2019-03-07 62 浏览
最近非常熾熱火鍋名店酒窩坐落V point 銅鑼灣最新高級食府大廈, 朋友知我喜歡食,所以在這裏為我慶祝生日。打邊爐未必一次熱氣,最重要的正湯底,我們選了巨無霸芫茜鍋。一送上來, 驚見銅鍋上面放了芫茜山,銅鍋有四間分別盛載了蕃茄豬骨,麻辣,清酒煮海鮮,蘿蔔牛腩湯底。一次可以滿足到四個要求,十個讚🤗🤗2月生日成日都會想收到花,朋友們特意點了黑毛豬豚腩玫瑰花拼盤,我又有花收,可以打卡,花又可以即時畀我哋食用,一舉三得。好喜歡食黑毛豬,因為黑毛豬肉特別有🐷味,肥瘦得宜,放落麻辣湯底,即刻變了麻辣燙,加辣一齊食好好味。黃金炸魚皮,一送上來,鹹蛋味撲鼻,厚厚的魚皮經過鹹蛋黃的洗禮, 鬆脆得來,又有鹹蛋王獨特的味道,非常好味,齒甲留香,炸魚皮熱得很,小心燙嘴。海鮮拼盤, 海中蝦,新鮮扇貝,蛤公, 聖子王。永遠見到貝殼類,只會叫佢蜆同埋帶子。但其實蜆有好多種,這隻蜆有啲特別,佢紅色嘅尾巴。上網查一查原來它叫蛤公,原來蜆都有分公乸,我畀朋友取笑只會吃不會煮。好欣賞他這個海鮮拼盤所有的海鮮全部都是優質海鮮。很久沒有食到這麼大的扇貝了,我把他們的XO醬放在中間,自製了一個扇貝漢堡包,扇貝加上XO醬,有一點

很久沒有食到這麼大的扇貝了,我把他們的XO醬放在中間,自製了一個扇貝漢堡包,扇貝加上XO醬,有一點點辣,扇貝肉質非常厚,配合得讚歎不絕,我真是美食天才哦。

開心小企鵝,penguin on the ice, 忍不住跟她們合照,非常可愛。他們是黑色的墨魚丸,我狠心地把他們放進海鮮鍋,嘩真係好新鮮喎,食企鵝咯。

好牛肉的朋友當然要點一份安格斯牛肉,好欣賞她掉掛著牛肉的擺设, 安格斯牛當然是無得頂啦。

地道沙薑雞餃子, 一個比較特色的餃子,創意可嘉,但我還是喜歡食我們平時的菜肉餃。

紫菜響鈴卷, 潮州魚蛋,稻庭烏冬,蜂巢豆腐,這些都好好味,烏冬吸收了湯的精華,就算再飽也要食呀!

蔬菜拼盤雜菌拼盤, 他們所提供的也是貴價蔬菜和雜菌,砌成個小花籃,今日收的花真多,而且又可以食真好。
紫背天葵酸酸甜甜,配火鍋非常解渴,這應該是他們自己新鮮的弄的。
這場收花宴,我覺得最適合平時一啲心思都冇嘅男人,帶女朋友嚟食,當然我是其中一個啦,haha。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
  • 黃金炸魚皮
  • 黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤
  • 開心小企鵝
2019-03-07 61 浏览
近排銅記開左新冒險樂園 玩完一大餐肚又餓人又攰 行過一條街就係V point 係尖沙咀食過一次酒鍋 今次再戰 上樓舖 非常寬敞 設計都係好中國fusion風配料足足 尤其蒜既選擇好多有生有熟 有調左味既 有加左蝦米既 野菜盤係高級既 打邊爐食羽衣甘藍🤭🤭安格斯牛小排 份量唔算大 但每塊都好大 牛味十足等左好耐 終於黎個鍋 呢個係店員推介上面舖滿打起泡既蛋白 夢境咁🤭下面就係四種口味既鍋 藥膳養生 喇沙 黑松露 同埋四川麻辣玫瑰黑豚肉亦充滿驚喜 夠厚身又唔肥膩四個人食左成台野 飽到咩咁 😆😆
近排銅記開左新冒險樂園 玩完一大餐

