星期六下午來試試這間多正平的餐廳, 環境感覺很舒適, 服務都不錯。叫咗脆脆厚豬扒及白汁雞皇飯, 還選了兩日兩夜羅宋湯。湯來到, 份量不錯, 但香料比較特別, 有很多rosemerry, 而不是月桂葉, 菜種類不過味道比較單一, 沒有半點肉味, 既不是正宗又不是港式, 有點失望。白汁雞皇飯份量夠, 但雞肉調味不足, 始終係雪雞, 唔醃就冇味。趣脆豬扒買相不錯, 外層麵包糠很薄, 有香味, 可惜豬排沒有半點肉汁, 偏乾。 總括黎講不過不失。
叫咗脆脆厚豬扒及白汁雞皇飯, 還選了兩日兩夜羅宋湯。
總括黎講不過不失。
2019-08-10 2488 浏览
男友無意中發現公司附近有間新開不久的餐廳,午市期間總是大排長龍,於是今天就特意帶我去揍一下熱鬧。星期六下午1時來到,門口的人龍不短,等了大約半小時才能入座。侍應跟我們說用餐時間只有1小時,幸好這裡上菜的速度蠻快,不用吃得太趕急。是日午餐的菜色選擇不算多,除了西式的意粉外,還有港式茶餐廳風味的豬扒飯和粟米石斑飯,總有一款岩口味。主菜可跟餐湯、沙津或餐飲,我們當然二話不說就點了鎮店之寶羅宋湯。📍兩日兩夜羅宋湯 (跟餐)羅宋湯的味道偏向港式風味,每口湯都充滿蕃茄和蔬菜的鮮甜,而且還帶有淡淡香茅味作點綴,確實令人有種想一飲再飲的感覺。原來美味的羅宋湯得來不易,全靠餐廳花足心機、落足材料製作,經過繁複的工序和兩日兩夜的沉澱後,蕃茄味才能得以如此濃郁。📍經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋 $128通粉沒有煮得過腍,仍然帶有口感,每條都沾滿了奶味香濃的醬汁,很惹味。當中夾着的煙肉粒大小適中而且有嚼勁,吃起來口感豐富。面頭的脆脆芝士片除了令整體賣相更精緻外,味道咸香也不錯呢。流心溫泉蛋的蛋漿令整個通粉增添濕潤感,更容易入口。📍煙三文魚意粉 • 芝士蘑菇汁 $128煙三文魚的份量好足,味道剛好唔會死咸,芝士汁的

📍兩日兩夜羅宋湯 (跟餐)

📍經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋 $128

📍煙三文魚意粉 • 芝士蘑菇汁 $128
煙三文魚的份量好足,味道剛好唔會死咸,芝士汁的味道也十分香濃。

餐廳環境寬敞唔會話坐得好迫,而且裝修美觀精緻,食客可以舒適地享受美食。

最後埋單不用加一,意粉與普通西餐廳的價格相約,質素有保證,算是幾抵食。
  • 經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
2019-08-06 318 浏览
呢間新開無耐嘅餐廳成日排長龍,今日遲咗放飯,所以終於有機會試下。雖然2:30食lunch有折,不過好多野都賣晒,而值得一提嘅就係佢嘅價錢,基本上除咗沙律之外,全部野都係$100以上,最貴嘅要二百幾,喺荔枝角工廠區黎講算係幾貴,但係都成日要排隊兼咁多野賣晒,呢個私疑直到個跟餐沙律上檯開始慢慢解開。個沙律賣相好掂,而食落個味道亦都好好,跟手黎個吉列豬扒飯,豬扒同飯分開上,好處係舊吉豬無咁易因爲飯嘅蒸氣而產生嘅倒汗水整淋,呢個吉列豬扒粉漿薄兼有肉汁,好味,佢配嗰個汁都得,feel到唔係求其pat個汁比你嗰隻。總結,$120連埋加一真係唔平,不過以水準而言就係物超所值,中環食個$150以上嘅lunch都無佢咁好食。
2019-07-26 405 浏览
朋友仔可以放到閒日假。她提議試下Ricky在荔枝角開的祥仔The Food Story。餐廳星期日同ph休息。亦沒做晚市4點便關門因為無得訂枱。所以約左lunch time先到先等位。我1:15去到。人山人海已經有超過10人等位。等左約25分鐘終於有位。餐廳裝修簡約雖然少少迫但望落幾舒服。點知一坐低server話限時1小時要交枱。想點呀?1:40坐低都要1小時交枱?。起碼都1.5小時喇。黎之前我地吾知。講真如果知道我地未必選呢度店內食物選擇吾算好多。我要左set lunch。經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋128蚊(包咖啡/意式素菜沙律/羅宋湯三選一。若要add on便加15蚊)Carbonara味道好。賣相亦精緻好creamy而且煙肉煎得好香口:。份量吾算好大。大胃的我勉強夠飽囉朋友仔叫左祥仔脆脆豬排飯(108蚊)。呢個不跟餐。外觀個豬排幾脆口脆脆豬排切開幾厚朋友仔叫我試下我咬一啖。肉厚身但吾un而且好脆仲有少少肥個茄汁飯幾香。最重要係下面既飯粒粒分明沒過林朋友再叫左兩日兩夜羅宋湯(加15蚊)她說好香牛骨同香草味食完野想叫咖啡之際。Server提醒我地1小時要交枱。送上咖啡時更叫我地快少少
因為無得訂枱。所以約左lunch time先到先等位

