餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

九龍城真係搵嘢食嘅好地方,唔少泰國菜、潮州菜、或者火鍋店都喺度插旗, 淨係喺呢區諗食乜都諗到頭暈。 朋友話 想食海鮮,見到網上面有唔少人都讚呢一間蟹仙海鮮蒸氣火鍋店質素好高,專登嗌埋我去,人少少撐檯腳。餐牌上有好多款唔同嘅海鮮餐,可以按人數同埋budget去選擇,今次我哋就嗌住個套餐先, 有蟹又有龍蝦, 平時喺街市買一斤龍蝦都講緊三四百蚊,而家咁樣咁多款海鮮,望落都幾抵食。喺食飯之前,店員好細心咁幫我哋將所有餐具用高溫蒸氣消毒,確保乾淨衛生, 喺疫情之下呢個措施實在值得一讚。好快就有得食海鮮,呢個套餐總共包咗十款海鮮,分別係野生龍蝦、大大隻嘅菲律賓蟹、矜貴嘅琵琶蝦龍蝦、鮮甜石蠔、大蝦、龍躉片、台灣鮑魚等等。最抵讚既係龍蝦、蟹、琵琶蝦都係新鮮即劏即蒸, 店員喺劏之前會確保質素ok,先會拎畀客人食, 真係勁好服務。而我最鍾意嘅就係野生龍蝦,味道爽口鮮甜,肉質彈牙,食起嚟啖啖肉。而且超級多嘅蝦膏,非常甘香好味。跟住出場嘅肉蟹啖啖都係蟹膏, 蟹新肉質結實,蟹味香濃, 食到差啲想啜埋手指。嚟自台灣嘅九孔鮑魚亦係我另一個至愛, 正得啱啱好,唔會硬,入口好甜好鮮味。蠔都唔錯,好嫩滑,好肥美好甜。至於

而且超級多嘅蝦膏,非常甘香好味。

蠔都唔錯,好嫩滑,好肥美好甜。

至於其他嘅海鮮質素都好高,真係食到舐舐脷, 呢度嘅海鮮真係好新鮮,絕對同平時街市買到好唔同!

食到咁上下, 亦都有一啲本地嘅蔬菜同粥底, 吸收曬海鮮精華嘅粥底 加入南瓜粟米, 嘩嗰種鮮味真係難以形容, 可惜我太飽啦如果唔係真係想清曬佢。

呢間蒸氣海鮮鍋,除咗海鮮質素夠高, 服務亦都值得一讚,店員細心態度好 ,最緊要係支持香港人, 而家食飯除咗講衛生, 最緊要都係揀一間有良心嘅食肆去幫襯,起碼食得開開心心!
  • 野生龍蝦
  • 翡翠九孔鮑魚
  • 日本大元貝
  • 越南貴妃蚌
  • 粥底
  • 野生琵琶龍蝦
  • 深海龍躉片
2020-04-01 47 浏览
最鐘意食海鮮既我,除咗海鮮要新鮮之外,而家疫情關係,衛生都好重要!今次朋友帶我去呢間💁🏻‍♀️位於九龍城既(蟹仙海鮮蒸氣鍋),因為老闆係做開海鮮起家,所有海鮮都係親手挑選,所以特別有信心👍🏻一入門口除了基本的消毒液,量體溫外,店員亦會立刻遞上信封給客人放口罩😷,而餐具亦會即時作高溫消毒😊放心哂!套餐每位由$299-$999 不等,而我地就點咗個十款海鮮餐$399!店員先放米和材料,待一陣蒸煮過程中,海鮮的精華和水份,自動滲入粥底,令粥底變得更濃郁👍🏻👍🏻!🦞澳洲青年龍蝦~好多膏 , 肉質爽口,啖啖肉!🦀罕有黃膏肉蟹~蟹肉蟹膏好鮮甜!🦪台灣九孔鮑魚~鮑魚大隻又彈牙!🐟深海龍躉魚~魚身好滑又冇骨,鮮味十 足!食完咁多海鮮,再食埋個🥬有機蔬菜,😅已經八成飽了!最後食埋碗充滿海鮮精華既南瓜排骨粥,超滿足!再加埋碗老闆送既椰汁官燕,清甜又滋潤😁😁!

🦞澳洲青年龍蝦~好多膏 , 肉質爽口,啖啖肉!

🦀罕有黃膏肉蟹~蟹肉蟹膏好鮮甜!

