2021-09-20 41 浏览
這間位於銅鑼灣Cubus,是一間有中國風裝潢但又帶點西方浪漫的燈光,座位寬敞,環境舒適!前菜金沙脆豆腐豆腐炸得外脆內軟,細細粒容易食,非常適合做前菜。川味手撕鷄鷄肉好嫩,配合好爽的青瓜絲,再混埋很香的麻辣汁,非常惹味。如果不太吃得辣,就不要沾上太多麻辣汁!湯冬瓜清補涼荷葉煲唐排呷一口已經知道煲得好夠火候的老火湯,清甜美味!主菜農家乳香黑豚肉薄切的蓮藕嘅南乳味好香濃,黑豚肉好爽口,仲有秋葵和木耳,整體都爽口味濃!砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭芥蘭非常之嫩又沒有渣,還以為自己是在食蘆筍,加埋XO 醬,用砂鍋上這道菜,熱騰騰,香味撲鼻,非常好味!😋😋

前菜
金沙脆豆腐
豆腐炸得外脆內軟,細細粒容易食,非常適合做前菜。

川味手撕鷄

冬瓜清補涼荷葉煲唐排
呷一口已經知道煲得好夠火候的老火湯,清甜美味!

主菜
農家乳香黑豚肉

砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭
2021-08-31
  • 金沙脆豆腐
  • 砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭
2021-09-20 49 浏览
憑店名及格局,我估計呢間飯店做熟客生意為主,朋友發辦,我只負責吃,全部都是惹味菜式,停唔到口,食了兩碗飯,今次想唔想肥都難!前菜有金沙脆豆腐,粒粒大小一樣,有淮鹽香咪,成功做到外皮脆脆地,裏面白滑。另一款川味手撕鷄真有科到,麻辣味道濃厚,不過係優質的,香為主,不過份,作為開胃茶很好。非常好,以保健老火湯作緩衝,冬瓜清補涼荷葉煲唐排剛好順和了前菜的強。主菜方面我們點了農家乳香黑豚肉及砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭,皆鑊氣十足,惹味的菜,前一款有肉相伴,黒豚肉極鬆軟。送飯很夾,兩位女仕大吃一餐怎滿意,服務環境亦好,價錢可以接受。

Exquisite❤️ Ngan's Chinese Cuisine🥢💫..銅鑼灣開平道Cubus,一幢building 滿載住氣派奢華既餐廳🍽,而今次揀選左一間精緻有水準而不失格調既中菜廳🥢,走中高檔次適合跟家人親友們來聚餐呢。菜式中:不失傳統中菜,亦具有fusion 既創新菜式,賣相精緻又討好,而且鑊氣十足、味道具水準呢。中菜廳更以各款茅台烈酒作餐廳佈置,當然不少得可供食客飲用,亦設有偏廳供宴客,私隱度十足。簡單一壺菊花茶🌼,菊花味道已經很清香怡人。小食:ll,香口小食 酥脆可口。醬油:ll 足料瑤柱乾絲。小食:ll 皮薄內嫩滑 帶椒鹽香。前菜:ll,雞肉香嫩帶麻香。中湯:ll,螺肉、紅白蘿蔔、雞腳。小菜:ll (酒香+腐乳香)小菜:ll2款非常惹味既小菜。其中農家乳香黑豚肉🐽:秋葵、黑木耳、蓮藕片、黑豚肉,夠鑊氣之餘,好重南乳味+濃烈酒香,惹味非常,好適合下飯呢。而芥蘭頭🌿 夠嫩,加上蝦乾 & 肉碎粒吸收咸香味,整體好惹味。..一間菜式精緻 又有氣派既中菜廳🍽。..×××××ש銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓..

簡單一壺菊花茶🌼,菊花味道已經很清香怡人。

小食:l[琥珀合桃]l,香口小食 酥脆可口。
醬油:l[瑤柱辣椒油好香]l 足料瑤柱乾絲。

小食:l[金沙脆皮豆腐]l 皮薄內嫩滑 帶椒鹽香。

前菜:l[川味手撕雞]l,雞肉香嫩帶麻香。

中湯:l[保健老火湯]l,螺肉、紅白蘿蔔、雞腳。

小菜:l[農家乳香黑豚肉]l (酒香+腐乳香)

