餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2019-05-15 85 浏览
下班時想獎勵一下自己,吃我一直期待的素菜餐廳,果然沒有令我失望!首先我點了套餐,麻醬沙薑豆絲粉皮,芝麻醬配上粉皮簡直是絕配。另外,紅菜頭蘋果香橙伴合桃,合桃十分鬆脆,華都夫薯仔松子冰菜沙律也十分不錯,以冰菜來做沙律很清新。在手卷方面,我選了蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷,感覺十分清新,很喜歡苜蓿芽的口感呢!在湯品方面,我選了茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯,少了肉類的油膩,仍保留一份鮮甜的感覺。這就是素菜的魅力吧!在主食方面,我點了牛肝菌忌廉燴意粉伴香脆腐皮卷,牛肝菌及忌廉也非常濃郁!甜品及飲品方面,我點了杏汁椰香紅豆糕和檸檬蜂蜜薑茶,質素非常好,尤其甜品,淡淡紅豆香,正!下次要和男友來試試呢!

下次要和男友來試試呢!
2019-05-13 62 浏览
今日約左個舊朋友晚飯,因為佢係食素的,就叫佢提議間食素的餐廳~平時好少食素的我,冇諗過原來食素都可以咁好味!晚餐可以揀dinner set 或者單點.見佢set嘅食物都幾啱心水,我哋就決定每人一個set~先來三種唔同嘅前菜,個麻醬豆絲粉皮都幾有驚喜!豆絲嘅口感及味道都同雞絲十分相似~醬汁惹味!其餘嘅前菜都以新鮮水果為主,十分健康蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷及香芒牛油果苜蓿芽手卷,苜蓿芽代替的傳統的米飯,感覺更清新,食完唔會即刻飽晒~餐湯有黑松露蘑菇忌廉濃湯及茶樹菇竹笙黃耳百合湯,我地兩款都叫左share飲,中湯材料十分豐富,亦都十分入味,做得很出色!主食方面我揀咗風乾茄子金不換野菜松子意大利飯,意式茄汁令意大利飯十分清新,配上台式風味的鹽酥白靈菇,令味道更加豐富。朋友揀嘅紅咖喱野菜猴頭菇,估唔到佢哋做嘅咖喱都十分美味!配上印式薄餅,非常好吃😋甜品我哋揀咗紫薯乳酪蛋糕及伯爵紅茶千層班cake,味道不過不失~

2019-05-06
  • 前菜
  • 青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
2019-05-12 66 浏览
今晚即興去咗Leisurely Veggie (雅 ‧悠蔬食),但好full呀!!🥺 建議book咗枱先嚟,如果唔係就好似我咁等咗半個鐘🤫🤫 等一陣都唔緊要嘅,最緊要合我口味👀 食物質素真係令我喜出望外😍 綠色嘅飯係菠菜合桃忌廉燴意大利飯,一上枱已經聞到好香,菠菜同啲意大利飯完全融合,每一啖都會有好濃嘅忌廉波菜味,素食原來可以都咁好味,碟飯好快就被KO♨️~~甜品我叫咗香橙熱情果千層班戟,橙同熱情果不嬲都係酸酸地,所以成個甜品酸酸甜甜好開胃呀!!😋😋

