名物聖護院大根蓉菜之花一齊食,鮮味瞬間爆發,好好食。

▪️ 吉 列 炸 帶 子 -
▪️ 千 葉 縣 赤 鮑 -
千葉縣赤鮑

▫️ 再黎就係「吉列炸帶子」,裡面夾住馬糞海膽,師傅再用
自家製吉列醬搽係帶子上面,雙重口感享受,一鹹一甜,好特別;
吉列炸帶子

而「千葉縣赤鮑」經過慢煮3-4個鐘相當入味,唔洗點任何野,
口感已經好Q彈,正!

▪️ 煙 燻 初 鰹 魚 -

▪️ 炸 太 刀 魚 -
炸太刀魚卷物

▫️ 呢個岩岩入季既「煙燻初鰹魚」,師傅用日本禾稈草煙燻過,
配搭秘製醬汁,再係面頭灑上河豚蔥,肉質軟腍入味,香味濃郁;
煙燻初鰹魚

炸太刀魚卷物」炸到岩岩好半生熟,再夾住紫蘇梅醬,面頭輕輕
灑上淡雪鹽,口感外脆內嫩,魚鮮味恰到好處。
炸太刀魚 卷物

▪️ 酥 皮 鮟 鱇 魚 肝 -
▫️ 最後呢個「酥皮鮟鱇魚肝」拎走竹簽,師傅建議就咁食,
唔需要點任何野,已經做到口感爽脆得黎,鮮味無比!
酥皮鮟鱇魚肝

♦️茶 碗 蒸 し -
▪️ 螢光魷魚墨汁茶碗蒸 -
▫️ 跟住就黎個「螢光魷魚墨汁茶碗蒸」間一間埸,面頭灑上春菊蘿蔔苗
食到濃厚既墨魚香外,魷魚肉質爽滑,又夠嫩滑,口感一流。
螢光魷魚墨汁茶碗蒸

▪️ 池 魚 -

▪️ 赤 身 -
▪️ 中 拖 羅 -
▪️ 馬 糞 海 膽 -

▫️ 好!輪到壽司環節,第一道「白蝦」爽甜滑溜;
白蝦

深海池魚」屬於半天然出產,肉質肥美煙韌;
深海池魚

梭子魚」經煙燻過,搽上梅醬,將油香迫出更多;
梭子魚

池魚」屬於光物魚一種,面頭搽上蔥醬,突出魚鮮味;
池魚

赤身」同樣用上山口縣產地,用醬油漬處理,相當鮮甜;
赤身

中拖羅」肉質肥美腍滑;
中拖羅

馬糞海膽」連埋漬過既三文魚籽一齊食,層次豐富,呢個必食!
馬糞海膽

♦️お 椀 -

▪️ 麵 鼓 湯 -
▫️ 去到呢到我已經飽到不行了,跟住就係「麵鼓湯」清一清味蕾,暖一暖胃。
麵鼓湯

♦️デ  ザ  ー ト -
▪️ 時 令 水 果 -
博多士多啤梨、靜岡縣溫室蜜瓜

▫️ 最後就係時令水果博多士多啤梨」、「靜岡縣溫室蜜瓜」,
前者士多啤梨色澤鮮紅,入口幼滑;後者蜜瓜香味濃郁,口感滑潤,無得輸!
2023-03-15
  • 梭子魚壽司
  • 池魚壽司
  • 赤身壽司
2023-02-20 41 浏览
最近和朋友來品嚐鮨山月,除了餐廳食材高水準外,服務也十分細心。餐廳裝潢以日本竹林為主,恬靜寧謐的氛圍中有一張L型吧枱,讓食客在品嚐OMAKASE時,得到味覺和視覺的雙重享受🤤前菜中最深刻的是鱈魚白子,本人第一次品嚐鱈魚白子,在口中爆漿的感覺很微妙,好像不是經常可以吃到?另外,BB吞拿魚亦十分出色,師傅採用手先燒後燻手法,整塊魚的煙熏味濃郁,魚皮口感少脆,還有自製蔥油汁,味道很可口呢🫶🏼壽司方面,先出場的石垣貝爽口美味,熟帆立貝亦是即到即煮,因此十分新鮮。赤身塗上自家醬油後,口感滑身,師傅特意挑選肌肉較多的大拖羅,感覺不會太肥膩,可能因為之後還有幾道菜要上的關係吧🤣值得一提的是黑鯥壽司上的黑鯥看上是平凡無奇的生魚片,但吃下去炭燒味很濃,原來經備長炭燒過呢‼️最後必須提及我最愛的筋子,處理筋子必須十分專注,每粒晶瑩發亮,令人垂涎三尺,配子海膽食用,味道平衝有衝擊,又在回味啦💓

