2017-01-18 1364 浏览
今日見閒日周圍行下,諗諗下啲朋友成日係Facebook 打卡呢個熱門地點。昨日自己生日又病左,見今日完全好返。來試下同食返餐好的。雖然價錢並唔平都幾貴下,但都豪一豪。今日試左站立壽司區。食物質素幾好又鮮甜,尤其是海膽。再有假期,都要趁閒日來,試埋爐端燒。
昨日自己生日又病左,見今日完全好返。來試下同食返餐好的。
再有假期,都要趁閒日來,試埋爐端燒。
海鮮拼盤
刺身拼盤
海鮮拼盤
刺身拼盤
2017-01-17 831 浏览
今天是週年紀念日,所以專登過海來築地朝聖。不過因事,只是剛剛好趕到9:30 last order。由於時間不足,只好在壽司刺身立食和海鮮丼二選其一,唯有選個比較平又食得飽的海鮮丼。我和老公各叫了一個蜆肉味增湯和一個海鮮丼。蜆肉好足夠,但嫌個湯略咸。雖然如此,但個海鮮丼的魚生和海膽勁新鮮,好有鮮味。魚生亦好滿,超級正!雖然事吧枱,但是一邊吃飯一邊望出去碼頭的海景,十分宜人。飯後,我們在這個迷你超市買了一支熱騰騰的朱古力奶,超級好飲,應該一試。
今天是週年紀念日,所以專登過海來築地朝聖。

我和老公各叫了一個蜆肉味增湯和一個海鮮丼。

蜆肉好足夠,但嫌個湯略咸。
蜆肉味噌湯
特選山貴丼
海膽鯛魚腩蓉丼
雖然事吧枱,但是一邊吃飯一邊望出去碼頭的海景,十分宜人。

2017-01-15
庆祝纪念
纪念日
特選山貴丼
海膽鯛魚腩蓉丼
  • 山貴丼
2017-01-13 847 浏览
日前傍晚時份在鷹君中心辦完事後,便行去評價極端、在灣仔碼頭的「築地.山貴水產水場」嘗嘗。第一個感覺是跟台北的上引水產好相似。六時來到不用等位,我對場內的刺身壽司區、滨燒區、龍蝦包區冇興趣,直接去海鮮丼區也。這次選了價錢第二貴,$238的特上山貴丼,內含十款東西包括魚生粒、三文魚籽、松葉蟹鉗、龍蝦肉及海膽等。賣相不俗,海鮮很新鮮,龍蝦肉更是彈牙。和一些食海鮮丼的店子般,同樣是一吃三食,即可玩埋用海苔捲住及茶漬飯。不考慮價錢問題,純以呢個海鮮丼飯的質素來說,我滿意也。

不考慮價錢問題,純以呢個海鮮丼飯的質素來說,我滿意也。
  • 山貴丼
2017-01-09 851 浏览
生日試一試係咪咁驚喜先??!!唔係空間唔算大,一個圈行完以為好多野食,感覺一眼望完諗住野食特別,都係唔特出整體,有一目了然嘅感覺烏冬~~平淡唔彈牙泡飯~~唔清甜,量少刺身~~唔算特別新鮮,厚薄適中壽司~~無壽司飯同刺身味生蠔~~依款偏咸味但唔覺係清新麵豉湯~~味算足,有湯料明太子~~有醋嘅酸甜味,温度適中本人覺得 ""千兩"" 較好
生日試一試係咪咁驚喜先??!!
唔係

