2019-08-28 576 浏览
有次去白沙灣搵朋友,發現原來呢度有間隱世酒店同日本餐廳.呢日放假就同老公入黎拍下拖. 嘆返個LUNCH . 午間定食 分左4個SET HKD220-480 , 我地就嗌左2個定食SHARE而呢度既飲用水係用 *白神山 地之水* 係軟水 係山上面流既水仲有證書嫁 ! 我地既定食都有 ^前菜 ^蔬菜沙律 ^漬物 ^自家制甜品 ^沙律係 和風汁沙律   少少酸酸甜甜 幾開胃^前菜係南瓜 用上京都南瓜 帶有少少栗子味 . 再吸收哂木魚汁  原來可以咁好味 , 果然日本直送既南瓜係比較甜 不帶一點草青味 ! ^主菜-銀雪魚用味噌去制過 , 日本廚師既制法係偏甜 所以就為左迎合返香港人既口味 , 會跟沙律醬 按返個人口味 需要就點少少中和返銀雪魚既甜味  老公食左兩啖 已經不停話正 問我屋企煮飯可唔可以又試下整^主菜2 - 鰻丼 - 燒得好香 , 鰻魚不帶刺口既骨 , 而且鰻魚汁亦唔會太甜 . 聽師傅介紹用既係 東京灣既鰻魚. 解釋食材同廚師製作同樣重要^漬物有3款 - 紅酒喬頭 , 鰹魚蒜頭 , 牛蒡 ^甜品 - 雜莓雪糕 口感似雪葩 , 酸味突出 , 好岩夏天食店員好耐心為我地講解每一道菜 .
有次去白沙灣搵朋友,發現原來呢度有間隱世酒店同日本餐廳.
呢日放假就同老公入黎拍下拖. 嘆返個LUNCH .

仲有證書嫁 !

我地既定食都有 ^前菜 ^蔬菜沙律 ^漬物 ^自家制甜品

^沙律係 和風汁沙律   少少酸酸甜甜 幾開胃

老公食左兩啖 已經不停話正 問我屋企煮飯可唔可以又試下整

^漬物有3款 - 紅酒喬頭 , 鰹魚蒜頭 , 牛蒡

店員好耐心為我地講解每一道菜 . 所以呢個價錢係值得嫁!

2019-08-21
  • 鰻丼
2019-08-27 103 浏览
炎炎夏日,到沙灘碧波暢泳,真是賞心樂事! 中學時代夏季都常到白沙灣游泳,因為水清沙幼,景色怡人。而且當時住東九龍,交通較方便,乘車到西貢三星灣碼頭再轉乘街渡即可! 白沙灣是西貢半島一個內港,三面陸地,與三星灣連接牛尾海。英文名稱 是"Hebe Haven" ,以古希臘神話中青春女神希比 Hebe 命名。 月前和老公舊地重遊,知道白沙灣酒店內有一家日本料理,可以吃廚師發辦 Omakese的。 餐廳在白沙灣碼頭酒店內,落地玻璃窗外就是無敵大海景,看著這樣迷人的景色吃飯,真是人生一大快事! 室內以日式設計為主,清新雅緻。和老公選吧檯坐,因為可以邊吃邊和廚師聊天,了解日本美食資訊 。餐牌上寫的"精選和食晚餐", 就是 Omaskase。 有三個選擇 : 海 Umi Set ~$600、雲Kumo Set ~$800、天Ten Set ~$1100。 我們點了海 Umi Set,有前菜三點、刺身兩點, 茶碗蒸、燒物、和京野菜稻庭,十分豐富!首先端上的是一個大木盒,像個寶盒,帶著神秘感,令我充滿期待! 原來是十分精緻的前菜三點! 京都腐皮魚子豆腐~ 豆腐軟滑、腐皮豆味香濃,本是同源,

京都腐皮魚子豆腐~
豆腐軟滑、腐皮豆味香濃,本是同源,你中有我,我中有你 ! 一撮魚子醬令豆腐滋味無窮! 綴以紅黃小花加一撮青葱,Cool!
太刀魚土佐啫喱~
東京灣太刀魚味道鮮美,輕炙過後配水雲和土佐啫喱,有海藻類的清新口感!
蒓菜長芋兩杯醋~
長芋爽中帶粉,和蒓菜浸在"兩杯醋"中,酸酸的,很開胃!
2 款時令刺身~
北海道牡丹蝦鮮甜又彈牙,肉質嫩滑,晶瑩通透! 深海池魚,鮮嫩清甜,帶魚油甘香! 以紫花和綠葉襯托,展現日式花藝!
鰻魚海膽茶碗蒸~
海膽味道鮮甜,軟滑綿密。蒸蛋伴著
鰻魚更美味,加了銀芡汁,令蛋質更滑溜!
松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士~
吃法比較特别,將松葉蟹膏、蟹肉、蟹籽混在一起,放在烘好的多士上吃。原本帶鹹鮮味,味道變得柔和了!
野菜稻庭烏冬~
廚師建議,先呷一口清湯,再吃烏冬! 湯底清鮮,渗出野菜的甜美和舞茸菇的芳香。稻庭烏冬質感幼滑,味覺和脾胃都好滿足!
甜品 - 北海道赤蜜瓜 、Tiramisu雪糕配Monaka夾餅~
北海道赤蜜瓜美味多汁,香甜而不膩!
自家製Tiramisu 味雪糕Tiramisu,香甜軟滑,夾在精緻又脆口的花型Monaka夾餅中,成了雪糕三文治,以小巧綠葉點綴,是打卡相不二之選!

