難得嚟到西貢,當然嚴選一間有服務有質數餐廳浪漫一下。繁重生活,間中都要對自己好d, 舒適環境配高質數食材少不了。餐廳食材貴精不貴多。每道菜式都會細心解說。以呢種服務同埋質數來說,確係唔貴。下次一定會再來👍🏻
難得嚟到西貢,當然嚴選一間有服務有質數餐廳浪漫一下。
餐廳食材貴精不貴多。每道菜式都會細心解說。
以呢種服務同埋質數來說,確係唔貴。下次一定會再來👍🏻
2019-10-24 151 浏览
嚟呢度食野大家記得book位,期待已久嘅一餐, 想不到就算weekday嘅夜晚都幾full,可見有實力嘅食店自然有人識欣賞!!餐廳環境俾人感覺好舒適好relax,白天個view應該幾靚而夜晚就有一種寧靜,就算坐吧枱都感覺好spacious,餐廳環境同食物擺盤上都盡量與大自然融合,能夠從細微之處見到店主嘅心思!! 我哋叫咗一個”天”同埋”雲”set share黎食,頭盤已經好wow到我哋,大廚送上一個木盒打開有煙燻嘅效果,裏面嘅食材都來自京都,有豆腐銀杏同長芋水雲,食材幾特別,拍攝效果好靚,味道亦令人有驚喜!! 跟住上刺身,兩個set嘅刺身有少少唔同,分別有金目鯛, 深海池魚和赤海蝦,刺身厚切,魚肉實淨感覺新鮮!!鰻魚海膽蒸蛋,蒸蛋好滑而蒸蛋裏面嘅鰻魚粒都好好味!! 鹽燒北海道喜之次,條魚個樣有啲嚇人,但魚不可以貌相,佢燒到外皮脆脆地但裏面嘅肉質仲係好滑!! 北海道松葉蟹甲羅燒,蟹味好出,配上蟹子點包黎食,效果唔錯!! 雜菜煮鯖魚,配上柚子汁感覺好清新!! 手卷同壽司,最特別係佢嘅白醬油,大廚話呢隻醬油味道冇咁濃唔會搶咗刺身嘅鮮味,真係第一次試白醬油,可見大廚想創新力求與眾不同!! 麵豉

鰻魚海膽蒸蛋,蒸蛋好滑而蒸蛋裏面嘅鰻魚粒都好好味!!

雜菜煮鯖魚,配上柚子汁感覺好清新!!

麵豉湯,呢個就印象唔係太大!!

最後甜品係自家製雪糕配上用酒煮過嘅山形縣蜜桃,自家製雪糕非常之好味口感同出邊食到嘅唔同!!

食Omakase自己往往抱着期待嘅心情,期待大廚為我們帶來驚喜,呢間食店完全能夠做到呢點!!

老實講近來omakase越開越多質素有啲參差,如果大家想真正享受一頓高質素高層次嘅晚餐,絕對推介嚟呢度試吓,享受一頓寧靜嘅晚餐,無論食物擺盆環境以至招待都好賞心悅目!!

食完有啲明白點解餐廳名叫”食之劇場” ,食客能夠欣賞廚師煮嘢食就好似欣賞緊一件藝術品咁!!

為慶祝生日,同至愛選擇了西貢海邊的寧靜酒店舒適嘅餐廳晚餐。正正是平時去三星灣搭船嘅位置。環境在海邊很舒適,餐廳內更是有質數,服務超出100分。先講講食物,我倆的三款前菜好精緻,店員還會細心介紹每道菜式。兩款刺身好新鮮,有平時很少吃到的金目鯛,深海池魚,肉質好,而且魚油味重😋配上海帶海草+新鮮wasabi , 蒸蛋內有新鮮海膽同鰻魚,甲羅燒配厚切多士,味道好夾👍🏻好喜歡拖羅手卷,豆腐海帶麵豉湯,最後更驚喜地吃到餐廳自家製雪糕配日本新鮮桃肉,甜美多汁,雪糕好香濃牛奶味,為整頓晚飯劃上完美句號👍🏻一邊吃...一邊在電話跟身邊的朋友分享餐廳的美食,朋友們也讓著相約一齊再來😋結尾要提一提,餐廳內洗手間必定要去的,很乾淨.舒服.一關上門,廁板自動打開。跟日本的是一樣,暖笠笠的廁板,還有清洗功能呢...😜
環境在海邊很舒適,餐廳內更是有質數,服務超出100分。
2019-10-21
庆祝纪念
生日
2019-10-18 127 浏览
來到西貢,就好似去了一趟旅行,吃了一圈,心情特別輕鬆。我們坐在bar檯的位置,看著主廚落力地跟客人的互動交流,照顧到每一位客人,我們亦就這樣看著廚師們用心的烹調。英俊年輕的主廚亦特別在我們食完後介紹菜式,像在等我們慢慢在回味食物的同時,也了解到他每一種煮法的用心。前菜是野菜沙律,蔬菜食其原汁原味,非常新鮮,沒醬汁的配搭,清一清喉嚨,迎接下一道前菜... 木魚醬煮京都南瓜🎃,木魚味濃郁,這配搭蠻不錯。[主食: 鰻丼]這個鰻魚飯美味之餘,鰻魚肥美,醬汁用上冰糖調味,食落甜甜的,比用白糖煮的來得健康。望著師傅用心地以蒸煮再炭燒的形式烹調,條鰻魚食落質感結實,不鬆散,個飯再配少許紫菜,so YUMMY!! 👍🏻[主食: 黑豚腩片醬燒丼]包括了醬燒北海道黑豚腩片、白飯、味增汁、漬物。此豚肉燒到好Juicy,肉質彈牙,加上主廚的功架和優質的食材,簡單的煮法只配白飯亦十分惹味。漬物: 蒜頭、洋蔥、苦瓜看住這酒杯載住的甜品,心想: 這麼快就要完結了... 非常不捨。 個人特別推介這個自家製的提子粒伴咖啡味雪糕,細嚐到它的香、濃、幼、滑。因用了煉奶製造,質感較一般雪糕厚實和Creamy,而咖啡的濃香味在
來到西貢,就好似去了一趟旅行,吃了一圈,心情特別輕鬆。

木魚醬煮京都南瓜🎃,木魚味濃郁,這配搭蠻不錯。

[主食: 鰻丼]

[主食: 黑豚腩片醬燒丼]

漬物: 蒜頭、洋蔥、苦瓜

個人特別推介這個自家製的提子粒伴咖啡味雪糕,細嚐到它的香、濃、幼、滑。因用了煉奶製造,質感較一般雪糕厚實和Creamy,而咖啡的濃香味在口腔內久久不散,十分滿足!

感謝主廚和員工的用心,有禮貌地介紹每一道食物🧡 在優美的環境下跟朋友慢慢吃着午餐,看了一場和風的食之劇場,極美。

1K
2019-10-18 627 浏览
早前來過吃午餐,一直念念不忘,今次特意來品嚐一下晚餐。前菜三點京都豆腐牛油果蓉梅醬京都豆腐口感柔順且入口即化,豆味濃醇,加上梅醬,味道酸酸的,相當醒胃。鹽焗銀杏銀杏大大粒非常飽滿,入口軟糯香口。山芋水雲山芋(即淮山)清爽,水雲粘滑,口感層次豐富。蒜香蕃茄汁昆布森蠔和金目鯛蒜香蕃茄汁昆布森蠔蠔身肥美飽滿還有脆脆的口感,入口帶有海水的鹹味,口感Creamy,蠔味濃郁持久。金目鯛肉質細膩,味道鮮美,外皮經輕輕燒過,逼出魚油,入口一陣魚香。奉書燒子持香魚打開竹葉時充滿竹葉的燒香味,打開魚腹滿是魚卵。澎湃的魚卵在口中爆開,非常香口。柚子醬醃製鯖魚煮物南瓜饅頭其實是南瓜蓉,質地非常幼滑,味道鮮甜。舞茸菇菇味芳香,口感爽脆。京都豆腐滲透著黃豆濃厚的味道。鯖魚入口充滿油香,加上用了柚子醬醃製過,味道酸酸的,兩者配合起來得以中和。壽司3貫北海道帶子壽司北海道帶子肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,極富彈性。牡丹蝦壽司牡丹蝦極富彈性,鮮爽中帶軟糯,味道鮮美,充滿膠質,餘味悠長。醬油三文籽壽司三文魚籽晶瑩飽滿,魚籽入口鮮甜還滲透著淡淡的醬油,迅速溶掉在口中,口感澎湃。青海苔味噌湯熱騰騰的味噌湯入口香醇濃郁。山利縣山桃白
早前來過吃午餐,一直念念不忘,今次特意來品嚐一下晚餐。