空間唔算大,一個圈行完

以為好多野食,感覺一眼望完

諗住野食特別,都係唔特出

整體,有一目了然嘅感覺

烏冬~~平淡唔彈牙

泡飯~~唔清甜,量少

刺身~~唔算特別新鮮,厚薄適中

壽司~~無壽司飯同刺身

生蠔~~依款偏咸味但唔覺係清新

麵豉湯~~味算足,有湯料

明太子~~有醋嘅酸甜味,温度適中

本人覺得 ""千兩"" 較好
2017-01-08 698 浏览
沒有預約,接近晚上11時進入。沒甚客人,有3位職員圍著在傾計話說入坐後叫了個雜錦刺身丼,等了大約十分鐘,看見廚師叫樓面女職員上菜。女職員接過後失平衡,有些魚生粒粒掉了出來最後廚師接回個丼再擺好一點就算,無補回魚生粒粒桌上有卡紙介紹如何"三食"。就這樣吃,用紫菜捲,茶漬飯。雖然有些魚生被女職員弄丟了,望上去也不算太多。但到吃時卻發現魚生粒粒是很多的絕對足夠拌飯吃,不會出現飯多餸少的情況這個丼聲稱有十款刺身,但我們不懂分辨卡上介紹可預留三分一飯,然後叫職員加茶變身茶漬飯本以為這麼夜才吃,刺身放了一整天(或更耐),已做了心理準備會不新鮮。但出其地沒有魚說腥味 味道不錯,但服務不太細心,沒有補充紙巾亦沒有茶或水供應,除非購買喇
雜錦刺身丼
話說入坐後叫了個雜錦刺身丼,等了大約十分鐘,看見廚師樓面女職員上菜。女職員接過後失平衡,有些魚生粒粒掉了出來
最後廚師接回個丼再擺好一點就算,無補回魚生粒粒
雜錦刺身丼
絕對足夠拌飯吃,不會出現飯多餸少的情況

這個丼聲稱有十款刺身,但我們不懂分辨
卡上介紹可預留三分一飯,然後叫職員加茶變身茶漬飯

味道不錯,但服務不太細心,沒有補充紙巾
亦沒有茶或水供應,除非購買喇

2016-12-25
$120 (宵夜)
庆祝纪念
圣诞节
2017-01-04 969 浏览
香港人貪新鮮,我就緊系吾執輸去試下啦,一月一日去試左呢間前排一開張好多人去,我6點幾左右去到吾算好多人食壽司刺身,反而燒物條隊長到見到都吾想排,我就揀左食壽司生蠔,真系好失望!同日本當然無得比,壽司無咩特別,生蠔新鮮,但味道一般!唯一欣賞系有維港景色補救不得不提是企系到食,怕腳仔軟的人不建議,因為裝修格調不合襯!不能稱做風味。亦吾好expect會有service系想迫客人快快食完走。燒物是有位置坐。這樣的價錢一次沒回頭!門口有日本水果,酒買。
不得不提是企系到食,
這樣的價錢一次沒回頭!
門口有日本水果,酒買。
2017-01-01
2016-12-30 799 浏览
🗓29 Dec上次尼唔知9點就冇得入 摸左次門釘今次早早就去 一早睇過介紹知有野賣 不過入到去一睇 其實唔係好多野 😓 又唔係好吸引 結果當然冇買到任何野入到去正式D餐廳得3間 一間燒物 一間定食 一間魚生壽司 另外重有間係包 有間係淨飲野 之前個晚岩岩先食左燒物 唔想再食 揀左多D選擇既係魚生壽司 係立食 😒 朋友話係日本文化 但係我想坐多過去感受人地文化law 又唔係未去過日本 真係係築地食壽司都唔會立食啦😓 Anyway 叫左十件壽司加隻龍蝦 係好新鮮既不過你話好到冇其他香港地方有又唔係 甚至好過其他好多又唔係 所以尼走個轉 see see係點就算 再尼冇咩興趣
🗓29 Dec

