2023-01-08 98 浏览
農曆新年就到, 今日同屋企人喺荃灣嘅浦田食咗新春鴻運2人餐😍 因為佢地嘅新春menu好吸引! 鴻運發財鮑魚撈起有豐富食材,全部都係由星加坡新鮮運嚟嘅 ,有蘿蔔絲 ,脆脆,紫菜同埋各款其他配菜,好有口感,酸酸甜甜,有啲係香港無嘅食材, 非常特別! 兩隻鮑魚大大隻爽口彈牙!😋 撈起有小/中/大份量, 可按照人數選擇! 盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜有花膠,發菜,大蝦, 海參,冬菇, 瑤柱,鮑魚等🥰 芋心好粉好香,  福州魚蛋係包心嘅好入味! 炆得好入味!豬手非常嫩滑, 燒肉肥瘦均勻,雞翼大大隻好入味! 另外盆菜有4/6/8/10人份份可選,啱晒同家人親戚一齊食! 蘆筍XO醬帶子 帶子非常完整大粒, 而且份量唔少, 露筍同三色椒都炒得非常惹味! 黑蒜番鴨湯燉盅有非常濃沃嘅黑蒜味,而且每盅湯入面都有兩件鴨肉夠淋👍🏻 媽祖平安面面嘅份量好多,雖然有啲淋身, 食材都好豐富, 有紫菜,蛋,青豆,洋蔥等 ! 面汁比較清淡,所以配有甜辣醬可以增加味道! 芋圓花生湯有好多唔同顏色嘅芋圓,煙韌彈牙😋

鴻運發財鮑魚撈起

盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜

蘆筍XO醬帶子

黑蒜番鴨湯燉盅
有非常濃沃嘅黑蒜味,而且每盅湯入面都有兩件鴨肉夠淋👍🏻

媽祖平安面

芋圓花生湯
有好多唔同顏色嘅芋圓,煙韌彈牙😋

2022-12-17 131 浏览
荃灣廣場的食肆真的不少,今晚選了這間莆田 ,要試試閩(福建)菜。因為預先訂了枱,準時到達後,人客不多,很快便安排入座。看看餐牌,可供選擇的食物款式,比想像中多。最後選了莆田荔枝肉、莆田百秒黃花魚、傳統海蠣煎和白切羊肉。莆田荔枝肉,這菜其實有些似咕嚕肉,起初以為只是用荔枝取代菠蘿,但這季節,哪裏有新鮮荔枝?估計是罐頭荔枝。菜送到來時,看見荔枝只象徵式的得一粒。 肉的味道跟傳統咕嚕肉差不多,外皮炸得都算鬆脆可口。百秒黃花魚莆田的是招牌菜,吃下口肉質相當滑,多骨是黃花魚的特色,特價$39一條,這價錢相當抵食的了。起初以為傳統海蠣煎, 就是煎蠔餅,原來不是那回事。相比之下,煎蠔餅就好吃多了。不信可以試試。白切羊肉原來是凍食的,羊肉味也不夠,有點似吃燻蹄的感覺,跟期望的有差距。今天只是平日晚,入咗率相當高,下回要再光顧,一定要預先訂枱。

最後選了莆田荔枝肉、莆田百秒黃花魚、傳統海蠣煎和白切羊肉。

2022-12-15
  • 莆田荔枝肉
2022-12-16 221 浏览
莆田鮮海蠣節,一共有六種食法,二道209蚊,其實係珠蠣育新只有珍珠大得顏色更加乳白,味道更加鮮嫩鮮甜新鮮,而且佢會比普通海蠣多120人生長周期比較長,腥味比較少鮮味比較濃!而且冬天其實更加比較適合食蠔!傳統海蠣煎-小福建菜必點,而且仲有可以配搭蝦醬嘅辣椒醬喺莆田特製辣椒醬海蠣煮泗汾-小湯鮮粉滑,泗粉係福建人對地瓜粉嘅叫法,晶凝通透入口爽滑莆田扁肉湯每次去我都必點,係莆田必點之一!非常推薦!無咩其他地方食得到,好多人都話好食!紫菜湯加上薄皮包住嘅豬肉內餡,仲添加左醋,10分開胃!石鍋滑豆腐石鍋豆腐嫩滑可口,熱辣辣嘅天氣!外蕉內嫩!莆田荔枝肉(小)同咕嚕肉好相似!外層香脆,但又係有差別,雖然食落都係酸酸甜甜,但係果味比較重半價莆田百秒黃花魚又係必點之一,又平又好食百秒係放入黃花魚,燜100秒的意思,魚肉鮮嫩!又滑又香都係每次去都必點香甜金錢粿用糯米粉製成的甜甜糯糯,份量又多上面灑上芝麻花生粒!不用太甜,食到停唔到口💫人均$300如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝

傳統海蠣煎-小
福建菜必點,而且仲有可以配搭蝦醬嘅辣椒醬喺莆田特製辣椒醬

海蠣煮泗汾-小
湯鮮粉滑,泗粉係福建人對地瓜粉嘅叫法,晶凝通透入口爽滑

莆田扁肉湯
每次去我都必點,係莆田必點之一!

石鍋滑豆腐
石鍋豆腐嫩滑可口,熱辣辣嘅天氣!
外蕉內嫩!

莆田荔枝肉(小)

半價莆田百秒黃花魚
又係必點之一,又平又好食
百秒係放入黃花魚,燜100秒的意思,
魚肉鮮嫩!又滑又香
都係每次去都必點

香甜金錢粿
用糯米粉製成的甜甜糯糯,份量又多
上面灑上芝麻花生粒!
不用太甜,食到停唔到口

💫人均$300

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

2022-12-16 453 浏览
# #荃灣 @hkputienYeah! 喜愛吃海蠣的我倆, 知道 #莆田 有得食, 即刻訂位! 🦪海蠣共6種食法, 有蠔餅、辣子、九層塔燜、泗粉湯、鹽漬及湯! 而家特價, 一次點倆款只需 $209, 好抵! 我們點選 “福建海蠣煎 & 九層塔香燜海蠣”! 原價 $119/款, 而家2款合共只需 $209! 🦪福建海蠣煎 ~ 超超超多小海蠣, 又飽滿又嫩滑, 蛋皮煎得好薄, 蔥好嫩好多, 好滿足! 🦪九層塔香燜海蠣 ~ 薄薄的粉漿包裹粒粒肥嘟嘟的海蠣去炸, 配以獨有醬汁及大量九層塔爆香, 另一種食法、另一種風味! 🐟鹹香酥脆黃花魚 $78 ~ 咸咸香香, 外脆內嫩, 送飯一流! 🐥阿元香草雞 $98 ~ 皮好薄好脆, 滿滿的湯汁, 肉質彈牙!🍚鐵鍋包菜飯 $98 ~ 原個鐵鍋上, 新鮮熱辣! 是莆田人家常燜飯, 有包菜、滷肉、蝦米、香菇、蟶乾及乾貝! 燜飯比較軟身, 好香, 味道好豐富! 🍹紅毛榴槤汁 $32/杯 ~ 完全唔知係咩嚟! 原來係東南亞特產 “刺果番荔枝”無榴槤味的, 又唔似紅毛丹咁刺手! 酸酸甜甜, 有防癌功效啊! 🍮薄荷枇杷凍 $38 ~ 將枇杷熬汁再凍, 酸酸甜甜又清
# #荃灣 @hkputien

🍮薄荷枇杷凍 $38 ~ 將枇杷熬汁再凍, 酸酸甜甜又清涼, 好舒服!