玫瑰黑豚肉亦充滿驚喜 夠厚身又唔肥膩

四個人食左成台野 飽到咩咁 😆😆
2019-02-27
2019-03-07 44 浏览
被求婚之後一日,心情好好😚💍朋友都同我慶祝,請我食飯,佢話呢間食過好多次,啲湯底好正🍲-經店員介紹,揀左一鍋有幾款湯底既:🔹酒火入鍋($328)有5隻湯底,中間係快煮既係木瓜清湯、圍住既係慢煮既麻辣湯、蘿蔔牛腩湯、沙嗲湯、蕃茄龍蝦湯🦞仲要佢每款湯入面都已經有好多料,龍蝦湯入面真係有半隻龍蝦😳PS. 會玩火又會玩煙,很好拍照🤣點火既時候好大陣酒味🍶-我食肉獸當然必點牛肉豬肉啦💁🏻‍♀️▫️頂級安格斯牛小排($268)▫️黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤($268)排得好靚,又係可以相機食先📸安格斯牛非常正,一定要食呀!砌成玫瑰花咁既豬腩肉,有啲油份食落唔會鞋🌹👍🏻-▫️海鮮拼盤($368)朋友鍾意食海鮮,呢個拼盤都好夠👍🏻有齊蝦、蟶子、帶子、扇貝、花甲、象拔蚌🦐鍾意食海鮮既一定滿足到😋-打邊爐緊係會叫啲丸呀餃呀🥟▫️開心小企鵝($88)▫️七星報喜($88)▫️四川麻婆豆腐餃($88)一定要講既係小企鵝超可愛🐧整得好神似!其實係墨魚丸黎架🤣另外七星報喜係7粒唔同顏色唔同味道既丸🍡最特別係麻婆豆腐餃,真係超麻辣,食落又幾特別🌶
經店員介紹,揀左一鍋有幾款湯底既:
🔹酒火入鍋($328)

PS. 會玩火又會玩煙,很好拍照🤣點火既時候好大陣酒味🍶
我食肉獸當然必點牛肉豬肉啦💁🏻‍♀️
▫️頂級安格斯牛小排($268)
▫️黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤($268)
▫️海鮮拼盤($368)
打邊爐緊係會叫啲丸呀餃呀🥟
▫️開心小企鵝($88)
▫️七星報喜($88)
▫️四川麻婆豆腐餃($88)
2019-03-07 106 浏览
上星期同fd一齊去食酒鍋lunch~ 佢地既 酒鍋手工台式涮涮鍋 最抵係$68, 包3個餸, 一個麵底同一杯台底飲品, 好抵食!其實之前都食過幾次酒鍋, 好鐘意佢地個黑松露湯底 麻辣湯底都好食, 不過有時d辣會蓋左d餸味, 所以今次都係叫返個 黑松露雜菌湯鍋 ($68)餸就叫左 福州丸湯包, 午餐肉同渦荀加$12 配左份馬來西亞魚麵野飲就叫左芝士奶蓋靜崗抹茶另外呢度既鹹蛋黃小食都好正!! 我地4個加左 $68 share一份 金沙鹹蛋炸魚皮每次都會唔小心食好多~ 鹹蛋黃魚皮係香港人既至愛黎架嘛haha因為太肚餓 所以等唔到相機慢慢食 求其影左張相我地就食先了黑松露湯底好香好入味 同埋本身個湯有少少雜菌同雲耳既配料, 女仔係絕對夠食+唔駛再加料, 真係可以$68埋單既同埋個魚麵煮仲會發漲 吸左d湯好好食! (不過魚味唔重的)福州丸湯包入面應該係豬肉餡 咬落去都有肉味, 唔會實心一粒魚丸咁悶渦荀唔會煮耐左就腍到夾唔起 very nice!但係個抹茶就唔係好有茶味... 不過餐廳都唔係專做台式飲品~ 如果趕時間lunch買唔切附近d芝士抹茶既話都可以拎黎吊下癮既 不過就真係唔好對佢太高期望

