2023-02-17 805 浏览
行完海港城無印,路經呢間花圖嘅餐廳,見到佢門面氣勢磅礴,金碧輝煌,以為自己去左博物館咁。睇返個餐牌,其實價錢都唔算好貴,所以入去試下。門口係圓形大堂,隱藏的門口一推開,彷彿進入左夜上海一樣,別有洞天。估唔到餐廳地方咁大,經過幾個大廳才到裡面的雅座。我地揀左套餐,包含前菜三小碟,爵士湯,鮮胡椒蟹皇焗海蝦,珍菌紫玉,龍蝦膏海膽炒飯同甜品。前菜係桂花荔枝汁漬荷蘭串茄,黑松露帶子餃,陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉。串茄好juicy, 桂花荔枝汁吊出了串茄本身嘅鮮甜。帶子餃皮薄得黎好Q彈,松露味道好出好香。豚肉入口即融,陳皮香草醬好好味。爵士湯嘅神獸器皿令人驚喜,好可愛,打卡一流。呢個湯好fusion, 味道有d似龍蝦湯,但湯料卻係中式嘅海味,非常鮮甜,而且味道濃郁,好開胃。鮮胡椒蟹皇焗海蝦好大隻,肉質鮮甜,口感彈牙,而且煮得恰到好處。酸辣嘅醬汁的味道非常惹味,加上鮮胡椒的香氣,讓呢個菜更加好味。龍蝦膏海膽炒飯嘅龍蝦膏非常多,而且好香,炒飯炒得好乾身,粒粒分明。海膽都好新鮮,融合在炒飯裡面帶來額外嘅鮮甜。呢間餐廳食物質素高,環境又靚,如果喜歡fine dining, 又鍾意食中菜,呢度絕對係不二之選。