2018-09-14
老闆宴客我都係第一次安排日本料理, 壓力真係甚大呢, 外國客人x國內老闆, 完全無頭緒, 由首選鯉魚門搵到去尖沙咀, 因為我要考慮既係方便食煙,門面,服務, 客人出面既安全,始終過往都係會揀酒店, 點都唔會遇上酒樓阿姐既場面。7月中收到order我已經whatsapp稻乙, 當時無覆我其實我諗緊可能太早或者當我係得個問, 結果兩天內覆返我, 文字上都明顯有交帶無重點強調點加錢點加錢。自訂位後我真係變態到日日睇fb, opeenrice睇人地口碑仲google map埋個面口服務: 一去都估計我已經見到網民所提的老闆,佢全晚真係不停周圍去介紹,員工亦相信好反映老闆有幾"好", 不流利英普既我留而比佢地既員工努力咁去介紹食物係d乜。絕對令我鬆一口氣。食物: 絕對相信之前我追既post一定唔係打手, 真係鮮到不得了, 老闆唔單止介紹得詳細,佢連我帶黎既香檳同兩款紅酒都好熟識, 食物上佢提及到佢地唔會做下價三文魚,正正知道國內人既心安排了前茶, 再上一絕日本蠔, 後者就係剌身, 壽司等等...最出色係老闆細心咁叫左師博入黎燒幾下,令到幾位女士尖叫起黎, 當中客人仲識日本,多次同師傅日文溝通環
環境: 開左間房8人坐之餘都仲叫鬆動,環境安靜, 無聊擔心埋廁所既我真係唔駛擔心, 絕非一帶日本餐廳的小形臭廁, 加上今次客人份量都唔細, 個廁所真係既乾淨又夠大同幢大廈有多間日本, 同時因為稻乙係2樓,我已經一心諗到自己老闆落街食煙都快人一步
*房間最低消費更比起我當初既首選平, 講到宴客錢都係事小, 整體食物環境真係滿意到不得了, 我自己老闆都話返國內食唔到咁正
極尚刺身兩份
吞拿魚腩壽司