2022-11-16 54 浏览
上次去莆田食跳跳魚, 見到 “金秋大閘蟹” 套餐, 時令蟹當然要盡快去食啦! 🦀大閘蟹2人餐 $668, 蟹約5兩重, 仲有其他招牌菜餚, 抵! 🌱蝦苗頭水紫菜 ~ 每年第一批收集的紫菜, 產量少相當矜貴! 酸酸甜甜的前菜, 好開胃! 🦀清蒸大閘蟹 2隻 ~ 上手, 手感重量不錯! 很多白膏口感幼滑, 黃膏甘香鮮甜! 每位配備拆蟹工具、蟹剪、手套! 最後上杯熱辣辣薑茶, 完美! 🐖莆田荔枝肉 ~ 是咕嚕肉的朋友, 外皮炸得香脆, 醬汁酸甜, 還真有荔枝肉! 🥟莆田扁肉湯 2位 ~ 原來扁肉湯大有來頭, 之前就已經覺得外皮與別不同, 這次才發現原來是以豬後腿肉手打而成肉泥, 再加麵粉檊板而成, 怪不得特別煙有口感! 皮比餡更吸引! 🍜招牌主食 三選一, 有福建紅菇海鮮滷麵、興化炒米粉、媽祖平安麵 ~ 我哋選福建紅菇海鮮滷麵! 很多海鮮, 麵質幼滑, 湯頭香甜! 🥜芋圓花生湯 ~ 芋圓好煙靭, 為這頓飯畫上完美句號!

🥜芋圓花生湯 ~ 芋圓好煙靭, 為這頓飯畫上完美句號!

2022-11-14 49 浏览
沒有吃過福建菜見到主打福建菜的莆田推出大閘蟹套餐剛好滿足兩個願望位於荃灣廣場的莆田環境舒適優雅ꔐ大閘蟹2人餐($668)ꕤ蝦苗頭水紫菜頭水紫菜同大閘蟹一樣ꕀ每年一季度口感非常嫩清ꕀ加入少少醋去除紫菜腥味酸酸地非常開胃ꕤ清蒸大閘蟹(2隻)11月是蟹公的日子每隻足五両重ꕀ拎上手好重手爆膏的大閘蟹ꕀ蟹黃甘香豐腴 白膏部位非常多ꕀ口感細膩綿密蟹肉厚身很厚很鮮甜ꕤ莆田荔枝肉我真的以為是水果的荔枝肉當下轉化不了是中菜的荔枝肉沾了醬汁的炸豬肉外層酥脆而豬肉很爽嫩帶脂肪的部位特別好吃醬汁醬汁酸酸甜甜ꕀ可以平衡膩感ꕤ莆田扁肉湯第一次吃福建名菜扁肉湯據聞是皮比肉更香雖然皮很滑溜溜 ꕀ但我更愛肉餡爽彈感湯頭帶酸 非常適合當前菜ꕤ招牌主食 福建紅菇海鮮滷麵第一次食福建滷麵湯底很濃稠帶海鮮鮮甜味而海鮮非常足料 初初以為麵條會變軟腍但沒想到還是很彈牙ꕤ芋圓花生湯口感很綿密帶花生香還有Q彈芋圓ꕀ非常滿足店員最後還會提供薑茶驅一驅寒氣¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩2人套餐CP值超高而且好有特式店員服務好好見我朋未到ꕀ主動幫我hold起熱食但先上涼菜讓我邊等邊食
沒有吃過福建菜
見到主打福建菜的莆田
推出大閘蟹套餐
剛好滿足兩個願望