其實之前都食過幾次酒鍋, 好鐘意佢地個黑松露湯底

餸就叫左 福州丸湯包, 午餐肉渦荀
加$12 配左份馬來西亞魚麵
野飲就叫左芝士奶蓋靜崗抹茶

黑松露雜菌湯鍋

因為太肚餓 所以等唔到相機慢慢食 求其影左張相我地就食先了

同埋個魚麵煮仲會發漲 吸左d湯好好食! (不過魚味唔重的)
渦荀唔會煮耐左就腍到夾唔起 very nice!
 不過就真係唔好對佢太高期望 haha

雖然係lunch time 1pm去 但係餐廳都唔算多人 坐得好舒服
對住個海景又再加分!! 係呢個地段黎講 呢餐lunch係好抵~
相比起晚市火鍋 我覺得lunch真係更出色
 員工服務態度都好好 had a happy lunch gathering!
2019-02-28
黑松露雜菌湯鍋
  • 金沙鹹蛋炸魚皮
2019-03-07 59 浏览
期待已久去銅鑼灣酒鍋好耐,平時見到朋友喺社交平台打卡嘅食物環境照片非常吸引,今晚終於有口福了!店員親切有禮,即時安排我哋四人坐卡位位置,就連卡位位置都非常寬敞,六個人坐都可以。一張火鍋紙上面已經有多款火鍋配料,不過湯底實在太多選擇了,每一款都好想試吓,最後我哋投票選出巨無霸芫荽鍋。巨無霸芫荽鍋有四個不同口味嘅湯底,包括蕃茄薯仔豬骨、清湯牛腩、四川麻辣同喇沙海鮮湯底,一次過可以滿足我哋四個願望。每一款湯底都各有特色,不過我最鍾意就係喇沙海鮮湯底,果然喇沙味道好濃郁,再放大大隻嘅花甲入去,味道更match,而且海鮮好新鮮,食落去冇沙兼爽口。火鍋配料林林總總,首先就係日本頂級黑毛豬豚腩肉,賣相已經好吸引,一片片呈現出來,驟眼睇已經見到豬肉條紋好分明,食落去肉質鮮嫩,唔需要點任何醬汁,已經滿口是新鮮黑毛豬味道,必食之選。還有韭菜餃,每一隻都非常大隻,內餡非常足料,配以入面啖啖韭菜豬肉碎,味道好濃郁,大愛!亦都估唔到,第一次食來自台灣嘅水蓮好入味,青綠色嘅一條條有好脆口嘅口感,仲要好索味,值得一試。除此之外,其他食物都同樣新鮮美味,而且賣相精美,影相一流!飲品除咗涼茶之外,仲有多款特色嘅Mock

除此之外,其他食物都同樣新鮮美味,而且賣相精美,影相一流!

飲品除咗涼茶之外,仲有多款特色嘅Mocktail 同埋Cocktail ,我就揀咗Peach on the beach,有非常濃郁嘅蜜桃味道。

食完真係覺得非常滿足,環境又一流,可以望到對面海尖沙咀嘅美景,而且食物質素真係好高,下次一定會再encore。
2019-03-06 49 浏览
酒鍋顧名思義以酒湯底為主題,不過今次來到沒有點以酒為主題的湯鍋,而是點了將受女生歡迎的夢幻花園湯底首先酒鍋的醬料共12款,自行調整,非常齊全眾多款湯底中,這是我們決定點限定的夢幻花園湯底,在雪白的花園下其實是有四款湯底,首先店員在中間的木瓜雪耳湯底中加湯,由於有乾冰,凝做出仙氣迫人的效果仙氣持續數分鐘,整張檯也被充斥得煙霧瀰漫其實面層白色是細滑的雞蛋白,下面的湯底分別是中間的木瓜雪耳,四川麻辣鍋,花膠雞鍋,黑松露忌廉菌鍋和喇沙海鮮鍋飲品點了Cucumber & lime,無酒精,清新又夠fresh頂級安格斯牛小排,整齊掛在木架上,牛小排沒有太多脂肪,色澤鮮豔,新鮮,牛肉味很特出潮洲魚蛋,別看它是普通白魚蛋,咬一口,真的很久沒有吃過超爽口彈牙的魚蛋,$48 抵食鹿茸菌,外表看下去像珊瑚般,它的性質是蛋白質含量高、糖分少,每一粒都是細細粒好爽口,由於是菌類,放進黑松露忌廉菌鍋中,味道非常夾七星報喜,這是女生們必點的一道配料,七色外層帶點閃粉,最初還擔心是否可吃,問過店員後,絕對可以放心吃的,其實它就是手打墨魚丸冰菜,輕輕灼十秒左右就夠,可以保持住它的獨特的天然水珠,咬下去充滿水潤的樣子酒鍋

首先酒鍋的醬料共12款,自行調整,非常齊全

眾多款湯底中,這是我們決定點限定的

仙氣持續數分鐘,整張檯也被充斥得煙霧瀰漫

酒鍋位於27樓,落地玻璃窗看到銅鑼灣的夜景,五光十色,在等待食物煮熟期間,不禁望出窗外發呆了
2019-03-06 32 浏览
有幾個朋友約食飯, 咁耐冇見緊係想搵個地方坐又坐得舒服, 地點又方面就腳, 銅鑼灣呢度必然會係選擇之一, 登龍街美食如雲就眾所皆知, 今晚就決定揀喺V point 27樓既酒鍋上刺身盛合有個fd 口痕話想食刺身, 心諗係咪玩野呀喺火鍋舖叫刺身, 點不知一問之下竟然真係有😂望一望餐牌, 款式都幾多wor, 朋友話想食下海膽, 咁就揀左$388呢個上刺身盛合啦, 有大路既三文魚, 帆立貝, 甜蝦同海膽, 衰鬼都真係幾鮮甜架wor🙈黃金炸魚皮除左刺身, 仲有d 熟食可以叫黎醬下肚先, 黃金炸魚皮即係咸蛋黃炸魚皮, 喺香港賣到街知巷聞, 平時食包裝又點及得上即炸既咁香口丫, 呢度即炸既, 極為吸睛既金黃色咸蛋黃醬化作銀河中既一道金光, 烙印喺本身已經色香味齊全既炸魚皮上面自然係錦上添花👍愛麗絲火鍋鍋底愛麗絲最鍾意係d 咩? 就係夢遊, 仲要係夢遊仙境添😂呢個鍋底正好完美演繹左呢句說話, 一上枱即時仙氣爆發, 頂級視覺效果👍中間係木瓜雪耳湯底,清甜美味,周邊的有麻辣,人蔘雞湯,冬蔭功等湯底,可以一次食到幾種湯底的味道。玫瑰花🌹3D丸子花形既丸子, 包得好靚好有心思👍鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸除左有香

