2023-03-06 281 浏览
海港城新開咗間好大嘅fine dining中菜 見到咁靚就入咗去試下 餐廳入面分咗好多唔同嘅區 職員就帶咗我哋去其中一個區 叫定制衣櫥 裝修好特別 入面有好多領呔嘅擺設我哋叫咗黑松露帶子餃 餃子皮嘅厚度適中 帶子餡好多 香濃嘅黑松露味花圖嘅signature 湯 爵士湯 好好飲 唔會有味精味 又足料珍菌紫玉係一啲娃娃菜包住啲雜菇 好特別鮮胡椒蟹重焗海蝦 呢個好推薦!好有鮮味 仲叫咗個龍蝦膏海膽炒飯 啲海膽都算多 好有鮮味最後叫埋個芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥 作為呢餐嘅結尾好滿足呢間餐廳除非食環境 連個食物質素都好得 值回票價!
珍菌紫玉係一啲娃娃菜包住啲雜菇 好特別
鮮胡椒蟹重焗海蝦 呢個好推薦!好有鮮味
仲叫咗個龍蝦膏海膽炒飯 啲海膽都算多 好有鮮味
最後叫埋個芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥 作為呢餐嘅結尾好滿足
呢間餐廳除非食環境 連個食物質素都好得 值回票價!
鮮胡椒蟹重焗海蝦
2023-03-03
鮮胡椒蟹重焗海蝦
芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥
週中晚餐和朋友打卡了海港城海洋中心 4樓新開的高級中菜餐廳🍴一花圖 Voynich解說:Voynich Manuscript被稱為世上其中一本最神秘的書~從餐廳裝修到服務和菜色出品都很不錯!店內裝潢瑰麗堂皇 華麗有氣派 帶點懷舊感覺❤️忍不住口叫服務員介紹餐廳的裝修靈感。🤣~暗門推進 走入華麗的大堂!場內播放住懷舊歌曲 加上微黃嘅燈光 感覺舒心,有種「英倫」「華登」的感覺餐廳每個角落都有不同的藝術品餐廳分了四區 有「汽車」主題的粵菜和 英倫型格風的火鍋區🍲&酒吧區 有鳥和孔雀標本、也有銀色的小狗和昆蟲擺設第三區是戶外酒吧區 可以看到海景! 當晚有一區被VIP 包起了! 😳😳但職員見我非常想看 便帶我快速觀賞(影片中有快速閃過)園林區 x 金猴子🐒 裝飾又是另一種感受😌~頭盤【桂花荔枝汁漬荷蘭串茄】🍅荷蘭串茄配上甜而不膩的桂花荔枝汁漬增添了一份淡雅的花香和果香【黑松露帶子餃🥟】薄薄的外皮上面有金箔裝飾 很高貴帶子肉質鮮嫩彈牙 餃子工混合了黑松露嘴裡充滿濃郁的黑松露香氣【陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉】🐖豚肉丁粒精緻,搭配上濃郁的香草和陳皮調味 味道醇厚且豐富~【爵士湯】湯盅好可愛 要打卡!用蜜
週中晚餐和朋友打卡了海港城海洋中心 4樓
新開的高級中菜餐廳🍴一花圖 Voynich
解說:Voynich Manuscript
被稱為世上其中一本最神秘的書

從餐廳裝修到服務和菜色出品都很不錯!

暗門推進 走入華麗的大堂!
餐廳每個角落都有不同的藝術品
餐廳分了四區
第三區是戶外酒吧區 可以看到海景!
當晚有一區被VIP 包起了! 😳😳

薄薄的外皮上面有金箔裝飾 很高貴
帶子肉質鮮嫩彈牙 餃子工混合了黑松露
嘴裡充滿濃郁的黑松露香氣

【陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉】
🐖豚肉丁粒精緻,搭配上濃郁的香草和陳皮調味 味道醇厚且豐富

【爵士湯】
湯盅好可愛 要打卡!
用蜜瓜、響螺頭、豬𦟌煲成
配龍蝦🦞湯底 非常濃郁的香氣
而且有很多花膠,超好飲呀!

