2019-03-26 235 浏览
唔知道原來酒窩都有做lunch 一人打邊爐 加埋個飲品都夠飽嘅最平$68包埋杯嘢飲今次叫咗花雕醉雞鍋加江西米線$88個湯底係好味但係張相入邊啲雞呢冇嘅?但係有好多配菜 白菜仔 雲耳 仲有舊蕃茄添我揀咗三個餸龍蝦沙拉丸 有兩粒 - 普通台式秘製麻辣花膠 有幾件 - 好好味肥媽墨汁墨魚腸 有三片超薄片 - 因為太薄所以冇口感 但味道唔錯我朋友揀咗台式麻辣湯鍋 $68要左個泡飯- 點知上到黎原來係白飯😅 原來要自己整佢做泡飯自家鮮蝦雲吞 - 個尺寸有啲細台灣貢丸 - 正常自家制即炸魚皮 - 唔錯好脆冇油益味仲有個飲品芝士奶蓋靜岡抺茶 都幾好味飲到底有啲粉黑糖珍珠奶茶 唔係xx堂嗰啲黑糖就係一杯普通嘅珍珠奶茶
唔知道原來酒窩都有做lunch 一人打邊爐
加埋個飲品都夠飽嘅
最平$68包埋杯嘢飲
今次叫咗花雕醉雞鍋加江西米線$88
個湯底係好味但係張相入邊啲雞呢冇嘅?
但係有好多配菜 白菜仔 雲耳 仲有舊蕃茄添
仲有個飲品
芝士奶蓋靜岡抺茶 都幾好味飲到底有啲粉
黑糖珍珠奶茶 唔係xx堂嗰啲黑糖
就係一杯普通嘅珍珠奶茶
又係一間食過翻尋味嘅餐廳今次一行四人嚟到銅鑼灣分店~「加拿大象拔蚌刺身 $388」見到今日啲象拔蚌勁新鮮朋友又鍾意食刺身,叫咗個例牌試吓非常鮮甜,每塊厚薄一致個個都起碼食到4-5塊「湯底 $388」靚到好似愛麗絲夢遊仙境一樣完全啱哂我呢個港女打卡呃like哈哈其實佢只係攪拌至起泡嘅蛋白伴隨住上面嘅係可食用花同珍珠影完相之後侍應就會拎走啲蛋白真正用嚟打邊爐嘅湯底分別有:雞湯、沙嗲黑松露、四川麻辣、沙嗲海鮮、木瓜雪耳「頂級安格斯牛小排(大) $268」靚到好似畫出黎嘅雪花紋牛肉味香濃,油脂唔會過多,涮兩涮就食得!「鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸 $88」出面從來未見過呢隻丸估唔到入面真係有粒鵝肝醬喺度!感覺幾特別,因為平時我地多數冷盤先食到鵝肝醬呢粒丸真係極致奢華呀「洋蔥豬肉蝦蛋餃 $58」好似一塊塊小omelette咁,超可愛成個蛋餃嘅味道好夾,味道唔會太搶「黃金炸魚皮 $68」所謂嘅黃金即係咸蛋黃一上枱係熱到辣嘴,係新鮮炸出黎,非常脆個人認為就算唔點落湯都好食十分推薦大家一試!好好味!「冰菜 $48」又係無咩地方打邊爐有冰菜可供選擇好甜,咬落去sok sok聲「姫松茸 $48」有別於一般菌類,
又係一間食過翻尋味嘅餐廳
今次一行四人嚟到銅鑼灣分店~

「加拿大象拔蚌刺身 $388」
見到今日啲象拔蚌勁新鮮
朋友又鍾意食刺身,叫咗個例牌試吓
非常鮮甜,每塊厚薄一致
個個都起碼食到4-5塊

「湯底 $388」
靚到好似愛麗絲夢遊仙境一樣
完全啱哂我呢個港女打卡呃like哈哈
其實佢只係攪拌至起泡嘅蛋白
伴隨住上面嘅係可食用花同珍珠
影完相之後侍應就會拎走啲蛋白
真正用嚟打邊爐嘅湯底分別有:
雞湯、沙嗲黑松露、四川麻辣、沙嗲海鮮、木瓜雪耳

「頂級安格斯牛小排(大) $268」
靚到好似畫出黎嘅雪花紋
牛肉味香濃,油脂唔會過多,涮兩涮就食得!

