2019-11-07 119 浏览
嚟到長沙灣工廠寫字樓區,搵中午飯食,喺工厦區搵到一間西餐廳,餐廳名字叫做"祥仔Ricky‘s Kitchen"入到餐廳是簡簡結結的裝修。餐牌入邊都勁多選擇,而且擺盤真係好有心機值得幫襯。每一個部份都唔馬虎,咁樣嘅服務態度同埋擺位都非常好。坐下之後我們一行兩人選擇左兩款菜式,一個是set lunch分別是餐前羅宋湯和粟米星斑片飯,非常用心製作的羅宋湯。大大塊新鮮的海石斑,肉質彈牙,加上鮮忌廉和新鮮粟米製作的飯,簡潔的製作,不花巧味道恰到好處,令一款是新鮮藜麥沙律,新鮮蔬菜,仲有我最喜歡嘅紅色火龍果,$78呢個價錢比起好多地方都大食始終材料嘅優勝同埋新鮮。加上意大利陳醋,是唔錯的選擇。雖然餐廳上餐牌不多的選擇,但每一款都用心製作,用了新鮮,值得一試。

餐牌入邊都勁多選擇,而且擺盤真係好有心機值得幫襯。

每一個部份都唔馬虎,咁樣嘅服務態度同埋擺位都非常好。

2019-11-07 190 浏览
祥仔,原來是由Ricky張錦祥主理的cafe,主要提供早、午及下午茶餐,沒有做晚市的。估計主要食客都是附近的上班族。選擇不算好多,但感覺到餐牌食物有精心挑選過,不是一般茶餐廳的行貨。兩日兩夜羅宋湯羅宋湯味道香濃,似乎真的熬了兩日兩夜呢!鮮粟米。真。星斑飯($168)真材實料的星斑飯,用上東星斑片,取代一般的雪藏魚柳,魚肉鮮甜有彈性。忌廉醬汁加入鮮粟米粒,非常creamy,亦好好撈飯。餐飲來杯熱拿鐵(latte)(+$6),感覺這個下午更幸福!

估計主要食客都是附近的上班族。

兩日兩夜羅宋湯

羅宋湯味道香濃,似乎真的熬了兩日兩夜呢!

鮮粟米。真。星斑飯($168)

忌廉醬汁加入鮮粟米粒,非常creamy,亦好好撈飯。

• 鮮栗米。真。星斑飯
2019-11-05 97 浏览
由名廚祥仔主理,港式西餐都可以有酒店級享受,難怪喺長沙灣平民食肆工廈區都仍然高朋滿座餐牌上印寫住熟悉既菜記飯麵,卻展現出同普通茶記完全不同既層次。用料食材非常講究,連粟米肉粒飯都選用黑豚肉。上枱即時口水直流,係我人生中食過最大粒既粟米肉粒黑豚肉肉質鮮嫩,略帶脂肪,令口感更稔軟;粟米汁濃滑稠密,剩係個汁都夠送飯,仲好飽肚。食好啲燒春雞餐包左沙律,有羽衣甘藍、火箭菜、蕃茄,簡單以黑醋調味,清新醒胃雞髀雞胸各一,外皮灑上孜然粉、辣椒粉等燒香,惹味又不至於蓋過雞肉既鮮,雞肉肥美嫩滑,唯一能挑剔既係皮肉間肥膏偏多。值得一讚係呢間餐廳位與位間寬闊,傾談都唔怕同隔離你眼望我眼而且偏向清靜,用餐樂得清閒自在。

