餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

1K
九龍城眾所皆知是泰國菜集中地,但其實亦雲集了不少美食!今天朋友帶我來品嚐海鮮!餐廳最出名食青蟹,全部來自菲律賓及越南。因為老闆經營青蟹批發三十多年,所以每天餐廳都確保得到最靚的蟹及其他新鮮生猛的海鮮。我們選擇了$298海鮮套餐,點餐後海鮮便隨即捧上,包括翡翠九孔鮑魚、日本大元貝、北韓野生油蚌、泰國海中蝦、深海龍躉片及紐西蘭青口。除了品嚐9款海鮮及有機蔬菜外,還有南瓜排骨粥底。粥底會預先放入鍋內才開始蒸海鮮,這樣所有海鮮經蒸煮後的精華便會流入鍋內。由蒸海鮮、計時及送到碟上,全程都是由店員負責,食客不用擔心會蒸過火,只需要負責吃光光便可以了!北韓野生油蚌及泰國海中蝦,皆十分鮮甜美味,肉質結實,爽口彈牙,根本不用蘸豉油,實在是令人回味無窮。翡翠九孔鮑魚,已經去掉內臟,蒸熟便可直接進食,非常貼心。鮑魚肉厚鮮甜,口感爽脆。深海龍躉頭腩軟滑,紐西蘭青口、大蟶子及日本大元貝爽脆肥美,口感鮮美。澳洲青年龍蝦肉質緊實有嚼勁,啖啖肉亦有膏,口感又爽又彈 。越南頂角膏蟹的蟹膏非常澎湃,望見到流口水!硬膏及軟膏齊全,喜歡吃膏的朋友,不要錯過!菲律賓大黃奄的蟹膏是軟膏,口感滑溜甘甜,入口即溶。吃罷海鮮後,吃點蔬

澳洲青年龍蝦肉質緊實有嚼勁,啖啖肉亦有膏,口感又爽又彈 。

菲律賓大黃奄的蟹膏是軟膏,口感滑溜甘甜,入口即溶。

吃罷海鮮後,吃點蔬菜來清一清味蕾。

南瓜排骨粥絕對是精華所在。粥底一早已用瀨尿蝦頭餚製,再加上全晚海鮮的精華流入粥內,味道鮮甜。
2019-05-22 48 浏览
之前上網見到都唔少人介紹呢間蒸氣火鍋, 見佢好多地方都有分店所以都想試吓。咁岩今日去咗九龍城同朋友唱K,唱完K就順便嚟食蒸氣火鍋。價錢都唔貴先$298,一邊有成八款海鮮可以食。呢間嘅蒸氣火鍋係唔用任何調味料完全原汁原味我幾欣賞,因為食過有其他蒸氣火鍋可能會擺下啲蒜蓉粉絲嗰啲。冇任何嘅配料先最食得出究竟佢哋新唔新鮮。開始就有鮑魚食,鮑魚都幾新鮮不過唔算特別清甜,勝在都好嫩口。聖子我就覺得幾好食,大大條好鮮甜。另外仲有龍蝦同埋蝦,兩個都好新鮮啖啖肉好彈牙。鍾意食蟹嘅朋友就要過嚟試吓佢哋嘅奄仔蟹,佢哋問我鍾意食軟既蟹定係硬嘅蟹,原來講緊係軟嘅蟹膏定係硬嘅蟹膏。 原來軟既蟹膏好好食 好creamyyyy

價錢都唔貴先$298,一邊有成八款海鮮可以食。

聖子我就覺得幾好食,大大條好鮮甜。

另外仲有龍蝦同埋蝦,兩個都好新鮮啖啖肉好彈牙。

原來軟既蟹膏好好食 好creamyyyy
2019-05-20 110 浏览
又一家出沒食飯,今次唔想打邊爐但又想食海鮮,所以選擇了蒸氣石鍋。坐底後老闆娘前來講解海鮮由邊度黎,好健談,仲送上炸魚皮,好好味。海鮮上台後,侍應首先準備粥底先。之後就為我地將海鮮放落蒸爐上,設好時間器,我地完全唔駛煩,食就得了。今次我地選左9款+1蔬菜籃既餐$398一位食材樣樣都好新鮮。菲律賓大黃奄🦀好罕有,越南頂角膏蟹🦀各半隻,2種蟹都是野生的,食落仲完全唔同感覺。前者蟹味濃郁蟹肉鮮甜,雖然係奄仔蟹但蟹膏亦很多,後者則啖啖都是膏,較硬身,似食緊咸蛋黃。野生瀨尿蝦王🦐好誇張足足有手掌甘長,侍應真係好好,幫我地拆好哂殼先上台。澳洲青年龍蝦🦞夠大隻又有膏,爽口野生琵琶龍蝦🦞比一般龍蝦細隻,但緊加彈牙。翡翠九孔鮑魚泰國海中蝦,蝦殼都好薄。越南貴妃丰鮮嫩鮮甜,丰肉豐滿肥美日本大元貝脹卜卜,飽滿肥美韓國慶南蠔深海龍躉片有機蔬菜藍最後食埋個粥底,所有海鮮精華都集中哂係粥度,完全唔駛落調味,只係落左我最愛既芫茜蔥粒同菜脯,粥底綿綿好正!好飽之際仲有糖水送添😆😆😆

