2019-03-01 142 浏览
為左慶祝foodie朋友被求婚一於同佢食返餐好 同佢黎左銅鑼灣嘅酒鍋先叫咗一個特色湯底酒火入鍋 ($328)中間係五格獨特木瓜鍋 配上蕃茄波士頓龍蝦鍋清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋同潮州沙嗲鍋不止是舌尖上的享受還有視覺享受呢先下酒在木瓜鍋然後再燃點起火焰 仲有乾冰效果🤩打邊爐點少得頂級安格斯牛小排牛小排呈雪花紋 入口嫩滑有嚼勁肉味濃郁 在麻辣湯底下吸附辣味 味道一流👍🏻至於海鮮拼盤 ($368) 有蟶子、扇貝、海中蝦、花甲拼盤內的海鮮都是新鮮的🤤每種海鮮都帶鮮甜味道 口感彈牙😬之後點了個七星報喜 ($88)以七種蔬菜天然色素造成的手打丸所以有七種口味有粟米、紫薯、菠菜等而黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤 ($268)肉味香濃 岩哂我呢啲食肉獸😋最後點了開心小企鵝 ($88)口感煙韌 非常有咬口 讚👍🏻_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
為左慶祝foodie朋友被求婚
一於同佢食返餐好 同佢黎左銅鑼灣嘅酒鍋
先叫咗一個特色湯底酒火入鍋 ($328)
中間係五格獨特木瓜鍋 配上蕃茄波士頓龍蝦鍋
清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋同潮州沙嗲鍋
不止是舌尖上的享受還有視覺享受呢
先下酒在木瓜鍋然後再燃點起火焰 仲有乾冰效果🤩
打邊爐點少得頂級安格斯牛小排
牛小排呈雪花紋 入口嫩滑有嚼勁
肉味濃郁 在麻辣湯底下吸附辣味 味道一流👍🏻
至於海鮮拼盤 ($368) 有蟶子、扇貝、海中蝦、花甲
拼盤內的海鮮都是新鮮的🤤
每種海鮮都帶鮮甜味道 口感彈牙😬
之後點了個七星報喜 ($88)
以七種蔬菜天然色素造成的手打丸
所以有七種口味有粟米、紫薯、菠菜等
而黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤 ($268)
肉味香濃 岩哂我呢啲食肉獸😋
最後點了開心小企鵝 ($88)
口感煙韌 非常有咬口 讚👍🏻
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
海鮮拼盤
七星報喜
開心小企鵝
2019-03-01 86 浏览
慶祝友生日,我地一行四人就即刻訂枱試試呢度既美人鍋啦。我地又再次坐到卡位,卡位的座位非常闊落,可以坐到6個人,但我地坐既櫈既皮有點爛了,著短褲同短裙時隻腳印住晒,唔係幾舒服。一開始餐枱上就放左醬料盤比大家自己配搭,醬料款式多,由於我地覺得美人鍋湯底味道濃厚,而且醬料每位要收$22,所以我地沒有加醬料。醬料盤 ($22/位) 及 讚岐烏冬 ($48)美人鍋-藥膳花膠雞 ($198)令人期待既美人鍋,果然沒有令人失望,由於花膠同雞是另上,未放之前先呷了一口湯,有濃濃的藥材味。 之後放左花膠同雞去煲,湯底更濃帶出雞的味道,所以之後食其他野都完全不用點醬,食湯底最原始的味道已經很足夠了。頂級手切肥牛 ($368) 及 頂級蒙古涮羊片 ($128)雖然肥牛價錢頗貴,但一分錢 一分貨,牛肉新鮮,肉質緻美,配合藥膳湯底是完美配合,不用醬已夠入味能帶出牛的鮮甜。羊肉中規中舉,亦是新鮮,騷味不會很重,怕羊騷味既朋友可以一戰,可能因為湯底夠濃,部分騷味蓋住了。另上既花膠及雞花膠都幾大塊,雞既分量都不少,正正常常沒什麼特別,幾抵食,用來煲湯底之餘又可以食返。鮮蝦雲吞 ($58)雲吞幾好食,餡料豐富,蝦肉爽滑
慶祝友生日,我地一行四人就即刻訂枱試試呢度既美人鍋啦。

醬料盤 ($22/位) 及 讚岐烏冬 ($48)

美人鍋

美人鍋-藥膳花膠雞 ($198)

花膠及雞肉

另上既花膠及雞

鮮蝦雲吞 ($58)

雲吞幾好食,餡料豐富,蝦肉爽滑,推介!