【鮮胡椒蟹皇焗海蝦】

相得益彰

~
Cocktail 🍸 - St Flure
果味比較濃 帶甜
Mocktail - Pear 🍐 With Needle 🪡
銀針茶葉配乾梨
帶淡淡 水果甜味

為慶祝同朋友相識20 週年,就揀咗喺海港城新開嘅粵菜餐廳及酒廊「花圖」慶祝慶祝🥳🥳門口已經感覺華麗又神秘,內劃分為幾個不同主題區域,由侍應帶路時,每個主題都帶有優雅、型格嘅特式,氣氛感十足,好岩約埋朋友、閨蜜嚟聚餐。今次就揀咗晚市套餐,前菜就已經極為精緻,一碟3 款,桂花荔枝汁漬荷蘭串茄上面仲有啲金箔,突顯高貴感,味道酸酸地,清爽開胃,黒松露帶子皮薄而滑,入口滿滿黑松露味,但又唔蓋帶子鮮味。 陳皮香草焗西班牙豚肉口感鮮嫩,3款前菜都互相配合。之後喺呢到必飲嘅爵士湯,外表以石獅子造型,氣勢十足,爵士湯濃郁鮮味,原來十分足料,材料有蜜瓜、響螺、花膠及豬𦟌等等。主菜喺擺盤較西式鮮胡椒蟹皇焗海蝦,海蝦有成隻手咁大隻,肉質彈牙鮮嫩,味道層次豐富,先喺胡椒味濃濃充滿口腔,再慢慢淡出蟹皇嘅鮮~另一款主菜就個人最鐘意,龍蝦膏海膽炒飯,龍蝦膏同海膽味本以為會好咸,比例份量控制剛好,龍蝦膏鮮帶咸香,海膽甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶, 攪拌後,炒飯鮮味更出。最後就到甜品時間, 芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥,單係芝麻糊已經仙氣感十足,配忌廉更為軟滑,桔子酥脆而不油,入面煙煙靭靭~呢到嘅cocktail打卡,必飲Vo

呢到嘅cocktail打卡,必飲Voynich Secret, 職員係面前煙燻,用骷髏骨頭杯裝住,有接木骨花、蘋果汁、檸檬汁等,飲落甜甜酸酸,酒味香濃

另一款就係pink Shady,士多啤梨加桑莓汁,喺加梳打水時上層蛋白會升高,好有趣。

2023-03-03 82 浏览
尖沙咀海港城新開左間好精緻,好前衛既中菜館。一推開就出摩登既吧枱吸引目光,岩晒幾位朋友一齊摸下酒杯,傾下計。後面既坐位就比較復古。桂花荔枝汁漬荷蘭串茄,黑松露帶子餃,陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉豚肉入口鬆軟,雖然油脂豐富,但無肥膩感,反而仲有爽口感。帶子餃滿滿帶子,十分鮮味,再加黑松露,令人愛上。串茄清新,有荔枝汁香甜,清清口腔,迎接來緊既美食。爵士湯以為平平無奇既湯,點知用料十足,意蝦湯加花膠,湯底濃郁,又滋陰。鮮胡椒蟹黃焗海蝦海蝦啖啖肉,肉質爽口鮮甜彈牙,口感一絕。加上新鮮胡椒同蟹黃,令風味更提升。珍菌紫玉以椰菜作外皮,包囊唔同既菌類同蔬菜,清清地更健康。蝦膏海膽炒飯炒飯表面上用海膽作裝飾,炒飯粒粒分明,乾身而又不油膩,味道真不錯。芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥香滑芝麻糊加椰汁忌廉,想像唔到既夾,仲甜而不膩。桔仔酥外脆內軟,口感煙軔,而且亦不太甜。

