週日和閨蜜👭到三星灣影下相游山玩水,之後仲去碼頭食個tea,很relax 呢👍🏻閨蜜search 了這家於白沙灣碼頭酒店入面的日式料理😋🍴仲可以望住個海歎個下午茶💕酒店The Pier 就在白沙灣碼頭隔離👍🏻原來仲有靚靚seaview🌞睇睇menu,酒店黎講都唔算太貴!order 左一客D & E Set 每個set 包一柸飲品!我們二人share黎食,剛剛好👍🏻先來一柸香濃既咖啡☕️ 及餐廳獨有既白神山水💕!🔸Set D 自家制 Tiramisu 雪糕配奇異果班戟 $150Tiramisu 味既雪糕,面頭有幾粒好甜既提子🍇伴著💕雪糕有濃濃咖啡香又有甜甜地既練奶味道,奶味唔算太重,質地軟滑,正😋伴著雪糕的有甜甜既新鮮水果黃金奇異果🥝和好甜既車厘子! 而班戟也烘得夠滑還帶有濃濃既蛋香,好食😋🔸Set E 食用花、水果、水信玄餅配黑蜜糖 $90賣相精緻,厄like 一流!chef 說有金萡、海澡成份充滿骨膠原💕又可以養顏岩灑我們女生呢,食用花好靚!水信玄餅伴著又香又甜甜地既黑糖蜜,唔會太甜岩灑我口味,入面還有好大粒好甜既既士多啤梨!正👍🏻😋有海景夠chill 又有質既餐廳,去西貢relax

先來一柸香濃既咖啡☕️ 及餐廳獨有既白神山水💕!

🔸Set E 食用花、水果、水信玄餅配黑蜜糖 $90

有海景夠chill 又有質既餐廳,去西貢relax 既唔錯選擇呢!👍🏻
2019-06-23
  • 自家制 Tiramisu 雪糕配奇異果班戟
  • 食用花、水果、水信玄餅配黑蜜糖
2019-06-23 94 浏览
平時週末會同女友入西貢,上網發現西貢附近既白沙灣有一間戲劇餐廳。自己從未聽過戲劇餐廳,但覺得非常特別,決定帶女友探索一番。入面環境非常舒適,我地安排左坐係吧抬,可以同師傅有更多交流,師傅除左講解食材來源外,更會教我食物既日文,互動性高。第一道菜包括三款前菜,右邊係高知縣千良茄子,左邊係中吞拿魚tataki ,中間就係北海道帆立貝醬油。日本人對食物非常講究,一定由淡食到濃味,所以食既次序為茄子,tataki,帆立貝。另外花瓣係可以食用。以免客人等得太耐,師傅額外送上梅酒浸車厘茄,呢個小插曲令我喜出望外。之後就係兩點刺身,分別係小長井生蠔同北海道牡丹蝦。食既次序一樣由淡至濃,所以先食蠔再食牡丹蝦。北海道牡丹蝦上面係法國魚子醬,加上金箔更顯奢華。蝦身晶瑩剔透,估唔到口感相當彈牙。至於小長井蠔比較簿身細隻,帶微甜更清爽,唔會有太重金屬味。另外肉質結實。第三道菜係子持魷魚,子持意指砣住bb既魷魚,所以入面有BB春,一煮變成啫喱狀,師傅話要係北海道以東海面先捉到,非常珍貴。煮既時候用特別醬汁,魷魚索曬醬汁,好夠味,但唔會煮得大耐而蓋過魷魚鮮味。另外魷魚軟熟兼爽口。第四道菜係燒物。見住師傅原條燒真係

第四道菜係燒物。見住師傅原條燒真係非常壯觀。魚身比較簿,但非常鮮甜。整條魚食非常有滿足感。

食既時候加上袖子蘿蔔蓉係日本傳統食法,更提升魚既鮮味。師傅亦再介紹另一傳統食法,就係魚肉加少少魚鰭一齊食,魚鰭本身燒到好脆,痴左啲海鹽更加惹味。海鹽作用除左seasoning外,仲可以防止煮燶。