上次尼唔知9點就冇得入 摸左次門釘
今次早早就去

Anyway 叫左十件壽司加隻龍蝦 係好新鮮既
不過你話好到冇其他香港地方有又唔係 甚至好過其他好多又唔係

所以尼走個轉 see see係點就算 再尼冇咩興趣
2016-12-29 14003 浏览
小姐的生日,決定忙裡偷閒,各請半日假,逍逍遙遙去灣仔和銅鑼灣hea半日。 第一站,是去灣仔碼頭的「築地‧山貴水產」。閒日,且是下午關係,訪客並不算太多。 早前,曾與同事到此一遊,大概知道築地劃分了那幾個區域 - 超市、海鮮丼、浜燒、清酒,以及立食區。 小姐未到,小妹嘴饞,在熟食外賣區買了天婦羅蝦$25/3隻來淡嚐。不是新鮮即炸,外層已經不再香脆,咬下去,也不太察覺蝦肉的存在。 小姐來到後,她說這間「海鮮丼」好像挺多人光顧的,我們就走了進去。 特級山貴丼$168,賣相一般,配料有十款魚生粒、三文魚籽、龍蝦肉和松葉蟹鉗,且送上兩塊紫菜。由於打算繼續「搵食」﹐故只點來一客海鮮丼。 魚生粒和其他配料,口感豐富多變,甘香鮮美且油潤非常。只是,飯粒過份汨濕粘了,大感失望﹗ 海鮮丼除了淨吃,或混入芥末及醬油同吃外,還可以用紫菜包著魚生粒同吃。當然,你也可以點來一碗高湯,把丼飯放入,即成茶漬飯。 離開「海鮮丼」,向店的盡頭 - 「立食區」前進。這兒,可以邊品嚐美食,邊遠眺維港風景。 由小姐拍板,要來了一隻珍寶北海道牡丹蝦$65、一客挪威產的三文魚腩$58/5件,以及一客帆立貝$68/3件。刺身以木板

由小姐拍板,要來了一隻珍寶北海道牡丹蝦$65、一客挪威產的三文魚腩$58/5件,以及一客帆立貝$68/3件刺身以木板奉客,再以兩朵小雛菊作點綴,配以玻璃窗上的聖誕鐘,以及維港迷人景緻,真的很美﹗

刺身,遠比想像中肥美鮮甜。帶子刺身入口滑不溜口,肉厚味甜,極富彈性。
厚切三文魚腩,肉厚肥嫩,魚脂尤為豐盈,吃起來十分油潤甘香。

牡丹蝦蝦肉晶瑩剔透如白玉,蝦身肥美, 味道濃郁鮮甜,口感黏稠彈牙嫩滑,滿口的甘甜味。

午餐
2016-12-28 720 浏览
之前喺旅遊展得到贈券一張,趁熱潮減退同贈券過期之前嚟用咗佢。為食豬得到嘅係立食區嘅壽司6件set ,睇返menu咁樣6件一set 大約值100蚊,如果質素唔錯嘅話都食得過。立食區環境好開揚,但係冇位坐始終都唔太習慣,而且都幾累。其實立食原意主要係想turnover rate高啲,但即使呢日係周末晚飯時間,現場所見都係得3成客滿,不如加返啲座位俾客人舒舒服服坐低食啦。6件壽司set,由於menu上冇呢一set,亦都冇人向為食豬介紹過,除咗可以肯定有三文魚,吞拿魚,同油甘魚外,其他嘅都唔太肯定。不過每一件都好新鮮,即使係白色嘅魚都完全唔腥唔會霉,只有鮮甜味,亦有嫰滑/爽脆口感之分。三文魚同吞拿魚油脂豐富,好肥美,其中三文魚味道最突出。壽司size中等,啱啱好一啖一件,魚身唔厚但亦唔會太薄。壽司飯相信係用日本米,每粒都彈牙飽滿有黏性,醋嘅比例亦恰到好處。值得一提係同日本嘅壽司一樣,師傅已經將適量wasabi落喺飯面,可以直接品嚐壽司嘅鮮味,唔需要再落醬油調味。不過如果想走wasabi就要記住落單時講定喇!如果想落醬油亦可以用掃輕輕掃上。總括嚟講有日本當地食到嘅壽司水準,價錢亦可以接受,為食豬
之前喺旅遊展得到贈券一張,趁熱潮減退同贈券過期之前嚟用咗佢
如果想落醬油亦可以用掃輕輕掃上。

總括嚟講有日本當地食到嘅壽司水準,價錢亦可以接受,為食豬會再嚟
樓上嘅夜景好靚,仲要有位坐,外賣上去食都唔錯
用餐优惠
優惠券
2016-12-27 679 浏览
There is 0 service. Uncomfortable environment. Food is not worth what I pay for. Too many people in a small space.
2016-12-26 775 浏览
開咗咁耐終於有時間去試吓,築地分三個區:海鮮丼,燒物區,同立食壽司區。今次我就試左海鮮丼區。三文魚親子丼,刺身同魚籽都好新鮮。平時我唔太鐘意食魚籽,因為覺得佢好鯹,但今次呢個不但無鯹味,而且仲有淡淡的海水鮮味👍🏻另外個特級山貴丼,好足料,有蟹鉗,龍蝦,刺身,好鮮味,不過價錢略貴😔 味噌湯都好特別,用大大隻蜆煲特別好味!環境裝修都真係好似去左日本咁😂 好有feel呀🇯🇵🗻Ps 門口有個supermarket,可以買到好多日本既食物同生果☺️