小菜:l[砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭]l

一間菜式精緻 又有氣派既中菜廳🍽。
×××[顏府御膳 -Ngan's Chinese Cuisine]×××
©銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2021-09-17 40 浏览
近排同啲Auntie食飯,咁啱佢哋睇咗呢間,平時都唔會食啲氣氛咁好嘅餐廳😂呢間餐廳好啱高層聚會,或者靚太gathering🤣先講講食咗啲咩,我哋嗌左個前菜青瓜海蜇頭,本身以為有啲low咁,係咪食開嗰啲一包包即食海蜇再加啲青瓜。點知佢個海蜇頭真係好爽口,完全同平時即食嗰啲勁大分別!之後有塭燒茄子。佢疊到好似積木咁,唔講都唔知係茄子嚟。原來佢炸左之後再調味,做到外酥內軟嘅感覺!係我成餐飯入面覺得最好食嘅菜式!整體上味道不錯,而氣氛同服務都好好,係值得一去

整體上味道不錯,而氣氛同服務都好好,係值得一去

2021-09-17 45 浏览
知道老公鐘意食中菜,揾到呢間高質粤菜館同佢靜靜地撑枱腳。入到店內環境好有氣派,中式得來格調時尚😎红色大吊燈非常搶眼📸侍應哥哥好快送上蜜糖炒合桃,甜甜地又鬆脆作為餐前開胃小食🥰🔸️前菜金沙脆豆腐外皮香脆炸到金黃色,內裡豆腐又香又滑溜🤤🔸️川味手絲雞🌶好鐘意呢個手絲雞🌶夠辣夠濃味,底層青瓜絲好爽脆🥒吸哂辣汁入哂味😋🔸️再來每人一盅保健老火燉湯是日老火湯係合桃黑豆雞脚湯夠哂火喉,雞腳肉質又夠腍,個湯又唔會油腻,加上落了合桃煲,令到個湯更加清甜👍🔸️農家乳香黑豚肉配菜有秋葵,黑木耳,蓮藕片。黑豚肉🐖肉質非常軟腍,落了南乳炒非常香口同惹味😋這道菜好惹味忍唔住叫咗個🍚😋🔸️砂鍋XO醬蝦乾肉芥蘭侍應哥哥送上熱辣辣吱吱聲出哂煙嘅鐵鍋,把鍋裡蝦乾,肉碎,芥蘭度匀拌,陣陣香濃XO醬非常撲鼻,嫩綠芥蘭度鮮甜又爽脆,蝦乾大大隻又好咬口。總括來講呢間中菜館好高質數,食物選材新鮮好味,座位寬敞又舒服,侍應都好有禮貌。老公好滿意呢間中菜館,值得再來👍

侍應哥哥好快送上蜜糖炒合桃,甜甜地又鬆脆作為餐前開胃小食🥰

🔸️前菜
金沙脆豆腐
外皮香脆炸到金黃色,內裡豆腐又香又滑溜🤤

🔸️川味手絲雞🌶

🔸️再來每人一盅保健老火燉湯
是日老火湯係合桃黑豆雞脚湯

🔸️農家乳香黑豚肉

🔸️砂鍋XO醬蝦乾肉芥蘭

老公好滿意呢間中菜館,值得再來👍
2021-09-16
  • 農家乳香黑豚肉
  • 川味手撕雞
2021-09-15 54 浏览
除咗老是常出現嘅火鍋😛Be平時多數食西式日式韓式泰式!因此是晚索性去品嚐吓久違了嘅粵式小菜❤️仲要揀間可以安安靜靜傾吓計慢慢歎菜式嘅!而且位置喺Lee Garden附近極方便!上到去已見裝潢闊落別緻!上菜前飲住鐵觀音同食住琥珀合桃!開始期待起筷啦!. ✨縢椒木耳木耳食落嗦嗦聲!加上芝蔴香&微微辣!極其爽口開胃!係好稱職嘅前菜👌. ✨鹽燒茄子好盞鬼嘅擺盤😆好似層層叠咁款!睇外型唔會估到原來係茄子🍆🍆外層似椒鹽豆腐果層皮咁嘅口感!內裏係軟腍香甜茄子肉!好有驚喜!!. ✨保健老火湯飲得出好足火喉🙂啖啖湯都係滋味!仲要加咗冬瓜嚟去暑氣!炎夏滋潤湯水之選!!. ✨ 鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞上枱時會有專人喺鐵板上加炒幾吓😉令成件事風味更佳!食落雞肉調味幾惹味!好重酒香油香!送飯食啱哂!!. ✨ 薑米瑤柱蛋白炒飯米飯粒粒炒得乾爽分明!好有鑊氣!瑤柱絲絲咸香!Be加咗佢哋嘅超惹味XO醬撈埋!食咗兩碗炒飯!飽飽喇😘😘

✨縢椒木耳
✨鹽燒茄子
✨保健老火湯
✨ 鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞
✨ 薑米瑤柱蛋白炒飯
2021-09-15 50 浏览
。今晚帶左屋企人去食好西,爸爸最愛既始終都係中菜😍,今晚揀左間高質中菜,同爸爸儀式感一下🤪-餐廳位於銅鑼灣,裝修非常典型,員工服務態度💯分呀,我地前菜食左鮑汁鳳爪,非常入味,而且好淋,淋得黎鳳爪係完整無缺👍🏻,同埋麻辣木耳青椒😍勁麻勁好好食呀,好開胃呀-湯我地飲左赤小豆粉葛煲鯪魚,係用左一盅盅去燉既,老火湯係我最愛,熱辣辣,火候十足,原汁原味😘😘-主菜叫左砂鍋和味粉絲海中蝦,啲蝦大大隻,非常爽甜肥美,粉絲炒得好香,調味岩岩好,好惹味💯-慢煮牛肋排,擺碟精緻,好淋好入味,肉質嫩滑,係用左厚切既方式👍🏻👍🏻勁juice,份量十足。-泡椒田雞,酸酸辣辣,用左好多吾同既辣椒炒成,田雞新鮮,又好滑 🙈💯,-最後一道係羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬,連碟菜都非常精緻

今晚帶左屋企人去食好西,爸爸最愛既始終都係中菜😍,
今晚揀左間高質中菜,同爸爸儀式感一下🤪
餐廳位於銅鑼灣,裝修非常典型,員工服務態度💯分
呀,我地前菜食左鮑汁鳳爪,非常入味,而且好淋,
淋得黎鳳爪係完整無缺👍🏻,同埋麻辣木耳青椒
😍勁麻勁好好食呀,好開胃呀
湯我地飲左赤小豆粉葛煲鯪魚,係用左一盅盅去燉既,
老火湯係我最愛,熱辣辣,火候十足,原汁原味😘😘
主菜叫左
砂鍋和味粉絲海中蝦,啲蝦大大隻,非常爽甜肥美,
粉絲炒得好香,調味岩岩好,好惹味💯
慢煮牛肋排,擺碟精緻,好淋好入味,肉質嫩滑,
係用左厚切既方式👍🏻👍🏻勁juice,份量十足。
泡椒田雞,酸酸辣辣,用左好多吾同既辣椒炒成,
田雞新鮮,又好滑 🙈💯,
最後一道係羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬,連碟菜都非常精緻
2021-08-11
  • 鮑汁鳳爪
  • 慢煮牛肋排
2021-09-15 32 浏览
好耐冇食中菜,呢日就放工之後就同朋友去左銅鑼灣呢間中菜廳到食dinner。呢間餐廳感覺幾高級,喺度食飯好chill。我好鍾意佢個小食,有焦糖核桃,核桃烤到好香脆,再加埋甜甜既焦糖,食唔停啊!前菜方面,點左鮑汁鳳爪同埋縢椒木耳,鳳爪炆得好軟腍,感覺有好多骨膠原,好岩女仔食!縢椒木耳就麻麻辣辣咁,好惹味。老火湯煲得好香濃入味,正!主菜方面,點左鮮淮山炒和牛同埋砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽。和牛加埋啲菜、香菇、淮山同佢其他香料去炒,味道豐富!

老火湯煲得好香濃入味,正!
  • 鮮淮山炒和牛
  • 鮑汁鳳爪
2021-09-14 47 浏览
平時要食中菜多數去茶樓食,今次想搵間環境好啲嘅餐廳食中菜就搵到呢間位於銅鑼灣嘅中菜店。一上到去已經感受到成個環境好舒服同寧靜,二人枱都好闊落我地唔想諗就叫左個晚市套餐鐵觀音鐵觀音茶味香濃,飲落好滑。而侍應每次見我地倒完茶都會拎起茶壺睇下洗唔洗再添水,服務超好小食 蜜糖核桃核桃焗到脆卜卜,上面沾左蜜糖好似食緊零食咁😋鮑汁鳳爪鳳爪大大食幾多肉食,炆得又淋又入味,底下仲有花生塩燒茄子唔講都唔知呢個係茄子,平時金磚豆腐就食得多,今次呢個係茄子!外面炸得香酥而裏面又有茄子嘅清甜,食完都唔覺油膩呢個湯飲落就知係真材實料嘅老火湯,有肉嘅鮮味而且一啲味精嘅感覺都冇鐵樣鮮沙薑陳皮生煎雞雞肉外面有沙薑嘅香味,被鐵板過更加香口,而裏面仲保留到雞肉嘅肉汁仲好滑川辣擔擔麵擔擔麵有濃郁嘅花生醬味而唔會太辣,每條麵都沾滿湯汁,好惹味呢餐無論服務,環境定食物質素都好滿意,想食餐舒服高質嘅中菜呢絕對係首選

我地唔想諗就叫左個晚市套餐

鐵觀音

小食 蜜糖核桃

核桃焗到脆卜卜,上面沾左蜜糖好似食緊零食咁😋

鮑汁鳳爪

鳳爪大大食幾多肉食,炆得又淋又入味,底下仲有花生

塩燒茄子

鐵樣鮮沙薑陳皮生煎雞

川辣擔擔麵
擔擔麵有濃郁嘅花生醬味而唔會太辣,每條麵都沾滿湯汁,好惹味

2021-09-14 40 浏览
依間中菜館位於銅鑼灣地區📌成個環境都好寧靜同舒服😌啲坐位都好闊落💯仲要配埋前菜Tim 呀.青瓜海蜇頭 海蜇頭好爽口呀😋配埋個青瓜,夠晒青甜😚個醬酒酸酸甜甜甘,好開胃.塩燒茄子 個茄子好有特別驚喜🤩出面果層有孜然粉😇好惹味‼️只係拎茄子肉🍆去炸😍出面有一層生粉,造成左外脆內軟既口感😋.鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞 酸酸甜甜好開胃😌中間既菠蘿🍍仲要雪凍左🤣特別清甜,個炸雲吞無左舊肉😂差甘啲🤣.荷葉蟲草花雲耳蒸雞雞好滑,似用雞髀肉去蒸♨️仲要落左超大量既蟲草花去蒸😇夠晒健康
青瓜海蜇頭

塩燒茄子

鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞

荷葉蟲草花雲耳蒸雞
2021-09-13 25 浏览
平日晚上同兩個朋友嚟到顏府晚餐,今晚人唔多,反而啱哂呢,幾個人嚟食飯傾計。店家提供嘅琥珀合桃一如既往的好味。今晚人多啲可以食啲唔同嘅嘢。前菜有青瓜海哲頭,下面其實仲有啲雲耳,啱哂我。另一個前菜係鹽燒茄子,非常新鮮。例湯入面有蘿蔔,雞腳,螺,真材實料。主菜點咗海中蝦,啲蝦都幾大隻。荷香蟲草花雲耳蒸雞用蒸籠上菜,保持溫度。最後係令我好有驚喜嘅砂鍋濃湯魚肚大芥菜。我平時唔會食芥菜,覺得有怪味。但係呢度整得好好味,帶有胡椒味嘅濃湯好出色,份量又多。美好嘅環境同食物,愉快的晚上。