這餐美味的Omakese ,每道菜的擺設都充滿美感,賞心悅目! 離開時已夜幕低垂, Hebe Haven 晚上的景色原來更迷人!

食之劇場餐廳
西貢白沙灣碼頭酒店地下
+852 27797797

Yummy Kam BS00016
  • Omakase Dinner Set 海 UMI
2019-08-25 74 浏览
食之劇場Kay Gor 今次約左女朋友食好野,都聽講依間餐廳出名性價比高,環境好舒適。餐廳以日式木系裝修為主,簡潔明亮,今晚和女友揀了坐bar 枱位,一邊可以和師傅傾吓計,一邊望出外面欣賞景色的變化,好寫意。入座後服務員奉上白神山水,服務一流。記得要嚟用餐一定要預先訂位,好讓餐廳預備食材,不設walk-in架前菜三點:京都豆腐製成的豆腐花,以白神山水製作,含有豐富礦物質,有益健康。面層是鮮腐皮,加上法國魚子醬,非常珍貴。中間水晶杯裡的是秋田縣特產長戶和津菜,出名既健康的根部植物,口感非常特別。最後食既係水雲土佐啫喱水雲即是我們說的髮菜,調味偏酸,很開胃。深海紅寶石之稱的北海道喜之次,份量好足整整一條! 完全不須點醬汁,因為製作時加入了英國有機海鹽調味,不會太鹹,更帶出魚的鮮味。煮物,鯖魚去骨,以柚子汁浸左一日, 非常入味。野菜方面有小芋,蘿蔔,舞茸菇,厚肉捲豆腐(炸過)和京都南瓜。烏冬,A4和牛肉眼稻庭烏冬,超級美味,牛肉的肥膏融入烏冬湯中,甜得不得了甜品芒果雪糕酸甜清新,非常解膩。水信玄餅加紅豆蓉味道清甜,最後是聞到都香噴噴的北海道雷電赤蜜瓜,熟透了的,極甜!
食之劇場

前菜三點:

2019-08-22 95 浏览
上次同朋友車聚發現有間日本料理,環境同食物都令到小編好想食,今日朋友帶我去食好西一早訂好位❤️❤️好開心我地叫左2個餐$600 &$ 800 set 首先一坐好服務員會擺好曬餐巾,主廚端上一個木盒在我們桌前,木盒一打開,陣陣仙氣湧出,主廚首先會介紹每一道菜再建議食法。海$600前菜三點京都豆腐口感細緻,軟嫩,豆味濃郁,豆腐加了金萡,份外貴氣長芋春菜酸酸甜甜,味道特別,開胃小菜水雲啫喱造功精緻👍🏻味道酸甜,啫喱口感非常特別北海道牡丹蝦蝦身晶瑩透亮 ,鮮甜味十足配埋食用花又另一番風味深海池魚肉質帶有油份,爽口鮮甜又有魚香刺身配有透明嘅醬油,可以提升海鮮鮮味鰻魚海膽茶碗蒸係小編食過最好食嘅蒸蛋❤️細腻滑溜,加埋香香既海膽🤤蒸蛋底仲有濃味既鰻魚,另一口感👍🏻👍🏻加了銀芡汁好特別松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士主廚非常細心將所有蟹拆肉,松葉蟹膏配蟹肉和蟹籽,蟹味濃郁😍放在微焦的多士上一起吃,好滿足野菜稻庭烏冬陣陣香菇味既清湯,配稻庭烏冬,可以中和整個晚餐😋A4和牛肉眼稻庭烏冬,牛肉味湯頭非常濃厚甜味充足,和牛入口即溶😍甜品也很精緻,水信玄餅加紅豆蓉味道清甜北海道蜜瓜 ,軟腍多汁,自家製雜莓雪糕把雪糕放置於菊花

我地叫左2個餐$600 &$ 800 set

海$600
前菜三點
京都豆腐
口感細緻,軟嫩,豆味濃郁,豆腐加了金萡,份外貴氣
長芋春菜
酸酸甜甜,味道特別,開胃小菜
水雲啫喱
造功精緻👍🏻味道酸甜,啫喱口感非常特別