最後就係A4和牛稻庭烏冬,和牛來自熊本縣,係日本頂級和牛五大之一。雪花份佈好平均。麵條口感紮實,浸得耐仍然有足夠既Q彈感。和牛油脂出色,牛味濃郁。

師傅更分享一啲和牛有趣既養飼方式,包括聽音樂,做massage,甚至飲啤酒,同埋唔俾跑步,否則和牛肉質會變得結實。

最後以雪糕作結。無論質感味道都係一流。

呢一次既晚餐唔帶止品嚐美食咁簡單。透過同師傅既對話,自己更了解日本食物文化,食材既來源同其珍貴之處。菜色既呈現方式亦如餐廳名字一樣,開盒後先知食物係咩,充滿戲劇性。
2019-04-25
  • 子持魷魚
  • A4和牛稻庭烏冬
2019-06-17 583 浏览
平時出街食飯最怕人多又要急急交枱,今次就跟朋友係彩虹站坐小巴入白沙灣「食之劇場」食晚餐。落小巴過對面馬路,就已經到白沙灣碼頭,左轉就見到「食之劇場」。餐廳好近遊艇會,有遠離繁囂既感覺,入到餐廳仲令我以為自己飛左去日本。原來,客人需要提前訂位,餐廳需要預訂新鮮時令食材,恕不接受walk in客人,今次我地揀左「天Ten Set」,整體感覺係睇得出主廚在揀選食材、味道層次配搭、菜式擺盤都用盡心思,講求協調而不失特色。今次坐吧枱,主廚為我地詳細講解,輕輕鬆鬆咁交流,仲認識左一的食材同埋文化知識,真係好充實呀!講開食物,「前菜三點」真係好正,當打開盒既時候,聞到櫻花木既薰香,好似令人置身日本鄉郊。聽侍應妹妹講,前菜既設計同用料,係出面既料理會用係主菜,所以呢度既前菜係好抵食。東京灣穴子百菜卷:魚肉入口即溶入口即溶醬油帶子:鮮甜彈牙,醬油鮮味不會喧賓奪主。汁煮花螺:新鮮,洗得乾淨,入味而不會overdone 。跟住到「刺身三點」。先有兵庫縣膝津生蠔:佢海水味不會太重,幾清新,食落幾滑而不失質感,主廚親自調校既醬汁不會overdone赤身長崎吞拿魚:相比拖羅就勝在唔會有根,末端仲好肥美香口。根室海

東京灣穴子百菜卷:魚肉入口即溶入口即溶
醬油帶子:鮮甜彈牙,醬油鮮味不會喧賓奪主。
汁煮花螺:新鮮,洗得乾淨,入味而不會overdone 。

跟住到「刺身三點」。

赤身長崎吞拿魚:相比拖羅就勝在唔會有根,末端仲好肥美香口。

根室海膽:有鮮甜味,無甘澀味,上面仲配有法國魚子醬,主廚以菊花花瓣伴碟。

值得一提係師傳選用透明豉油,它是以蒸餾方式處理,主廚另加昆布、味䨬、無血木魚花調味,味覺效果多帶有海鮮味,而唔係平時得個豉油咸味。

燒物:

十勝和牛:肉質細嫩,不會油膩,建議上碟後即食。雖然我鍾意食牛,但平時我都怕食得多牛肉都會膩。呢次食十勝和牛,全部食曬,好香口呀!仲有,伴碟既蔬菜係令我食落唔膩既原因,食用仙人掌葉清新,而羽衣甘藍質感實在,又有營養價值,睇得出主廚的鋪排好有心思。

煮物:

京都蔬菜盤:
魚柳選用豆喜之次,肉質嫩滑,烹調入味。
小毛青絕無平時蘿白硬身和苦澀味道。
豆腐嫩滑有質感,但又唔會似一般豆腐咁易散。
南瓜味濃郁,唔會粉到散曬,吸收到樫魚味道
翠綠色既,就是以百合蓉混合枝豆蓉,味道與質感結合得岩岩好。

南非慢煮鮑魚乾醬飯:
柔煮鮑魚,其他切粒,煮三小時,選用秋田米,煮完加冰糖,並用新鮮粟米葉伴碟。連平時唔食飯都食到一粒都無剩。

白貝清湯配刁草:白貝肉質嫩滑香口,湯味鮮甜,加上刁草調味,令白貝與刁草既味道配合得天衣無縫,完全無違和感。

到我最鍾意既甜品啦,有北海道白粟米、士多啤梨、抹茶雪糕夾餅。主廚對顏色配搭非常有心思,先食時令既白粟米清除口腔既食物味道,然後慢慢歎士多啤梨同埋抹茶雪糕夾餅,令我覺得今次有好圓滿既感覺。

走之前,我已約定下次放假去食lunch同埋tea,到時就可以享受藍天白雲同海景啦!好期待呀!
2019-06-16 84 浏览
係朋友介紹之下先知道原來西貢開咗一個白沙灣嘅新酒店, 出邊望到好多個遊艇,同老公嚟拍拖最啱啦。入邊嘅間局我都好鍾意簡簡單單,無論係包廂定係睇住廚師煮嘢食嘅位置都坐得好舒服。我哋今日揀咗$800嗰個套餐,一嚟到會上咗一個神秘嘅盒子,盒入邊有三款前菜,分別係蕃茄柚子豆腐同埋淮山。淮山有啲Wasabi味都幾特別。同埋呢個神奇嘅盒子一打開有好多煙霧離漫嘅效果好正啊。之後另一個前菜就係生蠔再配一個稍微燒左魚皮嘅魚生,師傅仲話呢個燒左魚皮嘅話可以帶出魚嘅油香。生蠔都幾新鮮鮮甜肥美。之後上左子持魷魚,魷魚入邊有BB就叫做子持魷魚,口感都幾特別入邊好似軟林林咁樣未食過 。另外松葉蟹蓋都幾好食,蟹肉絲一條條咁樣食落口好滿足。話時話突然之間記起師傅話佢哋嘅水全部都係由日本運過嚟架不過唔記得咗叫乜名好搞笑同埋好有心機。

另外松葉蟹蓋都幾好食,蟹肉絲一條條咁樣食落口好滿足。

2019-06-16 85 浏览
星期六同男朋友去西貢拍拖,順便book埋酒店住一晚。 the pier hotel 好似開咗冇耐,望住個海景瞓覺真係好爽。夜晚我哋就選擇咗喺酒店下便嘅呢間日本餐廳食飯。裝修係以全木做主題,感覺都幾有日本嘅風味。我不嬲都好鍾意食omakase , 今次我就揀咗$600同$800嘅set,仲有更加高級嘅$1000左右不過我哋今次就冇叫啦。提議大家記住訂位今日我哋兩個人,另外仲有六個客人一齊。如果想睇廚師整嘢食嘅話咁就要早啲訂位因為吧枱嗰度得10個位咋。一開始嘅頭盤係有生蠔同埋兩塊魚生,生蠔非常之新鮮甜美,都算幾好肉有淡淡的海水味。另外個魚生師傅話係用火稍微燒一燒咁樣先可以帶出魚油嘅香味。食完啲凍野就食咗個茶碗蒸,茶碗蒸入邊仲有啲海膽鋪喺上邊,堅魚湯底令到成個茶碗蒸雞蛋又滑又香又濃。我哋其中一個係食松葉蟹肉蓋, $800嘅套餐就係食子持魷魚,蟹蓋係用真蟹肉去做, 都幾重係咪同出邊嘅完全唔一樣。另外子持魷魚即係魷魚一邊有咗BB,口感都幾搞笑好似啫喱咁樣。仲要係四至六月先可以食㗎,所以我哋都係啱啱好捉緊左魷魚嘅尾巴。最後就有一個牛肉湯烏冬同埋自家製嘅意大利雪糕,最最最推介係佢哋嘅白色嘅粟米,感覺

另外個魚生師傅話係用火稍微燒一燒咁樣先可以帶出魚油嘅香味。

最後就有一個牛肉湯烏冬同埋自家製嘅意大利雪糕,最最最推介係佢哋嘅白色嘅粟米,感覺非常之特別好似食緊啲庶汁咁。
放晴的週末來到西貢慢活放空,在遠離繁囂的白沙灣碼頭旁邊,經過這間去年才開張的新酒店 - The Pier Hotel。地理環境得天獨厚,寧靜宜人的氣氛非常適合情侶過二人世界。酒店對正湛藍廣闊無敵大海景,難得在香港找到一處媲美外國的渡假勝地。酒店內亦有一間高級日本料理 - 食之劇場餐廳,剛巧行得累了,就來吃頓下午茶。店面面積寬敞,簡約淡雅的原木系裝潢,格調和諧,散發濃濃和風禪意。採用半開放式的包廂設計,私隱度甚高。還可選擇坐在吧檯,親眼見證師傅精湛的廚藝與刀工,跟師傅直接交流。入座後師傅便遞上卡片,態度親切友善,而且上菜時講解詳盡而有耐性。下午茶選擇比較少,而且份量相對精緻迷你,我們兩個黑洞胃吃完還要到西貢市中心繼續覓食 吉列和牛三文治多士 $350即點即焗的多士入口脆卜卜,而且切成小件,進食時亦不用張大口,保住儀態。多士內夾著超厚身的日本北海道A4十勝和牛,中心位略帶嫩紅色,煮至七成熟,火候掌握得剛好,而且A4級比起油花滿布的A5級,相對沒那麼膩口。從橫切面也可看到金黃的吉列脆皮十分輕薄,一放入口就吃得出是上乘品質的和牛,油脂分佈均勻細緻,肉質鬆軟,肉汁飽滿,加上胡麻醋汁作調味,突出濃

地理環境得天獨厚,寧靜宜人的氣氛非常適合情侶過二人世界。

採用半開放式的包廂設計,私隱度甚高。

吉列和牛三文治多士 $350

吉列和牛三文治多士

從橫切面也可看到金黃的吉列脆皮十分輕薄,一放入口就吃得出是上乘品質的和牛,油脂分佈均勻細緻,肉質鬆軟,肉汁飽滿,加上胡麻醋汁作調味,突出濃郁有層次的肉味。

東松島生蠔 $180
擺盤優美,賣相高雅,除了是味覺享受外,也是完美的視覺饗宴。
東松島生蠔

東松島生蠔size雖然不算很大隻,不過來貨夠新鮮,肉身嫩滑冰爽,兩隻蠔分別點上酸香蕃茄汁及柚子沙律汁,引出生蠔的海水味與甘甜味,讓蠔味留在口腔久久不散。

梅酒啫喱果凍
啫喱晶瑩剔透,梅酒早在一年前已經預先浸酒,牽出內在的誘人果香,但酒味同時亦不過濃,不怕會辣得嗆喉。
梅酒啫喱果凍
2019-06-08
2019-06-09 132 浏览
今日朋友揸車,入左西貢周圍遊,朋友揸揸下車話不如白沙灣酒店坐下!我搵開飯睇下有咩餐廳選,原來有間日本餐廳!今日冇咩人,入座後選下午茶餐,我地叫左 D餐 同 E 餐 🤣🤣🤣呢個係 D 餐,自家制 Tiramisu 味雪糕配奇異果班戟,個雪糕好正,咖啡味濃,仲好滑!班戟蛋味足 👍🏻 配奇異果同士多啤梨 😋再黎就係 E 餐,食用花、水果、水信玄餅配黑蜜糖!侍應介紹佢係用不同既海藻整成既水信玄餅,佢個口感好得意,似我地香港既大菜糕,但佢再爽口d!食用花有唔同味道,整體好得意!仲包每人一杯野似,我地叫左咖啡同埋紅茶

仲包每人一杯野似,我地叫左咖啡同埋紅茶

2019-06-09
2019-05-31 120 浏览
她約我去白沙灣👭 早幾日約咗朋友去西貢玩,夜晚去咗食餐好嘅,就嚟咗白沙灣碼頭酒店食omakase。我哋叫咗$800嘅Kumo Set。前菜三點 成個浦島太郎嘅盒咁,一打開就有煙出😛 准山、胡麻豆腐、松葉蟹甲羅燒,由淡味到濃味,慢慢準備好食之後嘅美食🤤刺身兩點 金目鯛、海膽,金目鯛肉質鮮嫩,海膽超鮮甜,而且非常creamy,好食到完全覺得唔夠食!子持魷魚 師傅介紹話呢款魷魚入面係有卵,而且師傅將佢哋煮到變啫喱狀咁,要剛剛好煮熟,又不能太熟,好考功夫。魷魚外層汁燒後惹味彈牙,中心就滑滑溜溜,兩種口感配搭起上嚟好過癮。(忘了係咩魚) 好特別,個魚係點草莓醬,酸酸甜甜咁,令本桃來燒香嘅魚肉增添層次。和牛烏冬 和牛薄切,剛好令你感受到入口嘅油香同溶溶哋嘅感覺🥰抹茶雪糕、馬卡龍、奈良草莓 三者不會過甜,馬卡龍味道濃郁,抹茶雪糕好滑,上面鋪上金箔,好靚啊!可惜草莓有少少酸😟需加一服務費,埋單2人約$1760。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
我哋叫咗$800嘅Kumo Set。
需加一服務費,埋單2人約$1760。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
📍 位於西貢白沙灣碼頭酒店嘅食之劇場, 環境靜靜地,可以享受高級日本料理😌✅ 前菜三點😍 上菜時用盒裝住,盒蓋打開,飄出淡淡煙燻味😯師傅話會配合唔同主題,有唔同味道, 唔使買餸靚仲有嗅覺享受☺️🔸先吃山葵淮山-淮山切條,配上山葵,食落味道有點似平時嘅芥辣八爪魚🔸 再吃芝麻味嘅豆腐配上魚子, 芝麻味好香,再帶出豆香豆腐味, 面上魚子作點綴💜🔸蟹肉甲羅燒- 好多蟹肉,仲夾埋蟹膏、蟹籽😋 啖啖滿足!✅ 刺身兩點🍣🔸 金目鯛刺身好新鮮,見師傅原條魚切出嚟, 魚肉好清甜,好正呀💗 三片真係唔夠喉🤭🔸 黑魚子北海道牡丹蝦🦐蝦好大隻,食落厚肉,超鮮甜, 黑魚子微微鹹味,把蝦嘅鮮味突出😋✅ 茶碗蒸🥚🔸 面上有海膽😍茶碗蒸內有銀杏,魚,鰻魚係烤個先放入去👍蛋夠滑,好食😎✅ 燒物♨️🔸 北海道燒帶子-用咗蛋黃醬及素肉☘️ 帶子厚切夠大粒,分為四份, 煮得恰到好處,加埋個醬wonderful 👏✅ 最後係野菜烏冬及甜品🍨🔸 甜品係抹茶紅豆雪糕🍧雪糕奶味濃, 賣相好靚❣️