餐廳裝修簡約雖然少少迫但望落幾舒服
。點知一坐低server話限時1小時要交枱。
想點呀?1:40坐低都要1小時交枱?

店內食物選擇吾算好多。

我要左set lunch。經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋

Carbonara味道好
。賣相亦精緻
好creamy而且煙肉煎得好香口
:。份量吾算好大。大胃的我勉強夠飽囉

脆脆豬排切開幾厚
朋友仔叫我試下
我咬一啖。肉厚身但吾un而且好脆仲有少少肥

個茄汁飯幾香。最重要係下面既飯粒粒分明
沒過林

朋友再叫左兩日兩夜羅宋湯(加15蚊)
她說好香牛骨同香草味

食完野想叫咖啡之際
(果陣我地坐左約50分鐘)。

To be honest
甘樣令我地坐得好吾舒服
。連杯咖啡都要快快飲。

本來想睇下有冇甜品可以食。店內有creme brulee同panna cotta 2種甜品。但因為驚隨時要交枱
所以飲完咖啡拿拿聲埋單。埋單時已2:45亦開始有空枱。

講食物我覺得其實好好
。但1小時用餐其實真好rush
。對我地呢d平日放假想輕鬆食飯既人黎講就吾太適合。試一次就夠
。我地食完正餐立即在荔枝角再搵地方tea

2019-07-25
  • 經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
  • 祥仔脆脆豬扒飯
2019-07-10 619 浏览
Ricky 師傅主理既「祥仔The Food Story」,有信心保證,點都要試下既!座無虛席,1:30pm黎到都要等一陣,排左5至10分鐘就有位啦!「兩日兩夜羅宋湯」唔知係咪真係煲左兩日兩夜呢,湯味濃,唔錯! 我最想試既 粟米 真 石班飯賣哂……我地揀左「經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋」Carbonara醬汁creamy,配上鹹香煙肉、濃郁芝士、脆芝士片,加埋溫泉蛋即拌勻即食,令長通粉更滑更滋味!「南美香辣燒春雞」,雞肉出奇地嫩口,配粗薯條,椰菜花同秋葵,而南美香辣風味亦不錯!!

2019-06-21 1821 浏览
今日與同事一同去試試,我叫左脆脆豬扒飯,豬扒又夠厚,外脆內軟好好食,係個飯d汁太多,可以另上最好。另外由之前既包飲品,沙律或湯,變左沙律,湯或飲品三選一,加一款要$15。變相加價,好不情願下我冇加到飲品,咁熱先咁玩,我情願$20 買杯台式飲品反公司飲!
脆脆豬扒飯
脆脆豬扒飯
位於荔枝角的祥仔,是由本港名廚Ricky 張錦祥 主理的港式西餐廳。作為一名吃貨,對於名廚界的事情也略知一二。Ricky曾是酒店名廚,也是私房菜的老闆,這次可以用貼地價錢,品嚐到高手的廚藝,當然要一試。餐廳佔地5000尺,可以同時容納70人,裝修新穎玩味,光線充足,環境寬闊,感到舒適自在唷。午市套餐,包括: 主菜,沙律/餐湯和飲料,價格$78至$128,絶對合理呀。Ricky最拿手的菜式是懷舊港式西餐,大部份的主菜勻是中西合壁的菜肴,用上高檔高質食材精心製作而成,不論是烹調的心絲,或是菜式的味道方面勻令人很滿意呀。兩日兩夜羅宋湯製作歷時48小時的港式羅宋湯,微辣微酸的味道完全滲入每一種蔬菜之中呀! 第一天熬90分鐘,然後攤凍冷藏,第二天重複步驟,第三天才呈上給客人品嚐,如此認真的烹調方法,值得稱讚。意式素菜沙律 +$15經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋 $128原本想試試東星斑粟米肉粒飯,可惜店員指已經賣光,只好轉其他主菜啦。呈上時傳來香濃奶香和芝香的長通粉,令人垂涎三尺呢。賣相絲毫不馬虎,猶如高檔西餐廳的擺盤,插上香脆微鹹的巴馬臣芝士片,日本溫泉蛋和手切煙燻豬腩肉片的味道滲入醬汁之中,長通