位於荃灣廣場的莆田
環境舒適優雅

ꔐ大閘蟹2人餐($668)
ꕤ蝦苗頭水紫菜
頭水紫菜同大閘蟹一樣ꕀ每年一季度
口感非常嫩清ꕀ加入少少醋去除紫菜腥味
酸酸地非常開胃

ꕤ清蒸大閘蟹(2隻)
11月是蟹公的日子

店員服務好好
見我朋未到ꕀ主動幫我hold起熱食
但先上涼菜讓我邊等邊食
2022-11-14 112 浏览
呢個時間最好食乜嘢?梗係食大閘蟹🦀 食多食少都好,點都要試下😎 見到蒲田有個金秋大閘蟹套餐, 每人有足五兩嘅大閘蟹一隻😍😍 我記得之前食過幾次晚市,覺得好有水準, 真心推介🫶🏻蒲田係來自新加坡嘅福建菜,用料同做法都講究👍 今次呢個金秋大閘蟹套餐都有好多嘢食,我仲加咗兩份黃花魚,半價好抵😎 好味好味😋🌟蝦苗頭水紫菜來自蒲田一個叫水頭嘅地方嘅紫菜, 佢嘅紫菜營養價值高而且不受污染👍 價錢比普通紫菜貴幾倍㗎,加左醋同當地蝦苗, 成個配搭好開胃,食得出食材嘅兩種鮮味,讚👍🌟蒲田百秒黃花魚而家黃花魚節, 做緊半價39蚊一條, 每條魚只用100秒去浸煮, 砂鍋連上湯上枱, 黃花魚肉質非常鮮嫩,完全冇腥味, 配埋熱辣辣嘅上湯一齊食,上乘之作, 老豆食到好專心,冇出過聲😆 🌟清蒸大閘蟹🦀肉眼見兩隻蟹都足5兩, 黃白蟹膏都充足,佢個蟹醋幾好味,好夾。 最窩心就係佢會跟一杯薑茶, 齒頰留香,完美🫶🏻🌟蒲田荔枝肉做法有啲似咕嚕肉, 但係配咗洋蔥、蕃茄、荔枝、同翠玉瓜炒。 看似簡單, 但係每舊肉都滲透著荔枝嘅味道, 而且豬肉嘅肉質唔錯, 我覺得同食黑毛豬差唔多,所以呢碟餸都幾高分㗎👍🌟蒲田扁肉湯呢個係保留清朝

🌟蝦苗頭水紫菜

🌟蒲田百秒黃花魚

🌟清蒸大閘蟹🦀

🌟蒲田荔枝肉

🌟蒲田扁肉湯
呢個係保留清朝傳統嘅工藝,出面好少食到, 尤其是佢嗰個餃皮,原來係用肉打出嚟。 加埋佢出名嘅紫菜,值得一試👍

🌟興化炒米粉
呢一款米粉無論任何餐廳,我見到都一定會點😆除咗福建既米粉真係靚,仲因為佢嘅用料好吸引,包括有菜、豬肉、花生、蜆、帶子粒、蝦同炸紫菜點綴, 最正嘅就係佢嗰個辣醬,倒少少落去,成個米粉即刻變成星級美食, 蒲田呢碟炒米粉做得好,令人無法抗拒😎

🌟芋圓花生湯
中式甜品,但係出面好少食到,所以好吸引我,花生已經煮到淋曬,芋圓有唔同味道,尤其是綠茶,好出眾,食完非常滿足🫶🏻

蒲田真係一間俾心機製作嘅中餐廳, 真心推介🫶🏻食材特別,做法用心係食得出㗎。 最近莆田推廣緊個跳跳魚嘅食材,我都見唔少人點,大家有興趣快啲去試吓🫶🏻
2022-11-10
  • 莆田百秒黃花魚
  • 興化炒米粉
因為我見網上好多人講【莆田】尼間餐廳,除左有福建菜、跳跳魚之外,仲有入秋必食既大閘蟹‼️ 今晚就帶左大佬去食佢最愛既大閘蟹⋯ 大閘蟹套餐(2人A餐) $668⦁蝦苗頭水紫菜味道酸酸地,食落好開胃。 ⦁莆田扁肉湯尼款扁肉用了一塊透薄既皮包裹住滿滿既肉,另外果湯底用上蝦米同紫菜,飲落暖笠笠! ⦁清蒸大閘蟹(2隻)兩隻蟹大約五兩重,即叫即蒸夠晒熱,拆開見到滿滿金黃色的蟹膏,入面滿滿都系膏,蟹膏口感綿密而香甜。食完還有紅糖薑茶軀軀寒。 ⦁莆田荔枝肉無論外型或者味道都似咕嚕肉,酸酸甜甜,亦冇厚厚既粉漿。肉質偏淋身,仲帶有荔枝蜜既甜。 ⦁福建紅菇海鮮滷麵配料有紅菇、蜆、蟶子、蝦等,麵質有點兒似上海燴麵。 ⦁芋圓花生湯乳白色既花生湯,味道偏甜,配上粉感唔重而且煙韌既三色芋圓,簡直一流。 ⦁黃金荷葉包 $32/件好似炸過既刈包,再夾上一埋炒肉,味道勁惹味。 ⦁莆田文旦柚 $138/盒每盒4個,雖然文旦柚本身唔大,但我同大佬既屋企人都覺得好清甜爽口。除左文旦柚,仲有其他福建產品可以買,下次我再試下其他先。

大閘蟹套餐(2人A餐) $668
⦁蝦苗頭水紫菜
味道酸酸地,食落好開胃。

⦁莆田扁肉湯

⦁清蒸大閘蟹(2隻)

⦁莆田荔枝肉

⦁福建紅菇海鮮滷麵
配料有紅菇、蜆、蟶子、蝦等,麵質有點兒似上海燴麵。

⦁芋圓花生湯

⦁黃金荷葉包 $32/件
好似炸過既刈包,再夾上一埋炒肉,味道勁惹味。

⦁莆田文旦柚 $138/盒

2022-11-10
早幾日行行下荃灣廣場發現左有間餐廳做緊金秋大閘蟹套餐🦀🤩忍唔住入左去食入到去覺得餐廳座位好闊落,坐得好舒服,同埋店員好nice,仲比左個度尾老樹文旦柚我地食tim🫶🏻好甜好好食😋睇Menu嘅時候發現原來莆田係一間米芝蓮推薦嘅餐廳嚟㗎😛估唔到遇到間好野最後我地叫左個◽️金秋大閘蟹2人A套餐 $668🥢蝦苗頭水紫菜好開胃,酸酸甜甜咁,口感好嫩滑😋聽講每年第一批採割嘅紫菜先會有資格叫做頭水紫菜,而因為產量好少所以被稱為紫菜中嘅黃金🥰🥢清蒸大閘蟹兩隻好大隻🦀超多蟹膏😛蟹清理得好乾淨🫶🏻煮嘅時間亦剛剛好所以肉質好鮮嫩香滑👍🏻🥢莆田荔枝肉呢個呢其實係咕嚕骨🤭酸酸甜甜咁好好食,除左個肉炸到好似一粒粒荔枝咁之外😛入邊仲加入咗荔枝肉一齊煮,所以食落去嘅時候仲會有荔枝嘅香甜味🫶🏻好特別🥢莆田扁肉湯兩位好開胃嘅一個前菜,酸酸甜甜咁,最驚喜係扁肉,食落有少少好似魚皮餃嘅質感,但係就有豬肉嘅鮮甜味,後期睇咗段片,仲發現原來啲扁肉由皮到個餡原來都係用肉整出來😳用手打到d肉好似紙咁薄🤩真係好驚人嘅技術🥢福建紅菇海鮮滷麵食之前見到餐廳電視機播放緊採摘新鮮紅菇嘅片段,話原來野生紅菇係一種非常稀有嘅野生菌,有菌王之稱🍄係好

最後我地叫左個

◽️金秋大閘蟹2人A套餐 $668

🥢蝦苗頭水紫菜

🥢清蒸大閘蟹兩隻

🥢莆田荔枝肉

🥢莆田扁肉湯兩位

🥢福建紅菇海鮮滷麵
食之前見到餐廳電視機播放緊採摘新鮮紅菇嘅片段,話原來野生紅菇係一種非常稀有嘅野生菌,有菌王之稱🍄係好養生嘅嘢黎🤭最特別嘅係因為湯底加入咗紅菇,所以變成左鮮紅色🍄另外,加入左蟶乾、蝦仁、花蛤所以飲落真係好鮮甜😋麵質亦好彈牙,真係好好食,果然係鎮店之寶

