2021-07-26 59 浏览
假日晚上到了位於銅鑼灣Cubus大廈的#顏府御膳,嘗嘗中式晚餐。店內裝修高尚,環境清淨,感覺高質且帶點氣派,坐得好舒適。開了觀音茶後,待應便會奉上2碟小食,焦糖合桃很脆口,一邊飲茶一邊吃很配合。另有瑤柱絲 XO醬,呢個醬很好吃。#青瓜海蜇頭好開胃的前菜,海蜇頭是第一次食,比普通海蜇條硬了點,大塊且有厚度,醃得入味的青瓜、雲耳非常之爽口。#金沙脆豆腐炸到金黃色的面層很鬆脆,帶有絲微椒鹽味(故不會太咸),豆腐好柔軟,是外脆內軟的口感,配合瑤柱絲 XO醬更惹味。 #老火湯原盅合掌瓜馬蹄無花果煲豬腱,煲到很夠火候,足料味道濃郁,很入味而不覺油膩,感覺沒添加味精。#砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽砂鍋打開蓋便聞到香氣撲鼻,蝦醬咸香炒到很香,令生菜好入味,味道剛剛好不會過咸, #醬油安格斯牛菘炒飯超大碟的炒飯,牛菘帶點肥肉很香口,粒粒飯都吸收晒醬油嘅味道,十分美味可口。

#青瓜海蜇頭

#金沙脆豆腐

#老火湯

#砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽

#醬油安格斯牛菘炒飯
十分美味可口。
2021-07-25
2021-07-26 38 浏览
一入去環境比較昏暗 坐落都幾舒服😌~ 座位空間夠寬闊😍青瓜海蜇頭 $138青瓜食到非常新鮮 唔算太入味 所以食到青瓜既爽脆清甜既味道再夾著一啲麻油既香味~ 海蜇頭都係第一次食 好爽脆厚肉 比平時海蜇更加爽脆同滿足🥰尖椒皮蛋 $108尖椒皮蛋比較辣一啲😚 但唔會掩蓋皮蛋既味道 個人覺得呢個前菜正常~青紅蘿蔔螺頭煲雞腳 $98個湯好飲!!! 超濃郁又清甜 充滿青紅蘿蔔既甜味 雞腳都煮到好淋 煮得岩岩好😍野菌燒汁牛柳粒 $208呢碟都幾出色 配飯一流🤤 燒汁甜咸甜咸交織 好不同類型既菇 食菇口感有所不同😚 個牛柳粒都好出色 未食過咁嫩又有牛味同肉汁既牛柳粒😍😍👍🏻👍🏻荷香蟲草花雲耳蒸雞 $268呢個我地都覺得一般 雞味唔算好嫩滑 同埋好重酒味🤔

一入去環境比較昏暗 坐落都幾舒服😌~ 座位空間夠寬闊😍

呢個我地都覺得一般 雞味唔算好嫩滑 同埋好重酒味🤔
  • 青瓜海蜇頭
  • 野菌燒汁和牛
2021-07-26 40 浏览
原來係銅鑼灣鬧市裏面臥虎藏龍咗一個食廈Cubus。裡面進駐得入去嘅都喺一啲中高檔餐廳,今次都係朋友介紹之下先知🤟🏻。而今日去食呢間出名賣精緻粵菜嘅「顏府御膳」。一入到去就俾餐廳裝修震懾左,環境相當有氣派奢華,個環境氣氛絕對適帶長輩過嚟享受一下🥢。餐廳裝修佈置走中國風,但唔會俗氣,係有種高雅嘅親和感。今日食左個午市套餐有齊前菜、湯、主菜同糖水。1️⃣老火湯-雪梨紅蘿蔔煲豬骨勁足料好鮮甜,完全無味精,係屋企嘅原味道。2️⃣口水雞口水雞係預先去骨,製成雞絲,食得夠晒方便之餘,仲好入味;味道方面唔算太辣,少少麻,味道好有層次。3️⃣青瓜海蜇頭已前菜來講,好清新好開胃,海蜇頭好新鮮好爽爽地😋3️⃣野菌燒汁和牛估唔到和牛份量都唔少,肉味濃郁,加埋燒汁去煮好惹味,送飯一流。4️⃣荷葉鮮沙薑陳皮生煎焗飯一上枱都已經聞到好香嘅荷葉飯味,一啖雞一啖荷葉飯味道好夾☺️☺️