蔬菜拼盤 ($68) 及 蜂巢豆腐 ($38)

蔬菜新鮮,拼盤既菜料多,想用不同蔬菜試下湯底既朋友可以嘗嘗。豆腐也是中規中舉。

七星報喜 ($88)

應該係餐廳自家手打丸,見很多人推薦便叫了,我地全部人食左一粒就無再食了,肉丸質地一般,有粉粉的感覺,唔知係煮得唔夠煮定點,剩下三粒沒有食曬。

響鈴

即炸手工響鈴 ($58)

響鈴在湯中淥了一陣即刻食,好味,一口咬下去有大大口湯的味道,甚是入味。響鈴真係打邊爐必食!

總括來講,美人鍋十分推薦,可能食物大家口味不一樣,我覺得自製肉丸口感及味道一般,但牛肉鮮嫩肥美,雖然價錢偏貴,不過只要大家選擇到適合自己口味既食物配埋湯底一齊食既話簡直一流。
2019-02-16
庆祝纪念
生日
  • 頂級手切肥牛
  • 即炸手工響鈴
  • 美人鍋
2019-03-01 417 浏览
曾到訪過尖沙咀的酒鍋,跟嗜酒的友人吃過用酒入饌的火鍋湯底,高質素得至今仍難以忘懷。不過始終價錢不是家常便飯的水平,還是等有喜慶事情來慶祝一番會較為心安。是晚為家父慶祝生日,地理關係選到了銅鑼灣分店。銅鑼灣的酒鍋在登龍街V Point的高層,這大廈跟對面的Mid Town都是食肆充滿整幢大廈。酒鍋位於高樓層,餐廳用落地玻璃窗好好利用此優勢,將維港景色一覽無遺。一出升降機門已能看見餐廳的魚缸,生猛海鮮如龍蝦、象拔蚌等都能看見,還有一隻超巨型的長腳蟹。我們被安排到坐卡位,四個人鬆動有餘。內部裝潢以中國風為主,如青銅門和大紅燈油架,但又帶點fusion之意,如牆上的pop style壁畫,用上電蠟燭很聰明。醬料架十分齊備,有十二小碟,連秘製XO醬、辣椒油和沙爹醬都有,還有少見的炸紫洋蔥碎,可以混成最合自己口味的醬料。餐牌看見湯底有佛跳牆之選,老實說我們也沒吃過,只知道很「把炮」。爸爸於是便滔滔不絕地講從前何時何地吃過佛跳牆、是怎樣好的味道之類⋯⋯聽到這裡,還是點個佛跳牆試試吧!鍋來到的時候用懷舊的火鍋盆盛著,中間有通氣的地方,爸爸說傳統的佛跳牆用這個鍋中間來放鵪鶉蛋,十分「盞鬼」。店員先著我們

酒鍋佛跳牆
店員先著我們喝湯,喝夠了才加湯做火鍋湯底。湯裡有真正的「鮑參刺肚」、冬菇、瑤柱、豬肉,還有大量的金華火腿和原隻雞熬湯,味道非常非常的濃郁但不過鹹。

酒鍋佛跳牆
其中的海參和冬菇都是超級巨型厚身,花膠也有相當的厚度而非只是爽口,反而鮑魚則腍得有點不像鮑魚。整隻雞連雞骨都熬至融化,雞腳甚至可以連骨吞掉,真的不得了!

紫貝天葵
這裡的飲料用電燈泡造型的器皿盛著,很是可愛。我們點了較為特別的紫貝天葵,上一次喝到這個的要數是在長州了,酸酸的味道十分開胃解膩,配火鍋最合適不過。

黃金炸魚皮
在等待火鍋湯沸起之前,我們先吃著可以即食的黃金炸魚皮。一包包的鹹蛋炸魚皮變成了風靡一時的零食,這裡卻沒有用現成的,反而做出自己的口味。魚皮炸得很乾身鬆脆,鹹蛋醬淋在上面但不會令魚皮變腍。鹹蛋份量剛剛好,不會過鹹但又夠惹味,且能夠看見鹹蛋黃塊,十分真材實料。

食材不消一會便到齊,放滿整桌很有視覺效果。

桌上空間足夠,就算醬料架不拿走也不會覺得逼迫。

頂級安格斯牛小排
我對於這個頂級安格斯牛小排念念不忘,這次再點也能看見其招牌造型——片片牛肉掛在木架上,像是晾衣服一樣,這樣可令牛肉不會黏成一堆,甚至變成餅狀,很是聰明。牛肉脂肪分佈均勻,不會像普通肥牛那麼肥膩,反而是入口即溶,且薄薄一片已經很有肉味,十分高質。

黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤
黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤則是將豬肉片當成花瓣,卷成玫瑰花的形狀,很是吸睛。
 因為用了黑毛豬,肉味比平常的白豬較濃,但無腥味,口感較為爽滑。

