2020-04-02
九龍城真係搵嘢食嘅好地方,唔少泰國菜、潮州菜、或者火鍋店都喺度插旗, 淨係喺呢區諗食乜都諗到頭暈。 朋友話 想食海鮮,見到網上面有唔少人都讚呢一間蟹仙海鮮蒸氣火鍋店質素好高,專登嗌埋我去,人少少撐檯腳。餐牌上有好多款唔同嘅海鮮餐,可以按人數同埋budget去選擇,今次我哋就嗌住個套餐先, 有蟹又有龍蝦, 平時喺街市買一斤龍蝦都講緊三四百蚊,而家咁樣咁多款海鮮,望落都幾抵食。喺食飯之前,店員好細心咁幫我哋將所有餐具用高溫蒸氣消毒,確保乾淨衛生, 喺疫情之下呢個措施實在值得一讚。好快就有得食海鮮,呢個套餐總共包咗十款海鮮,分別係野生龍蝦、大大隻嘅菲律賓蟹、矜貴嘅琵琶蝦龍蝦、鮮甜石蠔、大蝦、龍躉片、台灣鮑魚等等。最抵讚既係龍蝦、蟹、琵琶蝦都係新鮮即劏即蒸, 店員喺劏之前會確保質素ok,先會拎畀客人食, 真係勁好服務。而我最鍾意嘅就係野生龍蝦,味道爽口鮮甜,肉質彈牙,食起嚟啖啖肉。而且超級多嘅蝦膏,非常甘香好味。跟住出場嘅肉蟹啖啖都係蟹膏, 蟹新肉質結實,蟹味香濃, 食到差啲想啜埋手指。嚟自台灣嘅九孔鮑魚亦係我另一個至愛, 正得啱啱好,唔會硬,入口好甜好鮮味。蠔都唔錯,好嫩滑,好肥美好甜。至於
而且超級多嘅蝦膏,非常甘香好味。
蠔都唔錯,好嫩滑,好肥美好甜。
至於其他嘅海鮮質素都好高,真係食到舐舐脷, 呢度嘅海鮮真係好新鮮,絕對同平時街市買到好唔同!
食到咁上下, 亦都有一啲本地嘅蔬菜同粥底, 吸收曬海鮮精華嘅粥底 加入南瓜粟米, 嘩嗰種鮮味真係難以形容, 可惜我太飽啦如果唔係真係想清曬佢。
呢間蒸氣海鮮鍋,除咗海鮮質素夠高, 服務亦都值得一讚,店員細心態度好 ,最緊要係支持香港人, 而家食飯除咗講衛生, 最緊要都係揀一間有良心嘅食肆去幫襯,起碼食得開開心心!