餐厅: 鮨山月
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-11-13 56 浏览
有幸朋友邀請去銅鑼灣嘅omakase, 呢度環境令人有一種很舒服嘅感覺,睇得出好多用心既細節位,師傅及樓面很用心及禮貌。當晚更是清酒配對之夜,有位漂亮的唎酒師😍在場講解清酒配對食物嘅要點及知識。美食靚酒及清酒配對嘅基本認識。今晚大滿足🥰-松葉蟹蝦蛄蒸蛋 4.5/5-作 冷卸 4/5蒸蛋很滑,松葉蟹賴尿蝦非常鮮甜,本身有飲開作這種酒,未飲過此款,圓潤溫和的酸味,跟食物有協同效應。不錯。-白子 4/5-作 冷缷 5/5本身不太喜歡吃白子,但這裏做得不錯,算是挑戰到能吃,也好吃。 繼續用作來配合。出奇地非常夾,兩者嘅酸度係同步的。有加成作用。-秋刀魚 4.5/5-秋刀魚酒 5/5😍現在是抽刀魚最肥美的時間,只要廚師買靚貨夠肥夠大,不會失敗。是晚的神秘嘉賓,秋刀魚酒。聽唎酒師講,此酒是餐廳從日本搶返來的限量版,香港很難搵到這支酒因為日本人都搶着飲。 此酒開宗明義叫秋刀魚酒就是專門來配合秋刀魚,兩者的火花沒有更配合的了。-八爪魚+ 子持香魚 4/5 + 4.5/5-百十郎 秋櫻 3/5八爪魚正常,子持香魚有驚喜。 酒帶花香易入口,但不是我喜歡的風格。-鰆+香箱蟹 3.5/5 + 4.5/5-律

-松葉蟹蝦蛄蒸蛋 4.5/5

-八爪魚+ 子持香魚 4/5 + 4.5/5
-百十郎 秋櫻 3/5

-鰆+香箱蟹 3.5/5 + 4.5/5
-律島屋 秋上 4/5
相比起同類做法,用上鰹魚會好味些,香箱蟹好食但應該未到最佳時份,酒配搭得宜,絲滑順口。

-白蝦+石垣貝+金目鯛 3.5/5+3.5/5+4.5/5
-赤武 冷御 4/5
白蝦原本有4.5,師傅落岩鹽重手了,已反映。
石垣貝原本有4.5,但師傅在我行開了時已上,沒有拍打貝令牠收緊,要改善(雖然我也不該去來走去)
金目鯛,好味😋
酒方面開始入戲肉了, 享受到旨味及果香的優雅。

-縞鰺+ 赤睦 4.5/5 5/5
-寫樂 純米 4.5/5
其實我開始醉了。。省略20字

-赤身+ 中拖+大拖 5/5+5/5+5/5
-王祿 無濾過生原酒 4.5/5
鮪魚三連,要做得好非易事。赤身調味恰到好處,中拖大拖肥美無筋👍🏻

-穴子+玉子+和牛三文治 5/5+5/5+4/5
-鏡山 純米大吟釀 4.5/5
穴子,本人之大愛,無辦法,5分😏
玉子,有人話一間店有冇功力,看玉子便行,呢度玉子就正是畢到業,同行5人都讚口不絕,師傅很慷慨地再給我們每人一件。 抵讚👍🏻👍🏻

-湯 4/5

-沖繩黑糖栗子布甸 5/5
-浜福鶴 白桃濁酒 5/5
作為尾聲,這個甜品真的是無可挑剔,細問師傅,原來他們最近一直在研究甜品,南瓜、香芋都出過,必定要再來食甜品

-香濃咖啡 5/5
原本跟餐是沒有的,我特別要求經理送咖啡比我們,他隨即答應,這裏的咖啡真的也很專業。

整體而言:這裡真的是一間很有心的日本廚師發板,食物質素,環境,服務,都是一流級水準。 會經常再來。

• 子持鰆魚
  • 沖繩黑糖栗子布甸
  • 赤身
  • 中拖
  • 大拖
原來而家秋刀魚當造,難怪成個IG都佈滿秋刀魚刺身嘅文章!所以千其唔可以錯過!【大山日本酒x秋刀魚】期間限定以限量季節酒品「大山」佐「當造」秋刀魚,口味好清新!而秋刀魚真係冬天超肥美,食落好甘香肥美多油脂,點埋佢個肝醬汁超香。【白子】勁濃勁香嘅白子,入口細滑,咬落口感黏稠,冬天必食!配搭柚子醋,少少酸味,好提鮮!【甘露煮 香魚】高湯煮巨鮑魚,配上自家製肝醬。鮑魚煮到好腍,食落肝醬超甘香,唔腥 ,真係回味無窮!美味人間極品!【松葉蟹鮑魚茶碗蒸】極多松葉蟹肉露出蒸蛋表面,底下再有鮑魚肉,太美滿,太足料啦!— 壽司 —【昆布牡丹蝦蓉】用昆布包住肥美牡丹蝦,真係好肥美厚肉,好滑,有昆布嘅鮮香味,超好食!【墨魚壽司】口感膠質好重,彈牙厚實,味道比較淡味有少少薑調味,好清新!【石坦貝】勁肥美厚肉又鮮甜,真係超級好食,咬落仲有絲絲纖維質感,係新鮮即製先有嘅口感!【深海池魚】深海魚肉質較結實彈牙,味道清淡。【金目鯛】經煙燻後充滿魚香,有別於純刺身清淡味覺,魚味更重。【青森大間拖羅】熟成16日,油花極重,食落口油脂爆發,成口都甘香無比,難以形容咁滿足。【長崎赤鯥魚】以備長炭煙燻,香氣撲鼻!【根室馬糞海膽】

【大山日本酒x秋刀魚】期間限定

以限量季節酒品「大山」佐「當造」秋刀魚,口味好清新!
而秋刀魚真係冬天超肥美,食落好甘香肥美多油脂,
點埋佢個肝醬汁超香。

【白子】
勁濃勁香嘅白子,入口細滑,咬落口感黏稠,冬天必食!
配搭柚子醋,少少酸味,好提鮮!