🦪台灣九孔鮑魚~鮑魚大隻又彈牙!
🐟深海龍躉魚~魚身好滑又冇骨,鮮味十 足!

食完咁多海鮮,再食埋個🥬有機蔬菜,😅已經八成飽了!

最後食埋碗充滿海鮮精華既南瓜排骨粥,超滿足!

再加埋碗老闆送既椰汁官燕,清甜又滋潤😁😁!

1K
2020-03-27 260 浏览
吃過幾次蒸氣火鍋,但都沒老公的份兒這次為慶祝節日,他就偷偷的向這店預訂座位,食餐好的!因應最近疫情店方的防疫意識都算做得不錯!先用消毒液幫顧客消毒雙手,分發乾淨信封給顧客擺放口罩枱面上還放有一大包的濕紙巾可用!套餐的選擇有好多最後我們選的是$999/2位的「包羅萬有海鮮二人套餐」共18款食物!落單後,店員就先開高溫蒸氣來蒸餐具,作消毒之用!先來的是貝殼類海產,有日本大元貝﹑台灣九孔鮑魚﹑韓國慶南蠔及紐西蘭刀貝蚌鮑魚爽口彈牙﹑刀貝蚌夠爽脆﹑扇貝大粒又嫩,惟鮮甜味不算好突出以蠔的蠔味最為濃郁突出!蒸的時間恰好,蠔仍很嫩滑!大虎蝦的肉質爽口,蝦味鮮甜,蝦頭有好多蝦膏!!野生大瀨尿蝦,長度長過手掌!!店員幫我們剝殼切好,方便進食!瀨尿蝦是唯一沒有即蒸的食材,但鮮甜度同樣十足,好多汁,肉質實淨不會霉!!瀨尿蝦同樣有膏啊~~~澳洲青年龍蝦,蒸的時間剛剛好,肉質非常爽口彈牙又帶點嫩滑感!味道鮮甜,又帶點微微的膏香,很好吃!!越南頂角膏蟹及大黃奄蟹各一半據店員介紹,這兩款蟹,一款是軟膏,一款是硬膏因我們未試過就建議半半,看自己喜歡吃哪一款多些~~兩款蟹都是爆膏的狀態膏蟹的size略為大隻膏蟹是硬膏,大
吃過幾次蒸氣火鍋,但都沒老公的份兒
這次為慶祝節日,他就偷偷的向這店預訂座位,食餐好的!

因應最近疫情
店方的防疫意識都算做得不錯!
先用消毒液幫顧客消毒雙手,分發乾淨信封給顧客擺放口罩
枱面上還放有一大包的濕紙巾可用!

套餐的選擇有好多
最後我們選的是$999/2位的「包羅萬有海鮮二人套餐」
共18款食物!

落單後,店員就先開高溫蒸氣來蒸餐具,作消毒之用!

貝殼類海產
台灣九孔鮑魚
以蠔的蠔味最為濃郁突出!蒸的時間恰好,蠔仍很嫩滑!
大虎蝦
大虎蝦的肉質爽口,蝦味鮮甜,蝦頭有好多蝦膏!!

野生大瀨尿蝦
瀨尿蝦同樣有膏啊~~~
澳洲青年龍蝦 (前)
澳洲青年龍蝦
味道鮮甜,又帶點微微的膏香,很好吃!!
大黃奄蟹(左),越南頂角膏蟹(右)
越南頂角膏蟹及大黃奄蟹各一半
據店員介紹,這兩款蟹,一款是軟膏,一款是硬膏
因我們未試過就建議半半,看自己喜歡吃哪一款多些~~
兩款蟹都是爆膏的狀態

膏蟹的size略為大隻
越南頂角膏蟹
大黃奄蟹
膏蟹是硬膏,大黃奄蟹就是軟膏,所以後者的膏帶點黏糯感,有點像吃大閘蟹公的感覺!
大黃奄蟹的蟹鮮味稍濃!
膏蟹則由於size夠大隻,所以有好多膏,同樣令人滿足!
亦因此而啖啖肉,充份滿足食蟹的心啊

