2019-12-12 714 浏览
之前祥仔初開,每日都勁長龍。今日剛好同事生日,想食好啲,就試試呢間在貴版茶餐廳。12:15pm到達,不用排隊直入,坐在一旁四人位。其實內裡地方不大,座位唔算多。入門口見到人地食的炸豬扒好似好好食甘,我就叫了炸豬扒蕃茄飯,再加一個沙律。其實之前聽說呢到個兩日兩夜羅宋湯好似好有誠意甘,都想試,但見其他同事選湯,甘我就試沙律吧!試飲了一啖羅宋湯,覺得不外如是,其他店的更美味。沙律既賣相就好精緻的,睇落靚,食落都Ok,淋上(定浸過)酸酸地既汁,啲菜好濕,我覺得似浸過汁,當中紅椒已經無咗層衣,呢個細心位👍主菜炸豬扒飯,炸豬扒一切就已經切開,而且好趣,但味道不足,齊食淡口,要配蕃茄飯食。個飯就好普通,係有好多洋蔥,未似多洋蔥版的大家樂甘。另外同事食:咖哩雞:雞仲有雪味牛脷:好淋👌粟米真斑腩飯:個汁好Creamy整體來說,呢個價錢可以係荔枝角食其他更好食的,難怪少咗好多人排隊,正價食就唔抵,但剛好見到枱面寫住即做會員可以四人免一人錢,當然唔好蝕底即做會員,折咗$3XX四個人,甘當食名氣,但應該無下一次了

另外同事食:

牛脷
沙律
炸豬排
2019-12-09 422 浏览
今日有事要過黎荔枝角攪,搵埋老婆食晏先番公司 🤣佢帶左我去食祥仔,睇開有線既都識佢地老闆,都開心一試 😋佢叫左個芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋,佢俾我試左啖,真係唔錯!個醬汁岩岩好,唔會過多,芝士味濃!長通粉熟度岩岩好,煙肉同菇既份量都唔少,最正係芝士脆片 👍🏻 溫泉蛋蛋味勁濃!用黎撈通粉 👍🏻我地叫左兩杯凍檸蜜,個蜜糖好正,不過攪左好耐都唔溶 🤣 但飲落去個味好熟,應該係 manuka,正呀!我叫左新菜單,呢個係慢煮牛脷蕃茄意粉,個茄汁係真蕃茄煮成,唔會用茄膏 👍🏻 牛脷好淋,味道岩岩好!意粉既軟硬度係我鍾意既,正!入面仲有洋蔥、甜椒、蕃茄同菇!都好平衡下!唔錯👍🏻 唔怪得我老婆成日去 🤣
今日有事要過黎荔枝角攪,搵埋老婆食晏先番公司 🤣

佢帶左我去食祥仔,睇開有線既都識佢地老闆,都開心一試 😋

2019-12-08 271 浏览
終於出中環on field,去荔枝角,諗住會係平平地。lunch時落樓下近近地食,就係呢間,先發現原來呢度都會百幾蚊一個lunch。But (呢個but好重要!),質素係高嘅,量少但足料。我點的番茄牛脷意粉,牛脷又大又腍。同事的蝦仁滑蛋飯嘅蝦都好大件,而粟米班塊飯貌似值得推介(雖然其實menu 上選擇不多)。另外跟餐嘅羅宋湯都好好飲,冬天飲暖笠笠。
另外跟餐嘅羅宋湯都好好飲,冬天飲暖笠笠。
2019-12-02
2019-12-06 287 浏览
今日同埋同事到長沙灣祥仔食午餐,好彩時間早仲有位。叫左本週推介咖哩美國牛肋肉伴黃薑飯+兩日兩夜羅宋湯+凍奶茶。祥仔經典咖哩雞飯+意式素菜沙律。羅宋湯好香蔬菜味道,清清地加蔬菜新鮮味道更加正。黃薑飯都幾好食。咖哩美國伴牛肋肉/祥仔經典咖哩雞飯:咖哩味辣辣地夠香口,仲有菠蘿等生果,脆餅配咖哩非常正。牛肋肉同雞既肉質都好好,同時夠入晒咖哩味道。意式素菜沙律:有埋羽衣甘藍等新鮮菜好味道。凍奶茶:都夠茶味香口,冰唔會過多令到奶茶味被蓋過,所以都算好飲。
今日同埋同事到長沙灣祥仔食午餐,好彩時間早仲有位。