午市套餐

意式素菜沙律 +$15

經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋 $128

呈上時傳來香濃奶香和芝香的長通粉,令人垂涎三尺呢。賣相絲毫不馬虎,猶如高檔西餐廳的擺盤,插上香脆微鹹的巴馬臣芝士片,日本溫泉蛋和手切煙燻豬腩肉片的味道滲入醬汁之中,長通粉質感彈滑微硬,是我喜愛的囗感,很美味哦。

祥仔脆脆豬扒飯 $108

招牌之一的脆脆豬扒飯,基乎在每一桌的餐桌上都能看到它的蹤影哦。

巨大厚肉的金黃色炸豬扒! 沒人能抗拒它的魅力吧!採用大大件的美國豬里肌肉,蘸上日本新鮮麵包糠,即炸而成,黃金的香脆炸皮跟絶妙的粉嫩幼軟豬扒,極為美味,甘香鬆軟,令我吃不停囗呀!

蕃茄飯味道酸香自然,用上意大利蕃茄,蕃茄醬,洋蔥,蘑菇,甜椒等製作,鮮香甘甜,跟粒粒分明的湖北蛋炒飯完全溶合,叫人越吃越愛。

意式奶凍 +$15/杯

最後每人點一份甜點,滑嫩的奶凍上放上即切的朱古力碎和鮮草莓,味道也很不錯呀。
2019-06-15
午餐
2019-05-28 1814 浏览
First time having breakfast in here..and I ordered scrambled egg with beef~ which taste good and and so smooth...the toasts are crunchy And I love fruit salad with quinoa so much !!! And I ordered a fresh mango juice!not so sweet and really fresh I love the place and it is comfortable

2019-05-26 2103 浏览
呢度比我既感覺就係高級既茶餐廳,今朝一行19人Happy Friday Breakfast叫左個豬潤牛肉通,味道一般~~但賣相幾好,有啲唔同顏色既蕃茄仔配襯,成件事高級晒~~個多士望落都幾正,睇到都覺香脆!!!但應該係整塊放落油度炸,如果真係咁樣,證明它啲油唔係萬年油

三文魚

豬潤牛肉通

2019-05-24
早餐
2019-05-24 1756 浏览
網上睇到 有間由名廚Ricky主理ge餐廳 開左係公司附近🤩lunch就同埋同事去試下…12:30去到 大排長龍,座無虛席 -0-還好 排隊等了20分鐘 就有位了,不過就要同人搭檯…叫左3樣野share...Carbonara醬汁唔稀,入口creamy配上簡單材料:煙肉有鹹香,芝士味濃郁,好夠味長通粉非常彈牙掛汁加上溫泉蛋拌勻同吃 令到碟意粉更滑更滋味個豬扒炸得好香,外脆內軟個外皮堅脆 唔算厚肉質軟嫩又juicy一啲都唔乾配既茄汁飯 好香鮮茄味 好夠大碟!材料又豐富: 磨菇、洋葱、甜椒..係多汁左d啫~油飯好香手撕雞好嫩滑 略嫌不夠麻辣味聽說 這裏的羅宋湯要放兩日兩夜,話好飲ge羅宋湯一定要「過夜」wor…第一日煲90分鐘 攤凍冷藏; 第二日再煲90分鐘; 第三天翻滾後 先俾客人我就飲唔出啦~ 同埋我本身就唔多鐘意羅宋湯😅
lunch就同埋同事去試下…
12:30去到 大排長龍,座無虛席 -0-
還好 排隊等了20分鐘 就有位了,不過就要同人搭檯…

叫左3樣野share...

[經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋]
經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
Carbonara醬汁唔稀,入口creamy
配上簡單材料:
煙肉有鹹香,芝士味濃郁,好夠味
長通粉非常彈牙掛汁
加上溫泉蛋拌勻同吃
令到碟意粉更滑更滋味

[祥仔脆脆豬排飯]
祥仔脆脆豬排飯
個豬扒炸得好香,外脆
內軟
個外皮堅脆 唔算厚
肉質軟嫩又juicy一啲都唔乾
配既茄汁飯 好香鮮茄味 好夠大碟!
材料又豐富: 磨菇、洋葱、甜椒..
係多汁左d啫~