炸魚皮

海鮮上台後,侍應首先準備粥底先。

今次我地選左9款+1蔬菜籃既餐$398一位
食材樣樣都好新鮮。

菲律賓大黃奄同越南頂角膏蟹

野生瀨尿蝦王🦐
好誇張足足有手掌甘長,侍應真係好好,幫我地拆好哂殼先上台。
野生瀨尿蝦王

澳洲青年龍蝦🦞夠大隻又有膏,爽口

野生琵琶龍蝦🦞
比一般龍蝦細隻,但緊加彈牙。
野生琵琶龍蝦

翡翠九孔鮑魚
泰國海中蝦,蝦殼都好薄。
越南貴妃丰鮮嫩鮮甜,丰肉豐滿肥美
日本大元貝脹卜卜,飽滿肥美
韓國慶南蠔
有機蔬菜藍

好飽之際仲有糖水送添😆😆😆

炸魚皮
菲律賓大黃奄同越南頂角膏蟹
野生瀨尿蝦王
野生琵琶龍蝦
2019-05-19 130 浏览
朋友介紹我食呢間蒸氣火鍋,話好新鮮又抵食,於是我book咗同屋企人慶祝母親節。點知明明有book枱,都等咗半個鐘先有得入。入到去冇人serve咁滯,只係喺度呆等,都明白母親節多人,但見咁多人book枱就應該預足人手而唔係要食客呆等。關於service方面,唯一可以讚吓嘅係服務生有幾個都好殷勤,知道上菜真係太慢所以係咁道歉,同埋有送一碟仔炸魚皮,都叫令人下到啖氣嘅。因為母親節嘅緣故cancel咗9道菜($298再加附加費)嘅set,所以我地局住要食貴啲嘅set,收埋加一茶芥,計哂所有嘢差唔多成500蚊一個人,但係service差,環境好普通,我地全家都覺得呢個價錢可以食到更好嘅嘢。食物質素方面,道蟹係特別好食,好多膏嘅,個象拔蚌刺身都係好食嘅,而其他海鮮都算幾新鮮啦。但全部嘢都好細份,樣樣海鮮每人都係得一粒,啲菜仲得好少,所以全家都食唔飽。唉,唯有當母親節食飯邊度都咁貴啦。😐
2019-05-17 620 浏览
假如有外出晚膳吃海鮮的經驗,又或者到街市買海鮮就知道生猛的海鮮定不便宜。本來到九龍城吃泰國菜, 單實在太多人等位所以轉吃附近一間蒸氣海鮮。 意想不到卻遇上海鮮界的喬布斯。 為何這樣形容呢? 因為當進店舖坐下後,店員會因應客人的口味去建議食材的組合,亦會為客人為每樣海鮮準確計時,亦講解每樣海鮮背後的故事。情況有點像去 Apple Store。一向少吃刺身的 L 嘗了一口象拔蚌刺身後、發覺非常鮮甜。點芥辣後更加突出其鮮味。 罕有大黃奄(左) 及 越南頂角膏蟹 (右),頂角膏蟹以蟹膏為主,口感有點像吃鹹蛋般硬身,但膏論鮮味則奄仔蟹更勝一籌。通常奄仔蟹都是肉蟹小膏為主,但這種罕有的卻氣兩者於一身,蟹膏的質感有點像海膽般鮮甜而且蟹鉗很大隻,咬下去啖啖肉。澳洲青年龍蝦很鮮味,蒸熟的時間掌握得很好。 不費吹灰之力將啖喺肉起。大概是因為野生的關係肉質明顯更結實。紐西蘭大蟶子很鮮甜,去沙亦都算徹底。至於深海龍躉片雖然每人只有一塊,但淺嘗都算不錯,避免過度捕魚。北韓油蚌都算罕有,吃的時候想像金肥仔於公海交收漁獲的情景去完北韓就當然要有南韓,這隻慶南蠔蒸熟後縮了水但很鮮甜。 L 特意將泰國海中蝦砌成心型給女

北韓油蚌都算罕有,吃的時候想像金肥仔於公海交收漁獲的情景

去完北韓就當然要有南韓,這隻慶南蠔蒸熟後縮了水但很鮮甜。

L 特意將泰國海中蝦砌成心型給女友,她見到當然笑哈哈,肉質鮮甜好吃。

翡翠九孔鮑魚很大隻及爽甜而鮮。

海鮮吃過後的有機蔬菜籃,當然不小得匯聚九款海鮮精華軟綿綿的粥底,超正!
最後更每人一碗椰汁木瓜燉雪燕總結。

2019-05-13
  • 罕有奄仔蟹
  • 澳洲青年龍蝦
  • 有機蔬菜籃
  • 深海龍躉片
2019-05-10 32 浏览
這種蒸氣火鍋愈開愈多,之前朋友來這裡食過,便介紹我們過來試一試這邊的蒸籠蓋是吊著的,很貼心提供不同價格海鮮套餐,最便宜$298/位,最貴$688/位,亦可單點海鮮跟火鍋料先送上粥底,南瓜,鹹豬骨等等點了最便宜$298套餐有越南頂角膏蟹,澳洲青年龍蝦剛送上來還動,很生猛店員幫忙蒸海鮮時,有介紹老闆做海鮮批發,唔靚海鮮絕對唔會拎來舖頭膏蟹爆膏,又香又美味朋友表示極滿意澳洲青年龍蝦肉質飽滿,沒有令人失望海中蝦肉質彈牙,鮮甜可口紐西蘭大蟶子,越南貴妃蚌不用沾上醬汁,肥美且鮮甜無比重點係無沙九孔鮑魚龍躉片青口蔬菜籃新鮮甜美最後的精華粥,加上菜甫,蒽,芫茜就算飽肚也要吃上一整碗