刺身盛合

愛麗絲火鍋鍋底

玫瑰花🌹3D丸子
花形既丸子, 包得好靚好有心思👍

鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸
除左有香濃豬肉味之外, 仲有鵝肝既濃味🤤

頂級安格斯牛小排(大)
有個木架比d 牛肉安放好, 一片片咁放喺度等你易夾d👍

蔬菜拼盤
緊係要食番d 蔬菜平衡下打邊爐好唔健康呢個心理😂每款菜都有dd, 唔洗左揀右揀

七星墨魚丸,彩虹閃粉的顏色好靚,賣相吸引,彈牙入味, 更加吸收到香濃湯底🤤

Lychee Energizer
濃濃既清新荔枝味令你渾身是勁😂👍

Peach on the Beach
桃味十足👍個名改得好正
2019-03-06 226 浏览
香港人打邊爐不分春夏秋冬, 只要興起過時過節朋友聚會家庭聚餐一定總會去打邊爐, 今次去酒窩打邊爐亦都係 這些原因而且我哋仲揀咗銅鑼灣的分店, 貪餐廳嘅落地大玻璃可以 對正維港打邊奴, 順便睇埋每晚八點鐘上演嘅幻彩詠香江 , 一路打邊爐一路睇 射燈表演 , 一樂也 口眼旬有口福。餐廳喺銅鑼灣登龍街,由時代廣場行過去只需要三數分鐘 餐廳環境舒適, 除左右落地大玻璃 , 樓底又高,唔會逼逼澀澀, 食一餐飯最緊要坐得舒服。醬料一坐低,店員已經擺低一盤可以任溝嘅醬料 ,有成十幾種, 任君選擇,,但係其實個湯底一上嚟食第一道菜我哋就知道已經唔需要再點醬汁, 因為淨係個湯底已經太出色了。湯底「愛麗絲奇幻之旅」 淨係聽個名已經夠曬 出眾, 個湯底嚟到上枱 ,更加要準備好多部相機。 湯底面頭的「雪」是由蛋白打成的, 店員這時更加會倒入酒精,讓湯底慢慢飄出「氣」來, 奇幻之旅就是這樣出來的了! 絕對要用嚟打卡! 愛麗絲奇幻之旅有五種湯底, 一次過可以滿足五種口味: 喇沙海鮮鍋 有滿滿嘅海鮮,蝦,青口等, 黑松露雜菌鍋, 湯底濃郁就好似飲緊西餐嘅湯咁, 鍾意食辣既可以轉攻四川麻辣鍋, 湯底材料有豆卜木耳豬皮
今次去酒窩打邊爐亦都係 這些原因

餐廳喺銅鑼灣登龍街,由時代廣場行過去只需要三數分鐘

湯底
「愛麗絲奇幻之旅」 淨係聽個名已經夠曬 出眾,
個湯底嚟到上枱 ,更加要準備好多部相機。
 湯底面頭的「雪」是由蛋白打成的,

店員這時更加會倒入酒精,讓湯底慢慢飄出「氣」來,
愛麗絲奇幻之旅

奇幻之旅就是這樣出來的了! 絕對要用嚟打卡!
愛麗絲奇幻之旅

愛麗絲奇幻之旅有五種湯底, 一次過可以滿足五種口味:
喇沙海鮮鍋 有滿滿嘅海鮮,蝦,青口等,
喇沙海鮮鍋

黑松露雜菌鍋, 湯底濃郁就好似飲緊西餐嘅湯咁,
 鍾意食辣既可以轉攻四川麻辣鍋, 湯底材料有豆卜木耳豬皮麻辣非常,
四川麻辣鍋

仲有木瓜雪耳窩同埋花膠雞鍋兩個滋補湯底,
愛麗絲奇幻之旅

花膠同雪耳都非常保身,
花膠雞鍋

一路打邊爐一路養顏,最啱女士。

芝士紫菜蝦蟹餃

蝦肉蟹肉加埋港式紫菜同芝士做餃都幾特別,
芝士紫菜蝦蟹餃
餃子皮薄,蝦肉蟹肉爽口有鮮味,香味濃郁!