【甘露煮 香魚】
高湯煮巨鮑魚,配上自家製肝醬。

【松葉蟹鮑魚茶碗蒸】

壽司

【昆布牡丹蝦蓉】

【墨魚壽司
口感膠質好重,彈牙厚實,味道比較淡味
有少少薑調味,好清新!

【石坦貝】

【深海池魚】
深海魚肉質較結實彈牙,味道清淡。

【金目鯛】
經煙燻後充滿魚香,有別於純刺身清淡味覺,魚味更重。

【青森大間拖羅】

【長崎赤鯥魚】
以備長炭煙燻,香氣撲鼻!

【根室馬糞海膽】
超名貴嘅海膽滿到瀉,入口觸感大滿足!

湯品— 白味噌魚湯
甜品— 北海道赤肉蜜瓜

Omakase一人價格:$1,888
2022-10-14
$2000 (晚餐)
  • 秋刀魚
2022-11-02 67 浏览
最近見Instagram有唔少Foodie都介紹呢間日本餐廳,好彩上網都算容易book到,即刻嚟試一試佢哋嘅lunch Omakase🍣🍴🍶前菜仲有慢煮鮑魚海鮮茶碗蒸🥚鱈魚白子幾好👍🏻🌟🌟🌟🌟口感creamy秋刀魚刺身🌟🌟🌟🌟加特別調配汁,更加突出到秋力魚既味道粒貝、真鯛🌟🌟🌟🌟咁多款壽司,款款都新鮮高質,尤其鍾意深海池魚🐟除咗以上壽司之外,仲有卷物、手卷❤️❤️❤️

前菜仲有慢煮鮑魚海鮮茶碗蒸🥚

鱈魚白子幾好👍🏻🌟🌟🌟🌟口感creamy
秋刀魚刺身🌟🌟🌟🌟加特別調配汁,更加突出到秋力魚既味道

粒貝、真鯛🌟🌟🌟🌟

Omakase
近幾個月先開張,已經儲落唔少人氣!更係九月份食過幾高質嘅一間日式廚師發辦✨ 店內以淺木系為主調,其中一面牆身仲見到若隱若現竹林,滲透住清幽淡雅嘅感覺~ Lunch最平$680就食到,而晚市就當然貴啲,但魚料款式就多啲,選用嘅食材夠時令新鮮,仲有啲比較少見到嘅魚款🥰 食完真係捧住個肚返出去~-Dinner Menu-<茶碗蒸>•鮑魚海蝦蒸蛋*<つまみ>•牡丹蝦· 蒓菜•伊左木·炙燒北寄貝·昆布淮山•北海道仙鳳趾生蠔•天草手釣池魚卷•千葉黑鮑魚·明石八爪魚•煙燻BB吞拿魚來自北海道嘅仙鳳趾生蠔夠哂肥美飽滿,偏creamy🦪 用紫菜包住嘅池魚卷,入面仲加入左千本漬、芽蔥 以及 天河,味道更加豐富!而最愛嘅一定係佢哋嘅千葉黑鮑魚配鮑肝醬 以及 經過低温慢煮熟成嘅明石八爪魚🐙 口感軟腍中帶彈性!前菜最後嘅BB吞拿魚用上稻草煙燻,再加上蔥油蔥醬調味,質感比一般嘅柔軟嫩滑,仲有淡淡嘅煙燻味🐟*<握り寿し>•釜山白蝦·柚子皮•石垣貝•備長炭燒金目鯛•北海道慢煮帆立貝•紡錘鰤•青森大間野生拖羅•醬油漬赤身•白拖羅•長崎赤鯥魚•東澤水產白海膽·筋子整體所有魚

Dinner Menu

•北海道仙鳳趾生蠔

•天草手釣池魚卷

•千葉黑鮑魚·明石八爪魚

•煙燻BB吞拿魚

來自北海道嘅仙鳳趾生蠔夠哂肥美飽滿,偏creamy🦪
<握り寿し>
•醬油漬赤身
•白拖羅
•長崎赤鯥魚
•東澤水產白海膽·筋子

整體所有魚料都好新鮮!用備長炭燒過嘅金目鯛將皮下脂肪嘅油香帶哂出嚟!❤️
重頭戲,經過6日熟成嘅青森大間野生拖羅,魚味濃郁,而且口感軟嫩,油脂豐富,愛了愛了!🥰
另一重量級- 北海道東澤水產白海膽 配搭 清酒味淋筋子,每一啖都爆鮮!白海膽夠高質而且落重本,每塊都厚厚的,入口超鮮甜!一旁嘅筋子同樣脹卜卜,醃漬過帶甜味~

