2020-05-29
女友話好想食蟹,於是呢晚嚟到「蟹仙海鮮蒸氣鍋」食海鮮,我哋揀咗「尊貴海鮮套餐」,有十款嘢食,結果無令人失望😋。.店員指,老闆係海鮮批發商,喺全球搜羅各國食材,將海鮮空運到餐廳,務求令客人食到最新鮮嘅海鮮。.🦐越南大虎蝦新鮮彈牙,蝦膏鮮甜。.🦪韓國慶南蠔有近一隻手掌大,蒸蠔保留到蠔嘅原汁原味,好鮮好味😋。..🦞主菜係澳洲青年龍蝦,呢隻龍蝦係刺身級數,生食亦得,蒸幾分鐘後,啖啖肉嘅龍蝦尾可以輕易起出嚟。龍蝦膏甜滑多汁,龍蝦肉鮮美爽口,唔使點醬油,都已經津津有味。.🦀另一主菜係饅頭蟹,係麵包蟹嘅近親,喺深海捕獲嘅,肉量唔多,但勝在新鮮甜美,蟹膏香濃,令人滿足。.🦀最讓人驚喜嘅係罕有大黃奄蟹,蟹膏多到滿瀉,而且極之鮮甜,肉嫩肉厚,好食到想即時加單。❤️.🥬套餐亦包含一份蔬菜,全部都係香港有機種植,平衡餐飲。.🍵壓軸嘅有椰汁燉官燕,口感清新,點綴晚餐。.👍🏻總結,食物已新鮮為主,最令人印象深刻嘅係龍蝦同蟹;店員服務專業,用心講解會項海鮮。我同女友都食得滿載而歸。
🦐越南大虎蝦新鮮彈牙,蝦膏鮮甜。