京都豆腐牛油果蓉梅醬
京都豆腐牛油果蓉梅醬

鹽焗銀杏

銀杏大大粒非常飽滿,入口軟糯香口。

山芋水雲
山芋(即淮山)清爽,水雲粘滑,口感層次豐富。
山芋水雲

蒜香蕃茄汁昆布森蠔和金目鯛

奉書燒子持香魚

打開竹葉時充滿竹葉的燒香味,打開魚腹滿是魚卵。
奉書燒子持香魚

澎湃的魚卵在口中爆開,非常香口。

柚子醬醃製鯖魚煮物
南瓜饅頭其實是南瓜蓉,質地非常幼滑,味道鮮甜。
舞茸菇菇味芳香,口感爽脆。
柚子醬醃製鯖魚煮物

京都豆腐滲透著黃豆濃厚的味道。
京都豆腐

柚子醬醃製鯖魚
壽司3貫
壽司3貫

北海道帶子壽司
北海道帶子肉身肥厚,味道鮮爽帶甜,極富彈性。
北海道帶子壽司

牡丹蝦壽司
牡丹蝦壽司

醬油三文籽壽司
醬油三文籽壽司

青海苔味噌湯
熱騰騰的味噌湯入口香醇濃郁。
青海苔味噌湯

山利縣山桃白酒漬入口散發著淡淡的酒香,味道清幽。

自家製雲呢拿雪糕,雪糕味道非常濃郁,再與沙巴翁蛋黃醬一起吃,味道即時提升。

心思擺盤,賣相精緻,食物質素以及廚師別出心裁的做法,令人回味無窮!
2019-10-17 99 浏览
西貢最近開左一間新酒店,白沙灣海景,座標非常吸引。當中有間新派日式餐廳,望住海景食飯,好有氣氛。今晚黎到依度食個晚餐先。晚市主打日式omakase,當中以不同食材限量供應。先來三款前菜。神秘寶箱上枱,當中有蒸豆腐、銀杏和山芋。賣相夠哂有心思。豆腐非常滑溜。刺身有深海池魚和金目鯛。刺身好新鮮啊!配上特色白醬油。蟹甲羅燒配多士,蟹味極濃厚!蔥吞拿魚蓉手卷,充滿魚味,甘甜!最後有甜品,是我最愛的日本桃!
經過一天繁忙的工作,來到這個寧靜的環境 ,享受一頓視覺與味覺享受的劇場,實在令人難忘 。每一道菜的食材都經精心挑選,透過細心的鋪排 ,呈現到你面前; 透過詳細的介紹,讓我們了解到每湯食菜的用心及洪師父對 食物的講究。 要好好與伴侶渡過一個美麗的晚上,這裏是非常好的選擇。
每次送小妹返西貢,都總會經過白沙灣碼頭,原來個到有間酒店,酒店裏面仲有一間主打廚師發辦Omakase嘅隱世日本🇯🇵料理餐廳—「食之劇場餐廳」,雖然見到個餐廳名有d神秘,完全諗唔到係食咩,😂但係網上見到都頗有人氣,就帶小妹黎試下呢個「劇場」有幾巴閉啦!餐廳環境隱世幽靜,有種與世隔絕嘅感覺~店內裝潢以木色為主,有一大片落地玻璃,可以欣賞遊艇與海景,有鋪了榻榻米嘅和室,亦有壽司吧檯和卡座位。甫入座,店員就為我地倒左兩杯水,並介紹呢到用嘅水都係黎自日本—世界自然遺產白神山地出產嘅礦泉水,白神山地係幾乎未經過人工修繕嘅山林地帶,山泉水清澈甘甜,屬礦物質低的軟水。嘩,真係好pro!☺️搞到好期待!唔知烹調出黎嘅食物會唔會特別有「日本味」呢!😂😂餐廳於午市和晚市只各提供一款套餐,切合「劇場」嘅主題,呢到每一道菜都會如同一幕幕精彩表演上演~我地揀左最平嘅精選和食晚宴—「海」($600),有前菜三點、刺身兩點、 茶碗蒸、燒物、手卷、椀物、甜品。第一道頭盤已經好驚喜!😍店員為我地揭開序幕,打開神秘嘅小木盒, 煙薰味四散,聞得出係用左蘋果木煙薰,裏面有前菜三點, 京都豆腐、水雲土佐啫喱、蒓菜長芋兩杯醋,京都豆
每次送小妹返西貢,
都總會經過白沙灣碼頭,
原來個到有間酒店,
雖然見到個餐廳名有d神秘,
完全諗唔到係食咩,😂
但係網上見到都頗有人氣,
就帶小妹黎試下呢個「劇場」有幾巴閉啦!

餐廳環境隱世幽靜,
有種與世隔絕嘅感覺~
店內裝潢以木色為主,
有一大片落地玻璃,
可以欣賞遊艇與海景,
有鋪了榻榻米嘅和室,亦有壽司吧檯和卡座位。

甫入座,店員就為我地倒左兩杯水,
嘩,真係好pro!☺️
搞到好期待!
唔知烹調出黎嘅食物會唔會特別有「日本味」呢!😂😂

餐廳於午市和晚市只各提供一款套餐,
切合「劇場」嘅主題,
呢到每一道菜都會如同一幕幕精彩表演上演~

我地揀左最平嘅精選和食晚宴—「海」($600),
有前菜三點、刺身兩點、 茶碗蒸、燒物、手卷、椀物、甜品

第一道頭盤已經好驚喜!😍
店員為我地揭開序幕,打開神秘嘅小木盒,
煙薰味四散,聞得出係用左蘋果木煙薰,
裏面有前菜三點,
京都豆腐、水雲土佐啫喱、蒓菜長芋兩杯醋,
京都豆腐好滑,
都係以白神山水製作,
上面仲有鮮湯葉,即腐皮,
腐皮豆味香醇,
加上微辣惹味嘅日本明太子,形成強烈對比~

水雲土佐啫喱
啫喱上面有兩片秋葵,
水雲即係日本髮菜,調味偏酸,
幾有趣嘅口感!😌

水晶杯裏面係秋田縣嘅長芋,即新鮮嘅山藥,
加上蓴菜醋汁,
口感爽滑,酸酸地,好醒胃!
前菜三點

第二道菜就係刺身兩點,
食之前,先來一碟店家自製嘅白醬油,
目的係令食材保留原色。
是日嘅刺身為來自東京灣嘅金目鯛和🌟推薦❗️岩手縣嘅生蠔,
生蠔淋上自家製蕃茄汁,
突出生蠔嘅甘甜味,
海水味淡,入口超creamy!😙
金目鯛厚切,鮮味爽口!😌
刺身兩點
岩手縣生蠔

🌟推薦❗️北海道海膽鰻魚蒸蛋
茶碗蒸上放左一大片海膽,感覺特別矜貴!😍
海膽甘甜味美,
茶碗蒸加了特別炮製嘅芡汁係蛋面,
令蒸蛋口感更滑溜!
係蒸蛋裏面仲藏有兩三件東京灣鰻魚,好足料呀!😋
北海道海膽鰻魚蒸蛋

甲羅燒配多士
同一般只有蟹膏嘅甲羅燒不同,
「劇場」呈現嘅係用上湯煮過嘅啖啖松葉蟹肉嘅甲羅燒,
加左卜卜脆嘅蟹籽,更添口感!
配香脆多士一流!👍🏻
不過小編都係比較鐘意多1d蟹膏係裏面,感覺味道會更香濃呢!🙊

花竹蝦天婦羅🍤手卷
紫菜幾香脆,
配上剛炸好嘅花竹蝦天婦羅,
外皮香脆,厚肉爽彈!
花竹蝦天婦羅手卷

椀物係豆腐海帶味噌湯
豆腐海帶味噌湯

🌟推薦❗️甜品係水信玄餅、最中配雪糕、北海道雷電赤蜜瓜
從淡到濃,
水信玄餅配黑蜜糖,
配上香甜嘅十勝紅豆,
仲要加左金箔作裝飾,零舍矜貴!😏
菊花形嘅最中係日本傳統餅,
加埋小編同小妹至愛嘅牛油果🥑雪糕,
製成了雪糕三文治,
正!無得彈!😋
最後北海道雷電赤蜜瓜,
香甜美味!
水信玄餅、最中配雪糕、北海道雷電赤蜜瓜

整體來說,
餐廳環境優雅,
服務、食物有質素!
下次再黎食過返尋味!
刺身兩點
岩手縣生蠔
北海道海膽鰻魚蒸蛋
水信玄餅、最中配雪糕、北海道雷電赤蜜瓜
緣份把我帶領到白沙灣這地方,真想不到這麼美,又恬靜,看著落日晚霞,實在是詩情畫意極了😍碼頭酒店內的WA THEATRE RESTAURANT 正正就座落在咁優美的環境中,不禁先來幾張相片留念🤗店內環境高雅又有格調,勝在人客不會太多太嘈,高級食府必備條件,侍應非常有禮和專業👍🏻簡單的天、雲、海三款不同的Menu,就是將大自然元素融入其中,見微知著!前菜三點盛,像一個寶盒送到面前,徐徐打開,飄煙四溢,猶加仙境,朦朧迷幻,意境嘅嘢,無親身體驗絕對不能言喻,店長提點進食次序,又詳細介紹食材,我一時也記不下來,就是醉了😍我們特意叫了雲、海兩款不同餐單,從而可以享用兩款不同剌身,金目鯛、海蠣、深海池魚,鮮甜味美,巧奪天工,鮮就是王道!海膽燉蛋,又鮮又美味,蛋香加上鰻魚汁,真的一試難忘!甲羅燒多士,松葉蟹肉加上魚籽魚羔配上多士又是另一番風味,很不錯👍🏻京都南瓜煮鯖魚,是煮物,分次序去食用,鯖魚味濃入口口感佳,而南瓜吸收了魚香更滋味!刺身部分,一邊是手卷,另一邊是逐件送上的手握壽司,由淡至濃,深海帶子、拖羅、魚籽,現在想起來也回味無窮😋再嘆埋個熱湯暖下胃之後,甜品都好特色,係白酒浸白桃,配搭一流,仲有