• 椒鹽豬手
  • 傳統海蠣煎
  • 九轉小腸
  • 興化米粉
  • 蝦苗拌頭水紫菜
2022-12-16 125 浏览
🌸荃灣滋味福建食府🌸莆田🍽又到了盛產海蠣的季節,迎來莆田海蠣節!因此今天與友人到了「莆田」品嚐一頓豐盛海蠣晚餐❗餐廳裝修精緻,環境寬敞,店員服務周到!我們一行2人惠顧了菜式:1️⃣🌟九層塔香燜海蠣 $119以鮮嫩海蠣和九層塔製成,淋上特調醬汁燜製,海蠣外脆內軟,配搭新穎,充滿香濃九層塔香味,鮮香滋味!2️⃣🌟海蠣煮泗粉 $129以莆田特色使用新鮮海蠣製成的泗粉,湯鮮粉滑,泗粉彈牙,海蠣鮮香肥美,配搭豐盛,十分惹味❗3️⃣🌟莆田百秒黃花魚(半價)39百秒黃花魚質感香滑,味道新鮮香甜,魚湯鮮香美味❗️4️⃣🌟辣汁花蛤 $82花烚新鮮肥美,充滿香辣滋味,十分惹味❗️5️⃣🌟脆皮蒜香雞(半隻)$148香雞每目現腌,外皮香脆,充滿香濃蒜香,雞肉香嫩幼滑❗6️⃣🌟莆田荔枝肉 $88莆田荔枝肉為福建傳統名菜,肉質鬆化,味道酸酸甜甜,十分開胃,而且真的有荔枝!7️⃣🌟紅毛榴槤汁 $32以新鮮紅毛榴槤製成,味道甘甜,質感比較濃稠,口感非常細膩,味道酸酸甜甜非常好喝🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗總括而言,此中菜廳提供多款正宗特色福建菜,食材新鮮美味❗️餐廳鄰近荃灣西站,交通方便,絕對是荃灣一帶的優質福建菜之選❗
🌸荃灣滋味福建食府🌸莆田🍽

餐廳裝修精緻,環境寬敞,店員服務周到!

我們一行2人惠顧了菜式:

1️⃣🌟九層塔香燜海蠣 $119

2️⃣🌟海蠣煮泗粉 $129

3️⃣🌟莆田百秒黃花魚(半價)39
百秒黃花魚質感香滑,味道新鮮香甜,魚湯鮮香美味❗️

4️⃣🌟辣汁花蛤 $82
花烚新鮮肥美,充滿香辣滋味,十分惹味❗️

5️⃣🌟脆皮蒜香雞(半隻)$148
香雞每目現腌,外皮香脆,充滿香濃蒜香,雞肉香嫩幼滑❗

6️⃣🌟莆田荔枝肉 $88

7️⃣🌟紅毛榴槤汁 $32

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

2022-12-15
  • 莆田荔枝肉
  • 脆皮蒜香雞(半隻)
  • 荔枝肉
  • 九層塔香燜海蠣
2022-12-15 58 浏览
中意福建菜就要黎試下餐廳環境非常之舒適而且侍應服務非常之有禮貌會推介唔同嘅食物重會問我地食後感,感覺好貼心今期出咗新餐牌 海濱蠣節,聽個名真係好得意仲有幾種不同煮法,今次就一於試吓九層塔香燜海蠣我一向都好鍾意九層塔🌿鐘意佢有濃郁香氣之餘海蠣鮮甜美味,無腥味冰鎮鮑魚鮑魚食落爽脆彈牙但吾會韌蝦苗頭水紫菜紫菜一向營養價值極高,食落口感酸酸甜甜好開胃,口感又爽又滑麥皮蝦是新加坡名菜,麥皮蝦香口嘅煉奶麥皮黏在蝦身上,香味散發,十分滋味福建紅菇海鮮滷麵濃郁而且偏粉紅色嘅湯底,湯底嘅紅色唔係色素而是紅菇而成既,湯底非常之鮮甜同埋相對比天氣較濃稠,仲可以啱啱好掛湯麵條非常之有咬口,軟硬度適中桂花陳皮燉雪梨呢啲天氣食返燉雪梨糖水,清甜得來重好滋潤。
中意福建菜就要黎試下