2019-05-11 57 浏览
第一次食素,但係我哋遲到佢都留俾我地,幾好食完全唔係想像中咁嘅素食我依啲咁嘅食肉獸都接受到,啱啱撞正母親節仲有禮物收不過對方唔係母親呢個係笑點服務唔錯,係一家會願意再幫襯嘅餐廳
2019-05-11
2019-05-07 125 浏览
朋友一直好評介紹,一入到門口,見到粉紫色加白色的傢具擺設已經令我對素食餐廳有一種另類的嶄新感覺午餐時間就算全廳滿座,空間感也很充夠啊!係尖沙咀黎講,素食套餐的價錢真是一個好選擇!我們都叫了南瓜濃湯,因為有蘋果,所以好清甜,南瓜蓉與忌廉打至滑滑滑的,大讚。選擇多樣化,又有飯粉麵,仲有墨西哥卷餅,連點心都有,真係照顧曬大眾的需要和口味!湯面的份量不少,還選用了新鮮的雜菇!湯底清甜!點心拼盤也滿有驚喜的,每件都新鮮蒸炸的!熱辣辣的🥰葡汁焗飯更是超好吃啊!朋友都大讚下次要再光臨😂
朋友一直好評介紹,一入到門口,見到粉紫色加白色的傢具擺設
已經令我對素食餐廳有一種另類的嶄新感覺
午餐時間就算全廳滿座,空間感也很充夠啊!

係尖沙咀黎講,素食套餐的價錢真是一個好選擇!

湯面的份量不少,還選用了新鮮的雜菇!湯底清甜!
點心拼盤也滿有驚喜的,每件都新鮮蒸炸的!熱辣辣的🥰

葡汁焗飯更是超好吃啊!朋友都大讚下次要再光臨😂
2019-05-06 81 浏览
最近朋友們都不約而同走健康飲食路線,聚餐朋友提議吃素食,難得一試新菜式。這家餐廳內裝修以紫色調為主,富有浪漫的公主風格。椅子都很可愛。餐牌如下: 我們選擇了晚巿套餐。有湯、前菜、主食,甜點等,十分豐富。前菜泰式鮮果沙拉、日本南瓜莓乾雪泥、涼拌杞子百合合桃黑目耳。十分喜歡南瓜泥前菜,加入了藜麥增加了不少口感且十分健康。松茸竹笙黃耳百合燉湯雖然是素菜的湯水,可是味道十足,不會感覺太清淡,而且素菇菌的養分也很不錯。蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷香芒牛油果苜蓿芽手卷很少食苜蓿芽,原來苜蓿芽是super food 十分有營養的食物。作為前菜沒有米飯的素手卷清新感十足,而且外層的紫菜加上苜蓿芽十分香脆,加入醬汁更加滋味。紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯沒想到沒有肉食也有如此誘人的鮮味,紅咖喱香辣兼備,不會太嗆喉,薄餅及糙米飯十分搭。牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面千層面即叫即焗,十分熱辣辣香噴噴。表面的芝士作為芝士迷的我絕對要大喊岀來。鮮豆包令千層面增加了不少口感。甜品焦糖海鹽榛子千層班㦸沒想到素菜也有精緻的甜點,是少女們最愛的千層蛋糕,雖然不比專門店的質素,但也是十分順滑入口,值得一試。檸香乳酪蛋糕乳酪

這家餐廳內裝修以紫色調為主,富有浪漫的公主風格。

椅子都很可愛。

餐牌如下:

我們選擇了晚巿套餐。
有湯、前菜、主食,甜點等,十分豐富。

前菜
泰式鮮果沙拉、日本南瓜莓乾雪泥、涼拌杞子百合合桃黑目耳。
十分喜歡南瓜泥前菜,加入了藜麥增加了不少口感且十分健康。

松茸竹笙黃耳百合燉湯

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
香芒牛油果苜蓿芽手卷

紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯

牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面

甜品

焦糖海鹽榛子千層班㦸

檸香乳酪蛋糕

乳酪蛋糕質地入口細滑,味道不會太甜,作為飯後甜品很不錯。
2019-05-03 86 浏览
上司話今日想清清地,就諗到不如試吓食素。搵搵吓就搵到呢間,金馬倫道近尖東ge餐廳。上到去比相片感覺更少女 剛巧上司今天穿了一件淺紫色恤衫,同店內完全溶入店內所有lunch set均100以內,包沙律,湯訓,主菜,飲品。特別推薦這杯特飲,跟set+10蚊碟豆花雪梨汁起級清甜美味!!!推介主菜叫了和風淮山香茹烏冬份量超大碟!!!第一口滿滿的日式醬油,夠晒野味。沙律亦是有心之作,醬汁酸酸甜甜 ,最上有排便恩物藜麥。湯亦有中西選擇食完超級滿足,完全唔似無食過肉
上司話今日想清清地,就諗到不如試吓食素。
搵搵吓就搵到呢間,金馬倫道近尖東ge餐廳。