海膽燉蛋,又鮮又美味,蛋香加上鰻魚汁,真的一試難忘!

再嘆埋個熱湯暖下胃之後,甜品都好特色,係白酒浸白桃,配搭一流,仲有雪糕,夠哂Sweet😍
總括而言呢度環境一流,食物和服務都相當令人滿意,確係一個不可多得的好地方👍🏻
2019-10-04 519 浏览
趁放假同某人出海放空一下,回程响碼頭酒店地下食晚飯,食店有一大片落地玻璃,可以欣賞遊艇與海的美景,店內裝潢以原木色為主,播放住輕音樂,令人舒暢。設有三間個室,一個榻榻米房間,每間房都有螢幕播放美美風景,好似一幅幅畫咁,令人感覺不會焗促。呢度夜晚主要做和食晚宴,據講食物都係用白神山水煮,據說更能帶出食物嘅鮮味。檯面嘅凸紋壓花厚餐紙好靚,店員殷勤送上暖嘅抹手濕紙巾,連客人飲用嘅都係白神山水,好講究呀!今晚揀咗精選和食晚宴 ~ 海有前菜三點、刺身兩點、 茶碗蒸、燒物、手卷、椀物、甜品。食廚師發辦最好係坐吧枱,可以睇到師傅製作食物,又可以同師傅溝通交流。師傅遞出一個大木盒,唔知裡面裝咗啲咩呢? 打開盒蓋,煙薰味四散,好似魔術師,變出美食。前菜三點:京都豆腐、水雲土佐啫喱、蒓菜長芋兩杯醋。京都豆腐軟滑,上面有新鮮腐皮,腐皮嘅豆味香濃,加上法國魚子醬,令味道偏淡嘅豆腐更好味。 水雲土佐啫喱好靚,上面有2片綠色秋葵,同埋橙色嘅荷蘭食用花,水雲即係日本髮菜,顏色比較淡,味道清新,口感軟滑!蒓菜長芋兩杯醋,長芋即係山藥=新鮮的淮山,同蒓菜醋汁一齊食用,口感爽滑,酸酸哋,好醒胃!食刺身之前,來了一碟白醬油
趁放假同某人出海放空一下,

回程响碼頭酒店地下食晚飯,
食店有一大片落地玻璃,
可以欣賞遊艇與海的美景,

店內裝潢以原木色為主,
播放住輕音樂,令人舒暢。
設有三間個室,一個榻榻米房間,
每間房都有螢幕播放美美風景,

好似一幅幅畫咁,令人感覺不會焗促。
呢度夜晚主要做和食晚宴,
據講食物都係用白神山水煮,

據說更能帶出食物嘅鮮味。
檯面嘅凸紋壓花厚餐紙好靚,

店員殷勤送上暖嘅抹手濕紙巾,
連客人飲用嘅都係白神山水,
好講究呀!
今晚揀咗精選和食晚宴 ~ 海

有前菜三點、刺身兩點、 茶碗蒸、
燒物、手卷、椀物、甜品
廚師發辦最好係坐吧枱,
可以睇到師傅製作食物,
又可以同師傅溝通交流。

師傅遞出一個大木盒,
唔知裡面裝咗啲咩呢?
打開盒蓋,煙薰味四散,
好似魔術師,變出美食。

前菜三點:
京都豆腐、水雲土佐啫喱、
蒓菜長芋兩杯醋。
京都豆腐軟滑,
上面有新鮮腐皮,
腐皮嘅豆味香濃,
加上法國魚子醬,

令味道偏淡嘅豆腐更好味。
水雲土佐啫喱好靚,
上面有2片綠色秋葵,
同埋橙色嘅荷蘭食用花,
水雲即係日本髮菜,
顏色比較淡,
味道清新,口感軟滑!

蒓菜長芋兩杯醋,
長芋即係山藥=新鮮的淮山,
同蒓菜醋汁一齊食用,
口感爽滑,酸酸哋,好醒胃!