深海池魚肉質帶有油份,爽口鮮甜又有魚香
刺身配有透明嘅醬油,可以提升海鮮鮮味

鰻魚海膽茶碗蒸

松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士

野菜稻庭烏冬
陣陣香菇味既清湯,配稻庭烏冬,可以中和整個晚餐😋

甜品也很精緻,水信玄餅加紅豆蓉味道清甜北海道蜜瓜 ,軟腍多汁,自家製雜莓雪糕把雪糕放置於菊花型的夾餅壓扁成為雪糕三文治,香脆口感配酸味雪糕

雲$800
主要有少少唔同

刺身會有岩手縣鹿池高田生蠔,配酸甜秘制醬汁,令生蠔味道提升,蠔身大隻味道食落爽口👍🏻

主食有深海紅寶石之稱的北海道喜之次,整條魚就咁燒製,所以連魚鰭都可以食用,連唔食魚朋友都讚不絕口👍🏻製作時加左有機海鹽調味,完全不須點醬汁帶出魚的鮮味。

之後就有煮物
有鯖魚、蘿蔔、舞茸菇、厚肉、豆腐、南瓜,全部煮物都非常入味👍🏻👍🏻

整體而言,依間每一道菜及服務都好好
滿分
2019-08-19 72 浏览
位於白沙灣海傍,有一間碼頭酒店,酒店內有一間日式餐廳—食之劇場。店名由來係來自創辦人構思食物如演出,定期轉換表演內容。Lunch set 揀咗鰻魚飯餐:有沙律,前菜,主食,湯,漬物及甜品。沙律係羅馬生菜車厘茄配粟米粒伴柚子沙律醬,所有食材都新鮮,合格。前菜係木魚醬湯煮京都南瓜。南瓜煮至腍身唔太粉,亦吸收一些湯汁,木魚香味剛好,南瓜仍然冇被搶走味道。主菜:鰻魚飯。沒有過多醬汁喧賓奪主,先蒸後烤方式,烤前將肉醃響醬汁,入味後再燒,令汁索入肉及保存魚身水分。伴碟山椒聞落清香,撒上伴飯多咗層次,味道帶辛。海苔味噌湯清淡,木魚湯底白味噌加上蔥花海苔,可清一清味蕾。甜品係雜莓雪葩,由蛋白,淡忌廉,雜莓加少許糖漿製成,格外輕盈,酸味突出,味道天然,十分適合夏天。Executive chef 全程好細心講解餐廳及食物理念,希望食物唔太肥膩,味道盡量清簡。而日本山神水亦係賣點,軟水煮嘅食物,同自來水煮成,味道截然不同。乘住同集團鮨蕾嘅經驗,呢度將會推出壽司定食🍣。最後,呢度環境寧靜,適合情侶夫妻慶祝,或者有房可以同朋友慶祝生日。

海苔味噌湯清淡,木魚湯底白味噌加上蔥花海苔,可清一清味蕾。

乘住同集團鮨蕾嘅經驗,呢度將會推出壽司定食🍣。

2019-08-19
庆祝纪念
纪念日
  • 鰻魚飯
今天跟老公去了西貢郊遊後,回程的時候他帶我去白沙灣碼頭酒店的地下,他說這裏有一間不錯的餐廳想帶我去。這間餐廳很美,門口掛著一幅身穿和服女士的畫,以和式裝修,原木色為主調的法日餐廳,既高雅又有格調,很有日本的感覺。職員安排我們著吧枱,可以看到師傅為我們安排的菜式。我們坐的位置下面,有一個籃可放自己的隨身物品,就像日本的餐廳一樣,非常貼心。安頓了後,師傅自我介紹,很親切有善。而上每一道菜,都詳細講解,覺得很講究。第一道是前菜三點,師傅替我們打開時,煙冒彌漫,非常夢幻,聞到是淡淡cherry木的煙薰味道。裡面有三款菜,第一款菜是豆乳製品,是用京都豆乳製成的,上面是腐皮及北海道三文魚子。豆乳及腐皮入口清淡,但豆乳味濃。第二款是來自秋田的長戶及津菜,入口爽口及有啫喱的感覺,味道酸酸的,非常開胃。最後是水雲土佐啫喱,水雲是我們叫的髮菜,口感像日本羊羹的感覺。第二道是刺身兩點,分別是牡丹蝦及金目鯛剌身。牡丹蝦很大隻,感覺爽口,味道很甜。金目鯛感覺新鮮,油脂適中,口感不油膩。旁邊的透明醬油,師傅說餐廳將醬油加工,蒸溜而演變出來的,跟普通醬油味道一樣,特別之處是令本身食材保持原本的樣子。第三道是蒸蛋,蒸