上到去比相片感覺更少女
剛巧上司今天穿了一件淺紫色恤衫,同店內完全溶入

特別推薦這杯特飲,跟set+10蚊

起級清甜美味!!!推介

主菜叫了和風淮山香茹烏冬

份量超大碟!!!第一口滿滿的日式醬油,夠晒野味。

沙律亦是有心之作,醬汁酸酸甜甜 ,最上有排便恩物藜麥。

湯亦有中西選擇

食完超級滿足,完全唔似無食過肉
2019-04-29
2019-05-03 194 浏览
今日同朋友一齊『go green』素食要素得美味,又要能夠滿足客人的口腹之慾,將素食化成令人垂涎的美食,真係好考廚師既烹調技巧、對食物既了解、熱誠的創意設計。無肉不歡的「食肉獸」有時食下清新素食都係唔錯既選擇。雅。悠蔬食餐廳裝修主要係白色、紫色,簡單得黎有d高貴感覺。(門口位見餐廳得過賽馬會GreenMonday 公眾最喜愛菜式大獎 冠軍)Dinner Set ($248/$258)/位前菜麻醬沙薑豆絲粉皮(香滑)紅菜頭蘋果香橙伴合桃(酸酸甜甜,好開胃)華都夫薯仔松子冰菜沙律(清新)手卷(店員細心提我地食左手卷先,因為紫菜淋左就無甘好食)(A)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷(B)香 芒牛油果苜蓿芽手捲卷湯品(A)黑松露忌廉蘑菇濃湯(香濃)(B)茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯(足料)主食(B)牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷 (好多菇腐皮卷好香脆,想食多嚿)(E)風乾蕃茄金不換野菜松子意大利飯伴鹽酥白靈菇 (惹味)甜品 (唔太甜,食多件都唔會覺得膩)(C)百爵紅茶千層班戟(D)夢幻泡芙(尖沙咀店限定)入面係香滑吉士飲品藍蝶花雪梨汁 (清清甜甜)
今日同朋友一齊『go green』

無肉不歡的「食肉獸」有時食下清新素食都係唔錯既選擇

雅。悠蔬食餐廳裝修主要係白色、紫色,簡單得黎有d高貴感覺。

Dinner Set ($248/$258)/位

前菜
麻醬沙薑豆絲粉皮、紅菜頭蘋果香橙伴合桃、華都夫薯仔松子冰菜沙律

麻醬沙薑豆絲粉皮(香滑)
紅菜頭蘋果香橙伴合桃(酸酸甜甜,好開胃)
華都夫薯仔松子冰菜沙律(清新)

手卷(店員細心
提我地食左手卷先,因為紫菜淋左就無甘好食)
(A)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 (B)香 芒牛油果苜蓿芽手捲卷

(A)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
(B)香 芒牛油果苜蓿芽手捲卷

湯品
(A)黑松露忌廉蘑菇濃湯 (B)茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯

(A)黑松露忌廉蘑菇濃湯(香濃)
(B)茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯(足料)

主食
牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷

(B)牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷
(好多菇
腐皮卷好香脆,想食多嚿

(惹味

甜品 (唔太甜,食多件都唔會覺得膩)
(C)百爵紅茶千層班戟(一件) (D)夢幻泡芙(尖沙咀店限定)

(C)百爵紅茶千層班戟

(D)夢幻泡芙(尖沙咀店限定)