鮮胡椒蟹黃焗海蝦

珍菌紫玉
以椰菜作外皮,包囊唔同既菌類同蔬菜,清清地更健康。

蝦膏海膽炒飯

2023-02-27 176 浏览
原來中餐都可以咁grand🥹門面已經覺得好靚,入面去首先係好型格既bae area,即刻想試佢嘅cocktail了!🔺Pink ShadyDry Gin|士多啤梨汁|桑莓汁最頂層既蛋白,侍應哥哥示範一路添酒一路啲蛋白會上升,神奇神奇🤪🔺Voynich Secret接木骨花|蘋果汁|檸檬汁有少量煙薰效果,酒味唔算重但個提子又幾入味🍇大大粒咁!前菜用一個dish裝晒三樣,好elegant呀成件事!▪️桂花荔枝汁漬荷蘭串茄▪️黑松露帶子餃▪️陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉爵士湯🦞中菜都有龍蝦湯!第一啖已經surprised到😍龍蝦好濃厚,塊花膠太大舊啦鮮胡椒蟹皇焗海蝦🦐主菜黎啦!有點似新加坡做法,加胡椒十分香😋珍菌紫玉生菜包到好靚成朵玫瑰咁🌹原來入面係菇同菜,再淋上南瓜湯🎃龍蝦膏海膽炒飯雖然後尾都飽,但係上個飯嗰陣好香,會令人忍唔住食晒成碗☺️海膽加埋落炒飯太名貴了!芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥桔仔酥好似煎堆入面係奶黃餡😚芝麻糊唔太甜

🔺Pink Shady
Dry Gin|士多啤梨汁|桑莓汁
🔺Voynich Secret
接木骨花|蘋果汁|檸檬汁
有少量煙薰效果,酒味唔算重但個提子又幾入味🍇大大粒咁!

前菜用一個dish裝晒三樣,好elegant呀成件事!
▪️桂花荔枝汁漬荷蘭串茄
▪️黑松露帶子餃
▪️陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉

爵士湯🦞

鮮胡椒蟹皇焗海蝦🦐
主菜黎啦!有點似新加坡做法,加胡椒十分香😋

珍菌紫玉
生菜包到好靚成朵玫瑰咁🌹原來入面係菇同菜,再淋上南瓜湯🎃

桔仔酥好似煎堆入面係奶黃餡😚芝麻糊唔太甜
2023-02-25 1913 浏览
花圖中菜館, 佈置華麗優雅, 型格有氣派,令人眼前一亮,空間感十足, 似包廂的半圓形的卡位, 超級舒適寬敞, 配上柔和燈光,比一般中菜館寧靜, 與朋友聚餐一個好地方。前菜 ▪桂花荔枝汁漬荷蘭串茄 色澤鮮紅的荷蘭串茄,營養豐富, 入口柔軟多汁,淡淡桂花荔枝汁甜香,注滿味蕾。▪黑松露帶子餃帶子餃餃皮滑溜煙韌, 中間夾滿 滑溜的帶子粒, 十分鮮味,滿滿黑松露香氣。▪陳皮香草焗伊比利亞豚肉伊比利亞豚肉,高級珍貴, 是最好吃的豬肉,主食是橡果, 令到豬肉帶獨特嘅香味, 油脂豐潤,卻沒有肥膩感覺,配上陳皮香草焗製, 惹味香脆的口感, 令人一吃愛上。爵士湯爵士湯是鄧肇堅爵士最喜愛的湯水,因此得名, 配料相當認真, 有螺頭、花膠、蜜瓜、排骨、老雞 加上龍蝦湯熬煮, 盛載的器皿造型精緻, 打開蓋時, 香氣十足, 清潤芳香, 入口相當鮮甜, 好清潤温補的湯水, 飲完整個人暖笠笠。主菜 鮮胡椒蟹皇焗海蝦啖啖肉的海蝦, 肉質鮮味 ,彈牙緊緻,口感一流, 加上惹味的鮮胡 椒及鮮味蟹皇, 滋味提升, 別有一番風味。蔬菜珍菌紫玉軟嫩的娃娃菜,包裹著豐富的菇菌, 入口鮮甜, 啖啖菇菌的香氣,健康有益又美味。 主食龍