這邊的蒸籠蓋是吊著的,很貼心

先送上粥底,南瓜,鹹豬骨等等

點了最便宜$298套餐
有越南頂角膏蟹,澳洲青年龍蝦
剛送上來還動,很生猛

膏蟹爆膏,又香又美味
朋友表示極滿意

澳洲青年龍蝦

肉質飽滿,沒有令人失望

海中蝦
肉質彈牙,鮮甜可口

紐西蘭大蟶子,越南貴妃蚌
不用沾上醬汁,肥美且鮮甜無比
重點係無沙

九孔鮑魚
龍躉片
青口

蔬菜籃
新鮮甜美

最後的精華粥,加上菜甫,蒽,芫茜
就算飽肚也要吃上一整碗
  • 澳洲青年龍蝦
2019-05-07 23 浏览
通常去九龍城都係為咗食泰國菜今次想轉下新款式 行過見到個餐牌寫住$298有九款海鮮食 一於試下新野一入到去 職員會介紹個餐牌 原來有幾個唔同價錢嘅海鮮套餐不過見第一次去食 我哋就試咗最平嘅$298套餐先好快啲野食就到左 海鮮望落都幾新鮮啲職員都會好主動幫你蒸第一道食嘅係海蝦 好新鮮好彈牙之後淨係食鮑魚 蚌 青口等等 一路食我男朋友就話下次要再嚟因為真係好新鮮好鮮甜呀啲職員幫你蒸嘅時候 仲會倒返啲汁落去 俾下面煲緊嘅粥到我最期待嘅龍蝦 佢足足有手掌咁大一人有半隻 肉質好爽口 仲有啲膏 真係好少食到咁新鮮嘅海鮮至於隻蟹真係成餐飯嘅重點因為真係超級好食我哋分別食咗一半奄仔蟹一半肉蟹肉蟹啲高比較多肉比較實而奄仔蟹就比較淋身同咸 有唔同嘅口感但食完真係好滿足 因為佢嘅蟹鉗實在太有肉 啲膏又好好味 滿足晒我依個蟹迷嘅慾望到最後佢仲會蒸啲菜同埋煲埋個南瓜豬骨粥俾你 真係好飽而當晚嘅糖水仲要係南瓜煲燕窩 真係好補!不得不提 呢間鋪頭係有收假期附加費同醬油廢嘅食完大概都係三百幾蚊一個人如果大家同我一樣 唔想去九龍城又係食泰國菜 朋友好鍾意食海鮮嘅話呢間鋪頭值得一試 不過比較建議大家book位 因為都好f
通常去九龍城都係為咗食泰國菜

我哋分別食咗一半奄仔蟹一半肉蟹
肉蟹啲高比較多肉比較實而奄仔蟹就比較淋身同咸 有唔同嘅口感

到最後佢仲會蒸啲菜
同埋煲埋個南瓜豬骨粥俾你 真係好飽

而當晚嘅糖水仲要係南瓜煲燕窩 真係好補!

不得不提 呢間鋪頭係有收假期附加費同醬油廢嘅

有人幫你蒸埋仲好啦

2019-05-06
  • 日本大元貝
2019-05-03 792 浏览
除了十月的大閘蟹,五月其實都是食蟹的好季節,之前就試過五月吃到滿身蟹膏的奄仔蟹,今次跟朋友專程來到以蟹作招倈的蟹仙。****************蟹仙是一間小型海鮮蒸氣石鍋店,店面不大,店內大部份是四人卡位,全店大約可約容納二十多位食客。店內主要提供四款不同價位的海鮮套餐,由最便宜$298/位至最貴$688/位,同時亦可以單點海鮮或其他火鍋料。由於我們主要想食蟹,點海鮮套餐較為划算,最後我們決定點最便宜的$298套餐。點餐後,侍者先在石鍋內加入粥底材料,主要有南瓜和雞肉。泰國海中蝦中蝦都幾有睇頭,比食指還要粗,蝦肉結實,非常新鮮。深海龍躉片龍躉片幾厚肉,不會太鞋口。越南貴妃蚌貴妃蚌厚肉又爽口。翡翠九孔鮑魚魷魚彈口得來不會過韌,蒸熟後已經自動離殼。紐西蘭青口青口雖然大隻,但卻不黏牙。日本大元貝元貝肉比想象中小,比五蚊銀還要小,幸好肉質都帶點彈口,入口亦覺鮮甜。澳洲青年龍蝦每人有半隻龍蝦,伕7隻有巴掌般大,都幾有睇頭。龍蝦啖啖肉,只是略嫌肉質不夠結實。越南頂角膏蟹蟹身內有超多蟹膏,睇見都流口水。蟹膏味道甘甜,不過口感較硬,有點像鹹蛋黃,與奄仔蟹的蟹膏非常不同。有機蔬菜籃蔬菜籃有生菜、娃娃