(D)夢幻泡芙(尖沙咀店限定)入面係香滑吉士

飲品
藍蝶花雪梨汁

藍蝶花雪梨汁 (清清甜甜)

2019-05-02
(A)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 (B)香 芒牛油果苜蓿芽手捲卷
(A)黑松露忌廉蘑菇濃湯 (B)茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷
(C)百爵紅茶千層班戟
(D)夢幻泡芙(尖沙咀店限定)
藍蝶花雪梨汁
  • (C)百爵紅茶千層班戟(一件)(D)夢幻泡芙(尖沙咀店限定)
  • (A)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷(B)香芒牛油果苜蓿芽手捲卷
  • (A)黑松露忌廉蘑菇濃湯(B)茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
2019-05-02 63 浏览
平時食肉食得多間唔中都要食下素最近比我搵到間唔錯嘅素食餐廳..........我哋叫咗兩個dinner set佢前菜都好豐富!而且好開胃!我哋揀咗香芒牛油果苜蓿芽手卷呢個手卷不得了!超級好食佢用苜蓿芽代替左飯 食落去好有蔬菜味好正!..........紅咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅$258呢個有少少辣!不過同咖喱配薄餅非常惹味本身就咁食薄餅已經好好食👍🏻加上紅咖喱味道非常好👍🏻..........牛肝菌松子菠菜忌廉意大利飯伴天婦羅美國蘆筍$258呢個同平時嘅意大利飯口感好接近!調味做得唔錯👍🏻配上蘆筍 味道好夾好好味!..........甜品方面我哋揀咗椰汁紅豆糕同埋焦糖海鹽榛子千層班戟個班戟好有驚喜!好重榛子味亦都做得非常好食👍🏻👍🏻
平時食肉食得多
間唔中都要食下素
最近比我搵到間唔錯嘅素食餐廳
我哋叫咗兩個dinner set
佢前菜都好豐富!而且好開胃!

我哋揀咗香芒牛油果苜蓿芽手卷

不過同咖喱配薄餅非常惹味
本身就咁食薄餅已經好好食👍🏻加上紅咖喱
味道非常好👍🏻

牛肝菌松子菠菜忌廉意大利飯伴天婦羅美國蘆筍$258
呢個同平時嘅意大利飯口感好接近!
調味做得唔錯👍🏻配上蘆筍 味道好夾好好味!

甜品方面我哋揀咗椰汁紅豆糕同埋
焦糖海鹽榛子千層班戟
個班戟好有驚喜!好重榛子味
亦都做得非常好食👍🏻👍🏻

2019-04-29 99 浏览
之前聽朋友話呢間素食舖出名精緻,今晚一試果然不同凡響。呢度既素食選擇好多,簡直眼花撩亂,不過見到個dinner set 樣樣都有d,同朋友一齊試多d就啱曬。一個dinner set 有三樣指定頭盤,包括香椿伴翡翠,紅菜頭蘋果香橙伴核桃,同埋泰式鮮果沙律。我個人最鍾意紅菜頭蘋果香橙伴核桃,因為佢有齊淡淡既蘋果清香,紅菜頭豔麗既顏色,鮮甜多汁既香橙,同埋香脆核桃既口感。食完齒頰留香,食慾大增。除此之外,個set仲包埋手卷。我揀左蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷而我朋友就揀香芒牛油果苜蓿芽手卷。估唔到個香鬆先係重點,食落脆口清新。順帶一提,侍應仲特登提醒我地要早d食左個手卷因為紫菜擺得耐會無咁脆,好窩心啊餐湯方面我揀左牛肝菌野菜忌廉濃湯,忌廉味道好濃郁,creamy。而我朋友就揀姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯,貪佢夠補身強身健體,正。主菜方面,我地叫左個白松露山藥野菌意大利飯配吉列蒟蒻,同埋藍帶猴菇扒墨西哥菇醬漢堡配紅菜頭乳酪沙律及甜薯條。山藥姐係鮮淮山,口感介乎青瓜同薯仔之間。而個濃郁既醬汁滲入曬意大利飯度,軟硬適中,高手之作。至於個漢堡,呢款餸簡直創意滿分,我一路食一路都懷疑我係咪食緊齋😂。甜品方面我地就揀