祥仔經典咖哩雞飯+意式素菜沙律。

羅宋湯好香蔬菜味道,清清地加蔬菜新鮮味道更加正。

黃薑飯都幾好食。

牛肋肉同雞既肉質都好好,同時夠入晒咖哩味道。

意式素菜沙律:有埋羽衣甘藍等新鮮菜好味道。

2019-12-04
2019-12-04 331 浏览
自從好耐之前喺電視睇過Ricky大廚嘅真粟米星斑飯之後,一直都好想試吓,今日終於有機會啦!祥仔的裝修都有品味,坐得舒服,中午時段都幾多OL來幫襯。我和朋友叫了兩個lunch set, 份量好足,食得飽。第一個點嘅當然係真粟米星斑飯啦,我哋揀咗煲了兩日兩夜嘅羅宋湯,味道果然唔錯,好鮮甜,配料亦都豐富。真粟米星斑飯賣相一流,粟米汁勁多,送飯食絕對夠。而且仲要有一片片大大塊的星斑,真材實料,一睇就知。星斑食落口啖啖新鮮魚肉,好滑,好正。呢啲就叫做一分錢一分貨。另外點左個脆脆豬扒飯,再加茶走。脆脆豬真係勁香脆,我估計佢係用咗麵包糠來炸,同出面嘅炸豬扒食落口真係好唔同,佢嘅炸粉很薄,豬扒超大塊。我最欣賞係佢嘅豬扒炸得時間剛剛好,唔會太熟,你睇我張相,切開嘅豬扒嘅肉質係好靚,顏色仲有少少粉紅,所以食落口係好林好嫩滑。另外都有大大碟飯,上面佈滿蕃茄汁、新鮮蕃茄、蘑菇、洋蔥等材料,蕃茄汁味道很濃郁,送飯一流。茶走嘅味道亦都好正,絕對係港式茶餐廳嘅風味。

今日去左荔枝角果邊食晏,喺永康街俾我見到間(The food story)😝😝一問之下原來就係祥仔餐廳🥳🥳因爲之前都聽朋友講過,原來咁近架乍🤩🤩今日終於試到啦😋,餐廳好大間,座位好多,而且入到去好光猛,都幾舒服💖💖成個設計都好簡約,令人幾放鬆吓🤪🤪食物以西式食品為主,有唔同既set lunch可以選擇都唔錯既😘😘自己一個黎食完全唔會覺得唔自在呀😍好好享受屬於自己既時光💗💗嗌左一個勁正既lunch💖首先意式素菜沙律用料勁新鮮喎🤩亦都有幾多唔同種類既菜,最出色係蕃薯,佢唔會太過甜,但係食左部分鮮菜之後有啲甜味點綴下,即刻生色左不少啵😊❤️慢煮快烤美國豬鞍唔單止賣相吸引😘而且佢超大嚿,食入口好有驚喜🥳因為我估唔到佢係咁淋😜😜肉質好鬆軟,而且豬肉味道好香,骨位好少,肥瘦適中,加埋佢個好香嘅蘑菇汁真係好正呀😚佢既薯角整得好脆同勁香口,份量好多呀😚食完真係大滿足喔😊❤️鮮奶咖啡好香滑,拉花都唔錯,我覺得佢既比例做得幾好😋😋奶味唔會太濃,啡味都幾出既,好出色呀☕️☕️☕️

2019-12-02
午餐
  • 快烤美國豬鞍
2019-12-02 179 浏览
早兩日黎左食午餐,叫左香辣手撕雞炒飯。比我想像中好食好多,個辣度係我鍾意個種,好香口,好味!.長沙灣其實冇咩好食,呢間算係好唔錯。不過價錢唔係話好平,但物有所值,值得去試下😌😄👏🏻
早兩日黎左食午餐,叫左香辣手撕雞炒飯。
比我想像中好食好多,個辣度係我鍾意個種,好香口,好味!