環境裝修都真係好似去左日本咁😂 好有feel呀🇯🇵🗻

三文魚親子丼
特級山貴丼
2016-12-16
三文魚親子丼
特級山貴丼
2016-12-25 679 浏览
趁住假期前夕 終於有機會慕名而來位於灣仔碼頭嘅 築地魚市場了一早已經網上預約好 點知黎度又可以直入可能時間關係 未夠6點無咩人門口有啲日本酒 蝦片 生果 零食出售再行入少少左右兩邊就係龍蝦包同浜燒重有海鮮丼 然後就係大大個開放式廚房勁大條吞拿魚放左係度 等師父表演見未夠鐘 我地就入左最尾嘅位置開餐都要排隊入 大約等左15分鐘左右 餐廳是立食的 環境算十分乾淨先來一客三文魚腩 肥美無比 抵食吞拿魚盛 價錢唔算好平 質素還可以⋯有大+中吞拿魚腩 赤身 炙燒吞拿魚腩同埋吞拿魚腩蓉軍艦7點左右 出面條吞拿魚被解決了我地買左一盒勁新鮮嘅拖羅 齋睇已經油光滿面 入口個下不得之了哇!一咬爆油!啲魚油係口腔中打轉連日本都食唔到呢隻感覺 超正!
趁住假期前夕 終於有機會慕名而來
7點左右 出面條吞拿魚被解決了
我地買左一盒勁新鮮嘅拖羅
齋睇已經油光滿面 入口個下不得之了
哇!一咬爆油!啲魚油係口腔中打轉
連日本都食唔到呢隻感覺 超正!
拖羅
三文魚腩
吞拿魚盛
拖羅
2016-12-15 954 浏览
數星期前已約定好朋友到這裏是新嘢,這裏環境十分優美,食住睇夜景 。食物亦都保持日本人一貫作風,認真製作, 醬油十分鮮味 壽司水準非常高,拍得住喺日本食,價錢就中等。 我們亦在梅酒bar點了五款梅酒,真的各有特色,而且價錢合理,值得一試。
2016-11-11
  • 自選梅酒
2016-12-14 1056 浏览
聽到香港築地好耐,但一直以來都未有機會試。但十分失望。去到最入的立吞區,明明無人大把位,都要逼人地在一邊。算,嘢好食就OK老實我叫的嘢吾多,只是叫左兩個Set試一試先。未食由是可,一食把鬼火,我明香港的壽司一定無日本好,無台灣好,但你出得呢個價錢起碼有一定質素吧,結果....我去一些小店食質素可能仲好。鮑魚: 好似浸過樹膠咁下碟中間果隻魚(吾記得叫甚麼): 食的時候有D硬硬的感覺,吐出來後才見到原來有鱗,我明魚是有鱗,但....給客人食前可以先起鱗嗎?其他都是正常,但吾收我5件$88而基本功都未做好,會吾會過份左D?而且, 我明wasabi是好貴,但可以用好少少的嗎?總括而言,去到是食環境吾是食壽司、是食環境吾是食壽司、是食環境吾是食壽司,重要的事情要講三次,咁你個心會過得舒服D
聽到香港築地好耐,但一直以來都未有機會試。但十分失望。

Set 壽司
鮑魚: 好似浸過樹膠咁

而且, 我明wasabi是好貴,但可以用好少少的嗎?

2016-12-13
  • 吾知
2016-12-14 980 浏览
刺身新鮮 生蠔抵食 不過就食到一肚氣文末再寫, 而家先睇相P.S. 上網訂位係多餘嘅, 佢只係比你優先權入餐廳範圍排隊/Making online reservation only grant you the priority access to this facility instead of reserving any particularly seats 仲有, 喺燒物區, 我哋排第二位(2人), 排頭位嘅個組有5人, 侍應竟然hold起2張2人位(唔係相連又唔相近), 但係又唔係叫個5個人分開坐, 齋hold起晒D位, 勁無奈
刺身新鮮 生蠔抵食
不過就食到一肚氣
文末再寫, 而家先睇相