今日食左個午市套餐有齊前菜、湯、主菜同糖水

1️⃣老火湯-雪梨紅蘿蔔煲豬骨
勁足料好鮮甜,完全無味精,係屋企嘅原味道。

2️⃣口水雞

3️⃣青瓜海蜇頭
已前菜來講,好清新好開胃,海蜇頭好新鮮好爽爽地😋

3️⃣野菌燒汁和牛

4️⃣荷葉鮮沙薑陳皮生煎焗飯
2021-07-23 64 浏览
又到左番工放lunch搜羅美食嘅時間啦🤩今日去Cubus食lunch, 留意到一間環境優雅,裝潢瑰麗堂皇嘅一間中菜館✨✨初頭覺得中菜館嘅lunch不外乎係點心,但發現呢間中菜館原來有lunch set menu😳包晒老火湯、頭盤、主菜同甜品, 未試過食中菜館嘅lunch set, 所以好想係呢個咁有氣派嘅中菜館食個靚lunch, 輕鬆咁享受午餐嘅時光☺️甫坐低就為我地準備茶水🍵叫左香片,茉莉花茶香撲鼻而來,微澀中帶點清香同回甘,好茶👍🏻老火湯 - 粉葛赤小豆煲鯪魚🐟老火湯熱辣辣,味道無得彈😌一飲就知道落足真材實料煲嘅,粉葛熬到出沙,湯入邊品嚐到綿綿粉葛沙,鯪魚味好鮮甜,豆香好濃,朋友飲完都讚呢個湯,好有住家湯嘅味道,好溫暖🥰頭盤 川味手撕雞🐓頭盤黎個有四川特色嘅小菜,辣得黎帶點麻香😋不偏不倚係正宗嘅川菜果種麻,麻得黎適可宜止,雞肉絲絲嫩滑,直頭想攞埋d汁去拌飯🤣🍚胡麻茄子🍆胡麻醬好開胃,茄子好吸汁,所以好入味,一口一啖茄子,滿足😆青瓜海蜇頭🥒前兩道頭盤嘅醬汁較濃味,食番舊青瓜好清新,青瓜係醃過嘅,酸酸地,海蜇頭好爽脆新鮮😊主菜荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯🍃呢一道主菜係必食!無諗過係用蒸籠焗,

老火湯 - 粉葛赤小豆煲鯪魚🐟

頭盤
川味手撕雞🐓

胡麻茄子🍆
胡麻醬好開胃,茄子好吸汁,所以好入味,一口一啖茄子,滿足😆

青瓜海蜇頭🥒

主菜
荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯🍃
呢一道主菜係必食!無諗過係用蒸籠焗,賣相精緻有心思,一打開個蓋真係好香😎胃口大增,焗飯仲要用荷葉包住黎焗,荷葉雅緻青綠之餘仲有食療效用,消暑利濕,焗出黎嘅飯仲帶點清香,顆粒分明,完全唔會過濕。煎雞食到有陳皮嘅回甘,雞肉嫩滑入味,呢個中式焗飯如果係普通酒樓有得食就好啦,我會為左呢個焗飯而成為常客❤️🧡💛

鮮淮山炒和牛🐂
睇呢道菜嘅名覺得係fushion菜😂中式mix 日式,初頭覺得話就話係和牛,估計應該都係普通牛肉,但食落口真係和牛,似係去日本食燒肉時嘅和牛👏🏻質感嫩滑,肉香味好濃,配埋淮山一齊炒,比較健康。

鳳梨咕嚕肉炸雲吞
前兩度主菜都係帶咸,中途上左呢度酸酸甜甜嘅,味蕾有新嘅享受😚咕嚕肉外邊果層粉完全唔厚,皮薄肉嫩,鳳梨同士多啤梨好清甜可口🍍🍓炸雲吞唔會好油,脆脆地當小食咁好香口😉