用料食材非常講究,連粟米肉粒飯都選用黑豚肉。
黑豚肉粒飯·鮮粟米汁

上枱即時口水直流,係我人生中食過最大粒既粟米肉粒

意式素菜沙律

南美香辣燒春雞
值得一讚係呢間餐廳位與位間寬闊,傾談都唔怕同隔離你眼望我眼
而且偏向清靜,用餐樂得清閒自在。
2019-11-05
意式素菜沙律
南美香辣燒春雞
2019-11-02 400 浏览
好耐冇同同事落黎食祥仔,今日咁岩兩個都冇帶飯,梗係要去下啦 !! 估唔到依家唔太駛等位 ~~ 太好喇 !! 我地仲可以坐卡位,正 ~~ 上幾次大家都想食 粟米星班飯,都話賣哂,今日竟然俾我食到呀 !! 開心 ~~ 即叫啦 !! 不過佢地做完優惠,依家唔送湯 or 沙律喇 !! 要加錢 ~~ 不過 $15 都可以接受呀 !! 佢地個沙律好好味 ~~ 所以我地今日決定豪一豪佢 !!跟餐既野飲都唔 hea 架,我既凍檸茶,茶味夠 ~~ 已經好開心 !! 同事既咖啡我地見佢係專業機黎架 ~~再黎就係意式沙律啦,入面有貴價既羽衣甘藍同埋什菜,個蕃茄仔好甜,最正係塊蕃薯,超甜 !! 個沙律醋好夾,開胃 !!!同事叫左佢好掛住既 咖哩雞飯,個咖哩佢都真係好香 !! 仲附上一塊薄脆片,好正 ~~ 我偷左佢幾啖食,個雞勁嫩滑,唔老 !! 但又好入味 ~ 難怪我同事咁愛呢個飯 !! YEAH ~~ 到我個 鮮粟米。真。星斑飯,期待以久 ~~ 個粟米都真係好鮮甜,個星斑都真係正到爆,唔怪得會賣哂 !! 今日都真係好好彩 ~~ 仲有 5塊咁多,仲有一塊唔同煮法,我諗係煎,呢個相對既魚味仲要濃D !! 個魚皮都

YEAH ~~ 到我個 鮮粟米。真。星斑飯,期待以久 ~~ 個粟米都真係好鮮甜,個星斑都真係正到爆,唔怪得會賣哂 !! 今日都真係好好彩 ~~ 仲有 5塊咁多,仲有一塊唔同煮法,我諗係煎,呢個相對既魚味仲要濃D !! 個魚皮都真係好開心 ~~ 哈 !! 骨膠原多到呢 ~~ 爽 !
2019-10-28
  • 咖哩雞飯
  • 鮮粟米。真。星斑飯
2019-11-01 842 浏览
今日特別來食名廚主理的午餐,網上見脆脆豬排好吸引,但我要食得再好d,再豪d,所以揀左個慢煮快烤美國豬鞍,超級大份,直頭可以同朋友share食。套餐可選湯或沙律、主菜及飲品,還有另一張價錢較實惠的menu,由$78-138,或我揀的(今日食好D)menu $98-188,價錢雖然偏貴,但物有所值。餐廳環境寛廣,坐得舒服又可以慢慢食,而且服務貼心,店員對食物也了解,最重要的是我覺得味道好,而且都好多客人。兩日兩夜羅宋湯,別誤會煲好耐,其實係放存兩日兩夜,煲好放存一日,如事者,第二日也一樣,第三日煲好就可以奉客,羅宋湯要放存一下才出味。材料豐富,有好濃蕃茄味,蔬菜亦煲出甜味,酸味亦到位,飲完好開胃,微辣更刺激食慾,蔬菜也保留咬口。慢煮快烤美國豬鞍,賣相美觀又吸引,份量也頗大,所以收$188也接受,同朋友點多個餐來share就滿足哂。餐廳也有健康的果汁以供選擇,西瓜汁清甜顏色靚,好飲。美國豬鞍用慢煮方法,所以肉嫩多汁,而快烤令表面更香,油脂溶化香味撲鼻,而且個人喜歡烤的煮法,因為煎會較油膩,烤就無呢個問題。切開豬鞍就有驚喜,肉質好有彈性,脂肪肉紋都好靚好平均,每口都係爽滑彈的豚肉口感,豬味也濃

