2019-08-02
今晚男友book左一餐Omakase和我一起吃,地點在西貢,好耐無同佢黎西貢la! 間唔中去海邊吹吹風,睇日落其實都好浪漫當然再加上一餐Omaskase就最完美啦!餐廳以日式木系裝修為主,簡潔明亮,今晚和男友揀了坐bar 枱位,一邊可以和師傅傾吓計,一邊望出外面欣賞景色的變化,好寫意!Omaskase dinner set分海Umi($600), 雲Kumo($800)和天Ten($1100), 今晚我地揀左海set, $600食到Omaskase 真係超值。海set包 前菜三點, 刺身兩點, 茶碗蒸,燒物和京野菜稻庭。店員首先端上每人一個好大的木盒在我們桌前,木盒一打開,陣陣仙氣湧出,前菜三點即時出現在我們眼前,Surprise 前菜三點豆腐豆味好濃好滑,配非常嫩滑的腐皮和魚子醬,很可口微炙過的東京灣太刀魚好腍好滑,配上水雲加土佐啫喱非常清新爽脆的山芋加了"2杯醋", 味蕾即時打開,好醒胃刺身3点(Seasonal)北海道牡丹蝦蝦身晶瑩透亮 ,肉質彈牙,鮮甜美味深海池魚口感嫩滑, 肉質爽口帶油份,魚味突出, 味道甜美鰻魚海膽茶碗蒸~先品嚐海膽,細腻綿軟, 非常清甜 用匙羹潷落去除了滑
$600食到Omaskase 真係超值。
前菜三點
豆腐豆味好濃好滑,配非常嫩滑的腐皮和魚子醬,很可口
微炙過的東京灣太刀魚好腍好滑,配上水雲加土佐啫喱非常清新
爽脆的山芋加了"2杯醋", 味蕾即時打開,好醒胃
刺身3点(Seasonal)
北海道牡丹蝦蝦身晶瑩透亮 ,肉質彈牙,鮮甜美味
深海池魚口感嫩滑, 肉質爽口帶油份,魚味突出, 味道甜美
鰻魚海膽茶碗蒸~先品嚐海膽,細腻綿軟, 非常清甜 用匙羹潷落去除了滑嫩的蒸蛋外,更食到好嫩好濃味的鰻魚,加了銀芡汁令蒸蛋更滑溜,好美味!
松葉蟹膏蟹肉甲羅燒配多士~ 把松葉蟹膏,蟹肉和蟹籽放在微焦的多士上 一起吃,非常鮮甜滋味
野菜稻庭烏冬~先喝一口充滿舞茸菇芳香味的清湯,再吃味道細腻,口感爽脆的舞茸菇,加上口感柔滑的
稻庭烏冬,真是非常完美的配合
甜品是北海道赤蜜瓜 ,Tiramisu雪糕配Monaka夾餅~北海道赤蜜瓜口感軟腍多汁,帶濃濃蜜瓜香,果香馥郁,好正!自家製Tiramisu雪糕咖啡味,芝士味和可可粉的比例恰到好處,把雪糕放置於菊花型的Monaka夾餅壓扁成為雪糕三文治,真是好玩又好食,好正!