第三道是蒸蛋,蒸蛋裡面有東京灣鰻魚及北海道白海膽。味道是鹹鹹的,食材新鮮。蒸蛋因為加了一個獻汁關係,所以口感是滑滑的。
第四道是松葉蟹肉甲羅燒配多士,裡面加了一點洋蔥,入口是鹹鹹的卻帶點爽口甜味,將松葉蟹肉放在多士上吃,脆口美味。
第五道菜是烏冬,裡面有京都野菜,舞茸菇及萬能蔥,烏冬是稻庭烏冬,湯底是醬油湯底。味道是淡淡的蔬菜及菇,烏冬很煙韌,整體是清淡的,很好。
最後是甜品,有水信玄,上面是十勝紅豆,口感像煙韌的啫喱,味道淡淡,十勝紅豆起沙,甜甜的。北海道汐張蜜瓜非常甜,而自製芒果雪糕monaka,是一個芒果雪糕味的夾餅。芒果雪糕很有自家製的感覺,有果肉,不太甜。吃完甜品後,感覺滿足。
這間餐廳我很喜歡,環境很美,每道菜都是視覺及味覺的享受。高質食材,全是來自日本的,連用的水都是用日本白神山水作烹調。餐廳對食材的講究及執著,我都很欣賞。如果想在假日來享受一番,輕鬆一下,這裡是一個不錯的選擇。
2019-08-19
2019-08-19 137 浏览
放假搵個輕鬆的地方休息下係好重要,約了媽咪到位於西貢白沙灣的食之劇場餐廳午膳, 之前已經到過吃晚餐, 還記得這裏的Omakase 真是一試難忘, 所以今次專程帶媽咪到這裏享受一個開心愉快的假期。 一打開餐廳的門,已經見到之前招呼我們的榮師傅, 他非常親切友善, 上次一路吃晚餐一路談笑風生非常開心。 午餐的價錢比較平民, 大約三百幾蚊一個lunch set, 我同媽咪都很喜歡食魚,所以點了銀雪魚西京味噌燒$320 ( 前菜,鮮蔬菜沙律,銀雪魚西京味噌燒,白飯,味噌汁,漬物,自家製甜品), 鰻丼$380 ( 前菜,鮮蔬菜沙律,鰻魚飯,味噌汁,漬物,自家製甜品)。鮮蔬菜沙律~ 點餐後店員好快送上新鮮的蔬菜沙律, 甜甜酸酸超開胃。前菜~ 南瓜, 醬汁味道甜甜的,有點似關東煮的感覺。銀雪魚西京味噌燒~ 自家醃製的日本銀鱈魚,看見師傅出盡心機地慢燒, 完全鎖住魚肉的水分, 入口帶有鮮甜的魚味。漬物~ 每一份午餐都配有漬物, 三款醃製的漬物有蕎頭,蒜頭和牛蒡。 酸酸甜甜又爽口,用嚟送飯一流 。鰻丼~ 肥美多汁的日本東京灣鰻魚,入口厚身油份豐富, 質感爽口紮實,燒得特別香。味噌汁~ 平時出面的味噌湯,

鮮蔬菜沙律

前菜~ 南瓜, 醬汁味道甜甜的,有點似關東煮的感覺。

銀雪魚西京味噌燒定食

銀雪魚西京味噌燒

漬物

鰻丼

味噌汁~ 平時出面的味噌湯, 飲後好多時都會好口乾, 這裏的完全沒有口渴的感覺, 一定是真材實了。
味噌湯

自家製甜品~Tiramisu雪糕,配上細細的一朵食用花和提子乾, 裝飾得很精美。 自家製的食材特別新鮮, 入口感覺幼滑有層次。

自家製甜品

每次入到西貢都有一種非常令人放鬆的氣氛, 可能這個環境有山有水特別寫意, 配上精美的美食更加是賞心樂事。

2019-08-15
銀雪魚西京味噌燒定食
銀雪魚西京味噌燒
漬物
味噌湯
自家製甜品
上個月第一次嚟到位於白沙灣碼頭嘅食之劇場餐廳 WA-Theater Restaurant食佢嘅晚餐,實在回味無窮。對呢間餐廳念念不忘,就襯最近暑假得閒,嚟試埋佢哋嘅午餐。呢日天氣唔錯,望出去嘅境係咁架!🌤🌊因為要預備最當造嘅食材,晚餐一定要預先訂位,而早午下午茶餐都係唔需要訂位嘅,但當然如果想確保食到你想食嘅餐,訂咗位先會比較好嘅!一入到去,依舊係好舒服嘅環境、熱情嘅服務。上次坐咗房仔入面,今次就坐吧檯。同廚房近啲,同廚師亦有更多嘅交流🤓一開始,侍應會倒水落塊乾毛巾到,變成濕毛巾,等你抺下手仔,準備開餐😛又要介紹多次嘅就係嚟自清心縣嘅白神山水喇💧!呢到使用白神山水處理食材、煮食、比食客飲用。呢隻天然礦泉水不含額外嘅礦物質,所以亦都可以作為飲用水。而作為煮食材料,白神山水比起一般嘅水更加可以帶出食物嘅鮮味!唔知係咪心理作用啦,覺得特別好飲,飲完一杯又一杯🤣跟住就用餐嚕!我哋每人叫咗個午餐,分別係Lunch Set B - 銀鱈魚西京味噌燒($320)同Lunch Set C - 鰻丼($380)。只係主食唔同,各自都有前菜、沙律、漬物同甜品。Lunch Set #1 - 前菜日本南瓜配鰹
對呢間餐廳念念不忘,就襯最近暑假得閒,嚟試埋佢哋嘅午餐。
呢日天氣唔錯,望出去嘅境係咁架!🌤🌊