慢煮快烤美國豬鞍

切開豬鞍就有驚喜,肉質好有彈性,脂肪肉紋都好靚好平均,每口都係爽滑彈的豚肉口感,豬味也濃郁。就咁食都夠味,加埋燒汁會惹味一點。

配菜亦不馬虎,用少見的秋葵、椰菜花……每種蔬菜都分開調味來煮,好有誠意,秋葵脆綠爽口,椰菜花也不會過腍。

薯角較為普通,如果配幼滑薯蓉更夾豬鞍,因為豬肉有口感,配腍滑薯蓉就完美。
2019-10-29
午餐
慢煮快烤美國豬鞍
2019-10-31 94 浏览
一早要去荔枝角附近做野,做野之前當然要空肚食返個滿足既早餐先有力做野.係工廠大廈之間見到間門面幾吸引既餐廳就入左去坐底.入到去先知呢間係港式茶餐廳仲係名廚主理.雖然$40-$58份早餐相對高但佢既味道及用料絕對係值得.沙嗲比利時豚肉.炒蛋.全麥多士.黑毛豬骨濃湯通心粉,沙嗲醬好濃厚既花生醬同沙茶醬味微辣惹味.比利時豚肉肉質夠嫩而且帶淡淡肉香.saku saku 吉列魚柳.炒蛋.全麥多士.黑毛豬骨濃湯通心粉吉列魚柳外面炸得金黃好似日式餐廳吉列既感覺,咬落好鬆脆又唔油膩.外層吉列炸漿帶少少碎花食落更脆身.炒蛋好滑基本上唔洗點咬已經滑入喉嚨,蛋味夠香配上全方位都烘得均匀既全麥多士好完美.全麥多士烘得全面又唔全乾,鬆脆既感覺好似炸過咁.豬骨湯底濃而不咸,奶帶少少粟米增加香甜味,通粉爽彈吸晒豬骨湯既味,飲完湯底又唔會好口渴.

雖然$40-$58份早餐相對高但佢既味道及用料絕對係值得.

$58 (早餐)
2019-10-30 375 浏览
荔枝角也算是舊式工業區,沒想到內街會有一家有格調的「The Food Story」。這家西餐廳由名廚張錦祥主理,所以又叫「祥仔」。若以工業區餐廳來說,「祥仔」的定價略貴,但依然不乏捧場客。普通Set Lunch動輒百元,就且看看味道質素是否值回票價!平時吃開的粟米斑腩頹飯,經過「祥仔」改造,搖身一變成為富貴碟頭飯。採用東星斑魚片,代替雪藏斑腩塊,魚肉鮮甜彈牙,魚香味十足。罐頭粟米粒也被原粒粟米取代,再加入雞湯熬煮成醬汁,忌廉香中有淡淡雞味,用來撈飯一流。飯量挺多,再上誠意的食材,也是對得起百多元的定價。兩日兩夜,原來是真的用上兩日兩夜去烹調這一煲羅宋湯。湯水香濃,湯料蕃茄、紅菜頭、椰菜煮得腍而入味。食碟頭飯的最佳良伴:梳打飲料。百香果桃蜜在底,然後加上梳打水和椰果粒。不過飲前要先攪拌,不然味道有點淡。

普通Set Lunch動輒百元
,就且看看味道質素是否值回票價!

鮮粟米•真•星斑飯

採用東星斑魚片,代替雪藏斑腩塊,魚肉鮮甜彈牙
,魚香味十足。
鮮粟米•真•星斑飯

飯量挺多,再上誠意的食材,也是對得起百多元的定價

兩日兩夜羅宋湯

兩日兩夜,原來是真的用上兩日兩夜去烹調這一煲羅宋湯
。湯水香濃,湯料蕃茄、紅菜頭、椰菜煮得腍而入味。
百香果桃梳打

食碟頭飯的最佳良伴:梳打飲料
2019-10-30
2019-10-24 1623 浏览
今日經開長沙灣,打開openrice去搵食,見到呢間logo西餐廳祥仔,原來係香港名廚Ricky 主理,而且價錢$100-$150內,決定試下名廚手勢。餐廳環境非常之大,能夠容納好多人,空間寬闊,坐得舒服。午市套餐有餐湯/飲品+主菜。店員介紹今日有番茄牛扒意粉,餐牌上無寫,就試下依個啦。番茄汁配牛扒意粉,依個配搭就成日到見啦,依個汁好似舊時冰室個隻甜甜地既茄汁味,但隻味一D到唔假,唔知佢點煮啦,但我就幾鐘意,配菜係火箭菜,卷埋一齊食,令到個意粉唔會太膩,好食到要食哂成碟經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋,依個應該係卡幫尼不過轉左用長通粉可以沾到更多既汁一齊食,同樣到係好出色同Creamy,pancetta一種切成薄片炒到香脆好夠鹹香味,另一種切成條狀令到個口感更加豐富,再加埋隻溫泉蛋,望住D蛋汁出黎,到已經流哂口水感覺餐廳用料到係靚既,最欣賞係餐牌既菜式既配搭一定係有諗過,D配菜完全可以溶入令到成碟意粉更加好食,價錢雖然係中上,但食完個LUNCH會令到你更加有動力,間唔中一餐慰勞下自己到要既,推介比係附近返工既朋友,一定要黎試下啦

