2024-02-25
《花晨月夕》呢間omakase 想試好耐啦,梗係book 黎同老公食啦,今晚我地揀左$1580 Omakase Moon 嘅set,果然冇令我失望,整個過程完全滿足到我由味覺到視覺嘅享受【先付】有7款前菜,而且擺盤精緻,好適合打卡【刺身五款】🥢真鯛魚拌蝦肉魚子醬伴碟第一款刺身菜式已經係一個打卡位嘅高潮,真鯛魚成卷狀,入面係蝦肉,上面配上魚子醬,而且絕對係藝術嘅菜式🥢昆布森蠔森蠔來自北海道的清冽海域,森蠔新鮮而肥美,口感比較爽口嘅個種蠔充滿住海洋嘅鮮味🥢象拔蚌刺身配青檸汁象拔蚌味道鮮甜,入口有種特有嘅彈牙感,搭配青檸汁更是為象拔蚌注入感一抹清新🥢北海道毛蟹肉配馬糞海膽毛蟹肉鮮豐盈有濃郁嘅蟹香,加上嘅馬糞海膽濃郁而鮮甜,配搭師傅提供嘅紫菜更加有層次感🥢雙色拖羅外層香脆嘅紫菜,包住柔嫩肥美嘅厚切拖羅,食到一半紫菜已經比豐富嘅拖羅油脂吸收咗,兩層拖羅有double嘅滿足【御料理】🥢A4和牛粉絲A4和牛嘅油花分佈均勻,令到肉質更加豐富多汁,入口即化嘅口感令人難以抗拒,粉絲嘅搭配非常好,質感Q彈,湯底調味恰到好處,清淡中帶有一絲甜香,仲突顯A4和牛嘅味道,【寿司十貫】🥢依助木壽司依助木魚壽司都帶來
【先付】
【御料理】
🥢A4和牛粉絲
【寿司十貫】
🥢依助木壽司
依助木魚壽司都帶來一種溫和嘅風味,肉質細軟,入口後散發出淡淡的海鮮味道
🥢帆立貝壽司
配上左青檸酸爽令帆立貝嘅鮮甜度更加提升
🥢日本長崎縣黃金池魚壽司
黃金池魚嘅肉質細膩,帶有淡淡的甘甜,而池魚嘅油脂豐富,帶來豐富口感同層次感,令整體味道更加濃郁
🥢日本靜岡縣地金目鯛壽司
金目雕魚嘅肉質細緻鮮嫩,入口有種一種柔軟嘅飽滿感,味道相對淡雅唔複雜
🥢小白蝦壽司
小白蝦口感鮮嫩彈牙帶有小小黏口,特別嘅係佢地配咗玫瑰岩鹽同柚皮,玫瑰岩鹽嘅微鹹提升感小白蝦嘅鮮甜,而柚皮嘅清香更加令味道豐富左,口感更加清新
🥢獅魚壽司
獅魚肉嘅油脂濃度,肉質細膩而彈牙,儘管油脂豐富,但獅魚嘅肉質同時帶有一種淡雅嘅甘甜
🥢銀鱈魚壽司
銀鱈魚肉質緊實,不單止保持住嫩滑嘅質感,而且比較有咬口,感受到肉纖維嘅層次,增加豐富度
🥢深海池魚
深海池魚肉質緊實而有彈性,池魚的油脂含量相對較高
🥢中拖羅壽司
油脂屬於中等程度油脂含量啱啱好,肉質鬆軟所以都做到入口即化,而且拖羅有一定嘅油脂濃郁味道
🥢海膽壽司
馬糞海膽以其極致的鮮甜聞名,口感柔軟細膩,而且份量令人滿足,師傅將海膽壽司舖上好似白雪嘅裝飾,再噴閃令令嘅金箔,完全係一個精彩嘅視覺享受😍😍
【吸い物】
🥢蜆肉清湯