火鍋大蜆
火鍋大蜆頗為大隻,肉質爽脆鮮味。難得蜆肉沒有沙,清洗功夫做得很乾淨。

台灣空運鴨血 ($68); 鹿茸菌
鴨血比豬紅更脆口,厚切更有口感,放火鍋也不會容易碎掉。味道一點也不腥,友人們都大讚好吃。
鹿茸菌很特別,有益且矜貴,大家都是第一次吃。造型像是合桃肉,涮過後變得爽口,口感像是木耳一樣。

昆士蘭和牛丸
昆士蘭和牛丸的牛肉味道超級濃郁,吃得出是用牛肉打出來的,很是真材實料,絕對跟出面加粉加味精做出來的牛丸是天淵之別。牛丸非常彈牙,但不會難以嘴嚼或吞嚥,一口一粒很有口感。

鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸
鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸十分矜貴,在肉丸上放了金箔,但出奇地在火鍋涮熟後,金箔仍然黏在肉丸上,那就真的可以一拼把金箔都吃下肚子裡,沒有浪費掉。這個現象應該是因爲肉丸黏性高,也就代表豬肉丸是手打出來的,肥瘦適中。咬下去裡面更軟腍的部分是藏了鵝肝醬,無論口感或味道也有所提升。

水蓮 ($68); 韮菜餃 ($58); 蜂巢豆腐 ($38)
韮菜餃也比平常的好吃,韮菜豐富,還有爽口蝦仁包在裡面,鮮味十足,餃子皮也夠薄。
蜂巢豆腐比普通豆腐多了很多孔,能夠吸收湯底的精華,來吃矜貴湯底的火鍋就最適合不過了。

水蓮
水蓮是特別之選,像是皇帝菜的菜莖,長長的似是麵條般。水連爽脆鮮甜,嘴嚼起來一點渣滓也沒有,非常好吃。

有佛跳牆的酒鍋 (酒窩),怎能不給笑臉,因此命題為「笑面佛」,也代表是晚令人比滿意更滿意的一餐。
庆祝纪念
  • 韮菜餃
  • 鴨血
  • 鹿茸菌
2019-03-01 39 浏览
好朋友生日,壽星有心儀嘅火鍋店,所以一行幾人就嚟到呢間位於銅鑼灣 V Point 27/F嘅《酒窩》。餐廳裝修靚得嚟好型格,其中一全裝有落地玻璃,可以飽覽無敵維港景。呢度有成二十款湯底選擇,見到其中“香港原創五格鍋”咁有特色,就決定叫其中嘅 “愛麗絲夢遊仙境”  ($388)。上枱時鍋底中間一直噴住白煙,外圈係綿密豐盈嘅由蛋白打成嘅白色泡沫,上邊仲灑有色彩繽紛嘅食用鮮花,絕對係視覺上嘅大享受,愛麗絲夢遊仙境呢個名當之無愧。鍋底滾起咗,餐廳嘅職員會將白色蛋白稍微勺走,五格喎分別係:四川麻辣鍋、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌,而中間嘅就係木瓜雪耳豬骨鍋。幾款湯底都好足料,真係色香味俱全。頂級安格斯牛小排 (大) ($268) - 油花分佈平均,牛味濃郁,口感軟滑。黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤 ($268) - 賣相吸睛,新鮮有光澤,食到豚肉嘅鮮甜味,肉質細緻。鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸 ($88) - 肉丸表面灑有金箔,相當名貴,除咗鬈毛豬嘅香味,肉丸中間仲帶有鵝肝嘅香味,口感爽口彈牙。魚子醬匈牙利鬈毛豬肉餃 ($88) - 粉紅色玫瑰花嘅造型,頂部灑有金箔, 賣相十分精緻。食落鮮甜得嚟帶有魚子醬

魚子醬匈牙利鬈毛豬肉餃 ($88) - 粉紅色玫瑰花嘅造型,頂部灑有金箔, 賣相十分精緻。食落鮮甜得嚟帶有魚子醬嘅鹹香味。

開心小企鵝 ($88) - 墨汁味嘅小企鵝造型十分得意,口感爽彈,睇得又食得。

芝士紫菜蝦蟹餃 ($68) - 除咗有芝士味外仲有蝦蟹嘅鮮味,入邊仲加咗香口嘅紫菜,口感同味道都豐富。

肥媽墨汁丸 ($58) - 墨汁味香濃,爽彈得嚟又幾滑。

黃金炸魚皮 ($68) - 魚皮炸好之後再淋上鹹蛋黃醬,鹹蛋黃味道濃郁又保持到魚皮香脆鬆化。

即炸手工紫菜響鈴卷 ($58) - 響鈴卷入邊加有香口嘅紫菜,渌一下索咗湯底之後,滋味倍增。

三色鮮製生麵 ($58) - 以菠菜汁,甘筍汁,及墨魚汁製成,口感滑溜煙韌,健康飽肚之選。

另外仲叫左嘅蜂巢豆腐 ($38)、雜菌拼盤 ($58) 、蔬菜拼盤 ($68),都相當唔錯。

呢餐不論係裝修、景致、食物、味道同服務,都相當唔錯,壽星果然無揀錯!

