First time coming here... the ramen is better than expected..the soup base has a strong flavor and the noodles is chewy and good! The gyoza was done just right as well...good value of money too for lunch with an additional of $12 for a plate of karage and gyoza.However, we have accidentally ordered 3 portion of 6 gyoza for 4 girls. The waiter placed order without repeating or questioning the order. Then one of the waiter came and informed us that we have ordered many plates of gyoza. We request

However, we have accidentally ordered 3 portion of 6 gyoza for 4 girls. The waiter placed order without repeating or questioning the order. Then one of the waiter came and informed us that we have ordered many plates of gyoza. We request to cancel one of the portion but the manager immediately immediately rejected saying that once the order is placed, you cannot cancel in a stern and affirmative tone.

Thanks for telling us we ordered so many plates of gyoza but nothing can be done to please your client. This clearly shows how the manager prefer to lose the customers than going into the kitchen to cancel order...really need a second thought before visiting again
2016-10-26 140 浏览
與友人在銅鑼灣找餐廳吃晚餐,友人突然想食拉麵,所以去登龍街逛逛再決定邊間。外貌協會,比較喜歡呢間既裝潢,所以就試試佢!湯底好似只有兩款辣同唔辣。我同友人都點左炙燒豚肉味玉拉麵,麵質都選正常,再加個餃子。餃子先到,最鐘意食圍住餃子既脆脆,而餃子本身皮都夠薄,咬入口仍然有湯汁,不錯!而到重點拉麵,湯底味道充足,喜歡重口味一點的應該會喜歡呢間拉麵的湯底,而麵身亦十分掛湯,豚肉很邪惡好好味!亦都幾大舊!食完會有100%的飽肚感,好滿足呀!另外,服務員的態度亦很好,加水好密,會加分。

外貌協會,比較喜歡呢間既裝潢,所以就試試佢!

湯底好似只有兩款辣同唔辣。

我同友人都點左炙燒豚肉味玉拉麵,麵質都選正常,再加個餃子。

另外,服務員的態度亦很好,加水好密,會加分。
2016-10-13
2016-10-24 193 浏览
嚟呢度食係有一個目標就係食辣嘅日式拉麵叫大辣真係夠辣但係我真係好唔鍾意佢啲蒜好似潮濕咗嘅蒜粉希望佢會有新鮮嘅蒜或者係啲新鮮啲嘅蒜粉豚肉湯底夠濃厚比起雞味清湯真係正好多但係個叉燒太過肥厚我希望佢可以切薄啲有幾塊易食好多同埋個雞蛋係成隻上第一次咁樣食加埋野菜就正呀服務太過貼心我哋稍為郁一郁四眼哥哥就問我哋要啲乜嘢搞到我哋勁唔好意思
嚟呢度食係有一個目標就係食辣嘅日式拉麵

加埋野菜就正呀

服務太過貼心

我哋稍為郁一郁四眼哥哥就問我哋要啲乜嘢

搞到我哋勁唔好意思
在下近期寫香港拉麵的次數減少,一來有時間都寫日本那邊真正美味的拉麵,二來香港新開而有吸引力的拉麵店不多,日本神級的「麵屋一燈」都選擇落戶台北而非香港,在下也特意到台北光顧,繼續「多吃才懂得評論」的宗旨。然而在下不寫並不代表沒吃,在下因工作關係經常到銅鑼灣,不時都會去登龍街這條拉麵街吃麵,基本上每一間都寫過,原本不打算再寫,但其中一家「Bari-Uma 廣島霸嗎拉麵」卻因為進步明顯,讓在下有興趣多寫一次。在下當日寫此店已經是年多前的事,當時標題是「湯底還好配料需要砍掉重練」,還成為該店第一篇得到編輯推介的食評。之後偶然在店內遇上該店的管理層,在下提出的問題對方表示認同,並說會針對這些地方加以改善。老實說在下當時只認為是客套話,是否有改善,還靠自己的舌來判斷。當中在下最有印象的改善地方是「雞白湯拉麵」,最初在下吃的時候覺得是垃圾,因為當中的配料是雞槌,肉乾無味又有骨,感覺像煲湯的材料,此外湯也是很淡沒什麼雞味。之後看到他們換成雞叉燒就決定試試,肉質和味道是稍有提升,但叉燒烤到有大量焦位,明顯火喉控制不足,湯方面只是稍有進步。再過數月又吃同一款,今次雞叉燒終於見得人,肉已稱得上是嫩滑,烤的功
再過數月又吃同一款,今次雞叉燒終於見得人,肉已稱得上是嫩滑,烤的功夫也有明顯進步,同時湯的質感變得較濃稠,雞味也有所提升。由最初雞槌那碗到這碗,是30分提升到70分的差距。
招牌的豚骨湯拉麵,在下第一次寫的時候已說過湯底還好,之後一直保持水準,當中最大問題的配料是有改善。第一次吃時完全起渣的筍乾,之後光顧過10次以上只有一次有渣,雖然未到完美,但也看得出有認真改善食材。
半熟蛋方面過去入味程度和蛋香都偏弱,現在已達到香港中級的水平,算是有進步吧。
叉燒方面起伏較大,也許和豬肉來貨每日不同有關,不過烤的功夫變穩定是事實,站穩香港中級水平。
有時在下光顧會不吃拉麵選其他東西,大約在本年初該店曾推出串燒,沒有焦香不是很熱之餘還要等很久,在下即場向店員投訴,結果下次去時已說因串燒水準不穩而停售。能補救當然是好,但如最初把關緊一點,可以避免讓在下吃到這樣的串燒。
餃子是意外地有水準之作,在下每一款都吃過,還是原味最好。
冰淇淋方面第一次吃的時候不知為何要等很久,最有趣是抹茶冰淇淋的質感似麻糬非常古怪,芝麻味倒是可以。之後再吃已經變成普通冰淇淋的口感,應該是換了來貨。
比較參差的是服務,年初曾遇上數位有禮出色的店員,但之後消失了變成態度一般的新手。在下付帳時問收銀,原來是因為要開尖沙咀店而把資深的人手調過去,等那邊上了軌道就會回來。不過就算是新手,服務還算合格,比這裡更差的拉麵店多的是。
以上只是在下的經驗和意見,到底這店是否有水準受歡迎,最客觀的指標是顧客數量。在下差不多每天都會路經登龍街,所以很清楚那裡各店的生意狀況。
今年初登龍街永遠有人排隊是三田,豚王是偶然有人排,廣島霸嗎是剛滿的狀態,另外兩家從未見過滿座。
到了近期,搬了舖面積變大的豚王已經不大需要排隊,三田受到附近「沾麵哲」的影響,加上沾麵熱潮下降,現在已偶然不用排隊,同時間廣島霸嗎繼續常常大半滿偶然要排的狀態。至於另外兩家就從來沒有起色。
說實在,現時登龍街的六家拉麵店之中,名氣最低是廣島霸嗎,而且店舖面積頗大座位多,理論上難有人龍,但現時此店經營超過一年,仍然有不俗的生意,不輸豚王和三田,更完勝另外兩家更有名的對手,相信原因只有一個,就是靠質素留客。
當然拉麵的世界很大,登龍街任何一間的質素都不能和日本頂級拉麵比較,廣島霸嗎也不例外,不要以為在下有正面評價就是超級美味,其實是香港中上日本中級的水準。今次寫這文章的原因,是個人認為他們默默改善的努力,值得讓更多人及拉麵店知道。
2016-08-27
2016-10-02 260 浏览
是日到登龍街食lunch, 叫左個辣嘅雞肉拉麵,碗麵的確有一隻乾辣椒喺入面,食落的確好辣,但缺乏左香的味道。雞肉口感不錯,整體賣相亦很吸引。美中不足係坐位太迫,而且私穩度唔高,會望到坐正對面嘅食客。
2016-09-30
午餐
  • 羽根燒餃子
2016-09-30 2639 浏览
經過尖沙咀分店每次都大排長龍, 條路又窄, 完全無心機係個邊等位入去食。今次黎返cwb店, 6點半到, 時間早唔洗等~第1次食一定係食原味, 揀最足料既炙焼豚肉海苔味玉拉麵一試。多口再點左個羽根燒餃子, 未試過係香港既拉麵店點餃子, 因覺得應該同自己係超市買返日本黎煎差唔多, 不過呢度咁多款就試下。點完睇返單點海苔要$12, 而味玉要$10, 而加貴$10就有哂2樣, 覺得個麵抵左~餃子比麵更先送到, 樣就拎高分, 煎得唔錯。誰知道想食既時候望望個架, 無辣油既喂!!???無白醋都算啦, 香港黎, 無辣油!??我真係唔明點解賣餃子會唔放辣油囉!好嬲個下, 已經覺得一定唔會好食, 七味粉都拎黎頂住先。食完, 普通喊, 介紹返等一田減價去搶包沖繩餃子(好似$36/12粒)返屋企自己煎就ok, 想要羽根自己攪個薄生粉水就有啦!呢個故事教訓我, 點餃子前一定要睇下個度齊唔齊道具先....食緊餃子時好有趣, 有個店員會巡場睇下個個有都食未, 跟住大叫: x號無麵食呀~~xddd 細心得黎好hk有麵食啦我, 個樣好靚! 食拉麵有海苔開心好多, 因為可以沖返淡個味食個陣無咁油膩。先飲啖湯, 好濃厚,

今次黎返cwb店, 6點半到, 時間早唔洗等~

炙焼豚肉海苔味玉拉麵
有麵食啦我, 個樣好靚! 食拉麵有海苔開心好多, 因為可以沖返淡個味食個陣無咁油膩。先飲啖湯, 好濃厚, 因我無揀少油, 的確係幾油, 不過好正。 因為件叉燒既影響, 呢度既豚骨湯會有少少炙焼味, 可能有人會覺得煲燶左。不過我自己就幾鍾意。呢度用既係幼麵, 每啖都掛到湯, 好味。不過食哂海苔之後就開始覺得滯同咸。特別推介呢度隻蛋係好食的, 叉燒好大件, over all 呢度碗拉麵算抵食之選。
炙焼豚肉海苔味玉拉麵
下次試下tst店, 不過一定唔會再點餃子了。
2016-09-28
2016-09-25 334 浏览
             听说这家“广岛霸吗拉面”不错,于是前来一试。           炙烧豚肉海苔味玉拉面(HKD$98),可选择软面或硬面,也可选择少油少葱走葱走笋。汤底是浓稠的猪骨汤,很厚重,酱油味突出,但到最后会觉得有点腻,所以下次吃的时候我觉得应该选“少油”会比较好。            每次吃面我都是选择硬面,吃起来很有咬劲,也吸收进了汤汁的味道。           叉烧很大一块,卖相非常诱人。肥瘦均衡,咬下去有脂肪的油润感,由于是炙烧过,所以表面有淡淡的焦香,厚身的叉烧吃起来也不会柴。只是太大一块,畅爽之余未免觉得罪恶。          吃完门外已大排长龙,看来口碑不错。
             听说这家“广岛霸吗拉面”不错,于是前来一试。
          吃完门外已大排长龙,看来口碑不错。
2016-09-24
2016-09-23 203 浏览
去完日本旅行,仲掛住當地既拉麵,就一於食下本地既呢間日式拉麵,因聽聞呢度既拉麵與連鎖式有所不同,所以點了叉燒味玉。塊叉燒變了做主角,足足有手掌咁大塊,顏色而且燒到呈層次感,咬落都有層次感,由最上面既脂肪,仲有下面既叉燒肉,脂肪好快溶係口,而肉質就依然夠嫩,雖則富罪惡感但係最尾都係食晒。至於溫泉玉子就預先由鹽調味,裡面蛋槳唔算好多,但夠滑。麵底選擇了硬,所以食落係有趙頭既口感,襯上濃濃既湯底,最後好快就清晒成碗麵。
2016-09-13 323 浏览
炙燒豚肉玉拉麵 $88湯.濃郁厚身 做到掛麵效果麵.有咬囗 好吸湯肉.1cm厚切燒過半肥叉燒 咬落好滿足 不過較瘦部份唔夠軟熟蛋.流心有蛋香Overall 湯同麵都煮得出色 令人連湯都想飲晒Rating: 8.5 / 10餃子 $35外層有薄脆 咬落幾香口涵料不算好香好juicy表現不過不失Rating: 7/ 10
炙燒豚肉玉拉麵 $88
表現不過不失
Rating: 7/ 10
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2016-09-05 2401 浏览
在一個星期天的晚上,人在銅鑼灣,要想晚餐吃什麼真是十分頭疼,因為太多選擇了。想來想去,最後去了時代廣場附近的登龍街閒逛,來回又折返幾次,實在不知道選真麼好了。這天可能下雨的關係,所有店的外面都沒有人排隊,簡直是奇景,最後我走進了街里其中一間拉麵店,隨意填飽肚子便算了。店內只有兩個bar table的空位,剛好給我和男友坐下,在我們吃麵的期間,翻抬率是非常高,從來沒有位子空著,生意真是非常好。 餐牌裡有很多湯麵選擇,還有兒童餐(附送一個小玩具)真是貼心,但看下去都好像沒什麼特別,直到看見另外一張黃色點菜紙,寫著summer special – 揶菜雞冷麵,便抱著一試無妨的心態點了,另加紫菜和玉子,點之前也問了男友意見,不過他劈頭就說不好吃,哎真的給他氣死了,真替餐廳不抵嘛,連試都沒有試就判人家死刑-_-“。當麵來到的時候倒是十分驚喜: 麵的溫度十分低,有冰鎮的感覺,吃下去涼透心,不得不提的是麵條十分彈牙,絕不會一榻榻的;揶菜十分清涼爽口,吃下去是“索索”聲的,分量亦不少;至於麵的靈魂—冷麵汁,是醬油加醋混合,帶點蔥味刺激味蕾,與麵條青菜一起吃十分配;雞肉有兩塊,味道不過不失;另外是紫菜,
當麵來到的時候倒是十分驚喜: 麵的溫度十分低,有冰鎮的感覺,吃下去涼透心,不得不提的是麵條十分彈牙,絕不會一榻榻的;揶菜十分清涼爽口,吃下去是“索索”聲的,分量亦不少;至於麵的靈魂—冷麵汁,是醬油加醋混合,帶點蔥味刺激味蕾,與麵條青菜一起吃十分配;雞肉有兩塊,味道不過不失;另外是紫菜,H$10 大元竟然有四大塊,都大過我的手板呢,抵吃!玉子是流心,醬油很入味。
總括來說這個麵頗出色,味道是我預計之上,食之回味。值得一提的是這裡的餐具都很整潔,特別是小碟子,最面的那一隻用保鮮紙包好,亦示意客人從地下的第二隻碟開始拿來用,避免用了碟面有灰塵的碟子,非常貼心,值得加分。
2016-09-04
2016-08-30 259 浏览
炙燒豚肉味玉拉麵($88)呢間既拉麵最令我滿意係佢有全隻溏心蛋~因為通常都係得半隻,有啲仲要加錢。呢度半熟度岩岩好, 最怕D鹹到飛起既溏心蛋,好彩 調味岩岩好!麵既質地有得揀,我揀左適中,但始終都係有D偏軟,未夠爽彈,可能要揀返硬先會去到想要嘅效果!因為唔記得點少油,所以個湯底都ok油下,越食越有罪惡感。平心而論,味道上係OK既,豚骨湯底夠濃稠, 塊炙燒豚肉好厚身,肉質軟腍入味,味道香口,唔會話似食緊煲湯瘦肉咁淡而無味不過$88嘅拉麵,我覺得有更好嘅選擇啦。
炙燒豚肉味玉拉麵($88)