🔸蟹肉甲羅燒- 好多蟹肉,仲夾埋蟹膏、蟹籽😋 啖啖滿足!

刺身兩點🍣

✅ 茶碗蒸🥚

✅ 燒物♨️

✅ 最後係野菜烏冬及甜品🍨

🔸 甜品係抹茶紅豆雪糕🍧雪糕奶味濃, 賣相好靚❣️

2019-05-22 785 浏览
星期日帶媽媽去西貢食飯補祝母親節。叫左呢度既中價位「雲」Omakase($800/位)。黎到第一時間就飲翻倍日本神山水開開胃。呢種水有豐富礦物質,味道同普通水真係有啲分別架。呢度用壓縮毛巾,侍應係我地面前用水壺一倒啲水落去就脹起,即刻用得。仲幫我地鋪餐巾。前菜三點好有心思用木盒裝住,侍應提我地要影相因為有煙霧效果咁特別!原來啲煙係點起櫻花木做出黎既。錄片一流!前菜分別有鰻魚包住娃娃菜、胡麻豆腐上面伴有蟹子同少少芥末、仲有一條條既馬蹄。唔好睇鰻魚細細件,原來都幾厚肉而且好有魚味!暖暖地同菜卷埋一齊個口感變得好豐富!另外兩道前菜都係涼菜,清爽開胃,準備好迎接美好既一餐。刺身兩點刺身分別有來自北海道既生蠔同生蝦。生蠔鮮甜唔腥,配上醬汁一啖滑入口,爽!生蝦超大隻,點啲刺身豉油同芥末醬,咬一啖已經感覺到蝦肉好彈牙,係非常新鮮既!一樣無腥味,唔係普通貨色!燒物係一整條魚!呢條魚叫喜知次,係日本三大名魚之一,因為係一條BB,所以叫豆喜知次。整呢味好有心機,廚師由我地坐低無耐開始用鹽燒方法起碼燒左半個鐘有多!上碟時真係幾壯觀!食落個皮脆脆地,仲保存到魚肉既鮮味。煮物子持魷魚子持係懷孕既意思,所以條魷魚

仲幫我地鋪餐巾。

前菜三點

另外兩道前菜都係涼菜,清爽開胃,準備好迎接美好既一餐。

刺身兩點
刺身分別有來自北海道既生蠔同生蝦。
生蠔鮮甜唔腥,配上醬汁一啖滑入口,爽!

燒物

煮物
子持魷魚
子持係懷孕既意思,所以條魷魚比正常漲,原來入面有啲好似橡皮糖既野。哇,咬落去咁似食緊軟糖,加上魷魚既汁,好正!

A4和牛生海苔稻庭烏冬
廚師問我地牛肉煮半熟好唔好,梗係好啦!果然,牛肉出黎效果係係入口即溶!果然係和牛,好耐無食過咁好食既牛喇!烏冬都係彈牙有咬口,份量亦算多。