甜品方面我地就揀宇治抹茶紅豆椰汁糕同埋紫薯乳酪蛋糕。抹茶中和左椰汁紅豆蓉本身既甜,食落清新唔涸喉,而紫薯乳酪蛋糕,個紫薯先係重點,對我呢個紫薯控黎講,無得彈。

飲品方面我地叫左杯潤潤喉既熱檸檬蜂蜜水同埋凍既香脆五穀杏仁牛乳。五穀脆扑扑咁,杏仁味又濃,正
2019-04-29 87 浏览
朋友生日想揾個地方坐得舒服d,又就腳及清下腸胃,就想起悠,疏食。先來点頭盆,泰式鮮果沙律,酸酸的很開胃,西式忌廉湯很滑,但散叫不便宜,甜酸猴頭菇,類似生炒骨,用菇代替肉,好出色及幾可亂真,焗大啡菇好juices ,生菜包有点辣,但好野味,pizza皮底薄脆,意大利飯不軟不硬,有水準,甜點一定要試,有生日蛋糕代訂服務,因為我們人少,於是点了一款甜品,托餐廳加上朱古力生日快樂字,朋友超開心。
2019-04-28
庆祝纪念
生日
  • 黑松露薯蓉焗大啡菇
  • 甜品
  • 泰式五彩生菜包
  • 周打黃耳雪燕忌廉濃湯
今日一時興起,朋友話想食素食,一上Openrice就見到呢間新派素食店,即刻打左去訂位,好彩都仲有位。間舖頭都好易搵,一上到去就比佢嘅紫色同白色嘅裝修吸引左,感覺好舒服。坐低果時發覺個場都九成滿,好彩有打去訂位。睇左下個餐牌,有啲晚餐就二百幾蚊起跳,散叫都可以,但要留意夜晚有二百蚊一個人嘅最低消費。我地叫左兩個dinner set, 沙律好快就上,有三款,食埋都好清新,同埋係出面無見過呢啲。之後我地叫左一個中湯,一個西湯。中湯感覺好足料,仲有d配料食到,而西湯就好正路嘅忌廉湯,都有唔少配料架。之後仲有兩個手卷,佢就唔係包飯,係包苜蓿(有啲似芽菜)。芒果牛油果就好香,蘆筍果個配埋啲沙律醬就好夾。主菜等多一陣都好快上埋,一個係牛肝菌忌廉意粉,個意粉上枱果時好色彩繽紛,份量都唔少,意粉煮得啱啱好,真係唔錯。另一個就係咖喱猴頭菇配薄餅同飯,份量好足,個薄餅好脆,配埋汁送就一流!咖哩入面仲有唔少蔬菜,食到好飽。之後仲有甜品同飲品。甜品就叫左一個抹茶紅豆椰汁糕同加錢嘅百爵紅茶千層蛋糕。兩個都唔會太甜,食落唔會滯,想再翻炒添。飲品我地叫左加錢嘅藍蝶花雪梨汁同紫貝天葵荔枝汁。睇色都分到邊杯打邊杯。荔枝

之後仲有甜品同飲品。甜品就叫左一個抹茶紅豆椰汁糕同加錢嘅百爵紅茶千層蛋糕。兩個都唔會太甜,食落唔會滯,想再翻炒添。飲品我地叫左加錢嘅藍蝶花雪梨汁同紫貝天葵荔枝汁。睇色都分到邊杯打邊杯。荔枝果杯會甜啲,但兩杯都係幾好飲,可以一試。