因為唔記得點少油,所以個湯底都ok油下,越食越有罪惡感。

不過$88嘅拉麵,我覺得有更好嘅選擇啦。
2016-08-28 281 浏览
今日又去左銅鑼灣食晏, 拉麵肚又黎....就去P大人話幾好食既廣島霸嗎拉麵。LUNCH時間都算幾多人, 差唔多滿座!好肚餓呀! 拿拿林叫野食!灸燒豚肉味玉拉麵 -味玉食落滑身, 入面係溏心既口感 ; 豚肉係厚厚的那種, 上半部份OK, 下半瘦既部份比較韌左D!拉麵屬於一般, 唔太突出。 醬油湯底濃, 令到我好想一直咁食拉麵 雞叉燒辛辣雞白湯拉麵 -P大人呢碗不得了!!雞肉厚身但好滑,比起豚肉更好!至於湯底既辛辣唔算十分辣,加埋雞白湯味道我反而覺得有d甜味帶左出黎。羽根燒餃子 - 餃子賣相特別, 味道唔可以話十分好食, 係可以接受既水平, 外皮係脆既, 不過可能係因為入面既餡唔係我想要個種味道喇=3=唐揚炸雞 - 炸雞唔錯, 皮脆肉滑, 個人覺得如果有埋沙律醬點埋就更好!整體黎講良好, 下次再去!

LUNCH時間都算幾多人, 差唔多滿座!

好肚餓呀! 拿拿林叫野食!
灸燒豚肉味玉拉麵 -

雞叉燒辛辣雞白湯拉麵 -

整體黎講良好, 下次再去!
2016-08-10
2016-08-25 1864 浏览
呢間拉麵係尖沙咀有一間分店,但原來係銅鑼灣都有,咁多次同佢擦身而過既我,終於有機會係一試。是晚店內有好多食客,係拉麵店林立的登龍街,仍然吸引到大批饕餮光顧,店內的裝潢以大量日文標語為主,雖然不懂日文,但仍看得出他們要做出最強的拉麵。柑太點了他們的豚肉味玉拉麵,我就點了雞骨湯拉麵炙燒豚肉味玉拉麵($88),一上檯,濃香的豬骨湯香直撲而來,最搶眼就係叉燒,大大塊的叉燒,表面經過火炙,微焦而帶金黃,而厚切的分量,在入口時,可以完全感受到肉質的嫩滑,油脂比例洽到好處,令人想大大啖咬落去。湯底係濃濃的豬骨湯,湯底不算咸,而豬骨湯入口後不乾喉,唯獨表面太多油,感覺較油膩,麵身很索湯,入口彈牙爽滑,味玉雖然無切開,但咬開時,流心的蛋黃味道很濃。雞叉燒味玉雞白湯拉麵($88)呢個麵非常有驚喜,平常吃過的拉麵都是以豬骨為主,但這個卻是雞骨為主,出來的湯很清,入口時有很厚的雞骨味,十足老火湯一樣,而叉燒不是豚肉,反而是以雞上脾肉做的叉燒,入口很嫩滑而且分量十足,每一啖都在食嫩滑的燒雞肉般,令人難以停口,而因為這拉麵用雞湯為主,食到最後可以將湯全部喝下也不覺油膩。這個雞拉麵卻沒有像豚肉拉麵有特盛的多雞叉燒的

柑太點了他們的豚肉味玉拉麵,我就點了雞骨湯拉麵
炙燒豚肉味玉拉麵

雞叉燒味玉雞白湯拉麵
雞叉燒味玉雞白湯拉麵($88)呢個麵非常有驚喜,平常吃過的拉麵都是以豬骨為主,但這個卻是雞骨為主,出來的湯很清,入口時有很厚的雞骨味,十足老火湯一樣,而叉燒不是豚肉,反而是以雞上脾肉做的叉燒,入口很嫩滑而且分量十足,每一啖都在食嫩滑的燒雞肉般,令人難以停口,而因為這拉麵用雞湯為主,食到最後可以將湯全部喝下也不覺油膩。這個雞拉麵卻沒有像豚肉拉麵有特盛的多雞叉燒的選擇,實在有點遺憾。
唐揚炸雞
唐揚炸雞($35),這個價錢有五件雞的確是超值,而雞肉即叫即炸,入口皮脆肉嫩多汁,沾上檸汁後,將表皮的油膩感化去,令人更醒胃地去吃,可以吃到最後也不滯。
蜜瓜梳打
蜜瓜梳打($28),這梳打入口時,真的很有新鮮蜜瓜的味道,就像將一張蜜瓜放入梳打水中一樣,味道清新,在吃過熱騰騰的拉麵後,用它來解熱的好選擇
2016-08-17
炙燒豚肉味玉拉麵
雞叉燒味玉雞白湯拉麵
唐揚炸雞
2016-08-24 361 浏览
收工個friend叫我陪佢食拉麵,佢就同我講去食霸嗎未食過,其實我仲要未聽過所以佢帶路帶我去。我揀咗個灸燒豚肉味玉拉麵。一般日式拉麵之後我地仲叫左個炸雞兩份食,都唔錯嘅總括黎講,一般日式拉麵我就覺得,唔算特別好味
2016-08-18
灸燒豚肉味玉拉麵
2016-08-24 186 浏览
有豬骨湯同雞湯兩大類選擇,幼身直麵。雞叉燒有驚喜,厚炙豬肉都唔錯。兩種湯底都十分濃厚。好食到唔記得影相。餃子,炸雞都有不錯既水準。味附玉子,半熟,口感ok,不過就無乜味。可能因為樣樣都濃味,所以呢樣顯得淡掛。總結:好味,可以再去
好食到唔記得影相。

餃子,炸雞都有不錯既水準。

總結:好味,可以再去
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