「鵝肝醬匈牙利鬈毛豬肉丸 $88」
出面從來未見過呢隻丸
估唔到入面真係有粒鵝肝醬喺度!
感覺幾特別,因為平時我地多數冷盤先食到鵝肝醬
呢粒丸真係極致奢華呀

「洋蔥豬肉蝦蛋餃 $58」
好似一塊塊小omelette咁,超可愛
成個蛋餃嘅味道好夾,味道唔會太搶

「黃金炸魚皮 $68」
所謂嘅黃金即係咸蛋黃
一上枱係熱到辣嘴,係新鮮炸出黎,非常脆
個人認為就算唔點落湯都好食
十分推薦大家一試!好好味!

「冰菜 $48」
又係無咩地方打邊爐有冰菜可供選擇
好甜,咬落去sok sok聲

「姫松茸 $48」
有別於一般菌類,菌味非常濃郁
涮過後就算吸收左湯汁都唔影響本身嘅香味

總括而言,
欣賞呢道嘅用料新鮮,
款式創意無限,有別於一般嘅打邊爐食肆
期待品嚐下次創新湯底及配料!
2019-03-02
2019-03-20 155 浏览
今日朋友介紹黎依間有靚景有靚料既餐廳打邊爐無錯,又打邊爐真係太鐘意打邊爐又係朋友仔好興奮既溝醬時間今次4個人,嗌得都算收斂左今餐唔飲可樂,偽健康下第一樣急不及待要講既就係佢個湯底用黎影相呃like係一流中既一流就咁睇都已經好靚,但真係好戲在後頭嘩camera ready!底下就係5款湯底黎不過對我黎講,嘢食先係最重要依到上菜都好有效率轉眼間就已經成枱嘢食海鮮拼盤 $368 右下角既黃金炸魚皮 ($68)圖入面既每樣嘢都好好食肉就嗌左2款,一款牛同一款豬頂級安格斯牛小排(大) $268無得頂黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤 $268今餐飯既MVP!!!!好好食好少會係打邊爐覺得豬好食過牛今餐既牛原本已經唔差,但依個豬真係出色個肉味同質感都係超晒班,係隻好優秀既豬最鐘意就係餃子,特別係蛋餃即炸手工紫菜響鈴卷 $58開心小企鵝 $88循例都要嗌返啲蔬菜黎食下既連羽衣甘藍都有都係第一次係打邊爐既蔬菜盤到見到不過好可惜我係唔食依啲咁健康既食物,所以唔係好關我事我就鐘意粟米,好爽好甜價錢比出面邊爐絕對係唔平,但無論係服務、環境、嘢食既呃like度同質素都係唔錯一分價錢真係一分貨,可以再黎一戰
今日朋友介紹黎依間有靚景有靚料既餐廳打邊爐

無錯,又打邊爐
真係太鐘意打邊爐

又係朋友仔好興奮既溝醬時間

今次4個人,嗌得都算收斂左

今餐唔飲可樂,偽健康下

第一樣急不及待要講既就係佢個湯底
用黎影相呃like係一流中既一流
就咁睇都已經好靚,但真係好戲在後頭

camera ready!
底下就係5款湯底黎

不過對我黎講,嘢食先係最重要
依到上菜都好有效率
轉眼間就已經成枱嘢食

海鮮拼盤 $368

右下角既黃金炸魚皮 ($68)

圖入面既每樣嘢都好好食

肉就嗌左2款,一款牛同一款豬

頂級安格斯牛小排(大) $268
無得頂

黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤 $268
今餐飯既MVP!!!!好好食
好少會係打邊爐覺得豬好食過牛
今餐既牛原本已經唔差,但依個豬真係出色
個肉味同質感都係超晒班,係隻好優秀既豬

最鐘意就係餃子,特別係蛋餃

即炸手工紫菜響鈴卷 $58

開心小企鵝 $88

循例都要嗌返啲蔬菜黎食下既
連羽衣甘藍都有
都係第一次係打邊爐既蔬菜盤到見到
不過好可惜我係唔食依啲咁健康既食物,所以唔係好關我事
我就鐘意粟米,好爽好甜

一分價錢真係一分貨,可以再黎一戰
2019-02-27
2019-03-20 116 浏览
銅鑼灣分店望住維港海景舒適度十足 空間寬敞打邊爐當然要整一個美味醬汁啦呢度嘅醬料非常齊備酒鍋佛跳牆 $488非常足料嘅湯底 市面少見佛跳牆湯底非常足料 你打邊爐之前真係要飲番兩碗頂級安格斯牛小排 $268油花超靚 肉味超香濃肉質鮮嫩滑溜 認真係貨真價實!而且大大份 感覺好抵食蔬菜拼盤$68種類好多而且色彩繽紛好吸晴特別係紫椰菜花 非常特別黃金炸魚皮$68呢一個絕對係必食推介即點即炸口感香脆可口而且配上邪惡嘅鹹蛋黃 惹味到不得了真係令人食唔停口開心小企鵝 $88超級有特色嘅墨魚丸全採用墨魚嘅成份製成可愛到令人唔捨得食!