前菜

鮮胡椒蟹皇焗海蝦

蔬菜

主食
龍蝦膏海膽炒飯
炒飯面放上金黃的海膽, 賣相矜貴 ,炒飯粒粒分明,炒到十分乾身, 沒有油膩感, 好有鑊氣, 加上鮮味的龍蝦膏提鮮, 讓人喜歡。

甜品
芝麻糊椰汁配吉仔酥
香噴噴芝麻糊, 加上濃稠誘人椰汁, 十分吸引, 甜度適中, 淡淡椰汁芳香,正好滋潤冬天乾涸的喉嚨。吉仔酥, 造型可愛, 外脆內軟,口感煙煙韌韌, 香甜吸引。

飲品
Pink shandy 、熱情果汁
粉紅色的 Pink shandy, 賣相吸引, 最啱打卡,混合Jin 酒而成, 入口甜甜地,也很適合女士飲的。
熱情果汁,口感清新, 酸酸甜甜, 充滿熱情果的芳香,清新味蕾。

1K
2023-02-25 303 浏览
花圖佈置氣派非凡,穿過金碧輝煌的玄關,格週時尚優雅,餐廳揉合精緻點心、中菜及酒吧於一身,中西韻味薈萃……餐廳分為不同風格的偏廳,昏黃的燈光,加上半圓型的沙發卡位,充滿時代感,沁出老上海的味道。播放著懷舊的經典金曲,像回到過去時空。前菜 ✨陳皮香草焗伊比利亞豚肉✨桂花荔枝汁漬荷蘭串茄 ✨黑松露帶子餃厚切的豚肉,入口軟腍,香口而不油膩,帶有陳皮香草幽香,鮮味肉汁口中散發。車厘茄清新軟滑,以桂花荔枝汁點綴,打開食慾。帶子餃晶瑩剔,餃皮煙韌,包裹著滿滿的帶子,質感柔滑彈牙,口感清爽。爵士湯用料十足,質感黏稠,是蜜瓜海螺豬展湯+龍蝦湯,中西合璧,鮮甜味突出。海螺口感黏糯,花膠滑溜,充滿骨膠原,滋補養顏。呷一口熱湯,龍蝦鮮香沁出,暖胃窩心。主菜 :鮮胡椒蟹皇焗海蝦海蝦用上鮮胡椒香焗,香氣滲透海蝦之中,大快朵頤。蝦肉挺身、紮實,入口香氣撲鼻,鮮味中沁出濃郁胡椒味,惹人垂涎! 蔬菜:珍菌紫玉大白菜包裹著鮮菌,浸在温䁔南瓜湯中,清潤爽甜,是純素的菜式。大啖咬下,菇菌入口滑溜細嫩,感覺清爽,不失香甜滋味。主食:龍蝦膏海膽炒飯米飯口感圓潤,炒至粒粒分明,伴勻龍蝦膏及雞蛋,十分惹味。質感乾身,以一梳梳澄黃海膽