餐廳環境非常之舒適
而且侍應服務非常之有禮貌
會推介唔同嘅食物

重會問我地食後感,感覺好貼心

今期出咗新餐牌 海濱蠣節,聽個名真係好得意
仲有幾種不同煮法,今次就一於試吓

九層塔香燜海蠣

我一向都好鍾意九層塔🌿鐘意佢有濃郁香氣之餘
海蠣鮮甜美味,無腥味

冰鎮鮑魚
鮑魚食落爽脆彈牙但吾會韌

蝦苗頭水紫菜
紫菜一向營養價值極高,食落口感酸酸甜甜好開胃,口感又爽又滑

麥皮蝦

是新加坡名菜,麥皮蝦

香口嘅煉奶麥皮黏在蝦身上,香味散發,十分滋味

福建紅菇海鮮滷麵
濃郁而且偏粉紅色嘅湯底,湯底嘅紅色唔係色素
而是紅菇而成既,湯底非常之鮮甜

同埋相對比天氣較濃稠,仲可以啱啱好掛湯
麵條非常之有咬口,軟硬度適中

桂花陳皮燉雪梨

呢啲天氣食返燉雪梨糖水,清甜得來重好滋潤。
2022-12-14 1514 浏览
荃灣西餐廳眾多,見到呢間新加坡過江龍,話自己橫掃15粒星,菜式又係少見的福建菜,即係試下佢。🪑環境餐廳裝潢以木色為主,淡樸優雅,枱與枱的距離充足,幾有私隱度。👨🏻‍🦱服務比一般中式酒樓出色,店員會主動斟茶收碟,亦會詢問菜式是否合口味,唔知以為去咗高級酒店🤣。🫘鹵水嫩豆腐 $48豆腐真係好嫩滑,重點係超級超級吸汁,一咬落去湯汁四濺,既有豆腐香,又有湯汁香,超正。🐣芋香鴨 $88鴨肉已經去骨,啖啖肉,而且好有鴨肉味。芋泥綿滑,炸到外皮微微酥脆,口感既脆又綿軟,好食。🐟莆田百秒黃花魚 $39半價菜式以為係綽頭,但好有驚喜。黃花魚超嫩滑,有鮮甜魚味,湯汁應該係骨頭上湯,能夠吊出魚的鮮味。菜單介紹話條魚只煮100秒所以先咁滑,可能呢個就係嫩滑秘訣。🍳傳統海蠣煎+🍲江口家鄉海蠣湯 $209海蠣煎即係蠔餅,但唔係潮州果種厚身香脆嘅,而係薄身比較食到蛋香。蠔仔唔算大粒但勝在數量多,每一啖都食到蠔香。🍲海蠣湯本來以為似雜菜煲,點知原來有加入醋,酸酸地好開胃。🍐桂花陳皮燉雪梨 $38最近天氣又凍又乾燥,叫一個燉雪梨滋潤吓。桂花味好清香,淡淡陳皮味增加層次,雪梨燉得軟身,而且已經去芯去核,甜甜蜜蜜,大人細路

🪑環境

👨🏻‍🦱服務

🫘鹵水嫩豆腐 $48

🐣芋香鴨 $88

🐟莆田百秒黃花魚 $39

🍳傳統海蠣煎+🍲江口家鄉海蠣湯 $209

🍲海蠣湯本來以為似雜菜煲,點知原來有加入醋,酸酸地好開胃。

🍐桂花陳皮燉雪梨 $38
最近天氣又凍又乾燥,叫一個燉雪梨滋潤吓。桂花味好清香,淡淡陳皮味增加層次,雪梨燉得軟身,而且已經去芯去核,甜甜蜜蜜,大人細路都好啱食。

🪷蓮子木耳湯 $38
朋友揀咗熱嘅蓮子木耳湯,仲有紅棗補補血,都係秋冬好選擇。

總括而言,食物真材實料,食完唔口渴,服務有禮,絕對有下次👍

2022-12-14
  • 芋香鴨
  • 桂花陳皮燉雪梨
位於荃灣廣場的莆田主打福建菜式餐廳會因應時令海鮮而推出季節性menu令食客可以保持新鮮感上次食過大閘蟹套餐~見他們最新推出海蠣節當然要試一試ꔐ海蠣套餐 ($209)可以任選兩款海蠣菜式༯傳統海蠣煎蛋餅上舖滿海蠣~飽滿鮮甜的海蠣份量十足非常足料~連煎蛋也難以承載༯海蠣煮泗粉泗粉用木薯粉製成~煙煙韌韌有咬感海蠣令湯底更為鮮甜ꔐ酒香竹筒蝦($48)帶香濃酒香~蝦肉爽彈ꔐ莆田荔枝肉($88)有點像甜酸排骨~因造型似荔枝而命名豬肉炸到香脆爽嫩~炸皮不會太厚酸酸甜甜醬汁~令人一口接可ꔐ脆皮蒜香雞($148/半隻)舖滿炸蒜的脆皮雞~雞皮如薯片般香脆雞肉還是很嫩滑配搭香蒜~非常香口惹味ꔐ黃金荷葉包 ($32/件)烤至金黃色的荷葉包~再沾滿芝麻外脆內鬆軟~將肉絲夾在荷葉包醬香肉香配香脆荷葉包非常滋味ꔐ桂花陳皮燉雪梨($38)非常滋潤的燉雪梨~很適合秋冬食用