XO醬法邊豆炒帶子
呢道菜送飯一流,食唔停口🍚XO醬好惹味,帶子新鮮,仲要煎得好好,外邊微焦,裡邊嫩滑多汁,法邊豆青綠新鮮,同XO醬好夾👍🏻

甜品 - 桂花雪梨燉蘆薈🍐
呢個甜品用個小燉盅裝住,熱氣奔騰,燉嘅火侯好夠,食落口好滋潤,喉嚨倍感舒服☺️甜度適中,桂花中和番個甜度,帶點淡淡嘅清香。好鍾意雪梨嘅口感,軟中有點粒感,好得意嘅口感,雪梨好入味,有種食緊冰糖燉燕窩嘅感覺,果然係御膳🤤

顏府御膳嘅菜式味道同賣相都在水準之上,唔係講笑,真係好好食😋😋我最後不得不提係地方坐得舒服之餘,用餐環境古色古香、典雅別致。疫情期間去其他餐廳食野都係用塊膠板隔開隔離枱,但呢度竟然係用中國風嘅屏風,淨係呢點都做到咁細微,已經加晒分💯

• 荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯
  • 桂花雪梨燉蘆薈
2021-07-21 66 浏览
<高級中菜食府>💕位於銅鑼灣這間中菜食府. 裝修華麗高尚, 環境清幽, 有別於其他一般的中菜館.前菜分別有燒茄子及尖椒皮蛋. 份量多, 燒茄子切至長條形, 外脆內軟好有口感. 尖椒皮蛋亦辣得相當入味, 絕對易入口.主菜是<荷葉蟲草花蒸雞> 及<砂鍋大澳蝦醬炒唐生菜膽>. 蒸雞上面舖上滿滿的蟲草花, 仲有冬菇. 用荷葉蒸出來的雞超滑超入味. 蝦醬炒唐生菜膽一上台已聞到勁香的蝦醬味, 而且份量超大鍋呢😎當然少不了配埋燉湯, 成餐飯有十個滿足呢🥰🍚餐廳: 顏府御膳🍡地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
<高級中菜食府>💕

當然少不了配埋燉湯, 成餐飯有十個滿足呢🥰

🍚餐廳: 顏府御膳
🍡地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2021-07-20
2021-07-21 45 浏览
近排食得多國菜都有啲悶悶地,搵到呢間專食精緻中菜,就搵左個weekend去食。餐廳座位都幾闊落,坐得舒服。Weekend 有提供lunch set餐牌,有前菜,老火湯,主菜配白飯,一道甜品。前菜揀左川味手撕雞同青瓜海蜇頭,手撕雞辣味過癮,海蜇頭好爽脆。老火湯用料十足,飲完唔口渴。主菜揀左鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞,咕嚕肉炸粉好薄身,食到香脆感。XO醬法邊豆炒帶子,略煎過嘅帶子好鮮甜。最後甜品係桂花雪梨燉蘆薈,好清甜。
近排食得多國菜都有啲悶悶地,
搵到呢間專食精緻中菜,
就搵左個weekend去食。
餐廳座位都幾闊落,坐得舒服。
Weekend 有提供lunch set餐牌,
有前菜,老火湯,主菜配白飯,一道甜品
前菜揀左川味手撕雞同青瓜海蜇頭,
手撕雞辣味過癮,海蜇頭好爽脆。
老火湯用料十足,飲完唔口渴。
主菜揀左鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞,咕嚕肉炸粉好薄身,食到香脆感。
XO醬法邊豆炒帶子,略煎過嘅帶子好鮮甜。
最後甜品係桂花雪梨燉蘆薈,好清甜。
2021-07-20 43 浏览
精緻中菜啊啊啊😚1. 顏府精選老火湯煲得夠耐 好入味 料好夠腍2. 前菜 川味手撕雞辣味夠勁 而青瓜海蜇頭就幾爽口 份量唔多 前菜食少少開開個胃 唔錯3. 鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞咕嚕汁好正宗 酸酸甜甜 偏「杰」唔會太流汁 撈飯唔錯 而炸雲吞好脆 入口鬆化 不過份量都唔係太多 貴精不貴多4. 荷葉鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯好香沙薑味 而雞肉食落有好有沙薑味 但又唔會太鹹 而且有少少陳皮香 唔鍾意陳皮嘅我都覺得香5. 桂花雪梨燉蘆薈好香桂花味 好潤 清甜得黎又唔會得個食甜 正Overall 推介指數:4/5環境乾淨 靜靜地坐係到幾舒服 慢慢食又一餐
精緻中菜啊啊啊😚