****************

點餐後,侍者先在石鍋內加入粥底材料,主要有南瓜和雞肉。

泰國海中蝦

中蝦都幾有睇頭,比食指還要粗,蝦肉結實,非常新鮮。

深海龍躉片

龍躉片幾厚肉,不會太鞋口。

越南貴妃蚌

貴妃蚌厚肉又爽口。

翡翠九孔鮑魚

魷魚彈口得來不會過韌,蒸熟後已經自動離殼。

紐西蘭青口

青口雖然大隻,但卻不黏牙。

澳洲青年龍蝦

每人有半隻龍蝦,伕7隻有巴掌般大,都幾有睇頭。
澳洲青年龍蝦

龍蝦啖啖肉,只是略嫌肉質不夠結實。

越南頂角膏蟹

蟹身內有超多蟹膏,睇見都流口水。

有機蔬菜籃

蔬菜籃有生菜、娃娃菜、南瓜和粟米,生菜爽脆,粟米和南瓜香甜。
有機蔬菜籃

食完海鮮當然要食埋粥底,粥底夠綿,多了海鮮汁令食味大增。

埋單還有木瓜糖水送。

總結,海鮮質素不俗,人均三百元已經可以食海鮮食到飽,勝在抵食。
2019-05-02 80 浏览
話咁快又黎到happy Sunday 啦,咁haapy既假日緊係要食返餐勁啦,一家四口子今日就黎到九龍城食呢間傳説中既蟹仙。近期睇ig都見到好幾個朋友都黎呢到打卡,羊群心理講我知我都要黎試試,蟹仙位置係九龍城龍崗道,個一帶都岀晒名多好野食,尤其係泰國菜同越南菜。蟹仙係一間蒸氣鍋專門店,餐廳地方唔算好大,大概眼見有15到16張4人枱左右,蟹仙分別有幾個唔同既套餐選擇,視乎想要既配料,價錢都有小小分別。我揀左既係九款海鮮套餐,價錢為$298一位,價格相當公道,因為入面既配料的確係有份量,而且全程由職員協助,務求蒸岀最完美既靚海鮮首先第一盤既海鮮盤包括有青口、象拔蚌、貴妃妦、龍躉片、九孔鮑魚同埋扇貝,食蒸氣鍋最講究既係時間,每一種海產處理既時間都會唔同。青口&貴妃蚌首先既岀場既係青口同貴妃蚌,大概2到3分鐘左右,兩款都係比較常食到既海產,特別係青口通當都係蒜蓉焗,食開重口味既製法,今次試個蒸既先發現青口都可以咁鮮甜,貴妃蚌就唔洗講,一如既往肥美多汁。鮑魚&扇貝另一對組合輪到鮑魚同扇貝,都係3到4分鐘左右,其實大部份既海鮮蒸既時間都唔會太耐,鮑魚真心要推介,只有熟度剛好既鮑魚先可以做到彈牙既口

青口&貴妃蚌

鮑魚&扇貝
另一對組合輪到鮑魚同扇貝,都係3到4分鐘左右,其實大部份既海鮮蒸既時間都唔會太耐,鮑魚真心要推介,只有熟度剛好既鮑魚先可以做到彈牙既口感,一點都唔會覺得韌,juicy既扇貝只要係新鮮既就點都會好食吧。

象拔蚌
跟住跟住輪到象拔蚌哦,象拔蚌仔味道就會淡d,但食過象拔蚌刺身都知道佢有幾咁爽口,可以講既係蒸既一樣咁爽口,完。

海中蝦
咁多貝殼類入面,又點可以小左海蝦呢,海蝦真心係點食都唔會厭,尤其是大隻既海蝦,肉感豐富,沾上豉油簡直係完美既配搭。

跟住落黎既呢兩款重頭戲,包保令你覺得物超所值,包括有青年龍蝦,同埋半隻蟹,蟹就分別有兩款,二選一。

青年龍蝦
青年龍蝦每人半隻唔洗爭,淨係睇佢既肉都已經流晒口水,白雪雪既龍蝦肉真多,相信一口都食唔晒,帶上小小既龍蝦蝦膏,真心好食,同蟹膏相比龍蝦膏更重味。

越南膏蟹
第一種會係越南膏蟹,佢既蟹膏係硬膏,呢隻蟹既蟹膏比較深色而且較多,蟹膏味道特別濃,鐘意重口味既非選不可,蟹肉比較結實有口感。

菲律賓大黃奄
菲律賓大黃奄同樣都係膏蟹,但佢既蟹膏剛好相返,大黃奄屬軟膏,蟹膏口感更rich,我會形容佢為流心蟹膏,味道帶蛋白質既感覺而目有小小甜,蟹肉比較越南蟹柔軟,我個人更喜歡呢款。

蔬菜拼盤就唔多介紹了。

食埋底層既粥底,包含住海鮮既精華,味道鮮甜絲滑,果然係蒸氣鍋既精髓。

在香港開設的海鮮蒸氣鍋很多都大受歡迎,包括這間一年前首次光顧過的【蟹仙】,到近來再去食晚市同樣人潮不斷,可見蒸氣鍋在港滿有市場的,大前題係要味道不錯、食材新鮮、環境坐得舒服唔焗促、價格又要算親民。咁先可以企穩陣腳,做到突圍而出,話說之前係其他分店「新蒲崗」食過一次呢間【蟹仙】。今次同行四人再度翻兜,皆因有一個係「蟹精」非常愛吃蟹而我地分別係出面都搵唔到其他有靚蟹既地方,有見及此即刻諗起【蟹仙】,而【蟹仙】呢幾半年開左間新舖係九龍城,所以就貪新鮮去呢一間新舖望下個環境。.地址:九龍城龍崗道不難找,下車後走過來大概六分鐘,相信駕駛既人都會方便泊到車呢。門面以藍色為主調,著左燈,在遠處也能看得見。去之前已經小約了位置,一來確保有位二來方便餐廳預留新鮮海鮮,因為呢度大部份海鮮每日都會由多個地方新鮮空運到港,之前食過老闆話由於每日既份量以及坐位都限,如果真係貿貿然去到有機會無得食架!不過真係唔一定既,入面剛好只淨低我地預約左既四人枱就FUll左。餐廳內裡裝潢以都是以湖水藍為基調,無論門口、牆身、成個氣氛也是,仲有一些生物圖畫放左牆上。可能是主打海鮮既關係都想讓顧客處於海洋世界之中更加融入呢度。呢