2019-11-30 3397 浏览
今日去荔枝角上堂,順便同附近嘅朋友食晏,約咗响永康街嘅祥仔,去到唔見呢間餐廳嘅?原來門面係寫 THE FOOD Story雖然餐廳位於工廠區,差不多2點都仲要等位,睇嚟真係幾受歡迎哦。餐廳內裝潢都幾特別,有啲方方框框坐位,又有啲獨立4人卡位、單邊2人卡位......每人揀咗一個餐,祥仔脆脆豬扒飯 $108經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋$128套餐包(三揀一):羅宋湯 或 意式素菜沙律 或啡/茶 。芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋送嚟時香氣飄逸,擺盤精緻,大大塊嘅係芝士片,微鹹香脆,好味!溫泉蛋俾我一啖食咗,唔 ~ 生熟度剛好,好好味啊!長通粉囗感更加抵讚,軟韌有致,好鍾意,煙肉唔係一般貨色,係手切大大粒粒嘅,充滿咸香,加埋滿有芝味嘅醬汁,味道一流,忍唔住食曬。豬扒同飯係分開上,豬扒可以保持脆脆口感。個飯係蛋炒飯底,好香,飯面嘅醬汁材料豐富,有蕃茄、磨菇、洋葱、紅椒、黃椒。味道鮮香開胃,不是一般茄醬汁可比。脆脆豬扒又厚又大件,新鮮熱辣,外脆內軟,肉質鬆化,肉味香濃,好食到停唔到口呀!餐茶叫咗檸茶同檸水,唔記得影相添。估唔到工廠區都有咁高質嘅餐廳!下次上堂又多個食飯選擇嚕。
今日去荔枝角上堂,
順便同附近嘅朋友食晏,
約咗响永康街嘅祥仔,
去到唔見呢間餐廳嘅?
原來門面係寫 THE FOOD Story

雖然餐廳位於工廠區,
差不多2點都仲要等位,
睇嚟真係幾受歡迎哦。
餐廳內裝潢都幾特別,
有啲方方框框坐位,
又有啲獨立4人卡位、
單邊2人卡位......

每人揀咗一個餐,

祥仔脆脆豬扒飯 $108
經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋$128

套餐包(三揀一):
羅宋湯 或 意式素菜沙律 或
啡/茶 。
芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
送嚟時香氣飄逸,擺盤精緻,
大大塊嘅係芝士片,
微鹹香脆,好味!

溫泉蛋俾我一啖食咗,
唔 ~ 生熟度剛好,好好味啊!

長通粉囗感更加抵讚,
軟韌有致,好鍾意,

煙肉唔係一般貨色,
係手切大大粒粒嘅,
充滿咸香,加埋滿有芝味嘅醬汁,
味道一流,忍唔住食曬。

豬扒同飯係分開上,
豬扒可以保持脆脆口感。

個飯係蛋炒飯底,好香,

飯面嘅醬汁材料豐富,
有蕃茄、磨菇、洋葱、紅椒、黃椒。
味道鮮香開胃,不是一般茄醬汁可比。

祥仔脆脆豬扒飯
脆脆豬扒又厚又大件,

新鮮熱辣,外脆內軟,
肉質鬆化,肉味香濃,
好食到停唔到口呀!

餐茶叫咗檸茶同檸水,
唔記得影相添。

估唔到工廠區都有咁高質嘅餐廳!

下次上堂又多個食飯選擇嚕。

經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
2019-11-28 327 浏览
下午茶時間走到長沙灣, 估唔到向工業大廈區都畀我搵到一間高質的西餐廳~祥仔。 餐廳環境寬敞舒適, 帶有點時尚裝修風格。 我點了一個午餐和下午茶餐試下,南美香辣燒春雞$148, 兩日兩夜羅宋湯 ( 跟餐送), 紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治+田園素菜沙律$52, 祥仔茶走( 跟餐送)。南美香辣燒春雞~ 燒春雞半隻帶有點微辣, 燒得剛剛好, 肉質嫩口完全唔會感覺好乾, 非常惹味, 配菜有秋葵,薯角和椰菜花,很豐富。兩日兩夜羅宋湯 ~ 煮足兩日兩夜非常濃味, 又足料。紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治+田園素菜沙律~ 三文治烘得特別香又脆, 牛肉炒蛋又滑又嫩口, 田園素菜沙律有雨衣金蘭, 非常健康。祥仔茶走~ 我很喜歡飲茶走, 祥仔茶走味道剛剛好,茶香奶滑,推介。估唔到向長沙灣工業區都有一間咁高質嘅西餐廳, 食材新鮮做法用心, 下次再經過長沙灣, 一定會再來啊!

