2019-05-09 1625 浏览
同事話酒鍋人氣好高,無論食物或環境都不錯,於是今晚一於同朋友過來試下!!餐廳距離銅鑼灣地鐵站只需2分鐘便可行到,燈光調教得暗暗地好有情調,落地玻璃的設計,可以一邊食一邊飽覽維港日與夜,絕對係頂級享受!點餐紙前後印刷,有各種火鍋湯底,海鮮,肉類,手打丸,刺身,蔬菜和熟食等選擇,實在多到真係要用多點時間先睇得完,最後我們選擇了限定的<雲騰菊花台>和一些火鍋配料!落單後店員將12款包括蔥花,辣椒,蒜蓉,麻醬等醬料拎到我們面前,真的多到眼花撩亂!!唔需要自已行出去都可以自由混醬真的很貼心!<雲騰菊花台> 火鍋賣相好吸精,好似有層泡泡雲圍住咁,據聞泡泡雲用了15隻以上的雞蛋,做成了又厚又軟線綿的蛋白,再灑上食用的乾花!真係影相打咭一流啊!當火鍋夠熱後就可以畢走蛋白,便會發現蛋白下有4格,包埋中間那個,一次過可試齊藥膳菊花湯,黑松露雜菌湯,四川麻辣湯,養生藥饍湯及鮑魚雞粥,一共五款湯底!!真的不能錯過!!<頂級安格斯牛小排> 油脂均勻的牛小排放在掛架上,下面放了好多冰塊,確保牛小排唔會因為放在火鍋旁邊而變質,牛小排只需滾一滾,食起來口感嫩滑,肉汁豐富

雲騰菊花台

<頂級安格斯牛小排> 油脂均勻的牛小排放在掛架上,下面放了好多冰塊,確保牛小排唔會因為放在火鍋旁邊而變質,牛小排只需滾一滾,食起來口感嫩滑,肉汁豐富!非常好味!
頂級安格斯牛小排

<日本頂級黑毛豬豚腩肉> 薄切的黑毛豬色澤光亮,在火鍋裡涮一涮,口感鮮嫩富彈性,而且不油膩,湯底見唔到好多豬油滲出,真的不錯!
日本頂級黑毛豬豚腩肉

<南非鮑魚> 鮑魚放在厚厚的冰塊上十分新鮮,放在火鍋裡滾著都仍然咁大隻,無明顯縮水!食落口感煙韌彈牙,味道鮮美,值得食多幾隻!
南非鮑魚

<門鱔丸和菊花墨魚丸> 全部都係手打丸,食到門鱔和墨魚的味道!加上爽口彈牙,唔會太軟腍或者太結實,口感相當不錯!
菊花墨魚&丸門鱔丸

<蔬菜拼盤> 全部都好翠綠,見唔到有枯黃的菜葉,粟米和車厘茄都好甜,南瓜唔會熟到太過軟稔,所有蔬菜都非常新鮮!
蔬菜拼盤

<秘製麻辣鴨血> 開頭一點都唔覺得辣,但麻辣的感覺漸潮地由舌尖辣到去喉嚨,我最鐘意食鴨血,口感有小小煙韌好似果凍,最適合鐘意食辣的人!

<炸三文鮮魚皮> 魚皮好大塊,炸到金黃色,見到都覺得脆卜卜,食到有魚味,又唔會好鹹和油膩,魚皮絕對係食火鍋必點之一!
炸三文鮮魚皮

一邊食火鍋一邊飲<竹庶茅根>和<檸檬薏米水>一邊欣賞維港夜景,真的超嘆超滿足!!這裡絕對係值得一來再來的好地方!
  • 檸檬薏米水
  • 竹蔗茅根
  • 日本頂級黑毛豬豚腩肉
  • 讚岐烏冬
2019-05-09 37 浏览
係酒鍋用餐後唔會醉,而令我陶醉於食物中。有古典氣色,坐近海景位置,景色很漂亮。雲騰菊花台呢一個猶如雲層上面的仙境, 一隻隻栩栩如生的雀鳥呈現眼前,雲層下的湯底有馬來西亞肉骨茶、藥膳雞湯、麻辣湯和黑松露湯, 中間卻係一個鮑魚雞粥。鮑魚雞粥中有鮮鮑魚,雞粥鮮甜,雞件滑到好易咬開。海臘魚刺身鮮甜美味菊花墨魚丸有一片片的菊花, 好軟滑。蜂巢豆腐放在四格湯底內,可以吸收其湯底的精華。頂級安格斯牛小排肉質嫩到入口即溶,而且有牛的味道。地道沙薑雞餃驟眼睇,以為係黑松露餃,但係一咬開沙薑的味道就出咗嚟喇!即炸手工紫菜響鈴卷、炸三文鮮魚皮以上兩款都係即炸,可以新鮮食或者浸一浸湯再食。蔬菜拼盤色彩繽紛,有好特別如橙色的西蘭花, 所有蔬菜都新鮮爽脆。鹿茸菌一種珍貴食材,配上湯底掛汁。稻庭烏冬口感彈牙,配上湯底又一掛汁之選。貴妃蚌新鮮,肉質唔會韌,爽甜。竹蔗茅根、檸檬薏米水沒有冰,但係兩杯嘢的味道都係好濃,由開始食到最後, 飲杯嘢個溫度仍然可以維持到冰凍。