呢度餐牌不多,都是食海鮮蒸氣鍋為主,所以簡單地列出不同套餐有咩分別。基本上晚餐都係3選1,我地就揀個門口都推介既套餐相對地親民又無咁Heavy「$298海鮮蒸氣石鍋餐」。如果想食多少少其實加多$100都幾抵,店員話唔洗成枱Upgrate,可以個別Upgrate,又真係幾好呀!唔洗強逼個個都要食多一點。

Order後,急不及待想快D食,旁邊見到有一個缸,入面本身好多蟹但被抽起後得番數隻,自家養飼,相信來貨好之餘其保存應該都唔錯,郁郁下又大隻。

另外亦提供左醬料,讓我地自行調較。

每位客人包括有9款海鮮,另外仲有蔬菜同埋核心既粥底。
第一輪海鮮到啦,海鮮拼盤,包括有「翡翠九孔鮑、紐西蘭青口、日本元貝、越南貴妃蚌及深海龍躉片」其後泰國海中蝦一同到達,相信龍蝦同蟹都係最後出場吧,畢竟蒸既分鐘都唔少呢。
海鮮拼盤

每張枱都有一個蒸氣鍋,鍋的樣子以竹既材質去製成,其實都係有點兒似越南人頭頂戴住個頂帽子一樣。

食物到左後店員會幫你決定蒸咩海鮮先,因為可以由淡食到濃或者有些時間控制上他們相對能夠掌握進食及等待既時間。全程基本上都唔需要自己動手因為會有專人服侍喔。

蒸海鮮之前會煲定粥底先,首先加入豬骨,米、南瓜等材料,跟住就慢慢上海鮮。
粥底

🔹店員先蒸泰國海中蝦
應該想我地快快有野食落肚啦,事關呢個好快就蒸完啦...

蝦身顏色鮮,大大隻,食落鮮甜可口,肉質彈牙,沾上醬油更能嚐到鮮味喔,比一般河蝦的蝦味更濃郁而帶嚼勁,讓人喜歡。

🔹越南貴妃蚌
貴妃蚌真係我最愛吃既海鮮,簡單美味普通清蒸已經令人回味...

蒸完食落去鮮味獨到重點是蚌肉豐滿肥美,重點鮮甜味道的海鮮水要喝掉喔,精華所在千萬不要浪費呀!真係覺得新鮮到好似剛剛捕獲然後即整來吃似的。

🔹紐西蘭青口
法國南部最出名的青口是藍青口,而紐西蘭最出名的青口是綠青口,完來紐西蘭青口是天然的葡萄糖胺,軟骨素和奧米加3脂肪酸的豐富來源。估唔到一隻青口亮然有咁多有益既成份。每隻約3至4吋長,厚肉飽滿。別看它外形嬌小無肉吃,青口肉質卻嫩滑兼Juicy。

🔹翡翠九孔鮑
市面常見的鮮鮑大致分為孔雀鮑、九孔鮑及大連鮑三種,呢度既九孔鮑上次食就覺得比較普通,今次又唔錯wor,海鮮蒸得火候岩岩好,形狀大而肉質較實在彈牙。
🔹日本元貝
元貝蒸完後變得脹卜卜,又多汁,色澤金黃較深,味道鮮甜濃郁,咬開時肉質柔軟呢樣鮮味更勝一籌。

🔹深海龍躉片
深海龍躉頭腩即是花尾躉,帶着充滿啫哩狀既魚皮肉魚油滿載既魚肉,沾上醬油都是很好吃,唯獨不夠好是比較薄身所以一夾有機會走樣及散開呢。

🔹青年龍蝦
青年龍蝦即是海中之王,並唔係浪得虛名,呢度既都係值得一讚,極度新鮮!當中味道極濃厚!龍蝦肉量多,肉質富彈性,內裡亦有少量蝦膏,甜甜的。整個龍蝦裝滿滿既蝦肉包你食過滿足。相信用來做刺身都很適合,哈哈。

越南頂角膏蟹,菲律賓大黃奄同時能夠品嚐,每隻開二,可以share食呢。【蟹仙】話我知其實與蟹的約會不是只限季節啊!兩蟹種外表雖然不大分別,蒸過後單看外表直情一模一樣,但裏面絕對係兩碼子事。「越南頂角膏蟹」或「罕有大黃奄蟹」任擇其一。
萬眾期待不能失手的,有專人睇火既關係,蒸得恰到好處。兩隻膏蟹份量算幾大隻。

🔹越南頂角膏蟹
店員推介蟹膏比較實和香的越南頂角膏蟹,果然是好介紹。這麼多膏的蟹哦就是我們回頭的原因,越南頂角膏蟹既蟹膏為硬膏,食既時候會帶比你一種粉狀既口感,顏色是深橙紅。

最喜愛蟹膏,蟹膏味道極濃厚,又肥美多膏,食完會甘香回味,整個蟹蓋裝滿滿既蟹膏包你食過滿足,蟹肉實之餘富彈性...提一提二選一的海鮮係可以隨每個人的喜好選擇,不用全枱只選擇一款,可以按自己喜好跟店員說一說便是了。

🔹菲律賓大黃奄
同樣為膏蟹,但大黃奄既蟹膏相反係軟膏類,清蒸是最簡便的方法,原汁原味,味道鮮甜。膏多肉甜,橙色的硬膏與黃褐色的軟膏同時存在。混合蟹肉既蛋白質,味道變得清而甜,罕有黃膏肉蟹就可以同時食到蟹膏、蟹肉。

越南頂角膏蟹同呢個可以說是一硬一軟呢。
🔹海鮮之後,就到雜菜啦即係蔬菜拼盤,好健康!!
清清腸胃,食返點蔬菜,幫助消化!有生菜、粟米、南瓜及娃娃菜等。清蒸既關係,都幾甜。

🔹最後食埋底層既粥底,排骨粥底
一鍋粥,千變萬化,可甜可鹹,能稠能稀。把粥熬到極致,粥底水「米」交融、柔膩...