兩日兩夜羅宋湯 ~ 煮足兩日兩夜非常濃味, 又足料。

紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治+田園素菜沙律

美香辣燒春雞

祥仔茶走( 跟餐送)

兩日兩夜羅宋湯 ( 跟餐送)

2019-11-27
紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治+田園素菜沙律
美香辣燒春雞
祥仔茶走( 跟餐送)
兩日兩夜羅宋湯 ( 跟餐送)
  • 兩日兩夜羅宋湯(跟餐送)
  • 祥仔茶走(跟餐送)
2019-11-26 344 浏览
今日去咗食這間男朋友的老細介紹的長沙灣西式下午茶,我們就黎試一試!好彩剛剛好趕到!因為5點關門,4點last order這間有點秘密的西餐,門口寫著food story, 左右有2扇門、中間有一個玻璃窗!開門了是另一個感覺,好別緻好明亮的環境,乾淨又整齊,服務態度非常好,友善有禮又親切又有效率;座位設計有方形枱及一格格的梳化位置,整體感覺好開陽又舒適!食物方面,主要是做早、午、下午茶餐,西式為主! 我們就品嚐了下午茶餐。雖然不是好多選擇(三文治及甜品),但感覺好特別!1. 經典咖哩雞配多士好香噴噴熱辣辣的咖哩,咖哩微微香辣好惹味好開胃,雞肉好軟滑又大大件雞件又入味,配料有洋蔥、紅椒、菠蘿條、大塊軟腍薯仔;多士四邊烤得金黃色、好脆口、配點咖喱好夾!2. 紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治配田園素菜沙律這個好推薦!2片烤得好香脆的麵包包著紐西蘭牛肉份量多又軟又易咬,炒蛋咸咸香蛋味配香蔥又好滑滑的口感,真的一流!配上不同款式又新鮮生果(紅色甜美火龍果、酸甜多汁菠蘿片、橙色車厘茄仔及清甜青提子、高纖藜麥),更有健康翠綠沙律菜(雨衣金蘭、火箭菜等,好多纖維!3. 飲品點了熱奶茶及凍檸檬茶走冰!

1. 經典咖哩雞配多士

2. 紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治配田園素菜沙律

3. 飲品
飲品

點了熱奶茶及凍檸檬茶走冰!

2019-11-26
  • 紐西蘭牛肉炒蛋福袋三文治配田園素食沙律
2019-11-25 182 浏览
今朝過嚟茘枝角呢邊修理旅行唊,佢話要等一個鐘左右,於是係附近揾嘢食,竟然發現咗呢間餐廳,好值得推薦👍🏻門面好歐陸feel,有一個圓形玻璃窗上面寫住「The food Story」,裏面有一排好型嘅卡座,可惜已經無位😅店員招呼我哋随便坐,估唔到工廠區都有咁舒服嘅地方👍🏻早餐時段至到11:00,價錢大概四、五十元,呢個環境價位好OK喎,揀下食乜先🤗健康啲,先叫左個鮮果藜麥沙律$58,藜麥健康又含豐富纖維,水果夠新鮮冰凍,仲有幾款沙律菜😍另外試左魚柳、豬扒$48、$52,已經有埋炒蛋、全麥多士,炒蛋非常嫰滑有蛋香超好味,多士亦夠鬆軟,而且豬扒好香好有肉味,正👍🏻魚柳雖然Over左少少,但都好嫰滑,唔錯🤗特別要讚呢個黑毛豬骨濃湯通粉,好濃好入味,通粉軟硬適中,每一啖湯都係精華👍🏻連埋咖啡飮品都係收五十元左右,好有質素😍登記左做會員仲有唔少優惠,我又點會錯過吖😂
店員招呼我哋随便坐,估唔到工廠區都有咁舒服嘅地方👍🏻
魚柳雖然Over左少少,但都好嫰滑,唔錯🤗
連埋咖啡飮品都係收五十元左右,好有質素😍
登記左做會員仲有唔少優惠,我又點會錯過吖😂
2019-11-20 147 浏览
剛剛喺附近見客,同客一齊食飯,問佢附近有乜嘢好介紹,佢話呢間餐廳由名廚主理可以試吓。餐廳係工廠區新式寫字樓地下,門面設計似Cafe,座位有啲似茶餐廳同快餐店嘅混合,但每個座位之間都好闊落。普通餐牌的主菜只有一個配菜或湯或飲品,反而午市特別套餐相對優惠,會跟一個配菜或湯另加一杯飲品,平大約$15-20元。所以都試咗個特別嘅兩日兩夜羅宋湯。叫咗個廚師推介 ’祥仔經典咖喱雞飯‘,烹調方法及咖哩味道近似印度方式,加上印度式脆餅,但是少了一種印度香料獨有嘅味道,辣度同餐牌顯示差不多(2隻辣椒),中辣水平,雞肉應該係全隻雞髀分兩份上,雞肉好滑嫩而肉質結實,加上油飯一齊食,最好配搭。俄國牛肉飯用牛扒配搭而不是牛肉粒,感覺比較抵食,牛扒煎煮嘅火候及時間控制得10分好,大約七成熟,切開後中間仍然見到少少粉紅色,牛肉味好濃,類似羅宋湯底做汁,更能帶出牛肉嘅香味。