2019-03-01 42 浏览
朋友最趕潮流,任何網紅店或打卡勝地必逃不過她法眼,最近急召我們陪她吃飯,皆因她又找到一家必去目標餐廳-酒鍋。餐廳佔商鋪整層,一出升降機即看到海鮮玻璃缸,水質清澈,海鮮🦞朝氣勃勃。餐廳基本全卡座,大家也可輕鬆舒服坐住聊天,桌面很大可擺放全部菜餚,方便打邊爐。我們除了點了一些網上推薦,還問店家特色推薦,最後當然滿足了相機📷食先的我們。上刺身盛合海膽足有整版份量,濃滑而香稠,入口軟滑細緻,味道香濃富天然海水味,化在嘴間。帶子整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。甜蝦肉質彈牙柔順富膠質,香濃鮮甜。秘製麻辣鴨血師傅以鴨血與豆腐秘製,鴨血入口滑而沒氣泡,豆腐吸附麻辣湯汁,惹味十足。金沙炸魚皮魚皮薄身激脆,金沙香由魚皮滲出,每口口感豐富咸香十足。愛麗絲火鍋鍋底鍋面以蛋白打成泡沫配上鮮嫩花瓣,呈現出夢幻仙境的感覺,像愛麗絲夢遊仙境一樣。中間圓圈鍋是木瓜雪耳湯底、外邊甜甜圈分成四格分別是人參雞、冬蔭公湯底、松露野菌湯底及麻辣湯底。由滋潤養顏至香濃惹味應有盡有。企鵝🐧3D丸子超可愛3D企鵝是繼湯底後另一打卡位,以黑墨魚汁及白墨魚肉作企鵝身體🐧再配蘿蔔作腳掌。咬下爽脆彈牙,墨魚味超濃。頂級

刺身盛合

甜蝦肉質彈牙柔順富膠質,香濃鮮甜。

秘製麻辣鴨血

金沙炸魚皮

魚皮薄身激脆,金沙香由魚皮滲出,每口口感豐富咸香十足。

愛麗絲火鍋鍋底

企鵝🐧3D丸子

頂級安格斯牛小排(大)

店家以千秋架垂掛牛肉,牛小排顏色鮮嫩紅白相間,肉質鮮美,口感較為彈牙有韌性,牛味香濃,咬下軟熟。

韮菜餃

韮菜餃外皮滑溜煙韌,韮菜香濃豬肉柔軟,餃子每隻飽滿,咬下滲出肉汁,整隻順滑入口。

蔬菜拼盤

菜心、生菜、西蘭花、玉米等,蔬菜新鮮脆嫩,鮮而翠綠。

姬松茸

菌尾端刨成鉛筆✏️頭,外型可愛趣怪,燙過後入口爽而彈牙,帶菌香。

清酒菠蘿沙冰
入口清新微甜,質感冰沙質較幼細,帶淡淡菠蘿味。
2019-03-01 45 浏览
請你滾,滾出去🎶🎵邊爐控又出動喇!難得約埋幾個好朋友食飯,就係要一路傾計,一路十下十下啦。酒鍋嘅鍋底都好有睇頭,有佛跳牆,酒火入鍋等等,我地叫左個夢幻花園,一鍋五味,包括四川麻辣,花膠雞,喇沙海鮮,黑松露雜菌,同埋木瓜雪耳,有辣有唔辣,任君選擇。鍋底一上枱真係好夢幻,面頭有滿滿嘅蛋白,有食用花做裝飾,梗係要照多兩張相。侍應再喺中間木瓜雪耳加入乾冰,更加有夢幻同仙氣迫人。等乾冰效果完左之後,侍應就幫我地加湯喇,正式開動!每樣邊爐料都好精緻,我個人就比較喜歡個豬肉,好有咬口,唔會太乾,加入四川麻辣鍋底就更加惹味。而響鈴加入紫菜就更加香喇,味道嘅層面即刻提升左。墨魚丸整到企鵝嘅形狀,金粉企鵝造型好可愛,令人唔捨得放佢入熱辣辣嘅鍋底度呀!最後都係狠狠地咬落去,又幾彈牙喎!
請你滾,滾出去🎶🎵