刺身之前,來了一碟白醬油,

白醬油係店家自製嘅,
用味醂和木魚花調味,
再用蒸溜嘅方法去色,
變成咗透明嘅白醬油,
目的係令食材保留原色。
旬之刺身2點:
有深海池魚+北海道牡丹蝦 。
刺身擺盤精緻美觀,

牡丹蝦晶瑩明亮,
肉質鮮爽甜美!
池魚亦好新鮮,
肉質爽口油潤。

茶碗蒸拎出嚟已經好吸睛,
一大片海膽放响蒸蛋上面,
海膽甘美豐腴,入口即溶。

茶碗蒸加了銀芡汁响蛋面,
令蒸蛋不會老,口感更滑溜!

蒸蛋入面放咗東京灣鰻魚同銀杏,
鰻魚口感酥滑,味道鮮甜。

燒物係甲羅燒配多士,
蟹蓋內有松葉蟹肉、洋蔥同蟹籽。
撈埋一齊食好滋味,
味道鮮美,口感卜卜脆,
連同香脆多士更好食。

手卷係香蔥吞拿魚蓉手卷,
味道鮮香幼滑,
連埋香脆紫菜一齊食好正。

椀物係豆腐海帶味噌湯,
暖胃佳品!

席間同師傅傾談之中講過,
好懷念响北海道嘅生食粟米,
點知師傅就俾咗個驚喜我嘞。

甜品:北海道粟米、
水信玄餅配黑蜜糖、
最中配雪糕。
北海道粟米清甜多汁,
可以一粒粒搣出嚟食,正!

菊花形嘅最中係日本傳統餅,
而提拉米蘇雪糕係自家製,
雪糕用真咖啡同煉奶造特別香滑,
夾在兩最中之間變咗雪糕三文治,
好好味呀!

水信玄餅配黑蜜糖,
上面放咗十勝紅豆,
配埋金萡裝飾夠貴氣,
水信玄餅口感似大菜糕,
淡淡嘅味道加埋甜甜嘅紅豆又好夾喎。

餐廳週遭環境好靚,
服務同食物質素又高,
好食又抵食,值得再來。

题外话/补充资料: 10%服務費
2019-09-25
2019-10-01 155 浏览
間中都想遠離鬧市區,好好放鬆一下西貢白沙灣係一個好好選擇📍WA Theater對住海邊景進食,浪漫又夠哂寧靜!裡面間隔好寬闊分明,私人聚餐一流二人同樣選擇 Menu 的 🍴海 Umi set $600/person設有前菜三樣,刺身兩款,蒸物,燒物,手卷,椀物,甜品Menu上係唔會寫菜單,都係由廚師發板,侍應話佢地會因應唔同季節時期定期做唔同嘅菜式咁樣會令客人有驚喜👏🏻前菜三盛 廚師介紹由左至右食先蓋盒上枱時,等客人準備好時侍應就會慢慢打開蓋子,仲有個煙燻噴出嚟嘅效果,驚喜之餘不忘手機食先一:用白神山水製成既京都豆腐花餐廳所有食物用既水都係用白神山水,所以特別純正天然,備既豆腐花好滑而且帶甜二: 長戶津菜漬物,粒粒好爽口三:海苔啫喱,酸味比較濃,但好開胃,好特別岩手縣生蠔配中拖羅日本中拖羅,超鮮味十足!旁邊嗰碟係白豉油,豉油喺自家製經過過濾所以佢唔係黑色而且個魚味好出!配埋刺身食簡直一流!用咗自家製嘅蕃茄蒜汁林上生蠔面其實我一向都唔食生蠔亦唔敢生食我係好怕海水味,今次鼓起勇氣食又的確幾不錯!個汁料配生蠔食非常若味,仲將生蠔既腥廦走,重點係生蠔大大隻好爽口!海膽配東京灣鰻魚茶碗蒸海膽顏色
間中都想遠離鬧市區,好好放鬆一下
西貢白沙灣係一個好好選擇

📍WA Theater
對住海邊景進食,浪漫又夠哂寧靜!

裡面間隔好寬闊分明,私人聚餐一流

二人同樣選擇 Menu 的
🍴海 Umi set $600/person
設有前菜三樣,刺身兩款,蒸物,燒物,手卷,椀物,甜品

Menu上係唔會寫菜單,都係由廚師發板,
侍應話佢地會因應唔同季節時期定期做唔同嘅菜式
咁樣會令客人有驚喜👏🏻

前菜三盛 廚師介紹由左至右食先

一:用白神山水製成既京都豆腐花

二: 長戶津菜漬物,粒粒好爽口

三:海苔啫喱,酸味比較濃,但好開胃,好特別

岩手縣生蠔配中拖羅

日本中拖羅,超鮮味十足!
配埋刺身食簡直一流!