係酒鍋用餐後唔會醉,而令我陶醉於食物中。

有古典氣色,坐近海景位置,景色很漂亮。

海臘魚刺身
鮮甜美味
菊花墨魚丸
有一片片的菊花, 好軟滑。
蜂巢豆腐
放在四格湯底內,可以吸收其湯底的精華。
頂級安格斯牛小排
肉質嫩到入口即溶,而且有牛的味道。
地道沙薑雞餃
驟眼睇,以為係黑松露餃,但係一咬開沙薑的味道就出咗嚟喇!
即炸手工紫菜響鈴卷、炸三文鮮魚皮
以上兩款都係即炸,可以新鮮食或者浸一浸湯再食。
蔬菜拼盤
色彩繽紛,有好特別如橙色的西蘭花, 所有蔬菜都新鮮爽脆。
鹿茸菌
一種珍貴食材,配上湯底掛汁。
稻庭烏冬
口感彈牙,配上湯底又一掛汁之選。
貴妃蚌
新鮮,肉質唔會韌,爽甜。
竹蔗茅根、檸檬薏米水
2019-05-07 1102 浏览
早幾日跟老公相識1314天,他說要帶我騰雲駕霧,聽到都想反白眼🙄️然後今天,他就帶我去了一間叫酒鍋的火鍋店!下單時,老公特意要點酒火入鍋。初初來到時覺得只是5格火鍋,沒什麼特別,但是好戲在後頭!店員走過來,先向火鍋加酒,然後再加入乾冰,立刻造出了騰雲駕霧的感覺,很有特式,我超級喜歡😘煙霧過後,店員再加入湯,我們便開始吃火鍋了這個湯底那麼有特式,當然要點響鈴,吸吸湯底來試味,一碟五個響鈴,剛好讓你試盡五個湯底火鍋必點,頂級安格斯牛小排,一塊塊掛在肉架上,非常新鮮!一句講曬,牛肉薄而不散,入口味濃!還有非常鮮味的海鮮拼盤,特別是蟶子,非常鮮甜另外,黑松露蝦蟹餃+蜂巢豆腐也是不錯!特別是蜂巢豆腐能吸盡湯底精華!最令我驚喜的是三色鮮制生麵,麵質富有彈性!兩個人吃了三個麵後,真的超滿足,為這還劃上完美句號總結來說,能夠坐在27樓,望著夜晚景觀,一路吃這特式火鍋,真的謝謝老公很開心和滿足的一餐!

酒火入鍋

煙霧過後,店員再加入湯,我們便開始吃火鍋

響鈴+七星報喜

火鍋必點,頂級安格斯牛小排,一塊塊掛在肉架上,非常新鮮!
頂級安格斯牛小排

一句講曬,牛肉薄而不散,入口味濃!

還有非常鮮味的海鮮拼盤,特別是蟶子,非常鮮甜

海鮮拼盤

黑松露蝦蟹餃+蜂巢豆腐

三色鮮制生麵

很開心和滿足的一餐!

2019-05-07
庆祝纪念
纪念日
響鈴+七星報喜
海鮮拼盤
黑松露蝦蟹餃+蜂巢豆腐
三色鮮制生麵
2019-05-07 104 浏览
好幾年前便開始到天文台道的酒鍋吃飯,這次提前慶祝母親節,便打算到銅鑼灣分店試試看。一向也是麻辣火鍋的忠粉,這次看到五月期間限定的騰雲菊花五小鍋,外相甚是精美,便決定一試。騰雲菊花五小鍋 $288火鍋上面原來是一層層厚厚的蛋白還有食用花,共有五款湯底,包括藥膳菊花湯、黑松露雜菌湯、四川麻辣湯、養生藥膳湯及鮑魚雞粥。什麼類型的鍋底都有,適合選擇困難症又想什麼都試一下的我們。拍完照,店員會問我們想不想吃那些蛋白,不吃的話他們也會幫忙把蛋白撈走拿回到廚房去。點了一堆平時比較少見到的。黑松露蝦蟹餃很是惹味,手工紫菜響鈴卷是新鮮炸的,超級香脆,很好吃。難得的還有吸睛又美味的海膽杯,吃火鍋的時候還可以吃上刺身,實在太幸福了!人多又不想選擇火鍋料的可以選擇騰雲菊花五小鍋套餐(四位起),除了鍋底外,有菊花墨魚丸、金豬報喜、黑松露蝦蟹餃、鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸、掛架頂級安格斯牛小排或日本黑毛豬腩肉、精選海鮮拼盤、台灣空運鴨血、肥媽墨汁腸、三色鮮製生麵、蔬菜拼盤、即炸手工紫菜嚮鈴卷、金沙鹹蛋炸魚皮及加拿大海膽杯,下次人更多的時候一定要再來!