2019-02-26
2019-03-01 32 浏览
同屋企人去左酒鍋食飯,依度環境好靚,而且口啤都唔錯,所以一早BOOK定位黎當晚order了酒火入鍋,共有5個湯底(酒/沙嗲/蕃茄/豬骨/麻辣),waiter會將酒精倒入酒鍋入面,再倒d乾冰落去,營造下效果︿︿所有湯底都好香濃,打邊爐既時候唔需要再額外加豉油等既調味,我自己就最鍾意沙嗲湯︿︿。到左食物方面,樣樣都好新鮮嫁,我最鍾意既有紫茶響鈴卷/蜂巢豆腐/掛架頂級安格斯牛小排/ 小龍蝦等等,而最想推介既就係充滿酒味既蝦啦,d蝦一早就會放左系酒鍋入面,而岩岩都提過waiter會放酒精落個鍋,個一刻d蝦已經吸曬d酒精,所以食每一啖蝦都有好濃烈既酒精味。另外仲有一款小食想推介比鍾意食麻辣既朋友,連我麻麻地麻辣既人都覺得唔錯既(三拼台式麻辣小鍋)入面有鴨血/花膠/香酥臭豆腐,先講鴨血,好有咬口,有彈牙個種感覺,而花膠既size都有4cm左右嫁,食落口淋得黎又唔會溶曬,最後就到臭豆腐,吸曬d麻辣,辣得好刺激。

2019-03-01 50 浏览
位置銅鑼灣V point很多餐廳,又有靚景😍餐廳內嘅裝潢,充滿著中國風、燈飾、枱櫈、陶瓷醬料瓶等等,都別具特色!招牌鍋底係酒火入鍋$328店員先點火再倒入木瓜鍋,然後放入乾冰,冰火交融,好似仙景的效果😍😍介紹一下五格鍋中間係木瓜鍋,有番茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩鍋、四川麻辣鍋、潮州沙嗲鍋,五款口味!😍😍即炸手工響鈴卷即炸響鈴一上枱已急不及待要食啦,吸收晒湯的精華相當滋味!😋頂級安格斯牛小排(大)$268牛小排一片一片掛在木架上,好美觀牛小排肉質嫩滑鮮味,很重牛味配火鍋更加入味😋😋😋海鮮拼盤$368拼盤有蟶子、帶子、蝦同蜆,全部都好鮮美甜,又爽口,樣樣都很新鮮。 👍🏻👍🏻蔬菜拼盤$68用小木盒裝住嘅蔬菜拼盤,好精緻。蔬菜包括西蘭花、油麥菜、三色椰菜、羽衣甘藍、番茄、粟米、南瓜😃黑松露蝦蟹餃$88饀料係蝦蟹肉撈埋,大小適中食完唔怕飽滯,不過黑松露味唔夠突出。

招牌鍋底係酒火入鍋$328

即炸手工響鈴卷
即炸響鈴一上枱已急不及待要食啦,吸收晒湯的精華相當滋味!😋

頂級安格斯牛小排(大)$268

海鮮拼盤$368

蔬菜拼盤$68

黑松露蝦蟹餃$88
2019-02-25
2019-03-01 51 浏览
酒鍋呢個名,我細細個就聽啦!係打邊爐界佢都算幾出名,但之前試過幾次都book唔到。。。今次終於畀我地book到喇!我地一行四人黎到,好快已經揀好湯底配料(因為做足功課),湯底一黎到成個仙境咁靚!樣樣配料都幾滿意,唔係一般貨色。簡單如雜菜拼盤都有羽衣甘藍、椰菜花等等比較特別既。最最最滿意係個海鮮拼盤,又新鮮又大隻,食到lam lam利!作為打邊爐一定要食丸既人,呢度既手打丸都令人幾滿意,食得出好足料同新鮮!