一入到去,依舊係好舒服嘅環境、熱情嘅服務。

跟住就用餐嚕!
我哋每人叫咗個午餐,分別係Lunch Set B - 銀鱈魚西京味噌燒($320)Lunch Set C - 鰻丼($380)。只係主食唔同,各自都有前菜、沙律、漬物同甜品

Lunch Set #1 - 前菜
日本南瓜配鰹魚汁,口感好似栗子咁,好入味,仲配上木魚絲😋
Lunch Set #2 - 鮮蔬菜沙律
蔬菜非常新鮮爽口,配上蒜香蕃茄汁,酸酸地又帶點蒜香嘅刺激,相當開胃👍
Lunch Set #3 - 主食 - 銀鱈魚西京味噌燒
製作呢味菜前後需時四日,包括出水、用鹽、麵豉醃製,聽到個過程都覺得用心!
用嚟醃製嘅麵豉入面有五穀,所以帶有天然甜味。
魚肉實淨,油份剛好,送飯一流😛
Lunch Set #3 - 主食 - 鰻魚飯
鰻魚嚟自東京灣~
採用先蒸後燒嘅方法烹調,肉質軟熟同好腍,入口即溶。
用鰻魚骨調較醬汁,鰻魚蒸燒後,反轉浸,索晒啲汁,就唔駛特別再搽或者落醬汁喇!
另配有山椒粉,可以點鰻魚食。
Lunch Set #4 - 自家制甜品
呢日嘅自家制甜品係自家製嘅雪糕。
同平時嘅雪糕唔同,呢到嘅雪糕以煉奶取代牛奶同糖。聽落覺得好heavy,但其實唔會特別甜,口感就比較實同幼滑,忌廉味重啲,層次豐富。
味道好特別,好似我哋呢兩隻分別係Tiramisu味同Wasabi雲呢拿味,特別又好食!

餐廳面面俱圓,由選料、烹調、服務,以致擺碟上菜都做到一絲不苟,相當impressive。
真係好想大家都認識到呢間隱世嘅日本高級菜🥺

Lunch Set B - 銀鱈魚西京味噌燒($320)
白飯、味噌汁、漬物
自家制甜品

Lunch Set C - 鰻丼($380)
鰻魚飯
味噌汁、漬物
自家制甜品
今天難得放假同老婆先由白沙灣碼頭坐船去三星灣游泳,中午去白沙灣碼頭附近食日本野。呢一間餐廳嘅環境非常之唔錯可以望住過海同埋遊艇會食飯。餐廳裏面嘅環境都唔錯,可以選擇坐吧枱望住過海或者坐隔咗嘅房間。餐廳所有嘅菜式同埋飲用嘅水都係用日本直送白神水。連水都用日本直送嘅,十分用心製作。我哋叫咗兩個餐一個係銀雪魚西京面試燒另外一個係鰻丼。前菜京都豆乳,豆乳上面係京都腐皮。味道一流非常清新。京都銀鱈魚,魚身先用鹽逼出裏面嘅水份出嚟再用粒麵豉去腌製。根據師傅嘅形容淨係上面呢個過程都要等三日。魚身食落去非常爽口,油份啱啱好。東京鰻魚丼,魚蒸完再燒再浸自家製嘅鰻魚汁等鰻魚汁慢慢滲透鰻魚身再燒。食落去唔會太咸,味道剛剛好。兩個菜式都非常用心製作!麵豉湯都非常好味同平時唔同佢呢度嘅麵豉湯用兵庫縣嘅新鮮海帶,味道天然。最後再食咗一個自家製甜品就係意大利tiramisu雪糕同埋牛油果味雪糕.估唔到呢度嘅雪糕都係師傅自家製作,味道唔會太甜,生果味嘅雪糕食到淡淡的牛油果味。總括依然非常滿足嘅午餐!
總括依然非常滿足嘅午餐!
西貢有香港後花園之稱,今天特意來到位於碼頭酒店地下的Wa Theater Restaurant, 享受美食和美景。選了雲set, $800一位,吃過那麼多omakase, 我覺得這價錢很相宜了。前菜三點:水雲土佐啫喱水雲即是我們說的髮菜,調味偏酸,很開胃。中間水晶杯裡的是秋田縣特產,長戶和津菜,兩者都是健康的根部植物,個人超愛津菜,它被天然啫喱包裹著,口感非常特別。最後是京都豆腐製成的豆腐花,以白神山水製作,含有豐富礦物質,有益健康。面層是鮮腐皮,加上法國魚子醬,非常珍貴。岩手縣鹿池高田生蠔加入蒜香蕃茄汁,真蠔味道食落好清爽,不會太膩,又超大一隻,正!深海池魚很厚身,也很爽口鮮甜。再來是有深海紅寶石之稱的北海道喜之次,餐廳很大氣的給我整整一條! 完全不須點醬汁,因為製作時加入了英國有機海鹽調味,連英國皇室和米芝蓮都會選用這款海鹽,不會很鹹,更帶出魚的鮮味。煮物: 鯖魚去骨,以柚子汁浸左一日, 非常入味。野菜方面有小芋,蘿蔔,舞茸菇,厚肉捲豆腐(炸過)和京都南瓜。A4和牛肉眼稻庭烏冬,超級美味,牛肉的肥膏融入烏冬湯中,甜得不得了!甜品也很精緻,雜莓淡忌廉蛋白sorbet酸甜清新,非常解膩