好香桂花味 好潤 清甜得黎又唔會得個食甜 正

Overall 推介指數:4/5
環境乾淨 靜靜地坐係到幾舒服 慢慢食又一餐
2021-07-20 37 浏览
顏府御膳位於銅鑼灣開平道Cubus 之上,餐廳以走高級中菜為主,格調優雅,座位舒適,價錢中上,適合三五好友共聚,或情侶談心皆宜。餐廳以精緻中菜為主,是夜二人晚餐,前菜有涼拌木耳海蜇頭及藤椒木耳,藤椒木耳以川式方法制作,辣度強,愈食愈辣。沙薑煎雞餐廳會以鐵板上菜,但為免鐵板過熱令雞肉過熟,店員會貼心的轉碟上菜,貼心的服務令原本嫩滑的雞肉仍可保持,值得讚賞。沙薑味道較濃,但已去骨的雞肉確實嫩滑。砂鍋芥蘭煲只取芥蘭最幼嫩的一段,配以肉碎蝦乾,味道一流。

砂鍋芥蘭煲只取芥蘭最幼嫩的一段,配以肉碎蝦乾,味道一流。
2021-07-19
2021-07-18 40 浏览
顏府御宴位於銅鑼灣開平道,附近名店林立,餐廳亦都走精品中菜路線。店內環境舒適高貴,唔講仲以為係酒店的中菜廳。檯與檯中間有好寬闊嘅空間而且場內圍數不多,食客可以係呢到安靜享受美食。雖然走高格調路線,不過午市都有價錢比較相宜嘅商務午市套餐。每位$180有齊頭盤、老火盅湯、主菜配白飯及甜品。適合附近office返工嘅人嚟試吓。今日我地兩個人,試咗2款前菜及2款主菜。份量偏細,如果大食量嘅男士可能未必夠。川味手撕雞、青瓜海蜇頭手撕雞嘅唔算好軔,不過雞味唔算濃可能被川味淹過了,好適合用嚟送飯食,麻辣醬小小辣好惹味。青瓜海蜇都唔錯,海蜇頭完整一小個,超級脆口!可惜只有2小嚿,有少少唔夠喉鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞咕嚕肉大約有4嚿,而且偏細嚿,雖然份量少但味道搭救,炸得夠香口。值得一讚係裡面係用真鳳梨,入口超甜即溶,同平時食嘅台機鳳梨係一樣!荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯雞夠滑,煎得剛剛好!鎖住水份之餘又外面煎到好香,荷葉飯夠晒葉香,飯用鼓油調好味,可以媲美傳統嘅荷葉飯

川味手撕雞、青瓜海蜇頭

鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞

荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯

2021-07-17 37 浏览
其實我都真係幾鍾意食中菜,今次特登嚟呢間精緻嘅中菜餐廳度食晚飯。茶方面我揀咗菊花茶,飲落清香。鮑汁鳳爪鮑汁鳳爪煮得好淋好入味,有好多隻,食落有滿滿嘅骨膠原。仲有好多花生添。滕椒木耳鍾意食辣嘅朋友一定會鍾意食呢個滕椒木耳,香辣麻辣味十足,木耳爽口,係一道出色嘅涼拌前菜。青紅蘿蔔螺頭煲雞腳呢個湯好足料,飲落味道好香濃。青紅蘿蔔都已經煲到淋晒,雞腳同螺頭嘅精華都已經煲晒出嚟。一定要趁熱飲,真係好好飲。鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞呢款生煎雞首先係喺鐵板上面嘅,上枱嘅時候店員會幫我哋將生煎雞由鐵板搬上碟,以免我哋辣親手。啱啱放上碟上面嘅生煎雞都仲有滾緊嘅咋咋聲,新鮮滾熱辣。食落沙薑味重,雞皮香脆,雞肉嫩滑。羊肚耳珍菌濃湯浸時菜蔬菜嘅煮法有好多種,我最鍾意就係上湯浸嘅,不過前提係個上湯一定要好味。呢個上湯,好味啦,搞到我都忍唔住飲咗幾啖。娃娃菜浸晒喺呢個香濃嘅上湯入面,索晒啲味,好正。有多款菇類,食落爽口,正。呢度嘅中菜真係好精緻,味道出色,環境又舒適,下次再嚟先。