例湯入面有蘿蔔,雞腳,螺,真材實料。

美好嘅環境同食物,愉快的晚上。

2021-08-23
首嘗銅鑼灣精緻清新私房中菜~~~餐廳位置喺銅鑼灣,比較高級嘅地帶,附近環境安靜,好多名店,上到嚟成個感覺都幾有氣派。成個裝修嘅感覺有少少似私房菜,幾精緻。~~~金沙脆豆腐:外脆內嫩嘅粒粒脆豆腐,令我哋忍唔住一口接一口咁樣食,雖然係脆嘅,但係食落去整個感覺唔算太熱氣,而且佢哋可以揀菊花茶飲,配搭菊花茶底下,整體平衡得幾好。~~~青瓜海蜇頭:海蜇爽脆而且係用頭嘅位,大大嚿,好有咬口,加埋冰凍嘅青瓜同埋雲兒等等,味道開胃,頗舒壓嘅感覺。~~~🥣食完前菜之後我哋再叫咗兩碗老火湯飲,返工壓力大嘅人係需要有湯水滋潤一下。我哋揀咗去濕嘅粉葛鯪魚湯,湯水煲得幾濃郁,加埋沙沙地嘅粉葛口感,不錯,飲落去感覺冇味精。~~~蟹肉桂花炒瑤柱:由於唔算太有胃口嘅關係,我哋冇叫到粉麵飯,取而代之嘅係叫呢一碗蟹肉桂花炒瑤柱黎做主食。佢哋炒得唔會太油膩,蛋香好重,加埋芽菜瑤柱同蟹肉,整個配搭,低卡高蛋白,食落去有飽肚感之餘,又唔會太多碳水化合物,幾適合減肥嘅人食。~~~🥬羊肚耳真菌濃湯浸時蔬:我哋最後仲叫咗一個菜黎令到成個晚餐更為健康,平時大舊係唔鍾意食蔬菜嘅,但係呢度嘅菜就整得好夠味。浸喺上湯入邊嘅娃娃菜食落分外香甜
首嘗銅鑼灣精緻清新私房中菜
~~~
🥬羊肚耳真菌濃湯浸時蔬:我哋最後仲叫咗一個菜黎令到成個晚餐更為健康,平時大舊係唔鍾意食蔬菜嘅,但係呢度嘅菜就整得好夠味。浸喺上湯入邊嘅娃娃菜食落分外香甜,菇菌爽脆雖然係菜但係成件事食落去都唔會太單調而且係屋企整唔到嘅味道可以encore。
~~~
顏府御膳 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2021-09-09 41 浏览
由於喜歡食中菜,最近朋友推介左銅鑼灣既顏府御膳比我,第二日就去食晚飯。值得加分位係提供甜合桃作伴碟小吃,唔似普通菜館清一色花生,果然係行精緻路線。合桃黑花生煲雞腳西施骨湯: 湯料好足,有一大隻雞腳同豬骨,飲得到用左好耐時間煲,好入味。青瓜海蜇頭: 青瓜爽口脆卜卜,海蜇頭好大舊,有嚼口,好開胃。脆豆腐:椒鹽無好重手,反而甘樣先唔會太咸,蓋左豆腐既味道。炸得恰到好處,油溫夠熱,豆腐先唔會散。鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞:餐廳的特色小菜之一,用左鮮沙薑同陳皮醃雞肉,沙薑咸味又帶少少酸,味道都幾特別,值得推介。XO醬蝦乾芥蘭:讚好芥蘭既處理手法,將芥蘭皮完全去除,加入蝦乾炒,芥蘭滑溜溜好入味。
2021-09-08 73 浏览
朋友喜歡中菜又愛菜,所以我帶她來了顏府御膳試試。點了優香的菊花茶奉上琥珀合桃,又甜又脆,吃個不停,還有用料十足的XO醬。夏日炎炎,最好飲冬瓜清補涼荷葉燉唐排湯,清甜滋潤。滕椒木耳爽口的木耳沾滿滕椒的香辣,好過癮惹味。川味手撕雞手撕雞肉嫩滑,是麻辣的醬汁,朋友也欣賞。鐵板生薑陳年生煎雞賣相金黃吸引,香噴噴的嫩滑煎雞有濃厚生薑香味,中間有一絲絲的陳皮香。肉絲煎兩面黃煎麵餅好大份,金黃色相當吸引。除了香脆的麵餅為第一食法,還有將肉絲芽菜醬汁淋麵餅上,濕濕哋的食法也不錯。
朋友喜歡中菜又愛菜,所以我帶她來了顏府御膳試試。

點了優香的菊花茶

奉上琥珀合桃,又甜又脆,吃個不停,還有用料十足的XO醬。

夏日炎炎,最好飲冬瓜清補涼荷葉燉唐排湯,清甜滋潤。

滕椒木耳
爽口的木耳沾滿滕椒的香辣,好過癮惹味。

川味手撕雞
手撕雞肉嫩滑,是麻辣的醬汁,朋友也欣賞。

鐵板生薑陳年生煎雞

肉絲煎兩面黃
煎麵餅好大份,金黃色相當吸引。

2021-09-08 36 浏览
同朋友聚會,平日食西餐同日本菜就多,今次大家不約而同都好想食中菜,揀咗好耐都冇咩頭緒 就決定搵港島區嘅呢間餐廳,方便就腳之餘,見到環境都好好👍🏼一上到嚟有啲XO醬同埋合桃,XO醬係自家炒嘅,都幾開胃同埋好鮮味,合桃就甜甜同埋脆卜卜,好正前菜有青瓜海蜇同埋鮮汁鳳爪,青瓜鳳爪呢兩樣配埋好爽口同埋辣辣地,海蜇大大塊,而鳳爪就隻隻都好大隻,而且煮得好滑,一咬就鬆老火湯係原盅煲㗎,好好味,而且好鮮甜嘅冬瓜味,好快就開始上主菜,首先有大芥菜配魚肚湯,朋友非常之鍾意,因為佢嘅大芥菜煮得啱啱好,加埋個湯飲好鮮味,另外仲有粉絲海蝦同埋蟲草花蒸雞,呢兩個菜都係好新鮮,配埋個環境食性價比都唔錯