餐廳環境非常之大,能夠容納好多人,空間寬闊,坐得舒服。

午市套餐有餐湯/飲品+主菜。

店員介紹今日有番茄牛扒意粉,餐牌上無寫,就試下依個啦。

經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋,依個應該係卡幫尼

• 牛扒意粉
2019-10-20 1258 浏览
好一個風和日麗的晏就,來到了一個甚少落腳的「荔枝角站」無它搵食是也、工廠區一般來說當然是碟頭飯的天堂, 所以知道大厨落腳的名氣舖、心口掛著一個勇字牌便拿著Google map去也~位置實在太容易找了,過百元的午飯在於這個小小的工廠下原來都相當多人吃且還要排隊,一人入座等位時間上較好所以排約十多分鐘左右便可以進場~☆午餐選擇分別有:脆脆豬扒飯/經典咖喱雞飯/香辣手雞飯/黑豚肉粒飯配粟米汁/白汁雞皇飯/鮮果藜麥沙律HKHK$78-HK$108.不等。。。☆牛脷鮮茄意粉/ 鲜粟米(真)星班飯/經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋HK$128~HK$138不等☆再嫌當日唔夠好可以選擇肉眼扒/ 慢煮豬鞍/香辣燒春雞HK$148.-HK$198.湯與沙律之爭自己選擇了後者,顏色配搭鮮明三種不同類型之青瓜加上綠油油的沙律及自己喜歡的火箭菜口感豐富、最為特別還加了一片薄薄日式蕃薯,很香甜好吃~在云云選擇中我揀上一個自己認為平凡的一道,咖喱雞飯HK$108.面層放上一片薄薄的「脆餅」用來沾上咖喱汁食有特色,內裡的「薯仔」炆煮得非常之稔且入味、「雞肉」方面除了有一隻雞肶肉外還有一件雞扒,意外地肉質非常細嫩、咖喱汁就

最為特別還加了一片薄薄日式蕃薯,很香甜好吃~

在云云選擇中我揀上一個自己認為平凡的一道,咖喱雞飯HK$108.面層放上一片薄薄的「脆餅」用來沾上咖喱汁食有特色,內裡的「薯仔」炆煮得非常之稔且入味、「雞肉」方面除了有一隻雞肶肉外還有一件雞扒,意外地肉質非常細嫩、咖喱汁就比坊間一般《較辣》、如果未能嚐得辣的人士要注意這一點,細心位還有(熱辣辣的碟)猶如走上中高餐廳、面層還加入了一些菠蘿粒碎增添口感外味道亦都夾~
咖喱雞飯

如果硬要挑剔可能就是白飯較為細小,
如果大食之人士可能未必夠~

加上Hk$15要來一杯濃郁咖啡,细心位亦同時顯露在這杯咖啡身上、
很少會在意在(牛奶身上加熱)這一點在我手中細細的奶内顯露無遺~
咖啡

整體來說以質素論價錢個人覺得抵食,在小小的沙漠區工廠下如果要食一個較有質素的午飯這裡是不二之選、
☆細心位(有),好食情度(有)整體進餐沒有加入(有),如果我是區內上班人事在荷包許可情況下必會多番頭。☆
咖喱雞飯
2019-10-19 141 浏览
I heard there a new restaurant opened in LCK from my colleague and the foods are delicious, however it always line up with many people during lunch time. Just last Wed, i can try it.. I came eariler about 12:30 and few tables available. I ordered the famous dish of Carbonasa with soup. Very rich of cheese in Carbonasa which i love it so much. Its tasty and i finished it all even already full. sure will come back again
2019-10-17 144 浏览
。。。抱住好大期望去。。。多士最好食 ,炒蛋幾好又滑,沙爹夠味,但豬肉味好淡。個通粉好味精,湯又唔夠熱,加埋現在勁凍冷氣,我食完個炒蛋,碗粉已經凍哂加6蚊轉coffee latte ... 咖啡機沖,奶味唔夠唔值得加錢轉。服務滿分!!
。。。抱住好大期望去。。。