騰雲菊花五小鍋 $288

2019-05-07 171 浏览
呢間既鍋底出左名好特別最鍾意食新野既我當然唔可以錯過啦調味料都有好多選擇夢幻花園呢個鍋好特別,於是就叫左呢個見到都會覺得好開心不過當理智返黎既時候,就會發現面頭這些蛋白多得滯,而且味道不太討好,所以影完相之後要立即「筆」走,如果唔係就會痴住鍋邊而事實上係有5個湯底的四川麻辣鍋+藥膳花膠雞+喇沙海鮮+黑松露雜菌+木瓜雪耳木瓜雪耳好清甜我地係咁飲啲湯而麻辣湯都好足料,又好夠辣蔬菜籃好新鮮啊!七星報喜有七粒唔同味道既手打丸,顏色夠哂吸引其中一粒係甜甜地,一粒有少少酸味,有齊甜酸苦辣咸既味道不過我還是喜歡咸味的手打丸即炸手工響鈴卷+三色鮮製生麵 黃金炸魚皮呢個超級好味,咸蛋黃不會過咸,完全地包裹著每一件魚皮而且係新鮮炸製的夠哂脆口黑毛豚肉片豚肉片好嫩,肥瘦適中,完成唔會好肥膩海鮮併盤加拿大海膽杯最頂層係海膽,中間係魚生,最底層是壽司飯,雖然這個海膽杯不是很出色,但在火鍋店食到海膽杯,是一個額外的bonus也是值得一試的
呢間既鍋底出左名好特別
最鍾意食新野既我當然唔可以錯過啦

調味料都有好多選擇

夢幻花園
呢個鍋好特別,於是就叫左呢個
見到都會覺得好開心
而事實上係有5個湯底的
四川麻辣鍋+藥膳花膠雞+喇沙海鮮+黑松露雜菌+木瓜雪耳

木瓜雪耳好清甜
我地係咁飲啲湯
而麻辣湯都好足料,又好夠辣

蔬菜籃好新鮮啊!

七星報喜
有七粒唔同味道既手打丸,顏色夠哂吸引
其中一粒係甜甜地,一粒有少少酸味,有齊甜酸苦辣咸既味道
不過我還是喜歡咸味的手打丸

即炸手工響鈴卷+三色鮮製生麵

黃金炸魚皮
呢個超級好味,咸蛋黃不會過咸,完全地包裹著每一件魚皮
而且係新鮮炸製的
夠哂脆口

黑毛豚肉片
豚肉片好嫩,肥瘦適中,完成唔會好肥膩

海鮮併盤

也是值得一試的
2019-05-05
2019-05-04 984 浏览
又到一年一度的母親節,現在雙親節都變得越來越被受重視,不過趁此機會向雙親表達謝意、盡一點孝心,花費多少也不要緊吧。因時間關係我們提早慶祝母親節,早前看到酒鍋在做母親節餐單,名字是”ChrysantheMUM”,是看中菊花的英文串法中有媽媽一字,加上菊花是清朝慈禧太后喜愛用來入饌的花,非常高貴養生。餐廳裡面裝潢特別,既走傳統中國風,放大燈籠和燭台;在漆紅大鐵門兩旁的牆壁也有現代油畫。餐廳位置非常好,居高臨下,我們預早訂座,坐窗邊能夠飽覽夜景。先來每人一支飲料,這裡的紫貝天葵和竹蔗茅根均用燈泡器皿盛著,好看又好喝。前者味道較濃和酸,後者則較清甜,生津解渴,比喝汽水更健康。先來每人一客加拿大海膽杯作前菜。海膽份量非常多,口感綿滑;配以完熟牛油果,更添滑溜口感。下面放了爽脆海藻,中和膩感。醬料是一貫的豐富,我最喜愛的是炸紫洋蔥碎,比炸蒜多了份甜味。家人則推介XO醬,瑤柱很多很足料,香辣濃郁。我們點了這個五月限定的騰雲菊花五小鍋,包括了藥膳菊花湯、黑松露雜菌湯、養生藥膳湯、四川麻辣湯,以及中間的鮑魚雞粥。藥膳菊花湯比想像中更濃味,鹹味來自藥膳材料,但仍能吃到菊花的清香。黑松露雜菌湯質感厚實,似是

