2019-08-22 95 浏览
上次同朋友車聚發現有間日本料理,環境同食物都令到小編好想食,今日朋友帶我去食好西一早訂好位❤️❤️好開心我地叫左2個餐$600 &$ 800 set 首先一坐好服務員會擺好曬餐巾,主廚端上一個木盒在我們桌前,木盒一打開,陣陣仙氣湧出,主廚首先會介紹每一道菜再建議食法。海$600前菜三點京都豆腐口感細緻,軟嫩,豆味濃郁,豆腐加了金萡,份外貴氣長芋春菜酸酸甜甜,味道特別,開胃小菜水雲啫喱造功精緻👍🏻味道酸甜,啫喱口感非常特別北海道牡丹蝦蝦身晶瑩透亮 ,鮮甜味十足配埋食用花又另一番風味深海池魚肉質帶有油份,爽口鮮甜又有魚香刺身配有透明嘅醬油,可以提升海鮮鮮味鰻魚海膽茶碗蒸係小編食過最好食嘅蒸蛋❤️細腻滑溜,加埋香香既海膽🤤蒸蛋底仲有濃味既鰻魚,另一口感👍🏻👍🏻加了銀芡汁好特別松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士主廚非常細心將所有蟹拆肉,松葉蟹膏配蟹肉和蟹籽,蟹味濃郁😍放在微焦的多士上一起吃,好滿足野菜稻庭烏冬陣陣香菇味既清湯,配稻庭烏冬,可以中和整個晚餐😋A4和牛肉眼稻庭烏冬,牛肉味湯頭非常濃厚甜味充足,和牛入口即溶😍甜品也很精緻,水信玄餅加紅豆蓉味道清甜北海道蜜瓜 ,軟腍多汁,自家製雜莓雪糕把雪糕放置於菊花

我地叫左2個餐$600 &$ 800 set

海$600
前菜三點
京都豆腐
口感細緻,軟嫩,豆味濃郁,豆腐加了金萡,份外貴氣
長芋春菜
酸酸甜甜,味道特別,開胃小菜
水雲啫喱
造功精緻👍🏻味道酸甜,啫喱口感非常特別

深海池魚肉質帶有油份,爽口鮮甜又有魚香
刺身配有透明嘅醬油,可以提升海鮮鮮味

鰻魚海膽茶碗蒸

松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士

野菜稻庭烏冬
陣陣香菇味既清湯,配稻庭烏冬,可以中和整個晚餐😋

甜品也很精緻,水信玄餅加紅豆蓉味道清甜北海道蜜瓜 ,軟腍多汁,自家製雜莓雪糕把雪糕放置於菊花型的夾餅壓扁成為雪糕三文治,香脆口感配酸味雪糕

雲$800
主要有少少唔同

刺身會有岩手縣鹿池高田生蠔,配酸甜秘制醬汁,令生蠔味道提升,蠔身大隻味道食落爽口👍🏻

主食有深海紅寶石之稱的北海道喜之次,整條魚就咁燒製,所以連魚鰭都可以食用,連唔食魚朋友都讚不絕口👍🏻製作時加左有機海鹽調味,完全不須點醬汁帶出魚的鮮味。

之後就有煮物
有鯖魚、蘿蔔、舞茸菇、厚肉、豆腐、南瓜,全部煮物都非常入味👍🏻👍🏻

整體而言,依間每一道菜及服務都好好
滿分