<わ椀>
•味噌湯
<デザート>
•靜岡蜜瓜
2022-11-02 56 浏览
午餐每位 ($880) 用嘅材料好高質,好有心思,而且食到飽😆 午餐黎講呢間算係幾出色又抵食!茶碗蒸乚✨茶碗蒸北海道帆立貝,鮑魚,同埋高湯做嘅茶碗蒸。去 4品 (前菜)✨水八爪魚同吸盤下面會加咗啲樽菜,有啲好似啫喱咁嘅口感,加上八爪魚,好似可以直接畫落喉嚨🤣 好鮮甜好清亲✨粒貝、鱸魚、昆布山藥北海道嘅粒貝,即係新鮮嘅螺片,點少量既鹽,鮮味岀哂黎,好爽口彈牙!然後有野生鱸魚,相對粒貝係兩個口感,好冧好滑~同昆布山藥,呢個組合好特別好正!有昆布少少嘅鹹味再加埋山藥既黏感。✨平貝用醬汁醃漬過既平貝,鹹鹹地但係味道依舊鮮甜,加上紫菜微脆既口感好正✨ BB吞拿魚青森BB吞拿魚,用咗稻草去燒,有少少Smoky嘅味道,上面加咗日本嘅蔥粒,然後下邊嘅醬汁用咗豉油,酸汁同埋蔥油去做,葱味更加濃郁。握少寿 10貫(壽司)Sushi 10 pcs✨深海池魚食落比較肥美,而且完全唔腥✨帶子醃漬過既帶子,帶少少醬油既味道,帶子口感都好好✨赤貝好鮮味彈牙既赤貝,加上醋漬飯,好夾✨牡丹蝦炒過既蝦膏,蝦籽係表面,好香濃,加上鮮甜既牡丹蝦,超好味!✨金目鯛用備長炭燒過魚嘅表面,油份比較多,加上燒過既煙燻味,甜而不膩✨鯖

茶碗蒸乚
✨茶碗蒸
北海道帆立貝,鮑魚,同埋高湯做嘅茶碗蒸。

去 4品 (前菜)
✨水八爪魚同吸盤

✨粒貝、鱸魚、昆布山藥

✨平貝

✨ BB吞拿魚

握少寿 10貫(壽司)
Sushi 10 pcs
✨深海池魚
食落比較肥美,而且完全唔腥

✨帶子
醃漬過既帶子,帶少少醬油既味道,帶子口感都好好

✨赤貝
好鮮味彈牙既赤貝,加上醋漬飯,好夾

✨牡丹蝦
炒過既蝦膏,蝦籽係表面,好香濃,加上鮮甜既牡丹蝦,超好味!

✨金目鯛

✨鯖魚
鯖魚棒壽司係傳統關西嘅做法,用鹽同埋醋將魚肉醃到半生熟,食落好滑,味道

✨熟成大拖羅
今次用左青森大間嘢野生大拖羅,熟成左15日,將筋膜軟化,入口即溶,油份爆棚!

✨馬糞海膽
比一般海膽較鮮甜,加埋紫菜一齊食更加滋味

✨筋子
9月左右先食到既季節限定壽司,要係筋膜最薄嘅時候先可以做到,用新鮮既筋子醃製,粒粒係個口入面爆開好鮮甜!

✨黑鯥魚
輕輕燒過既黑鯥魚,油份冇深海池魚咁多,比較有咬口。

卷物
Sushi Roll
✨呑拿魚腩蓉手卷
好新鮮份量有多嘅吞拿魚腩蓉,連埋飯同埋紫菜食超級正!

书椀(湯)
✨麵豉湯

Dessert
✨豆腐雪糕
2022-10-20 466 浏览
八月於颱風襲港日吃過一遍CP值很不俗的午市套餐,意猶未盡,便相約老友Acacia於初秋夜品嘗大自然豐收的美好,徜徉壽司的愜意時光。筆者二人各點了一個Dinner Omakase Course ($1880)。食物:🥢 前菜✨粒貝:爽脆清甜,加入蒓菜、柚子酸汁,柚子皮等,以酸香打開序幕。✨右口魚及裙邊:潔白的右邊魚感覺軟滑,裙邊被稍稍燒過逼出魚油,肥美滋味跟岩鹽很搭。✨鱈魚白子:滋潤養顏之寶!質感creamy,細緻滑溜,吃起來有爆漿的感覺。配上蔥花、柚子酸汁一同吃,有辟腥及提升鮮味之用。✨秋刀魚:秋天必吃秋刀魚,未算最肥美,但油潤鮮嫩,可惜不是所有人都能接受其濃郁的魚香。✨島根鮑魚:高級的黑鮑,以清酒慢煮,配上鮑肝醬,細膩鮮爽,層次突出。✨明石產八爪魚:明石乃日本著名八爪魚產品,肉質本為結實煙韌,師傅以熟成手法處理,變得軟腍入味,同時保持彈性。✨煙燻馬鮫魚:感覺是鰹魚的柔軟版,又不失爽口感,有獨特濃香,配上福岡高等蔥油同吃更開胃。🥚 茶碗蒸✨茶碗蒸質感依然嫩滑,今次加入爽彈的南非鮑魚,味道適中,水份 (高湯) 很足夠。🍣 壽司✨子池香魚:師傅以甘露煮方式烹調香魚,連骨頭亦已煮至軟化,能呑

食物:
🥢 前菜

🥚 茶碗蒸

🍣 壽司

✨子池香魚:師傅以甘露煮方式烹調香魚,連骨頭亦已煮至軟化,能呑進肚子。中間包裹着香魚的籽、肝及山椒葉,聞起來像帶甜香和清新感的瓜,吃起來芬芳甘鮮。

✨BB墨魚:滴上酸柑汁和岩鹽,帶嚼勁而黏糯。

✨福岡野生真鯛:野生品種肉身較結實,味道淡雅。

✨岩手県石垣貝:非常生猛,鮮爽清甜!