蟹仙的蟹果然夠出色~

深海龍躉片,魚肉嫩滑無骨,魚味鮮甜~~
吃完海鮮後, 就是丸類和肉類登場!
丸類

當中較具特色的是芝心小籠包及星爺爆漿瀨尿牛丸
芝心小籠包是小籠包造型的芝心丸,芝士份量十足,不過粉了些,個人覺得一般
星爺爆漿瀨尿牛丸
瀨尿牛丸,咬的時候真的要好小心熱湯爆出!
老公喜歡瀨尿牛丸裡邊還釀有蝦肉,個人卻喜歡貢丸的香及彈牙質感多些!
濟洲黑毛豬肉(左),黑安格斯牛肉(右)
黑安格斯牛肉及濟洲黑毛豬肉的質量亦相當不錯!
安格斯牛肉質軟嫩,牛味頗濃
黑毛豬夠大塊,肉味香甜!
粥底
至於粥底,加入了南瓜﹑粟米﹑芋頭及排骨等配料
吸盡海鮮及肉類的精華,十分鮮甜!!!
雪燕燉官燕
甜品是雪燕燉官燕,一絲絲的燕窩碎
椰汁味香而不過甜,感覺好潤!

吃完整頓飯,完全是大滿足的狀態!
作為蒸鍋來說,打入我的list的頭三甲位置啊!
如果貝殼類更鮮甜,評分會更高啊!!
2020-02-14
大虎蝦
野生大瀨尿蝦
澳洲青年龍蝦 (前)
澳洲青年龍蝦
大黃奄蟹(左),越南頂角膏蟹(右)
越南頂角膏蟹
大黃奄蟹
濟洲黑毛豬肉(左),黑安格斯牛肉(右)
粥底
2020-03-26 426 浏览
最近已經甚少外出食晚飯,有點鬱悶,閨密話不如提早為我慶生,盛情難卻,於是揀咗九龍城嘅蟹仙。進店時,客人入坐前店員會把枱、椅、餐牌用消毒劑清潔一遍,為客人提供酒精搓手液清潔雙手,亦提供信封讓客人放好口罩。枱面亦有乾濕紙巾提供,而食具亦會在客人面前蒸煮一段時間消毒,防疫措施做得非常好。今日我哋揀咗$399 嘅尊貴海鮮套餐,有9種海鮮+有機蔬菜籃:肉蟹半隻、龍蝦半隻、琵琶龍蝦半隻、鮑魚、龍躉片、生蠔、蟶子、元貝、虎蝦、蔬菜籃🥬、粟米南瓜排骨粥,仲有椰汁雪燕官燕送。調料可以自己揀,海鮮本身已經好鮮甜,個人喜愛少量調味。先來蔬菜籃、鮑魚、元貝、蟶子、生蠔、龍躉片、琵琶龍蝦、虎蝦。除咗肉蟹、琵琶龍蝦、龍蝦係半隻之外,其他海鮮都係每人一件(隻),而蟹可以揀肉蟹或者膏蟹,想食邊種自己揀。生蠔肥美、龍躉片新鮮。店員首先拿來粥底材料,倒入蒸氣石鍋內,然後才開始蒸海鮮。店員幫我哋將海鮮放落鍋,夠鐘就過來夾俾我哋,好服務👍首先講吓主角~ 蟹可以揀頂角膏蟹或肉蟹,我哋都係揀肉蟹。喜歡佢肉質結實又鮮美,滋味無窮。龍蝦肉質彈牙,鮮甜美味。蠔隻夠肥美,多汁味鮮,蠔味十足。琵琶龍蝦肉質非常爽甜,啖啖肉,好正呀!海鮮蒸嘅
最近已經甚少外出食晚飯,有點鬱悶,
閨密話不如提早為我慶生,
盛情難卻,於是揀咗九龍城嘅蟹仙。
進店時,客人入坐前店員會把枱、椅、餐牌用消毒劑清潔一遍,
為客人提供酒精搓手液清潔雙手,
亦提供信封讓客人放好口罩。

防疫措施做得非常好。
肉蟹半隻、龍蝦半隻、琵琶龍蝦半隻、
鮑魚、龍躉片、生蠔、蟶子、元貝、
虎蝦、蔬菜籃🥬、粟米南瓜排骨粥,
仲有椰汁雪燕官燕送。

調料可以自己揀,
海鮮本身已經好鮮甜,
個人喜愛少量調味。
有機蔬菜籃
先來蔬菜籃、鮑魚、元貝、蟶子、
生蠔、龍躉片、琵琶龍蝦、虎蝦。
除咗肉蟹、琵琶龍蝦、龍蝦係半隻之外,
其他海鮮都係每人一件(隻),
而蟹可以揀肉蟹或者膏蟹,