前菜三點:

水雲土佐啫喱
水雲即是我們說的髮菜,調味偏酸,很開胃。

深海池魚很厚身,也很爽口鮮甜。

甜品也很精緻,雜莓淡忌廉蛋白sorbet酸甜清新,非常解膩。水信玄餅加紅豆蓉味道清甜,最後是聞到都香噴噴的北海道雷電赤蜜瓜,熟透了的,極甜!
2019-07-28
2019-08-03 92 浏览
間唔中經過白沙灣,都會見到呢間酒店入面嘅餐廳,終於有機會探探店,真係happy仔!酒店餐廳設計日本風格,加上柔和的音樂,望住海景,天色漸暗,特別舒服!神秘盒子,原來內有乾坤,是前菜三點,大廚逐一為我地介紹:神秘盒子慢慢打開會有一陣煙霧冒出,其中包括京都豆腐、長芋春菜、水雲啫喱!京都豆腐:淡淡豆香味混上魚子醬,味道有層次!長芋春菜:酸酸甜甜,味道特別,而且開胃!水雲啫喱:與醬漬魚配上一齊食,都是酸酸甜甜的!北海道牡丹蝦 + 地金目鯛點上小小醬油加上wasabi點出牡丹蝦的鮮味,地金目錭被稱為金目鯛之首,味鮮味美!鯖魚第一次食唔係煎嘅鯖魚都咁鮮甜一啲唔腥!大廚話係魚嘅面豬部分,一條魚得兩邊,好珍貴!好滑,加上燒汁,口感一流!A4和牛稻庭烏冬和牛上雪花分布平均,烏冬係幼細款,食落落QQ的,讚!最後以甜品作結,雪糕係自家製Tiramisu雪糕,好幼滑且唔會太甜,加上日本空運蜜瓜,超級甜甜喲,質感味道也令人回味!餐廳食物、賣相、廚師、服務、環境都一絲不苟,很有心思!注意⚠️不想白走一趟的話,餐廳需要預先預約喲!

京都豆腐:
淡淡豆香味混上魚子醬,味道有層次!

長芋春菜:
酸酸甜甜,味道特別,而且開胃!

水雲啫喱:
與醬漬魚配上一齊食,都是酸酸甜甜的!

北海道牡丹蝦 + 地金目鯛
點上小小醬油加上wasabi點出牡丹蝦的鮮味,
地金目錭被稱為金目鯛之首,味鮮味美!

鯖魚
第一次食唔係煎嘅鯖魚都咁鮮甜一啲唔腥!

A4和牛稻庭烏冬
和牛上雪花分布平均,烏冬係幼細款,食落落QQ的,讚!