甜品
廚師手製既tiramisu雪糕,仲有奈良士多啤梨、藍莓、仲有馬卡龍! 雪糕非常creamy,一啖雪糕一啖水果簡直係呢餐完美既終結。

好滿足的一餐!有機會再黎品嚐午餐或下午茶!
2019-05-19
2019-05-15 111 浏览
今日老公帶我同小朋友黎到西貢白沙灣,食日式餐廳和游水。我見到餐廳有午市,下午茶和晚市,見到呢間新開既餐廳對正個海,風景好靚。我地揀左呢間邊食邊傾計。個壓縮毛巾一加水會脹起我地叫左鰻魚定食 ,有沙律,小食 ,鰻魚和甜品。 餐廳選用既食材好強都係日本直送到港,連杯水都有得揀distilled water or sparkling water, 好講究架。餐廳內佈置精美,牆上掛左充滿日本風情的相片。都係老闆係日本影既。沙律有粟米,沙律菜和蕃茄仔。 好甜好新鮮。小食係日本和牛面脥肉和豆腐煮成。牛肉好滑好林。主菜有鰻魚飯,見到廚師係度燒 鰻魚肥美,小朋友都好岩食。 D飯好黏好好味。剩係食飯我都可以食哂呀。甜品係雪糕加時令水果。好在有小朋友至愛食既士多啤梨,成餐飯抵哂。餐廳會提供顏色筆俾小朋友畫畫,係木質既,好有紀念價值又有心思。另外,餐廳侍應服務一流,好nice有笑容。大家都食得好開心。
今日老公帶我同小朋友黎到西貢白沙灣,食日式餐廳和游水。

個壓縮毛巾一加水會脹起

沙律
有粟米,沙律菜和蕃茄仔。 好甜好新鮮。

小食
係日本和牛面脥肉和豆腐煮成。牛肉好滑好林。

主菜

2019-05-14 112 浏览
趁天氣幾好就去白沙灣和三星灣玩水,中途係the pier 酒店旁既日式餐廳食午餐。我叫了份西京燒 ,廚師用了四日泡製既西京燒 ,好入味。首先每個餐都有沙律,主菜和甜品。沙律清甜易入口,幾開胃。前菜牛脥面肉配豆腐,一咸一淡味,好夾。主菜:餐廳選用了日本銀鱈魚,切到一吋厚既大小 ,第一日用鹽醃好,清走表面既水再瀝乾。再用秘製既西京燒醬汁去醃多2晚,就會泡製出惹味又嫰口既西京燒。剩係諗起都流哂口水。最後有和歌山草莓和hand made tiramisu,為今餐劃上完美既句號。加上親切既服務態度和開揚既海景,真係好滿足呀。

我叫了份西京燒 ,廚師用了四日泡製既西京燒 ,好入味。

首先每個餐都有沙律,主菜和甜品。沙律清甜易入口,幾開胃。

前菜
牛脥面肉配豆腐,一咸一淡味,好夾。

主菜:

剩係諗起都流哂口水。

2019-05-11 798 浏览
上次嚟西貢已經係中學啦👧🏻嗰陣次次去完School Camp同朋友都話下次嚟一定要食埋海鮮先走點知次次都超級攰冇咗件事 今次係特登嚟搵好嘢食今日去咗西貢又冇食到海鮮去咗西貢碼頭嘅食の劇場餐廳餐廳和式裝潢🎎🏮🎐 好寧靜舒适嘅感覺有三款Omakase分別係☀天☁雲🌊海我哋揀咗<海 Umi Set> $600@呢度嘅主廚👨🏻‍🍳Master Wing好nice好健談每道菜都會介紹食材來源同埋烹調方式仲會講下其他有關日本嘅傳統飲食文化成餐飯都學到好多嘢真係長知識了🤓🤓睇得出師父係一個對煮嘢食好有熱誠好認真嘅人<前菜三點>前菜用咗個木盒裝住 一打開就有🌸櫻花木煙燻效果 好特別🍆千両茄子配脆蒜醬 茄子味道雖然比較淡 但從未試過茄子可以又爽又Juicy😋 師傅介紹咗個做法 猛火燒燶燒茄子外皮 之後脫皮浸冰水 咁就可以保留到茄子嘅肉汁同埋完整度 清清甜甜 用嚟做前菜一流👍🏻💟醬油燒帶子帶子外皮燒香咗 大大粒好厚肉同埋好鮮甜😍😍 醬油唔會太濃味蓋過咗帶子嘅鮮味🐟醬油漬燒靖魚一般食到嘅靖魚都係冰鮮貨 師傅話依度嘅靖魚係非常新鮮 一入口有好濃郁嘅魚味😍😍 出奇地完全冇魚腥味
上次嚟西貢已經係中學啦👧🏻