銅鑼灣分店望住維港海景

佛跳牆湯底非常足料 你
打邊爐之前真係要飲番兩碗

頂級安格斯牛小排 $268

油花超靚 肉味超香濃
肉質鮮嫩滑溜 認真係貨真價實!
而且大大份 感覺好抵食

真係令人食唔停口

開心小企鵝 $88

超級有特色嘅墨魚丸
全採用墨魚嘅成份製成
可愛到令人唔捨得食!
2019-03-20 1165 浏览
春天來到,氣溫日漸回暖,但也影響不到香港人打邊爐的熱情!繼銅鑼灣 V Point 的 四季 Shabu Shabu Shiki,本週一兩口子又到訪同樣是高層靚景的 酒鍋,享用仙氣飄飄的夢幻花園五格湯底及更多美食,愉快又滿足! 到訪過 尖沙咀店 也吃過 外賣火鍋,銅鑼灣 酒鍋 卻是首次拜訪,環境與尖沙咀店一樣型格有特色,地點卻更方便易達,第一印象很不錯。 一進場就有好些海鮮養殖缸,像我們人不多可選方檯或沙發,大班人到訪的又有廂房;餐廳又坐享180度高層美景,加上良好通氣,令打邊爐也成為一種享受。 這晚的五合一火鍋湯底包括了四川麻辣鍋,以及喇沙海鮮鍋,穩陣起見,先點紫貝天葵及竹蔗茅根各一支,以備不時之需。前者酸甜開胃,後者清甜討喜,吃到後半段幫了不少的忙! 下單後正當我們準備「混醬」(好喜歡醬料選擇中包括XO醬,這晚不知添了多少回!)時,新出不久、又美又仙氣的「夢幻花園」湯底 ($388) 上檯了!與「酒火入鍋」一樣酒香飄飄,而且同由五款湯底組成,「夢幻湯底」中間是木瓜雪耳鍋,但周邊的湯底換成四川麻辣鍋、喇沙海鮮鍋、藥膳花膠雞鍋、黑松露雜菌鍋,上面蓋上蛋白以及食用花,看起來就像雲上的夢幻

與「酒火入鍋」一樣酒香飄飄,而且同由五款湯底組成,「夢幻湯底」中間是木瓜雪耳鍋,但周邊的湯底換成四川麻辣鍋、喇沙海鮮鍋、藥膳花膠雞鍋、黑松露雜菌鍋,上面蓋上蛋白以及食用花,看起來就像雲上的夢幻花園一樣浪漫!

其實五款湯底中,各有超豐富食材,如四川麻辣鍋有不少豬皮、豆卜、木耳,喇沙海鮮鍋有大蝦、青口、蜆、迷你象拔蚌各兩隻,藥膳花膠雞鍋更有數片大大件的花膠以及大量滑雞,連同黑松露雜菌鍋,以及中間原隻木瓜及大量雪耳,其實兩口子單吃鍋中食材都飽了一半!

然而人總是貪心的,尤其作為虔誠的牛魔,怎能不幫襯招牌 掛架頂級安格斯牛小排 ($188)?雪花平均又細緻的牛小排,無論煮在清或濃湯中都非常好吃;兩口子最喜歡輕熨幾下,讓牛肉還保留微粉紅色,這樣吃用最為精彩!

從來很愛吃新鮮餃類,這晚看到 黑松露蝦蟹餃 ($88) 忍不住又點了一份;餃子的黑松露味不算太明顯(煮在黑松露湯底的例外),但勝在皮薄餡鮮甜,同時滿足了我愛吃蝦蟹的心願,一不小心就前後吞下4隻之多!

起初擔心不夠飽,還點了讚岐島冬 ($48) 及 蔬菜拼盤 ($68),後來發覺完全沒必要... 不過滑溜溜的讚岐島冬,煮在黑松露湯真的很棒(嚐辣就煮在麻辣湯吧),而蔬菜拼盤中有營養豐富又有抗癌功能的羽衣甘藍,也是驚喜加分位~

最後還有因太可愛而私心點下來的 開心小企鵝 ($88) 以及老公愛吃的 即炸手工紫菜響鈴卷 ($58),已經非常豐富了~企鵝照片上載後,不少朋友都紛紛留言;其實這是如假包換的墨魚丸來的!但造功實在細緻,即使煮後仍然保持形狀,十分難得~

介紹完食物後,我們也忍不住開動了;相機的防霧功能很弱,本想以 iPhone 補拍幾張湯料照片,但《戀與》的女主角正在「城市漫游」中,所以還是專心開餐吧。五款湯底中個人最愛海鮮喇沙湯,其次藥膳花膠雞鍋,因為實在很足料啊~

十分美好又飽足的一頓,想到這天正好是身處澳洲的叔仔生日,就承諾你:下次再回港,帶你也一起去嘆頓外國吃不到的水準火鍋吧!
2019-03-18
2019-03-18 102 浏览
周街都有餐廳可以打邊爐,但要搵間高質嘅就唔係易事!酒鍋除左裝修靚之外,款色多,食物質素掂,吸晴程度梗係高喇!打邊爐最重要係乜?除左個爐之外,梗係湯底喇!呢個又話要食麻辣,嗰個又想試花膠黃油雞,咁就不如叫個醉生夢鍋,有齊五款湯底,大家都唔使爭喇!首先黎啲肉類先,叫左個掛架頂級安格斯牛小排,果然同網友影嘅相一樣,一片一片肥瘦均勻地掛喺個架度!輕輕淥幾秒,入口就能食到好香牛味!另一款係日本黑毛豬腩肉。一向都鍾意食牛多過豬,但呢款豬腩肉唔算太肥,烚完後都仲好嫩,味道相當好!海鮮類亦都係我精選之一!象拔蚌仔非常新鮮。花枝片切得薄,好快咁烚一烚,好爽口。仲有日本廣島蠔,好肥美,入口鮮甜!仲有個洋蔥豬肉蝦蛋餃,喺台灣試過後,念念不忘,估唔到喺酒鍋竟然可以重遇!呢款蛋餃外皮係用蛋造嘅,入面仲有新鮮配料,食厭傳統餃嘅,可以一試!個蔬菜拼盤又係值得一提,七彩繽紛,有椰菜花,粟米,南瓜,生菜,油墨菜⋯好新鮮,份量仲好多添!唯一係個即炸手工紫菜嚮鈴卷淋左少少,不過都食到好大片紫菜喺入面!今餐嘅滿意程度超高,對住咁靚嘅夜景打邊爐,個環境又舒適,配合埋咁好味嘅食物,真係貴價少少都值得呀!

三月底即將迎來香港年度世界級藝術盛事Art Basel,想不到就連打邊爐也受藝文界風潮所啟發,因為酒鍋剛於這個為藝術喝采的季節,特別呈獻天馬行空的夢幻花園五格湯底,激發藝術繆思之時令滋味。酒鍋以漁巿場為裝潢主題,散發中式懷舊的東方韻味之餘,卻又可新舊融合,注入摩登時尚氣息。銅鑼灣分店坐擁維港景致,落地玻璃可以一邊望著無敵大海景,一邊品嘗火鍋美食,迷人景色盡入眼簾。於黃昏時間入座,親眼目睹夕陽西下,華燈初上,看著維港在餘暉與霓虹燈交替中的多重變化,棟棟摩天大廈投射出的璀燦燈光,倒映在遼闊的海港裏,熠熠生輝。一入門口就見到缸水清澈的魚缸,海產看起來夠新鮮。餐牌選擇繁多,看得我也眼花瞭亂 @@除了湯底之外,其實火鍋醬料也決定了味覺,這裡提供多到數不清的各式醬料,自行混出最適合自己的口味。夢幻花園湯底 $388期間限定的夢幻花園湯底創作靈感來自童話名著《愛麗絲夢遊仙境》,一上枱已彷如步入仙境般煙霧瀰漫,飄逸著夢幻柔美的仙氣,可說是眼睛與味蕾的感官盛宴。煙霧效果其實是由中間的木瓜雪耳鍋放上乾冰塑造而成,點綴著奪目繽紛的可食用花,如此吸睛的藝術美饌,讓中式火鍋將美食與藝術微妙地融為一體。五合一的火

一入門口就見到缸水清澈的魚缸,海產看起來夠新鮮。

餐牌選擇繁多,看得我也眼花瞭亂 @@

火鍋醬料

夢幻花園湯底 $388

夢幻花園湯底

五合一的火鍋包括五款湯底如四川麻辣、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌及木瓜雪耳,舖面的白色泡泡則是以蛋白發打而成,讓湯底更綿滑細膩,豐富口感及鮮味層次。
夢幻花園湯底

中間的木瓜雪耳鍋是清湯湯底,滋陰潤肺,味道清甜輕盈,五款中我自己就最喜歡這款。
木瓜雪耳鍋

藥膳花膠雞鍋真材實料,裡面真的有大大件花膠和雞件,滋補養顏,猶如喝下一碗滿滿膠原蛋白的補身湯品。
藥膳花膠雞鍋

黑松露雜菌鍋菌香滿溢,混合濃郁香滑的芝士,香氣馥郁。
黑松露雜菌鍋

四川麻辣鍋味道亦很正宗,和我以前在成都吃過的麻辣火鍋沒甚麼分別,麻香撲鼻而來,辣度絕對不輕。
四川麻辣鍋

喇沙海鮮鍋吃起來微辣醒胃,酒鍋的湯底不只是配角,裡面的食材還可同時煲著吃,逼出海鮮的鮮味。
喇沙海鮮鍋

閃閃小企鵝 $98
以超凡手藝將墨魚滑製成為一隻隻安坐於冰上的可愛造型企鵝,灑上可食用閃粉,幻化出魔幻閃爍的效果。
閃閃小企鵝

小企鵝外型趣緻得叫人不忍心吃掉,只是一放進熱鍋裡就會開始毀容 XD 但墨魚滑口感爽彈,帶有墨魚本身的鮮甜味。

掛架頂級安格斯牛小排 (小) $188
掛架式排列別具氣勢,也可一眼見到每片色澤嫩紅的牛肉切得大小均一,脂肪比例平均,肥瘦勻稱。
掛架頂級安格斯牛小排 (小)

平時我都不算特別喜歡吃牛肉,但難得今次的安格斯牛算是高質,肉味濃郁,肉質細嫩富油香,就算不小心放在鍋內過久,也不會令牛肉變得過韌。

即炸手工紫菜響鈴卷 $58
即炸響鈴上枱時仍然脹卜卜,於鍋中滾3 秒讓表面沾滿湯汁,帶有微微脆口。
即炸手工紫菜響鈴卷

響鈴裡面捲入紫菜,為響鈴更添鹹香,份外香脆可口。

洋蔥豬肉蝦蛋餃 $58
蛋餃是以蛋皮包成的餃子,金黃色澤的餃皮比平時的餃子略厚,但就更富蛋香味。
洋蔥豬肉蝦蛋餃

蛋皮包裹著嫩滑爽口的豬肉和蝦肉,一口咬開餃子餡料豐滿多汁。
洋蔥豬肉蝦蛋餃

蔬菜拼盤 $68
打邊爐的其中一個好處就是可以比平時出街食飯,食到更多蔬菜類,一個拼盤集合多款蔬菜,色彩繽紛。
蔬菜拼盤

蔬菜吸收了湯底精華後,吃到蔬菜的清新之餘,還能嚐遍濃郁的湯底味道。
蔬菜拼盤

讚岐烏冬 $48
每次打邊爐我總愛配嫩滑的烏冬, 溫暖又飽足。
讚岐烏冬

煮過後烏冬仍可保留彈性韌勁,沒半分糊口。
讚岐烏冬

檸檬薏米水 / 紫貝天葵 $28
檸檬薏米水袪濕排水、美白消腫,健康又清新。紫貝天葵酸甜爽口,清熱解毒,生津止渴。
檸檬薏米水 / 紫貝天葵
2019-03-11
2019-03-14 145 浏览
有朋至遠方來, 想帶他去品嚐港式火鍋而又有靚景睇當然是去銅鑼灣V POINT的酒鍋!                            酒鍋位於銅鑼灣V POINT的27樓, 一開LIFT門就看到美景, 朋友也讚不絕口我們一行4人點了餐廳最新推出的夢幻火鍋, 一上枱已經好仙氣好夢幻!  成張枱都係煙, 當然是相機先食📸📸📸玩完煙後便示意店員,店員會過來把爈上的泡泡弄走,終於看到窩底原來的樣子了。上面的泡泡是蛋白製成的中間是木瓜雪耳湯底, 之後還有沙爹, 麻辣, 松露和雞湯,總共5款湯底!岩曬各人口味~~~刺身盛合 $388分別有甜蝦、海膽、三文魚和帆立見。每款都很新鮮美味椒盬鮮魷 $58炸得鬆化香脆,魷魚彈牙,佐酒皆品黃金魚皮 $68黃金色的魚皮外表已夠吸引,咬下脆卜卜,咸蛋味爆發,令人又追住吃的衝動頂級安格斯牛小排(大) $268牛肉紋理分明,鮮嫩肥美洋蔥豬肉蝦蛋餃 $58外間少有的蛋餃,呷下有淡淡的蛋香,涵料配襯得宜鹿茸菌 $58強烈推薦配以黑松露湯底,烚後鹿茸菌十分爽口,口感不錯日本頂級黑毛豬腩肉 $188黑毛豬肉質比普通豬結實,且較有肉味7星報喜 $98開心小企鵝 $108
有朋至遠方來, 想帶他去品嚐港式火鍋而又有靚景睇

當然是去銅鑼灣V POINT的酒鍋!

成張枱都係煙, 當然是相機先食📸📸📸

上面的泡泡是蛋白製成的

岩曬各人口味~~~

刺身盛合 $388
分別有甜蝦、海膽、三文魚和帆立見。
每款都很新鮮美味

椒盬鮮魷 $58
炸得鬆化香脆,魷魚彈牙,佐酒皆品

黃金魚皮 $68

頂級安格斯牛小排(大) $268
牛肉紋理分明,鮮嫩肥美

洋蔥豬肉蝦蛋餃 $58
外間少有的蛋餃,呷下有淡淡的蛋香,涵料配襯得宜

鹿茸菌 $58
強烈推薦配以黑松露湯底,烚後鹿茸菌十分爽口,口感不錯

日本頂級黑毛豬腩肉 $188
黑毛豬肉質比普通豬結實,且較有肉味

7星報喜 $98
開心小企鵝 $108
少女必叫系列, 外表有食用閃粉, 吸睛度爆燈

其實是墨魚丸,但真的不捨得放落湯中!

肥牛的話個人喜歡配沙爹湯底,索滿沙爹味的牛肉超正

雖然價位較高,但總括來說酒鍋無論是環境和食物質素也令人非常滿意的,正所謂一分錢一分貨
2019-02-24
凍冰冰嘅時候打邊爐咁梗係最好啦 ,但係有陣時後一個星期打足四五日火鍋嘅話,就會覺得好悶,因為食嚟食去都係果幾樣野。想搵一啲新意其實一啲都唔簡單,但係呢度比我一個好新鮮嘅感覺。未食之前見到佢個鍋底整出嚟非常之靚 ,佢係個湯底上面會放一浸打發咗嘅蛋白 ,然後上面總會有啲花喺度點綴 然後仲會特別做出一個火焰嘅效果,未食之前已經賞心悅目。再講一講佢嘅湯底 ,我今次叫咗呢一個湯底有五種唔同嘅口味,個人來講梗係鍾意返食麻辣啦 佢呢度嘅麻辣唔算非常之辣,但係入口剛好,又麻又香。然後就係佢啲食物嘅質素,好多火鍋店都會將啲食物用一個好靚嘅器皿去包裝令到非常之吸引 呢度除咗有做包裝之外,佢仲會係食物上面花心思。好似呢一個墨魚丸咁佢上面鋪滿左唔同顏色嘅金粉,就算唔好食都會非常之好睇。而呢一個墨魚丸食落去真係有手打嘅煙韌感覺,好睇又好食。而呢一個豬肉片就係用咗上等嘅黑毛豬,豬味濃,又唔會太油膩。還有呢一個即食鴨血都需要提一提 佢嘅煮法有幾正宗,又麻又香。同埋佢呢一個鴨血就真係鴨血來做 ,點解我咁講?因為食落去真係比較有口感 同出面用雞血做嘅係完全唔同。

而呢一個豬肉片就係用咗上等嘅黑毛豬,豬味濃,又唔會太油膩。

1K
2019-03-12 75 浏览
天氣一轉涼就忍唔住約fd 去打邊爐,今次去Drunken Pot其實係之前ig見到佢d cute cute 丸已經bookmark 左🤣選左個「揚名四海」湯底 $248,有4種口味-黑松露什菌,濃湯豬骨,四川麻辣,咸酸菜胡椒麻辣湯black truffle頗香,最喜歡用黎滾菜,菜都帶松露香. 加烏東都係一個好選擇. 咸酸菜湯的胡椒味都重不過酸菜味就偏弱. 不過麻辣湯亦都唔算好辣. 選左個海鮮拼盤$368 ,全部都好新鮮. 其中最欣賞佢海中蝦,大大隻而且蝦肉結實蟶子同花甲肉質爽彈鮮甜,扇貝就相對失色即炸手工響鈴,平時食響鈴中再包左塊紫菜,多左重香味另外唔少得緊係肉啦!選左個頂級安格斯牛小排同黑毛豬腩豚肉.比起豬腩肉更喜歡牛小排. 白色油脂比例恰好,涮幾秒即可,帶牛肉香而肉質好軟腍.超可愛開心小企鵝同咪走雞丸個人同fd 推薦款企鵝,唔係得個樣. 墨魚味好香濃,口感彈牙,好食. 望住佢係火鍋湯底好像surfing. 幾歡樂. 另外order 讚岐島冬$48 亦唔錯,唔會太腍而且好入味. 個人直接放哂入松露湯底整體食物水準都唔錯,價錢略貴,換黎係舒適環境,特別係窗邊位望住大大夜景個view真係

選左個海鮮拼盤$368 ,全部都好新鮮.

其中最欣賞佢海中蝦,大大隻而且蝦肉結實

蟶子同花甲肉質爽彈鮮甜,扇貝就相對失色

即炸手工響鈴,平時食響鈴中再包左塊紫菜,多左重香味

另外唔少得緊係肉啦!選左個頂級安格斯牛小排同黑毛豬腩豚肉.

超可愛開心小企鵝同咪走雞丸

整體食物水準都唔錯,價錢略貴,換黎係舒適環境,特別係窗邊位望住大大夜景個view真係加加分.
  • 海鮮拼盤
  • 開心小企鵝
2019-03-11 85 浏览
book左窗口位 , 玻璃窗口好多接口位 另外室內蒸氣好重 ,完全睇唔到風景高級價錢 底級服務 不停走埋黎吹你落單 叫平湯底 好似睇你唔起咁上錯4次菜 次次都撞埋黎野食份量好少
高級價錢 底級服務 不停走埋黎吹你落單
叫平湯底 好似睇你唔起咁
上錯4次菜
次次都撞埋黎
野食份量好少
2019-03-11
2019-03-11 157 浏览
見呢到咁多好評,諗住生日去試下啦,點知伏到嘔,我地係lunch時段去,入面得兩三枱客。侍應遞完餐牌就冇理過我地,咁算啦,自己睇自己落單。叫左酒火入鍋,見到隔離枱有點火,出勁多煙好誇張咁。諗住侍應一陣會安排到我地枱架啦,咁就由得個鍋係到滾滾滾。我地坐近門口,果到至少有兩個侍應係企係到冇野做然後另一個女侍應走埋尼,打開個蓋幫我地加湯(但完全唔知加乜鬼,都未食)問佢幾時會有點火,佢話"下,以為你地點左火喇喎?!" 我地就話: 冇喎, 冇人理過我地喎。原來佢一開始冇落乾冰,又冇主動幫我地點火,俾左咁貴錢買個特色鍋,最後淪為普通湯底~係咪連呢D都要自助?係就早講啦~叫左幾樣野食,一杯野飲,嬲得濟,好多都冇影相。叫花甲->冇。叫大蜆->未返到貨。最後叫桂花蚌,佢冇話冇喎~但一直都唔尼,咁算啦,都廢事催單(反正都冇人理我地)。但係最後埋單又計埋桂花蚌喎,幾神奇~其實午市唔想人地用平價叫海鮮咪直接D囉,洗乜咁多理由呢?明明門口海鮮檔都勁多海鮮。平心而論,食物質素係唔差啊。但就算唔夠飽,都唔打算再叫多一round食物喇,貼錢買難受?見住D侍應係到吹水講是非,睇住我地個鍋滾到冇水,都唔會主動加水架。呢D係
見呢到咁多好評,諗住生日去試下啦,點知伏到嘔,
我地係lunch時段去,入面得兩三枱客。

侍應遞完餐牌就冇理過我地,咁算啦,自己睇自己落單。
叫左酒火入鍋,見到隔離枱有點火,出勁多煙好誇張咁。
諗住侍應一陣會安排到我地枱架啦,咁就由得個鍋係到滾滾滾。
我地坐近門口,果到至少有兩個侍應係企係到冇野做

問佢幾時會有點火,佢話"下,以為你地點左火喇喎?!"
我地就話: 冇喎, 冇人理過我地喎。

原來佢一開始冇落乾冰,又冇主動幫我地點火,
俾左咁貴錢買個特色鍋,最後淪為普通湯底~
係咪連呢D都要自助?係就早講啦~
叫左幾樣野食,一杯野飲,嬲得濟,好多都冇影相。
叫花甲->冇。
叫大蜆->未返到貨。