位於荃灣廣場的莆田
主打福建菜式
餐廳會因應時令海鮮而推出季節性menu
令食客可以保持新鮮感
上次食過大閘蟹套餐~見他們最新推出海蠣節
當然要試一試

ꔐ海蠣套餐 ($209)
可以任選兩款海蠣菜式
༯傳統海蠣煎
蛋餅上舖滿海蠣~飽滿鮮甜的海蠣份量十足
非常足料~連煎蛋也難以承載

༯海蠣煮泗粉
泗粉用木薯粉製成~煙煙韌韌有咬感
海蠣令湯底更為鮮甜

ꔐ酒香竹筒蝦($48)
帶香濃酒香~蝦肉爽彈

ꔐ莆田荔枝肉($88)
有點像甜酸排骨~因造型似荔枝而命名
豬肉炸到香脆爽嫩~炸皮不會太厚
酸酸甜甜醬汁~令人一口接可

ꔐ脆皮蒜香雞($148/半隻)
舖滿炸蒜的脆皮雞~雞皮如薯片般香脆
雞肉還是很嫩滑
配搭香蒜~非常香口惹味

ꔐ黃金荷葉包 ($32/件)
烤至金黃色的荷葉包~再沾滿芝麻
外脆內鬆軟~將肉絲夾在荷葉包
醬香肉香配香脆荷葉包
非常滋味

ꔐ桂花陳皮燉雪梨($38)
非常滋潤的燉雪梨~很適合秋冬食用

原來海蠣係蠔仔?行過荃灣廣場莆田見佢地有個《海蠣節》有個菜色叫福建海蠣煎,外觀同蠔餅好似勁吸引!平日見晚餐時段都幾多人,襯未有人潮就入去喇😂莆田 海蠣節-福建海蠣煎真係唔點唔知道,原來同蠔餅好不一樣!海蠣份量好多,每粒中間有點煙煙靭靭,蛋既部份係薄薄的,突顯海蠣係主角而且都幾鮮味!鹹香酥脆黃花魚一件件黃花魚炸得好香脆,但魚肉都仲係嫩滑既,用黎做前菜都不錯。黃金荷葉包其實佢係每件計算,圖中我點左三件,因為我比較喜歡這道菜,刈包炸得好靚上面既芝麻好香,加入洋蔥同肉絲夾住食相當惹味💕椒鹽豬手這款都係用每件計算,食幾多點幾多我覺得幾好,可以每樣都有得食😂椒鹽味不濃同過往印象不太一樣,淡淡的反而另豬手味道更出一點,超豐富骨膠原😌芋香鴨我第一次食鴨肉同芋頭比例一比一😂,中間有好多鴨肉一絲一絲都幾飽肚,多人食會好一點!石鍋滑豆腐好過份!超級好食😋外面濃濃醬汁內裡豆腐好滑,仲有點肉好餸飯,真係不得了!桂花陳皮燉雪梨天氣咁乾我最近又咁殘,當然要借機滋潤一下,陳皮有好多好清香,桂花雪耳搭雪梨真係見到都覺得滋左🤣^ 設有加一服務費