想食邊種自己揀。
越南肉蟹、澳洲青年龍蝦
生蠔肥美、龍躉片新鮮。
韓國慶南蠔
店員首先拿來粥底材料,
倒入蒸氣石鍋內,
然後才開始蒸海鮮。

店員幫我哋將海鮮放落鍋,
夠鐘就過來夾俾我哋,好服務👍
首先講吓主角~ 蟹
可以揀頂角膏蟹或肉蟹,
我哋都係揀肉蟹。
喜歡佢肉質結實又鮮美,滋味無窮。
龍蝦肉質彈牙,鮮甜美味。
蠔隻夠肥美,多汁味鮮,蠔味十足。
野生琵琶龍蝦
琵琶龍蝦肉質非常爽甜,
啖啖肉,好正呀!
深海龍躉片
海鮮蒸嘅時間啱啱好,
龍躉片肉質鮮甜爽脆,
充滿骨膠原嘅魚皮甘香豐腴。
台灣九孔鮑魚
鮑魚大大隻,鮮甜彈牙有咬口,正呀!
日本大元貝
元貝鮮味甜美,好味
越南大虎蝦
虎蝦同蟶子爽口又鮮甜,好食
蘇格蘭大蟶子
然後輪到新鮮乾淨嘅蔬菜,
南瓜香甜,粟米清甜,
娃娃菜腍甜,仲有爽口唐生菜。
跟住,仲有匯聚各種海鮮精華嘅南瓜排骨粥,
鮮甜粥底夠綿滑,食完飽到捧住個肚。

最後,仲送埋椰汁雪燕官燕,清甜滋潤又養顏呀。
桂圓紅棗枸杞茶
我哋另外加咗個桂圓紅棗枸杞茶
材料豐富:
桂圓、紅棗、杞子、
黑糖、菊花、薑絲。
香甜又滋養,好飲。
食期間,店內客人不多,食得安心又放心。
2020-03-24
日本大元貝
越南大虎蝦
蘇格蘭大蟶子
桂圓紅棗枸杞茶
海鮮蒸氣鍋近日越開越多我同男朋友今晚一於試下呢間<蟹仙> 因為男朋友重點想食靚蟹🙆‍♂️海鮮套餐由$299至$688都有 我哋第一次嚟食揀個中價位嘅$399 包十款海鮮連蔬菜籃啦🙆‍♀️海鮮都好豐富喎 有蟹有龍蝦有元貝有蠔 樣樣都咁吸引🙆‍♀️食之前侍應會用125度高溫蒸餐具( 消毒) 確保食客食得衛生又安心👍越南大虎蝦蒸既時候排成心形 🧡 好得意 食落好爽口 仲有少少蝦頭膏好鮮味💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️日本元貝同台灣九孔鮑魚都算大隻 肉質爽甜 點豉油食夠晒味💁‍♀️深海龍躉片好有魚味 魚皮位充滿膠質好稔 入口鮮甜嫩滑💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️ 啖啖肉超好食龍蝦我哋試咗兩款 我就鍾意食野生琵琶龍蝦多啲啦🙆‍♀️ 因為龍蝦肉較實 味道濃郁啲甜啲💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️ 澳洲青年龍蝦就比較清淡細滑💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️蟹仙真係店如其名 橙黃金黃色既蟹膏爆曬出嚟 令人流晒口水🙆‍♀️ 軟膏同硬膏各佔半尤其係軟膏 味道濃郁鮮甜 整個口腔都充滿蟹膏味太霸道啦💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️而蟹肉都好新鮮 一絲絲咁入口鮮甜最後食埋個南瓜排骨海鮮粥 綿密粥底夾住海鮮既清甜 唔錯💁‍♀️最後仲有碗糖水 好滿足

