2016-12-11 1021 浏览
兩百多元的一個海鮮丼,但份量十足。刺身很新鮮,特別是鋪在飯面的海膽~吃起來啖啖也是海水味。飯的份量也是十足,我一個人係食唔曬。其他食客也是兩個人share一個 丼。儘管我寫了這句,希望這裡不要因此減少飯的份量。我要說的是,其實這裡性價比很高,希望餐廳繼續保持。飲品方便熱飲只得兩三個選擇,希望店方可以注意一下。
兩百多元的一個海鮮丼,但份量十足。
刺身很新鮮,特別是鋪在飯面的海膽~吃起來啖啖也是海水味。
飲品方便熱飲只得兩三個選擇,希望店方可以注意一下。
2016-12-11 899 浏览
在尖咀搭小輪過來很方便,一上碼頭就到了。好彩平日,老婆很醒目也訂了入場時間,所以很快便入到這間很想來的餐廳。入內裝修很日本風,很乾淨。(有些像台北某海產店),首先入去立食區食魚生及壽司。入區order食完出區先比錢。叫了兩個set 八十幾蚊,有些係日本先的味道,海鮮新鮮,海膽有少少海水味不是太甜,在香港食已算不錯了。加了油甘及三文魚腩壽司,中上水準。之後去了滨燒部食網燒海鮮,特色的燒鰻魚,非常好味,真想叫碗飯做鰻魚丼,不過怕太飽,最後冇叫到。下次會再來食海鮮丼,總結來說海鮮也新鮮,價錢也合理的。最好都係平日來。
壽司set
set
燒物
  • 燒鰻魚
2016-12-11 13812 浏览
笨到整既水魚宴朋友一个月前話想試,我就上網book, 排左成个月先有晚餐位。今日去到以為好多人,点知冇人既,心知不妙,既然來到冇理由唔食吖,就食盡佢,豪一次入到去就去最入既立食區,我等…………係等海景位,唸住靚d……。收咁貴椅都冇一張,你叫我点帶老人家來試?華沙bee, 劣質呀!竟然收咁貴价錢用下等平貨……真正既日本餐係即磨架!我最鍾意食海膽,bb叫左來自日本最貴果客比我食,点知我食唔到香味,我好唔識貨。但我相信係新鮮的,只係處理得唔好又叫左最貴既生,因為平价的冇貨。沖得太多水喇,肯定开得唔好喇。很瘦,又再次浪費美味食物龍蝦,嘩,竟然咁普通,又冇咩膏……又唔香,又唔甜長腳蟹,終於好d喇,有蟹味,係鮮的,但唔好以為抵叫左d壽司,全部都好一般佢地开左支白洒,酒應該ok的,我見他們冇投訴男友同朋友話要笨得砌底d,轉戰有得坐區,因為食左成二千蚊唔飽!我地不会再來!!又叫洒,最平果隻,嘩,得5杯!又几百蚊!2个男唔夠分!大佬介紹我地食魚肝,好香好好味。encoll了,入口即融,又香。齒甲留香!又叫左隻燒鮮鮑,我唔知味道如何全日冇肉落肚。我地應該冇人夠飽…………
笨到整既水魚宴

就食盡佢,豪一次

龍蝦,嘩,竟然咁普通,又冇咩膏……又唔香,又唔甜

長腳蟹,終於好d喇,有蟹味,係鮮的,但唔好以為抵

叫左d壽司,全部都好一般

佢地开左支白洒,酒應該ok的,我見他們冇投訴

又叫洒,最平果隻,嘩,得5杯!又几百蚊!2个男唔夠分!