跟朋友找地方一起品嚐日本菜時,想找一間廚師發辦 (Omakase) 的餐廳,於是找到了位於銅鑼灣的鮨山月踏進餐廳入口之後,立刻看到典型現代日本風裝潢,坐下之後更看到摺疊成日本和服型的餐巾,是一個很好的見面禮。整個晚餐由六款前菜、茶碗蒸、十款壽司、湯及甜品組成:- 前菜 - 赤貝刺身配柚子汁 - 粒貝及福岡野生鯛魚刺身 - 鱈魚白子 - 秋刀魚刺身 - 慢煮八爪魚 - 千葉縣赤鮑魚配鮑魚肝醬及拌飯 - 燒幼吞拿魚- 鮑魚茶碗蒸- 壽司 - 石垣貝 - 深海池魚 - 白魷魚 - 帆立貝 - 金目鯛 - 醬油漬赤身 - 大拖羅 - 手釣池魚 - 黑鯥魚 - 海膽配筋子- 魚肉麵豉湯整體來說前菜部份給我很多驚喜,秋刀魚刺身更是我第一次遇見,慢煮八爪魚、鮑魚配肝醬及燒幼吞拿魚都讓我一吃難忘。廚師更把鮑魚處理得淋漓盡致,做出一鮑三吃,由鮑魚肉、鮑魚肝醬拌飯以及鮑魚茶碗蒸都是美味又獨特壽司部份都是很有水準,除了食材新鮮,廚師更為壽司配上合適的醬汁,味道控制得很適宜,把鮮魚的味道提高了層次。整個晚餐都

- 前菜
- 手釣池魚
- 黑鯥魚
- 海膽配筋子
- 魚肉麵豉湯

壽司部份都是很有水準,除了食材新鮮,廚師更為壽司配上合適的醬汁,味道控制得很適宜,把鮮魚的味道提高了層次。整個晚餐都展現出廚師的心思與心機,給我一個很好的體驗
2023-01-31 64 浏览
一試Lunch omakase $700一位,有10-15件sushi , 食材尚算新鮮,非大眾化食材,最深刻係日本大間的吞拿魚,師傅話比較季節性,指地方出品為日本知名吞拿魚產地。環境舒適,服務貼心,值得推薦!
一試Lunch omakase

環境舒適,服務貼心,值得推薦!
2023-01-17 54 浏览
妹妹生日想食Omakase 網上就搵到呢間開左冇幾耐嘅試吓。要預先落訂每位$300😃期待已久 ,第一次見到女師傅覺得驚訝😦覺得非常厲害午餐有分$680或者$880元+10%。我哋就叫左$880試吓🍵海蝦鮑魚茶碗蒸🍣赤貝🍣汁煮八爪魚🍣針魚🍣汁煮帆立貝🍣白蝦🍣深海池魚🍣鰤魚🍣梭子魚🍣金目鯛🍣池魚 😋🍣赤身醬油漬🍣鯖魚棒紫菜😍😍超好味🍣北海道馬糞海膽🍣碎蔥吞拿魚蓉手卷有啲唔記得咗係咩🤭😂但每一樣都好好味下次有機會嘅點會再試晚餐
妹妹生日想食Omakase
網上就搵到呢間開左冇幾耐嘅試吓。
要預先落訂每位$300😃
期待已久 ,
第一次見到女師傅覺得驚訝😦覺得非常厲害

午餐有分$680或者$880元+10%。
我哋就叫左$880試吓

🍵海蝦鮑魚茶碗蒸