紫貝天葵、竹蔗茅根

加拿大海膽杯
先來每人一客加拿大海膽杯作前菜。

醬料

騰雲菊花五小鍋
黑松露雜菌湯質感厚實,似是忌廉蘑菇湯的感覺,當然加添了矜貴的黑松露,松露香味濃郁突出。
養生藥膳湯有紅棗、川芎、白芷等材料,非常適合作火鍋湯底,是我們是晚一致最喜歡的湯底。

四川麻辣鍋則下了大量指天椒,十分真材實料,是非一般的辣。

騰雲菊花五小鍋
中間的鮑魚雞粥如果用來當火鍋湯底的話,食材要多放一段時間才會熟。但其實雞粥自身已是精華所在:粥底非常綿滑、雞肉嫩口可吃、兩隻大大的冰鮮黑邊鮑魚爽口腍滑,平常不愛吃粥的我也忍不住吃了數碗。

菊花墨魚丸
另一個配合菊花主題的食材就是這道菊花墨魚丸,用了雛菊入饌,除了其顏色變成討好的鵝黃色外,也真的有菊花的清香。加上墨魚丸是手打的,口感十分彈牙可口。

即炸手工紫菜響鈴卷
難得這裡的響鈴卷是自家製的,而且還逐條卷了紫菜在裡頭,非常有心思。響鈴炸得非常鬆脆,中間的紫菜香實在是畫龍點睛。

黑松露蝦蟹餃
別看這個賣相好像有點奇怪,這個黑松露蝦蟹餃是我是晚最推介的火鍋食材。
黑松露香氣四溢,餃皮夠薄,包裹在內的蝦蟹膠非常鮮味彈牙,真的很好吃!

掛架頂級安格斯牛小排
這裡的牛小排都會掛在木架上,解凍得比較均勻,每片牛肉更容易分開。我們喜歡涮牛肉不要太肥,牛小排這個部位肥瘦適中,有牛肉味得來又不會太瘦太嚡口,帶些油脂的甘香。

三色鮮製生麵
這個麵是我意想不到的好吃
沾滿麵粉的麵條夠乾身,條條分明,不會糊成一團;口感非常非常的彈牙,是自家製才能做到的心思麵條。麵條還分三色,分別是菠菜汁、墨汁和胡蘿蔔汁,天然上色,健康美味。

蔬菜拼盤
這裡的蔬菜拼盤不是一般將白菜、生菜等簡單盛在一起就了事,而是包括了較為矜貴和新穎的蔬菜,如羽衣甘藍、紫色和橙黃色的椰菜花,無論賣相還是味道都是一流。
這些新品種的椰菜花是透過種植改造而非人工染色的,放火鍋吃其實跟白色椰菜花味道沒大差別,勝在好看。

整體來說價錢雖稍貴,但以心思、味道和賣相來說,絕對是物有所值。且套餐性價比較高,菊花入饌作為母親節慶祝飯的主題也十分養生貼心,媽媽也非常滿意。
庆祝纪念
母亲节
紫貝天葵、竹蔗茅根
醬料
黑松露蝦蟹餃
三色鮮製生麵
蔬菜拼盤
今日系HAPPY FRIDAY當然要揾D新野試下,今日小編既選擇係呢間,無懼佢似乎好多關於服務既負皮,小編係不到黃河心不死。拼死一搏,最多真係冇人理我地既就自行走人,去第二度食算。我地大約12:07份到達, 現場環境極寧靜,我地系第一台客人,雖然冇BOOK台但好彩都有個極正海景位比我地。個靚女SERVER笑笑口甘幾好態度吖。我地睇一陣餐牌就落ORDER啦,都好快手搞掂,D食物大約5-8分鐘都到齊,冇漏單,系小編追加既48元醬料就遲左D到,叫左個哥哥幫我地跟都好快黎啦,小編叫左沙爹湯底,幾香但唔夠濃厚,似乎清D既應該會中意,同事叫左黑松露湯底,小編就聞到好香黑松露味,同事話佢鼻塞WOR所以聞唔到但都幾好味。個午市套餐係甘玩法既,68元包一個面,粉絲或烏冬(另加12元),可以選擇3個餸,仲有一杯野飲(有凍有熱飲)小編選擇粉絲,同事選擇讃岐烏冬(另加12元),餸就要麻辣花膠(呢個極度推介,必食),墨魚汁墨魚腸(必食),魚皮(一般),臭豆腐(呢個極度一般,可以忽略) ,而同事就要左個安格斯牛(另加28),鮮蝦雲吞,麻辣花膠, 另外小編要左個醬料拼盤加48元,其實都值得加呢個醬料錢,一來打邊爐冇醬料硬系爭甘D野LOR,二來一個人價錢同台受惠,我同事都有用我D醬料調下味,確實唔錯,當然2個人就應該無所謂,人多D可能就未必甘好,好彩D職員都冇話我地,其實呢,小編覺得以甘既價錢食到甘既質素真係非常唔錯,除非D職員衰到唔比餐牌你唔幫你落單O者否則呢小編覺得唉無謂甘高要求啦,要好服務自然就要比多D價錢啦,一分一分貨係咪?
呢個系餐飲
沙爹湯底,炸魚皮和粉絲
黑松露湯底
醬料套餐
好好味道既一餐打邊爐LUNCH!
2019-05-03
$74.8 (午餐)
呢個系餐飲
沙爹湯底,炸魚皮和粉絲
黑松露湯底
醬料套餐
好好味道既一餐打邊爐LUNCH!
  • 墨汁墨魚腸
  • 麻辣花膠
近日,雖然天氣開始變熱,但是仍然無阻我去吃火鍋的意慾!星期日,我和媽媽一起到銅鑼灣吃火鍋,這間餐廳位於登龍街V Point 27樓,名叫酒鍋。我們一踏入餐廳,就比餐廳美麗的景色所吸引著,從落地玻璃,可以清楚看到銅鑼灣北岸的景色,近如希慎廣場,遠至尖沙咀文化中心也可以清楚見到,簡直是目不睱及!這𥚃有很多種不同口味的火鍋湯底,貪心的我們一次過想試吃幾個湯底,所以我們就選擇了這個擁有五個口味的特色火鍋,叫夢幻花園。驟眼看,鍋上有一層白色的、軟綿綿的東西,上面有著不同顔色的花瓣,完全不像一個火鍋!仔細看,原來上面軟綿綿白色的東西是綿綿蛋白,口感豐富十足,上面的花瓣是食用花,色彩繽紛,煙霧繚繞,好像仙境一樣,視覺上充滿驚喜!蛋白下面有五個湯底,分別係四川麻辣鍋、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌及木瓜雪耳。五個湯底都香味十足,我自己最喜歡黑松露雜菌和喇沙海鮮湯,而配料方面,牛肉一定不可以無,我們叫了頂級安格斯牛小排,我覺得牛肉和麻辣鍋很夾,雖然有點兒辣,但是很惹味,牛肉本身肉質非常好,煮一會兒已經熟,又不韌,很不錯。除了牛肉外,丸類也是火鍋不可缺少的,我們叫了兩款賣相精緻的開心小企鵝、魚子醬匈牙利
近日,雖然天氣開始變熱,但是仍然無阻我去吃火鍋的意慾!

除了牛肉外,丸類也是火鍋不可缺少的,我們叫了兩款賣相精緻的開心小企鵝、魚子醬匈牙利鬈毛豬肉餃、鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸,開心小企鵝係手打墨魚丸,非常彈牙,又得意又美味,豬肉丸和豬肉餃肉味非常香濃,裡面的魚子醬和鵝肝醬都非常夾!

我每次吃火鍋,都一定會點響鈴,今次就叫了個即炸手工紫菜響鈴卷,響鈴新鮮炸,入面包住紫菜,好特別,好好味。

近期,咸蛋黃炸魚皮大受歡迎,想不到這裡也有得吃,魚皮脆到不得了,咸蛋黃味十足,喜歡的又可以蘸火鍋湯吃,一菜兩吃。

滿滿的蔬菜拼盤

飲品方面,我們叫了檸檬薏米水,解辣良伴!

酒鍋是我近期吃過最美味和最吸睛的火鍋,大家可以去試試喔!
2019-04-28
2019-04-30 115 浏览
相約朋友去銅鑼灣行街,一行四人朋友突然話想食火鍋,記得附近有一間高層靚景設計,頗有特色的火鍋店,之後就上咗去試試!27/F,高層位置,環境都好濶落,餐桌裝飾別具風格,碗筷餐具,都是木製,好有心思!先選個鍋底先,夢幻花園$388店員一放底,大家都嘩嘩聲😅,正當諗緊D(煙霧白雲)可否食之際,店員已細心講解,蛋白口感豐富,而花朵亦是食用花,絕對可以食用。湯底是五格火鍋,(四川麻辣🌶🌶)豬皮芽菜辣得惹味,(藥膳花膠雞),(喇沙海鮮🌶)有蜆,蝦,青口,絕不馬虎,(黑松露雜菌)和(木瓜雪耳)。頂級安格斯牛小排(大)$268脂肪分佈均勻,牛味唔太重,肉質軟綿😋而小企鵝🐧是用墨魚丸製作成的,放入鍋中,見一隻隻自動浮起,十分有趣!芝士紫菜蝦蟹餃$68一咬開先食到紫菜的味道,再有蟹肉的甜味,蝦的爽口,好有層次,配搭一流👍🏻👍🏻!稻庭烏東$48最後放埋入去濃郁的湯底,三分鐘就食得,每一啖都掛滿湯汁,超滿足!紫貝天葵/檸檬薏米水-$28

