2023-02-24 115 浏览
知道海港城港洋中心4樓開咗間新裝修嘅粵菜餐廳,門口幽靜又帶點神秘。 望入去只見圓形嘅接待處,睇唔到餐廳內堂,越私密就越想探個究竟! 哈,一於闖入去睇吓~~ 店員為我地打開隱藏嘅暗門,走入華麗嘅大堂!場內播放住懷舊歌曲,加上微黃嘅燈光,感覺舒心。 叫咗杯Cocktail 【Voynich Colada】 少少有別於傳統Pina Colada,加咗斑蘭落去,又別具風味。 減低咗酒味,果味更特出。頭盤先食【桂花荔枝汁漬荷蘭串茄】清清口腔,一陣清新美味。 【黑松露帶子餃】薄薄嘅外皮上面有金箔裝飾,很高貴。【陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉】豚肉丁粒小巧精緻,味道濃郁。【爵士湯】聽講係鄧肇堅爵士最鍾意嘅湯,飲完連我都愛上。 上枱時湯盅已經好有特色,先影相打卡! 用蜜瓜、響螺頭、豬𦟌煲成,改良版仲用咗龍蝦湯做湯底,蜜瓜煲完依然清甜,每啖都有陣陣清香果甜味。 入面仲加咗花膠,超好飲呀! 【鮮胡椒蟹皇焗海蝦】將大海蝦去腸拉油,再用秘製醬料烹調,香濃又鮮胡椒嘅香味,蝦肉彈牙爽口。 配上脆脆紫薯絲,增添口感! 【珍菌紫玉】精美素菜包,用一層薄薄包住紹菜包住幼細嘅菇菌絲同紅蘿蔔絲,配上南瓜湯底,清甜健康。 【龍蝦膏
【爵士湯】
【鮮胡椒蟹皇焗海蝦】
【珍菌紫玉】
【龍蝦膏海膽炒飯】
主食係高貴嘅炒飯,飯粒用龍蝦膏去炒,面頭一層日本馬糞海膽,滿滿滋味。
【芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥】
桔仔酥外型神似,外皮口感似咸水角,入面係奶黃餡。 凍嘅芝麻糊好少見,減低濃稠度嘅芝麻糊再加上椰汁忌廉,出奇地好夾,香滑又涼快!