✨深海池魚:纖細柔軟,口感爽彈。

✨備長炭燒金目鯛:外層帶微微炭感,內裡鎖住了油份,鮮甜潤口。

✨宮城野生拖羅:粉嫩有光澤,甘香肥美,入口脂香四溢,好吃!

✨備長炭赤鯥:筆者最愛的魚之一,豐腴細緻,非常幸福!

✨鯖魚:以甜煮方式處理,加入好像很平凡的干飄,為濃香的鯖魚帶來有趣的口感。

✨白海膽配筋子:九月一定要吃筋子,味道清雅的白海膽配搭加入酒的醬酒漬筋子,顆顆晶瑩飽滿之餘,每一口都滲出淡淡海洋鹹香,鮮美盡現。

🥣 湯
✨加入大量海魚及年芋熬煮的味噌湯,味道天然,營養豐富。

🍈 甜品
✨赤肉蜜瓜:一個字「甜」。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-09-22
2022-10-16 424 浏览
今日放工後黎到銅鑼灣哩間廚師發辦餐廳。餐廳環境簡約舒適,有一條L型長吧枱,每一個座位都能夠看到師傅製作壽司既過程。餐廳既廚師發辦採用多款時令刺身,而且食材相當新鮮。✨Dinner Omakase Course $1880🔸粒貝、真鯛粒貝爽口彈牙,來自福岡縣既天然野生真鯛味道鮮美。🔸鱈魚白子 鱈魚白子好有驚喜,而且一啲都唔會腥,一咬落去啲白子就爆出黎,質感超幼滑香醇,配上柚子酸汁,味道更清新。🔸秋刀魚刺身秋刀魚係而家既時令魚類,魚肉扶質感,亦帶魚想,配有用秋刀魚肝製作既豉油。🔸櫻煮八爪魚哩到既八爪魚係連埋蘿蔔、茶葉一齊煮既,口感煙韌彈牙。🔸千葉縣赤鮑赤鮑加上清酒一齊煮,味道清甜,配上鮑魚肝醬真係超夾,最後師傅仲會比一舊醋飯我地撈埋啲醬一齊食~🔸稻草煙燻吞拿魚吞拿魚充滿煙燻香氣,魚肉軟腍,配有酸酸地既蔥油醬。🔸子持香魚子持香魚係用甘露煮既方法烹調,上面放上木之芽,咬落去入面超多魚春。🔸茶碗蒸茶碗蒸夠晒真材實料,入面有花竹蝦及鮑魚,蝦肉爽彈,鮑魚鮮甜,雞蛋滑溜,淋上鰹魚湯製作既芡汁,非常好食。🍣壽司白蝦石垣貝深海池魚金目鯛吞拿魚赤身中拖羅大拖羅炭燒喉黑魚天草池魚北海道紫海膽配搭三文魚籽哩到既

餐廳既廚師發辦採用多款時令刺身,而且食材相當新鮮。

✨Dinner Omakase Course $1880
🔸粒貝、真鯛
粒貝爽口彈牙,來自福岡縣既天然野生真鯛味道鮮美。

🔸鱈魚白子

🔸秋刀魚刺身

🔸櫻煮八爪魚
哩到既八爪魚係連埋蘿蔔、茶葉一齊煮既,口感煙韌彈牙。

🔸千葉縣赤鮑

🔸稻草煙燻吞拿魚
吞拿魚充滿煙燻香氣,魚肉軟腍,配有酸酸地既蔥油醬。

🔸子持香魚

大拖羅
炭燒喉黑魚
天草池魚
北海道紫海膽配搭三文魚籽

哩到既壽司全部已經調好味,所以完全唔需要點醬汁~

富山灣白蝦數量好多,加上岩鹽及柚子碎,味道鮮甜清新;石垣貝經過拍打後會收縮,入口爽彈鮮甜,超好味;深海池魚魚油豐富;備長炭燒過既金目鯛帶有輕微炭香;清心縣大間吞拿魚有三種,赤身經過醬油醃漬,入口完全無筋,肉質非常幼軟;中拖羅肥美富油脂;大拖羅油脂豐富,相當肥美,略帶細筋;炭燒喉黑魚味道鮮甜;天草池魚肉質柔軟,加上薑蔥蓉,味道更豐富;北海道紫海膽creamy唔腥,配上新鮮三文魚籽真係充滿鮮味。

🔸味噌湯

🔸靜岡縣赤肉蜜瓜
蜜瓜完全係日本當地既水準,清甜多汁。

整體黎講,餐廳環境舒適,廚師發辦菜式眾多,食材新鮮,食完真係相當滿足~鍾意食廚師發辦,而食量又較大既話,可以試試哩間。
2022-10-12 108 浏览
呢間廚師發辦餐廳於近期開業,小編為大家率先試味!晚市套餐以多款秋天限定食材入饌,令視覺同味覺都相當滿足。粒貝配真鯛粒貝爽口彈牙,真鯛係福崗天然野生,蘸上少少鹽,可以突出鮮味鱈魚白子口感滑溜,食起黎有爆漿感覺,搭配清新柚子酸汁,令鮮味提升秋刀魚正值當造時期,魚肉細膩,魚皮略帶油香,整體魚香濃郁,但一啲都唔怕腥。櫻煮八爪魚口感煙韌,肉質充滿彈性千葉縣赤鮑加入清酒烹製而成,入口清甜,配搭香濃嘅鮑魚肝醬稻草煙燻吞拿魚以稻草煙燻吞拿魚後香氣四溢,魚肉比較腍身,配搭酸酸甜甜嘅蔥油醬,幾開胃!子持香魚 香魚會喺肚內放卵子,口感相當豐富,幾特別嘅一道菜茶碗蒸加入鰹魚湯煮,加入了花竹蝦同鮑魚,令味道更鮮甜,雞蛋相當嫰滑👍富山白蝦以多隻小白蝦結合而成,口感偏軟腍,以柚子皮同岩鹽調味,令原來嘅鮮味進一步提升石坦貝爽脆鮮甜,魚生上枱後仍然會不斷收縮,非常新鮮!深海池魚油香滿溢,魚油豐富備長炭燒嘅金目鯛,入口輕微炭香味,魚油香亦更加突出吞拿魚赤身魚肉質感較結實,以醬油醃漬過,調味適中,有微微油脂香中拖羅油脂豐富,魚油香在口中徘徊🤤 超幸福大拖羅青森大間拖羅魚香豐腴,接近入口即溶,相當肥美!略嫌有少少筋~ 炭燒喉

粒貝配真鯛
粒貝爽口彈牙,真鯛係福崗天然野生,蘸上少少鹽,可以突出鮮味

鱈魚白子
口感滑溜,食起黎有爆漿感覺,搭配清新柚子酸汁,令鮮味提升

櫻煮八爪魚口感煙韌,肉質充滿彈性

千葉縣赤鮑加入清酒烹製而成,入口清甜,配搭香濃嘅鮑魚肝醬

稻草煙燻吞拿魚

子持香魚
香魚會喺肚內放卵子,口感相當豐富,幾特別嘅一道菜

富山白蝦

石坦貝
爽脆鮮甜,魚生上枱後仍然會不斷收縮,非常新鮮!

深海池魚油香滿溢,魚油豐富
備長炭燒嘅金目鯛,入口輕微炭香味,魚油香亦更加突出

吞拿魚赤身
魚肉質感較結實,以醬油醃漬過,調味適中,有微微油脂香

中拖羅
油脂豐富,魚油香在口中徘徊🤤 超幸福

大拖羅

炭燒喉黑魚
魚脂豐富,非常鮮甜,炭燒後味道層次提升,略嫌蓋過魚嘅鮮味

天草池魚
肉質柔嫰,入口比較清淡,配搭薑蔥同鼓油,令味道更突出

北海道紫海膽質感軟滑,入口甘甜,配上新鮮三文魚籽,鮮味爆發!

最後以清甜多汁嘅赤玉蜜瓜完美作結
小編為大家誠意推介一下最近和朋友到訪過的一間Omakase 水平非常高 想吃記得要及早預約呢~———Dinner Menu Omakase Course $1880Dinner Menu 主要分為5 part——Steamed egg custard,Entree,Sushi,Soup,Dessert店家會以當季的時令魚款作為主要食材 所以不同日子去吃 絕對能試到不同款式的魚生和壽司 保證有驚喜也有新鮮感~———💞Steamed egg custard❤️蝦蛄鮑魚茶碗蒸 第一道就是蛋怪小編最愛的茶碗蒸 紅色的杯碟有點吸晴 上層放了大大隻蝦蛄 鮮甜爽口 底裡還有南非鮑魚 以清酒慢煮了3小時 非常爽彈 配合木魚高湯蒸製茶碗蒸 整個鮮味十足💞Entree ❤️九洲樽菜北海道牡丹蝦入口滑溜溜 口感有點像碗仔翅 問了一下師傅 這種獨特的口感是來自名叫樽菜的植物 配上了柚子酸汁、柚子皮 調配出微酸的清新味道另外還加上了昆布漬牡丹蝦 整個口感也是爽滑彈牙 絕對是別出心裁的前菜❤️福崗伊佐木魚X北海道北寄貝X磯之雪昆布漂亮的白底藍花小碟放著福崗伊佐木魚(左)、北海道新鮮北寄貝(右)、磯之雪昆布卷(同)師傅也
———

———

💞Steamed egg custard
❤️蝦蛄鮑魚茶碗蒸

💞Entree
❤️九洲樽菜北海道牡丹蝦

❤️福崗伊佐木魚X北海道北寄貝X磯之雪昆布
師傅也有温馨提示要順序吃佐木魚>北寄貝> 昆布卷
佐木魚油脂豐富 北寄貝經過燒炙帶有鮮甜的味道 比平常吃的北寄貝更爽口 這兩款前菜刺身可點上岩鹽或芥末作調味 也是另一番風味 個人偏好點芥末更能帶出刺身的鮮味
最後的昆布卷也有驚喜 口感非常有層次 內裡是層層准山 能吃到准山獨有的味道 作清清味蕾也非常適合