先選個鍋底先,夢幻花園$388

頂級安格斯牛小排(大)$268
脂肪分佈均勻,牛味唔太重,肉質軟綿😋

芝士紫菜蝦蟹餃$68
稻庭烏東$48

紫貝天葵/檸檬薏米水-$28
2019-04-28 80 浏览
非一般的火鍋店選用新鮮材料高級美食!坐得舒適環境優美美食當前食指大動, 好味食物應有盡有, 超多款式美酒佳餚零舍不同, 湯底同配料配搭得很不錯... 😍👍早幾日約咗好朋友仔一齊過去品嚐一下呢間新派嘅火鍋店, 誰不知環境舒優美清休坐得舒服, 除咗食之外仲可以影下靚相。火鍋餐廳位於銅鑼灣燈籠街18號V Point27樓, 地點就腳好近地鐵站, 可以拉大隊一大班好朋友一齊共進晚餐, 仲可以訂貴賓房, 私隱度高,仲有靚靚夜景, 確係一個唔錯嘅選擇。。。
非一般的火鍋店選用新鮮材料高級美食!

2019-04-24
2019-04-24 94 浏览
一班朋友聚會食飯當然要花一吓心機選一間有特色的店舖!位於銅鑼灣 Vpoint 27/F,記得同事介紹過,高層靚景打邊爐,感覺不錯,一於訂位😊!要有視覺效果,打吓卡影吓相,就叫呢個(夢幻花園)火鍋先😌!而且有五種口味,中間是原來白色是蛋白,軟綿綿的, 沾一下湯底食,都幾特別!海鮮拼盤$688全是新鮮的海鮮,帶子鮮甜,聖子爽口彈牙😋😋黃金炸魚皮$68鮮炸魚皮已經好香口好爽脆,再加上香蒜味道,更加惹味!😊日本頂級黑毛豬豚腩肉$188好薄好軟身,煮熟後肉質一D都唔 “鞋”,而且晤肥膩!👍🏻👍🏻開心小企鵝$88連墨魚丸都咁花心思,真是唔捨得食😅
一班朋友聚會食飯當然要花一吓心機選一間有特色的店舖!

要有視覺效果,打吓卡影吓相,就叫呢個(夢幻花園)火鍋先😌!而且有五種口味,中間是[木瓜雪耳]另有[四川麻辣][藥膳花膠雞][喇沙海鮮][黑松露雜菌],連湯底都唔需要選擇,太好了!

原來白色是蛋白,軟綿綿的, 沾一下湯底食,都幾特別!

海鮮拼盤$688
全是新鮮的海鮮,帶子鮮甜,聖子爽口彈牙😋😋

黃金炸魚皮$68
鮮炸魚皮已經好香口好爽脆,再加上香蒜味道,更加惹味!😊

日本頂級黑毛豬豚腩肉$188

開心小企鵝$88
連墨魚丸都咁花心思,真是唔捨得食😅
2019-04-20 147 浏览
性格比真係好低,咁既價錢,完全唔值,啲湯底寫就好誇張,黎到完全唔覺得有咩特別,只係一般貨色。啲野好普通,佢最出色係寫作能力,啲食物名改到好誇張,啲描述寫到好好食咁,全部都勁普通。總之冇一樣野係值得推介,環境又唔係特別舒服,得個海景叫做好啲,但我完全唔在乎佢個景,比較在乎食物質素同服務態度。感覺最差係啲服務態度,叫極都冇人黎,又成日打灑野,斟酒又斟到灑曬,又唔會主動幫你抹返,送野食黎唔知係咪太重,幾次試過打灑左小小啲野食係枱面,冇道歉,冇特別表示,好似完全冇所謂咁。有一次送野食黎跌左舊蘿蔔係我碟上面,個侍應完全冇反應,總之一個字差。每人平均食左800蚊,完全唔值,我最鍾意打邊爐,呢間都係數一數二差,以後唔會再黎