海鮮都好豐富喎 有蟹有龍蝦有元貝有蠔 樣樣都咁吸引🙆‍♀️

而蟹肉都好新鮮 一絲絲咁入口鮮甜

最後仲有碗糖水 好滿足
2020-03-19
  • 澳洲青年龍蝦
  • 越南頂角膏蟹
  • 深海龍躉片
實在太耐冇出街食飯 今晚一於要食D好嘢 決定食蒸海鮮 咁就好味又安全啦☺️好多人都推介話九龍城呢間蟹仙好抵食 平時食海鮮起碼都要五六百蚊起跳 呢間價錢平好多😯 海鮮仲要每日新鮮到港 今日就試一試佢個$399刁鑽海鮮套餐究竟有幾刁鑽🤣職員會幫你放海鮮落去蒸 服務超好 完全唔使擔心自己會將海鮮蒸過龍👍海鮮好新鮮 一睇就知又大又靚 尤其係貴妃蚌同九孔鮑魚😍 九孔鮑魚彈牙 肉質都好爽嫩 完全唔使點醬料食原味都好鮮😋😋貴妃蚌肉厚又鮮美 蒸完都仲脹卜卜 一咬落去好juicy🤤重頭戲就梗係食龍蝦同蟹啊😍澳洲青年龍蝦蒸4分鐘啱啱好唔會老 🥳 蒸熟後的龍蝦肉好雪白 雖然味道就偏清甜淡口啲 但肉質緊緻 仲有少少蝦膏😍職員幫我哋蒸蟹嘅時候仲特別介紹 老闆做海鮮批發 所以海鮮價錢先可以做到咁優惠😯今晚既越南膏蟹就好似係由少女轉化到媽媽既階🤣所以軟膏硬膏都有兩種口感一次過食得到 蟹超正爆膏 好滿足阿😋😋最後食埋少少蔬菜同個南瓜海鮮粥 真係勁飽又抵食😝

海鮮好新鮮 一睇就知又大又靚 尤其係貴妃蚌同九孔鮑魚😍

2020-03-18
越南膏蟹
  • 貴妃蚌
2020-03-22 192 浏览
最近疫情當道,出街食飯都要份外小心,揀食店都要諗過度過,最理想係一人一份、而且係全程望到食物的烹調過程。除咗食物要啱心水外,我都會留意一下食店有冇防疫意識,衛生程度合唔合格等等。同老公商量過後,決定去食蒸氣火鍋。比起傳統火鍋,蒸氣火鍋相對衛生得多,每一款食物都係自己面前蒸熟,而且唔會生熟同在一鍋。唔駛經廚房,在餐檯上烹調,過程令人放心。入到店內,店長同店員的防疫措施,都令到我更加安心同滿意,可以好好享受呢餐飯。一入門口,店員就遞上酒精搓手液,為每一位客人潔手。一坐低,除低口罩,眼明手快的店員有遞上全新信封,確保細菌唔會周圍飛。係我哋睇緊Menu之際,店員亦好貼心咁幫我地將所有餐具用高溫蒸氣消毒,連酒精濕紙巾抹餐具都慳返啊!我哋兩個人,點左一個中高價位的海鮮套餐,有十款海鮮,仲有蔬菜同粥。優惠價都唔使四百蚊,算係好抵食。滿滿的海鮮,裝滿兩個大碟,令人睇見都流晒口水。令我哋感到驚喜的是,海鮮全部都好生猛,大部份上枱後依然識郁。唔同的海鮮,需要唔同的烹調時間。但呢啲事情都唔需要我哋操心,店員會定時定候幫我地方海鮮樂精架,同埋將熟透的海鮮放到我哋碟中。十款海鮮,每一款都有唔同的鮮味。蠔肉好滑溜

十款海鮮,每一款都有唔同的鮮味。

蠔肉好滑溜。帶子好鮮甜。鮑魚就有咬口。

瀨尿蝦有獨特的鮮味,係大蝦同龍蝦身上都搵唔到嘅。

無諗過龍蝦非常之大隻,街市買都要兩三百蚊一隻。龍蝦身好厚肉,肉質緊實又彈牙,一人半隻都好夠喉了。

爆膏肉蟹係老公最愛,一蒸熟就飄來蟹膏的濃香,未食已經好興奮。蟹膏的質感好厚好rich,味道好濃郁。更驚喜的是,成隻蟹都好美味,除咗蟹膏,蟹肉都係非常之鮮甜而且有口感的。