❤️宮城厚岸蠔
名為「獨眼龍」的宮城厚岸蠔真的非常creamy🤩單單是賣相 已看到蠔肉非常飽滿 還泛著滑嫩的光澤 師傅簡單地以酸汁、辣蘿蔔、細蔥花作調味已能帶出蠔肉的鮮美

❤️天草池魚磯邊卷
人手釣出來的池魚配上牙蔥、明河、蘿蔔漬做成磯邊卷(意思為無飯的卷物)既能吃到池魚的魚油香又不會太膩 牙蔥的清新和池魚很搭

❤️島根県巨型黑鮑魚X櫻煮八爪魚
師傅特意拿出巨型黑鮑魚讓我們大開眼界🤣(也讓相機先吃幾口🙈)黑鮑魚味道帶著微微海水味 底下的深綠色醬非常濃郁 其實是以鮑魚肝製成(今天才是知道鮑魚的肝一般是綠色 也會有黃色)點著肝醬吃飽魚非常搭 肝醬惹味得要要小湯勺刮碟🤪

另外小編也非常喜歡以白蘿蔔漬熟成了10天的八瓜魚 口感非常嫩滑軟稔 軟滑得有點像海參 但軟滑中也保留了點彈牙 整體惹味好吃

❤️煙燻鰆魚
相信大部人也吃過煙燻魚 一般也是以各種木碎煙燻 但這個鰆魚是以禾稈草煙燻烹製 師傅以禾稈草燒魚皮 再以餘下的燻煙焗魚肉 的確魚肉入口感有濃濃的煙燻香氣 配上底下微酸的葱油醬 整體濃郁惹味😌

💞Sushi
在開始壽司部分之前 師傅會放上醃蘿蔔、酸薑、蕎頭給我們清新一下味蕾🤪

❤️岩手縣石垣貝
第一款是手拍石垣貝壽司 入口鮮滑彈牙 有點韌度

❤️富山灣白蝦
師傅以岩鹽、柚子皮帶出白蝦的鮮味 白蝦膠質重 口感帶點油油韌韌的彈牙

❤️煙燻金目鯛
師傅以備長炭煙燻金目鯛 魚肉頗厚身 入口除了有陣陣炭香外 還有種魚油的甘香 正正

❤️醬漬赤身
青森大間是日本公認為最優質的鮪魚產地 其野生鮪魚也是最為出色 師傅讓我們先嚐赤身(油脂比例最低的部分)赤身經醬漬去酸 味道更鮮香 富咬口 好吃

❤️熟成中拖羅
熟成了10天的肥美中拖羅 經熟成減掉拖羅過於油膩的口感 平衡了拖羅的魚肉和油脂比例 味道鮮香 非常出色 絕對是壽司中的主角

❤️ 北九洲長崎赤鯥魚
經備長炭燒製 油脂最重的一款 魚味亦濃郁

❤️天草新子魚
口感非常特別的新子魚 壽司上放下了三條新子幼魚 師傅要為細細的新子魚起骨 極費功夫 並以酸醋調味 肉質比其他刺身結實一點 卻有種獨有的魚肉味 坊間極為少有 絕對要試一下

❤️白海膽
這次有幸吃到日本海膽五大品牌之一橘水產白海膽 真正入口即化 鮮咸甜混集於口腔中的美味
口感creamy得像吃雪糕 並無半點腥苦 好吃得難以用筆墨形容 自己來試試就明白🤩

❤️燒海饅
最後一款壽司 是甜味最濃厚的燒海饅 海饅非常肥美 饅汁以海饅骨烹製 特意調製得較坊間的饅魚醬稀身 讓客人吃下去不黏喉也不易膩 正

💞Soup&Dessert
煙燻鰆魚
天草池魚磯邊卷
宮城厚岸蠔
福崗伊佐木魚X北海道北寄貝X磯之雪昆布
中秋節理應是一家團圓的良辰佳節,惜昨日觀塘秀茂坪一地盤發生嚴重工業意外,一個天秤倒塌,造成至少3死6傷,叫人婉惜痛心。面對人生的聚散別離,我們更應該珍惜眼前人,活好當下,為明天減少遺憾。筆者今天介紹位於銅鑼灣的新店「鮨山月」,是颱風馬鞍襲港時的邂逅相遇,就午市Omakase Set而言,CP值不俗,份量多,環境簡約雅致,風雨下亦能賜予筆者不錯的心情。環境:✨餐廳室內設計主要以木系為裝潢風格,綴以竹林及庭園元素,配搭實木傢具、低調而不張揚的色調,渲染出一種休閑淡然的氣氛。服務:✨當天午市滿座,由兩名師傅「打全場」,但態度良好敬業,樓面職員亦勤於收拾及添加熱茶。筆者是日午市享用了Lunch Omakase Set ($880)。食物:🥚 茶碗蒸✨蒸蛋部分嫩滑,加入鮑魚、蝦等海鮮,味道適中,水份 (高湯) 較多。🐟 刺身✨北海道牡丹蝦:蝦肉綿彈,加入蒓菜、柚子酸汁,能刺激胃口。✨北海道粒貝質感爽脆,沾鹽吃增添風味;深海池魚油潤脂香;昆布卷內裡包裹着新鮮准山,黏滑味甘,感覺健康。✨深海池魚:以厚厚的深海池魚包裹着蘿蔔、茗荷、牙蔥,口感更豐富清新。✨BB吞拿魚腹:用稻草燒,令魚肉帶一陣煙薰味,魚

環境:

服務:

食物:
🥚 茶碗蒸

🐟 刺身
✨北海道牡丹蝦:蝦肉綿彈,加入蒓菜、柚子酸汁,能刺激胃口。

✨BB吞拿魚腹:用稻草燒,令魚肉帶一陣煙薰味,魚味濃郁,再加以蔥油,香氣更誘人,份外引發食慾。

🍣 壽司

✨富山白蝦:以很多的小蝦堆砌,肉質彈牙細綿,味道清甜。
✨赤貝:猶如蝴蝶結般可愛,味道清徹。
✨帶子:是熟的帶子,富昆布香,惟較薄身。
✨金目鯛:用備長炭燒過,口感柔滑。
✨北寄貝:印象中爽脆肉厚。
✨赤身醬油漬:肉質緊實帶嚼感,富酸香,鹹度不高,帶出鮮味。
✨大拖羅:肥美,魚香持久。
✨長崎赤鯥:筆者最愛的魚之一,油脂豐富而軟嫩。
✨北海道海膽:味道清甜creamy。
✨穴子:筆者一向算不上喜歡鰻魚類,但肉質軟腍,甜甜的,易入口。

🍥 卷物
✨燒拖羅手卷:逼出油份後更添脂香,質感軟腍。

🥣 味噌湯

🍨 甜品
✨開心果雪糕:應該是店家自製,保留了開心果粒,味道少甜,還算濃郁。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-08-25
2022-10-03 113 浏览
我同朋友一向都鍾意食omakase,早前得知銅鑼灣新開左一間新既既日本菜叫鮨山月 Sushi Yamatsuki ,所以約埋朋友嚟試下先。鮨山月位於銅鑼灣L Square2樓,主打omakase 廚師發辦。晚市既 omakase menu ($1880+10%/p.p.)。當晚首先品嚐左兩款刺身,然後到秋刀魚。秋刀魚呢排終於 in season,食落都算肥美。白子用左鱈魚白子,伴以蔥,蘿蔔蓉同酸汁。八爪魚食落質感軟燸。鮑魚鮑魚質感彈牙,伴以鮑魚肝醬,師傅喺客人食完之後會再比飯你去吸埋剩番既肝醬食。禾稈草煙燻BB吞拿魚食落帶煙燻既香氣,吞拿魚軟滑,外層帶微脆既質感。香魚甘露煮鮑魚茶碗蒸蛋都算滑溜,鮑魚都夠彈牙。壽司方面壽司方面有白蝦、金目鯛、石垣貝、深海池魚、白蝦、池魚、赤鯥、赤身醬油漬、中拖羅、大拖羅等。當晚舍利唔會過酸,溫度適中,當中石垣貝爽口,赤鯥經備長炭燒過,帶有炭香亦滲出油香。大拖羅固然肥美亦油脂豐富。海膽卷用上北海道白海膽,食落甘甜。最後以味噌湯同時令水果作結。

當晚首先品嚐左兩款刺身,然後到秋刀魚。
秋刀魚呢排終於 in season,食落都算肥美。

白子
用左鱈魚白子,伴以蔥,蘿蔔蓉同酸汁。

八爪魚
食落質感軟燸。
鮑魚
禾稈草煙燻BB吞拿魚
食落帶煙燻既香氣,吞拿魚軟滑,外層帶微脆既質感。
香魚甘露煮
鮑魚茶碗蒸
蛋都算滑溜,鮑魚都夠彈牙。
壽司方面

海膽卷
用上北海道白海膽,食落甘甜。
最後以味噌湯同時令水果作結。
2022-10-02 233 浏览
新餐廳,睇左食評以為唔錯,諗住特登食好啲😢點知好失望👍🏻燒北寄貝鮮味;千葉赤鮑(柚子汁 );石垣貝壽司鮮甜;中拖羅壽司係全晚之冠,肥+魚味濃👎🏻晚餐時間同價錢但比lunch貨色+種類😢白蝦壽司未解凍;縞鰺壽司,金目鯛壽司,赤身壽司,大拖羅壽司,小肌壽司等等都係無咩魚味;海膽壽司仲要苦嘅👎🏻自問正常食量,同行朋友簡直係細食量添,大家坐左3個半鐘,最後行去搭車都仲覺得肚入面空虛。👎🏻壽司師傅明顯一次過處理唔切十個客人,冇睇錯,同場有枱7-8個貴客,我地歸入同一個師傳處理,所以好多壽司都係隔咗好耐先有,中後期都係每件十幾廿分鐘先上。師傳長期比個後尾枕我地望住,同埋佢有做忍者潛能,每件壽司都係閃電式飛埋黎,連講個壽司名都浪費佢時間咁,務求盡力招呼同場大客。👎🏻企後面嘅waitress 都應接不暇,茶杯吉左好耐,要叫先加茶。👎🏻坐低冇耐,就有隻小昆蟲飛飛下,好在之後見唔返呢個程度嘅食物質素同服務,但每人承惠$1800加一,我都想問自己點解唔去出面壽司鋪,起碼件壽司都係放得好好地,同埋值得我啲血汗錢。真係想唱返句:來又如風 離又如風或我亦不應再這般心痛
新餐廳,睇左食評以為唔錯,諗住特登食好啲😢點知好失望