一閃一閃墨魚丸

是酒窩特色菜之一,手作閃閃令的墨魚丸 ,
一閃一閃墨魚丸

另一賣萌之作,視覺效果一流

頂級手切肥牛

識食一定會揀新鮮矜貴的手切肥牛做打邊奴的主菜,
頂級手切肥牛

手切肥牛肉質滑紅白相間,

牛肉味濃郁而嫩滑

開心小企鵝

賣相一流,閃令令的,讓魚蛋不只有 o趙頭還有睇頭

頂級蒙古涮羊片

涮羊片肉質嫩滑, 入口有羊肉味濃但不覺「so」.
頂級蒙古涮羊片

羊片脂肪紋分佈平均, 口感軟綿

象拔蚌仔

打邊爐當然還要叫新鮮海鮮 ,
象拔蚌仔新鮮爽甜有咬口

肉質帶爽,
花甲

最重要係清潔功夫做得好一點沙也沒有。

黃金炸魚皮

即是咸蛋炸魚皮, 即叫即炸,鹹香可口又惹味!

蔬菜拼盤

雖然份量不算太多但是款式搭夠, 例如有 superfood 之一的羽衣甘藍, 又有紫色的椰菜花,
蔬菜拼盤

當然還有鮮甜無比的粟米要及 車厘茄, 等等, 款式多, 只是看顏色的配搭就已經讓人 期待不已。

新鮮菇菌菌柄脆,

口感非常一流!

最後仲有左兩杯野飲品 菠蘿沙冰 ,
菠蘿沙冰

以香甜的菠蘿打成沙冰,清香無比不過甜,爽啊!。`
喇沙海鮮鍋
四川麻辣鍋
菠蘿沙冰
2019-03-06 113 浏览
天氣忽然又涼了一下 是次跟家人一起就不如烚下烚下打過邊奴之前其中一位光顧過尖沙咀的酒鍋. 對美食念念不忘,今次就book 了銅鑼灣的分店, 對正維港打邊奴, 口眼旬有口福。銅鑼灣的酒鍋在登龍街, 由地鐵站行過去5分鐘就到, 非常方便。餐廳環境舒適, 有卡位, 對正維港,要係夜晚一路睇幻彩詠香江一路打邊奴絕對無難度。醬料有成十幾種, 有辣有麻有咸應有盡有, 總有arm 自己口味的!!湯底湯底個名「愛麗絲奇幻之旅」已經非常引人入勝,個奇幻之旅係用蛋白打成, 黎到時店員仲倒左D酒入去, gam 就有氣飛出黎, 打卡吸like 非常一流!個湯底包括左5種湯底 ,有四川麻辣鍋(有豬皮木耳豆卜等等), 喇沙海鮮鍋(蝦、青口等等非常足料), 有木瓜雪耳鍋(夠養顏), 有黑松露什菌鍋, 也有花膠雞鍋 (湯底入面花膠同雞都有好多件), 5種湯底試晒都已經飽左一半~頂級蒙古涮羊片肉質甜味比較重,無腥羶味, 不蘸醬料也鮮甜無比。黃金炸魚皮好好味~ 即叫即炸趣卜卜, 好味過所謂的過江龍~潮州魚蛋爽滑彈牙, 雖然是草根食物之一, 但打邊奴不可缺少啊~象拔蚌仔 新鮮味美有驚喜, 爽甜好吃花甲肉身大粒而爽嫩, 花甲
天氣忽然又涼了一下
是次跟家人一起就不如烚下烚下打過邊奴
之前其中一位光顧過尖沙咀的酒鍋. 對美食念念不忘,