2019-04-03 337 浏览
最初走到希慎名館,大家見到門面商場舖不太感興趣,即時轉場。朋友仔不吃牛不吃刺身,可以諗少幾樣咯。餐牌有趣有趣,都話唔係雞脾,係雞髀或雞肶。渦筍?漩渦。Asparagus lettuce,部份英文都譯得好有創意。食材多籮籮,食這個想那個,肚皮就得一個。宇宙福佳神州大媽!食食下滷味大媽坐後面,離檯成呎坐,用張櫈頂膠實我。大叔同兩個神州仔見狀都唔出聲,侍應經理們亦懶理。我啤左不下三四次,痴痴呆呆坐埋一檯扮唔知。您條福街大媽好采,美女係度唔想發火嚇親佢,今次放您一馬,含家滾回大陸食柿啦!朝日啤酒,清新的 super dry 日本啤,大愛。有朋自遠方來,打個邊爐洗洗塵先啦。調味架,配料醬汁係我見過最多的一間,好煩惱啊!酒鍋秘製醬汁,有幾秘呢?安全一點試試再決定。杰杰濃稠花生味濃,散發少量芫茜味,還有微弱的辣,不合口味。雷式混醬,只需要指天椒、蔥花、生蒜、炸蒜及豉油,百搭配任何食材同樣美妙。雷式混醬改,見有多款新奇配料,加埋魷魚乾點綴一下先。多份野性,多份海味屬性,蠻喜歡。黃金炸魚皮,第一次食濕淋淋的,還夾到咸蛋黃一舊舊,爽爽掛著咸黃汁沒什麼特別。六色小籠包,但無寫那六款。蒸到過晒火,還放段時間才

六色小籠包,但無寫那六款。蒸到過晒火,還放段時間才上檯,倒塌萎縮賣相可怕,微暖不夠熱,包皮變硬,肉汁幾乎全部流失,灌湯包穿掉無湯只有鞋鞋豬肉。墨汁包只塊皮是墨汁嗎?食不出味來。藥膳包、黑松露包、沙嗲包淡茂茂無味道,都唔知食緊什麼。麻辣這個味道最突出,真的有麻辣味豬肉。

夢幻花園,索價約 $500 大元。師傅即叫即打,用上 20 分鐘的時間裝作,為求影張靚相,辛苦晒。滿滿的蛋白泡泡洒上點點銀色糖粒,插上多朵食用鮮花,騰雲駕霧,真的賞心悅目既,給您視覺及微甜的樂趣。拍照時間完滿結束後,叔叔侍應將所有泡沫拿走,五格湯底終於出動喇!

清湯雪耳木瓜,滋陰清潤。喇沙海鮮,大蝦爽甜高質,雪藏青口無味粉硬。四川麻辣,有著索湯索辣大豆芽豆卜,香辣兼備我主要食這個湯底啦。黑松露雜菌,清淡有益的菌湯。

醉生夢死 5 格湯,選擇困難症,點款最多湯底最好。肉骨茶,醬油水淡茂茂,有幾舊仔柴皮鞋烚烚起渣排骨。藥膳花膠雞,魚肚級花膠白雪雪,夠綿夠滑不怎膠,無腥嗅吸盡高湯潤澤味蕾。番茄,鮮茄在那?清淡的茄水。黑松露湯,芝士明蝦另上。沒什麼味道的菌湯,倒落芝士撈均勻,有點似罐頭忌廉蘑菇湯。無殼蝦球咸咸爽爽,唔難食。

掛架頂級安格斯牛小排,掛架不掛架對食材質素無任何影響啫,給觀賞罷了。驚喜依款味道質感同樣高檔,比本地手切牛更好味道!油花富足平均分佈,嫩滑乳香突出而不失牛肉甜味,彈彈的使得脣齒舌頭齊讚好!

本地手切肥牛大,就算大碟份量都不夠壯觀吸引。超薄切 0.02,非常滑溜,油脂豐富,乳味清香,牛味過淡,咬口及肉汁都強差人意。不是越薄越好,有否考慮過口感與味道?

黑毛豬腩肉玫瑰併盤,何解叫拼盤呢?三舊不是一樣的嗎?整朵玫瑰掉到滾湯,來個清湯特顯豬味濃厚,甜得要命!再來麻辣吸汁刺激,亦不失甜甜豬肉汁,嚥韌帶彈嘆得開心滿意。

七色彩虹手打墨魚丸,有色無味既?師傅點做到架,煮藝出神入化。全部只食到墨魚咸味,不彈不滑有點鞋,入晒雪硬掘掘,耐心烚多陣吧!日式蟹柳,我由細到依家都係買依款蟹柳,烚幾耐都不會散掉,吸湯一梳。魚肉味清甜不濁不假,彈滑幼嫩且鬆軟,家庭式特上蟹柳。活象拔蚌仔,最緊要夠新鮮就必定好味道。打醒精神,放湯灼到離殼就要立即援求,免得過熟變橡膠難食呢!剛剛熟爆汁鮮甜肥美,無得頂!