前菜
✨陳皮香草焗伊比利亞豚肉
✨桂花荔枝汁漬荷蘭串茄
✨黑松露帶子餃

主菜 :鮮胡椒蟹皇焗海蝦

蔬菜:珍菌紫玉

主食:龍蝦膏海膽炒飯
米飯口感圓潤,炒至粒粒分明,伴勻龍蝦膏及雞蛋,十分惹味。質感乾身,以一梳梳澄黃海膽提鮮,味道濃厚柔滑,還夾雜了蝦肉,口感豐富,感覺䁔笠笠。

甜品:芝麻糊椰汁忌廉配吉仔酥
吉仔酥別緻可愛,其實是香脆可口的煎堆仔,沾上糖霜,脆卜卜滋味。入口是濃濃的芝麻香,質感細滑,配上椰汁,十分清香。
飲品:Sexy Mama
熱情果梳打特飲蜜甜,誘人果香令人甜絲絲,混入火龍果肉,芬芳甜香,清爽解膩。
2023-02-24 113 浏览
知道海港城港洋中心4樓開咗間新裝修嘅粵菜餐廳,門口幽靜又帶點神秘。 望入去只見圓形嘅接待處,睇唔到餐廳內堂,越私密就越想探個究竟! 哈,一於闖入去睇吓~~ 店員為我地打開隱藏嘅暗門,走入華麗嘅大堂!場內播放住懷舊歌曲,加上微黃嘅燈光,感覺舒心。 叫咗杯Cocktail 【Voynich Colada】 少少有別於傳統Pina Colada,加咗斑蘭落去,又別具風味。 減低咗酒味,果味更特出。頭盤先食【桂花荔枝汁漬荷蘭串茄】清清口腔,一陣清新美味。 【黑松露帶子餃】薄薄嘅外皮上面有金箔裝飾,很高貴。【陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉】豚肉丁粒小巧精緻,味道濃郁。【爵士湯】聽講係鄧肇堅爵士最鍾意嘅湯,飲完連我都愛上。 上枱時湯盅已經好有特色,先影相打卡! 用蜜瓜、響螺頭、豬𦟌煲成,改良版仲用咗龍蝦湯做湯底,蜜瓜煲完依然清甜,每啖都有陣陣清香果甜味。 入面仲加咗花膠,超好飲呀! 【鮮胡椒蟹皇焗海蝦】將大海蝦去腸拉油,再用秘製醬料烹調,香濃又鮮胡椒嘅香味,蝦肉彈牙爽口。 配上脆脆紫薯絲,增添口感! 【珍菌紫玉】精美素菜包,用一層薄薄包住紹菜包住幼細嘅菇菌絲同紅蘿蔔絲,配上南瓜湯底,清甜健康。 【龍蝦膏
【爵士湯】
【鮮胡椒蟹皇焗海蝦】
【珍菌紫玉】
【龍蝦膏海膽炒飯】
主食係高貴嘅炒飯,飯粒用龍蝦膏去炒,面頭一層日本馬糞海膽,滿滿滋味。
【芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥】
桔仔酥外型神似,外皮口感似咸水角,入面係奶黃餡。 凍嘅芝麻糊好少見,減低濃稠度嘅芝麻糊再加上椰汁忌廉,出奇地好夾,香滑又涼快!
2023-02-23 298 浏览
位於尖沙咀海港城海洋中心的「花圖」,係一間新開張的高級中菜餐廳🍴主打精緻點心、中菜及火鍋🍲店內裝潢瑰麗堂皇,華麗有氣派,帶點懷舊感覺,職員服務殷勤有禮桂花荔枝汁漬荷蘭串茄去皮車厘茄以桂花荔枝汁浸泡過,清新微甜,頗開胃黑松露帶子餃晶瑩剔透嘅外皮,包住鮮嫩帶子及黑松露,帶陣陣松露香氣,好味道陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉半肥瘦嘅伊比利亞豬肉切成方粒,烤焗方式烹調有助保留肉汁,豬味香濃且充滿彈性爵士湯主要材料有蜜瓜、響螺、花膠及豬𦟌等等,用料上乘,火候十足~廚師再加咗龍蝦湯,令湯更加鮮味濃郁,滋陰養顏鮮胡椒蟹皇焗海蝦以紫薯絲作點綴,香脆可口~焗海蝦勁大隻,厚肉又甜美,配上秘製的鮮胡椒蟹皇醬汁,別具風味珍菌紫玉賣相精緻✨以紹菜作為外皮,裏面包着野菌及紅蘿蔔絲等等素菜,清淡健康,伴以南瓜湯底,更添美味龍蝦煲海膽炒飯表面以日本馬糞海膽作點綴,鮮甜味美!炒飯粒粒分明,乾身唔油膩,加咗蟹籽、雞蛋、菜心粒、龍蝦肉等等一齊炒香,味道同口感都好豐富呢!芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥香滑濃郁凍芝麻糊配椰汁忌廉,味道幾夾,甜而不膩。桔仔酥外脆內軟,包住奶黃餡,甜美可口Voynich Colada菠蘿冧酒、椰奶、菠蘿汁、斑斕糖