2019-07-15
2019-08-03 95 浏览
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排同L小姐去白沙灣玩食咗呢間海邊餐廳🏖️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀整體裝潢好有度假感覺而且菜式亦別出心裁服務當然貼心😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀大家黎開西貢玩不妨再入少少😎不容錯過!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣西貢白沙灣碼頭旁邊的一間高級法日料理,日籍大廚長屋英章大有來頭,曾在東京二星法國餐廳L’ Effervescence及Narisawa掌廚,食材新鮮,煮法獨特⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣銀鱈魚西京味噌燒💲320💭鮮蔬菜沙律,番茄新鮮,調味剛好💭銀鱈魚入口即融,西京味噌好入味😍💭漬物三種味道亦唔錯,整體係功架十足💭自家製芒果雪糕,含新鮮果肉😆💭好清新唔會超甜,不過d toppings多咗⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣鰻丼💲380💭鮮蔬菜沙律同漬物如上,不錯💭鰻魚專登從日本運送過黎,食落肥美💭醬汁係味噌,整體幾夾🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀◤ 食之劇場◥ ⠀ ⠀🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🗺∶西貢白沙灣碼頭酒店地下🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥🎆Mo
早排同L小姐去白沙灣玩
不妨再入少少😎
不容錯過!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣銀鱈魚西京味噌燒💲320
💭鮮蔬菜沙律,番茄新鮮,調味剛好
💭銀鱈魚入口即融,西京味噌好入味😍
💭漬物三種味道亦唔錯,整體係功架十足
💭自家製芒果雪糕,含新鮮果肉😆
💭好清新唔會超甜,不過d toppings多咗
2⃣鰻丼💲380
💭鮮蔬菜沙律同漬物如上,不錯
💭鰻魚專登從日本運送過黎,食落肥美
💭醬汁係味噌,整體幾夾🤤🤤
⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2019-08-02 479 浏览
今晚男友book左一餐Omakase和我一起吃,地點在西貢,好耐無同佢黎西貢la! 間唔中去海邊吹吹風,睇日落其實都好浪漫當然再加上一餐Omaskase就最完美啦!餐廳以日式木系裝修為主,簡潔明亮,今晚和男友揀了坐bar 枱位,一邊可以和師傅傾吓計,一邊望出外面欣賞景色的變化,好寫意!Omaskase dinner set分海Umi($600), 雲Kumo($800)和天Ten($1100), 今晚我地揀左海set, $600食到Omaskase 真係超值。海set包 前菜三點, 刺身兩點, 茶碗蒸,燒物和京野菜稻庭。店員首先端上每人一個好大的木盒在我們桌前,木盒一打開,陣陣仙氣湧出,前菜三點即時出現在我們眼前,Surprise 前菜三點豆腐豆味好濃好滑,配非常嫩滑的腐皮和魚子醬,很可口微炙過的東京灣太刀魚好腍好滑,配上水雲加土佐啫喱非常清新爽脆的山芋加了"2杯醋", 味蕾即時打開,好醒胃刺身3点(Seasonal)北海道牡丹蝦蝦身晶瑩透亮 ,肉質彈牙,鮮甜美味深海池魚口感嫩滑, 肉質爽口帶油份,魚味突出, 味道甜美鰻魚海膽茶碗蒸~先品嚐海膽,細腻綿軟, 非常清甜 用匙羹潷落去除了滑
當然再加上一餐Omaskase就最完美啦!

$600食到Omaskase 真係超值。

前菜三點

豆腐豆味好濃好滑,配非常嫩滑的腐皮和魚子醬,很可口

微炙過的東京灣太刀魚好腍好滑,配上水雲加土佐啫喱非常清新

爽脆的山芋加了"2杯醋", 味蕾即時打開,好醒胃

刺身3点(Seasonal)

北海道牡丹蝦蝦身晶瑩透亮 ,肉質彈牙,鮮甜美味

深海池魚口感嫩滑, 肉質爽口帶油份,魚味突出, 味道甜美

鰻魚海膽茶碗蒸~先品嚐海膽,細腻綿軟, 非常清甜
用匙羹潷落去除了滑嫩的蒸蛋外,更食到好嫩好濃味的鰻魚,加了銀芡汁令蒸蛋更滑溜,好美味!

松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士~ 把松葉蟹膏,蟹肉和蟹籽放在微焦的多士上 一起吃,非常鮮甜滋味

野菜稻庭烏冬~先喝一口充滿舞茸菇芳香味的清湯,再吃味道細腻,口感爽脆的舞茸菇,加上口感柔滑的
稻庭烏冬,真是非常完美的配合

甜品是北海道赤蜜瓜 ,Tiramisu雪糕配Monaka夾餅~北海道赤蜜瓜口感軟腍多汁,帶濃濃蜜瓜香,果香馥郁,好正!
自家製Tiramisu雪糕咖啡味,芝士味和可可粉的比例恰到好處,把雪糕放置於菊花型的Monaka夾餅壓扁成為雪糕三文治,真是好玩又好食,好正!

2019-07-14
  • Omaskase dinner set海Umi
2019-07-29 388 浏览
藍天白雲好天氣☀️,來個半日假期,出外走走。到了白沙灣碼頭附近,心情豁然開朗。來到這裏,也順道到這間出名主理法日菜的餐廳吃頓高質午餐。這裏食材用料及上菜陳設的講究,就如店名一樣,是一個劇場。入座後服務員奉上白神山水,是未暴露在大氣中且未經過熱處理的天然礦泉水。再遞上毛巾及替我放好餐巾,很享受這種優質的細心招待。午餐定食包括了前菜、沙律、主菜、味增湯、漬物、自家製甜品。沙律🥗新鮮,漬物及味噌湯都是吃得出的用心,全部自家主理。🔆特別喜歡這裡的京都豆腐花,和風味十足,清雅脫俗。沒有添加任何調味,只是在上面加上鮮腐皮及法國魚子醬,入口細滑,充滿香濃豆味,當吃到魚子醬的時候,味道更豐富。🔆銀鱈魚西京味噌燒 - 選用日本銀鱈魚,鹽醃、起骨、自家味噌醃製前後4天,醃魚肉後再直接燒的料理,味道帶甜,魚肉保留水份得來,魚皮又燒至脆口,伴飯一流。🔆鰻丼 - 採用口感較佳的東京灣鰻魚,以不鏽鋼串鐵籤針扇形串起鰻魚,一蒸一燒,燒得均勻,入口溶化的口感,是較少能夠品嚐的味道。而主食的白飯🍚都是用上秋田米,比較Q彈鮮味,甜味及香氣較突出。🔆自家製Tiramisu 雪糕🍨,用上真正咖啡製成,口感較煙韌,雪糕味道有層次