2019-03-01 29 浏览
這個月真的很忙,很需要和朋友出來吃餐好吹吹水減壓。朋友仔提議打邊邊可以坐得舒服點, 吃得開心啲。於是她便幫手訂了酒鍋, 來個開心四人打邊爐。這晚揀了佛跳牆湯底, 想不到送來時個鍋已經十分漂亮, 大大的十分搶眼。加上加熱時已經漂出陣陣香氣, 令我越發肚餓。打開蓋很一勺更是心心眼, 佛跳牆湯底果然十分足料,鮑魚海參東菇花膠樣樣齊。湯底就如燩湯般, 濃濃的海味雞湯味, 每口都是滋補, 即使連湯渣好好味, 花膠大大片的口感相當不錯。大家結果都先飲兩碗才開始打邊爐。其實飲"湯"前我們也忙着一邊吹水一邊"混醬", 這兒的應有盡有, 台式中式的也是乾淨整齋的排好, 混得更得心應手, 調出自家口味。頂級安格斯牛小排以掛肉架送來, 每片都紅白相間, 油脂分佈均勻, 打邊爐最適合。肥牛打邊爐果然真的是最好吃的食法, 肉味濃郁, 不會過肥, 涮十秒便吃得, 不一會便吃完整盤了。另一款點的肉是日本黑毛豬豚腩肉, 肉質嫩滑。而且黑毛豬味道更濃更香, 不比牛肉失色。顏色漂亮的分別是九菜餃, 蜂巢豆腐和芝士紫菜蝦蟹餃。九菜餃又香又多汁, 菜和肉的比例剛好, 餃子皮又不會太厚, 不錯。十分及湯汁的蜂巢豆腐, 放湯也會

顏色漂亮的分別是九菜餃, 蜂巢豆腐和芝士紫菜蝦蟹餃。

十分及湯汁的蜂巢豆腐, 放湯也會才吃就是吃了整個湯底的精華。
芝士紫菜蝦蟹餃比想像中更惹味, 不用點配醬汁也好味。

新鮮的貴妃蚌一人一隻, 味道鮮甜, 肉厚爽彈, 滿是海鮮獨有的滋味,  是我這個"蚌精"喜愛之物。

這個黃金炸魚皮真是十分邪惡, 炸脆了的魚皮加上咸香惹味的咸蛋黃, 十分香口, 令人吃不停口。不用放湯, 最適合大家邊吃邊吹水。

顏色十分繽紛的蔬菜拼盤看起來也開心, 吃就更是健康。

除了有生菜粟米番茄這些"常客", 原來紫椰菜花放湯後更覺淋甜, 十分不錯。
而超級食物羽衣甘藍是朋友仔的喜愛, 我自己就麻麻了。

今晚真是吃得很開心, 有好吃的食物, 同聲同氣的朋友聚在一起, 舒了一口悶氣。
2019-03-01 23 浏览
約齊四人一起打邊爐,去銅鑼灣酒窩試下。 聽人講,這裏食物新鮮別緻,多人嚟食可以試多幾款。地方大,樓底高,所以容納到好多客人,唔使等位等咁耐。湯底巨無霸芫茜鍋$288, 鍾意呢度嘅湯底分開咁多格,有麻辣湯,有牛腩湯,有清湯,口味悉隨專便。 巨無霸芫茜真係多到不得了,不會食不出芫茜味。海鮮拼盤$368。 見到聖子,大蝦,帶子等等都好大隻,睇見都流口水。輕輕灼熟聖子已經食得,真係有咁大條㗎,唔好煮得過龍,令到聖子變韌,灼熟一陣就夠,好鮮甜。帶子係我嘅至愛,新鮮帶子味道甜甜的,還有海水味,這就是鮮!雖然海鮮拼盤看似食物不算多,但食材用料好,都算值得。頂級安格斯牛小排(大) $268, 見個個都叫呢個安格斯牛小排,點都要試啦。見到佢脂肪紋理分佈均勻,口感一定會滑d, 色澤鮮紅夠新鮮。開心小企鵝$88, 純粹因為被這個得意樣吸引 。其實就係黑色墨汁加墨魚滑砌成的,小企鵝,咁可愛,見到都唔捨得食。雜菌拼盤$58, 鮮冬菇、金菇、雞髀菇都有 $58不算貴。蔬菜拼盤$68, 用木盒盛著,顏色豐富。紅色的車厘茄,三色的西蘭花,橙色的南瓜,綠色的蔬菜,黃色的粟米,拼得非常漂亮,很有心思的拼盤!即炸手工紫菜響

地方大,樓底高,所以容納到好多客人,唔使等位等咁耐。

雜菌拼盤$58, 鮮冬菇、金菇、雞髀菇都有 $58不算貴。

即炸手工紫菜響鈴卷$58, 響鈴食得多,較少有把紫菜捲成一起的,這個比較期待。
稻庭烏冬$48, 純粹打邊爐習慣要吃點粉麵,不過稻庭烏冬質素也不差。

黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤$268, 賣相非常漂亮,一片片黑毛豬腩肉,捲成玫瑰花狀,分量看似少,其實有好多塊捲成一起的。