桂花荔枝汁漬荷蘭串茄

去皮車厘茄以桂花荔枝汁浸泡過,清新微甜,頗開胃

陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉

鮮胡椒蟹皇焗海蝦

龍蝦煲海膽炒飯

Voynich Colada

菠蘿冧酒、椰奶、菠蘿汁、斑斕糖漿。整體帶點菠蘿甜香,椰奶同冧酒嘅味道平衡得恰當剛好

Harbour GCO

提子乳酸、椰子水及烏龍茶。味道酸酸甜甜,滿載清新提子香
2023-02-22 1053 浏览
花圖🌸新派高級中菜廳.是晚去食中餐,好耐無食😍而家啲中菜都講求精緻,好似西餐咁有tasting menu㗎!一入到去成個感覺好grand,好似個宴會廳,前廳好摩登有吧枱,後面用餐位又帶點懷舊感☺️環境清靜好適合兩三人傾下計😊.✨前菜•桂花荔枝汁漬荷蘭串茄🍅個汁酸酸味味幾開胃,一啖就食左粒茄啦~•黒松露帶子餃🥟香味都幾夠,用左帶子黎釀入餃子又係另一做法😃•陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉🐷好好食啊半肥瘦~入口即化,陳皮味微微咁滲出黎,我本身唔鍾意陳皮,但係呢隻OK!再加上啲香草醬,勁香😍😍😍.✨湯爵士湯🥣超級鐘意呢個湯,未試過呢種感覺🤩原來係呢道嘅Signature Soup,龍蝦湯勁香濃🦞,真材實料,仲有一大大片厚身花膠😚.✨主菜鮮胡椒蟹皇焗海蝦🦐🦐🦐可能落得重胡椒,少許鹹但其實頗香的~舊蝦肉係勁大隻😚啖啖肉又彈牙!.✨蔬菜珍菌紫玉🥬初時以為係雲呑皮,原來係生菜包黎架!有好多菇同菜係入面,賣相一流,食菜原來都咁滿足☺️浸住嘅南瓜湯仲多左個層次!.✨主食龍蝦膏海膽炒飯🍚呢個係無人會抗拒🤤🤤🤤個飯粒勁乾身,炒到好香,啲龍蝦膏完全滲晒入去☺️海膽我分開一啖啖咁食,正到痺😘.✨甜品芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥第一
花圖🌸新派高級中菜廳

✨前菜
•桂花荔枝汁漬荷蘭串茄🍅
個汁酸酸味味幾開胃,一啖就食左粒茄啦~
•黒松露帶子餃🥟
香味都幾夠,用左帶子黎釀入餃子又係另一做法😃
•陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉🐷

✨湯

✨主菜
鮮胡椒蟹皇焗海蝦🦐🦐🦐

✨蔬菜

✨主食

甜品
芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥
第一次見芝麻糊會加忌廉🤫唔太甜不過唔算太香~反而桔仔酥好食喎,似煎堆,入面係奶黃黎🥚