秘製台灣空運麻辣鴨血,跟台灣空運鴨血有什麼分別要貴 $20 蚊呢?相比下厚身得多,十分結實,要花長時間浸煮才能入味滑彈,味道沒怎特別,不喜歡。開心小企鵝,原來由墨汁墨魚滑及普通白墨魚滑造,外層滑嘟嘟,咬落幼嫩彈得出奇,有著墨魚鮮味,睇得現得又食得。頂級蒙古涮羊片,不羶微彈,嚥嚥韌韌滲出羊汁,比本地手切肥牛可口。

花蛤,那裡似花蛤呢?紋路、肉質、肉色、味道跟本就係花蜆,不是花蛤。兩者價錢都有段距離,菜牌仲要寫花甲,依家花甲老人咩。瘦削不肥美,散發微弱蜆甜味。迷你有趣 BB 蜆,跟我大姆指第一截還要細粒,一份 $88 蚊得十幾隻 BB 太過份喇麻。

花雕雞子,還以為會係本地新鮮雞子,來的是雪藏巨大火雞子,幸好散發酒醇清香不苦澀,做得好!皮脆肉嫩爆汁甜美。肉骨茶雞子味道雖不合襯,不過味道有趣。豬肺,切角?片就食得多,豬肺粒都係首次。爽彈得來非常韌,給點牙力要花長時間嘴嚼才能吞下,使到非常疲累。不腥嗅非常乾淨,十分有豬甜味,都食得過。冬瓜片,掛住食烚到溶晒都唔記得添,索盡湯汁變得清甜可口。

水蓮,已裁前好一段段,幼幼翠綠的水蓮,粗粗的會更美味。太幼使得口感乾乾的,沒有粗身的爆汁爽翠感覺,依幾注腍腍似麵線,微弱菜甜味,平庸無特別。發育不良瘦猛猛,爽爽的沒有渣,但超級幼絲。墨綠色是否太老呢?食開都是粗條翠綠飽滿架喎。

羽衣甘藍,美國的平價菜 kale,係香港就升價十倍。果真有著濃厚甘味,少少菜甜餘韻,嚥韌的質地,獨特的味道有她另類的魔力。台灣空運鴨血,鴨紅配麻辣湯無得輸,吊出鮮甜絕無腥嗅,厚薄剛好,彈滑爆汁有激激麻辣,非吃不可。
酒鍋秘製醬汁
黑毛豬腩肉玫瑰併盤
活象拔蚌仔
台灣空運鴨血
2019-03-31 154 浏览
與朋友首次前往該店。店舖設計走中西交融方向。窗旁坐位有無敵大海境。一切表面上都好似幾好。坐下點菜,菜單偏貴,其實都預咗!但係服務奇差!一間走中上路線的火鍋店, 不是應該服務態度好的嗎? 叫侍應取餐牌來的時候, 侍應吧餐牌飛到客人面前 掉在枱上😡叫侍應 下單叫酒水時 或是 有其他 食物需要追加, 侍應多次回答聽不到 ,但是又沒有走來你身邊! 要你很大聲 向他 再次說出要求!最後食完 叫結帳, 在 檢查單據時, 發現多項食品計算錯誤! 同該侍應反映, 該侍應回我一句: " 幫你改返囉…! 再打個九折畀你都仲得呀!"🤬🤬跟住我答: 咁打個九折畀我唔該!我唔會再幫襯這間 火鍋店! 又貴又食到一肚氣!
與朋友首次前往該店。
坐下點菜,菜單偏貴,其實都預咗!但係服務奇差!
跟住我答: 咁打個九折畀我唔該!
我唔會再幫襯這間 火鍋店! 又貴又食到一肚氣!
2019-03-30 210 浏览
愛麗絲鍋 $388花全部都係花火鍋一向都是小編最愛各式火鍋小編都吃過 但這麼美的還是第一次吃鋪滿蛋白泡沫和小花的火鍋 其實內藏5種湯底有木瓜雪耳鍋 紅棗雞鍋 沙爹豬皮鍋 四川麻辣花膠鍋 黑松露野菌鍋小編最愛四川麻辣花膠鍋 因為較為惹味之餘 亦可補充骨膠原加拿大象拔蚌刺身 $388因為新鮮 所以十分清甜爽口 味道非常美味七彩小企鵝 $98好可愛的小企鵝啊 真是不忍心把它們吃掉七彩繽紛的小企鵝其實是墨魚丸墨魚丸加入墨魚粒 更有口感 頂級安格斯牛小排(大) $268餐廳把安格斯牛小排切片 方便吃火鍋時炙熟牛小排肥瘦分佈平均 牛味香濃鴨血 $68鴨血最適合放入四川麻辣鍋煙煙靱靱的鴨血吸入四川麻辣湯底 味道非常好潮州魚蛋 $48潮州魚蛋爽口彈牙 魚味清香姬松茸 $48水連 $68冰菜 $48餐廳挑選的蔬菜都十分新鮮 款式甚多以上的都不是常見的種類 非常特別鹹蛋炸魚皮 $68令人又愛又恨的鹹蛋炸魚皮新鮮的比包裝的更好吃 因為新鮮的較為鬆脆惹味Peach on the beach $58吃火鍋同時不妨點一個餐廳特色飲品這個Peach on the beach帶有桃香之餘 味道不太甜值得一試總括而言小

愛麗絲鍋 $388

花全部都係花