2019-11-18
  • 兩日兩夜羅宋湯
2019-11-19 118 浏览
今日去開荔枝角見客 揀咗一間當區有名的「茶餐廳」食中午飯。雖然話係茶餐廳,但係價錢拍得住中環尖沙咀,擺碟都幾靚。 頭盤有意式沙律及「兩日兩夜羅宋湯」,我幾鍾意個沙律,賣相靚、橄欖油好滑但唔肥膩,最鍾意係個甜蕃薯,薄薄的、又淋又甜。「 俄國牛肉飯」的牛肉, 切得薄薄的,生熟度剛剛好,有牛肉香味又夠淋。「 咖哩雞飯」 的雞件好大塊,啖啖肉, 薯仔質素唔錯有三大塊,幾入味,我鍾意佢落咗啲菠蘿,可以平衡列的辣味, 講真都幾辣。這間餐廳位於內街,幾合適OL因為坐得比較企理, 乾淨衛生。
今日去開荔枝角見客 揀咗一間當區有名的「茶餐廳」食中午飯。

這間餐廳位於內街,幾合適OL因為坐得比較企理, 乾淨衛生。
2019-11-19
2019-11-17 484 浏览
今日lunch time係荔枝角穩好野食,黎到工廈附近見到呢一間隱世西餐廳cafe,雖然係一間西餐廳,但餐廳名字叫祥仔,頗有親切感。而且見到門口的lunch menu都有好多選擇所以就入左去啦。餐廳環境好有格調,座位十分寬敞,一邊設有卡座,另一邊設有吧檯。兩日兩夜羅宋湯 (隨餐附送)午餐會隨餐附送湯或者沙律,今次我挑選了羅宋湯,呢個羅宋湯唔知係咪湯如其名煮足兩日兩夜啦,但見到個名都覺得有誠意啦。羅宋湯味道唔會過辣,而且入面加入好多雜菜,面層加上黑椒粒調味。慢煮牛脷鮮茄意粉主菜選擇了新推的新品-慢煮牛脷鮮茄意粉,個人覺得份量好多,男生也絕對夠飽。講返正題啦,面層已經放滿三大塊慢煮牛脷,好重牛味,而且煮得好^唸^身。此外,還加入大量火箭沙律菜,配合埋番茄醬意粉,味道好夾,喜歡意粉麵條偏硬身,整體味道都高質。祥仔茶走 (隨餐附送)隨午餐更附送一杯飲品,我就點了招牌祥仔茶走,呢杯以煉奶沖成的茶走,香滑鮮甜,與茶的比例匹配,喜歡茶走的朋友也可以嘗試一下喔!

兩日兩夜羅宋湯 (隨餐附送)

慢煮牛脷鮮茄意粉

祥仔茶走 (隨餐附送)
2019-11-12
午餐
1K
2019-11-13 241 浏览
荔枝角是工商業區,每個打工仔最享受的時間就在午餐時段,而這個時間都是人頭湧湧,想吃好東西又坐得舒舒服服,好餐廳十分難搵,這次給我發現了一間優質餐廳,在永康街9號地下名為「祥仔」,餐廳門口註有「the food story」的燈箱,裝修很有時代感, 有些園藝擺設, 座位以卡位及長枱為主,很有空間感,環境算不錯。食物方面有今日食好D,Ricky Special 隨餐附送兩日兩夜羅宋湯或意式素菜沙律,主菜有4款,包茶或咖啡,另外還有10款午餐選擇,亦都包湯或飲品。「祥仔脆脆豬扒飯」 脆脆豬扒相當厚身, 果然是外脆內軟,豬扒肉質鬆化,配上鮮番茄汁的炒蛋飯,味道更添滋味。「鮮果藜麥沙律」是選用了新鮮水果有菠蘿片,青提子及蓮霧,十分清新,加上羽衣甘藍及火箭菜,So fresh !「兩日兩夜羅宋湯」足足用了48小時煮成的羅宋湯,火喉十足,湯味濃郁,番茄味微微帶酸,還有很濃烈的黑椒香,惹味無比。「即磨咖啡」總算不過不失,咖啡算是合格的。

「即磨咖啡」總算不過不失,咖啡算是合格的。
  • 祥仔脆脆豬扒飯
  • 兩日兩夜羅宋湯