用咗自家製嘅蕃茄蒜汁林上生蠔面
其實我一向都唔食生蠔亦唔敢生食

我係好怕海水味,
今次鼓起勇氣食又的確幾不錯!

海膽配東京灣鰻魚茶碗蒸
海膽顏色好靚又新鮮,蒸蛋好滑,

而蛋裏面仲有鰻魚粒,好鮮甜而且無骨!

甲羅燒
北海道松葉蟹肉蟹膏配烤多士
超鍾意呢款菜式,用咗高湯去慢煮再灑上蟹子
成件事啲蟹肉蟹膏係超full!

配埋多事一齊食係超級超級好食!
除左蟹肉夠鮮,仲係啖啖肉,唔使5分鐘我已經清哂!

吞拿魚蓉白飯魚手卷
魚生新鮮就唔使講啦,魚既油脂分佈平均
好欣賞個手卷啲飯,可能完全係我鍾意既口味,唔太酸,又甜甜地 !good!

豆腐麵豉湯
一般我唔會飲麵豉湯,但呢到絕對有別於其他餐廳,日本豆腐粒美味,湯又特岀到魚既鮮味!

甜品係日本山梨縣白桃配雲呢拿雪糕
都係自家製用咗北海道牛奶去做嘅

面就係Sabayon蛋黃醬,配埋一齊食勁香滑勁甜牛奶味岀!
溝埋白桃一齊食係好Match!

其實埋單都只係1000幾百

但食到咁高質嘅食物係抵到爆
重點係每一道菜都係餐廳廚師佢哋用心去製作,用咗好多心思去令每一個客人有個難忘嘅一餐。多謝你哋嘅用心❤️

2019-10-01 172 浏览
set dinner 每個人$1100, ( 酒水當然未計),以現時的物價水平來計算還算不上太貴呢 。食物有幾道菜也是挺好的,其他一般,整體食物水平就比較平均。service 反而幾nice,讚。 但建議介紹菜時大聲一點。
2019-09-30 146 浏览
今天特意找了這一間位於碼頭酒店地下的 Wa Theater Restaurant。酒店對正湛藍廣闊無敵大海景,在香港難得找到一處這樣美景的渡假勝地。店面面積寬敞,簡約淡雅的原木系裝潢,格調和諧,散發濃濃和風禪意。店內可選擇坐在吧檯,親眼見證師傅精湛的廚藝與刀工。亦可安排安坐半開放式的包廂,私隱度甚高,浪漫非常。入座後師傅便遞上餐牌,態度親切友善的講解餐牌上的菜式。餐廳更特意引入日本白神山地出產的礦泉水,給客人飲用。據知廚師烹煮食材,都會用上日本白神山,才能完美地呈現出日本當地的風味。頭盤來了...先來一個仙境盒 - 前菜三點...122.53來到這裡,真係覺得應該一早到來 (朋友 : ) 看到非常開心,甜哂)。前菜三點: 京都豆腐、長芋春菜、水雲啫喱。京都豆腐以白神山製成豆腐花,表面添加了鮮腐皮,以及法國魚子醬,令豆腐軟滑清淡,豆味香濃中,更添色彩。長芋春菜長芋春菜酸酸甜甜,被啫喱包著,味道特別,非常開胃。水雲啫喱水雲啫喱味道酸甜,口感特別,非常醒胃。淨看只是透白醬油,原來當中是白鼓油(店內以蒸滴的方法,從中抽走黑色素)深海池魚 / 北海道帆立貝帶子鮮甜豐厚,爽滑鮮甜。深海池魚肉質結實

店內可選擇坐在吧檯,親眼見證師傅精湛的廚藝與刀工。
亦可安排安坐半開放式的包廂,私隱度甚高,浪漫非常。

入座後師傅便遞上餐牌,態度親切友善的講解餐牌上的菜式。

餐廳更特意引入日本白神山地出產的礦泉水,給客人飲用。

頭盤來了...先來一個仙境盒 - 前菜三點...

2.5

前菜三點: 京都豆腐、長芋春菜、水雲啫喱。

京都豆腐

長芋春菜
長芋春菜酸酸甜甜,被啫喱包著,味道特別,非常開胃。

水雲啫喱
水雲啫喱味道酸甜,口感特別,非常醒胃。

深海池魚 / 北海道帆立貝

帶子鮮甜豐厚,爽滑鮮甜。

深海池魚肉質結實、非常爽口、魚味濃郁。

海膽鰻魚茶碗蒸

蒸蛋表面頭上了海膽,海膽色澤光澤,入口清甜。

蒸蛋底還有鰻魚肉,肉質同樣嫩滑、鮮甜。

北海道松葉蟹肉甲羅燒配多士

當中有松葉蟹膏、蟹肉、蟹籽配合高湯做成,味道鮮味更有點點海水味。

配上微焦的多士一起進食,味道更能突出其鮮味。

油甘魚加上芝麻香蔥卷
油甘魚肉質有少少結實,味道清爽,加上了少少葱碎更能帶出魚的鮮味

熱辣辣的麵豉湯,為主餐寫上句號。

甜品三盛: 北海道赤肉蜜瓜、水信玄Tiramisu 雪糕、紅豆水信玄餅加紅豆蓉

北海道赤肉蜜瓜好清甜,真的熟透了,超多汁極甜,口感軟腍,食到唔停得口。

Tiramisu雪糕,口感順滑,甜度適中,再以最中餅包左外,一同進食,口感更特別。

水信玄餅,精緻溫柔的外表,涼爽清甜的口感,加上紅豆蓉,令原本較涼爽的味道,更添甜美。

這次來到這裡地點不是太方便,但是能來到這裡真的像到了外遊般一樣,十分美滿的一次慶祝。
2019-09-23
2019-09-28 686 浏览
✨ 天氣開始轉涼又有陽光,難得有一日假期,友人A就同Herm姐我揸車出去西貢兜兜風。喺白沙灣碼頭附近開咗一間較為高級嘅日本料理餐廳。我同友人A心血來潮就走咗入去試。✨ 呢間餐廳customer service 超級好,好有喺日本嘅味道。WAtheater 嘅餐具setting 都好講究,可見做食物嘅人花咗好多心思去了解客人對餐廳嘅觀感。✨ 餐牌,我同友人A每人都點咗一個餐,裡面除咗有主食之外,仲有沙律、前菜、湯、漬物同埋甜品,價錢算係中上。✨ 前菜 - 南瓜配牛蒡絲👧🏻 Herm 姐對佢有驚喜。南瓜一直都唔係我杯茶,但主廚將佢整得好冧身,好易入口,加上佢底有少少汁,Herm姐二話不說就飲埋,好清甜。✨ 主食 - 鰻丼👧🏻 上主菜嘅時候,主廚會特登出黎介紹丼飯嘅特色,烹調嘅方法同埋教我地點樣食先可以食到丼嘅精華,最後更會同我地討論我地對食物嘅評價,可見呢個主廚對食物有一份執著。先唔講主廚點煮,鰻魚食落去肉質鮮嫩,醬汁滲漏哂入魚肉入面,但外皮烤起黎唔會好鹹同燒焦。✨ 主食 - 黑豚腩片醬燒丼👧🏻 黑豚腩片塊塊厚度勻等,燒得每一塊嘅外邊都有少少脆口。加上腩片本身搽滿哂醬汁,所以白飯無添加其他

✨ 前菜 - 南瓜配牛蒡絲
鰻丼

✨ 主食 - 鰻丼

✨ 主食 - 黑豚腩片醬燒丼
👧🏻 黑豚腩片塊塊厚度勻等,燒得每一塊嘅外邊都有少少脆口。加上腩片本身搽滿哂醬汁,所以白飯無添加其他醬油之外,主廚仲教我地應該一肉一飯,間住食而去中和味道。

✨ 自家製甜品 - Tiramisu 雪糕
鰻丼
間唔中去海邊走走,都是個自我放鬆的好方法。 Wa Theater Restaurant 位於西貢白沙灣的The Pier Hotel,餐廳對著西貢遊艇會,蔚藍海岸讓人心曠神怡。店內主打Omakase,午市時段有鰻魚飯、雞肉白味噌燒等地道日本菜式,鰻魚更是用上成田海鰻,圖其啖啖肉,先蒸後燒,香甜可口。雞肉白味噌燒,用上白味噌燒製,肉嫩香甜,配米飯吃很match。前菜是蒸南瓜,軟腍香甜,十分可口。甜品咖啡雪糕,味道濃郁,為整個午餐畫上完滿句號。由前菜、主菜到甜品均配合得淋漓盡致,看到廚師的別出心裁,而且菜式價格相宜,邊欣賞著海景,邊品嚐著美食,身心感覺很療癒呢!

鰻魚飯

雞肉白味噌燒

前菜是蒸南瓜,軟腍香甜,十分可口。

日式蒸南瓜

甜品咖啡雪糕,味道濃郁,為整個午餐畫上完滿句號。

咖啡雪糕

午餐