茶方面我揀咗菊花茶,飲落清香。

鮑汁鳳爪

滕椒木耳

青紅蘿蔔螺頭煲雞腳

鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞

羊肚耳珍菌濃湯浸時菜

呢度嘅中菜真係好精緻,味道出色,環境又舒適,下次再嚟先。
2021-07-11
2021-07-16 70 浏览
朋友推介去尼度食,我地一行7人,要隔板分開坐,慶祝生日飯。7:30 去到,現場見仲有一、兩枱客,全晚都好似有4、5枱客。由於個別朋友要遲啲先到,我地決定邊食邊等。鮑汁鳳爪、嘢味、淋身、好食。麻辣手撕雞、正正常常。酸菜魚、好大份量,有薯粉係底,有酸味、辣味差少少。椒鹽豆腐、口感不錯茄子太咸。😕東坡肉都幾好味,又唔感肥,瘦既地方都唔嚡口,個汁甜甜地咁。荷葉鷄蒸飯,清清地,都唔錯。炒芥蘭,太淋,不好吃😕食物大致上都不錯,環境舒服,靜靜咁。不過啲服務態度就非常失望,我地因為有朋友遲嚟,所以我哋要求有部份食物9點先上菜,服務員立即面色一沉、語氣好差咁回應、9點?😟當我哋發覺漏咗冇嚟個傷心酸辣粉,問服務員時,服務員回應你哋冇叫,講完。😌總之去到9點後完全有趕客feel,係咪疫情下收10點,如果客人早走,服務員就可以早收工?一個高級嘅餐廳點解有咁嘅表現?真失望😞
朋友推介去尼度食,我地一行7人,要隔板分開坐,慶祝生日飯。

由於個別朋友要遲啲先到,我地決定邊食邊等。

鮑汁鳳爪、嘢味、淋身、好食。

麻辣手撕雞、正正常常。

酸菜魚、好大份量,有薯粉係底,有酸味、辣味差少少。

椒鹽豆腐、口感不錯

茄子太咸。😕

東坡肉都幾好味,又唔感肥,瘦既地方都唔嚡口,個汁甜甜地咁。

荷葉鷄蒸飯,清清地,都唔錯。

炒芥蘭,太淋,不好吃😕

食物大致上都不錯,環境舒服,靜靜咁。

一個高級嘅餐廳點解有咁嘅表現?真失望😞
2021-07-10 4368 浏览
銅鑼灣Cubus 顏府御膳呢楝食廈如果大家有印象佢大部份都係日本餐廳,而且都幾高級下架(唔知有冇人記得之前佢有間係食shakeshake海鮮,但比我黑仔王食過一次之後,佢好似就執左,sad) 今次見佢開左間中式野,就帶左老媽子去試試佢~ 餐廳走暗黑高貴調調,環境闊落舒適 📍赤小豆粉葛煲鯪魚 食中餐,成日覺得點都要試湯,呢個粉葛鯪魚湯入口好鮮甜,無味精睇得出好足料~📍鮑汁鳳爪 呢個作為前菜,份量都幾多,鳳爪整得好稔而且超入味,個鮑汁好香會想點勁多汁!📍籐椒木耳 $88貓耳木耳細細粒,加埋籐椒同大量辣油一齊食勁辣!但佢油又好香口惹味搞到我好似自虐咁又要辣又要食📍淮山炒和牛 $208呢個主菜份量好足,和牛有成十幾片,平時邊有咁多..和牛牛味濃油脂味香超好食,而且加埋日式醬汁甜甜的,加埋淮山同豆角紅黃洋蔥等等色水靚口感又好豐富~~~📍羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬 $148濃湯浸津白正呀,濃湯個味超鮮甜,津白完美索湯正呀
銅鑼灣Cubus 顏府御膳

今次見佢開左間中式野,就帶左老媽子去試試佢~

餐廳走暗黑高貴調調,環境闊落舒適

📍赤小豆粉葛煲鯪魚

📍鮑汁鳳爪

📍籐椒木耳 $88

📍淮山炒和牛 $208
呢個主菜份量好足,和牛有成十幾片,平時邊有咁多..