新鮮沙律
京都豆腐花
自家製Tiramisu 雪糕
🔆自家製Tiramisu 雪糕🍨,用上真正咖啡製成,口感較煙韌,雪糕味道有層次。
表演完美結束。有幸主廚Master Wing得知我們不斷讚嘆這頓午餐,出來跟我們暢談了一番,才知道美味背後的功夫。
餐廳西日式混合設計,滲透著濃厚傳統日式的和階恬靜。這裡體驗到的用餐感受,清淡素樸而不失綺麗,用心製作,真的一試難忘~
午餐
新鮮沙律
京都豆腐花
自家製Tiramisu 雪糕
2019-07-28 76 浏览
在網上看到白沙灣開了一間外型時尚的新酒店The Pier,便決心到西貢順便到白沙灣觀光一下,順便到附近吃晚餐。經朋友介紹下,認識了Wa-Theatre 食之劇場餐廳,便預先訂位,想前來嚐試的記得要訂位呀😀餐廳位於The Pier地下,在白沙灣碼頭旁邊,望著這個景色品味佳餚簡直是人生一大享受😍餐廳裏面的格局也很優雅,想望著海邊進餐的可選擇窗旁的位置;想有私隱度的則能選擇在包廂裏。而我們則選擇在吧枱位,因為我們深信,一間好的餐廳,特別是Omakase,廚師與客人的交流是很重要的一環,當日是洪師傅坐陣,他認真的態度和對食材的執著,令我們感到佩服!我們當日點了一個海 Umi Set。值得一讚的是餐廳會用白神山水去招待客人,反映出餐廳對食材的執著。在上菜前,侍應也會遞上熱毛巾讓我們清潔雙手。前菜三點(京都豆乳、長芋和水雲啫喱)洪師傅把木蓋慢慢打開,陣陣充們櫻桃味煙燻飄出。京都豆乳有十分香濃的豆味,質感較豆腐花扎實,配合法國魚子醬,口感和味度再昇華。長芋非常新鮮爽口,水雲啫喱酸酸甜的十分開胃!刺身兩點(北海度牡丹蝦和池魚)牡丹蝦十分新鮮,很多膠質。而這個Size是牡丹蝦的最大,有大半隻手掌之大。洪

我們當日點了一個海 Umi Set。

前菜三點(京都豆乳、長芋和水雲啫喱)
洪師傅把木蓋慢慢打開,陣陣充們櫻桃味煙燻飄出。

刺身兩點(北海度牡丹蝦和池魚)

牡丹蝦十分新鮮,很多膠質。而這個Size是牡丹蝦的最大,有大半隻手掌之大。洪師傅建議我們沾經蒸餾過的醬油加一點芥末,便能帶出牡丹蝦最原本的鮮味。池魚肉質鮮美,沒有魚腥味,帶有油香。

餐廳對醬油的執著,讓我們第一次品嚐到經蒸餾的醬油,把黑色素褪掉,保留最原始的鮮味。

鰻魚海膽菜碗蒸

餐廳用上來自北海道的海膽,十分鮮味。洪師傅說左蒸蛋上他加入了一些由高湯煮成的茨汁,這令蒸蛋更加細滑。鰻魚也是十分新鮮。

松葉蟹甲羅燒

蟹蓋充滿著啖啖松葉蟹肉和蟹籽。由於師傅加入了一些高湯,所以蟹肉還保留肉汁,不會太乾,配合多士簡直一流。

野菜烏冬

這碗烏冬的湯底是用白神山水煮成的,味道十分清澈,是從前未曾品嚐過的味道。野菜全部都十分新鮮,稻庭烏冬也煮得剛好。但看來湯底才是主角,不小心便把整個湯送進肚子裏。

最後用甜品作結。白桃香甜多汁,入口即化,金車厘子爽甜。雜莓雪糕酸酸甜甜十分解膩。

吃完整頓如劇場般的晚餐,終於明白為何Wa-Theatre 的名字背後意思,想必是每位食客吃畢都會「哇!太精彩了!」餐廳對食材的執著和堅持必定能讓顧客感受到的,希望餐廳能令這劇場無休止的繼續下去,感染更多人。