銅鑼灣的酒鍋在登龍街,
由地鐵站行過去5分鐘就到, 非常方便。

餐廳環境舒適, 有卡位, 對正維港,

要係夜晚一路睇幻彩詠香江一路打邊奴絕對無難度。

湯底

湯底個名「愛麗絲奇幻之旅」已經非常引人入勝

愛麗絲奇幻之旅

打卡吸like 非常一流!
愛麗絲奇幻之旅

有木瓜雪耳鍋(夠養顏),
木瓜雪耳鍋

有黑松露什菌鍋,
也有花膠雞鍋 (湯底入面花膠同雞都有好多件),
花膠雞鍋

5種湯底試晒都已經飽左一半~

頂級蒙古涮羊片

肉質甜味比較重,無腥羶味, 不蘸醬料也鮮甜無比。

黃金炸魚皮

好好味~ 即叫即炸趣卜卜, 好味過所謂的過江龍~

潮州魚蛋

爽滑彈牙, 雖然是草根食物之一, 但打邊奴不可缺少啊~

象拔蚌仔

新鮮味美有驚喜, 爽甜好吃
花甲

肉身大粒而爽嫩, 花甲鮮味盡在不言中

肉質滑而有口感,

肉味鮮味濃郁

開心小企鵝

都係魚蛋的一種, 但賣相非常吸引人, 好唔捨得將佢地淥熟啊~~

蔬菜拼盤

唔同種類的蔬菜都有,有羽衣甘藍、椰菜花等等, 款式多,味道無咁單一, 仲好新鮮~

三色鮮制生麵

蛋麵爽口彈牙, 墨魚麵夠煌un, 綠茶麵也很不錯。

最後仲有左兩杯野飲品Peach on the Beach, 有桃的香甜,帶有少少酸味, 非常開胃。`

Peach on the Beach,
木瓜雪耳鍋
Peach on the Beach,
  • Peach on the Beach
2019-03-05 62 浏览
優越位置,在銅鑼灣V point 27/F,高層靚景。餐廳內裝潢別具特色,環境都幾舒服乾淨,沒有火鍋店臭既油煙味。招牌鍋底係酒火入鍋$328貼心服務,店員先點火再倒入木瓜鍋,要等約幾分鐘個鍋滾起然後放入乾冰,冰火交融,好像置身於仙景。五格鍋中間係木瓜鍋,番茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩鍋、四川麻辣鍋、潮州沙嗲鍋,五款口味!真材實料,飲一淡開胃醒神。頂級安格斯牛小排(大)$268上稱牛魔王的我,怎會放棄再點安格斯牛肉的機會?一片一片在木架上,肉質嫩滑味道又濃郁。安格斯牛肉肥瘦均勻,薄薄的鮮牛味配火鍋更加入味!海鮮拼盤$368拼盤有蟶子、帶子、蝦同蜆,全部都好鮮美甜。 本人最愛是原隻新鮮大蝦,加上蕃紅的鮮甜,把整個大蝦的香味更特顯出來。7星報喜$88好意頭7星報喜手打丸,有7種不同顏色和味道,吸精又好味,應應新春節日。蔬菜拼盤$68用小木盒裝住嘅蔬菜拼盤,好精緻。蔬菜包括西蘭花、油麥菜、三色椰菜、羽衣甘藍、番茄、粟米、南瓜。什菌拼盤有茶樹菇、金菇、冬菇等。配料十足,凍豆腐,金菇等…都是常吃的火煱料,新鮮又健康。黃金炸魚皮打邊爐要有炸魚皮特別夾,加埋混好的醬,真係留哂口水。 開心小企鵝和黑啤
優越位置,在銅鑼灣V point 27/F,高層靚景。

招牌鍋底係酒火入鍋$328

頂級安格斯牛小排(大)$268

海鮮拼盤$368

7星報喜$88

蔬菜拼盤$68

什菌拼盤

黃金炸魚皮
打邊爐要有炸魚皮特別夾,加埋混好的醬,真係留哂口水。

開心小企鵝和黑啤熊
以墨魚滑製成,賣相非常精緻,差D唔捨得吃,煙煙靭靭的,視覺和味覺享受都得到滿足,完全配合火煱的氣氛。

即炸手工紫菜響鈴卷
新鮮脆炸香口配上紫菜香味令層次感提升,再吸收埋濃郁的湯底,我給120分。

蔬菜拼盤
南瓜、粟米、油麥菜、羽衣甘藍、西蘭花和蕃茄仔等,簡單直接,食材新鮮,一點雪味都沒有,滿足!
2019-03-05 50 浏览
今天和朋友來到位於銅鑼灣的酒鍋,雖然只是閒日,但卻甚為爆滿,果然厲害喔。湯底是巨毛霸芫茜鍋 ($288),分為四格,分别有清湯蘿蔔、蕃茄、冬蔭功和麻辣,而上面則了放上大量芫茜。那些不吃芫茜的朋友就必試了。一鍋有四種享受,最難忘一定是麻辣,有豬皮在內,非常美味,但小心辣度非常。頂級安格斯牛小排 ($268) 賣相有趣,肉質嫩滑無比,牛脂味濃郁。響玲吃得多,但紫菜響玲你又吃過未呢?這個即炸手工紫菜響玲卷 ($58) 誠意推介,響玲吸受了湯底精華,加了紫菜更有口感。海鮮拼盤 ($688) 非常豐富,有蝦、魚、兩款蛤和帶子,份量十足,鮮甜彈牙!手打芝士蝦丸 ($78) 和手打芝士墨魚丸 ($78) 有驚喜,蝦丸彈牙,而一咬即爆岀芝士汁,但要小心過熱唷。