📍羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬 $148
濃湯浸津白正呀,濃湯個味超鮮甜,津白完美索湯正呀
  • 鮑汁鳳爪
  • 鮮淮山炒和牛
2021-07-07 114 浏览
今次黎到銅鑼灣一間樓上中菜餐廳食晚飯。無諗到呢間店嘅環境舒適,裝潢高貴有格調,連中菜都係整得好精緻,確有特色。首先,青瓜海蜇頭嘅海蜇唔會係一條條個種,而係一大塊嘅海蜇,好有口感,而且調味可口清新,作為前菜確係唔錯。之後就黎個金沙脆豆腐,呢個豆腐做到外脆內軟,因為炸粉好成功地包住豆腐,就算用筷子夾佢,佢都唔會咁易夾散。食得中菜當然會有湯,呢個冬瓜清補涼荷葉煲唐排,燉湯黎講好高質,因為味道夠出。跟住主菜方面,農家乳香黑豚肉,香濃醬油去炒呢碟黑豚肉係好入味,而且有秋葵同蓮藕食落好健康,取得一個好好嘅平衡。XO醬干煸法國邊豆,食材主角雖然只有邊豆,但係整得好好,每件邊豆都係好入味。食咁多野當然要飲埋杯鐵觀音去幫助消膩啦。
2021-07-06
2021-07-01 124 浏览
位於銅鑼灣嘅Cubus,以往都係主打食Omakase同Teppanyaki,估唔到原來開咗一間精緻嘅高級中菜廳。👫🏻午市套餐 $180/位,有四道菜:頭盤,湯,主菜同甜品,非常豐富。🥢頭盤 (三選一)🍆胡麻茄子:茄子去晒皮,唔會有苦味,小小淋身但又保持到有d咬口,加埋胡麻醬,第一次食,好特別好正🥒青瓜海蜇頭:大大件海蜇頭,青瓜都好爽口,配上陳醋,酸酸甜甜好開胃🥣精選老火湯無花果合掌瓜馬蹄紅蘿蔔,無味精嘅老火湯,好足料,好清甜🥢主菜 (四選一)🍚鮮淮山炒和牛:跟絲苗白飯一碗。淮山唔會過生,亦唔會好粉,唔覺自己食緊淮山,和牛亦好嫩滑入味,送飯食一流。🍗荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯:熱辣辣上枱好香,雞油滲入蛋白炒飯,加埋荷葉去焗,色香味俱全🍐甜品桂花雪梨燉蘆薈:好多蘆薈同桂花,加埋清甜嘅雪梨去燉,甜而不漏,仲可以潤吓肺除咗午市套餐之外,仲有好多小菜款式同點心選擇,同場見到好多客人會叫砂鍋嘅小菜,員工會即場再炒吓仲幫你分好,好細心。

🥢頭盤 (三選一)

🥣精選老火湯
無花果合掌瓜馬蹄紅蘿蔔,無味精嘅老火湯,好足料,好清甜

🥢主菜 (四選一)

🍐甜品

2021-06-27
2021-06-30 92 浏览
一間係銅鑼灣嘅中菜 感覺都幾grand 係以深色簡單設計🧐 當日有客人包房 所以門面睇落就唔算好大 餐具偏向西式、酒店感覺 幾靚🤓酸辣土豆絲一上菜時已經聞到好香 比想像中無咁辣😜 土豆絲切到幼絲 爽口😙 不過如果你想食辣啲 就可以撈埋泡椒籽一齊食 會辣好多🌶鮑汁鳳爪鳳爪煮到好冧同入味 一咬就好容易分到鳳爪皮同骨 相對易食 仲有好多骨膠原感😆 鳳爪下面鋪滿鮑汁花生 唯鮑汁可以多啲鮮味鮮淮山炒和牛除咗有和牛同鮮淮山 仲會有豆角同菇類🐮 我幾鍾意佢對淮山嘅處理 先將淮山切條炸過再炒 食落就好似炸薯條 粉粉哋😛 和牛切片炒 好夠味 係偏鹹啲啲😊砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭呢個係由餐廳自家製嘅XO醬炒 炒芥蘭用煲仔上 就夠晒熱 仲有滋滋聲😤 芥蘭份量多 切段後大細適中🥦 除咗XO醬 仲有唔少蝦乾 大大隻🦐 可能因為多醬關係 成煲芥蘭都係偏向濃味😉 大家可以叫返碗飯一齊食青紅蘿蔔螺頭煲雞腳青紅蘿蔔帶甜 雞腳同樣好有骨膠原感☺️

酸辣土豆絲

鮑汁鳳爪