👎🏻晚餐時間同價錢但比lunch貨色+種類😢
白蝦壽司未解凍;
海膽壽司仲要苦嘅

👎🏻坐低冇耐,就有隻小昆蟲飛飛下,好在之後見唔返

真係想唱返句:
來又如風 離又如風
或我亦不應再這般心痛
2022-10-01 82 浏览
銅鑼灣新餐廳 鮨山月 Dinner Omakase $1880/位 📍粒貝粒貝肉質纖細帶咬口,味道爽口清甜,再加入柚子皮配埋幼嫩蒓菜黎食,係一個極佳開胃菜📍右口魚+群邊右口魚肉身滑溜偏淡味,可以點啲鹽黎食; 另外火灸過既群邊就較爽口惹味📍(秋季限定!)白子無錯,秋分過後又步入白子季喇~當造白子超肥美口感極creamy,加埋少少柚子酸汁一齊食就最完美📍(秋季限定!)秋刀魚真係打大佬,本身我比較驚魚腥味,所以我好多時只接受到白身魚,今次係我第一次挑戰秋刀魚,嗯,味道就係-濃郁鮮香-📍明石產八爪魚+ 島根縣黑鮑八爪魚熟成後口感偏軟腍,至於呢個島根縣巨型黑鮑魚,鮑魚用 SAKE 煮過再配上鮑魚肝醬,味道鮮上加鮮味📍煙燻鰆魚鰆魚又稱膠魚,以稻草煙燻過再配上福岡高等蔥黎食非常惹味📍香魚秋天時分,雌性香魚會喺肚子里放卵子,所以口感比普通香魚增加咗一重新口感~ 📍南非鮑魚茶碗蒸鮑魚味道濃郁鮮甜,而且厚肉爽身~ 再夾埋超滑嫩蒸蛋正呀📍墨魚 肉質肥厚鮮甜📍野生真鯛 黎自福岡,佢鮮度十足,肉質一流📍深海池魚 油脂非常厚,入口質感爽脆,透著淡淡鮮甜📍石恒貝師傅握住石垣貝猛力一拍,肉質收縮尾部就往上翹,入口口感
銅鑼灣新餐廳 鮨山月

Dinner Omakase $1880/位

📍粒貝

📍右口魚+群邊

📍(秋季限定!)白子

📍(秋季限定!)秋刀魚

📍明石產八爪魚+ 島根縣黑鮑

📍煙燻鰆魚
鰆魚又稱膠魚,以稻草煙燻過再配上福岡高等蔥黎食非常惹味

📍香魚

📍南非鮑魚茶碗蒸
鮑魚味道濃郁鮮甜,而且厚肉爽身~ 再夾埋超滑嫩蒸蛋正呀

📍墨魚 肉質肥厚鮮甜

📍野生真鯛 黎自福岡,佢鮮度十足,肉質一流

📍深海池魚 油脂非常厚,入口質感爽脆,透著淡淡鮮甜

📍石恒貝
師傅握住石垣貝猛力一拍,肉質收縮尾部就往上翹,入口口感爽彈極之鮮味

📍金目鯛色澤鮮紅,味道鮮美

📍宮城野生拖羅 野生拖羅肉色較深,因野生關係肌肉含量高,肉質較韌,魚味更濃

📍赤鯥魚 魚身柔軟 魚油甘香 炭燒過後層次提升

📍鯖魚油脂豐潤肉質細緻嫩滑

📍白海膽配根子
白海膽產量比其他海膽少,顏色較淡水份較高,味道清甜;筋子用咗醬油味啉醃漬所以味道偏甜兩樣加埋好滿足!

📍魚麵豉湯魚湯極為鮮味

📍赤肉蜜瓜又甜又多汁
2022-10-01 68 浏览
高性價比「鮨山月」$680/$880午市Lunch Omakase第一款午市套餐$880 Lunch Omakase慢煮鮑魚海鮮蒸蛋以木魚高湯,製成茶碗蒸水蛋,味道好鮮甜前菜4品:根子壽司,牡丹蝦配炒香過既蝦膏白海膽,海膽味濃郁啲 呢三款都係我的最愛最後送上開心果雪糕💚開心果味好濃 仲有粒粒果碎 亦都係我最愛嘅雪糕第二款午市套餐$680 Lunch Omakase包括13件壽司,一前菜一卷物一湯及一甜品 呢度嘅師傅經驗豐富 服務態度亦都10分好整體用餐體驗 100分

第一款午市套餐$880 Lunch Omakase

慢煮鮑魚海鮮蒸蛋
以木魚高湯,製成茶碗蒸水蛋,味道好鮮甜

前菜4品:
根子壽司,牡丹蝦配炒香過既蝦膏
白海膽,海膽味濃郁啲 呢三款都係我的最愛

最後送上開心果雪糕💚

整體用餐體驗 100分
2022-09-24
午餐
2022-09-25 89 浏览
第一次食Omakase慶祝老公生日,食材高質新鮮好味,職員服務態度好,東師傅介紹清昕,餐巾摺到好似和服咁好得意。赤貝純菜配搭好清新,香魚7-9月當造有魚子,深海池魚好爽脆,青森野生中拖油脂分佈均勻有彈性,油脂响口內縈繞,昆布牡丹蝦好有黏性,金目鯛好鮮,黑陸魚都好多魚油,海膽鮮甜。最尾加個栗子雪糕仲要有栗子粒粒。餐廳仲送件蛋糕祝賀壽星仔,多謝晒😘😘性價比高既午餐真係超抵食👍👍真係要encore!
性價比高既午餐真係超抵食👍👍真係要encore!
庆祝纪念
生日