數輪海鮮過後,已有八成飽。但蔬菜同粥底都好足料又吸引,令人忍唔住食埋果兩成。

整體而言,是一頓美味放心又抵食的海鮮盛宴,性價比十足!!!
2020-02-12
  • 澳洲青年龍蝦
  • 越南頂角膏蟹
2020-03-22 95 浏览
別人慶祝情人節,喜歡到西餐廳。氣氛是好,但往往節日爭崩頭,食物質素也不如平日。多得老婆體諒,和我心意一致,大時大節總喜歡打下邊爐食下中菜。雖然免去排隊鬥快迫高級西餐,但情人節總要食餐好的。我們選了位於九龍城的蟹仙,嘆海鮮盛宴。未嘗食物,先談店內給我們的第一印象。正在疫情期間,他們的防疫措施甚足,令人安心。門前有搓手液,店員會提供暫存口罩的信封,所有餐具亦會在客人面前進行蒸氣消毒,務求令每位客人安心放心。至於食物,我們選用了尊貴海鮮套餐,有十款不同種類的海鮮,當中亦不乏貴價貨如龍蝦、膏蟹等等。賣相甚誘人。逐一放上蒸架,展開令人期待的晚宴。大元貝、鮑魚、生蠔,是三種不同的口感,三種不同的鮮味。比手掌長的賴尿蝦,坊間不容易看到。龍蝦肉質結實,口感彈牙,蝦頭亦有不少蝦膏。整個海鮮盛宴的靈魂,絕對是這款超多膏大肉蟹。已經一分為二的肉蟹,依然生命力十足,可見其新鮮程度。說是「爆膏」,絕對不以為過。套餐中亦附有各式蔬菜,確保營養均衡。最後的粥底,吸盡了十款海鮮的精華,鮮甜味美。除了海鮮美味,店家亦甚有人情味。蒸海鮮雖美味,但等待需時,店長哥哥知道我倆正餓,特意送上自家製炸魚皮, 十分窩心。

賣相甚誘人。

逐一放上蒸架,展開令人期待的晚宴。

大元貝、鮑魚、生蠔,是三種不同的口感,三種不同的鮮味。

比手掌長的賴尿蝦,坊間不容易看到。

龍蝦肉質結實,口感彈牙,蝦頭亦有不少蝦膏。

說是「爆膏」,絕對不以為過。

套餐中亦附有各式蔬菜,確保營養均衡。

最後的粥底,吸盡了十款海鮮的精華,鮮甜味美。

2020-02-12
2020-03-17 119 浏览
近排多咗去九龍城,因此發掘咗一間又一間除咗泰國菜之外的其他啲嘢。今日來到『蟹仙海鮮蒸氣鍋』吃海鮮,首先入門一件事做咩?大家估唔估到?就係店員递上洗手液洗手,然後畀個信封裝口罩,够哂貼心,而且枱面有齊紙巾及濕紙巾提供,仲有仲有,啲餐具即時喺你面前蒸幾分鐘,唔使經第二個人手递給你,保證你吃得開心又放心。點咗個尊貴海鮮套餐,半價後價錢399蚊/位,之後你就可以享受到魚,蝦,蟹,貝,有機菜等,今晚有來自越南的細膏蟹,有齊硬及軟蟹膏,一蟹二享受,正; 而來自澳州的青年龍蝦,上枱時仲係生猛的,size唔算大,但D肉結實飽滿又鮮甜;越南大虎蝦够哂大隻鮮甜無比,而瀨尿蝦就更加誇張成10吋長,店員話下午貨送到即蒸,keep住新鮮度,到夜晚客人來時就可吃,呢個係唯一唔係現場蒸的海鮮,同樣鮮甜到飛起,大满足。由於老闆做海鮮批發30幾年,所以可以保證海鮮的質數同埋新鮮,因此,其他如鮑魚,深海龍躉片,日本大元貝,韓國慶南蠔及蘇格蘭大蟶子亦都新鮮好味。今日真係好好彩,店員哥哥送埋甜品『椰汁燕窩』畀我哋,多謝晒。

• 尊貴海鮮套餐
2020-03-17 29 浏览
朋友超鐘意食海鮮,所以我就帶左佢去九龍城食海鮮蒸氣火鍋。呢度既食材好新鮮,啲海鮮好生猛,全部係即叫即劏架!海鮮蒸氣鍋既鍋底係粥底,再喺上面蒸海鮮,咁海鮮既精華就可以落哂去個粥底到。我地揀左個尊貴海鮮套餐,入面有成十款菜式咁多,好豐富啊!今晚特別有呢個細膏蟹,呢款蟹入面係有齊軟膏同硬膏,滿足兩個願望!呢度既老闆係做海鮮批發,所以啲海鮮係來自世界各地既,而且都係極新鮮同埋好抵食。大大隻既日本大元貝、韓國慶南蠔、同埋台灣九孔鮑魚,正啊!點少得呢個咁吸引既澳洲青年龍蝦,啖啖肉!仲有其他好正既海鮮!最後,仲有新鮮既蔬菜。
朋友超鐘意食海鮮,所以我就帶左佢去九龍城食海鮮蒸氣火鍋