2019-03-03 68 浏览
酒鍋呢個名相信大家都唔陌生!係今年都很流行的火鍋店之一。今日為慶祝朋友升職業之喜!所以特意Book定位同朋友慶祝下。酒鍋的裝橫是較爲復古的中國風,餐廳用具亦以木爲主。最重要的是我們的座位靠近窗邊,能飽覽海景用餐。我們選擇了很久都決定不了湯底,於是請求餐廳推薦!店員推介這個餐廳新推出的愛麗絲奇幻之旅!上枱時我地都忍不住哇哇聲,因爲真係好靚。原來白色的泡沫是蛋白,蛋白下面有4個湯底,包括麻辣湯、花膠雞湯、海鮮冬蔭功湯以及黑松露什菌湯,而中間就係木瓜雪耳!而且每個湯地裏面都有豐富的湯料。例如海鮮冬蔭功的湯料裏面就有大大粒的蜆,海蝦同埋青口!所以個湯底絕對唔係得個樣的。加上乾冰的效果,真係仙氣滿滿!!令人唔捨得破壞。刺身3點:刺身分別有帶子,吞拿魚和牡丹蝦。牡丹蝦和帶子都很厚身鮮甜!吞拿魚肉質較腍,魚香持久濃郁。餐廳好細心!事前已經將牡丹蝦的腸清乾净,令人食得很放心。食完前菜可以調教醬料打邊爐!餐廳的醬料共有12種,一定可以調教到你喜愛的口味。頂級安格斯牛小扒(大):這個牛小排雖然油分不多,但肉汁豐富,牛味更是濃郁。牛脂則甘香可口絲滑綿密。火鍋大蜆:大蜆花紋均一!真係隻隻蜆都夠大,而且肉質鮮甜

愛麗絲奇幻之旅

加上乾冰的效果,真係仙氣滿滿!!令人唔捨得破壞。

刺身3點

餐廳好細心!事前已經將牡丹蝦的腸清乾净,令人食得很放心。
刺身3點

頂級安格斯牛小扒(大)

火鍋大蜆:大蜆花紋均一!真係隻隻蜆都夠大,而且肉質鮮甜無沙。
火鍋大蜆

松茸配上黑松露什菌湯味道一流!更能鮮湯底味道。薯粉吸汁,最適合配麻辣湯和海鮮冬蔭功湯。

紅薯粉

清酒菠蘿沙冰:這個清酒菠蘿沙冰睇得又飲得!沙冰清甜解喝,而且果味道較重。很適合女孩子。
清酒菠蘿沙冰

整體餐廳的環境和食物質數都令人滿意,期待下一次的用餐體驗。我們都約定了如果另一位朋友升職的話我們會再來!
2019-02-24
刺身3點
頂級安格斯牛小扒(大)
紅薯粉
清酒菠蘿沙冰
  • 清酒菠蘿沙冰,
  • 頂級安格斯牛小扒,
  • 愛麗絲奇幻之旅,
2019-03-03 44 浏览
一班老友新春聚一聚,約埋食餐好嘅,於是揀咗銅鑼灣V Point嘅酒鍋。餐廳佈置別具風格,中西合璧,滿滿fusion style。加上一排落地玻璃窗,無敵維港景緻,盡收眼簾。我哋今晚揀咗個《愛麗絲夢遊仙境》湯底 ($388),湯鍋一上,Wow!Wow!Wow! 以蛋白打成的夢幻泡泡,再綴上色彩繽紛的食用花,賣相美麗至極,盡收先聲奪人之效。扚去上面的泡沫之後,原來湯鍋分成五格,分別有四川麻辣、藥膳花膠雞、黑松露雜菌、喇沙海鮮、同木瓜雪耳蟲草花豬骨湯等五款湯底,各適其式,任君選擇。先嚟一盤安格斯頂級牛小排(HK$268),薄薄一片牛小排肉,輕輕一燙即可,牛味濃郁,肉質嫩滑,讚 !黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤(HK$268),將豬腩肉捲成一朵朵美麗的玫瑰花,賣相極美。豬腩肉肥而不膩,肉質爽滑,美味至極。鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸(HK$88),每粒丸都綴上一點點金箔做装飾,貴氣到不得了。微鹹嘅鵝肝醬配上爽口嘅豬肉,予人意想不到的口味。魚子醬匈牙利鬈毛豬肉餃(HK$88),包成一朵朵粉紅小花,極其吸睛。開心小企鵝(HK$88),單睇造型已經cute到爆,原來係爽口彈牙嘅墨汁丸。芝士紫菜蝦蟹餃(HK$68)