但係最後埋單又計埋桂花蚌喎,幾神奇~
平心而論,食物質素係唔差啊。
呢D係高級火鍋店應有質素?我去大鍋口人地都識主動加水啦

如果呢個價位,呢個質素,出面大把火鍋店好過佢。
奉勸大家千萬唔好中伏呀!呢到好多打手。
去佢FB睇下d comment,好多都係話服務唔得架,唔係我地老屈^^
就係咁近距離都當你冇到^^
如果服務有得俾0星, 我絕對會揀~
2019-03-08
庆祝纪念
生日
  • 沒有
2019-03-11 66 浏览
#酒鍋 又出新湯底啦👏🏻 適逢今個月底既Art Basel😊 今次湯底既創作靈感來自 #愛麗絲夢遊仙境 🥳 -#夢幻花園湯底 🍲 ($388)美如一幅畫既畫面😍 其實係以蛋白製成🥚 上面係可食用花💐 中間會加上乾冰營造夢幻效果😱 入面係五合一既火鍋😎 包括五款湯底四川麻辣、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌同木瓜雪耳👋🏻-#玫瑰花餃 🌹 ($88)似紅玫瑰的花餃內其實係免治豬肉同粟米🌽-#閃閃小企鵝 🐧 ($98)好可愛的造型🥰 其實係墨魚丸包住芋頭茸😛-#頂級安格斯牛小排 🥩 ($188)#手工紫菜響鈴卷 🍴($58)#讚岐烏冬 🍜 ($48)#蔬菜拼盤 🥬 ($68)
#夢幻花園湯底 🍲 ($388)
#玫瑰花餃 🌹 ($88)
似紅玫瑰的花餃內其實係免治豬肉同粟米🌽
#閃閃小企鵝 🐧 ($98)
好可愛的造型🥰 其實係墨魚丸包住芋頭茸😛
#頂級安格斯牛小排 🥩 ($188)
#手工紫菜響鈴卷 🍴($58)
#讚岐烏冬 🍜 ($48)
#蔬菜拼盤 🥬 ($68)
2019-03-09 91 浏览
呢日黎到出名精緻高汁既酒鍋打邊爐🥘,銅鑼灣分店仲有埋維港夜景陪食,真係幾有情調嫁💕夢幻花園湯底 $$388一上枱就令我地感覺好驚豔啦,蛋白泡沬上面鋪滿食用花,好夢幻既fu~之後店員仲會倒入乾冰,啲霧氣散出黎,就好似係仙境咁,我地完全係相機瘋狂食😎。唔好睇佢外表咁靚以為得個樣,佢既內涵多到湧出黎!裏面其實係佢地既招牌五格湯底,分別有四川麻辣鍋、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌同木瓜雪耳!麻辣湯夠香辣,裏面有大量芽菜、豆卜同木耳,索哂汁好過癮;花膠雞湯裏面有成半隻雞(當然係中型雞黎姐);喇沙湯帶點酸辣,裏面有蝦有蜆有青口;黑松露雜菌湯充滿住黑松露既香味,呢款係K既最愛!即炸手工紫菜響鈴 $58配料又點少得索湯一流既響鈴吖?!加左紫菜係裏面所以食落有紫菜既香味,好正正子~金沙咸蛋炸魚皮 $68一碟有幾多件下,係即炸既炸魚皮,所以上枱仲熱辣辣!咸蛋黃淡淡既香味同油份包住脆卜卜既魚皮,邪惡度爆燈但又停唔到口掛架頂級安格斯牛小排(小) $188以掛架上枱,一片片擺放整齊,薄薄一片放落湯底碌2碌就食得,食落軟腍,好有牛味閃閃小企鵝 $98 造型好精緻,仲細心到用紅蘿蔔做腳仔,企鵝身係墨魚丸,中間就

夢幻花園湯底 $$388

即炸手工紫菜響鈴 $58

金沙咸蛋炸魚皮 $68

掛架頂級安格斯牛小排(小) $188

閃閃小企鵝 $98
造型好精緻,仲細心到用紅蘿蔔做腳仔,企鵝身係墨魚丸,中間就係蝦丸,食落爽口彈牙!

玫瑰花餃 $88

讚歧烏冬 $48
蔬菜拼盤 $68

2019-03-08 97 浏览
好耐之前係尖沙咀同朋友食過酒鍋已經覺得好高質!不過近排都好少過海食飯,知道銅鑼灣都有分店,就即刻約埋朋友去啦!分店坐落於登龍街v point! 呢棟大廈位置方便又有維港景!入到酒鍋,座位好闊落呢,酒鍋既火鍋有5格咁多可以試多d唔同既湯底,我就簡左呢個「酒火入鍋」木瓜鍋,分別有蕃茄龍蝦、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣、潮洲沙嗲!我最中意就係蕃茄龍蝦鍋,蕃茄味非常濃郁,有新鮮既蕃茄肉係入面,仲有大大隻波士頓龍蝦,龍蝦肉質爽彈,好入味呢!火鍋配菜我簡左頂級安格斯牛小排,呢個都係佢地既招牌,賣相好令,油花平均,輕輕一灼就食得,肉質好嫩滑呢!開心小企鵝,完全係因為個名吸引左我,黎到完來係墨魚丸黎,入口好彈牙,有賣相有好味!海鮮拼盤,有象拔蚌、帶子、中蝦同斑片,非常新鮮大隻,帶子好鮮甜,蝦肉爽口彈牙!呢度環境舒適又乾淨,岩哂同朋友黎傾下計食火鍋,下次會再黎呢
入到酒鍋,座位好闊落呢,

火鍋配菜我簡左頂級安格斯牛小排
呢度環境舒適又乾淨,岩哂同朋友黎傾下計食火鍋,下次會再黎呢