呢度既食材好新鮮,啲海鮮好生猛,全部係即叫即劏架!
我地揀左個尊貴海鮮套餐,入面有成十款菜式咁多,好豐富啊!
點少得呢個咁吸引既澳洲青年龍蝦,啖啖肉!
仲有其他好正既海鮮!
最後,仲有新鮮既蔬菜。
2020-03-12 26 浏览
作為蟹鮮嘅我,一見到呢間餐廳,無可能唔試呱!加上我又中意食海鮮😚😚一定唔可以放過啦!佢呢間啲蟹好新鮮,多黃,甜!其他海鮮都好鮮甜,呢個價錢值呀!好過自己去街市買,點知買到返到係死嘅!
佢呢間啲蟹好新鮮,多黃,甜!
其他海鮮都好鮮甜,呢個價錢值呀!
好過自己去街市買,點知買到返到係死嘅!
2020-03-07 44 浏览
首先不得不讚嘅係店員既服務態度,一坐低就已經幫我地用蒸氣消毒餐具,會探熱同埋比消毒酒精,仲提供信封俾我哋裝住口罩,10分貼心。而且好認真咁介紹食物,睇得出挑選食材方面十分認真,所以係信心保證。我哋叫咗每人$399既餐,每樣食材都會有專人幫手去蒸,唔使自己郁手,所以淨係等食就已經夠😂⭐奄仔膏蟹原來奄仔蟹另外一個名叫做處女蟹,係膏蟹未受精之前嘅樣子,通常係街見到奄仔蟹都係比較細隻,所以我好surprise今日食嘅好大隻,店員話因為老闆做咗好多年海鮮,所以同菲律賓嗰邊漁民好熟, 100隻先會有四五隻咁大隻嘅奄仔蟹,所以大隻之餘,食落都好唔同,啲膏非常鮮甜,多流晒出黎,而且啲肉都比較實淨。唔怪得叫做蟹仙!⭐龍蝦雖然冇膏,但啖啖肉,肉質結實、爽口⭐賴尿蝦成隻手臂咁長既賴尿蝦真係唔講得少我記得之前喺西貢食一隻都要二百幾蚊,所以呢個套餐真係好抵。⭐鮑魚呢度嘅鮑魚比出邊食到嘅大隻,街市買$50一兜嗰啲整咗出嚟可能會有少少un,呢度完全唔會,咁大隻之餘完全係好爽口鮮甜。另外仲有貴妃蚌,越南大虎蝦,元貝,深海龍躉片,蠔,所有嘅海鮮都好新鮮,皆因呢度嘅老闆每日都會嚴選最靚嘅海鮮供應比客人,所以同出邊食蒸鍋嘅

⭐奄仔膏蟹

⭐龍蝦
雖然冇膏,但啖啖肉,肉質結實、爽口

⭐賴尿蝦

⭐鮑魚

另外仲有貴妃蚌,越南大虎蝦,元貝,深海龍躉片,蠔,所有嘅海鮮都好新鮮,皆因呢度嘅老闆每日都會嚴選最靚嘅海鮮供應比客人,所以同出邊食蒸鍋嘅鋪頭好唔同。

我朋友話連啲菜都好鮮甜,好好食,見到粟米蒸完出嚟有啲啡色,店員話唔係有事,超甜粟遇熱嘅時候就會咁。

最後食埋吸收晒蒸海鮮時流落去嘅精華煮嘅粥
2020-03-04 30 浏览
今日晚餐同朋友去食海鮮,好正呀佢d海鮮蒸氣鍋好新鮮,每款都鮮甜美味新鮮,粥底蒸氣鍋過程中有人幫手蒸「🦞🦐🦀🐟」店員服務態度亦好好最後集合海鮮精華落個南瓜粥底吸盡海鮮鮮味👍🏻粥綿密鮮甜令人一試難忘今晚既海鮮粥底套餐1人份$399套餐之蒸氣石鍋「越南虎蝦~頂角膏蟹~賴尿蝦~澳洲龍蝦🦞、鮑魚、生蠔、龍躉片勁鮮甜有口感🐟👍🏻頂角膏蟹蟹味蟹膏鹹香夠鮮味,淺黃色嘅蟹膏非常多,見到已經忍不住大口大口食,最後食蔬菜🥬: 連蔬菜都做到好鮮甜美味當中最出色係粟米勁鮮甜新鮮另外有娃娃菜加埋生菜🥬等晚餐勁豐富蛋白質營養好好最後甜品送椰汁官燕 細細碗,清潤唔甜好滋補,相隔幾日已經好想好想再食🤤🤤🤤