莆田 海蠣節-福建海蠣煎

石鍋滑豆腐

桂花陳皮燉雪梨

^ 設有加一服務費
2022-12-07 1034 浏览
難得屋企人得閒,珍惜相聚嘅時間當然要食餐飯啦🥰 上次老豆讚莆田啲嘢食好啱胃口, 梗係要再嚟😍 本來今次想食跳跳魚,但好可惜當造嘅日子已經過咗喇, 好彩撞啱海蠣節,有新嘢試,睇下有咩好嘢食先😎🌟九層塔香燜海蠣海蠣真係當造,隻隻都肥肥嘟嘟😍 台式嘅九層塔做法同海蠣好夾,九層塔嘅香味同黑醬油好夾,仲有足夠嘅乾蔥同洋蔥,非常好味👍🌟福建海蠣煎初頭以為同潮式嘅蠔仔餅差唔多,原來味道差好遠㗎😀 蛋味好香,用煎嘅方法更加突出到蠔嘅鮮味而且加入大量蔥花,呢個做得好好👍🌟莆田百秒黃花魚上次嚟食老豆已經讚不絕口,今次當然要再叫啦, 好好彩仲係做緊半價,每人一條,鮮味十足,湯都飲埋😆🌟椒鹽豬手呢一味椒鹽豬手,好多年前莆田喺香港開張嗰時試過,今日再試,味道都係咁好😋 豬手其實已經做到好冧,外皮又炸得好酥脆,加埋椒鹽,好正👍🌟白切羊肉呢道菜好特別,做法有啲似燻蹄,羊肉嘅肉質都好鮮嫩,配埋醋食,有另一番風味🥰🌟興化炒米粉我嘅最愛,我都唔明白點解炒米粉可以咁好食,配料又多,配埋嘅特製辣醬,冇得頂🫶🏻🌟酥炸冰心榴槤屋企人點名要食,榴槤呢啲嘢我就唔係好啱,但聽返個評語就係炸得好薄脆,裡面嘅榴槤仲係好凍,味道都好濃,配埋

🌟九層塔香燜海蠣

🌟福建海蠣煎

🌟莆田百秒黃花魚

🌟椒鹽豬手

🌟白切羊肉

🌟興化炒米粉

🌟酥炸冰心榴槤
屋企人點名要食,榴槤呢啲嘢我就唔係好啱,但聽返個評語就係炸得好薄脆,裡面嘅榴槤仲係好凍,味道都好濃,配埋南瓜味嘅醬汁,好特別又好味😋

莆田服務好之餘,出品又穩定,定期又有新款菜式可以俾食客嘗新,唔怪得全場爆滿👍 上次講過既福建水頭紫菜,今日終於見到有得賣,走之前都買咗一盒,原來除咗紫菜仲有媽祖麵線賣, 大家如果到莆田食飯,見到有得賣都買返一兩盒,好嘢嚟㗎😎

2022-12-04
2022-12-03 848 浏览
噚日2-12-2022 (Fri)去醫院探完叔叔,就同家人,堂妹CWC一行五人去book咗位嘅莆田食晚飯,我哋被安排坐一張長枱,一坐低,侍應就即刻介紹有冬至套餐同大閘蟹套餐,我先交俾老公發板落單,佢先要咗4樣嘢:2. $58.00嘅阿溜土筍凍一客四個細細個,由於我同老公之前食過, (食評係2015年5月24日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%86%8D%E9%81%87%E8%8E%86%E7%94%B0-e2454498),所以今次諗住俾爸爸,爸爸朋友同CWC試,嚟到時係四個細細個嘅,𠲖o家睇返食評,原來以前係一個個咁賣,而且係大個啲,同冇wasabi跟,反之係已加咗蒜蓉,今次再食,依然爽口,而蒜蓉份量啱啱好,又唔太嗆,係唔錯嘅.味道:3分1.$188.00大嘅興化米粉大大碟,但啲料好似少咗,今次食返,味道淡咗啲,同好似冇以前咁好食(上次食評係2015年8月2日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/o%E5%B2%A9%E7%88%B8%E7%88

2. $58.00嘅阿溜土筍凍
阿溜土筍凍

1.$188.00大嘅興化米粉
興化米粉(大)
大大碟,但啲料好似少咗,今次食返,味道淡咗啲,同好似冇以前咁好食(上次食評係2015年8月2日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/o%E5%B2%A9%E7%88%B8%E7%88%B8%E5%8F%A3%E5%91%B3-e2476612),有啲失望,不過CWC讚好食.
味道:3分

