foodpolar

foodpolar

我是 foodpolar
訊息
正顯示第 16 篇(共 6 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2016-10-29
是次消費
每人約$90 (晚餐)
OCT 16

趕住睇戲,要食個快飯,但邊爐癮起好想打邊爐!諗起早幾日見過人講呢間新開一人一鍋就試下啦! 星期六晚飯時間仲驚要等好耐,但一去到就有位,開心lol 呢度大約有十款唔同湯底既鍋,都算多選擇,不過配料就定左每個湯底都有啲分別。 我揀左個麻辣鍋,麻辣鍋得牛或羊揀,雖然我麻麻地羊,但因為我唔食牛就唯有揀羊啦,如果肉類可以flexible啲就好啦cry湯底都幾濃麻辣味,而我揀左小辣所以就唔太辣既。配料之中大部分都正常,貢丸係好食既,但舊粟米啲粒真係細粒到爭啲咬唔到。 朋友揀左個番茄湯,應該係用新鮮番茄煲,見佢個煲愈煲愈蓉同...
2016-10-13
是次消費
每人約$100 (晚餐)
OCT 16

與友人在銅鑼灣找餐廳吃晚餐,友人突然想食拉麵,所以去登龍街逛逛再決定邊間。 外貌協會,比較喜歡呢間既裝潢,所以就試試佢! 湯底好似只有兩款辣同唔辣。 我同友人都點左炙燒豚肉味玉拉麵,麵質都選正常,再加個餃子。 餃子先到,最鐘意食圍住餃子既脆脆,而餃子本身皮都夠薄,咬入口仍然有湯汁,不錯!而到重點拉麵,湯底味道充足,喜歡重口味一點的應該會喜歡呢間拉麵的湯底,而麵身亦十分掛湯,豚肉很邪惡好好味!亦都幾大舊!食完會有100%的飽肚感,好滿足呀!另外,服務員的態度亦很好,加水好密,會加分。
OCT 16

係apm附近想食日本野,諗起大盛改左九點後半價,唔洗等到咁晏,而且亦唔洗排隊等位,所以揀左呢間。 之前有食過鍋物覺得麻麻所以冇點,點左啲之前覺得ok既。 呢度魚生一般,所以點左個火灸三文魚,如果可以再燒得香口啲就好啦。每次來一定會叫既金蒜三文魚腩,啖啖肉,金蒜非常惹美,鐘意食炸物應該都會喜歡!另外叫左個鰻魚炒飯,來到唔夠熱,啲飯太散,可以改善下。 如果係正價就未必會揀呢間食日本野了,不過半價都可以一試啦。
OCT 16

見佢算新開就試試佢。 環境不錯,光猛,座位舒服,下午茶時段冇乜人唔需要等位。 叫左個忌廉煙肉玉子烏冬。忌廉creamy,煙肉香口,烏冬煙un。略嫌份量比較少,唔太夠食。而價值算中上但食物不算特出,作為學生哥唔會經常選擇此店tongue
是次消費
每人約$50 (晚餐)
OCT 16

之前平時貪近貪方便就會來食,覺得食物就一般啦,冇乜特別。 不過見佢轉左新餐牌所以再試試佢。 晚餐有呢個土匪雞翼炒公仔麵,我覺得係幾好食的! 有土匪雞翼既香脆美味,而且仲加左少少蜜糖既甜味,公仔麵亦炒得不錯,四十蚊個晚餐,有四隻正常size既雞翼,算非常經濟了!
2016-09-08
是次消費
每人約$150 (晚餐)
OCT 16

來到呢間餐廳,係出面望入去一個人都冇,心諗會唔會有伏?但都既然來到就決定入去試試。 左邊係左口魚壽司,入口即溶,有輕輕燒過,好香口,非常美味love!右邊係友人食,忘記左係咩。山賊汁雞翼仲有個冇影相但本人好喜歡,係沖繩苦瓜炒豬肉。原本我完全唔鐘意食苦瓜,但佢呢個苦瓜甘味大於苦味,而且整道餸味道好好!yummy 另外,服務員會不斷加茶,加分。like
Top