地道沙薑雞餃$88, 非常好味,沙薑雞有雞味,又滑又香,又夠飽肚。 這個比較特別,在其他地方未聽過沙薑雞餃,可以一試。
安格斯牛小排,超好吃!好香牛肉味,入口嫩滑,好新鮮呀!食曬成個大牛肉份量都覺得意猶未盡!
紫菜響鈴卷,放入水中灼一下就好撈返上嚟食,微帶爽口之餘,還有紫菜香,這個口感不錯。
開心小企鵝,殘忍地被我們灼熟了,不過攞上嚟形狀還保持,食到墨汁的香味。墨魚滑爽口彈牙,好新鮮手打而成的。不過睇住企鵝形狀食就殘忍啲,雖然知其實係假嘅。

黃金炸魚皮$68, 喜歡打邊爐的人點都要食炸魚皮,喜歡香口的魚皮,不放在湯裏煮,就咁食都已經好香口,冇油益味。魚皮新鮮,放在湯裏灼一下再攞上嚟食,感覺滑嘟嘟的,香味還在,不錯!

食咗咁多款食物,埋單二千元,人均消費大概六百多元。貴,但味道好,食物新鮮,有質素。
2019-02-22
2019-02-28 13 浏览
酒火入鍋, 有麻辣鍋、胡椒鍋、沙爹火鍋, 讓火鍋控有截然不同的火鍋體驗潮洲魚蛋, 開心小企鵝, 幾有特色, 海鮮拼盤, 食材本身的鮮度、品質就都很好,湯頭也很夠味,其實不太需要用到那些調味料油花滿布如大理石紋般的頂級安格斯牛小排,在香濃的湯快速涮15秒後呈現入口欲化的口感,在清爽鮮甜的高湯中提出肉質的鮮味日本頂級黑毛豬, 吃起來香滑軟嫩,配麻辣湯底, 帶點香麻小辣的口感,單吃就能品嚐到甜美的肉汁蜂巢豆腐要配麻辣,湯頭溫潤不嗆辣,有麻又有香,蜂巢豆腐很入味

潮洲魚蛋, 開心小企鵝, 幾有特色,

2019-02-28 28 浏览
呢幾日有少少雨,涼涼地,又係打邊爐嘅氣氛!銅鑼灣登龍街一帶直程變咗條食街,好多選擇。之前睇食評見到d相好吸引,今日嚟試一試。一入到去第一個感覺係好闊落,可能係因為樓底夠高,d煙散得到,所以無一般火鍋店咁煙霧瀰漫。行過每枱都好似馬戲表演咁,又玩火,又噴煙咁。湯底選擇幾多幾特別,我哋叫個夢幻花園。真係好夢幻呀!面頭全部都係白色泡沫,上面仲有唔少花仲裝飾,細問之下原來係蛋白打到起泡再鋪上去,又幾有心思喎!湯底其實有5格,木瓜雪耳、黑松露雜箘、喇沙海鮮、四川麻辣同花膠雞,每款都好足料,真係會食到湯底入面嘅材料!整體所有食物都係精緻同新奇嘅,企鵝原來係墨魚丸、外表圓圓,面頭有d金箔嘅,原來又係另一種丸,不過我唔係好食得出係d咩!牛肉薄切,掛喺架上,好吸晴,為保持牛肉嘅靜仔樣,下面個盒擺滿晒冰粒,保持溫度。豚肉片隻碟上寫住係招牌菜,果然都真係好食wo,雖然薄片,但豬肉味濃,而且因為夠薄所以唔鞋。走精緻路線,所以份量唔會好大,正好俾我試多幾款!
呢幾日有少少雨,涼涼地,又係打邊爐嘅氣氛!

2019-02-27
2019-02-28 19 浏览
我超喜歡打邊爐,連慶祝都會簡打邊爐,但就會選擇單點的~~吃得精緻豪華一點,今次就簡左<<酒鍋>>作為慶祝我同朋友升職的聚餐地方酒鍋有兩間分店,分別是同屬遊客旺區的尖沙咀跟銅鑼灣,今次我們去的是後者,因為餐廳位處27樓高,坐擁著無敵維港夜景,邊打邊爐邊慶祝聊天絕對是一件賞心樂事甫入店門,看到一個個大魚缸養著自家游水海鮮🦞 心裡想著:今晚一定要點海鮮打邊爐🤤 嚐嚐這份鮮味,整體裝潢走時尚藝術的中國風,調味醬料有十二款之多,用上古銅的茶壺盛著豉油別有一番風味叫左《香港原創五格鍋》其中最有名的「酒火入鍋」以四格各具特色的湯鍋:潮州沙嗲湯、蕃茄波士頓龍蝦湯鍋、四川麻辣鍋及清湯蘿蔔牛腩包圍著中間清甜的木瓜湯,然後倒上日本清酒🍶再起火,加入乾冰,一𣊬間白煙四起,這刻活像置身於騰雲駕霧中☁️仙氣十足,仲散發著陣陣酒香,認真有噱頭,朋友都中忍不住連拍幾多照📷✨ 蕃茄波士頓龍蝦湯是我的最愛❤️ 湯內很多小蕃茄🍅 仲有整整半隻龍蝦🦞熬湯絕對真材實料! 啖啖龍蝦肉加上邪惡既蝦膏教人口水直流🤤湯頭超鮮味吸引朋友十分推介這裡的海鮮拼盤,拼盤有帶子、蟶子皇、鮮蝦跟花甲;擺盤精緻落足心思,