2019-05-24
祥仔脆脆豬排飯
麻辣手撕海南雞飯
2019-05-07 1737 浏览
今日得閒,特登嚟揾食。有羅宋湯或沙律揀,主要就食祥仔脆豬排飯,汁多,豬排炸得香脆無比,配飯夠大碟。慢煮黑毛豬排,肉嫩,配粗薯條,椰菜花和天葵,不錯的配搭。再來海鮮意粉,意粉乾身爽口,配蝦,魚塊還有尤魚。這餐不過不失,有期望,没驚喜。
今日得閒,特登嚟揾食。
2019-04-25 7361 浏览
朋友係岩岩開果日試過話好正,我番工咁近冇理由唔黎試下!我話哂都有睇 Ricky 既節目,點都要試下佢主理既菜式 🥰🥰同同事話黎,睇門口唔係好覺眼,佢係座新大廈地下入面,已見短龍,排左廿分鐘左右!終於可以入座,但我最想食既 粟米。真石班飯賣哂 😭 仲有連牛扒都賣哂...咁我食咩好呀 😱😱 最後我地都叫左 祥仔脆脆豬扒飯!前菜可以叫湯或沙律,我叫沙律同事叫湯,咁大家都可以試下 👍🏻👍🏻個沙律俾我想像中好很多,個羽衣甘藍撈左好多柚子味既醬汁,入面有紅椒同黃椒都係有燒熟,勁甜!你睇到個南瓜個樣都有處理過啦!個柚子醬汁好開胃,同埋唔會好似出面咁,只係表面有汁,呢道係撈到咁混 👍🏻個湯勁耐先上,睇黎係侍應唔記得?🧐 我飲左一啖,香茅味好重,同事問我覺得似似泰式湯 🤣 但羅宋湯好多料👍🏻上主菜喇,個脆脆豬扒堅脆,朋友問我覺覺得佢拿到佢怪怪,但我又唔覺,個外衣唔算厚,都仲好脆下,反而要投訴佢整爛牙肉既皮 🤣🤣 同埋乾左d飯底太多汁,好在真材實料 👍🏻 可以少汁就好喇 🤣

飯底太多汁,好在真材實料 👍🏻 可以少汁就好喇 🤣
2019-04-24
2019-04-09 4511 浏览
公司附近最近開了間新餐廳,跟同事們一行十去午餐。所有餐都大概$90 以上,比荔枝角周邊的價錢要錢4-5 成。跟同事都點了不同食物,但沒有影他們的食物,以文字記之。石班當然是冰鮮的,沒新鮮味道。粟米汁還可以,滿滿的粟米粒。但整體來講不好吃。同事點了慢煮豬(約$200),我試了一口,真的超香好後悔點了這個粟米飯。吉列豬扒炸得很乾,我也有嚐過,比粟米飯更差。不會再來。 因以同樣價位的西餐,在億利那邊也可找到更優秀的餐廳。
公司附近最近開了間新餐廳,跟同事們一行十去午餐。

[粟米石班飯]
粟米石班飯

同事點了慢煮豬(約$200),我試了一口,真的超香
好後悔點了這個粟米飯。

吉列豬扒炸得很乾,我也有嚐過,比粟米飯更差。

[總結]
2019-04-01 4964 浏览
最近新開呢間餐廳,裝修同食物都滿分,好受我地呢向荔枝角工廠區嘅OL 歡迎。午餐可選配沙律或湯,呢個沙律一啲都唔馬夫,而且用上貴的食栽沙律菜,羽衣甘藍、焗南瓜及黃紅椒,是較考功夫的煮法。有賣相也很健康主菜:溫泉蛋卡幫呢長通粉,面頭有幾塊焗脆左嘅芝士(老實説我上一次食到呢仲做法同味道嘅意粉是在一家五星酒店的米芝連級意大利餐廳内)😱😱冇諗過會向荔枝角,成日要同人迫茶茶廳嘅食lunch 時間,搵到咁高水準的食物。

2019-02-18
2019-03-11 5051 浏览
今日Lunch同埋同事去左試新野,呢間應該開左幾星期,但又見好多人食。兩日兩夜羅宋湯,可能真係煲左兩日兩夜,所以飲落比較酸同好勁檸檬葉味。經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋,我地整穿埋個溫泉蛋撈黎食令到啲通粉更滑,加上煙肉同芝士,令到碟粉好夠味。祥仔脆脆豬扒飯,外脆內軟一啲都唔乾,而配既蕃茄汁飯亦都好香鮮茄味。櫻花蝦激麻辣撈丁,開頭剩係睇名無諗住叫的,但睇左相幾靚所以叫左。味道比想像中好食,撈埋櫻花蝦一齊食咸咸地唔太重味,麻辣唔算勁,唔錯!慢煮快烤西班牙黑毛豬扒,肉質鮮嫩,又juicy又腍,而且都幾厚下,share黎食唔錯。

櫻花蝦激麻辣撈丁

慢煮快烤西班牙黑毛豬扒