前菜用咗個木盒裝住 一打開就有🌸櫻花木煙燻效果 好特別

🍆千両茄子配脆蒜醬

💟醬油燒帶子

🐟醬油漬燒靖魚
一般食到嘅靖魚都係冰鮮貨 師傅話依度嘅靖魚係非常新鮮 一入口有好濃郁嘅魚味😍😍 出奇地完全冇魚腥味 而且勁厚肉 小小焦香加上魚油香 好滿足

<刺身兩點>

💟兵庫縣生蠔
非常鮮甜但唔會有好濃嘅海水味 比起外國生蠔多咗一種精緻💕 一啲都唔腥 係偏向淡味嘅生蠔 配上清新嘅柚子醬汁 好啱我食🤗🤗

💟長崎縣吞拿魚赤身
赤身真係好精彩😋😋 事關香港好難食到咁新鮮嘅吞拿魚 師傅堅持用空運鮮魚冇雪藏 魚肉嘅質地已經好唔同 唔會有鬆散嘅感覺 而且切得好厚肉 赤身亦完全冇筋好好食👍🏻👍🏻

呢度嘅醬汁都係自家製㗎
Wasabi都係生磨嘅唔會少少香唔會好刺激

餐廳嘅老細同埋主廚都好喜愛同堅持用日本嘅神山水🥛
無論係客人嘅飲用水 醬汁調配 清潔食材 烹飪都會用上白神山水 因為白神山水有豐富嘅礦物質
同埋師傅話就算用同樣嘅食材同埋烹飪方法 但用普通水同埋白神山水喺味道方面會有好大嘅分別🧐🧐

<茶碗蒸>
🥚海膽蒸蛋配魚子醬
面頭有一層晶瑩剔透嘅高湯😍 仲有大大嚿海膽 蒸蛋好滑好軟嫩 食到底仲有驚喜原來有好多🐠鰻魚粒同埋銀杏

<燒物>
🦀醋漬松葉蟹甲羅燒
滿滿嘅蟹肉配上黃金蟹膏 仲有勁多蟹子 記得仔細品嚐刁草 我係第1⃣次食 會有意想不到的香氣喺徘徊不散 勁特別呀😆 同埋呢度嘅面包都係日本嚟嘅會比平時食嘅厚身同埋鬆軟啲 同蟹肉蟹膏一齊食好夾

<野京菜稻庭烏冬>
有五款野菜🍄🥬🥕 不過最正嘅係烏冬🥕😍 稻庭烏冬扁長形 超級煙韌 好有咬口我好鍾意食 食落口感細滑好易咬

<甜品>
我係第一次食🌽白粟米 一食落口真係好驚喜🥰 因為係完全唔似食緊粟米 有少少似食緊馬蹄或者蔗汁 好清甜好特別😋😋 仲有靜岡士多啤梨又大粒又甜 呢度嘅🍨tiramisu雪糕都係自家製嘅 咖啡味唔會好濃 反而覺得有少少焦糖味

另外呢度所有伴碟嘅花🌸🌺🌷💐都係可以食用嘅 全部都由荷蘭運過嚟 好欣賞師傅對食物嘅認真同埋堅持 呢一餐飯食得好滿意開心仔🤗🤗

10% Service Charge💰
2019-05-10
2019-05-06 117 浏览
香港人出名步伐快,呢個「快」apply任何地方到,甚至包括進餐。想脫離煩囂,步伐急速的生活,唔洗一定要離開香港既... 今日我就去西貢果邊親親大自然,當然更重要係搵好西吃啦。如果想試新嘢又要穩穩陣陣岩食既話,日本菜係不二之選。可是日本餐廳已經開到泛濫成河,仲可以有什麼驚喜呢?!甘真係要黎試試「食之劇場餐廳」... 餐廳位於Pier酒店地下;沿海地區附近,地理環境得天獨厚,樓高兩層,裝潢簡潔時尚,和風格調。以木為建築素材,仿如置身在日本🇯🇵為左配合景色優美的環境,menu 也精心設計為「海。雲。天」今次初嚐試左「海」set ,共有6道菜式,味道由淺入深,份量比較輕盈,岩岩fit 到爆既女孩子們。 第一道:以一個木盒包裝下,擺放前菜x3隨著打開盒子,煙霧瀰漫效果,驚喜不已。師傅細心地指導建議食法:由後排到前排;最後配有青瓜絲清潔口腔味蕾,貼心得令人感動。第二道:刺身:吞拿魚配大蝦🍤加名貴魚子醬厚切吞拿魚新鮮肥美,啖啖鮮甜第三道:海膽蒸蛋配銀杏+鰻魚水跟蛋的比例岩岩好,滑到似食豆付花一樣第四道:松葉蟹膏配多士蟹肉味道比較濃味,配上火喉十足烘多士,互取平衡。第五道:洞庭烏冬幼滑彈牙,十分出色。