朋友十分推介這裡的海鮮拼盤,拼盤有帶子、蟶子皇、鮮蝦跟花甲;擺盤精緻落足心思,因為有自家魚缸養活海產,加上即叫即劏,再以冰鎮方式保持海鮮的鮮度

蟶子皇鮮味爽口,叫人欲罷不能🤤
最出色的是連殼上的帶子,即使煮熟了帶子仍是厚肉肥大,大粒得跟湯勺一樣,帶子肉嫩鮮甜🤤

打邊爐怎小得靚牛,挑簡左頂級牛小排,一塊塊雪花分布均勻的牛肉整齊地掛在裝飾架上,相當吸引,只要放入鍋內輕灼,入口軟腍無比,牛味香濃,油脂豐腴,不愧為極品高級牛🥩

小籠包配火鍋🍲試過未? 這個六色小籠包色彩斑斕,看到都令人賞心悅目,小籠包皮薄餡靚,想不到酒鍋的小籠包都有這個水準✨

黑松露小籠包,別看它黑黝黝,由於手工包製,黑松露味雖輕淡,但仍能做到皮薄肉餡鮮味多汁💦

打邊爐難免會熱氣上火,檸檬薏米水🍋正好可以清熱美白,而且用小燈泡💡盛著挺可愛😆❤️

依餐價錢雖然偏貴,但環境食物都有一定的質素,偶然同朋友豪一豪奢侈一下都不算過份呀🤪 亦祝願大家繼續步步高陞!
  • 海鮮拼盤
  • 酒火入鍋
  • 頂級安格斯牛小排
2019-02-28 12 浏览
係朋友嘅邀請下 我地四個一齊去就酒鍋打邊爐 我大概記得之前都食過一次 不過嗰一次就係有用到訂座APP既優惠 今次就無 但我地都一早預先訂咗位🕺🏻 餐廳係新商場開 都幾方便易搵☺上到去就好快安排左我地坐四人既卡位 坐落都幾寬闊 首先就安排一堆調味料同醬汁 俾我地自己調配😆 然後我地就好快簡好咗我地今日既主角 湯底🥣: 酒火入鍋 簡哩個湯底既主要原因係因為我朋友之前食過 佢話有齊五款湯底 岩哂心大心細既我地🤭 款款都幾正 我最鐘意蕃茄波士頓龍蝦湯🦞 龍蝦湯底味道好濃郁 有足隻龍蝦 蕃茄同芝士味道好夾同好突出👍🏻叫左個蔬菜拼盤去膩 拼盤有齊多種蔬菜🥬 生菜 羽衣甘藍 南瓜 車厘茄 椰菜花 粟米等 最特別既係有紫椰菜 顏色鮮豔 而且富含花青素今晚既重頭戲就係依個海鮮拼盤 有蟶子 帶子 蝦🦐同蜆 蟶子清甜爽口 粒帶子大到係平日食開既3倍 帶點海水既鮮甜味 蜆洗得乾淨無沙 我地都好滿意 唔怪得之好多枱都有點依個海鮮拼盤 開心小企鵝🐧同黑啤啤都係我覺得夠哂gimmick 既野 整得幾細緻 得意之餘又幾好味 唔係度度都有既野 放咗落去都唔會話好散 港女影相岩哂🥰朋友唔食牛 所以除咗叫牛 就仲叫左碟日本

朋友唔食牛 所以除咗叫牛 就仲叫左碟日本頂級黑毛豬豚腩肉 擺碟上仲寫住「招牌菜」更吸引我地 一片片圓圓的黑毛豬片肥美薄切 口感軟綿 肉味幾濃 配埋蕃茄波士頓龍蝦湯🦞 鮮味𣊬間提昇

什菌拼盤 有齊多種菇菌 爽口清新😋
鴨血係健康既食物 有助補充鐵質 厚厚既一塊 口感好特別 而且好Q彈 但唔容易夾散 配埋個四川麻辣湯底就最Perfect😚