✨Cocktail🍸
最特色係餐廳有張超grand既吧枱😱突破咗傳統中式餐廳嘅感覺🤫
Pink Shady💕
Dry Gin做底加左士多啤梨汁同桑莓汁🍓Homemade玫瑰茶梳打,面頭有層蛋白,一路可以添酒上去,啲蛋白會升高唔會冧架!🤭

Voynich Secret
Wow超特別係會煙薰效果,加左接木骨花、蘋果汁同檸檬汁🍋有甜甜既提子係入面🍇
2023-02-18 292 浏览
如果你要在尖沙咀搵一間高檔得黎又型格既中菜館,咁呢間「花圖」就絕對岩晒,餐廳入門口位令人有神秘感,隨著侍應推開大門果刻,映入眼簾嘅系經典中式風格裝潢,佢燈光柔和,營造出一個好優雅同高級嘅環境。用餐區域好寬敞,檯椅都好舒適,部分卡位呈現細包廂設計,空間感非常強。我哋揀咗晚市套餐:💫包括前菜-桂花荔枝汁漬荷蘭串茄,黑松露帶子餃,陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉💫爵士湯💫主菜-鮮胡椒蟹皇焗海蝦💫蔬菜-珍菌紫玉💫主食-龍蝦膏海膽炒飯💫甜品-芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥💫飲品-COCKTAIL/MOCKTAIL各項擺盤精緻充滿藝術感,爵士湯造型特別有氣勢,一打開蓋見到紅紅嘅湯非常搶眼,有別於一般中湯嘅顏色。龍蝦湯底有豐富嘅花膠,呢個湯非常鮮甜,有西式湯嘅風味,又有中式海味嘅鮮味。鮮胡椒蟹膏焗海蝦,以新鮮嘅大蝦為主要材料,加埋唔同香料同胡椒粒,外皮金黃酥脆,食落去好香好脆,蝦肉鮮美彈牙,配埋胡椒同香料嘅香氣,味道好特別,好開胃。蟹膏帶來額外嘅鮮細,配埋酸酸辣辣嘅醬汁,非常好味。龍蝦膏海膽炒飯用新鮮嘅海膽同龍蝦膏為主要材料,炒過後嘅飯粒散發出濃郁嘅海鮮香氣,食落去口感Q彈,味道鮮甜,炒飯色澤金黃,好吸睛,令人食指
我哋揀咗晚市套餐:
💫爵士湯
💫主菜-鮮胡椒蟹皇焗海蝦
💫蔬菜-珍菌紫玉
💫主食-龍蝦膏海膽炒飯
💫甜品-芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥
💫飲品-COCKTAIL/MOCKTAIL
龍蝦膏海膽炒飯用新鮮嘅海膽同龍蝦膏為主要材料,炒過後嘅飯粒散發出濃郁嘅海鮮香氣,食落去口感Q彈,味道鮮甜,炒飯色澤金黃,好吸睛,令人食指大動。
芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥,雖然係簡簡單單嘅中式糖水,但成個擺盤襯得起Fine Dining,芝麻糊亦唔會太甜,配上香口嘅桔仔酥為餐晚畫上完美句號。
2023-02-18 265 浏览
店舖位於尖沙咀海港城4樓,以前八月居的位置,開了這間走高級格調的中式點心菜館, 店內裝修也高级精緻。今次是点選了套餐“薊GAI” 每位HKD458 。 食物材料和味道不錯, 但分量嫌少了一點,男士可不夠飽。 而上菜時間實太久了, 整頓午餐被迫食了约兩小時, 服務人員也不夠醒目, 不會主動服務,要提點多次補茶水。總括來說,唔趕時間的一試無妨。
蟶子皇配涼拌青筍 。 黑松露帶子餃 。藥膳小籠包
黑松露牛肝菌燴日本稻米
鮮果琉璃
日本甜薯炸鮮奶
2023-02-17 805 浏览
行完海港城無印,路經呢間花圖嘅餐廳,見到佢門面氣勢磅礴,金碧輝煌,以為自己去左博物館咁。睇返個餐牌,其實價錢都唔算好貴,所以入去試下。門口係圓形大堂,隱藏的門口一推開,彷彿進入左夜上海一樣,別有洞天。估唔到餐廳地方咁大,經過幾個大廳才到裡面的雅座。我地揀左套餐,包含前菜三小碟,爵士湯,鮮胡椒蟹皇焗海蝦,珍菌紫玉,龍蝦膏海膽炒飯同甜品。前菜係桂花荔枝汁漬荷蘭串茄,黑松露帶子餃,陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉。串茄好juicy, 桂花荔枝汁吊出了串茄本身嘅鮮甜。帶子餃皮薄得黎好Q彈,松露味道好出好香。豚肉入口即融,陳皮香草醬好好味。爵士湯嘅神獸器皿令人驚喜,好可愛,打卡一流。呢個湯好fusion, 味道有d似龍蝦湯,但湯料卻係中式嘅海味,非常鮮甜,而且味道濃郁,好開胃。鮮胡椒蟹皇焗海蝦好大隻,肉質鮮甜,口感彈牙,而且煮得恰到好處。酸辣嘅醬汁的味道非常惹味,加上鮮胡椒的香氣,讓呢個菜更加好味。龍蝦膏海膽炒飯嘅龍蝦膏非常多,而且好香,炒飯炒得好乾身,粒粒分明。海膽都好新鮮,融合在炒飯裡面帶來額外嘅鮮甜。呢間餐廳食物質素高,環境又靚,如果喜歡fine dining, 又鍾意食中菜,呢度絕對係不二之選。