🥢芋圓花生湯
有淡淡花生香味,清甜嘅🫶🏻芋圓超有咬口😋

總括來講,值得一去🤭🦀
金秋大閘蟹
蒲田荔枝肉
蝦苗頭水紫菜
芋圓花生湯
福建紅菇海鮮滷麵
來自新加坡嘅福建菜,裝修舒適闊落,菜式選擇多,屋企人都幾鍾意食呢間中菜~🔘跳跳魚撞豆腐期間限定嘅菜式,個湯呈奶白色,鮮甜魚湯又有薑味,好適合秋天飲,最初都擔心咁細條魚會唔會好腥同多骨,原來唔會㗎,肉質唔鞋而且條骨好明顯易拆骨,大約有八至九條跳跳魚,飲完湯可以慢慢食!!🔘傳統海蠣煎餐牌上面有兩款蠔餅,揀咗呢款冇咁熱氣嘅煎蛋餅,蠔仔脹卜卜幾乎鋪滿成個碟面,有唔少蔥粒增加口感,一啲都唔腥,蛋餅香得來唔油膩,係我是日最愛!! 🔘芋香鴨芋頭蓉包住鴨肉再拎去炸,手工菜唔係咁多地方食到,芋頭蓉軟綿綿有芋香,覺得佢先係主角,鴨肉只係配角!!🔘黃金荷葉包荷葉包酥脆得來夠鬆軟,有啲似上海菜嘅炸饅頭,好想用嚟點煉奶,自己切開個包再放啲肉絲洋蔥入去,肉絲易啖開都夠味道,麵包上嘅芝麻好香有加到分!!🔘家燒海帶苗叫個平時少食啲嘅菜,原來海帶苗都幾好味,爽滑嘅口感,覺得好有蒜蓉味加少少肉碎,好食!!🔘酥炸冰心榴槤愛榴槤嘅朋友必試,又冷又熱加上又脆又軟嘅口感,榴槤果香濃郁,較外面嘅榴槤雪糕係半溶狀態,加上最下面甜甜地嘅醬汁一齊食,非常好味,可惜朋友唔食榴槤,唯有獨食,一齊分享會更加開心!! 🔘冬瓜薏米水🔘牛油果汁兩款

🔘跳跳魚撞豆腐

🔘傳統海蠣煎

🔘芋香鴨

🔘黃金荷葉包

🔘家燒海帶苗

🔘酥炸冰心榴槤

🔘冬瓜薏米水
🔘牛油果汁
兩款飲品都偏杰身,牛油果加鮮奶來打成果汁,飲到滿滿嘅牛油果味!!
2022-11-06 91 浏览
莆田這間餐館尚算不錯,還有改進空間。餐廳環境及空間感不錯,服務亦都好好。四小拼沙蟲凍糕,麻油紫菜,竹筍,九轉小腸。莆田荔枝肉生炒排骨的醬汁味的炸豬肉,不過多了一點荔枝味,而荔枝肉得一粒。脆漿已腍,豬肉都幾嫩滑。家燒海帶苗肉碎加海帶,海帶非常之腥!不推薦!!!紅菇海鮮鹵麵紅菇有兩粒,而且切開。菇有菇味,海鮮有蟶子蜆肉和蝦肉。鹵麵。軟硬適中。味道上算合格。
四小拼
沙蟲凍糕,麻油紫菜,竹筍,九轉小腸。
莆田荔枝肉
家燒海帶苗
肉碎加海帶,海帶非常之腥!不推薦!!!
紅菇海鮮鹵麵
2022-11-06
2022-11-06 63 浏览
聽聞蒲田出品福建菜,已經想試咗好耐,家人一早book定位,一齊試下福建菜。去到餐廳、竟然沒有人等位。百秒黃花魚、餐廳做緊discount $39好抵食、當然要嗌啦! D湯好清甜、黃花魚好嫩滑、不過都好骨、食時真係要小心。鐵煱包菜飯、材料用椰菜、滷肉、冬菇、乾瑤柱、用鐵煲燜然後原煲上、所以打開煲蓋、香氣噴鼻、當堂食慾大振🤩小编連擦2碗🥳黃金荷葉包、將洋蔥肉絲夾入包內、包質地係炸過、超級軟棉、好好食、真係好唔錯。興化炒米粉(大)、網上好多人讚好食、一於溢嚟試下、米粉用很咗很多材料來炒、米粉一啲唔会淋、好爽口、very good😋👍跳跳魚撞豆腐、系莆田招牌菜、魚湯呈奶白色、跳跳魚煎香來煲湯、一啲都唔腥、好鮮甜、一流👍脆皮蒜香雞、外形一般般、真係睇唔出原來甘嫩滑、好有雞味、正👍👍👍最後講下啲服務、初期都OK、餐後推消賣碌柚、由於家人不大喜歡吃、所以冇買到、跟住職員立即變面、扣了分、希望餐廳主管要改善吓。