包攬以上所有既海鮮既精華,落曬個粥度,味道鮮甜軟滑,唔使落調味都有種濃郁既甜味,綿綿既口感,即時充滿飽肚感。相信大部份人都一定夠飽!

整體來說,海鮮新鮮程度有保證,特別是蟹,指定最佳供應商,店員說,如果「呢度無靚蟹出面都唔會有」相信用以專家的稱號也屬合理,貨源出處有質素又夠穩定。價錢係絕對抵食,有蟹有龍蝦又有其他海鮮仲食到好飽...
每款食物都有介紹之餘...仲會講一些食材和煮法,介紹各款海鮮的來源地,特性,好食之處,好親民,又貼心。
一洗傳統火鍋風格,完美地營造出蒸氣火鍋之原汁原味,配合了近年蒸氣火鍋不斷創新,食材上、環境上、服務上都有進步,會下次過黎再翻兜,盡慶一下,開個蟹宴亦無防呢。
海鮮拼盤
粥底
  • 菲律賓大黃奄
  • 青年龍蝦
2019-05-01 596 浏览
難得入一次九龍城嘆好西,這次選擇的終於不是泰菜,而是蒸氣海鮮粥底火鍋!我們選的是有8款海鮮加1蔬菜籃$298/位,最基本的那款餐。想食豪些,都有其他不同價位的選擇。海鮮看起來都超級新鮮!海鮮來了後。侍應便為我們把海鮮放在蒸爐上蒸熱,亦會調較計時器,確保海鮮煮熟又不會過老。對於我們這種公主癌懶人癌來說,全程不用動手,只管食,實在太爽了!龍蝦內有滿滿蝦膏,肉質爽口彈牙,充滿鮮味。我們選的那個餐,有兩款海鮮可自選,一款是蟹類,另一款是元貝或大蟶子。蟹類,我們選了越式頂角膏蟹,超級多膏!據侍應所說,這一款多膏,另一款大黃奄蟹,則蟹味濃些肉質鮮甜些。怎麼選擇就看你喜歡食膏還是蟹肉多些。兩款都是野生的,市面餐廳一般很少供應。另外,元貝還是蟶子,我們最後選了日本大元貝,超級鮮甜。最後就是吃粥底的時間了!南瓜排骨粥混合了多款海鮮的鮮味👍。侍應有主動問是否需要芫茜䓤配料,不過我們是走青派。食完粥,我們以為已經結束了,正想喊結帳的時候,侍應又拿來了糖水,木瓜糖水,味道不錯,也算是個小小的驚喜。總體來說,食物新鮮,侍應服務貼心,值得再來。

想食豪些,都有其他不同價位的選擇。

海鮮看起來都超級新鮮!

龍蝦內有滿滿蝦膏,肉質爽口彈牙,充滿鮮味。

另外,元貝還是蟶子,我們最後選了日本大元貝,超級鮮甜。

總體來說,食物新鮮,侍應服務貼心,值得再來。
2019-04-29 60 浏览
聽說九龍城有一間有蟹食,還要超爆膏,又怎會不能讓人動心呢!!! 了爆膏而來,已感覺興奮,一頓間晚飯,除了美味蟹之外,還能吃到其他海鮮,果然是蟹痴必食之選。******************************蟹仙位於九龍城龍崗道,就近近地鐡站出口隔一條街,相信地鐵站開通之後,便會更加多人前來享用。蟹仙餐廳以長方形為主,看似地方不大,因為長方形的格局,但其實座位也不少。蟹仙的餐牌共有4個餐選擇,價錢由HKD298包8款海鮮至HKD698也是包8款海鮮,但分別之處,就是海鮮款式有點不一樣,份量也相對都有點不同。我們這夜便選了最簡單的HKD298/人的套餐。除了海鮮套餐,還有些配料供應,還有飲品選擇,最特別是自家製的肉丸。每張枱的牆上也貼上了蒸海鮮的時間,讓食客知道每款海鮮所需要多少時間才能蒸熟。醬汁很簡單,都是蒜蓉、辣椒粒和鼓汁,每位收費為HKD10。粥底是為南瓜排骨粥,南瓜粒不少。這夜主打食蟹,我們要2款蟹當中選1款,就是越南頂角膏蟹,或是菲律賓大黃奄。大黃奄蟹都常吃,但頂角膏蟹就從沒吃過。2款蟹分別是頂角膏蟹爆高非常,但鮮紅色的膏熟了便是口感偏硬。大黃奄蟹的膏相反全部都是軟身,所

醬汁很簡單,都是蒜蓉、辣椒粒和鼓汁,每位收費為HKD10。

粥底是為南瓜排骨粥,南瓜粒不少。

這夜主打食蟹,我們要2款蟹當中選1款,就是越南頂角膏蟹,或是菲律賓大黃奄。大黃奄蟹都常吃,但頂角膏蟹就從沒吃過。2款蟹分別是頂角膏蟹爆高非常,但鮮紅色的膏熟了便是口感偏硬。大黃奄蟹的膏相反全部都是軟身,所以要看食客的喜好,想吃那款膏蟹。我們這夜便選了越南頂角膏蟹。