又叫左隻燒鮮鮑,我唔知味道如何

全日冇肉落肚。我地應該冇人夠飽…………

2016-12-06
2016-12-09 856 浏览
聽聞香港有築地好耐。。不過都冇時間試。。難得今日得閒就去TrYTry。。二個字“普通”。。入去唔洗排隊。。更唔好講要預約。。不過如果要排就真係唔好浪費時間。。去過日本築地既朋友可以唔洗去。。店內環境細。。魚生係靚既。。不過可能放得太耐。。冇左果種鮮味同感動既感覺。。立食枱有D範圍有怪味。。應該清潔問題。。店員服務最差。。悔氣。。粗魯放底食飯。。找數多謝都冇句。。食物:壽司Setx2,三文魚腩刺身推介:大吞拿壽司總括:不值一試
食物:壽司Setx2,三文魚腩刺身
推介:大吞拿壽司
總括:不值一試
日本築地市場的面積約為23萬平方米,呢個香港山寨版,真係細得交關。直缐行1分鐘已到盡頭😑今日係灣仔做野,一支公嚟呢道試下門面幾好,夠大樓頂夠高。感覺衞生。場內有外賣刺身、壽司、炸物、生果、酒、飲品賣,堂食有5個區域。龍蝦包、海鮮丼、燒烤、sake酒吧、壽司。今次試下重點介紹的魚生飯,叫咗個特上山貴丼,一個人唔洗等位識得食,一定試海膽先。但有陣騷味其他海鲜足料新鮮,好味仲有會展海景之後口痕,再去旁邊搵食半隻龍蝦包,$98,有D貴。食落抵返曬如果個包大個D包住D肉會更好,因為食嘅時候邊食邊跌.......最後係外賣區買支野飲,右邊果支係綠茶可樂,但只有可樂味總括嚟講,可以一試

今日係灣仔做野,一支公嚟呢道試下
門面幾好,夠大樓頂夠高。感覺衞生。
場內有外賣刺身壽司、炸物、生果、酒、飲品賣,堂食有5個區域。龍蝦包、海鮮丼、燒烤、sake酒吧、壽司
今次試下重點介紹的魚生飯,叫咗個特上山貴丼,一個人唔洗等位
特上山貴丼
識得食,一定試海膽先。
但有陣騷味

其他海鲜足料新鮮,好味
仲有會展海景
之後口痕,再去旁邊搵食
龍蝦包
半隻龍蝦包,$98,有D貴。食落抵返曬

最後係外賣區買支野飲,右邊果支係綠茶可樂,但只有可樂味

總括嚟講,可以一試
2016-12-01
龍蝦包
2016-12-08 927 浏览
如果喜歡日本料理的人,我相信沒有人會不知道築地是什麼😆如果你未有時間親身到日本的築地,現在香港剛開業的築地.山貴水產便可隨時前去了👏🏻而且前去方法很簡單在灣仔碼頭旁十分方便。蜆肉赤麵豉湯 - 蜆肉很大隻而且份量也不小再加上海帶和菇,整體十分鮮甜飲到最後也不會有沙特上山貴丼 - 材料十分豐富有,十款魚生粒、三文魚籽、龍蝦肉、松葉蟹鉗、海膽十款魚生粒,粒粒新鮮配合飯一起簡簡單單加上醬油提鮮已是無敵,海膽鮮甜沒有苦味其他材料 - 鮮鮮鮮七色北海丼 - 材料有海膽、牡丹蝦、三文魚、三文魚籽、赤身、中鮪魚腩、帆立貝三文魚籽鮮味十足而且十分大粒汁液濃厚沒有腥味,每咬爆一粒也會覺得在口中有鮮到爆炸的感覺,而且質素十分高,牡丹蝦蝦肉膠口鮮甜再加上蝦糕 ⋯⋯完美(美中不足的是紫菜有點受潮不是太脆)
蜆肉赤麵豉湯
七色北海丼

(美中不足的是紫菜有點受潮不是太脆)
蜆肉赤麵豉湯
七色北海丼
星期天的日子這日終於有了目標便是開業差不多兩月《灣仔碼頭》築地.山貴水產市 場 ,碼頭以經被週邊地盆包圍得像十面埋伏一樣沙塵滾滾、所以如果你是想從灣仔港鐵站走來,經過一眾商厦後沿著天橋 (沿途會有路牌指向碼頭方向)才能到達, 固如果路線安排理想便是坐船由(尖沙咀碼頭)前往最為方便。。。一入門便是零食,生果、酒品等食物,不用急用眼珠掃閱完畢後 ,目標就在後方一路往前走有壽司外賣區,或一些熟食柜位、看到少少人龍終於來到食肆攤位前,不過停下兩秒八卦心態還是推使我繼續前行~~最前方便是「立食區」亦擁有漂亮維港海景,不過最終我還是折返吃丼飯、在立食區附近還有一個魚池放上了龍蝦、雪場蟹等極富新鮮感呢!!要上一份親民價錢版山貴丼HK$108.陣容滿滿的端上面前,先想講去留速度快,所以新鮮度固不成疑,三文魚、吞拿魚,、魚子、八瓜魚粒等,還有少少紫菜絲等材料份量尚算充足,侍應還附加上兩張紫菜給我自行包作手卷,紫菜可能剛開封全無淋身感覺、喜歡的還有那短短肥肥日本飯,軟糯味美,如果你也像我一樣喜愛日本米質感應該不會失望。☆附上當日影片, 如要睇片可坐定定在大電腦前、手機暫不適用。☆

外賣壽司最適合附近上班一簇,又或是坐船吃蠻不錯

山貴丼
2016-12-04
2016-12-03 788 浏览
香港人去日本其中一個熱門地方~築地,已經進駐左香港灣仔,我同好友們已急不及待咁去朝聖,一去到就點左三款食物賣相非常ok,但食落去嘅味道就無預期咁驚喜,同坊間嘅差唔多,除左生蠔算係比較新鮮外,其他都好一般,都有少少失望!不過依家只係開左好短時間,仲有改進空間!

2016-12-01 8194 浏览
五人為食組合出動,今次去試灣仔碼頭山貴築地一入去感覺似台灣上引水產,但無咁齊全同無咁大,由於香港唯一以這題材特色餐廳,會有加分一開始,先走到最入面既壽司bar,首先叫左三個壽司set,每人食三件,我食左中拖羅壽司,帶子壽司,加拖羅蓉軍艦,整體感覺良好,價錢同日本餐廳差唔多,無櫈坐,企足成程,壽司感覺唔夠喉,多叫左油甘魚壽司同大拖羅壽司,第一次上既拖羅並非拖羅,梗係投訴,換左一次,第二次真係拖羅,味道出色,仲有叫左幾款刺身,池魚高水準,北寄貝頂非常鮮甜,帶子肉厚鮮甜,5個人叫左14代清酒set,14代當然無投訴食完去第二站,兵分两路排隊,一面排燒海鮮,一面排丼,結果丼跑贏,食左丼先!五個人叫三個丼,分別係山貴丼,特上山貴丼(有海膽),海膽丼,丼做得非常出色,特別係入面既海膽,每舊都有两隻手指咁粗仲好新鮮食完丼再等燒海鮮,但條隊太長,等左45分鐘,其間買左啲小食,青提子,海膽墨魚汁包,龍蝦包,都一致好評,唯一可惜係一位隊友因等太久,要先行離開4個人,點左鰻魚,燒得唔好,大蛤,非常鮮甜,保留了海水味蟹腳,太乾,蟹肉不飽滿其他就一般水平,有點失望,永遠期待既野,都係會有較高標準綜合總結,識合情
五人為食組合出動,今次去試灣仔碼頭山貴築地

高水準,北寄貝
頂非常鮮甜,帶子
肉厚鮮甜,5個人叫左14代清酒set,14代當然無投訴

仲好新鮮

4個人,點左鰻魚,燒得唔好
,大蛤,非常鮮甜,保留了海水味
蟹腳,太乾,蟹肉不飽滿
其他就一般水平,有點失望,永遠期待既野,都係會有較高標準

綜合總結,識合情侶拍拖去,唔使等咁耐,食完可以上樓上吹吹風,睇海景
  • 燒大蛤
  • 魚生丼
2016-11-25 10302 浏览
與家人都愛吃日本菜特別是壽司刺身於是 半個月前便網上訂了入場票為避開假日人潮便選了星期一的中午12時中午12時去到 門口已有人龍有兩條隊一條是已預約一條是即日(walk In)職員會先安排已預約客人入內內裡十分和風先會見到水果及外賣區之後龍蝦飽及浜燒餐廳再到don及壽司店共四間餐廳由於家人愛吃壽司刺身於是選了壽司店壽司店是立食職員會帶位及奉上order紙點了金槍魚盛set大鮪魚腩刺身海鮮拼盤油甘魚壽司赤貝壽司帆立貝壽司鯛魚壽司焙茶*金槍魚盛金槍魚有齊各部位壽司大鮪魚腩壽司是最突出的 入口融化感其餘 跟一般壽司店沒什麼分別*大鮪魚腩刺身感覺 壽司會較有口感一般*海鮮拼盤店員說當日沒有生蠔已賣完自動轉了蟹腳12點都賣完?不過 還是點了龍蝦少了點鮮味蟹鉗 仍嚐到蟹味這個拼盤 屬一般*油甘魚、鯛魚、帆立貝及赤貝壽司都不錯 鮮甜整體壽司會較出色而餐廳(是全場)沒有飲品提供點了一杯 焙茶(留意是沒有refill 的呢)而 點壽司豉油方法雖然提供有圖的座枱卡教學但可能沒有店員講解 又沒有文字 週邊食客好像都沒有按指引加豉油呢其實 用回傳統豉油樽可能會更適合結帳後繼續往浜燒區進發時間尚早不用等位點了*
與家人都愛吃日本菜
特別是壽司刺身

於是 半個月前便網上訂了入場票
為避開假日人潮
便選了星期一的中午12時

中午12時去到 門口已有人龍
有兩條隊
一條是已預約
一條是即日(walk In)

職員會先安排已預約客人入內

龍蝦
少了點鮮味
蟹鉗 仍嚐到蟹味
這個拼盤 屬一般

*油甘魚、鯛魚、帆立貝及赤貝壽司
都不錯 鮮甜

整體
壽司會較出色
而餐廳(是全場)沒有飲品提供
點了一杯 焙茶(留意是沒有refill 的呢)
而 點壽司豉油方法雖然提供有圖的座枱卡教學

大滿足
十分推介!

由於家人不愛吃don
沒有到該店品嚐
但該店是四間裡最長龍、人流最多的
可能 午飯時間關係
亦是最經濟飽肚之選

而場內有多款飲品售賣
包括品酒區
亦有外賣刺身壽司、日本食物
奇怪的是我愛吃的西班牙乳酪亦可在這裡買到

整份  龍蝦飽
  • 龍蝦飽
  • 大鮪魚腩壽司
  • 雞泡魚乾
最不合理是要客人企住食,差過一般日本魚市塲。但收得尼個價錢,橙都冇張,做生意做得咁小家。山長水又遠,下次重去唔去? 加上,食物質素也只是一般。不如去間日本餐廳,坐下舒服D食。the worst thing is that customers have to stand to eat, despite the high price.
2016-11-25
2016-11-24 830 浏览
今晚與友人首次到訪香港築地,一入去環境暗暗地都幾吸引,周圍擺放咗日本零食同酒。我地當然要搵咗正餐食先,行到入面見到有龍蝦包,串燒,丼飯,壽司部。首先,我地食咗壽司的set A tuna set 每件吞拿魚入口即溶,非常肥味,值得再試!set d 都十分新鮮 有日本築地質素之九成!之後我地就去左食串燒,串燒係場內唯一要排隊既地方,可見受歡迎程度!等了大概10分鐘,就可以見到開式廚房,師傅將新鮮的食材烤熟,灑水上爐之時,更有一圈火球,看著煮食過程 本身就是一種享受!當然味道更是不錯👍 值得推介 和牛 同 雞泡魚皮,和牛外香同軟 更加 juicy !雞泡魚皮很特別,甜甜的和好好咬口!再配上一支桃梅酒,放在冰水之中的酒杯,使酒保持冰冷。熱烤出來的串燒;凍冰冰的梅酒 是最好的組合!Ps 食壽司 立食位置更加有維港景色
Ps 食壽司 立食位置更加有維港景色
桃  梅酒
燒雞泡魚皮
2016-11-24
桃  梅酒
燒雞泡魚皮
2016-11-22 773 浏览
開飯很多食評都話山貴水產又貴又一般新鮮,但作為中意食刺生既香港人,點都 要親自朝聖。晚上6點去到,得返唔係好多壽司有得賣。入邊有個甜蝦刺身我好想試, 不過出面冇位食,所以我都放棄左。今次叫咗兩個壽司set ,都係88大元。我最期待係 大拖羅壽司 可惜 完全冇特別, 一set 5件壽司裏面, 最有印象竟然係秋刀魚壽司。 係意想不到咁鮮甜。另外叫左一隻價值 168蚊嘅 北海道北寄貝刺身, 比我想像中大隻 而且 十分非常之鮮甜, 係貴不過好味。總括而言,未黎過可以黎下, 不過黎一次就夠啦
開飯很多食評都話山貴水產又貴又一般新鮮,
但作為中意食刺生既香港人,點都 要親自朝聖。
晚上6點去到,得返唔係好多壽司有得賣。
今次叫咗兩個壽司set ,都係88大元。
北海道北寄貝
總括而言,未黎過可以黎下, 不過黎一次就夠啦
北海道北寄貝
2016-11-21 2506 浏览
一直有留意這家餐廳的開業,所以也知道對這個地方的負評很多;一直猶疑要不要去嘗嘗,但又怕中伏。 但作為非常為食的我,直到今天終於按不住來看看。 星期日中午12:30到,不用排隊,我們四個人直接進去市場。 之後幾個人就立刻分頭瞭解餐廳的規模及分類情況,探子彙報得知有四個餐廳部分,分別是壽司,燒烤,魚生飯及龍蝦飽,另外還有梅酒部分。 第一個吃的是壽司部,過去知客問我們要不要壽司吧位置,我們看了一下,反正其他卡座也是沒有坐位的,又不用等,就馬上過去了。 幾個人就忙著研究餐牌,但我們警戒意識還是沒有放下,為怕中伏,只先點了一份$88元的什錦壽司嘗嘗看。 不消五分鐘,東西到了,大家也是抱著「不好吃就馬上撤走」的部署。 哪知道,吃下去,這壽司的用料,包括魚貝的topping以及壽司飯,都非常高品質,魚貝的新鮮及爽甜,居然讓我覺得只有日本當地及某些在中環的高價餐廳才有的品質;壽司飯的那種不軟不硬的口感,微微的醋酸,非常的融和,很有驚喜。 當然我們也是二話不說的點的一客又一客,來的每一塊壽司的水準都能保持,這個可不是容易啊。 但可惡的是沒有椅子坐下來,由於上午行了半天的山有點累,我們只好轉戰其他能坐下的
第一個吃的是壽司部,過去知客問我們要不要壽司吧位置,我們看了一下,反正其他卡座也是沒有坐位的,又不用等,就馬上過去了。 幾個人就忙著研究餐牌,但我們警戒意識還是沒有放下,為怕中伏,只先點了一份$88元的什錦壽司嘗嘗看。 不消五分鐘,東西到了,大家也是抱著「不好吃就馬上撤走」的部署。 哪知道,吃下去,這壽司的用料,包括魚貝的topping以及壽司飯,都非常高品質,魚貝的新鮮及爽甜,居然讓我覺得只有日本當地及某些在中環的高價餐廳才有的品質;壽司飯的那種不軟不硬的口感,微微的醋酸,非常的融和,很有驚喜。 當然我們也是二話不說的點的一客又一客,來的每一塊壽司的水準都能保持,這個可不是容易啊。 但可惡的是沒有椅子坐下來,由於上午行了半天的山有點累,我們只好轉戰其他能坐下的餐廳。
燒烤餐廳已經有好幾個人在排隊,在這約20分鐘輪候過程中,當然就是邊等邊去買龍蝦包來嘗嘗啦。 龍蝦包小店就在排隊的正對面,小的龍蝦包盛惠$98, 是現點現做的,也不用排隊,熱騰騰的龍蝦肉都很彈牙,味道也不錯;但分量很小,坦白說以這個價格,這個包的性價比就很低。 這樣hea了一會,就坐進出燒烤餐廳部分。 也是老方法,先點幾樣來試試,再作定論。 來了燒物,非常新鮮肥美,尤其是黃貝,海螺,大石蠔等。 其他如和牛,雞泡魚幹,小番薯等都很好吃。 又坐得舒服,不知不覺地在這裡吃了八百個大洋。
吃就吃得有點飽,于是我這個酒鬼就提議大家去梅酒部喝梅就當甜品。 這個梅酒部總共提供9種梅酒,我們就點了兩個五杯的套餐,一于把所有的都嘗遍。 一個很精緻及有高低級的酒架,每個能放五杯酒,兩個酒架共十杯酒,顏色既不同又鮮豔,視覺上也感覺到它們味道的甜美繽紛。 當然當酒以杯一杯的進肚子後,那種味覺的昇華更就不住話下喇。
我覺得這個築地市場在某些地方還是需要改進,例如壽司部應加坐位等;但其他的基本面都做得不錯,值得再來。
2016-11-20
  • 什錦壽司,
  • 黃貝
  • 海螺
  • 大石蠔,
2016-11-20 793 浏览
經過灣仔黎到築地水產,因為六點關係排左一陣就入到去,入到去好似超市咁好選擇零食,罐頭或好多乾物再入d就有幾間餐廳可以選擇,我地選擇左最入果間!企係度食望住個海景刺身新鮮壽司都好新鮮!個橙味水都好特別龍蝦泡飯都唔差原來想叫生蠔但賣曬了
刺身新鮮
壽司都好新鮮!個橙味水都好特別