2020-06-26
心血來潮想吃海鮮,朋友推介 蟹仙海鮮蒸氣鍋 的海鮮有鮮味,食過返尋味,九龍城有分店就去試吓。店員先替我們探熱,並提供搓手液給我們消毒手部,確保衛生,做足防疫措施。見到專貴海鮮套餐入面嘅海鮮都幾啱我哋口味,而且仲做緊半價優惠,每人$400有找,咁抵食就試吓。全個過程有職員親自主理蒸海鮮,店員提醒我們小心蒸氣,很親切細心呢。越南大虎蝦呢兩隻蝦夠晒大隻,蝦殼同蝦肉分明,好容易剝,啖啖肉好正。鮑魚 & 日本大元貝日本大元貝蒸完之後有好多海鮮汁,飲一啖好鮮,而且鮑魚同埋元貝都好爽口。刀貝蚌非常大隻,蒸得恰到好處,很爽口彈牙呢!澳洲青年龍蝦龍蝦控的我見到好興奮,有我手板咁長,一次過可以食到豐富的蝦膏同埋蝦肉,好滿足呀。野生大賴尿蝦賴尿蝦嘅口感比較軟口,唔同蝦肉都有唔同嘅口感,同樣地都係好新鮮好美味。肉蟹一隻切開兩件蒸,一邊蒸煮一邊已經聞到好香嘅蟹膏味道,蟹肉仲好鮮甜,出邊好少有咁嘅質素。最後壓軸出場就係南瓜海鮮粥,佢咁鮮甜其實冇加任何味精,完全係真材實料,因為啲海鮮夠新鮮,所以在蒸煮過程中海鮮汁滴落粥入面,難怪我encore食咗兩三碗,仲有香脆的魚皮拌粥。一個套餐入面實在太多海鮮,不能盡錄,一定
呢兩隻蝦夠晒大隻,蝦殼同蝦肉分明,好容易剝,啖啖肉好正。
非常大隻,蒸得恰到好處,很爽口彈牙呢!
一個套餐入面實在太多海鮮,不能盡錄,一定要試過先知佢嘅鮮味所在!