服務滿分!!
2019-09-29 543 浏览
自祥仔離開「浸會」飯堂,幾驚再食唔返佢製作嘅美食。得知美味大師於長沙灣重出江湖, 老虎蟹吞卜都要嚟回味一下。餐廳雖然位處工業區,週日休息及星期六做半日生意,但午飯時間不時大排長龍,足証有麝自然香道理。所以今次近下午3點先避開午飯繁忙時段,一於有下午茶都唔食,再點佢嘅午市拿手好戲「祥仔脆脆豬扒飯」; 酥脆吉列豬扒外層鋪滿麵包糠並炸至金黃,內層厚厚的豬扒盡量保留豬肉原味為主無過多調味,即叫即炸,入口油香,沒有討厭的油味分碟另上以保証最後一塊入口都可以保持香脆。 番茄醬飯較港式焗飯更出色,由意大利番茄、茄醬、磨菇、洋葱和甜椒,豐富材料加法式醬汁煮製口味獨特;無法响其地方品嚐到此等美味。不難理解一眾名人如葉澍堃、胡孟青等都畀呢位美味藝術家吸引來光顧。 遺憾唔係經常來荔枝角返工,想再嚟品嚐其他美食真係要認真度一度個時間下回尋味。
脆脆豬扒

祥仔脆脆豬扒飯
2019-09-17
脆脆豬扒
祥仔脆脆豬扒飯
2019-09-03 398 浏览
相約好友一同午餐,女人一定雞啄唔斷,侍應竟然話限食一小時,心諗2點後都唔會有人等啩,所以照入座。看歺牌後比兩日兩夜羅宋湯吸引,最後叫了三個歺,有豬,有雞。有湯,有沙律。食後感:沙律吸睛,好食!兩日兩夜羅宋湯就一般般,非想像般味濃,但友人想再加添,所以見人見智。粟米肉粒及豬扒份量大,及有肉味,口感唔錯,相信係上剩材料,所以一定好食,但雞就鞋咗D。反而飲品中的凍奶茶就唔係茶記嗰種。唔太好飲。餐廳環境唔錯,適合朋友短聚。
反而飲品中的凍奶茶就唔係茶記嗰種。唔太好飲。
餐廳環境唔錯,適合朋友短聚。
2019-08-27
2019-08-31 380 浏览
今天一早揾地方食早餐、去到長沙灣商廈後面街、以為只有D茶餐廳、冇乜特別、點知見到間門口黑mom mom, 門囗寫住「the food story」以為係冇開門、㩒咗開門見到內裏有乾坤、好靚好modern真係估佢唔到、坐低見menu價錢42-68、好似lunch價錢、我同老公叫咗通粉+煎豬扒+omelette($42) 、通粉+豬肉+omelette($55)、通粉係豬骨濃湯、超好味、量唔少、重頭戲係煎豬扒、超超超好味omelette 不太heavy、好正、雖然已經食咗4-5個鐘、都未太肚餓、好回味好想快D再去試。雖然好似比茶餐廳貴、但食物質素同招呼及環境值回票價、好過D餐廳、好似大角咀「香港地」mark貴但只俾番一般質素同招呼欠奉來得實在。
mark貴但只俾番一般質素同招呼欠奉來得實在
  • 豬骨濃湯通粉煎豬扒炒旦早餐
2019-08-14 360 浏览
今日去左食依個祥仔早餐環境黎講, 係荔枝廷算HIGH CLASS 嫁啦咁我就叫左佢個栗米黑毛豬骨通粉同埋黑豚肉 炒蛋 全麥多士個豬骨通粉就真係濃左少少好重味精但個黑豚肉 炒蛋 全麥多士都幾好食

今日去左食依個祥仔早餐
環境黎講, 係荔枝廷算HIGH CLASS 嫁啦
咁我就叫左佢個栗米黑毛豬骨通粉同埋黑豚肉 炒蛋 全麥多士

個豬骨通粉就真係濃左少少