頂角膏蟹的蟹膏確實超多,但有一半都是鮮紅色的,所以口感非常之硬,但其軟身膏一樣甘鮮。除了蟹膏多之外,蟹肉也很厚身,肉也鮮甜,不過時間蒸得有點過火喉,否則蟹肉更加嫩滑無比。

泰國海中蝦,蝦都幾大隻,每人都有2隻。中蝦肉質都幾彈牙,味道也鮮,確實不錯。

越南貴妃蚌、深海龍躉片。

越南貴妃蚌都幾大隻,鮮甜味不錯。
深海龍躉片,蒸得有點過時,所以魚片有點不夠嫩滑,但魚片還是很新鮮的。

翡翠九孔鮑魚、紐西蘭青口。

翡翠九孔鮑魚,鮑魚很新鮮,只是要有用點力咬。
紐西蘭青口,青口都幾大隻,肉質都不錯。

日本大元貝,元貝都幾大隻,也洗得幾乾淨。元貝味道都很鮮,只是蒸得有點過火喉,所以不夠嫩滑。

澳洲青年龍蝦,龍蝦都幾多膏,但龍蝦肉質不錯,龍蝦肉的味道也鮮甜。

有機蔬菜盤,包括了南瓜片、粟米、娃娃菜和生菜,因為生菜時間需要相對較少,所以要分開蒸。

南瓜片和粟米都很清甜。
娃娃菜也很爽口。

生菜,時間是蒸得最少時間,所以入口非常之爽口,確實好吃。

南瓜排骨粥底,加入了蔥花拌勻,粥底味道相對較清淡,鮮味也不錯,粥底也很綿口。

最後,還有甜品奉送,木瓜燕窩糖水糖水不算很甜,燕窩碎也不少,也有著木瓜的香味在其中,也是不錯。

• 泰國海中蝦
2019-04-28 86 浏览
曾經,海鮮蒸鍋如雨後春筍般,在坊間出沒。小妹,也曾到訪數間店舖,一嚐海鮮的鮮味。近年,這個大熱似乎消減了不少。星期六,友人說九龍城舉行一年一度的泰國潑水節,不如一同前往湊熱鬧去。去到那兒,大街小巷,有不少泰國人在潑水、在唱歌、在跳舞狂歡,喜氣洋洋﹗為免「濕身」,我們置身其外,遠遠地觀望。六時左右,是時候用餐了﹗友人說,附近有一間以吃蟹與海鮮聞名的餐廳 - 蟹仙,我們就去了一試﹗餐廳裝潢以大海為基調,湖水藍的牆身,掛有一大幅界立體版迷你版的海洋世界,以及不少海鮮生物的圖畫。 個以稻草編織的物體,乃蒸鍋的鍋蓋,十分特別﹗ 餐廳有數款套餐提供,我們,要了最經濟實惠的$298/人海鮮餐。兩人套餐包越南頂角膏蟹或罕有大黃奄一隻、澳洲青年龍蝦一隻、紐西蘭大蟶子或日本大元貝兩隻、越南貴妃蚌或象拔蚌仔兩隻、翡翠九孔鮑魚兩隻、深海龍躉片或深海龍躉頭腩、日本廣島蠔或紐西蘭青口兩隻、泰國海中蝦四隻,以及一籃有機蔬菜籃,再加上豬骨南瓜粥。 據侍應介紹,餐廳老闆是海鮮入口商,有門路可以從原產地選購野生鮮猛海鮮,每日新鮮到港,確保客人嚐出鮮味!侍應邊說,邊把米、南瓜、鹹豬骨和薑片放入鍋底,用來

個以稻草編織的物體,乃蒸鍋的鍋蓋,十分特別﹗
侍應介紹,餐廳老闆是海鮮入口商,有門路可以從原產地選購野生鮮猛海鮮,每日新鮮到港,確保客人嚐出鮮味!侍應邊說,邊把米、南瓜、鹹豬骨和薑片放入鍋底,用來熬粥。當我們把各款海鮮和蔬菜放上鍋上蒸煮,食材的鮮甜與汁液會流向鍋底,讓粥品盡吸食材的精華。
友人要了一罐王老吉,而小妹就要了道地烏龍茶。
簡單地,把炸蒜與豉油混在一起,作為調味料。
侍應先端來一碟海鮮 - 翡翠九孔鮑魚兩隻、日本大元貝兩隻、泰國海中蝦四隻、紐西蘭青口兩隻、越南貴妃蚌兩隻,以及深海龍躉片。
侍應把海中蝦放入蒸鍋,蓋上草蓋子,調較好時間,大家靜待「咇咇」聲響。
泰國海中蝦的蝦殼,,比本地的薄殼,但肉質比較爽彈,且蝦味較為突出。
越南貴妃蚌,肉質也是很爽口鮮嫩。
飽滿肥美,日本大元貝,鮮味洋溢,口感細嫩,味道清甜。

紐西蘭青口相對較為一般,深海龍躉片鮮嫩且魚味濃。
翡翠九孔鮑魚,蒸煮時間拿捏得好,肉質爽且鮮。
接著,是龍蝦與膏蟹出場了﹗
先蒸的是澳洲青年龍蝦,龍蝦肉質飽滿,鮮嫩爽口,彈牙十足,最喜愛橙色及黃色的龍蝦膏,入口軟滑帶香。
越南頂角膏蟹,顧名思義,「 膏」多之作也﹗侍應介紹說,原來肉蟹、膏蟹和奄仔蟹是來自同一個品種 - 「青蟹」。沿用比喻,「肉蟹」是青蟹爸爸,「膏蟹」是青蟹媽媽,「奄仔蟹」,就是從未試過產卵的蟹囡囡。
蟹肉肉質鮮甜飽滿,夠曬彈牙,蟹膏份量也甚多,教人吃得舔舔脷﹗
吃過多款海鮮,是時候吃一些蔬菜。最後一蒸鍋有機蔬菜 - 有生菜、粟米、南瓜及娃娃菜等。
蒸菜,入口鮮甜無比,原汁原味。
生菜,吃起來鮮爽無比。
壓軸,是今晚的精華所在 - 盡吸海鮮精華、綿密清甜的南瓜排骨粥。
2019-04-28 271 浏览
蟹仙今日反工好忙碌,放工之後想食餐好,對自己好d🤓🤓所以就去左一間之前聽人講好好食的海鮮🦞粥底蒸氣鍋:蟹仙❤️❤️❤️一入到餐廳🍴,店員十分熱情❤️甘介紹有關的套餐和海鮮🦞特色。而座位亦都十分講究,不單止坐得舒服,而蒸氣鍋的設施亦準備十足。店員亦提供左醬料,讓我地自己調較豉油👍🏼正!講回食物質素先。今次我地選左最平但份量都十足的海鮮套餐試一試先,都價值298一位。果個套餐真係幾抵食,包括左10樣野:1 越南頂角膏蟹2 澳洲青年龍蝦3 紐西蘭大蟶子4 越南貴妃蚌5 翡翠九孔鮑魚6 深海龍躉片 7 青口8 泰國海中蝦9 有機蔬菜籃份量真係十足,而每款海鮮🦞真係鮮味十足!特別係森仔我唔算成日食海鮮既人都覺得和外間既好唔同,新鮮好多,鮮甜不已。當中,我最欣賞既膏蟹,大蟶子和貴妃蚌。首先,膏蟹份量算幾大隻。而入面膏唔算好多,但真係好鮮甜和重蟹味👍🏼😍而蟹肉方面,因為有專人睇火既關係,蒸得恰到好處。所以蟹肉嫩滑,更食到蟹的鮮味,一絕。而大蟶子方面,更為森仔留下一個特色的印象。估唔到會係可以甘好食。🤤🤤🤤第一啖食落去,果種鮮味真係難以形容的好食!而果種鮮甜,真係同外面d大聖子,得個大字但要靠豉油來調差得遠!
蟹仙
今日反工好忙碌,放工之後想食餐好,對自己好d🤓🤓
店員亦提供左醬料,讓我地自己調較豉油👍🏼正!

講回食物質素先。
果個套餐真係幾抵食,包括左10樣野:

6 深海龍躉片

7 青口

8 泰國海中蝦

9 有機蔬菜籃

份量真係十足,而每款海鮮🦞真係鮮味十足!
當中,我最欣賞既膏蟹,大蟶子和貴妃蚌。

首先,膏蟹份量算幾大隻。
而入面膏唔算好多,但真係好鮮甜和重蟹味👍🏼😍
而蟹肉方面,因為有專人睇火既關係,蒸得恰到好處。
所以蟹肉嫩滑,更食到蟹的鮮味,一絕。

而大蟶子方面,更為森仔留下一個特色的印象。
估唔到會係可以甘好食。🤤🤤🤤
第一啖食落去,果種鮮味真係難以形容的好食!
我直頭覺得新鮮到好似剛剛係海捕獲反黎😂😂😂

其後,貴妃蚌亦係無得輸既食材。
佢係好肥美,大大隻。
當蒸完後,香氣撲鼻,令人食指大動👍🏼👍🏼👍🏼
個種鮮甜的海鮮味,真係不得了。
而佢比起其他餐廳多了一種新鮮的蚌味,正到不行😻😻😻

最後,下層的粥底吸收了所有海鮮的精華,令到粥身除了有南瓜配料的甜味,還有一陣陣海鮮的鮮甜味道。特別係越食到底,那一陣海鮮的味道就越重😽😽😽我和友人食到停唔到。

整體來說,餐廳🍴食材新鮮,係信心保證。
所以這個價錢係絕對抵食,又有膏蟹又有龍蝦🦞,邊到搵到。而老細店員亦都勁nice同好人,會好好介紹食材和煮法,令我食得好愉快👍🏼👍🏼讚!!!

2019-04-28 31 浏览
一直以為市面上間間蒸氣火鍋都差無幾,又開到四圍都係,直至嚟咗「蟹仙」就有啲改觀啦。一嚟到就緊係叫返個蟹先啦,一行六人揀咗個抵食套餐。本身蟹肉我就麻麻嘅,因為唔係次次食都咁新鮮,加上要剝殻哈哈,但就好鍾意食蟹膏。嘩!個蟹一嚟到啲蟹膏係多到爆出嚟咁,隻隻都大過我隻手,仲要係勁新鮮,蒸出嚟係極鮮甜,唔洗加任何調味料,「蟹仙」呢個名真係無改錯!一個字「正」!龍蝦大大隻又係多膏厚肉,啲膏又夠滑;鮑魚爽口彈牙!鍾意食海鮮嘅一定要嚟朝聖一下!
龍蝦大大隻又係多膏厚肉,啲膏又夠滑;鮑魚爽口彈牙!
鍾意食海鮮嘅一定要嚟朝聖一下!