2023-02-12 1547 浏览
海港城一間新開嘅點心,晚市好似有火鍋好神奇!呢度出名就係裝修,我去試都係諗住睇吓佢環境!環境超級靚,個門口都好有趣好似俄羅斯羅盤咁😂😂好有趣嘅裝修㗎非常之殷勤嘅服務!環境同埋服務質素都係滿分嘅呢個帶子黑松露餃,非常少嘅份量, 皮好厚,黑松露扁頭得一點,味非常淡帶子份量好似完全唔覺得存在😅😅藥膳小籠包幾好食,此番個質素燒賣都好食嘅,不過好特別入邊有芫荽其實整體而言都係噱頭為主, sell fusion dishes 味道又唔係話好特別好食,反而好多傳統嘅更加好味😅😅叉燒腸同埋鵝肝腸都正常發揮啦,但係我發覺呢度全部點心都係俾少少🤏🏻主打嗰樣嘢你,譬如好少嘅鵝肝,好少嘅黑松露,好少嘅帶子…..我諗我哋用咗90%係食環境同埋服務甜品都OK啦,冇乜特別邊個菜式想評價多啲😅😅😅全部都合格,冇標青嘅食物,有昂貴嘅價錢,同埋好出色嘅環境,加唔錯嘅服務唔會再試😂😂😂
帶子份量好似完全唔覺得存在😅😅
藥膳小籠包幾好食,此番個質素
燒賣都好食嘅,不過好特別入邊有芫荽
我諗我哋用咗90%係食環境同埋服務
唔會再試😂😂😂
午餐
2023-02-11 444 浏览
食物份量、質素及整體服務,不值這個價位 (價錢如同五星級酒店/ 私人會所)。海膽酥吃不出海膽,鵝肝腸粉只有極少片鵝肝,牛肉球小如魚旦兼沒有附上喼汁。餐廳內部裝飾是有一種復古奢華的感覺,非常特別。但是用餐時餐廳內不斷有裝修鋸木聲,椅背後雲石上的灰塵亦沒有完全清潔,室内空氣清新劑氣味亦太過濃烈。有部份職員心不在焉,需要多次提點。亦沒有主動換上乾淨的碟給食客,用餐完畢後又沒有主動附上牙籤,整體服務有待改善。

2023-02-11