5. $68.00風味燜苦瓜(小)
風味燜苦瓜(小
份量真係少,食落係唔甘苦,不過會唔會太少?
味道:4分

3a. $206.00嘅海蠣促銷
即係兩味,一個係蠔餅,
蠔餅
大大個,有木薯粉少少煙韌,蠔仔份量超多又唔鯹,OK嘅.
味道:4分

4. $168.00嘅海參雞湯燉盅要3個
海參雞湯燉盅
都係俾爸爸,爸爸朋友同CWC飲,但佢哋又話飲唔晒,要share飲,咁我同老公就飲1盅,海蔘口感正常,雞肉燉到嚡口同連骨都腍埋,
海參雞湯燉盅
湯就真係只係雞湯味.
味道:3分

3b. $206.00嘅海蠣促銷嘅海蠣湯?
老公分咗幾碗後我至記得影相,
海蠣湯?
同樣佢嘅海蠣有好多,蔬菜唔多,味道濃淡適中.
味道:3分

食完後,侍應問我哋要唔要甜品,我哋睇吓,就要咗

6. $38.00嘅薄荷枇杷凍
呢個味道唔太甜,好似食唔到薄荷味.
7. $38.00嘅桂花陳皮燉雪梨
同樣唔係好甜,ok.
味道:3分
左: 薄荷枇杷凍, 右: 桂花陳皮燉雪梨
服務:
其實我之前book咗25-11-2022(Fri)晚,但因事去唔到而改噚晚7點四位,之後又因為探病,所以改8點,然後即晚加堂妹一齊食,我又臨急加多一位,改咗咁多次,佢哋都樂意安排.

落單後,侍應問我哋有冇人係有咩嘢唔食得.

其他:
其實我原本係想食跳跳魚,但原來錯過咗季節.
蔬菜好少選擇,同份量好少.

價錢:
俾咗兩個各$10.00嘅餐前小食,一個係雲耳,另一個我唔知係咩.
茶錢就每位$15.00.
連加一$1,317.80.
2022-12-02
$263.56 (晚餐)
風味燜苦瓜(小
蠔餅
2022-11-27 69 浏览
Yayaya,有得食大閘蟹今年我真係冇自己去買大閘蟹食,但就出去食多,今次試咗莆田呢個二人大閘蟹餐套餐總共有六樣嘢,蝦苗頭水紫菜,清蒸大閘蟹,莆田荔枝肉,莆田扁肉湯,招牌主食三選一,芋圓花生湯蝦苗頭水紫菜,個賣相都幾特別,食落去紫菜都幾香,而且佢唔會話好乾好濕,幾鍾意食扁肉湯,佢嘅扁肉都幾好食,而且個湯比較清,唔會話好鹹,好快就比我飲晒成碗荔枝肉之前已經食過一次覺得唔錯,有啲似咕嚕肉,好香脆,食完一件又一件主食有得揀滷面,炒米粉或者平安面。我都係揀返我最愛嘅炒米粉,依然係咁大份咁足料,係我最鍾意食嘅麵食黎到重頭戲當然係佢嘅大閘蟹,新鮮熱辣蒸出嚟,仲好貼心咁配咗手套鉸剪同埋匙仔,有成五兩重,仲有好多膏。食完之後仲會有得飲薑茶,即刻暖翻個胃,好周到芋圓花生湯估佢唔到幾好味,有花生粒喺裏面,加埋芋圓,出奇地佢芋圓好岩我口味,口感味道都唔錯晚上時間去食都幾多人,而且呢個價錢都算抵食,賣相味道都唔差,抵我咁鍾意食莆田
Yayaya,有得食大閘蟹