去到餐廳、竟然沒有人等位。

立即變面、扣了分、希望餐廳主管要改善吓。
2022-10-31
  • 鐵煱包菜菜
  • 莆田百秒黃花魚
  • 黃金荷葉包
  • 脆皮蒜香雞(半隻)
2022-11-05 52 浏览
莆田作為中菜館嘅龍頭,相信有好多人都已經幫襯過。佢地會定期轉換菜單,今個月嘅時令菜式就用左跳跳魚。以前從來都冇食過,今次一於要試下先。佢地推出左三款跳跳魚菜式: 分別有香酥椒鹽跳跳魚、跳跳魚撞豆腐同埋軟煎紅燒跳跳魚。天氣開始轉涼,有埋個湯嘅跳跳魚撞豆腐就啱哂我。奶白色嘅湯底,食過之後就發現,跳跳魚煮成嘅湯比其他魚類更加鮮甜,肉質鮮嫩幼滑,好值得一試。除咗跳跳魚之外,仲叫左幾個菜式試下:精美四小拼分別有四款小食,比各款單獨叫更加抵呀。四款分別為蝦苗拌頭水紫菜、土筍凍、筍乾、九轉小腸。土筍凍既係沙蟲啫喱,你又敢唔敢食?百秒黃花魚佢地嘅黃花魚黎自福建黃花魚之鄉,對產地台品質有着嚴格嘅控制,加上創新嘅方法00秒煮熟,對火喉控制得特別好,所以黃花魚肉質鮮嫩幼滑。芋香鴨外層嘅酥皮包裹住芋泥,又夾住滷鴨肉,芋泥綿蜜幼滑,鴨肉又保持到肉汁,一啲都唔油膩。福州紅糟雞雞肉比紅色嘅南乳炆到入味,肉質軟嫩又帶點南乳嘅咸香味。鐵鍋包菜飯打開紅色鐵鍋,放入蝦米、椰菜、滷肉、同埋蟶子乾,飯吸收哂荷菜嘅味道,豐富嘅口感同埋味道。桂花陳皮燉雪梨成個去咗皮嘅雪梨加入左桂花同陳皮去燉製,淡淡嘅桂花味好清香,陳皮又帶點回甘,

除咗跳跳魚之外,仲叫左幾個菜式試下:

精美四小拼

百秒黃花魚

芋香鴨

福州紅糟雞
雞肉比紅色嘅南乳炆到入味,肉質軟嫩又帶點南乳嘅咸香味。

鐵鍋包菜飯

桂花陳皮燉雪梨
成個去咗皮嘅雪梨加入左桂花同陳皮去燉製,淡淡嘅桂花味好清香,陳皮又帶點回甘,層次好分明。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

2022-11-02 53 浏览
主打閩南菜嘅莆田,隔一排去又有新菜式啦,就喺每逢秋天必食既大閘蟹🦀二人餐$668蝦苗頭水紫菜:紫菜夠爽滑,有蝦苗嘅鮮甜味,加咗醋,味道甜甜酸酸,做前菜就夠晒開胃✨清蒸大閘蟹(兩隻):大閘蟹大約有5兩,蟹膏好飽滿又夠鮮甜,之後再飲埋杯薑茶驅寒👍🏻莆田荔枝肉:每次嚟莆田都必點🤭除咗個醬汁酸酸甜甜調味得啱啱好,肉質外脆內嫩,伴菜既荔枝肉都好清甜。莆田扁肉湯:就好似小雲吞咁,個湯係紫菜蔥花湯,感覺似家常既味道❤️福建紅菇海鮮滷麵:材料既份量好足料!蝦、蜆、菇、蟶子、豬肉、豆卜等….湯既顏淡粉色,麵吸哂湯汁特別入味😋芋圓花生湯:芋圓雖然喺冇咩味,但花生湯味道夠濃郁,而且熬到有花生綿👍🏻

二人餐$668

• 大閘蟹
餐廳一直堅持掌握好食材,務求要做到原味嘅福建菜,近期就熱開跳跳魚咩係跳跳魚呢?其實學名彈塗魚,來自3億年前跟恐龍同時代嘅小魚…(下刪一萬字,再詳細就唔多講),簡單一句就係營養豐富,食用價值非常高跳跳魚菜品有3款選擇,我就點咗其中一款嚟試,再加其他幾款菜式,滿足的一餐!▶️軟煎紅燒跳跳魚 - 福建漁民嘅地道燒法,熱油先煎,令到每一口魚肉都鮮嫩入味,但食時都要小心,因為細魚有唔少細嘅魚骨▶️家常豬蹄凍 - 口感Q彈,廚師保留原件豬蹄,原汁原味,滿滿膠原,但食時都要花點氣力!▶️香炸海蠣餅 - 炸至金黃酥脆,香脆可口,但一點都不油膩▶️鮑魚辣椒小炒肉 - 將3隻鮑魚切成片,連腩肉同尖椒爆炒,食落爽脆又惹味▶️黃金荷葉包 - 香噴噴而軟淋嘅肉絲條,夾入酥脆荷葉包,兩種層次口感,推介!▶️興化炒米粉 - 興化米粉口感細膩而柔滑,材料以海鮮為主,主要有蝦、蜆同元貝,米粉還會鋪上香炸花生同炸紫菜,味道變得香濃又美味總結:除跳跳魚菜品外,其他菜式都好多選擇,性價比高,另外環境都好舒服,如果想再靜靜地用餐,更可選擇餐廳外嘅圓枱

▶️香炸海蠣餅 - 炸至金黃酥脆,香脆可口,但一點都不油膩

2022-10-31 42 浏览
今年莆田時令的跳跳魚🐟 實在新鮮美味,所以忍不住今次趁媽咪生日帶她又要幫襯啊!而荃灣廣場的莆田分店餐廳🍴位置都十分寛敞舒服😌,更有落地玻璃有陽光照入,又可看看街景!今年不可錯過的跳跳魚是秋季🍂莆田皇牌之一。所以我們點了紅燒跳跳魚,紅燒跳跳魚的每一條鮮甜肥美到不得了!汁又香濃真心美味!🤤加上又點了黃花魚、鮑魚紅燒肉 、糖水的雪黎冰糖、炸餾連,滿足感十足,啖啖美味!莆田荃灣分店荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓416舖

莆田荃灣分店
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓416舖
2022-10-31 633 浏览
這間國際連鎖餐廳來自新加坡,榮獲米芝蓮一星餐廳,主打地道的福建菜,採用最新鮮的食材,不時推陳出新不同主題的料理,最近就推出「跳跳魚」系列,即香港的彈塗魚,一共有三款。 軟煎紅燒跳跳魚 - $138 彈塗魚原來是來自恐龍時代,福建東北部的霞浦縣特別鮮美大尾,尤其秋冬天特別肉肥腥輕。紅燒是福建漁民的地道燒法,熱油先煎,每一條魚肉都入味又鮮嫩,完全不腥。 冰鎮南日鮑 - $56 大大隻的鮮活鮑魚,肉質爽滑彈牙,冰凍爽口,有少少芡汁鹹香鮮甜。 莆田百秒黃花魚 - $39(優惠價) 限時半價優惠,肉嫩刺少的黃花魚只用100秒蒸熟,恰到好處的鮮嫩多汁。 芋香鴨 - $88 金黃酥脆的芋泥好綿密細膩,包裹著嫩滑鹹香的滷鴨肉,厚切特別有口感,同時充滿著芋香且不油膩。 莆田扁肉湯 - $28/1 福建傳統特產扁肉有點像小雲吞,造功非常複雜細緻,扁肉皮用上豬後腿肉特別煙韌鮮美,包著飽滿的豬肉香蔥餡,超鮮味彈牙。 福建紅菇海鮮鹵麵 - $118 帶微微紅色的湯底,加入營養豐富的野生紅菇好鮮味香甜,還有鮮蝦、蜆、小棠菜等等,麵條吸飽湯汁。 桂花陳皮燉雪梨 - $38/1 已去果芯的雪梨燉煮得柔軟多汁,蘊含著陣
軟煎紅燒跳跳魚
軟煎紅燒跳跳魚

軟煎紅燒跳跳魚 - $138
冰鎮南日鮑

冰鎮南日鮑 - $56
莆田百秒黃花魚
莆田百秒黃花魚 - $39(優惠價)
芋香鴨

芋香鴨 - $88
莆田扁肉湯

莆田扁肉湯 - $28/1
福建紅菇海鮮鹵麵

福建紅菇海鮮鹵麵 - $118
桂花陳皮燉雪梨

桂花陳皮燉雪梨 - $38/1
已去果芯的雪梨燉煮得柔軟多汁,蘊含著陣陣陳皮和桂花香味,入口溫潤甜蜜,好適合秋冬天。
冬瓜薏米水

冬瓜薏米水 - $22
清甜的冬瓜水好濃稠,用上足料的薏米,有香濃的米香,清甜而不膩。
2022-10-29
2022-10-31 62 浏览
間唔時都會去食莆田,會因應唔同季節而換上不同嘅海鮮新品~呢期就到跳跳魚 當造季節!另外呢款百秒黃花魚都好抵!半價大酬賓$39 跳跳魚撞豆腐$138 大量嘅跳跳魚加左鹽滷豆腐熬成奶白色嘅魚湯~湯鮮味濃郁興化炒米粉$98 咁次次黎親必點,幼幼Q彈米粉配埋各款海鮮、菜同炸紫菜乾配埋自家製秘製辣醬真係無得輸辣汁炒花蛤 $82有種港式風味在,花蛤肥嘟嘟無沙,非常惹味福州紅糟雞 $88是南乳的味道,雲耳都炆煮到入晒味,呢道食落好有家常感覺!莆田荔枝肉$88 荔枝版本咕嚕肉,味道會更香甜~而且肉嘅size 每件都好大一件唔厚粉辣炒小腸 $98青尖辣椒辣度後勁都幾強,小腸炒得夠鑊氣、質感爽彈
間唔時都會去食莆田,會因應唔同季節而換上不同嘅海鮮新品~

呢期就到跳跳魚 當造季節!

另外呢款百秒黃花魚都好抵!
半價大酬賓$39

跳跳魚撞豆腐

大量嘅跳跳魚加左鹽滷豆腐
熬成奶白色嘅魚湯~湯鮮味濃郁

興化炒米粉

辣汁炒花蛤
有種港式風味在,花蛤肥嘟嘟無沙,非常惹味

福州紅糟雞

是南乳的味道,雲耳都炆煮到入晒味,呢道食落好有家常感覺!

莆田荔枝肉

辣炒小腸
青尖辣椒辣度後勁都幾強,小腸炒得夠鑊氣、質感爽彈
2022-10-23
2022-10-27 97 浏览
記得之前去莆田都係食蟶子,原來而家係跳跳魚當做嘅季節,真係未食過呢種魚,今次要試吓先 !跳跳魚有幾種唔同嘅煮法,我就揀咗豆腐湯煮,因為我都幾鍾意飲魚湯,配埋豆腐一齊食,豆腐吸收左魚湯嘅精華真係幾好味 ,個魚湯煲到奶白色,真係真材實料,飲落去又唔會腥!我幾鍾意食酥炒芋芯,外面少少脆同埋甜甜地,大愛呢道菜呀!炒花蛤都幾好味,花蛤大大粒d肉又飽滿!另外再叫左個蠔仔煎,蠔仔份量超多,每一啖都食到蠔仔,好滿足呀!

我幾鍾意食酥炒芋芯,外面少少脆同埋甜甜地,大愛呢道菜呀!

炒花蛤都幾好味,花蛤大大粒d肉又飽滿!