第一道:
以一個木盒包裝下,擺放前菜x3
隨著打開盒子,煙霧瀰漫效果,驚喜不已。

第二道:
刺身:吞拿魚配大蝦🍤加名貴魚子醬
厚切吞拿魚新鮮肥美,啖啖鮮甜

第三道:
海膽蒸蛋配銀杏+鰻魚
水跟蛋的比例岩岩好,滑到似食豆付花一樣

第四道:
松葉蟹膏配多士
蟹肉味道比較濃味,配上火喉十足烘多士,互取平衡。

第五道:
洞庭烏冬
幼滑彈牙,十分出色。

最後:
自家製雪糕🍦,食出高質Tiramisu 味道。

每道菜式代表一個藝術品,由配搭到味道都令人大開眼界,驚艷奪目。
2019-05-06 547 浏览
今次聽朋友推介去咗西貢食omakase,性價比高之餘,環境都好引人入勝😽🥰呢間店係喺白沙灣The Pier Hotel入面,酒店望出去就係海景,一架架船🛥🚤就泊喺出面😆呢到嘅set分三個價位,分別係$600、$800同埋$1100,咁我地一場嚟到就揀咗中價位<<雲 Kumo set>> 食😘🤑幸好今晚係平日兼落雨😢有得坐喺bar枱睇住師傅表演了👨🏼‍🍳💪🏻師傅一開始就已經俾咗卡片我地,Executive chef🤩🤩,今晚就交俾你了🙇🏻‍♂🙇🏻‍♀首次前菜三點係用一個木箱載住,師傅呢一刻都已經提我地可以準備拍片,一開個木箱,飄出了陣陣輕煙,而且帶有木香味,呢種係櫻花木既煙燻效果💨而三款前菜分別係千両茄子、 長崎縣鯖魚同埋北海道帶子,次序就淡食到濃,首先茄子冰涼透心❄,有一種fresh既感覺,而佢上面有啲類似XO醬既sauce,夾埋一齊食,相得益彰👍🏻而個鯖魚用上西京燒煮法,食出陣陣甜味,而個帶子一分為二,但都大粒吓,加上用醬油燒過,又鮮甜又好味🤤第二道就係刺身兩點,師傅為我地準備咗根室生蠔同埋牡丹蝦,生蠔用上白神山水洗過,會多返啲礦物質,蠔嘅size啱啱

第二道就係刺身兩點,師傅為我地準備咗根室生蠔同埋牡丹蝦,生蠔用上白神山水洗過,會多返啲礦物質,蠔嘅size啱啱可以一啖食晒,感受成隻生蠔嘅味道,勁暢快,再加上特別調制既柚子汁,清爽又好有蠔味,海水味唔太重,食咗落去,都仲有啲餘韻俾我回味吓🤤🤤而個牡丹蝦上面有鋪住一啲魚子醬,見到都已經好開胃,隻蝦十分甜美,口感軟糯,簡直冇得彈!

個蝦頭比師傅攞去燒黎食,又係另一種風味,好香口,好似食緊薯片咁,成個蝦頭都可以食哂😋😋👍🏻

以下呢樣就真係人生第一次聽同食,叫子持魷魚,就係魷魚筒入面充滿佢既魷魚既春,絕對係季節限定,而呢樣食物亦都非常難煮,要煮到入面維持啫哩狀半軟硬口感之餘,外面仲要用汁煮,好考火侯控制,而我地食到就梗係冇問題啦😘😆完全做到上述要求,樣樣都啱啱好👍🏻👍🏻

之後就係今晩既皇牌,被譽為「深海紅寶石」鹽燒北海道豆喜之次,「豆」即係幼魚咁解😚而師傅臨上之前,再用火槍燒一燒個皮,令到啲魚油味爆哂出嚟,未到我枱都已經聞到濃濃既香味,真係就咁食就已經有幸福既感覺,淨係呢條魚已經值回票價了😍😍

最後既熱食就係宮崎A4和牛西冷片烏冬,雖然係A4和牛,但佢地一啲都唔吝嗇,都有三四塊大大塊,食落油份十足,肉質鮮嫩無比,再加埋稻庭烏冬,口感細滑,perfect match🥳🥳
和牛稻庭

甜品就係自家製tiramisu 雪榚同士多啤梨同馬卡龍,一啲都唔🐴🐯!
是日甜品

整餐飯都食得好享受,師傅👨🏼‍🍳每道菜都會講解食材喺邊嚟同埋烹調手法,經過同師傅👨🏼‍🍳交流,確實學到唔少野😆🤓

P.S 呢到勁多位可以泊車,渣車嚟真係勁方便呀!
和牛稻庭