2019-07-23
西貢白沙灣碼頭旁邊就係白沙灣碼頭酒店,原來酒店地下就有呢間環境幽靜、作風低調嘅高級法日料理-食之劇場餐廳 WA-Theater Restaurant。唔行入去其實真係唔會留意到呢間餐廳,都係朋友我先認識!餐廳所選用嘅食材相當講究,一定要係新鮮當造,所以要嚟用餐一定要預先訂位,好讓餐廳預備食材,不設walk-in架🤓食材講究,連處理食物嘅水都好特別,係用白神山水。呢隻天然礦泉水不含額外嘅礦物質,所以亦都可以作為飲用水。而作為煮食材料,白神山水比起一般嘅水更加可以帶出食物嘅鮮味!餐廳裝修帶和風格調,以木色為主。有鋪咗榻榻米嘅和室,坐到6-8人,樓上仲有間14人房,亦有獨立房間同吧檯位置。一坐低,侍應就招呼白神山水,仲遞上毛巾,讓客人於進餐前清潔雙手。餐廳無論早餐、午餐、下午茶,定晚餐都只供應套餐,我哋當晚點嘅餐就係最平嘅晚餐-《海 Umi Set ($600)》。#1 - 3 kinds of appetizer -第一道菜係三款前菜,一開蓋就以櫻桃味煙燻帶出煙霧彌漫嘅效果,帶食客探索迷幻之境,揭開劇場嘅序幕。• 京都豆乳涷:京都係盛產豆類製品嘅地方,所以會有比較香濃嘅豆味。面頭仲有腐皮同
唔行入去其實真係唔會留意到呢間餐廳,都係朋友我先認識!
• 蓴菜配搭長芋:非常爽口,口感特別。蓴菜擁有好高纖維,對腸道蠕動好有益架👍
• 用水雲整嘅啫喱:酸酸甜甜好開胃!
2 kinds of seasonal sashimi
• 牡丹蝦:牡丹蝦無用其他醬料搭配,係以傳統嘅豉油+wasabi組合去配襯。值得一讚嘅係,豉油唔會過鹹,啱啱好,wasabi仲可以帶出鮮蝦嘅鮮味😛
• 岩手縣生蠔:生蠔嘅海水味唔重,唔腥,好大隻好新鮮,而且相當肥美同creamy。而大廚調配嘅蒜香茄汁亦唔會搶走蠔嘅鮮味,係一道幾成功嘅fusion菜。配上香蔥同食用花,擺碟好靚😚
Steamed egg
• 鰻魚海膽蒸蛋:用上來自北海道嘅海膽,啖啖鰻魚,不錯😛
Grilled dish
• 松葉蟹甲羅燒:蟹肉相當鮮甜嫩滑,唔算好多蟹膏。食法係將蟹肉擺上多士上一齊食,配搭效果又幾夾!
Kyoto vegetable udon
烏冬以用白神山水整嘅湯整,個南瓜尤其好食!!!
仲附上七味粉比客人自行調味~
雖然睇落好似好細碗咁,但都相當飽肚架🤣 好彩下道菜就係甜品!
Dessert
左邊嘅係餐廳自家製嘅雜莓雪糕,加入咗淡忌廉,texture幾特別,有啲似雪葩。右邊嘅係超甜嘅日本哈蜜瓜😍😍😍 夠腍,超好食!
雖然每道菜嘅份量都唔算特別大,但咁樣少少少少咁試係啱啱好,而且絕對飽肚!
仲有不得不提嘅係侍應姐姐服務好好,令成個用餐體驗更上一層樓!❤️
除咗呢個晚餐set之外,仲有另外兩個晚餐嘅套餐,價錢分別係$800同$1100。
除咗晚餐外,都可以嚟試下佢嘅早餐同下午茶呀!
氣氛好好,坐得舒服,而且私人空間都幾多,非常適合慶祝特別節日,強烈推薦!
Menu: