2018-11-22
同朋友同事食日式放題就食得多,同重要嘅人食就梗係要重質不重量啦,今晚就去咗《稻乙》享受高級日本料理。《稻乙》裝潢充滿和式風格,店面雖然唔大但有晒VIP房、卡位、料理枱。卡位仲有塊布簾,增加私密感。【鮟鱇魚肝】鮟鱇魚營養價值甚高,魚肝更加被稱為人間極品。 口感綿密,配上辣蘿蔔蓉同醋汁,食落零腥味。【和風伊佐木刺身】擺碟好鬼靚。 魚肉白裡透紅、鮮甜軟滑。【赤穗蠔】赤穗巿盛產蠔。先食到清新海水味再有少少回甘,好新鮮。【鹽燒花竹蝦】好大隻蝦。雪白嘅蝦肉極爽口,燒出嚟香口兼蝦味濃郁,啱晒鍾意食蝦嘅我。【清酒壺燒榮螺】大大粒榮螺裝住加咗清酒嘅湯同埋切成粒嘅螺肉。 清酒味道令令螺肉嘅鮮甜味更突出。【阿波尾雞】馳名日本嘅阿波尾雞,燒出嚟黃金色嘅雞皮配上芝麻好香口。雞肉彈牙多汁,肉味豐富。【魚湯烏冬】用4-6種魚淆製而成,無落奶但淆出到嚟已經係奶白色,不經任何調味。魚味極之濃厚,烏冬又滑又彈牙。日賣60碗,售完即止,必點之選。最後仲有甜品送添,豆腐雪糕好似維他奶味咁,幾特別。最鍾意呢度食材新鮮,用料上乘。寫到呢度我又想再去食啦。
【和風伊佐木刺身】擺碟好鬼靚。 魚肉白裡透紅、鮮甜軟滑。
最後仲有甜品送添,豆腐雪糕好似維他奶味咁,幾特別。
最鍾意呢度食材新鮮,用料上乘。寫到呢度我又想再去食啦。