講左咁耐,食左咁多野,都係三幾百蚊一個(飲品同甜品都有啲要加錢),有咁多野食試到,仲食到飽一飽,係值得一試ge!
2019-04-24
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 柚香紅菜頭蘋果拌合桃
  • 紫貝天葵荔枝梳打
2019-04-27 89 浏览
^<雅 ‧悠蔬>^ 💋 美味式式: 不過不失😀.忽然想食素, 上網見到有呢一間推介所以就去試下。.本身諗住食下佢嘅下午茶 ( 因為平啲😂 ), 但係因為星期六嘅關係所以就冇下午茶食。 我哋三個人嗌咗兩個餐share。.我地叫左: 1)點心拼盤配青菜雜菌燴麵 ($108) 2) 板燒猴頭菇芝士漢堡 配紅菜頭蘋果沙律配薯角 ($98).我覺得佢啲分量都幾細, 雖然佢有一碟前菜同埋一碗湯(都係好細), 又有嘢飲, 但係我覺得係唔夠食嘅。 除非你係一個非常細食又或者keep緊 fit嘅人。.點心拼盤配青菜雜菌燴麵細得有啲可憐, 話曬都要100蚊,仲要有加一, 係得4樣點心, 個面我果加埋應該有20條左右。。味道就一般。而個板燒猴頭菇芝士漢堡相對就ok, 份量感覺還可以,味道就無乜特別。.📢 提提你:. 星期六日係冇下午茶。 同埋要收加一服務費,不論時間
^<雅 ‧悠蔬>^
💋 美味式式: 不過不失😀
忽然想食素, 上網見到有呢一間推介所以就去試下。
📢 提提你:
. 星期六日係冇下午茶。 同埋要收加一服務費,不論時間
2019-03-23
2019-04-17 85 浏览
一路都以為呢幢中國保險大廈係商廈原來上面有餐廳而且一律用上好少女嘅purple tone colour首先唻杯柑橘蜜前菜特意用上豐富啲嘅色彩眼開胃就跟住開前菜嘅每樣份量都少而種類多喺你食厭一種之前已move去下一種感覺一啲都唔寡菇係素菜常出現食材味道香濃而且營養價值高餐湯理所當然要係蘑菇湯香滑濃郁停唔到嘅鮮艷鮮黃芒果+青bb牛油果顏色夾難得味道都夾唻到依一刻差啲唔記得自己食緊素因為的確一啲都冇食素=齋=dry嘅感覺意粉軟靭有致菇香瓜嫩素食餐廳嘅瓜選材果然係juicy啲食完正餐 個set仲包甜品+25就有千層蛋糕🍰每層都極薄極鬆軟

一路都以為呢幢中國保險大廈係商廈

食完正餐 個set仲包甜品
+25就有千層蛋糕🍰
每層都極薄極鬆軟
2019-04-12 80 浏览
喺尖沙咀金馬倫道 雅悠蔬食, 嗰日同老婆上到去。 餐廳佈置粉白色 為主 ,環境清靜。坐低叫咗兩個set dinner。 食物包括前菜啦 , 露筍 素香鬆手捲,芒果牛油果素手捲 。主菜係白松露山藥野菌意大利 飯,牛肝菌忌廉燴意粉 。 伴吉列牛油果。 甜品就係抹茶紅豆椰汁糕,紫薯乳酪蛋糕 。前菜嗰啲泰式沙律同埋紅菜頭 蘋果粒 酸酸咪咪咁挺 開 胃 。手捲 蘆筍同埋芒 果 配埋紫菜👍👍個吉列牛油果 外脆內軟 。 白松露野菌意大利飯 好食易入口, 牛肝菌燴意大利意粉味道一流好好食。 甜品 椰汁糕 清新有咬口 ,紫薯蛋糕非常易入口 。作為一個食肉獸 嘅我 嚟講, 原來素食都會咁好好味嘅!我老婆又plan緊下個禮拜嚟幫襯啦。