2020-01-21
我是一個超級喜歡吃海鮮的人🦞特別喜愛吃蒸氣火鍋😍不過最近疫情比較嚴峻所以都比較少出外進食了,今次難得是媽媽的生日,於是帶同她來到這間位於九龍城的餐廳-蟹仙九龍城分店雖然地方不算大 但店員很親切,服務超好,不時幫我們處理海鮮,我們只要等吃就可以了!😋😋😋店員跟我們介紹蟹仙的老闆原來是做海鮮進口,香港大部分的蟹都是經他們進口, 所以他們對海鮮要求很高,希望能讓客人吃到真正的海鮮,超有心思!首先店員很貼心的幫我們把餐具、碗筷用蒸爐蒸一蒸,用高溫殺菌,這個時候衛生很重要,這樣就能確保我們的碗碟是非常乾淨!店員之後把準備好的粥底材料:粟米、南瓜、芋頭、豬肉等等放進鍋裡,之後就會在粥底上面用竹造的蒸籠蓋蒸不同的海鮮,這樣的造法很特別,在外面很少看到,蒸出來的海鮮也特別鮮味!蒸海鮮的同時,海鮮的精華就會滲在鍋底,吃完海鮮就可以吃到美味的海鮮粥海鮮來了~🥳🥳🥳平時吃波士頓龍蝦比較多,想不到可以用這個價錢吃到澳洲青年龍蝦,看照片就知道真的好大隻,吃起來蝦肉鮮甜多汁,沾少少醬油就更加完美了! 琵琶蝦,這個我也沒有吃過,肉身爽口!這裡的新鮮活鮑魚,翡翠九孔鮑魚蒸完還是很大一隻,特別有咬口,很彈牙越南海南蝦,
我是一個超級喜歡吃海鮮的人🦞
特別喜愛吃蒸氣火鍋😍

海鮮來了~🥳🥳🥳

琵琶蝦,這個我也沒有吃過,肉身爽口!

越南海南蝦,鮮橙色的大蝦,肉質爽,很不錯!

平常我是不吃蠔的,
不過這裡的蠔看起來特別肥美,原來是韓國慶南蠔,讓我忍不住要試一試,果然很鮮甜😍

野生花尾龍躉片,這個很好吃,
魚肉嫩滑不會腥!龍躉片連皮吃超好吃!

軟膏蟹需要蒸6分鐘,份量是每人半隻,

黃金色的蟹膏很香很多,咸咸香香超滿足,而蟹身還是多肉的,吃起來肉質不會太散
讓我吃到停不下來,超鮮味!

最後吃完海鮮還有-有機蔬菜籃

吃了這麼多海鮮吃點蔬菜,沒想到蒸蔬菜也這麼好吃,菜很甜,南瓜也好吃!

最後最後,海鮮粥!

吸收了海鮮精華的海鮮粥加一點點菜鋪跟蔥粒,十分好吃,為今天的晚餐劃上完美句號!

2020-02-22 35 浏览
海鮮有咁多款, 如果單叫都唔係好識叫,呢間蟹仙有唔同既套餐揀,豐儉由人。同枱既人仲可以揀唔同既餐share添。我地6人都揀左刁鑽海鮮套餐,$798半價後$399一位,勁抵,有10款野食,好豐富。紐西蘭刀背蚌大大隻,好鮮甜同肥美,又冇沙。深海龍躉片好厚身, 魚片有薄有厚,但係同款海鮮用同一個時間正所以有啲熟有啲唔熟,其中一塊厚到我哋初初蒸得唔熟,要返蒸,啱啱好熟嘅魚片真係好鮮味呀!最後仲有糖水送, 今晚係送椰汁官燕, 成餐食海鮮有甜嘅嘢結尾真係好滿足呀。

紐西蘭刀背蚌大大隻,好鮮甜同肥美,又冇沙。