芝士紫菜蝦蟹餃(HK$68),看似平平無奇,咬落别有滋味。微鹹嘅芝士配上蝦、蟹嘅鮮味,令人忍不住吃完一隻,再來一隻。

我哋呢班大食軍團,仲點咗即炸手工紫菜響鈴卷 ($58),與及極其邪惡的黃金炸魚皮 ($68),兩款惹味小食,迅即被秒殺,令人渾然忘卻卡路里的存在。

無論環境装修佈置同食材挑選製作,都睇出呢度嘅主辦人極為有HEART。如果你追求視覺同味覺嘅享受,對飲食有啲講究有啲要求,你就要嚟酒鍋試一試。
好耐冇打邊爐,想食有質素的火鍋,同事推介了銅鑼灣的酒鍋。餐廳內環境舒服,每張枱都有好足夠的空間。最正的係一邊仲有落地大玻璃窗,可以飽覽維港景色。調味盤好多選擇。今次選擇左「酒火入鍋」的湯底,很有趣的名字。湯底有5種,真係岩晒每種都想試的我地。5種湯底分別有龍蝦湯﹑麻辣湯﹑蘿蔔牛腩湯﹑沙爹湯同埋中間的木瓜盅。最特別係木瓜盅會係以酒做湯底,侍應先點著一杯酒,然後將著住火既酒倒入中間的木瓜盅度,睇住D酒火倒入鍋中,都幾特別。等酒火燒左一陣,又會放入乾冰,令成個鍋甚至成張枱都有涼涼的白煙,未食都覺得係一個視覺上的享受。龍蝦湯底內的開邊龍蝦好大隻,仲要係整整一隻每邊都好多肉。所以連個湯底都好濃味。而中間以酒入湯的木瓜盅,木瓜煮到好淋出晒味,令湯底好甜。就連木瓜都以酒煮到好清甜。海鮮拼盤2人份量的海鮮拼盤,有大大隻蝦﹑蟶子﹑大蜆和帆立貝等,每樣都有2件。每款都好新鮮,個人鍾意用比較清淡的湯底去煮,以木瓜盅的帶酒味湯底煮,更能突出海鮮鮮味。蟶子好大隻好好肉。頂級安格斯牛小排(大)牛小排的顏色好靚,脂肪唔會太多,淥到剛好變色熟透,食落好香牛味,而且質地好柔軟,一點都不難咬開。同埋覺得牛小排的厚度都剛好
好耐冇打邊爐,想食有質素的火鍋,同事推介了銅鑼灣的酒鍋。

調味盤好多選擇。

今次選擇左「酒火入鍋」的湯底,很有趣的名字。

龍蝦湯底內的開邊龍蝦好大隻,仲要係整整一隻每邊都好多肉。
所以連個湯底都好濃味。

而中間以酒入湯的木瓜盅,木瓜煮到好淋出晒味,令湯底好甜。
就連木瓜都以酒煮到好清甜。

海鮮拼盤
蟶子好大隻好好肉。

頂級安格斯牛小排(大)
牛小排的顏色好靚,脂肪唔會太多,淥到剛好變色熟透,食落好香牛味,而且質地好柔軟,一點都不難咬開。同埋覺得牛小排的厚度都剛好,唔算太厚但剛好可以食到肉質的口感。

7星報喜即7種不同口味的手打墨魚丸﹑有莞茜﹑紫薯﹑粟米﹑黑松露等。味道唔算好突出,不過因為係手打的關係,所以咬落特別彈牙,而且都好香墨魚味,值得一試。

鵝肝醬匈牙利髦毛豬肉丸
朋友以為為什麼這個豬肉丸淥極都係粉紅色,忘記了原來肉丸內係包著鵝肝的。加入鵝肝令整粒丸的質感好滑,亦都好重鵝肝味。

蜂巢豆腐

必次打邊爐必點的配料,無論配哪一個湯底,都吸收晒湯底的香濃鮮味。

蔬菜拼盤
唔同種類的蔬菜都有,份量唔好多,但都好新鮮。

2019-03-02 37 浏览
經朋友介紹下,去到銅鑼灣嘅酒鍋,呢度除咗有無敵海景睇之外,火鍋賣相同埋配料都非常精緻吸引。首先來一個火鍋湯底-巨無霸芫荽鍋,湯底有四格,七彩顏色非常繽紛,急不及待要相機食先。火鍋湯底有辣有唔辣,而且每一款火鍋入面都有好多配料,當中我最鍾意清湯牛腩,牛腩嘅質感好林,而且蘿蔔好入味。火鍋配料實在太多,有成幾版紙!當中我最鍾意嘅即炸手工紫菜響鈴卷,有我手板咁大條,非常有份量,仲要係即叫即炸,只需要放入火鍋湯底入面灼3秒就食得,食落去外軟內脆,非常滋味。而頂級手切肥牛嘅條紋半肥瘦,非常平均,所以咬落去好有口感,有好新鮮嘅牛肉味道。另外,我比較欣賞鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸賣相非常精緻吸引,塑造到好似三隻可愛嘅小豬仔外型,真係好考功夫,大人小朋友一望到就好鍾意,就連我朋友都話好得意呀!蜂巢豆腐可以索晒湯底嘅精華,我哋分別落落四款唔同嘅湯底試吓味道,各有風味。還有其他的火鍋配料都好新鮮好好食,今餐Order了多款食物了,份量剛剛好!最後叫了清酒菠蘿沙冰爽一爽喉嚨,上枱時還有煙霧嘅效果,份外壯觀!最後四個人埋單都只係2300左右,每人平均消費$600有找,而且可以享用咁豐富新鮮嘅美食之餘,仲有無敵海景,

火鍋配料實在太多,有成幾版紙!

最後四個人埋單都只係2300左右,每人平均消費$600有找,而且可以享用咁豐富新鮮嘅美食之餘,仲有無敵海景,真係值回票價。