食完之後仲會有得飲薑茶,即刻暖翻個胃,好周到

芋圓花生湯

莆田每季都會有唔同嘅時令食材, 今次就輪到大閘蟹, 身為愛蟹之人當然唔可以錯過, 佢地嘅大閘蟹套餐都有好多款, 而且都包左幾多野食,唔怕唔夠飽🌟蝦苗頭水紫菜紫菜極幼細, 口感滑溜, 拌上醋汁, 酸酸地好開胃🌟清蒸大閘蟹(2隻)大閘蟹香氣四溢, 蟹膏肥美甘香, 肉滑鮮甜🌟莆田荔枝糖醋肉肉質軟腍多汁有微微脂香, 酸酸甜甜, 大人小朋友都會中意🌟莆田扁肉湯(2位)基本上每次嚟都會點嘅一個湯, 微咸微酸, 暖笠笠幾醒胃🌟福建紅菇海鮮滷麵套餐可以選擇招牌主食嘅其中一道招牌主菜, 粉紅色嘅麵車車都係第一次食, 食落軟腍入味, 味道幾特別🌟芋圓花生湯食落香甜味美, 入面仲有粒粒花生同煙煙韌韌彩色芋圓, 綠色嘅綠茶味幾好食

🌟蝦苗頭水紫菜
紫菜極幼細, 口感滑溜, 拌上醋汁, 酸酸地好開胃

🌟清蒸大閘蟹(2隻)
大閘蟹香氣四溢, 蟹膏肥美甘香, 肉滑鮮甜

🌟莆田荔枝糖醋肉
肉質軟腍多汁有微微脂香, 酸酸甜甜, 大人小朋友都會中意

🌟莆田扁肉湯(2位)
基本上每次嚟都會點嘅一個湯, 微咸微酸, 暖笠笠幾醒胃

🌟福建紅菇海鮮滷麵

🌟芋圓花生湯
2022-11-12
2022-11-16 70 浏览
又來到食大閘蟹嘅季節今次決定過嚟莆田試下福建菜餐前小菜涼拌海帶絲海帶絲本身冇味,但係醬汁濃郁,很惹味蝦苗頭水紫菜本身諗住紫菜冇咩味,但係估唔到佢夾到酸酸甜甜好開胃,口感又爽又滑,幾有驚喜扁肉湯湯頭有少量嘅紫菜,飲落幾清,扁肉是豬肉調味適中莆田荔枝肉其實感覺就好似咕嚕肉,但吾會過厚粉,會相機係荔枝醬汁更加清甜,肉質有嚼口亦吾會柴大閘蟹2隻都是5兩大閘蟹公,依個月份既蟹公已經開始當造,白膏好豐富又滿足,而蟹肉都鮮甜。媽祖平安麵就好像鹵麵一樣,食落有陣陣鹹鮮味道。芋圓花生湯其實本來都已經食到幾飽,但聽到芋圓我又忍唔住食埋佢,好煙韌有咬口,好滿足既一餐so far侍應態度友善,食物質素都唔錯

又來到食大閘蟹嘅季節

今次決定過嚟莆田試下福建菜

餐前小菜涼拌海帶絲
海帶絲本身冇味,但係醬汁濃郁,很惹味

扁肉湯
湯頭有少量嘅紫菜,飲落幾清,扁肉是豬肉調味適中

莆田荔枝肉

大閘蟹

媽祖平安麵

就好像鹵麵一樣,食落有陣陣鹹鮮味道。

芋圓花生湯

so far侍應態度友善,食物質素都唔錯
2022-11-16 42 浏览
蝦苗頭水紫菜特色頭水紫菜,🥰配上莆田獨有紅尾蝦苗涼拌而成,紫菜香嫩爽滑,加上蝦苗的鮮甜,少許醋的點綴,🦐更係餐前開胃小菜之選!清蒸大閘蟹(2隻)味道鮮美,🦀原汁原味好健康!莆田荔枝肉加入特色荔枝醬汁同原粒荔枝肉!🐷排骨先酸後甜,🍅果肉的甘甜味在味蕾回蕩。莆田扁肉湯扁肉湯所用的燕皮👨🏻‍🍳是以荔枝棒槌反復敲打新鮮豬腿肉至少上萬次後,再撒上🍠番薯粉,擀制3小時而成。 以薄薄燕皮包覆的扁肉特色為口感鮮美彈牙。
蝦苗頭水紫菜

清蒸大閘蟹(2隻)
味道鮮美,🦀原汁原味好健康!

莆田荔枝肉

莆田扁肉湯